Melyik a kedvenc Csukás István mesehősöd?
2020. március 02. írta: Despota

Melyik a kedvenc Csukás István mesehősöd?

csukas_5898_mk-1280x802.jpg

Egy héttel ezelőtt, 83 éves korában meghalt Csukás István, Kossuth-díjas költő, író, a Nemzet Művésze. Vitathatatlanul legnépszerűbb meseírónk fogalom volt gyermekek és felnőttek körében egyaránt, az általa megálmodott mesefigurák nemzedékek számára váltak hivatkozási alappá: Mirr-Murr kandúr, A legkisebb ugrifüles és Süsü, az egyfejű sárkány bábfilmsorozatként, Pom Pom és a Nagy Ho-Ho-Ho Horgász rajzfilmsorozatként, Sebaj Tóbiás és a Töf-töf elefánt pedig gyurmafilmsorozatként került a tévék képernyőire.

A Nyár a szigeten című regényéből Le a cipővel! címmel készült ifjúsági film, a Keménykalap és krumpliorr című könyvéből négyrészes filmsorozat készült, amelyet 1974-ben mutattak be, és olyan népszerű lett, hogy a részekből 1978-ra egy mozifilmet is összevágtak.

Mirr-Murr kandúr kalandjai

 mirrmurr1.jpg

A Mirr-Murr, a kandúr vagy Mirr-Murr kandúr kalandjai magyar televíziós bábfilmsorozat, amelyet a Pannónia Filmstúdió készített 1972 és 1975 között. A játékfilmsorozat rendezője Foky Ottó. A forgatókönyvet Csukás István írta, a zenéjét Pethő Zsolt szerezte.Csukás István mesehőseit, Mirr-Murrt és Oriza Triznyákot, a két kíváncsi kóbor macskát követhetjük kalandos útjaikon.

A legkisebb ugrifüles

mv5bmzkyzjiznzatyzbkos00n2e1ltlmndctmta4zgrhmmq3ywyxxkeyxkfqcgdeqxvymju5nju4ndm_v1.jpg

A legkisebb ugrifüles magyar televíziós bábfilmsorozat, amelyet Csukás István írt és Foky Ottó rendezett. A sorozat három főszereplője Ugrifüles, a nyúl, Tüskéshátú, a sündisznó és Brekkencs, a béka.

Süsü, a sárkány

susu_a_sarkany_uj_reszek_bemutato_visszater.jpg

A Süsü, a sárkány 1977-től 1984-ig futott magyar televíziós bábfilmsorozat, amely a Magyar Televízióban készült 1976-tól 1984-ig. A tévéfilmsorozat kesztyűs bábtechnikával készült, nemzetközileg is sikert aratott bábmusical, 1977 karácsonyán került első ízben képernyőre, majd az 1980-as évek 1. felében még 8 epizód készült. Süsü, a sárkány meggyógyítja ellenségét, ezért háromfejű apja kitagadja, testvérei kigúnyolják. A szegény egyfejű sárkány emberföldre kerül, de itt sincs nyugalma, mert kinézete miatt mindenki fél és retteg tőle, menekülnek előle, támadásra készülnek. Szerencséjére találkozik a Jó Királyfival, akinek az a hivatása, hogy mindenkin segít. 

Pom Pom meséi

pom-pom-mesei-474-279-147869.png

A Pom Pom meséi 1980-tól 1984-ig vetített magyar televíziós rajzfilmsorozat, amelyet Dargay Attila rendezett és Sajdik Ferenc rajzolt. A sorozat két főszereplője Pom Pom és Picur. Picur, a szőke kislány reggelente, iskolába menet, mindig találkozik barátjával, Pom Pommal, és amit éppen Picur csinál, vagy ami történik velük, azzal kapcsolatban mesél el Pom Pom egy-egy érdekes történetet - amikor Picur elesik a tintásüveggel, Pom Pom a bátor Tintanyúlról mesél, vagy amikor kirándulni mennek, és leereszt a bicikligumi, akkor az Óriástüdejű Levegőfújóról mesél.

A nagy ho-ho-horgász

nagy-ho-ho-horgasz-e1516204045693.jpg

A nagy ho-ho-horgász magyar televíziós rajzfilmsorozat, amelyet Dargay Attila és Füzesi Zsuzsa rendezett. A forgatókönyvet Csukás István és Sajdik Ferenc írta, a zenéjét Pethő Zsolt és a 100 Folk Celsius együttes szerezte, a főszerepben Balázs Péter és Mikó István hangja hallható. A mindenre elszánt nagy ho-ho-horgász és barátja, aki ki más lehetne, mint Főkukac. Nyáron a hőségben nincs is jobb, mint a hűs víz partján üldögélni. Horgászszenvedélyének hódol főhősünk is, aki folyamatosan sok-sok kalandba csöppen. De a szenvedély azért szenvedély, hogy minden akadályt legyőzzön. Télen persze akváriumokból, háztetőről, kéményből, fürdőkádból és szökőkútról is ki tudnak horgászni kifáradhatatlanul és ésszerűen.

Sebaj Tóbiás

567.jpg

A Sebaj Tóbiás magyar televíziós gyurmafilmsorozat, amelyet Cakó Ferenc rendezett. A forgatókönyvet Csukás István írta, a zenéjét a Bergendy Zenekar szerezte, a producere Herendi János volt. A történet főszereplője egy gyurmafigura, akivel különös dolgok történnek, de mindig kimászik a csávából, hiszen segíti találékonysága, és az, hogy mivel gyurmából van, bárhol bármivé át tudja magát alakítani.

