Szürpríz: Ön szerint jó szakács Benke Laci bácsi?
2017. február 05. írta: Despota

Szürpríz: Ön szerint jó szakács Benke Laci bácsi?

14450816_9b64c9fab38918129b44a51b050b0fd1_wm.jpg

Nagyjából egy hónappal ezelőtt robbant a bomba, amikor is megrázó videó készült Laci bácsi gasztrobűneiből. Egy összeállítást készített Ivassalkapcsolatosproblemak mikroblogger Benke Laci bácsi konyhai ámokfutásából, amit főzés címen szokott rendezni különféle tévéműsorokban. Az ország gyakorlatilag két táborra szakadt az összeállítást követően, Laci bácsi kapott hideget-meleget egyaránt. Sokan kritizálták az olcsó, rossz minőségű és sokszor egymáshoz semmilyen formában nem passzoló alapanyagok miatt, valamint az alapvető higiéniai szabályok be nem tartása végett, de többek között a Dívány és maga az Updateguru, Norbi is védelmébe vette, mondván ilyenek vagyunk mi magyarok. Hiszen nem csak ő tesz kecsöpöt a tésztaszószba, hanem a magát olasznak eladó éttermek jó része is. Nem csak ő rántja ki még az olajat is, bepanírozva, nem csak ő hinti mindenre a vegetát, hanem mi majd mindannyian. 

3_1.jpg

A többszörös aranyérmes mesterszakács a Bors  hasábjain válaszolt az őt ért vádakra, Benke elmondta, hogy már régóta szeretne nyugdíjba vonulni, de sokan nézik a műsorait, nagyon népszerű, és igény van rá. És különben is, húsz évig főzött a Gundelben. A C-vitamint meg csak azért törte bele a túrókrémbe, mert az egy vitaminreklám volt. Az utóbbi időben igen csak népszerű gasztrobloggereket tette felelőssé a kialakult helyzet miatt és sznob, főzni sem tudó kontároknak nevezte őket. Végül igen sajnálatos módon kórházba került, ahol is új recepteken gondolkozik és egy újabb, frissebb műsorra készül. És fogyni is szeretne, ezért életmódváltásba kezdett.

De vajon kinek van igaza? Laci bácsi tényleg a magyar gasztronómia meghatározó alakja, aki remek szakács és csak az irigyei köszörülik rajta nyelvüket, vagy valóban bűnt követ el azzal, hogy a konyhai tevékenységeit közkinccsé teszi? A döntés ezúttal is a Ti kezetekben van! 

A DÖNTÉS

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr3212183932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AdamTheTux 2017.02.06. 11:16:34

@Hefe: Nézd, a prökölt egy olyan étel, amit ezerféleképpen lehet elkészíteni, ráadásul a gulyás volt előbb. Egyáltalán nem hiba lecsós alappal indítani pörköltet; én magam is többféleképpen csinálom.

Szívem szerint először csinálok egy jó lecsós alapot, majd füstölősre hevített wok-ban kolozsvári-szalonnával pirítok marhalábszárat, és ezt adom a pörkölt-alaphoz. Ha együtt van az összes hús és az alap, akkor előbb bőségesen fűszerpaprikázom, majd hozzáadom a vörösbort, hogy az aromák beépüljenek, és alapot adjanak, végül legalább 2 órát főzöm, és csak akkor adok hozzá plusz vizet, ha zsírjára pirult.

Ha lustább vagyok, akkor szalonna nélkül, a párolódott hagymán forgatom át, de csak fehéredésig a húst. A bogrács megint másik műfaj, ott is lehet játszani a sorrenddel: volt már, hogy lecsóból főztem pörköltet; zseniális lett.

Anyósom megint másképp csinálja, apósom harmadik félét főz, megboldogult édesapám is másképp csinálta, nagyanyám is másra esküszik, ez alsó hangon 6-7 különböző változat, de attól még pörkölt mind.

Laci bácsi felett eljárt az idő, s inkább adok egy esélyt az áfonyalekvárnak a pörkölt mellé (ami tényleg passzol amúgy), mint hogy beleragadjak a fokhagyma-szagú gépsonkás csárda-hangulatba.

Skankhunt42 2017.02.06. 11:18:27

Attól függetlenül, h trollkodtam Laci bá videói alatt, nincs vele semmi gond. Egy szerethető ember, szemben a sok sznobbal

user friendly 2017.02.06. 11:19:27

@Attilajukkaja: henrik megválaszolta helyettem. egyenízt ad az ételeknek a nátrium-glutamát miatt. amúgy én nem gyűlölöm az ételízesítőket, ha valaki otthon bizonyos ételekhez jobb híján, kényszerből azt használja. de egy mesterszakácstól nagyon gáz a nagy nyilvánosság előtt, pláne amikor egyébként minden szükséges hozzávaló megvan az elkészítendő kajához.

csincsilla72 2017.02.06. 11:26:09

@Zeuska: Ne haragudj, de itt most te mosol össze dolgokat.
Azok az emberek, akik nyomorban élnek, sosem lesznek az ideális célközönség. Ahol a hónap második felében csak száraztészta van olajjal leöntve vagy zsíroskenyér, ott nincs szó semmilyen gasztronómiáról, csak túlélésről. Ott azzal az ötféle alapanyaggal fognak zsonglőrködni, ami elérhető. Pont.
De nem csak belőlük áll az ország, szerencsére ők a kisebbség. A többségnek azért van választása, igénye viszont - a jelek szerint - nem nagyon. Ha mégis, lehülyézik.
Az alapprobléma az, hogy az emberek rosszul vagy sehogy sem főznek. Ennek fő oka abban keresendő, hogy évtizedekig nem volt elérhető olyan könyv, amiből meg is lehetett volna ezt tanulni. A reménybeli szakácsok számára sem.
Kecsappal készíteni a paradicsomos tésztát valódi (akár konzerv) paradicsom helyett, rossz. Rommávegetázni mindent, amikor van elérhető leveszöldség, rossz.
Lehet olcsó, szezonális alapanyagokból főzni, úgy, ahogy a recept szól. Lehet belsőséget venni és készíteni. Nem csak bélszín és szarvascomb van a világon.
Csak sokan nem tudnak és nem is akarnak így főzni.

Sexual Harassment Panda 2017.02.06. 11:30:39

@AdamTheTux: de a pörköltrt nem főzni kell, hanem pirítgatni, kis vízzel szakaszosan felöntögetni, majd megint pirìtani.
Ettől "pörkölt".

AdamTheTux 2017.02.06. 11:35:31

@Sexual Harassment Panda: Nem feltétlen kell felönteni, csak ha kívánja. De szerintem mára "kitágult" a pörkölt fogalma. Ne feledd: az ortodox pörkölt csak hagyma, hús és fűszerpaparika - ehhez képest már a paradicsom és a paprika is flancolás. Én speciel úgy szeretem, ha a végére zsírjára van pirítva, de ismerek sok olyan embert, aki a hosszú, majdnem leveses szaftot szereti.

De most ha megírnám, hogyan főztem húslevest a hétvégén, abból is parázs vita lenne, mert szintén ahány ház, annyi szokás. Kaptam már olyan kritikát fórumon, hogy a vörösboros marhapörkölt nem is pörkölt. Ugyanígy millió változata van a lecsónak, a resztelt májnak, szinte minden klasszikus magyar fogásnak.

