Szürpríz: Ön szerint jó szakács Benke Laci bácsi?
2017. február 05. írta: Despota

Szürpríz: Ön szerint jó szakács Benke Laci bácsi?

14450816_9b64c9fab38918129b44a51b050b0fd1_wm.jpg

Nagyjából egy hónappal ezelőtt robbant a bomba, amikor is megrázó videó készült Laci bácsi gasztrobűneiből. Egy összeállítást készített Ivassalkapcsolatosproblemak mikroblogger Benke Laci bácsi konyhai ámokfutásából, amit főzés címen szokott rendezni különféle tévéműsorokban. Az ország gyakorlatilag két táborra szakadt az összeállítást követően, Laci bácsi kapott hideget-meleget egyaránt. Sokan kritizálták az olcsó, rossz minőségű és sokszor egymáshoz semmilyen formában nem passzoló alapanyagok miatt, valamint az alapvető higiéniai szabályok be nem tartása végett, de többek között a Dívány és maga az Updateguru, Norbi is védelmébe vette, mondván ilyenek vagyunk mi magyarok. Hiszen nem csak ő tesz kecsöpöt a tésztaszószba, hanem a magát olasznak eladó éttermek jó része is. Nem csak ő rántja ki még az olajat is, bepanírozva, nem csak ő hinti mindenre a vegetát, hanem mi majd mindannyian. 

3_1.jpg

A többszörös aranyérmes mesterszakács a Bors  hasábjain válaszolt az őt ért vádakra, Benke elmondta, hogy már régóta szeretne nyugdíjba vonulni, de sokan nézik a műsorait, nagyon népszerű, és igény van rá. És különben is, húsz évig főzött a Gundelben. A C-vitamint meg csak azért törte bele a túrókrémbe, mert az egy vitaminreklám volt. Az utóbbi időben igen csak népszerű gasztrobloggereket tette felelőssé a kialakult helyzet miatt és sznob, főzni sem tudó kontároknak nevezte őket. Végül igen sajnálatos módon kórházba került, ahol is új recepteken gondolkozik és egy újabb, frissebb műsorra készül. És fogyni is szeretne, ezért életmódváltásba kezdett.

De vajon kinek van igaza? Laci bácsi tényleg a magyar gasztronómia meghatározó alakja, aki remek szakács és csak az irigyei köszörülik rajta nyelvüket, vagy valóban bűnt követ el azzal, hogy a konyhai tevékenységeit közkinccsé teszi? A döntés ezúttal is a Ti kezetekben van! 

A DÖNTÉS

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr9212183932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DFK 2017.02.05. 17:22:05

Egy gasztronómiai környezetszennyezés.

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.05. 17:29:44

@DFK:

Akkor anyád is egy gasztronómiai körnezetszennyező?
Nem ártana gondolkodni, mert aki nem hal meg fiatalon, az bezony megkorosodik, és lehet, hogy még rosszabb lesz, mint amelyennek Laci bácsit látja.

Köny 2017.02.05. 17:42:40

Ő egy ikon. Megnyugszom, ha a műsorát nézem. Zseniális szakács, a sok újkori gasztrómajom még inasnak is gyenge hozzá képest. Bukott bokuszdór metroszexuális ratyimajmok kritizálják őt, kinyílik a bicska a zsebemben.

toncsi64 2017.02.05. 17:43:18

Jómagam nem tudok főzni ezért talán irreveláns a véleményem, ennek ellenére leírom :)
Egyrészt már valaki leírta a neten helyettem is, az ominózus hivatkozott videó úgy lett összevágva, hogy az előzmények ismerete nélkül "hangulatkeltő" hatása legyen. Itt is leírták a "vitaminos" részt ami nem más mint egy reklám része. Magyarul, nem valós főzés ill. szakácsteljesítmény.
Másrészt lássuk be, az emberek nagy része otthon hasonló módon, hasonló alapanyagokból, hasonló ételeket készít. Nagyon kevesen főznek olyan ételeket amiket manapság a "gasztromédia" sztárol, már csak azért sem mert az alapanyagok nagy része itthon ismeretlen/beszerezhetetlen/megfizethetetlen :(

Persze ez csak az én véleményem...

Sexual Harassment Panda 2017.02.05. 17:58:18

Amit a tv-ben nyùjt, szakmai szempontbòl retteneres, viszont egy elbűvölő ember.
Valòjàban pedig nagyin is èrt a szakmàjàhoz, de jelenleg ebből nem mutat semmit.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2017.02.05. 18:01:27

Szerintem szarul főz de békén kéne hagyni mert öreg és beteg. Fasznak zrikálni egy ilyen alapvetően kedves és modoros öregembert.

Taxman 2017.02.05. 18:02:46

Nem ettem még a főztjét. Szakember sem vagyok. Hogy tudnám, merném megítélni?

Csokis2 2017.02.05. 18:26:30

Most jövünk anyukáméktól vasárnapi ebédről. Csirke húsleves (szárnnyal, zúzával, kaparóval, sok zöldséggel), utána rántott csirke. Desszertnek diós vajaspiskóta és madártej. Se nem trendi, se nem update, de jó. És attól, hogy szeretem, még szerethetem a Bock bisztró főztjét is, ez nem vagy-vagy választás.

szőrdoki 2017.02.05. 18:31:59

Nem tudom, hogy milyen ételt főz. Mi úgy hívjuk otthon " piszkos körmű Laci bácsi".

Bobacska 2017.02.05. 18:32:22

Benke Laci bácsi olyan kajákat főz a műsoraiban, amit bárki utána tud csinálni. A felhasznált nyersanyagok, az alkalmazott eszközök és a technológia közel áll egy átlagos magyar háztartás lehetőségeihez. Némely gasztro-bloggerek, meg sztárszakácsok nem ezen a platformon vannak, már az általuk használt nyersanyagok is meghaladják a közemberek lehetőségeit.
Ennyi.

de let e ... 2017.02.05. 18:38:41

Azért rohadt vicces , ahogy a vélhetően főzni nem nagyon tudó bloggerek törnek pálcát egy mesterszakács fölött , aki ráadásul a valós konyhát képviseli , nem az i'zék által sztárolt maszatos tányérokat . Komolyan mondom , hogy azokat egy normál konyhában már mosogatóba teszik , egy falat valami egy összemaszatolt tányéron ...

Szarazinda 2017.02.05. 18:45:10

@Bobacska: " Némely gasztro-bloggerek, meg sztárszakácsok nem ezen a platformon vannak, már az általuk használt nyersanyagok is meghaladják a közemberek lehetőségeit."