Töf-töf elefánt

hqdefault.jpg

A Töf-töf elefánt magyar televíziós gyurmafilmsorozat, amelyet a MIKRO stúdió készített 1991-től 1994-ig.

Süni és barátai

suni.png

A Süni és barátai magyar televíziós bábfilmsorozat, amelyet az Aladin Filmstúdió készített 1995 és 1996 között. A sorozat négy együtt lakó barát, Süni (a sündisznó), Borzas (a borz), Röfi (a vaddisznó) és Kakukk (a kakukk) mindennapjaiba nyújt bepillantást. A történet a négy erdei barát kalandjait meséli el.

Keménykalap és krumpliorr

27382837_2100219_cd653f538957c90f043bf413ab17dd16_wm.jpg

A Keménykalap és krumpliorr a Magyar Televízió 1973-ban készült, 1974-ben bemutatott ifjúsági filmsorozata Csukás István azonos című műve alapján. 

Van egy ötleted, vagy írnál egy cikket nekünk? A nagydontes@gmail.com címen elérsz minket!

De vajon melyik művét kedveljük a legjobban, egyáltalán lehet-e választani a sok szerethető karakter közül? Pom Pom, vagy Mirr Murr, Süsü, vagy a Nagy ho-ho-horgász? A döntés ezúttal is a Te kezedben van!

A DÖNTÉS

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr1615498924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tökönrúgott Feleségek 2020.03.02. 20:29:09

Én inkább maradok a "Téli tücsök meséi"-nél, mint egyik első (kedvenc) olvasmányom 7 évesen :)

Flowey 2020.03.02. 21:54:24

Jó, előre tudni lehetett, hogy a Süsü fog nyerni, ő a "legismertebb" a listán. Én is rá szavaztam, de nem ezért, hanem mert ő történetét bírtam a legjobban. Dupla szavaz esetén még a Ho-ho-horgász kapott volna, az haláli, főleg a szinkron.

Örömmel látom a Töf-Töf elefánt alacsony szavazatát, a mai napig nem tudom hová tenni azt a műsort. Olyan mint valami drogos vízió. Főleg az intro. És ha nem lenne a cím, mindig azt gondolnám, hogy egy amorf disznó a főszereplő és nem elefánt. A hülyegyerek haver meg hab a tortán.

Mirr-murrt és a szamár barátját kedveltem, meg a "Mirr-murr multiverzum" többi tagját, főleg a sztereotip katona Csinadrattát meg a gyalogbékát. Ez a szó örökre megmaradt nekem a "gyaloglás" szinonimájának pl. "De nem busszal, gyalogbéka" "Jácint kocsival jött, Albin meg gyalogbéka".

Süni és barátai esetében az idétlen szinkron maradt meg nagyon. Kakukknak Hernádi zseniális választás. Mint a Frakk-ban Lukréciának Schubert Éva.

A többi olyan kis közepes, egyedül a Pom-pomot tartottam túlértékeltnek, annyira azért nem jó. Egyedül a falánk varjúnak voltak jó poénjai.

A keménykalapos széria pedig nem mese, így azt másként értékeltem újra, mikor felnőttként megnéztem.

Lobo Marunga 2020.03.04. 07:35:21

A Pom Pom összes figurája külön tanulmányt érdemelne, már a nevük is. És az egész történetfolyam középpontjában ott ringatózik föhöhöl-lehehe a nagyfőnök, aki mindenkit ismer, és akiről senki nem tudja, kicsoda. Mindez megspékelve Sajdik Ferenc utánozhatatlanul laza képi világával és zseniális hangokkal. Csúcs. Gombóc Artúr csokimonológja pedig a magyar irodalom egyik örökzöld gyöngyszeme, és Körmendi János egyik legnagyszerűbb alakítása. Ha Csukás semmi mást nem írt volna ezen kívül, akkor is a legnagyobbak között lenne. És csak a legnagyobbak engedhetik meg maguknak, hogy olyan borzalmakat is műveljenek, mit a Töf-Töf elefánt, vagy a Süsüke (nem a Süsü, az oké). Így teljes a kép.
P.s: Minden Pom Pomot említő posztnál leírom: Amikor Festéktüsszentő Hapci Benő eltüsszenti a várost a borstól, a sok törmelék között ott repül a Kockás Fülű Nyúl is! Aki nem hiszi, kockázza ki, tényleg ott van!

cselaxi 2020.03.04. 11:17:10

Téglagyári Megálló

Attilajukkaja 2020.03.07. 09:40:13

Nem jó a kérdőív, mert nincs benne olyan opció, hogy Mindegyik. Ezért én nem tudok szavazni.

Attilajukkaja 2020.03.07. 09:46:46

@Flowey:
"Örömmel látom a Töf-Töf elefánt alacsony szavazatát, a mai napig nem tudom hová tenni azt a műsort"
Csukásnak tulajdonképpen minden meséje kicsit abszurd, ezért is szeretjük annyira. De nem mindegy, hogyan viszik színre, a képernyőre. Mint mások írták, nagyon fontosak a zseniális rajzok, bábok, szinkronok, gyerekszereplők. A Töf-Töfnél ez valahogy nem jött össze, ami valószínűleg nem Csukás István sara. :o)

kolomparlole1114 2020.03.07. 16:39:17

Hogyhogy a Mirr-Murr ennyire alulreprezentált? Az volt a legjobb. A Süsü meg hót unalmas volt már akkor is.
süti beállítások módosítása