Igazából egyetlen dolog számít szerintem: a minőségi alapanyagok.

user friendly 2017.02.06. 11:36:05

@Skankhunt42: persze, egy kedves, szerethető öregúr, ezzel nincs is semmi baj. csak ne főzzön nyilvánosság előtt, mert az erősen kifogásolható. vagy főzzön, oké, de akkor nem kell jajgatni a kritikák miatt.

szsuzsanna 2017.02.06. 11:37:33

Minőségi alapanyagok, -ja, -jó lenne, -DE, pl.:
-a szárított fűszerek egyre ócskábbak! -mindegy hogy milyen márkát veszek, -itthon
-a tejtermékek: -tejszín: drága és "vadászni" kell egy 30%-ost...
-tejföl: szintén egyre drágább és "műanyag"...
-sajtok: ebbe bele sem megyek..., -de, pl. egy "rendes"
parmezánt szintén "vadászni" kell...
-és még hosszan sorolhatnánk sajnos...
-NEM "sajnáltatni" akarom, a vidéken élőket, -nyilván, a fővárosban sem mindenkinek könnyű beszerezni, a jó alapanyagokat.
Ami egyre jobban dühít, -MIÉRT van az, hogy "nyugatabbra" csavarogva, bármelyik kisebb: pl. Lidl, Aldi, -vagy, nagy szupermarketekben, sokszor olcsóbban, -DE! legtöbbször, biztosan sokkal jobb minőségű árukat vehetünk?? -pl. ha, egy francia Auchan-ben, úgy nézne ki a zöldséges, "kész salátás", "készételes", stb-stb. részleg", mint itt nálunk vidéken, -arra kíváncsi lennék.
Nem akarok "pestezni", -de, ott már úgy látom, van néhány olyan piac, amit, szívből irigyeltem-irigylek, -az olasz, francia, spanyol stb. piacokat, és vásárlóikat is, ahol, szinte minden kapható, és + sok minden "készen" hazavihető, vagy helyben ehető...
Bocs., hosszú vagyok és zűr-zavaros..., -a lényeg:
-szeretnék pl. finom "digó szószokat" készíteni (saját eltett isteni paradicsomból), HA, vehetnék hozzá itthon is, "rendes" fűszereket, és sajtot!!!
-szeretnék, még sok minden "egyebet" is főzni, -ha, nem lenne akkora "utánjárás"...
-megjegyzem sok országban, sokfélét főztem, -"magyarosakat" is...
-pölö: pásztortarhonya az Alpokban, 2,5 kilós kempinggázfőzőn, olasz-francia hozzávalókból, -a tarhonya olasz volt, a füstölt kolbász és szalonna francia..., -négy "nemzet" ette, nagggyon ízlett...

Sexual Harassment Panda 2017.02.06. 11:43:12

@szsuzsanna: a piacon Magyarorszàgon is van rendes tejszín/tejföl/sajt

ehran 2017.02.06. 11:44:30

@Zeuska: Ne haragudj, de ez egyreszrol demagogia masreszrol butasag. Amit irsz az nem gasztronomia, az szuksegszeruseg. Egy autos blogtol/tevemusortol sem varhatod el, hogy osszetakolt trabantokrol, hazibarkacs biciklikrol szoljon, mert van egy (sajnos vastag) reteg, akinek erre telik csak. Mas kerdes, hogy mondjuk siman lehetne olyan musor/rovat, hogyan lehet 2-3-400 forintnyi alapanyagbol meg hazi praktikakbol relative valtozatos, taplalo eteleket fozni, hasznos lenne es igeny is lenne ra.
De Laci bacsi nem ez, nagyon nem. Nem gondolhatod komolyan, hogy a ketchup olcsobb mint egy suritett paradicsom vagy egy fuszerkeverek a sonal. Es porgesd vegig a youtube-os receptgyujtemenyet: nyul, barany, libamaj, fogas, varganya, stb. boven kepviselteti magat. Nem, o igenytelenul es rosszul (hibas konyhatechnologiakat hasznalva) foz.

user friendly 2017.02.06. 11:44:34

@AdamTheTux: nem _csak_ a minőségi alapanyagok számítanak. számít az is nyilván, mert minél jobb az alapanyag, annál jobb lesz az étel. de ha mindent teleb.sszuk ételízesítővel, akkor megette a fene a legjobb alapanyagot is.

Szántó Gábor · http://choirs.oftheworld.club 2017.02.06. 11:52:13

@henrik_: Az MSG - közhiedelemmel ellentétben - egyáltalán nem káros. A glutaminsav nátriumsója, amit egyrészt a szervezetünk is termel, másrészt rengeteg 'természetes' kajában benne van, pl paradicsom.

@user friendly: Az MSG önmagában semmilyen egyenízt nem ad, ugyanis gyakorlatilag színtelen, szagtalan. A meglévő ízeket erősíti. Egy vegetából készült húsleves és bármilyen kínai kaja között semmilyen ízbéli hasonlóság nincs. Sőt! A nátrium-glutamát használatával nem kell annyi só az ételbe.
Tehát nem feltétlenül az ördögtől való, persze ezt is - mint általában mindent - ésszel kell használni.

bontottcsirke 2017.02.06. 11:54:00

Hozza a nyolcvanas évek szintjét, nem tudom honnan rántották elő az öreget, de sok köze nincs a dolgokhoz. Mondjuk Budai Petike felett is eljárt az idő, de ő azért valamivel színvonalasabb. A szakácstudomány komoly fejlődésen ment keresztül, de ez nem mindenkinek tetszik. Nekem speciel meg az érintőképernyő nem tetszik. Ettől függetlenül van haladás és más megveszi az ájfónt. Engem meg jobban érdekel a szent jakab kagyló hirtelen sütése, mint a tőtöttkápi. Gépsonkát meg már a nyolcvanas években sem ettem meg és nem azért mert válogatós vagyok hanem azért mert szart nem eszem. Nagyjából a modern gasztronómia egyébként erre világít rá. Nem a rántott hús rossz, hanem a mód, ahogy a prolik csinálják.

AdamTheTux 2017.02.06. 11:56:25

@user friendly: Pontosan. Meg az is hazavágja a legjobb alapanyagot, ha rosszul használja fel: magyar szokás szerint többnyire szarrá főzi...

Old Shatterhand is Dead 2017.02.06. 11:56:52

@Jehuda: ez a legaltalanosabb ostobasag, ne vedd magadra, majd mindenki ezzel jon. A fine dining a gasztroszakma csucsa. Es igen en rendszeresen eszem ilyen ettermekben, de ehesen SOHA nem tavoztam.
Nekem egyre inkabb az az erzesem, hogy akik ezzel a nem lakunk jol dologgal jonnek elo, azok meg a budos eletben nem ettek vegig egy ebedet/vacsorat egy tisztesseges helyen.

bontottcsirke 2017.02.06. 11:57:05

@Attilajukkaja: +1 Tökéletes helyzetleírás.

élhetetlen 2017.02.06. 12:07:30

@Pierr Kardán: Ne is főzz semmit Fördős Zétől, de ha van egy perced, nézz rá erre a linkre. streetkitchen.hu/tags/f%C3%B6rd%C5%91s_z%C3%A9 Van ugyan töltött cukkini is, de ott van a túrós palacsinta is, a csülök pékné módra, és a sertésborda hentes módra is. Hát tényleg gusztustalan.

user friendly 2017.02.06. 12:12:13

@Szántó Gábor: igen, igazad van. a kínaiak általában kínai só néven használják a nátrium-glutamátot és a kínai kaják íze valóban nem hasonlít a magyar ételekhez. akkor helyesbítek: valami van az ételízesítőkben, ami egyenízt kölcsönöz minden ételnek, ami egy mesterszakács részéről mindenképpen kerülendő.

@AdamTheTux: egyetértünk.

Oknyomozó 2017.02.06. 12:17:29

@szsuzsanna:
Tejszín 30%-os 170 Ft alatt Lidl.
Kunsági tejföl 800 g Tescoban, kicsit drága de hasonlít a tejfölre.
Láttam sok jó sajtot a Tescoban.
A Tolle trappistát (1,5 kg-os guriga) eredeti csomagolásban a szav. idő végéig hűtőben tartom és lesz lyukacsos trappistám, ahogy a Magyar Élelmiszerkönyv leírja.
"A sajttészta egyenletesen halvány sárga színű, a metszéslapon
közel egyenletes eloszlásban néhány borsó nagyságú, kerek,
fényes erjedési lyuk látható."

Oknyomozó 2017.02.06. 12:27:12

A Magyar Élelmiszerkönyv hagyományőrző cukrászipari termékei közé bekerültek az alábbi termékek:

Dobostorta
Esterházy-torta
Indiánerfánk
Rigójancsi
Krémes
Franciakrémes
Bejgli/beigli
Különleges bejgli/ különleges beigli

2015.01.01-től a csak akkor árusíthatják ezeket a termékeket ezen a néven, ha az irányelvben meghatározott minimum recept és technológiai követelményeket betartják.
---------
Mivel nem így készülnek, ezért ilyen néven teszik ki a hulladékokat:
Dobostorta -> Égetett cukros szelet
Krémes -> Vaníliás kocka
Franciakrémes -> Habos vaníliás

Cukrász az ilyen?
Kénytelen vagyok a süteményeket is házilag előállítani, nem csak a kenyeret.