Így is van, tegyük hozzá, hogy ezenkívül a gasztroidiótáknak meg a kisebbségi komplexusa haladja meg az átlagot. Szóval akinek már a felmenői is valódi polgárok voltak, azoknak nincs szüksége ezekre a neofita urizáló baromságokra. Ez egész gasztro/bor blabla sem szól semmi másról. Valahogy mindig az alacsony sorból "befutott" yuppiek és hasonló sikeres emberek vanak odáig ezektől a hülyeségektől. A szakács az szakács marad akárhány lofasse d'or grad prix de foche-t is nyer meg. Az étel meg étel marad, kaja, csócsa, táp, nem művészeti alkotás.

ati27 2017.02.05. 18:47:36

Nem akartam anélkül "itélkezni", hogy meg ne nézzek egy-két receptjét. Alapvetöen semmi kifejezetten durvàt nem talàltam benne. De azok az idök... Elmultak. Úgy föz Lacibà mint anno anyàm. Lasagne receptje: ételizesítö minusz, ketchupos gombàs ragu.. Hààt.. Helyette inkàbb paradicsom, vagy jobbfajta konzerv paradicsom. A hagymàt is nagyon sok olajban dinszteli, én kb 1/3-1/4-ét raknàm. Ezekkel a módosítàsokkal màr okés lenne. A tanyasi rakottkrumpli lecsokolbival meg virslivel... Akkor ne mevezze màr tanyasinak. Lecsokolbi helyett normàl kolbi, virsli minusz. Akkor màr nagyjàból tanyasi. Ha maradnak, akkor szimpla, vagy "békebeli". De persze ehetö. Viszont utàna megnéztem Szél Tamàs rakott krumplijàt is. A meglepö az, hogy kevesebb összetevöt hasznàl, és a nem feltétlenül sokkal dràgàbb. Tàn a tejföl helyett tejszín kicsit dob az àron.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.02.05. 18:51:10

Szarul főz, de aranyos bácsika.

user friendly 2017.02.05. 18:52:07

@Csokis2: semmi baj nincs az egyszerű, hagyományos házias kajákkal, amit ti is ettetek. Laci bácsit sem azért kritizálják mert nem trendi, hanem mert többségében borzalmas ételeket gyárt igénytelenül, nátrium-glutamát ízesítéssel. sonkába tekert banán kirántva, bolti pizza lecsóval, édességnek meggybefőttel, és még lehetne sorolni. ha anyukád ilyeneket tenne eléd vasárnap délben, te sem lennél nagyon boldog szerintem :)

Egyébként imádom, amikor buongiorno-val köszön, mert abból lehet tudni, hogy valami olasznak hazudott gépsonkás, kecsapos, akciós trappistás rettenet fog következni, amiért az olaszok egyszer tutira vendettát fognak hirdetni :D

user friendly 2017.02.05. 18:56:00

@de let e ...: Laci bácsinak nem a fine dining az ellenfele, hanem az igényesség. utóbbi nem azt jelenti, hogy drága alapanyagokból kell főzni és légyfingnyit a tányérra tenni.

annalovacska 2017.02.05. 18:59:48

Én hétköznap Benke Laci bácsi névjegyével fémjelzett Teletáltól rendelek ebédet. Mondhatni: házias, finom, laktató, benne van minden. És boldog tulajdonosa vagyok Benke Laci bácsi Főzzünk magabiztosan receptgyűjteményének.
És jól vagyok:o)

Parajpuding 2017.02.05. 19:05:07

@DFK: Te meg egy társadalmi környezetszennyezés :DDD

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2017.02.05. 19:13:46

emberek, ne vicceljünk már, Lacibácsi SZAKÁCSRUHÁBAN mutatja be, h a pizza kétujjnyi vastag, mirelit pizzalapból készül, amire VEGETÁVAL "ízesített" lecsós feltétet rak. a rántott hal receptje konkrétan arról szól, h A MIRELIT, ELŐRE PANÍROZOTT HALAT KISÜTI AZ OLAJBAN! hát micsoda kóklerség ez?

amikor házias ételekről regéltek, és visszaemlékeztek a nagymamátok főztjére, akkor az van előttetek, h a nagyi mindenbe belecsűri a vegetát?

én faluban nőttem fel, anno sokat bográcsoztunk a haverokkal, de ha a paprikás krumpliba, vagy a lecsóba belenyomtam volna egy-egy kanál vegetát, akkor tuti, h nagyon hamar a hátamban landolt volna egy fejsze.

ati27 2017.02.05. 19:16:41

Ja, visszatérve. A legnagyobb probléma Magyarországon, hogy normális főzési alapanyagot mocskos nehéz találni. Vegyük a tejtermékeket. Van egy frankó brownie receptem, ami anyósom kedvence. Kritikus pont, hogy kell hozzá 3dl TEJSZÍN. (a másik a sütési idő, és a hőmérséklet.) No most egy 15 ezres vidéki város 4-5 boltját végig jártam, és sehol nem találtam tejszínt. Végig sasoltam a hűtőpultot oda-vissza 3x. Végül megkérdeztem egy eladót, aszongya: ott van a sütös cuccoknál, a sütös csokik, porcukrok meg ilyesmi. Na itt már roppant gyanús volt, hogy tejszín, hűtés nélküli. Leveszem, 10%-os, Tele adalék anyagokkal, szentjános kenyér kivonat meg még valami 10 egyéb "összetevő". Mindez 450 jó magyar forintért. Mindegy ez volt, ezzel kellett "főzni", hát szar is lett a trüffel.. Svédországban ahol élek 12-13 korona(cirka 400Ft) a 36%-os, valódi tejszín, hűtőpultból. Szóval, a magyarországi "tejtermékek" nagy részét egyszerűen valami vegyipari hulladéknak kéne nevezni. Pl a tejföl, olyan természetellenesen fehér, hogy az RGB kódja 255,255,255 , (és szar ízű). Trappista, meg sajtok nagy része szintén borzalom. És az árak.. A "rothadó" nyugaton speciel nem az olcsóságáról híres Svédországban a legtöbb alapanyag ára közel ugyanaz. Minőségben pedig.....

Jehuda 2017.02.05. 19:22:32

Laci bácsi egy olyan gasztronómiai stílust képvisel, amely 30-40 évvel ezelőtt mindennapi volt és manapság is sok ember ízlésével találkozik. Mint 63. életévében levő ősbölény magam sem értem, miért kell kiátkozni azt a kort és vele együtt Laci bácsit. Nem értem az ellene irányuló nemtelen támadást, amely végülis ahhoz vezetett, hogy kórházba került és az életéért küzdenek. Aki pedig ezt okozta felelőtlen támadásával, megelégedetten dőlhet hátra székében.

Ha valaki nem kedveli azt a fajta konyhát, amit Laci bácsi képvisel, akkor választhat sok más gasztronómiai iskola közül is, de ne mondja azt, hogy egy hatalmas tányér közepén feltálalt falatnyi étel jobb, mint egy tál jól elkészített vese-velő, vagy csülkös pacal, mely ételekről a kényes gyomrú mai gastrobloggerek még nem is hallottak, de ha hallottak is, útálkozva fordulnának el tőle.

