Szabad-e ünnepelni a Halloweent Magyarországon?
2017. október 31. írta: Despota

Szabad-e ünnepelni a Halloweent Magyarországon?

halloween.jpg

A Halloween nevében mindenszentek ünnepét őrzi, de tartalmában pogányA töklámpás, a jelmezes kéregetés, de még az almahalászat eredete is az ókorba nyúlik vissza. A Halloween a kelta Samhainra vezethető vissza, ami pedig erősen a halottakhoz kötődik (Samhain a kelta naptár utolsó napja, a szó a nyár végét jelenti). A kelták és a gael nyelvet beszélő népek úgy hitték, hogy október 31-én a világ és a túlvilág közti határ elvékonyul, sőt megnyílik, a holtak és a természetfeletti lények átjöhetnek az emberek közé. A Halloween elnevezés valamikor a 16. században alakult ki. A mindenszentek előtti éjszakát az írek All Hallows Even (even = evening, Minden Szentek Estéje) néven illették, a skótok ezt egyszerűsítették Halloweenre.

Halloween Amerikában az egyik legnépszerűbb ünnep, és nem mellesleg óriási üzlet. Az amerikaiak csak tökre százmillió dollár felett költenek minden évben, a töktermesztők nagyjából félmillió tonna tökkel szolgálják ki az ünneplők igényeit. Magyarországon hivatalosan nem tartjuk a Halloweent, de nálunk is egyre népszerűbb, rengeteg témába illő bulit és rendezvényt tartanak ilyenkor, van már Töklámpás fesztivál, a boltokban is megjelenteka Halloween-tökök, és egyre több ilyentájt a beöltözős buli, sőt van olyan hotel, ahol Mindenszentek- És Halloween-partit hirdetnek – pedig az előbbi keresztény, az utóbbi pogány eredetű. 

De vajon át kell -e vennünk végérvényesen egy újabb külföldi divatot és ünnepet, vagy inkább maradjunk a saját hagyományainknál? Ti megünneplitek a Halloweent? A döntés ezúttal is a Ti kezetekben van!

halloween-kids_3084029b.jpg

A DÖNTÉS

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr8713119402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.11.01. 12:03:56

Maradjunk annyiban, jó móka a helloween, a tökfaragás és az édességhajkurászás.

De nincs rajta mit ünnepelni. A Mindenszenteknek / halottak napjának van egy szakrális (ésezzel társadalmi) szerepe.

J. McClane 2017.11.01. 15:21:40

Ugy gondolja valaki, hogy ha megunnepeljuk (mondjuk inkabb, hogy beoltozunk, jol erezzuk magunkat) kevesebbek leszunk ettol? Hogy akar egy halloween toktol rogton elveszik a magyar identitas?

gabardin 2017.11.01. 15:57:53

Két külön napról beszélünk.
31-én Halloween bulizunk, 1-én meg mennénk a temetőbe, ha az elhunyt szeretteinkre csak ezen az egy napon emlékeznénk, vagy 20 évvel ezelőtt is nagy nap lett volna számunkra mindenszentek. De nem igy van,

vonatkerekpumpalo 2017.11.01. 18:02:52

Nem ünnepelem, de merőben más okokból kifolyólag, mint a félelem a magyar identitás elvesztésében.
Valójában sokkal sokkal bosszantóbb és zavaróbb ezzel a kérdéssel foglalkozó cikkek tömkelegén átgörgetnem. Ennek több oka is van.
1. Nem magyar kultúrában gyökerezik, de miért lenne szükség elzárkózni a Halloween elől? Nem leszek magyarabb, ha elvetem más kultúrák szokásait. Vagyis magyarabb leszek, a szó legrosszabb értelmében....
2. Halloween az nem mindenszentek. Ugyanakkor ha az lenne sem a "társadalom" kellene, hogy eldöntse milyen módon kívánok megemlékezni azokról, akik már nincsenek köztünk.
3. Ha megy a rinyálás, mert kell nekünk bérúnió és támogatás a nyugatról, akkor a fő törekvésünk ne az legyen, hogy a kultúrájukat meg köpködjük. Ha a nyugat pénze elég jó, akkor elég jó lehet egy-két (egyébként jó) szokás elfogadása is. Kettős mérce, kérlek.

Morpheus. 2017.11.02. 11:32:11

A Halloween NEM egyenlő a Mindenszentekkel. Ez azért elég egyértelmű. Elő Mindenszentek-et jelent:

"All Hallows Eve" azaz "mindenszentek előestéje"

Gyökere pedig ókori kelta és középkori, európai. Később elfogadta a kereszténység is, mint a fenyőfaállítást karácsonykor, a húsvéti nyuszit és tojásfestést.

schr62 2017.11.02. 12:00:03

ez egy vicc,, a népek, mert ha kell. akkor fdelveszik a holovent. meg a fideszt, ugyanaz az agymosás,
MO.nem volt soha hallovén, csak a cukrosbácsiknak, virágosoknak, ajándékosoknak ünnepe..

kkn 2017.11.02. 17:47:10

A mindenszentek ugyanonnan van, mint a Halloween. Utána kell olvasni, a VIII. században kezdték ünnepelni, vagyis akkor vették át a cikkben is leírt kelta évforduló ünnepet. Hiszen a kereszténység más ünnepeket is átvett. Könnyebb volt így megfogni az embereket, ha már meglévő szokásokat építettek bele a keresztény szokásokba.
Mivel az évfordulókor emlékeztek meg a kelták a halottaikról, (mert sok helyen nem a szellemek átjövetelét a világunkra ), a cikkben leírt vékony határnál költöztek át az azévi halottak lelkei a másvilágra.
A keresztény egyház pedig bevezette a korlátozott, csak a szentek ünnepét ekkorra. Utána rájöttek két évszázad múlva, hogy nem biztos, hogy az áttérőknek tetszik, hogy csak a szenteket ünnepelhetik, a saját hallottaikat nem, így bevezették a halottak napját is.
Szóval a halloween, a mindenszentek, a halottak napja ugyanabban a kelta hiedelemben gyökeredzik.

kkn 2017.11.02. 17:52:10

Ja, és nem minden magyar katolikus, református, stb. Én pl. ateista vagyok, csak nincsen kedvem a majomkodáshoz, így nem halloweenezek.

De ne csodálkozzanak az emberek, hiszen a katolikus ünnepek nem igazán az önfeledt szórakozásról szólnak mifelénk.
Ha olyan lenne a halottak napja, mint Dél-Amerikában, ahol életvidáman emlékeznek meg szeretteikről, és azt ünneplik, amit életében adtak nekik, úgy, mintha most is velük lenne, akkor a halloween sem lenne ilyen kelendő. Hiszen az ünnepek nem csak fennköltségről, meg szomorúságról kellene, hogy szóljanak, hanem kell a vidámságról, mint egy busójárás.
süti beállítások módosítása