élhetetlen 2017.02.06. 12:29:10

@nick papagiorgo: @Fánkevő Fáncsi: Megnéztem a videót, egy gonoszkodó kis összevágás, de nem gonosz. Ha Laci bácsi mosolyog egyet rajta, hogy így nézve tényleg ez van, nem történik semmi. Ez sem készült volna, ha Laci bácsi nem nyomatja még mindig a reklámot, de ha nyomatja, akkor ennyinek bele kéne férni. A cirkusz abból lett, hogy Update Norbi kiállt mellette, hogy mindenki szégyellje magát, mert kórházba juttatták. Azt olvastam, vese problémája van, nem a videótól kapott infarktusa. Ha Norbi befogja a száját, nem lenne semmilyen ügy, de ő remek szereplési alkalmat látott már megint. Bocs, én így látom.

élhetetlen 2017.02.06. 12:40:09

@Fánkevő Fáncsi: Épp úgy nem tudod, miről beszélsz, mint Para Noir. Ha van egy perced, nézz rá erre a linkre.
streetkitchen.hu/tags/f%C3%B6rd%C5%91s_z%C3%A9
Van ugyan töltött cukkini is, de ott van a túrós palacsinta is, a csülök pékné módra, és a sertésborda hentes módra is. Hát tényleg gusztustalan.

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.02.06. 12:43:06

@AdamTheTux:

Aki úgy "tágítja" ki a pörkölt fogalmát, hogy megfőzi a húst, az ne szidja Laci bácsit, vagy mást se lehetőleg !

AdamTheTux 2017.02.06. 12:49:59

@Ballib cenzúrázók réme 24: Próbáld ki. Tapasztalatból mondom, hogy nincs lényegi különbség a bő lével indított zsírjára pirított, és az erős pörköléssel indított, később zsírjára pirított változat között; direkt kipróbáltam mindkét változatot. De világosíts fel kérlek, hogy milyen különbségek vannak a két változat között.

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2017.02.06. 13:02:11

@AdamTheTux: arany középútként lehet paprikás raguként, vagy csak simán paprikásként nevezni, ebben talán a SK is hibázott.

élhetetlen 2017.02.06. 13:09:36

@Fánkevő Fáncsi: Bocs, hogy téged próbállak győzködni, de a hozzászólásokat olvasom, és azokra reagálok. „Laci bá legalább szakács, ha szar is. Legalább valaha tanulta a szakmát.”. Hát ez nem érv. Nem tudom, nézted-e a konyhafőnök juniort (valószínű, hogy nem), de 6 éves gyerekek sámliról is olyanokat főztek, hogy öröm volt nézni. A 13 éves második helyezettnek a saját sulija átadta a konyhát egy napra, a konyhás nénik voltak a kukták, és lefőzte a 150 fős menüt. Pedig még nem tanulta, ahogy még a hatéves sem tanulta. A profi stábról meg annyit, hogy, ha Laci bácsi van a TV-ben, ugyanolyan stábot kap, mint Fördős. Hogyan mondjam? Fördős gasztrobloggernek nem amatőr, nyilván nem véletlen, hogy őt foglalkoztatják (te is tudod, van olyan is, aki még címlapra is kerül azzal, hogy feltalálta, hogy tepsiben is lehet fasírtot sütni, ez pár napja volt. Ezek közül kiemelkedik). Szakácsnak amatőr, de ettől még főzni is tudhat. Egy durva példa. Valaki szuper könyvelő volt negyven éven keresztül, de az utóbbi öt évben rá sem nézett a jogszabály változásokra, mert ő tud könyvelni, aztán téged szarrá büntetnek. Ha telik az idő, vagy követjük a változásokat, vagy tudomásul vesszük, hogy lemaradtunk. Mindezt úgy mondom, hogy sem Laci bácsival, sem Fördőssel nincs bajom, magamnak főzök, az én ízlésem szerint.

Attilajukkaja 2017.02.06. 13:12:36

@Zeuska:
Szerinted a szabolcsi vagy a borsodi mélyszegények, cigányok Laci bácsi műsorán tanulnak meg főzni? Mert ha nem, akkor irreleváns, amit erről kommenteltél.

AdamTheTux 2017.02.06. 13:14:49

@henrik_: Tény, hogy én is pörkölöm a húst, akár serpenyőben, akár a hagymán, fura is volt, hogy SK így csinálja. Én speciel vizet nem szoktam egyáltalán hozzáöntei, maximum 1-1 decit, ha nagyon muszáj. Amúgy tudtommal a paprikás meg attól paprikás, hogy a végén is hosszú a leve, és tejföllel be van habarva.

A gulyás-paprikás-pörkölt tengely elég ingványos talaj, de abban biztos vagyok, hogy ha hármünk elé (cenzúrázók rémével) leülünk, elénk raknak 10 random tányér gulyást, pörköltet és paprikást, 10 alkalommal fogunk ugyanúgy szavazni már az illat és a küllem alapján, hogy melyik micsoda.

Attilajukkaja 2017.02.06. 13:24:38

@user friendly:
Nem hiszek az egyeni'z teóriában, de tudom, hogy van, aki érzékeny a sok MSG-re. Anyukám is használta annak idején a Vegetát, de abban egyetértek, hogy egy mesterszakács ne azzal főzzön! Nem erre kellene oktatni a háziasszonyokat.

@bontottcsirke:
Köszönöm! :o)

user friendly 2017.02.06. 13:27:29

@AdamTheTux: igen, a pörköltnek/paprikásnak/gulyásnak sokféle elkészítési módja létezik, néha tájegységenként eltérő, úgyhogy valóban ingoványos talaj, ha az autentikus verziót keressük.
én a street kitchenes pörkölttel szemben inkább azt vetném fel, hogy mi a fenének a borókabogyó és áfonyadzsem? vadpörköltbe, vadraguba oké, de egy bográcsos vörösboros marhapörköltbe tök fölösleges, hacsak nem kifejezetten a vadra hasonlító ízvilág a cél. akkor viszont ezt illene jelezni és semmiképpen sem kéne a tökéletes marhapörköltként aposztrofálni. mondjuk ezt a fazont, aki főzte még az életben nem láttam, pedig egy ideje általában figyelem a sk videóit és ilyen félrement dolgot tőlük még nem is láttam.

AdamTheTux 2017.02.06. 13:35:50

@user friendly: Mondjuk a felvezető kissé tényleg arrogánsra sikerült... Eleve hülyeség _bármilyen_ tradícionális nemzeti étel bármelyik változatát - nemzettől függetlenül - "tökéletesként" aposztrofálni. Kedvenc példám: főzök egy lecsót, asszony tarhonyával szereti, én tojással, anyósom fehér kenyérrel, apósom meg nem szereti... Most melyik az igazi lecsó...? A tojásos, a tarhonyás vagy a sima? Kell bele füstölt kolbász és/vagy szalonna? Hogy vágjam a hagymát...? Gulyás, pörkölt ugyanez: mennyi hagyma, mennyi zsír? Egyáltalán zsír, vagy megengedett az olaj? Ha igen, akkor milyen olaj? Szalonna bele? Kolozsvári? Toka? Kenyérszalonna? Marha lábszár, comb, pofa, vagy más? Paprika, paradicsom egyáltalán? Milyen arányban? Fokhagymát raksz bele? Fűszerpaprikát mennyit? Csípőset is, esetleg csak azt? Vörösbort? Ha igen, akkor félszárazat, vagy szárazat? Vagy édeset? Mennyit? Mikor? Hosszú lével főzöd, és egyszer pirul zsírjára, vagy klasszikus módon sűrű szafttal? A tényéron adsz mellé tejfölt? Dödölle, galuska, tarhonya, kenyér a köret?