Ismerik ezek az ujdonsült ítészek egyáltalában a hagyományos ételeket? Ettek egykoron a Lucullus étteremben tojáslepényt parasztosan, vagy a miskolci Anna étteremben bélszínt Villa Franca módon? Tudják-e, hogy milyen jó a fekete retek a húslevehez? Ettek az akkori Népköztársaság útján levő Ádám sörözőben tatárbeafsteaket, netán egy jó pofa sör társaságában? Ettek a Műegyetem mögötti Egry József utcai állóvendéglőben vese-velőt? Ettek a Baross önkiszolgáló étteremben hortobágyi rostélyost, vagy alföldi marhagulyást? Ettek a Sport vendéglőben gombás kakasherepörköltet velős palacsinta körítéssel? Tudják, mi az a Marchall máj?

Szerintem nem és nem is ehettek, mert nem éltek akkor, amikor ezeket az ételek emberek tömegei jó étvággyal falatozták.

Tisztelt fiatal gasztronómusok! Elég nagy ez az ország ahhoz, hogy többfajta konyha is elférjen benne, kéretik nem vindikálni maguknak a kizárólagos értékítélet jogát és ne támadjanak mást személyében az elillanó pillanatnyi népszerűség reményében. Számomra ez a magatartás visszataszító és elfogadhatatlan. Lehet arra hivatkozni, hogy Laci bácsi főzési stílusa a posztoló ízlésétől idegen, netán ma nem korszerű, de ez nem azonos a személyében történő megalázással, mint ebben az esetben történt.

Elvárnám azoktól, akik ezt tették, a személyes megkövetést és bocsánatkérést Laci bácsival szemben.

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2017.02.05. 19:24:50

@Jehuda: ha valamibe nem teszel vegetát, akkor az már tányér közepére kirakott fine dining?

Jehuda 2017.02.05. 19:38:53

@henrik_: Nem, de hozzászólásomnak nem is ez a lényege. Engem kevésbé érdekel, hogy az adott ételbe tesznek-e Vegetát, vagy nem, az érdekel, hogy amit elém tesznek, az találkozik-e az ízlésemmel. Én elfogadom azt, hogy valaki a fine dining híve, magam is voltam olyan étteremben, ahol a körítés egy fél hónapos retek volt gyönyörűen kifaragva, de ugyanakkor szeretek jóllakni, ott meg amikor eljöttem, a szemem kopogott az éhségtől némi túlzással. Mindazonáltal én nem mondom azt, hogy a fine dining elvetendő, aki azt szereti, számos helyen hódolhat szenvedélyének.

Engem konkrétan az zavar, hogy a másik fél részéről ez a tolerancia nem lelhető fel.

Lehet, hogy a Vegeta korszerűtlen, de ma is félkilós kiszerelésben árulják a Spar-ban, így számomra úgy tűnik, hogy a mai magyar konyha lényeges része.

Sexual Harassment Panda 2017.02.05. 19:39:58

@Jehuda: a klasszikus konyha felett sohasem jàr el az idő.

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2017.02.05. 19:46:11

pizza, nátrium-glutamátos ételízesítővel, mirelit, teszkós pizzalappal:
youtu.be/jhfiSWXew_M

meg van a citromos pangasius-os recept, amit sajnos most nem találok. elmeséli benne szakácsruhában, h mennyire tökjó már, h ezzel nem kell baszakodni, csak megvesszük a mirelitet, és belenyomjuk a forró olajba. :D jó recept, egyszer valahogy meg fogom csinálni!

user friendly 2017.02.05. 19:51:19

@Jehuda: Laci bácsi tévés szakács, ő teszik ki magát az ablakba, a kritikát is el kell viselnie. (mindazonáltal, ahogy a média rárepült, mint legyek a szarra, az is túlzás, ekkora jelentősége azért talán nincs az öregnek, bár eléggé kártékony a nyilvános tevékenysége)

különben nem azzal a gasztronómiai vonallal van baj, ami felett rég eljárt az idő és amit szerinted képvisel. én pl szeretem a régi, egyszerű kajákat, akár kifőzdékben is, ha jól vannak elkészítve, legyen pirított máj, vagy egy jó szalontüdő. de amit Laci bácsi időnként művel a konyhában az maga a gasztronómiai ámokfutás. paradicsompüré, friss vagy passzírozott paradicsom helyett lehet kecsapot használni, csak ezt nem kéne a tévében mutogatni, pláne nem úgy, hogy olasz kaját főzünk. a pizzatésztát egy normális szakács maga készíti, nem úgy vezeti fel, hogy kiugrottam a boltba mirelitért. röhej. a rizottót nem főzzük hosszúszemű rizsből, mert abból max rizseshús lesz, ami akkor sem nevezhető rizottónak ha a Kárpátiában vagy az Ádámban 40 éve úgy hívták. És még lehetne sorolni a borzalmakat, amiket elkövet a konyhában. Ez nem gasztronómiai stílus, hanem igénytelenség és fogalmatlanság.

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2017.02.05. 19:52:00

@Jehuda: csak te azt nem érted, h lacibácsit nem a fine dininges arcok szólják le, hanem azok, akik szerint egy szakácsnak nem azt kéne propagálnia, h a nátrium-glutamáttal telerakott vegeta a házias koszt alapja. tudod, van ez az elég széles átmenet a posírozott szúnyoghere, és a tesco gazdaságos pizza lap között.

ati27 2017.02.05. 19:55:12

@Jehuda:
Mégegyszer.. IT nem a fine dining meg ilyenekről van szó. MEgnéztem pár receptjét. A hagymát meg a zöldségeket annyi olajon pirítja, hogy ha az olajsejkek, vagy az amcsik meglátják, háborút indítanak. Ez tény. Anyámtól lestem el az első konyha lépéseket, ő már 60 felett van, és az első szabály amire megtanított: ételízesítőt ha lehet ne, Vegetát meg végképp ne... Ennyike. Sajna, rás is jellemző volt anno, hogy pl a zöldségeket alapból szarrá főzte. Ez amúgy jellemző arra a generációra. Ha pedig ezekre a pontokra rámutatunk, akkor már alapból "hipszterek" vagyunk.. A fenét. Nézd meg pl. Laci bá rakott krumpliját, és utána Széll Tamásét.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2017.02.05. 19:59:16

@ati27: anya szerint nem főzöm meg eléggé a zőccséget, de én meg úgy szeretem ha egy picit még roppan

szépjuhászné 2017.02.05. 20:20:59

@Jehuda: Mint szintén a 63. évében lévő banya, az itt felsorolt kaják nagy részét én is ettem, esetleg máshol. Az Ádámos romlott tatárbifsztek (1x,de ott többet nem ettünk) helyett a Gellért sörözőben. DE! Anyám 30 éve korszerűbben főzött, mint Laci bácsi. Pl. nem csinált már rántást, zöldborsó kis olajon megpárolva, friss petrezselyemmel megszórva, stb.. A Laci bácsi féle konyha a Venesz-Túrós féle hagyomány. Nem kéne elfelejteni, hogy nem földművesekre kell ma már főzni (v. kevesebbre). Az én felmenőim városi emberek voltak, a 20-s - 30-s években bőven volt már egészséges, franciás konyhán alapuló szakácskönyv. A vidéki ételek meg tájegységenként egészen különbözőek. Amit Laci bácsi főz, az a Venesz-Túrós féle, az 50-s években kitalált un. magyar konyha".