Szóval kismillió variáció létezik - egy közös: no ketchup, no ételízesítő :D

élhetetlen 2017.02.06. 13:38:05

@karandash: Most jól megmondtad. „amiket mindenbe belebasznak az olcsóbb éttermekben, így minden egyenízű lesz tőlük”. Ez van, de akkor ezt kell nyomatni a TV-ben, mert ez az üdvözítő? Ez különösen szép: „Olyan főzni nem tudó (jellemzően zsidó) gasztrobloggerek nyomulnak ax interneten”. Az interneten hatalmas tömegben nyomulnak a gaszrobloggerek, származásuktól függetlenül, aztán ebből a tömegből a jobbak felszínre kerülnek. Ennyi. „Most epét hánynak Benke Laci bácsira”. Tévedsz, nem lenne ügy, ha Update Norbi nem „védi meg”, mikor készítettek egy összevágott videót, ami jópofa, és ha Laci bácsi mosolyog egyet rajta, hogy így nézve tényleg ez van, nem történik semmi. Az egész szart Norbi kavarta, hogy megint pár napig foglalkozzanak vele, hogy ő milyen úriember, miközben nem az. Zárószóként, „nagyanyád töltött káposztájára vágysz, amin felnőttél”, és amiben nem volt vegeta.

user friendly 2017.02.06. 13:42:59

@Attilajukkaja: az én anyám is használta a vegetát, sőt örömünnep volt, ha az eredeti podravkához jutott annó. de azért ő sem szórta ész nélkül mindenbe :) mondom, én nem ellenzem ha valaki használja, de az ételízesítős kajáknak van egyfajta egyeníze. ha ettél már maggi vagy knorr zacskóslevest, vagy bármilyen zacskós tésztaételt, akkor tudod, miről beszélek. ha nem ettél még, szerencsés vagy :) viszont ma már lehet kapni mindenféle ízfokozó-, adalékanyag-, és sómentes szárított zöldségkeverékeket, amik friss zöldség híján, vagy kevés zöldség birtokában mindenféle mellékíz nélkül is jobban működnek bizonyos ételekben, mint az ételízesítők.

Attilajukkaja 2017.02.06. 13:48:20

@élhetetlen:
Valóban Norbi kavarja megint a szart. Mit tegyünk? Ebből él, és nem is rosszul, mert sokan beszopják a hülyeségeit. Mostanság megint posztolt valami állati nagy baromságot arról, hogy a kokain és a cukor szénhidrát összetétele (a kémiai formulája) mennyire hasonli't egymásra, és hogy ez milyen izgalmas. ;o))))

Attilajukkaja 2017.02.06. 13:53:44

@user friendly:
Igen, igen, én is kóstoltam Maggi és Knor levesporokat, és tényleg van egy különös melléki'zük. :o) Csak nem hiszem, hogy az MSG lenne a ludas.
És néha én is használok leveskockákat, mert az embernek nem mindig van rá egy-két plusz órája, hogy főzzön egy fél liter autentikus csirke vagy marha alaplevet. Kár, hogy nálunk nem lehet kapni ezeket dobozos formában, mint néhány szerencsésebb történelmi kimenetelű országban, ahol ezt is úgy lehet kapni, mint a dobozos tejet.

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.06. 14:01:37

@Attilajukkaja:

A leveskockák érdekes ízét a lestyán adja, ami egy zellerhez hasonló ízű fűszer, csak gyengébb az íze. Ha csak hagymát használunk egy ételbe, és teszünk bele lestyánt, akkor éppen a kockák ízét lehet elérni.

élhetetlen 2017.02.06. 14:15:01

@Dorinda41: Csak megjegyzem, hogy az arany fácán sűrített paradicsom egy tökéletes készítmény. Nincs benne tartósítószer, adalékanyag Még só és cukor sem, majd teszel bele ha úgy gondolod), csak paradicsom, hőkezeléssel tartósítva.

user friendly 2017.02.06. 14:23:22

@Attilajukkaja: igen, valakinek egy másik kommentben már én is írtam, hogy valóban nem feltétlenül a nátrium-glutamát a bűnös.
én is láttam már dobozos alaplevet főzős műsorokban, de itthon még nem találkoztam vele boltban, nem tudom milyen íze lehet, egyszer biztos kipróbálnám. aztán lehet, hogy többször is.

élhetetlen 2017.02.06. 14:28:48

@Attilajukkaja: Arra még tennék, hogy mi van benne, mert amúgy sem mindig tudjuk, hogy mit eszünk. Az a baj vele, hogy belerakod három különböző ételbe, és mindnek ugyanolyan íze lesz. Bevallom, átlag öt évente bedőlök a húsleves kockáknak is, aztán egyet elhasználok, aztán megy a szemétbe (vagy valakinek, aki szereti). Más fűszert raksz ugye egy tárkonyos pulykanyak levesbe, mint egy zöldséglevesbe, azért hogy más íze legyen. Mindegyiknek meg van a varázsa. Összetetteb, szelídebb, éppen mit kívánsz. Ezt vágja tönkre a vegeta.

Lapcsánka 2017.02.06. 14:33:34

Vicces mikor épp Update Norbi veszi oltalma alá szegény Laci bácsit, az a Norbi aki már a legkisebb cukor/zsír/liszt tartalommal rendelkező ételt elkezdi fikázni.

Attilajukkaja 2017.02.06. 14:35:38

@látjátok feleim szümtükkel:
A lestyán? Hm, erre nem gondoltam. Érdekes. :o)
De én nem is a leveskockákat tartom furcsa i'zűnek (bár azoknak is elég jellegzetes aromájuk van), hanem a Maggi és a Knor leves- és burgonyapüré porokat. Azoknak tényleg van egy egeyeni'ze. Rögtön érződnek a kajában.

@user friendly:
Én már használtam ilyen alapleveket külföldön és nagyon finomak voltak. A marhaalaplé mondjuk sokkal sötétebb volt, mint amilyet én valaha is készi'tettem, de kicsire nem adunk. ;o)

Attilajukkaja 2017.02.06. 14:43:38

@élhetetlen:
"Ezt vágja tönkre a vegeta."
Igen, értem. Azt én sem szoktam használni. A leveskockát is csak jobb hi'ján. Mint fentebb mondtam, szi'vesebben használnék dobozos alapleveket, ha árulnának nálunk. Amúgy meg továbbfűszerezem a levest valamivel, i'gy nem lesz minden ugyanolyan i'zű.

@Lapcsánka: Norbinak és Laci bácsinak van valami közös bizniszük, ezért ez a nagy szerelem. ;o)

Attilajukkaja 2017.02.06. 14:49:08

Egy mai gyöngyszem Norbikánk posztjaiból:

"Egy kiló burgonya átlagos ára egy hazai bevásárlóközpontban 200 Ft.
Egy zacskó márkás csipsz 300 Ft, de 75 grammot tartalmaz.
Ebből következik, hogy egy kiló márkás csipsz ára 3999 Ft.
Kérdés: A sütés, a só, az ízfokozó és a zacskó kerül ennyibe?"

:o)))))

élhetetlen 2017.02.06. 14:56:47

@Zeuska: Mint helyzetet jól ismerőnek, elmondok pár kaját, amit nem azért eszek, mert nem telik másra. Krumplifőzelék. Krumpli, kis fej hagyma, egy kevés zsiradék, egy kis piros paprika, egy pohár tejföl. Krumpli kása. Krumpli, egy kanál liszt, egy kis zsír, mikor eszed, ha jut rá egy kanál tejföl is, akkor már szuper. Ugyanez babból, mint babkása, csak arra nem tejföl kell, hanem egy kis sült hagyma a tetejére. Egy tojással nokedli, hagymát lepirítod kevés zsiradékon, kevés paprika, erre szeded ki a nokedlit. (ha a család nem lázadt volna, apa kedvéért az első fejes salátától az utolsóig minden nap ez lett volna a vacsora). Rántott leves, ami nálam az, hogy egy vékony, világos rántás, pirospaprika, felöntve, és dekornak elkeverve benne egy tojás, Ha van szárított petrezselyem zölded, mert az lehet, akkor az is bele a tojás előtt. És ehhez jó a szárazon megpirított kikukázott kenyér is. Ne „1-2 nagy arcú trollt” vigyél le, hanem vagy pár ötletet, vagy valakit, aki a „semmiből” is tud főzni. Ehhez nem kell vegeta.

élhetetlen 2017.02.06. 15:18:04

@szsuzsanna: Csak egy részlet, mert sajtot én sem gyártok. „-szeretnék pl. finom "digó szószokat" készíteni (saját eltett isteni paradicsomból), HA, vehetnék hozzá itthon is, "rendes" fűszereket, és sajtot!!!”. Annak mi akadálya van, hogy vessél bazsalikomot? Ha nálam kimerül a készlet, itt Pesten, a nyolcadikon, vetek két virágládányit, néha egyikben zöldet, a másikba a vöröset, és egy nyáron négyszer szüretelek, szárítom, és ellátom a barátaimat is. Van egy cserép kakukkfű, egy cserép borsikafű, és rozmaring is. Ja és lestyán is. A petrezselyem nem játszik ládában, legalábbis elég nem, ezt kérem a vidéken élő ismerőseimtől. A többihez piac sem kell.