Stenonis 2017.02.05. 20:21:12

@Jehuda:
Laci bácsi egy-két receptje az igénytelenség netovábbja...
A lasagne receptjétől egy olasz vagy sírva fakad vagy röhögőgörcsöt kap.

Az az érdekes, hogy a nevével futtatott kajás cég meg egészen normális dolgokat készít elég jó áron. Viszont az azért menzai kaja.

ati27 2017.02.05. 20:32:49

A legdurvébb szerintem nem is a c vitamin, meg a vegeta. Banyek az a "törpapa" pizza: Mirelit pizzalap, csokiszósszal, konzerv meggyel.. Na az brutál durva....

Jehuda 2017.02.05. 20:33:08

@ati27: Az én édesanyám a háborút átélt nemzedékhez tartozott, most töltené be 91. életévét, de sajnos 80 éves korában elhunyt. Édesanyám a háborúban és a nélkülözés időszakában használt olaj és olajos kenyér hatására étolajat soha nem használt, leginkább disznózsírral főzött, esetleg néha libazsírral, ha volt. Meg is volt az eredménye, 182 cm magasan 18 évesen 92 kg testsúlyú voltam és azóta csak több lettem. Azt pedig, hogy a Deák étteremben és a Baross állóban mivel főztek, jobb, ha soha nem tudom meg. Az egy más világ volt, ez is egy más világ. Tény, hogy én sem szívesen használom a fűszerkeverékeket (nemcsak Vegeta létezik, van fasírt, csirke, hal, stb fűszerkeverék is), de előfordul néha, hogy elkerülhetetlen. Azt azonban,hogy ezért egy embert személyiségében támadjanak meg, nem tudom elfogadni. Tevékenységét lehet kritizálni, az más kérdés, de egy ilyen műfajban, amely meglehetősen ízléstől függő, avval is óvattal kell bánni. A konyhafőnök adásait szoktam időnként nézni, ott pl. a kritikák rendszerint ülnek.

aleb19 2017.02.05. 20:35:34

a lajosmizsei paraszt mindig paraszt marad... a fiabol ugyved urat csinalt es mar fiatalkoraban tolta a segge ala a lakoparkos budai kecot, amugy az oreg igazi igenytelen gmkes hakni kiraly volt mindig is kb mint azok a csepuragok akik szazmillios kecokban laknak es sirnak, hogy keves a 40000forintos allami nyugdij Agyarorszag ezeket termelte ki a maszopszadesz era latt plusz az egymilliokamurokkantat

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.05. 20:36:40

@Szarazinda: "Az étel meg étel marad, kaja, csócsa, táp, nem művészeti alkotás."

A momndatod első fele igaz, a másodikmeg is-is. Azért ha egy reggeli rántottába van némi zöld ( spenót, káposzta ), zeller stb. ), piros ( paprika, nem őrölt ), sárga ( sárgarépa, sárga paprika ) eseteg némi lila ( lilahagyma, cékla ), az jobban néz ki, és sokkal jobb kedvvel eszi meg mindenki. Az étel kinézete mindig is nagyon fontos volt, és a jövőben is az lesz. Persze abban igazad van, hogy otthon nem műalkotást akarunk enni, de néha azért a sötőből elő-elő bújik egy-két-három műalkotás is, és te sem dobod emiatt a kukába.:D.

DominoFX 2017.02.05. 20:38:35

Én egy receptjét csináltam meg. Pozsonyi kockának nevezte, csuszatészta volt mákkal, dióval, lekvárral rétegezve. A képernyőn nézve finomnak tűnt, elkészítve azonban nem volt az (nem mi rontottuk el, elég egyszerű étel volt). Többet nem csináltunk sem pozsonyi kockát, sem más receptet Laci bácsitól.

A sonkás, széteső rántott banán; a mirelit rántott hal; a hatalmas fagyihegy és társaik borzalmasak. Semmi közük a magyar konyhához, sem a mostanihoz, sem valamelyik régebbihez. Ilyeneket nem csinált és nem is csinál otthon senki.

Amúgy se vegyük egy kalap alá azt, hogy otthon mit főznek az emberek; és azt, hogy egy szakácsruhába öltözött ember mit mutat be követendő példaként a tévén keresztül, igen nagy nyilvánosságnak. Az utóbbinak komoly felelőssége van: ízlésformálás, kultúraformálás. Ezt a felelősséget vállalnia kell. Ha igénytelen kajákat mutat be a műsorban, akkor ne lepődjön meg, ha utána kap ezért hideget-meleget.

Amiért sajnálom az öreget az az, hogy ez a sok kritika most mind egyszerre, különösebb előzmények nélkül zúdult a nyakába. Valószínűleg meg volt arról győződve, hogy őt mennyire szeretik (emberként én is barátságos, kedves öregúrnak tartom) és mennyire jó szakácsnak gondolja mindenki. És most kiderült, hogy nem így van. Jobb lett volna, ha már korábban, és nem ennyire erősen kapja a kritikát. Talán a stílusán is még időben változtatott volna.

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2017.02.05. 20:43:38

@Jehuda: a személyét ért kritikák annyiban megállják a helyüket, h amit ő ezekben a tévéműsorokban művel, az konkrétan a szakmájával, és az elért - bár mostanában sokak által vitatott - eredményeivel való visszaélés.

annak sajnos súlya van, amikor valaki a gasztronómiai igénytelenséget szakácsruhában prezentálja, kb a köpenyben, sztetoszkópot markolászó tévés doktorúr esete.

Pierr Kardán 2017.02.05. 20:53:33

Laci bá' receptkönyvéből pár dolgot már megfőztem. F'zé, G'zé, meg I'zé receptkönyvéből viszont egyet sem...

Majd ha F'zé 10 évet tanított Gundelben, akkor talán kipróbálok tőle valamit.

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.05. 20:54:02

@user friendly: "amit Laci bácsi időnként művel a konyhában az maga a gasztronómiai ámokfutás. paradicsompüré, friss vagy passzírozott paradicsom helyett lehet kecsapot használni, csak ezt nem kéne a tévében mutogatni, pláne nem úgy, hogy olasz kaját főzünk. a pizzatésztát egy normális szakács maga készíti, nem úgy vezeti fel, hogy kiugrottam a boltba mirelitért. röhej. a rizottót nem főzzük hosszúszemű rizsből..." ami ugyé igénytelenség.

Közben meg nem gondolsz arra, hogy az ország sok részén, főleg télen az emberek nem jutnak friss paradicsomhoz, már az idősek sem maguk gyúrják a tészát ( mert fáradt öregek ), a fiatalok sem, mert nem tudják miként kell, meg lusták is erre pazarolni az időt amit a neten tölthetnek. Szerinted télen ne is egyenek praradicsomosolasz tésztát?
Szóval a magyar ember abból főz, amit a boltban meg tud venni. Én sem főzök már száraz babot, mert jó minőségű konzervet is tudok venni, amiből pont olyan jó a bableves, és sokkal gyorsabban elkészül. Valahol erről szól az öreg műsora, és úgy tűnik nagyobb érdelkődés mutatkozik iránta, mint a mesterszakácsok mütymürüttyei iránt.

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.05. 20:55:31

@DominoFX: "Ilyeneket nem csinált és nem is csinál otthon senki. "

Honann tudod?

petimegmondja 2017.02.05. 21:07:32

A konyha Uhrin Benedekje.

Amúgy megközelítőleg sem főzött 20 évig a Gundel étteremben. Annak a nem túl fényes évtizedeiben, 1969-71 között dolgozott ott 2 azaz kettő évig.
Utána 18 évig az Ecseri úti szakiskolában volt szakoktató 18 évig, ami a rendszerváltás után felvette a Gundel Károly nevet.
Tehát még ha csak szemantikai szempontból nézzük is, nem lehet összeadni a 2-t meg a 18-at, mert az iskola amelyben 1974-től dolgozott, még 16 évig nem volt Gundel, tehát akármilyen "Gundelben" is csak 4 évig dolgozott. Ebből "A" Gundel étteremben csak 2 évig, de ott is csak részlegvezetőként. A "Gundel" séfe sosem volt.

ati27 2017.02.05. 21:08:51

@Jehuda:
Nem érted. Az, hogy háborúban mit ettek az emberek az egy dolog. zsírral főyni sem ördögtől való. Falusi paraszt gyerek vagyok, és bizony emlékszem a fagyasztóláda előtti időkre, amikor nagyfaternál a zsíros böndő aljában kerestük a zsírjára lesütött pecsenyét nyáridőben.. Vagy mikor 10 évesen unokatesómmal leléptünk az erdőbe ( disznóvágásról, télen, és kosaááral fogtunk egy fácánt, amit hazavittünk az öregek meg csak néztek.. óóó a fácánleves... :) ) DE nézem pl a "lecsós diszkosz" nevű alkotást.. Banyek, ez az ember a kenyér (zsírszalonnát) olajon pirítja le, ráadásul teflon serpenyőben.. Mitől fél? Leragad? Vicc.

Visszatérve, haverokkal szinte minden héten főzünk valami újat, érdekeset. Fördös zé receptjeiből 2-3-at megcsináltam. (vagy angol, vagy svéd recepteket pl.) Zseniálisak! És nem, nem a finediningről és a mulekuláris konyháról szólnak. Hanem viszonylag egyszerű, de friss receptek. Egy kitétellel, próbálj meg viszonylag minőségi cuccokat/ vagy friss cuccokat használni ami a mai világban nem egy lehetetlen feladat, ugye.... Ne ételizesítőt, legolcsóbb gépsonkát, vagy mirelit pizzalapot.. És igen, és őneki és a "kortársainak" is hatalmas a felelőssége, hogy kulináris téren ilyen siralmas a közízlés...

nick papagiorgo 2017.02.05. 21:10:44

Nem tudom, mi ez a "Lacibácsi-hype".
Nézzük mondjuk a zenét, tömegeknek tetszik Kis Grófo, mások meg hánynak tőle. Én mondjuk nem szeretem, de azt el kell ismerni, hogy akinek ekkora rajongótábora van, az azért tudhat valamit. Nem szeretem, de elismerem.

Laci bácsi azért letette a kézjegyét, most nem akarok senkit se megbántani, de azért sokan sírnának, meg odaadnák a fél életüket, ha olyan életművet tudnának maguk mögött, mint ő.

Most minek bántani, minek fikázni? Aki nem szereti, ne nézze, ennyi. Nem értem, miért kellett belekötni, kinek volt jó ez, ki lesz ettől "gazdagabb", vagy miért - netán muszáj volt a bulvárújságok címlapjára felkerülni, és nem volt más téma, csak ez? És majd ha "mi" is annyi idősek leszünk, mint Laci bácsi, és belénk is ugyanígy belénk rúgnak holmi "nímandok", akkor mi is ilyen boldogok leszünk?

Mert ha jól emlékszem, a kötekedést nem Laci bácsi kezdte. Ugye :)

DominoFX 2017.02.05. 21:14:41

@látjátok feleim szümtükkel: nem tudom, csak gondolom. Nekem ez a véleményem, amit leírtam. De cáfolj meg nyugodtan. Ismersz olyat, aki megcsinálta a fagyihegyet? Érdekelne, mi a véleménye róla. Így látatlanban azt mondom, hogy hacsak nem hűtőszobában fogyasztják, azonnal meg kell enni, különben az egész perceken belül elkezd szétolvadni egy tócsába.

ati27 2017.02.05. 21:15:06

Ahogy egyre több receptjét nézem már bánom, hogy az "eljárt felette az idő" opciót választottam..

user friendly 2017.02.05. 21:23:18

@látjátok feleim szümtükkel: paradicsomkonzervhez bármelyik évszakban, bárhol hozzá lehet jutni elérhető áron. talán még olcsóbb is mint a kechup és nincs agyoncukrozva. egyszerűen igénytelenség kechupot pakolni a kajába. az más ügy, ha hirtelen megkívánsz otthon egy paradicsomos tésztát és nincs otthon más, de egy szakács ne csinálja már a nyilvánosság előtt, mert nagyon gáz.
a rizottót hosszúszemű rizsből főzni nem csak igénytelenség, de tudatlanság is. a rizottó egy krémes állagú rizs, amit hosszúszeműből nem lehet előállítani ha fejre áll a séf, akkor sem. megnézheted a youtube-on, hogy nem is lett belőle rizottó, hanem valami rizses katvasz. ami lehet, hogy ehető, de ne nevezze már rizottónak.