élhetetlen 2017.02.06. 15:34:29

@látjátok feleim szümtükkel: Na, ez úgy hülyeség, ahogy leírtad. Volt kolléganőm, aki mint jólértesült, a lestányt csak Maggi fűszerként emlegette. Kb. ez a szint, mint te vagy. A lestány sokkal régebben van, mint mármelyik leveskocka, én használom, és egyik ételemnek, levesemnek sem lesz leveskocka íze tőle.

élhetetlen 2017.02.06. 15:53:00

@Attilajukkaja: Hát nem tudom, mondom, én is próbálkozok időnként, már vettem alaplé sűrítményt is, hát az sem volt jobb. Hogy nekünk mit gyártana itthon a Knorr dobozosba, azt nem tudom. Nyilván a hazai igényeknek megfelelőt és akkor fújhatjuk. Amúgy meg a Knorr le van tojva. Barcelonában kapható valami homár krémleves, úgy porítva, imádom. Szárazárú, szállítható, de nem hozzák be, én meg miért vegyek zöldséglevest tőlük zacskóban, ha meg tudom főzni zöldségből. Nehéz játék ez.

user friendly 2017.02.06. 16:14:00

@Attilajukkaja: ha egyszer látok itthon, tuti kipróbálom. külföldről azért nem cipelek :) most van marhahús kivonatom, abból szoktam alaplevet összeütni, ha nincs más és valamihez nagyon kell. nem tökéletes, de a sima víznél vagy a vegetánál mérföldekkel jobb. különben azt szoktuk csinálni, hogy a húslevesből általában többet főzünk és egy-két pohárral lefagyasztunk.

@élhetetlen: petrezselyem-függő, hogy megmarad-e. tavaly előtt -mint mindig- egy kis cserépnyit ültettem a balkonládába és tavasztól késő őszig olyan bőven termett, hogy egyszer sem kellett külön venni, pedig hetente többször használunk többet-kevesebbet. de ilyen sajnos se előtte, se azóta nem fordult elő. mondjuk azért a kevésbé jól termők is jók arra, hogy hirtelen ne jöjjön zavarba az ember, ha valamibe kell egy kicsi.
(nem fodros petrezselyem volt - az ellenállóbb, de kevésbé ízes)

ehran 2017.02.06. 16:19:59

@Oknyomozó: Ne is mondd, ha van valami, ami gázosabb itthon, mint az éttermi helyzet (jó, az már azért szerencsére nem annyira), az a cukrászat. Nyilván itt is megmozdult már valami, de ha a nagy átlagot nézzük...

élhetetlen 2017.02.06. 16:36:30

@user friendly: Igazad van, csak én egy speciális eset vagyok. Nem csak a levesekbe, de a spárgafőzelékbe, vagy a fasírtba a majoranna mellé, meg mártásokba, amit csak el tudsz képzelni, a rántott levesbe is, nem csak a zöldséglevesbe, abba mindbe kell egy fél marék (télen a szárított). Ennyit nem tudok cserépben megtermelni. Igen, és én sem értékelem a fodrost, mert nincs íze.

Oknyomozó 2017.02.06. 16:40:38

@Sexual Harassment Panda:
Ma itt kettőt is ajánlottam:
www.gaultmillau.hu/buvos-szakacs/libabefott

www.gaultmillau.hu/buvos-szakacs/brusszeltol-brusszelig

Büszke voltam 35 évvel ezelőtt a krumplipürémre, mindenkinek ízlett.
Ha ma szembesítenének vele, letagadnám és ha ugyanúgy készülne meg sem enném.
Magyarországon a kereskedelemben csak most kezdik a krumplik jelölését, A-B-C betűkkel, mi mire való, pedig itt régóta tudják.
www.burgonyakutatas.hu/burgonyafajtak/

Attilajukkaja 2017.02.06. 16:54:20

@élhetetlen:
Én az USA-ban használtam dobozos alaplevet. Teljesen korrekt volt. A márkájára nem emlékszem, de mivel pasztörizálták, nem volt benne sok adalékanyag (?). Talán tényleg jobb, ha nem a Maggi vagy a Knorr gyártja. :o)

@user friendly:
"most van marhahús kivonatom"
Saját készítésű? (Hurrá! Megtaláltam a hosszú í-t.) Úgy könnyű! :o)
Én nem tudok annyi erős húslevest főzni, ami ne fogyna el.

Attilajukkaja 2017.02.06. 17:01:39

@élhetetlen:
@user friendly:
Bocsi, hogy ehhez is hozzászólok, de a fodros petrezselyem tényleg csak díszítésre való. Nincs sok íze. Viszont szerintem a szárítottnak sincs.

user friendly 2017.02.06. 17:04:40

@élhetetlen: oké, ehhez tényleg nem elég egy cserép. és még azt hittem, én használok sokat :)
próbáltad már lefagyasztani szárítás helyett? szerintem sokkal frissebb íze van úgy és a színét is megőrzi. én évek óta így teszem el télre. (apróra vágva, kis edényekben)

csincsilla72 2017.02.06. 17:04:51

@Attilajukkaja: A Culinarisban lehet kapni alaplevet, 4 decis kiszerelésben. A levespornál klasszisokkal jobb. Van ára rendesen, ritkán használom, viszont bizonyos ételek elképzelhetetlenek nélküle.

csincsilla72 2017.02.06. 17:05:51

@user friendly: Én mindig fagyasztom. Nyáron van dögivel, lehet kapni a piacon. Ha nem is tart ki tél végéig, elég sokáig húzza.

ati27 2017.02.06. 17:26:08

@élhetetlen:
Ohh a homárleves! Egyszer ettem stockholmban, étteremben. Ó az fantasztikus volt. Amúgy is "leveses" vagyok.. A csóka megvigasztalt, akivel voltam, semmi gond. lehet venni konzervben. Több se kellett. Vettem, első alkalommal asszonynak, hogy ez milyen király. Hááát emberek a koyerv homárleves valami pocsék. 4-5 félét kostoltam, közel sem voltak.. Kénytelen kelletlen vadásznom kellett egy receptet. Elég macerás az elkészítése, de már sokkal közelebb voltam az éttermihez... :)

élhetetlen 2017.02.06. 17:36:23

@user friendly: Az a helyzet, hogy a mélyhűtőm mindig fullon van, amit megveszek, pl. spárga, fehérrépa, sárga répa, amit kapok pl. tök, zöldbab, sóska, spenót, fejtett bab, meg, amit, mint készárút berakok, pl. nem eszek meg két rúd rétest egyszerre, az is bemegy, meg az akciós szuper vajak a sütéshez, stb., hát egyszerűbb a dobozból. Íze, illata. Rádobom a szárított bazsalikomot a paradicsomos húsgombócra, és azonnal tele a konyha az illattal. A színe. Olcsó trükk, be nem hagyom megszáradni, megbarnulni az árut, ha megszikkadt egy kicsit, akkor jön a mikró. Egy tányér, tíz másodperc, párolog, kiveszed, addig a másik adag párolog, aztán megint csere, addig míg zörgősen száraz nem lesz, és így megmarad a színe is.

élhetetlen 2017.02.06. 17:52:11

@ati27: Nem vagyunk egyformák, én a halhoz is csak akkor nyúlok hozzá, ha valaki megnyúzta. Volt már olyan, hogy az afrikai harcsafilét, ami nem egy nagy szám is egy vendégemmel nyúzattam meg, mert akkor éppen nem nyúzottat árultak. Tehát nekem jó lenne az a Knorr homárlevespor, csak azt nem értem, miért nem forgalmazzák itthon, ahol nincs miből előállítani. Én nem fogok egy élő homárt venni, hogy abból akármi legyen. Bevallom, élő csirkét sem.

ati27 2017.02.06. 18:33:29

@élhetetlen:
Àà. Én sem tolom olyan advanced levelen. Itt mindig lehet kapni fagyasztott homàrt. Az sem olcsó, de nem is olyan vészes. Ha màr porleves, lehet kapni japàn mizo levest, szàritott algàval, na azt szeretem. Néha, nagyon ritkàn ràkivànok vmi maggi levesre bàrmennyire gàz. Màs. Elöjött a pöri téma. Múltkor itt volt anyósom, és elmentünk a helyi étterembe. (5000-es nagyfalu 3 egész türhetö étteremmel. Van még 3 pizzeria meg egy thai) Szal valami vadpöri szerüség volt, és meg volt vadítva nem àm àfonyàval meg borókàval, hanem csillagànizzsal. Nem mondom, elsöre fura volt, de bejött. Ràadàsul azt hallotam, hogy ezen felbuzdulva miutàn hazament a sajàt pörijébe is rakott. Azért le a kalappal. 60 és bizony nyitott az ujdonsàgokra.