2017.02.05. 21:27:48

@Sexual Harassment Panda: azért azt tudni kell, hogy a Laci bácsi idejében sem tanították a Vegetát...szerintem csak a reklám része.
De mindezzel együtt, egy magára adó séf nem alacsonyodik le odáig, hogy vegetával és c vitaminnal főzzön.

szépjuhászné 2017.02.05. 21:30:05

@látjátok feleim szümtükkel: De, egyenek! Darabolt paradicsomot, pl. spaar sajátmárkás paradicsomlében, 240 g töltőtömeg, 400 g nettó tömeg, 199 forint.

2017.02.05. 21:36:08

@látjátok feleim szümtükkel: akkor legközelebb azt látjuk, hogy Laci bácsi beköszön: vettem fagyasztott Wellington bélszínt a Family Frost házhoz is hozta, most betesszük a sütőbe, az Ardo szalmaburgonyát gyorsan kisütjük és kész is!

2017.02.05. 21:39:10

@ati27: igen, szerintem is kurválkodik. Eladta a nevét a Vegetának, a Globusnak, meg a Biogalnak....

szépjuhászné 2017.02.05. 21:42:19

@DominoFX: A szakácsruhás emberek leginkább nem is főznek, hanem konyhatechnológiai műveleteket hajtanak végre. Jamie Olivernek azért lett (szerintem) akkora sikere, mert beállt a saját (?) konyhájába, elővette a kamrából a hozzávalókat, kimérte v. csak úgy kikapott egy kicsit és főzött. Nem pici tálkákból, a kuktával felapríttatott dolgokat rakosgatnak. Aminek egy részét mindig benne hagyják az edényben! Ettől egy háziasszony v. háziember megőrül! (én biztosan) Látszik, hogy nem törekednek gazdaságosságra, mert nem szempont, majd a személyzet eltakarít, nem számít hány edényt koszolunk, stb.

Fánkevő Fáncsi 2017.02.05. 21:49:46

Hát igen egyetértek, Laci bá azért tényleg igencsak durva dolgokat talált ki (olajos hal kirántva) , és tényleg nagyon igénytelenül alkotott, egy igényes mestert nem így képzel el az ember.
Ezen az sem változtat, hogy a magyarok jelentős része hasonlóan szar igénytelen dolgokat főz, ez a tény még nem teszi jó szakáccsá Laci bácsit.
Az, hogy ennél jobbat is tud ő, és joggal mesterszakács, az meg nem derül ki semmiből. Lehet, hogy úgy van lehet hogy nem, de inkább nem. Széll Tamással teljesen felesleges őt összehasonlítani, hisz az meg egy teljesen más lovon ül. Széll inkább egy művész-sportoló a gasztronómiában, nem pedig főzőcske okosan a TV-ben rántott pacallal, és tényleg nagymesteri szinten csinálja amit csinál, ez teljesen nyilvánvaló.
Az egész sztoriban inkább az a furcsa, hogy miért pont most szálltak rá az öregre. Ő mindig is ilyen volt. Miért ez az össztűz ? Ezt nem érdemli meg. Egy rendes jó ember. Ez geciség. Az újságírók egy nagyon tahó csűrhe, legalja emberek.

martineden 2017.02.05. 21:50:29

@látjátok feleim szümtükkel: ..Én sem főzök már száraz babot, mert jó minőségű konzervet is tudok venni, amiből pont olyan jó a bableves",...na ez az ami nem igaz.Olyan messze van egymastol, mint Mako jeruzsalemtol.

nick papagiorgo 2017.02.05. 21:51:35

@Fánkevő Fáncsi:
"Az egész sztoriban inkább az a furcsa, hogy miért pont most szálltak rá az öregre"

Na látod, ez az :)

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2017.02.05. 21:52:50

@henrik_: én se tudom elképzelni, ha 10.000 hozzászólás is bizonygatja, hogy ez a magyar átlag és otthon ilyet főznek az emberek. Nem fogom elfogadni. lehetetlen. Ismerek azért sok embert, én se csak gasztro körökben forgok. Igen van, aki nem igényes, és mondjuk a Tesco gazdaságosat veszi meg, de még az is jobb.

Másrészt szerintem elég nagy részét ismerem a gasztro bloggereknek, a menőktől elkezdve a nagyon kezdőkig. Ha a trendi chia smoothie tálas arcokat nem számítjuk, Mautner Zsófitől elkezdve Főzelékes Ferin át, Bede Annáéig, mindegyiküknek nagyobb része a házias, de új köntösben. Igen, használnak kókusztejet, meg különlegesebb dolgokat, de nem mindig. És nem abból állnak ki, hogy beszerezhetetlen, megfizethetetlen alapanyagokat vonultassák fel. A blogger már csak azért sem, mert itthon azért ebből nem lehet megélni, szóval nem fog dúskálni a pénzben, hogy mindenhez agavé szirupot, sáfránt és kesudiót adjon, articsókával és édesburgonyával, szent jakab kagylóval.
Ott a SK, akik aztán tényleg tök átlag közízlésnek mondhatók, TESCO támogatott cuccokból főznek, gusztusosan, látványosan, finomat, jót. Szinte mondhatni, hogy olcsó.
Tényleg kíváncsi lennék, hogy soroljanak fel az itt jelen lévők 10 olyan bloggert, akik megfizethetetlen, és megvásárolhatatlan alapanyagokból dobják össze a recepteket!!!

martineden 2017.02.05. 21:55:52

@ati27: Igazad van , de ebben nincs ,, kenyér (zsírszalonnát)" ...azt irod falusi gyerek vagy, akkor illne tudni, hogy a kenyerszalonna az pacolt, erlelt,fustolt. kenyer melle valo , a zsirszalonnabol pedig a zsirt sutik ki disznooleskor, vagy pl ez az alapanyaga a hajas nevu sutinek.

Fánkevő Fáncsi 2017.02.05. 22:00:13

@nick papagiorgo:
De mi az oka ? Kinek ártott ? Vagy most mi ez ?

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2017.02.05. 22:05:15

@Pierr Kardán: a Gundel maga a kibaszott drágán adott középszerűség, cérnakesztyűvel tálalva.

M1nd3gy 2017.02.05. 22:30:19

A zöreg sajnos főzni nem tud, de aranyos. Sóbert szintén nem tud főzni de ő nem aranyos.

M1nd3gy 2017.02.05. 22:33:41

Az ételízesítő pedig szárított zöldségekkel elkevert kurkumás só. Most vagy keverjetek az ételbe fűszereket és sózzátok meg, vagy csináljátok friss zöldségekkel, de ezt a vegetás szart ne szórjátok mindenbe bele mint bolond a búzát, mert egészségtelen és ráadásul mindennek egyforma íze lesz.

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2017.02.05. 22:36:23

@M1nd3gy: és még nátrium-glutamát (ízfokozó) is van benne, érthetetlen, h miért akarja valaki mindenbe azt rakni.