Attilajukkaja 2017.02.06. 19:13:48

@csincsilla72:
"A Culinarisban lehet kapni alaplevet"
Köszi, de ott mindent csillagászati áron adnak. Napi felhasználásra nem alkalmas. De igazad van, érdemes bespájzolni egy keveset, ha minden kötél szakad.
Petrezselyem fagyasztással már én is próbálkoztam, de ha nem olajban teszed el, akkor az illóolajoknak/aromáknak annyi. Ez a kaporra is igaz.

@ati27:
"Ohh a homárleves! Egyszer ettem stockholmban"
Én a budapesti Bock bistróban ettem homár cappucinót. Azt hittem kávéval csinálják, de a cappucinó azt jelentette, hogy tejjel habosítják fel. Isteni volt!
Stockholmban nincs ázsiai piac? Ott olcsón veszem Budapesten a miso krémet. Semmi idő összedobni belőle egy egyszerű levest.

ati27 2017.02.06. 19:41:54

@Attilajukkaja:

Stockholm innét kb 400 km. Jönköping mellet vagyok. Jönköpingben is van jó pár étterem. De amig pici a gyerek, nem egyszerű lelépni. Azért néha beugrunk családdal. Most egy elég nemzetközi cégnél dolgozom, pl indiaiakkal is. Az egyik sráctól elkértem, hogy melyik az az éterrem, ami izvilágban elég közel áll.. Kaptam is 2-3 tippet. Az egyiket már kipróbáltuk, valami szuper volt. De voltunk libanoni étteremben is. Na az is jó volt. Haverommal is van egy projektünk, 2-3 hetente főzünk kajákat, mindig más nemzetét próbáljuk. Szóval elvagyunk.. :)

ehran 2017.02.06. 22:05:44

@Skankhunt42: Mégis miért?

@Attilajukkaja: Múltkor láttam az Aldiban is üveges kiszerelésben, de nem vettem, fogalmam sincs milyen.

2017.02.07. 02:56:08

@Oknyomozó: "Ilyen a “bélszín Colbert módra” vagy “francia rostélyos”, amitől egy francia hidegrázást kapna"

Ezektől az áktalad lenézett ételektől, ha jól vannak elkészítve, akkor a legtöbb francia orgazmust kapna, mert ők maguk egyáltalán nem tudnak főzni. Nem a csúcsszakácsokról beszélek, hanem az átlag francia proliról.
Én is sokáig azt hittem, hogy a franciák nagyon tudnak valamit, de mióta közelről ismerem őket, nagyon megváltozott a véleményem.
Ázsiában élek, itt rengeteg a francia expat, jellemzően helyi ázsiai kislányokat kúrogatnak aztán családot alapítanak és abból élnek, hogy ők franciák... magyarul franciául tanítják a helyi gazdag szülők kölykeit vagy francia multik helyi részlegénél lébecolnak.

Most itt van az egyik ismerős francia pasas családja (apja, anyja, nővére) Franciaországból látogatóba egy hónapra, vidéki franciák (mármint témyleg vidékiek, egy Párizstól 400 kilométerre délre lévő városhoz "közel" a vidéken laknak, magyarul farm, tanya, autózni kell egy csomót a legközelebbi nagyobb városig), amitől nekem rögtön virtuális merevedésem támadt, hogy majd fogunk vadhúsokról, hajtott vadászatról, szarvasgombakeresésről, erdei gombákról, kertészkedésről, borkészítésről meg gasztronómiáról beszélgetni. Fingjuk sincs semmi ilyesmiről! Mit hozatott a francia ismerősöm a családjával Franciaországból? KRUMPLIPÜRÉ PORT! Meg Maggi zacskósleveseket. Miért? Mert ezeken nőtt fel és ezt hiányolta itt eddig Ázsiában, a világ egyik legbrutálisabb legjobb gasztrokultúrájának kellős közepén. Kérdeztem az anyját (nem fiatal már, öregecskedő asszony), hogy miket főznek ott a rusztikus francia vidéken? Válasz: Bonduelle konzerv borsó, konzerv kukorica, konzerv bab, tükörtojás, Carrefour (a francia Tesco) sajátmárkás sólet kolbásszal, krumplipüré porból, vízben főtt brokkoli, ráreszelnek valami olcsó sajtot aztán ennyike!, zacskósleves zacskós száraz kenyérkockákkal... a csúcs házi főzésnél az a steak (valljuk be nem egy bonyolult kaja), meg a vörösboros marha, kb. a magyar pörköltnek felel meg ott, csak vörösborral, de ezt nem minden háziasszony meri bevállalni.
Halat egyáltalán nem készítenek otthon, mert a tenger (Atlanti óceán) 200 kilométerre van onnan és senki se ismeri ott már a halakat. Étterem az más, ott lehet bármit enni, de az meg drága nekik.

Libamájat láttak már életükben, picit gyakrabban eszik, mint egy magyar család, de nekik se napi táplálék, a közelükben van libamájat termelő farm (ami a tulajdonosát multimilliomossá is tette), de az nem ott helyben adja el a cuccot, hanem éttermeknek és élelmiszriparnak szállít. Ja, és ott is erőszakkal tömik a libát géppel...

Kérdeztem, hogy akkor a nagy francia gasztronómiával mi van? Ja, az az éttermekben van és senki se főz úgy otthon Franciaországban. A szakácsmesterség az egy szakmunka ott is, egy átlag háziasszonynak fingja sincs a magas konyhaművészetről.
Igen, több zöldséget esznek, mint a magyarok és nem sűrítik a főzelékeket csirízesre liszttel, de a zöldség sokszor konzervdobozból pattan elő, míg egy magyar háziasszony inkább veszi frissen a piacon.

Egy volt évfolyamtársam Franciaországban PhD-zott, ő Magyarországon egy ínyenc volt, így Franciaországban kicsit csalódott az átlag franciák étkezési szokásain. Persze vannak szuper éttermek, de az átlag proli az ott se tud többet a gasztronómiáról, mint egy átlag ukrán, magyar, lengyel ember. Sőt, a francia nő egy generációval korábban szokott le az alapanyagokból való otthoni főzésről, mint a kelet-európai nők. Egyszerűen mert előbb ért el oda az ipari élelmiszertermelés meg többen engedhették meg maguknak az éttermi étkezést.

Oknyomozó 2017.02.07. 07:02:57

@karandash:
Azt írod rólam, "az általad lenézett ételekről".
Én egy cikket ajánlottam, amiből idéztem kedvcsinálónak.
A saját recept szerint készített rakott káposztámért lehet, hogy a franciák szobrot emelnének a tiszteletemre.
Idemásolom mit írtam:
--------------
Ilyen a “bélszín Colbert módra” vagy “francia rostélyos”, amitől egy francia hidegrázást kapna, a “milánói makaróni”, amit Milánóban kizárólag azok ismernek, akik Veneszt is olvasnak.
Kötelező cikk:
www.gaultmillau.hu/buvos-szakacs/brusszeltol-brusszelig
Ezt kötelező elolvasni.
---------------

csincsilla72 2017.02.07. 09:10:55

@Attilajukkaja: Tudom, hogy a Culinaris baromi drága, de azért tartok itthon egy-egy üveggel az alaplevükből, ha valami nagyon lancos kajához kellene használni. Egyébként időnként csinálok nagy adag tömény húslevest, leszűröm, majd befőzőautomatában kisterilezem és üvegben elrakom. Amíg az tart, addig van. Nem alaplé, de hasonló.

csincsilla72 2017.02.07. 09:19:59

@karandash: Én meg láttam az ellenpéldát. Konkrétan több francia ismerősöm is volt Németországban, ahol együtt jártunk egyetemre, mindannyian baromi jól főztek (pedig huszonévesek voltak!). És ahol a süldő leány jól főz, ott jó eséllyel a szülő is.
Egy-egy példából nem lehet általánosítani, minden nyugati országra igaz, hogy csökken az otthoni tűzhelyen, valódi alapanyagokból készült ételek mennyisége. Ez van sajnos. De én azért látok különbséget a mirelit/konzerv zöldség alapanyagként felhasználása és egy mélyhűtött pizza megmikrózása között. Konzerv paradicsomból sokkal jobb étel készül, mint egy téli fóliás importból, zöldborsót, zöldbabot, spárgát meg nem kapsz frisset, csak szezonban, és az sem tart sokáig.

Attilajukkaja 2017.02.07. 10:18:26

@ati27:
Nagyon irigyellek! Én már régebben dolgoztam külföldön, de én is egy nemzetközi csapat tagja voltam. Ennél jobb iskola nem is létezik arra, hogy megtanuld tisztelni a másikat, a másságot. És persze főzni is! A kollégáktól tanultam meg az igazi olasz, kinai, koreai, indiai vagy éppen skót konyhát. Imádtam! :o)
(Látom neked sincs hosszú i-d, ezért én sem erőlködöm vele.)

Attilajukkaja 2017.02.07. 10:25:19

@ehran:
"Múltkor láttam az Aldiban is üveges kiszerelésben"
Homárlevest? Én biztosan kipróbálnám. :o)
Az Auschanban francia dobozos hallevest láttam. Nagyon finom lé volt, amibe még bele kellett főzni a halat. Gyors hallevesnek tökéletes megoldás.

@csincsilla72:
"Nem alaplé, de hasonló."
Miért ne lenne az? :o)
Amúgy jó ötlet, lehet egyszer én is nekidurálom magam.

szsuzsanna 2017.02.07. 10:38:44

@élhetetlen: -iiigen, -ládákban, cserépben, bármiben nevelhetünk pl. fűszernövényeket, -HA, hosszabb időkre nem megyünk el otthonról...

szsuzsanna 2017.02.07. 11:17:35

@user friendly: húslevesből (is), -én is, mindig fagyasztok le néhány "vajas doboznyit" ...
-petr. zöld: -szezonban: -ha kapok,- veszek, szép szárasat, -a szárból kicsit levágva, megmosva, lerázva, -megy a "vázába"= dunsztosüveg, NEM nagyon hideg vízbe! ("virágostól" tanultam: a vágott virágot se hideg vízbe kell tenni).., -két-három naponta, szárát megmosom, -friss víz, sokáig friss marad, -kánikulában be a hűtőbe "vázástól"...
-télre, apróra vágva lefagyasztom, -vagy, pl. utazásra: szigorúan SÖTÉT helyen megszárítom, és kívülről alufóliával takart üvegben viszem

szsuzsanna 2017.02.07. 11:37:01

@élhetetlen:. -bocs., igen halkan kérdezem: -anno, a szlovák sítáboros leveseknek a lestyántól volt a jellegzetes szaguk, ízük? -nem voltak rosszak, de, szinte mindig hasonló ízűek voltak, -és, mea culpa, -de, a csombort és koriandert sem bíiirom megszeretni..-(egyéni szoc. problem).

ehran 2017.02.07. 12:47:05

@karandash: Mondjuk olyan embert kerdeztel az altalanos hazai gasztronomiai helyzetrol, akit ez a tema nem erdekel. ;) De egyebkent amit irtal az pont ugyanigy igaz lehet szinte barmely europai orszagra - igy Magyarorszagra is. Ne essunk abba a hibaba, hogy nalunk az atlagember fozozseni lenne, vagy valami baromi valtozatos konyhat vinne otthon, kenyelmi termekek nelkul. Legjobb pelda erre epp ez a Benkelacibacsis dolog, a nagy tomeg el van ajulva a szakertelmetol, es maximum probal a "nyomaba erni" - es akkor ok meg ugye azok akik valamelyeset erdeklodoek a tema irant. :)
A francia gasztronomia meg mindig az etalon, egy amerikai, skandinav, spanyol vagy japan meg mindig az o alapjaikon kezd tanulni - remelhetoleg hamarosan nalunk is ez lesz a helyzet.

@Attilajukkaja: Bocs, lehet rossz hozzaszolasra valaszoltam, de nem homarlevesre hanem alaplere gondoltam. :)

szsuzsanna 2017.02.07. 13:18:26

@Attilajukkaja: -hát ja, a "rendes" petr. zöld: -szárítani kicsit "trükkösen" kell, -ahogy írtam, -persze az se az igazi, -sajnos, sok országban elég nehéz hozzájutni "rendes" frisshez..
-(93-ban Írországban, egy ezeréves "ebbi" udvarában szedtem egy halommal a gaz közül, -hú de örültem, mert legföljebb fodrost lehetett kapni,..

Attilajukkaja 2017.02.07. 13:38:16

@ehran:
" alaplere gondoltam"
Oz se rossz!

@szsuzsanna:
Te így felismerted a gaz között a petrezselymet? Gratula!

szsuzsanna 2017.02.07. 14:38:13

-Én, mint "vén", örülök, hogy már jó pár éve, a -"netről" is, -bárki, bárhonnan, bármit!, -főzhet-süthet, ...+ könnyen megkérdezhetik Anyut, Nagyit is...
- + úgy látom, hogy a "kint élők" azt is megosztják, hogy mit, honnan tudnak beszerezni, stb-stb.

szsuzsanna 2017.02.07. 14:43:15

@Attilajukkaja: -"jóvannna", -bocs., kertes házban nőttem föl..

Attilajukkaja 2017.02.07. 14:52:47

@szsuzsanna:
:o))) És ennyire gazos volt a veteményesetek? ;o)
(Amúgy mobilról írsz?)

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.07. 17:07:41

@Attilajukkaja:

A marha alaplevek színe akkor sötétebb, ha a csontos húst tepsiben megpirtják,és abból készyíik. Sok szí nt ad az alaplébe a héjas vöröshagyma is.

Valaki azt írta, hogy a lestyán nem leveskocka fűszer, illetve hülyeség amit erről korábban írtam. Nos, ajánlom nézze meg a leveskocka oldalán mik az összetevők.

@szsuzsanna:

Lehet kapni olyen petrezselyem magot, ami nem fodros, de nem is nő gyökere, azt lehet egy virágcserépben is nevelni. Ha jól emlékszem metélőpetrezselyemként forgalmazzák a magot.

élhetetlen 2017.02.07. 18:46:29

@ati27: Nem könnyű az élet. A múltkor majdnem vettem fagyasztott homárt, csak az van, hogy míg egy garnéláról meg tudom mondani, hogy ki van-e belezve, vagy nekem kell, a homár „szerkezetével” nem vagyok tisztában. A kor. Én is túl vagyok a hatvanon. Az egy dolog, hogy ötven éve még általánosban megtanultuk, (igen, fél évig főztünk technika órán, utána gyártottunk állólámpát), hogy a zöldséglevest nem tesszük fel főni, hanem előbb megpároljuk, mert jobban kijön az íze, de az, hogy egy csipet szerecsendió virág hogy feldobja, az csak pár éve jött.

ati27 2017.02.07. 19:15:52

@élhetetlen:
A mai világban minden fennt van a youtubeon:
www.youtube.com/watch?v=rKt21azq9X4
Annyi hogy a yöld genya nem ehető ha jól tudom. (legalábbis én azt kukáytam) a farka az ollói (kicsi és nagy) és a lábaiban a kicsikben is jó a hús)

És itt a recept is, svédül: www.mytaste.net/click/index/2227361/ingenrotmos.blogspot.se
A google kicsit hülyén fordítja magyarra. Ha kell röviden lefordíthatom magyarra. :) Mondjuk az alapléhez itt is hal vagy rák leveskockát kell használni.. Ez van..

élhetetlen 2017.02.07. 19:25:09

@szsuzsanna: Nem tudom, hogyan élsz, úgyhogy nem osztom az észt, elmondom, nálam mi van. A szobában is van vagy 15 cserép gaz, a teraszon meg vagy hetven kisebb, nagyobb. (8 hatalmas leánder, futórózsák, bokorrózsák, minirózsák, azáleák, krizantémok, cserepes fűzfák, és fűszernövények. Amit el tudsz képzelni), és ezeket reggeltől estig tűzi a nap. Ehhez már vettem egy automata locsolót, (10 eft, és egy kis szerelés), ami a nagyokba csöpögtet, a kisebbeket kupacban permetezi, naponta kétszer tizenöt percig. Hetente ránéz egy barátnőm, mert néha a hőségtől eldobja az agyát, néha kimerül az elem. Akkor meglocsolja a bentieket is. Így kihúzzák a nyarat, mert legalább két hónapig nem vagyok itthon, aztán hazajövök, és gazolok. A másik, szlovák levest nem ettem. Lestyánt használok, teltebb lesz az íz tőle, de nem lesz a pulykanyak levesnek, és a zöldséglevesnek egyforma íze. Nem nyomja el a többi ízt. Koriandert én is csak kétszer használtam, először, és utoljára. Csombort párszor párolt lilakáposztába, de aztán elajándékoztam cserepestől. Ezt ugyan nem nekem írtad, de ha már így összejöttünk. Írtad a sötétben szárítást, én meg kicsit feljebb user friendly-nek a mikrósat. „élhetetlen 2017.02.06. 17:36:23”. Ez is egy trükk.