Mester.Tamás 2017.02.05. 22:38:13

Laci bácsi egy ma már szerencsére eltűnt kornak egy utolsó mohikánja, ami önmagában nem gond, egy-egy agyonvegetázott, ketchupos, gépsonkás fogása (lásd valamelyik paella receptje) biztosan visszahozza az 1974-es iskolai napközi hangulatát, de a mai konyhavilágban, amikor kapható százféle fűszer (és nem csak a Vegeta), kapható minőségi sonka (nem csak az ótvar gépsonka, amit max. vajaskenyérre raknék, de nem ételre), kapható minőségi paradicsompüré, nem csak a ketchup, akkor nehezen elfogadható az, amit Laci bácsi művel. Én nem vetem meg, neki is megvan a megfelelő rajongótábora, max. jókat nevetek egy-egy konyhai ámokfutásán, de annyi biztos, hogy ahol az ő receptjeit követik, én ott nem akarok enni. Én vágyom a rendes, tisztességes ízekre, a felismerhető fűszerekre, arra, hogy ne minden étel az olaj+hagyma kombóból induljon (lásd a thai rizstésztalevest). Mivel önként és dalolva rakja fel a videóit, ezért szerintem viselnie kellene a kritikát, különösen annak fényében, hogy lépten-nyomon hivatkozik mesterszakács létére, a Gundelre, meg dobálózik a teljesen szükségtelen zsargonnal. (Szerintem élő háziasszony nem hívja a sárgarépát karottának.) Ha csak egy kedves, szenilis nagypapa lenne vasárnapi mackóban, aki főzőcskézik az unokáinak, akkor biztosan megértően mosolyognék, hogy nem lépett túl a Kádár-rendszer ízvilágán, Lacibácsi viszont teljesen komolyan gondolja és ez szomorú.

2017.02.05. 22:40:00

@ati27:

Teljesen egyetértek. Sz@rból nem lehet várat építeni. Amíg a mindennapokban nem lesz elérhető megfizethető áron a minőségi alapanyag, addig nincs miről beszélni. Amíg a magyarországi jobb éttermek beszerzői a bécsi, müncheni és egyéb piacokat járják a megfelelő alapanyagért, mert itthon képtelenség folyamatosan (esetleg elvétve) beszerezni, addig ne csodálkozzunk az áraikon.

A Laci bácsi témához pedig csak annyit, hogy jobbulást kívánok az öregnek, tiszteltetem, bár a főztjét nem enném, az én ízvilágom nem találkozik azzal, amit esetleg elém tenne. Ennek ellenére nem szeretnék pálcát törni a Vegeta pápa felett, akinek ez tetszik, ám lelke rajta, tanuljon tőle.

Azt viszont gusztustalannak tartom, hogy kihasználva az öreg betegségét, egy önjelölt nemzeti dietetikus, ellenségnek kiálltja ki a gasztrobloggereket, valamint a fine dining képviselőit, azt állítva, hogy együttes támadásuk juttatta kórházba az öreget. Ez persze messze nem igaz, de jól hangzik, s lehet vele "lájkokat" s ezeken keresztül népszerűséget növelni. Azt pedig csupán zárójelben jegyzem meg, hogy a Laci bácsi által képviselt gasztronómiai vonal olyan messze van kedvenc nép-nemzeti össztornásztatónk által hirdetett "egészséges" táplálkozástól, mint ide Vlagyivosztok. Valami közös azért van kettejükben: Laci bácsi egy kicsit zsírosan főz, a mozgás guru pedig az emberek hiszékenységén zsírosodott meg, elég szépen.

user friendly 2017.02.05. 22:46:37

@henrik_: különösen érthetetlen, hogy miért akarja valaki belerakni, amikor mindent beletett, ami az adott ételhez kell. mit akar fokozni?
nekem van itthon szárított zöldségkeverékem, amiben nincs se só, se ízfokozó, se színezék, de azt se szórom ész nélkül mindenbe. egy párolt rizst vagy zöldborsót, bizonyos leveseket fel tud dobni, de mi a fenének tenném a pörköltbe?

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.02.05. 22:49:22

Laci bácsi azokat elkápráztatja, akik a Kádár-konyhán nőttek fel és akiknek a 80-as évekbeli reformkonyha a modern étkezés.
Az nem főzési tudás, hogy az alapanyagok helyett ipari szószokat és fűszerkeverékeket használ. 20-25 éve is csak azért nem látszott, hogy mennyire gáz, mert akkor nem voltak jó éttermek, ahol nem a szocialista hiánygazdaság trükkjeivel főztek.

para_noir 2017.02.05. 23:55:46

Én nem nagyon ismerem az öreg munkásságát, de a számtalan véleményből úgy tűnik, hogy sose volt nagy ász, mára meg valamiféle utolsó konyhai mammut a '80-as évekből konzerválódva. Mindazonáltal rémesen ellenszenves, ahogy most mindenki ráugrik, hogy egy jól irányzott nyilvános rúgással két percre hangot kaphasson. Feltételezem Laci bácsi rajongói azok a szintén régi bölény prolik meg falusi csórók, akiknek a kecsapos akármi, meg a fagyasztott tengeri hal ténylegesen a valós alternatíva a kajálásra, és akiknek az egyébként gecire irritáló langymeleg Fördős Zé hipszterfőzőcskéi kábé a kínai beszéddel egyenértékűek. Én speciel senkinek nem keresem a youtube-os főzőcskés videóit, de amennyit a mostanában népszerű gasztroakárkiktől láttam, hát az sose arról szólt, hogy készítsünk valami olyat, amit egy átlag hülye is reprodukálhat otthon, hanem jellemzően modoros majomkodások, olyan nyitánnyal, hogy kapjunk elő a spájzból egy doboz fürjtojást meg egy kis serrano sonkát. Ez az egyik véglet, a másik meg Lacibá vegetás szarjai, szépen kézen foghatják egymást.

Funk You 2017.02.06. 00:17:18

@para_noir: Fördős Zét lehet nem szeretni, nekem sem a kedvencem, de az tény, hogy a Street Kitchenben az átlagember számára egyszerűen előállítható kajákat csinálnak minden egzotikum, flikk-flakk és gasztrozsargon nélkül. Ízléssel, gusztusosan, igényesen. Akinek az kínai, az nem ért magyarul.

bkkzol 2017.02.06. 00:18:19

Milyen kritikát kapnak 20-30 év múlva a mostani séfek? Az extra szűz olivás, glutén,koleszterin és cukor mentes, tengeri sós tofu ételért.
Igen, néha csinál fura dolgokat az öreg harcos, de azért teljes mellészélességgel letámadni is csúnya dolog.