Attilajukkaja 2017.02.07. 21:00:49

@látjátok feleim szümtükkel:
"A marha alaplevek színe akkor sötétebb, ha a csontos húst tepsiben megpirtják"
Én is szoktam ezt csinálni, de akkor sem lesz olyan sötétbarna a lé. :o)

szsuzsanna 2017.02.08. 08:59:26

@élhetetlen: Hol veszed a szerecsendió virágot, én már évek óta nem találok egy boltban sem.

Attilajukkaja 2017.02.08. 09:38:13

@szsuzsanna:
Budapesten nagyon sok helyen kapható, de ha felétek nincs, rendeld meg a neten. Biztos akad más fűszer vagy valamilyen szósz, amivel együtt már megéri leadni egy rendelést.

ehran 2017.02.08. 10:38:32

@Attilajukkaja: Éttermekben, ahol jellemzően valóban sötétebb az alaplének a húsa, elég extrém arányokat szoktak használni (mondjuk 1kg hús/1l víz vagy alaplé) és be is sűrítik némileg. Ez a pirítással együtt már sötétebb alaplevet kell eredményezzen, más kérdés, hogy otthon ez nem feltétlen gazdaságos. Én itthon ezt eddig kacsaaprólékkal játszottam csak el, amit szárnyasalaplével öntöttem fel lepirítás után, tényleg szép sötét színe lett a lének.

ehran 2017.02.08. 10:40:08

@ehran: "az alaplének a húsa," - Eh, ezért nem szabad átszerkeszteni a mondatot menet közben; természetesen a színe. :)

Attilajukkaja 2017.02.08. 10:57:06

@ehran:
Köszi a választ.
A karamelizált csont színe és íze is intenzívebb, mintha csak egyszerűen megfőznéd, de én ezt csak sátoros ünnepek alkalmával csinálom. Ököruszály leves készítésénél pedig kötelező. :o)
Valószínűleg az van, amit írsz, vagyis jobb éttermek is így csinálják. Én igazából azon csodálkozom, hogy a nyugati országokban vásárolható olcsó dobozos alaplevek színe is ilyen sötét. Persze lehet, hogy nagyüzemi előállításnál még ez is belefér, ... de kételyeim vannak.
Kacsa- vagy libaaprólékkal még sohasem próbáltam, de nagyszerű ötletnek tartom. Főleg, hogy most kell Magyarországon olcsó aprólékot vásárolni, mert állítólag komoly hiány lesz belőlük a közeljövőben.

szsuzsanna 2017.02.08. 11:17:10

Mindenkinek köszönöm, a sok hasznos ötletet.
DE, ahogy már írtam, nekem, az "alapfűszerek" minőségi romlásával van a legfőbb bajom: bors, majoranna, kömény, babérlevél, fahéj, szegfűszeg stb-stb.
-tele van a hócipőm, hogy, "evőkanállal" kell szórni, hogy valami íz legyen...
-nem az "olcsót" veszem!, -de, sajnos, tök mindegy...
-pl. húslevesbe, -pláne kocsonyába, "zacskószám" kell szórni az egész borsot?
-almakompótba, evőkanálnyi egész? fahéjat, (mert az is törekes), és a szegfűszeget is, ---(a szegfűborsot pl. "vadászni kell)
-anno..., 3 hónapos portugáliai tartózkodás előtt, itthon felejtettem a komplett fűszeresemet, -mindent ott kellett megvenni...-a szupermarketban, (ócsón), -és, azokból tényleg csak "késhegynyi" kellett, mint régen itthon is

Attilajukkaja 2017.02.08. 11:35:43

@szsuzsanna:
"tele van a hócipőm, hogy, "evőkanállal" kell szórni, hogy valami íz legyen.."
Ezt én is tapasztaltam, de azzal magyaráztam, hogy ezeket a fűszereket sok ezer kilométer távolságból szállítják ide. Mire ideérnek, már sokat veszítenek az intenzitásukból. De ez biztosan nem igaz, mert ha elmegyek egy budapesti indiai étterembe, ott megvan minden íz és aroma, amit otthon nem tudok reprodukálni.
A portugálok a volt gyarmataikról talán autentikusabb fűszereket importálnak. (?)

szsuzsanna 2017.02.08. 12:03:18

A portugálokkal valószínűleg igazad van..., -de, azért valljuk be, nem csak ott kapni jobb fűszereket, pl. ugyanazon nevű K betűs fűszerek, pl. az osztrákoknál sokkal jobb minőségben kaphatók...
-Én, sajnos már vén vagyok, higgyétek el, régebben nem kellett ennyi szárított "alapfűszert" szórni, -sőt, az anyukám, csak a töredékét használta, -és nem voltak közelebb a gyarmatok...

Attilajukkaja 2017.02.08. 12:26:28

@szsuzsanna:
"nem voltak közelebb a gyarmatok"
Ezen jót somolyogtam. :o) De igazad van,
Lehet, hogy a kérdés mögött valami sokkal összetettebb, bonyolultabb probléma húzódik meg. Pl. az, hogy feladtuk a valóban jóízű zöldségek termesztését a gyorsabb hozamúak érdekében, illetve mesterséges körülmények között próbáljuk előállítani a klasszikus zöldségeinket.
De van ennek a problémának egy másik oldala is: a következő generáció már nem is fogja igényelni azokat az ízeket, amelyekre mi még jól emlékszünk. Mert nem ismerik. Lehet, hogy ez az evolúció?

www.origo.hu/tafelspicc/alapanyag/20130807-paradicsomban-sehol-nem-vagyunk-fajtak-cherry-ponderosa-lucullus-koktel.html

The fool 2017.04.04. 18:12:08

@user friendly: Kedves Barátom!
A Kínai konyha (de más keleti konyhák is) előszeretettel használja a glutamátot!! KÜLÖN FŰSZERKÉNT HASZNÁLJÁK!!
Laci bácsiról pedig annyit: Lehet, hogy őskövület, de azért hosszú évtizedekig a Gundelben főzni nem semmi!!
Sok "mesterszakács" újragondolt ételei nem biztos, hogy mindenkinek megfelelnek!
Egy pacalpöri, egy szalontüdő, egy hentestokány, az legyen az, aminek hívják!!!!!
Laci bácsi olcsó alapanyagokból, háziasan tanítja főzni a fiatalokat! A Szél Tomi vagy Sárközi csillagjai teljesen másról szólnak!!!!
Voltál már hasonló tudású séfek éttermében? Qrva drágák az ételek és tíz adagot kell enned, hogy jóllakj!!! Félre ne érts!! Nem fikázom a csillagos séfeket, mert még büszke is vagyok rájuk. De Benke Laci "bácsi", Mátyás Rudi , Kandik Feri nevével fémjelzett szakács csapat is maradandót alkotott annó!!!
Én még ettem Mátyás Rudi főztjéből a Lillafüredi Palotaszálló éttermében. Kandik Ferivel ma is jó barátságot ápolok. Benke Laci pedig a Gyulai pálinkafesztiválon (ahol érmes pálinkával szerepeltem!!!) lett "barátom".
Mi idősebbek, inkább az Ő főztjét esszük, mint a csillagos séfekét.
Amúgy Én is tudok főzni, bár nem vagyok séf!! Mint horgász és vadász ember, inkább a húsételekről szól a tudomány, de simán megfőzök bármit, amit egyszer már ettem!!!

The fool 2017.04.04. 18:21:35

Van saját halételem is!!
-Ricottás , tricolor taiglatellével töltött harcsafilé, Bacon köntösben, halászlé mártással!
Vagy:
-Vaddisznójava kolbászával töltve, szarvas sonkába göngyölve, grillezett juhtúrós polentával és erdei gyümölcsös lila hagyma chatnival
Legalább száz féle vad és halételt "ötöltem" már ki a barátaim megelégedésére!
A halászlevem több helyen megjelent: Magyar Horgász, Fakanál, stb..
De most nem rólam van szó(mint műkedvelő szakács) Inkább Lacitól kéne bocsánatot kérni sokaknak!
süti beállítások módosítása