Vén motoros 2017.02.06. 00:19:28

@Jehuda:
"Laci bácsi egy olyan gasztronómiai stílust képvisel, amely 30-40 évvel ezelőtt mindennapi volt és manapság is sok ember ízlésével találkozik. Mint 63. életévében levő ősbölény magam sem értem, miért kell kiátkozni azt a kort és vele együtt Laci bácsit. Nem értem az ellene irányuló nemtelen támadást, amely végülis ahhoz vezetett, hogy kórházba került és az életéért küzdenek. Aki pedig ezt okozta felelőtlen támadásával, megelégedetten dőlhet hátra székében. "

Ne írjál már hülyeségeket! Anyám 94 éves, rendszeresen főz, őt aztán tényleg lehet a "nagy idők nagy tanújá"-nak minősíteni. Hagyományos "magyar konyhá"-t vezet, máshoz nem is ért. Olcsón főz, hagyományos alapanyagokból. De ilyen förmedvényes undormányokat, ilyen gasztronómiai bűntetteket, konyhai gaztetteket, mint Laci bácsi, nem követ el. És nem tisztelem Laci bácsi korát sem, mert anyámhoz képest egy siheder. Laci bácsinak az a szerencséje, hogy nem szabadult be anyám konyhájába, mert ha ott akarna így főzni, hát összetalálkoznának a golyói anyám sodrófájával. Amúgy átlagos falusi "főzőasszony"-ok, akik pl. nagy falusi lagzikra főzni szoktak, mesterséfek Laci bácsihoz képest.

bkkzol 2017.02.06. 00:22:09

@para_noir: Maximálisan egyetértek. Jól sikerült összefoglalnod a dolgot.

Fánkevő Fáncsi 2017.02.06. 01:04:09

@Funk You:
A Street Kitchen egy fos főzőcske bulvár, semmi köze a jó kajákhoz, a jó szakácsokhoz, vagy egészséges kajákhoz. Kb. ugyanaz mint amit Laci bá csinált régen, csak ez most a modern RTL Klub változat.

És igenis gasztrosznob faszság az egész műsor, talán erre szüksége van a nézőknek, bár a nagy többségnek nem elérhető, vagy talán éppen azért.

Para_noir tökéletesen összefoglalta az egészet , csinálj egy zsenge fürjtojás rántottát, öntsd le egy kis juharsziruppal, adj hozzá frissen sült libamájat és keverd össze egy 10 dkg szarvasgomba reszelékkel, de ha nem kapsz akkor jó lesz a japán matsutake gomba is, tálald dinsztelt rózsabimbó körettel ... stb, na ilyen.
Ehhez képes Laci bácsi, szedd le a disznó körmeit, csinálj belőle alaplevet, adj hozzá 2 tubus piros aranyat, és egy glóbusz töltöttkáposzta konzervet ... az meg ilyen.
Most akkor melyik a jobb ? Egykutya mind, csak más korok, és más nézőközönségnek szánva.

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2017.02.06. 01:07:23

@para_noir: de hát a kecsáp drágább, mint a paradicsompüré!! :D hát mégis mi köze ennek a csórósághoz?

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2017.02.06. 01:18:02

@Fánkevő Fáncsi: jah, fürjtojás. ;)
streetkitchen.hu/2017/01/31/becsi_palacsinta

streetkitchen.hu/2017/01/09/rakott_cukkini_612

streetkitchen.hu/2017/01/05/budapest_belszin

bár a bélszínhez nyomhatott volna még egy kis gépsonkát.

azt az egyet felejted el, h a Fördős bevallottan nem szakács, nem is öltözik úgy, míg lacibácsi felgombolja a kis séfruháját, és a honlapján azzal fogad, h ő "olimpiai bajnok".

de majd ha azt látod a tévében, h a szépen, doktorruhába öltözött onkológus bácsi a répakrém bőrrákgyógyító hatásáról hadovál, akkor talán érteni fogod, h mi is a legnagyobb baj ezzel a lacibácsi-jelenséggel.

odamondó 2017.02.06. 01:31:08

Nagy döntés? Ez nem döntés kérdése, hogy kapitális faszságokat művel a konyhában. És ez "nem eljárt felette az idő" kérdése. Mert a besamel kva régóta ugyanúgy készül. És nem, nincs benne vegeta eredetileg...

gizmo2666 2017.02.06. 01:34:30

MOST CSINÁLTAM ÉLETEMBEN ELŐSZÖR SÜLT KRUMPLIT SAJTOS TALLÉRRAL. KÖSZÖNÖM LACI BÁCSI.

user friendly 2017.02.06. 01:44:19

@Fánkevő Fáncsi: a street kitchen nem csúcsgasztronómia, vállaltan nem az, nem is akar az lenni. egyszerű, többnyire gyors kaják, egyszerű alapanyagokból, normálisan, helyben elkészítve. ha ez bulvár, legyen az. pont azért jó példa, mert alapvetően Laci bácsi sem csinál mást, a különbséget mégis zongorázni lehet, dacára annak, hogy Laci bácsi profi, a street kitchenesek meg lelkes amatőrök. és hozzáteszem, hogy nem rajongok Fördős Zé-ért, kifejezetten zavar a modoroskodása, de én náluk még nem láttam ételízesítőt, mirelit pizzát, előre panírozott halat, sem olyat, hogy ketchupot borítanak a bolognai raguba.

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2017.02.06. 01:53:33

@Fánkevő Fáncsi: egyébként az általad vázolt lacibácsi féle alaplé készítés a valóságban úgy néz ki, h "végy egy leveskockát".

ja, én meg majd úgy csinálok lekvárt, h kinyomom a buktából.

Fánkevő Fáncsi 2017.02.06. 02:03:26

@henrik_:
Na most az hogy kiszelektálsz hármat a százból az nem változtat azon a tényen, hogy a műsor orrbaszájba nyomja a a buta sznob divatosnak tűnő kajákat nyomja, főleg idegen országokból, sokszor rohadt drága és egzotikus anyagokból, csak úgy fiatalosan lazán. Mintha minden huszonéves srác 1 millát keresne havonta. Amolyan nagyvilági módra. Egy szar képmutató bulvár műsor, hülye csóróknak. Egy primitív gasztro VV.

És bár szelektáltál a kiválasztott ételekkel, amelyek valóban az egyszerűbbek közé tartoznak, de a hozzávalókra elfelejtettél ránézni, vagyis hogy milyen is egy egyszerű hétköznapi magyar étel szerinted, amit mindenkinek érdeme kipróbálnia :
Retró Budapest bélszín:
...
3 szelet bélszín
3 szelet libamáj
...
Tudod te Henrik mennyi a bélszín kilója ? Hát a hízott libamájnak ? És ezt te választottad nem én.

" h a Fördős bevallottan nem szakács..."
Hát ez az. Akkor meg mit keres ott, miért ő főz nekünk, és miért "Street Kitchen" a műsor címe vajon ?
Laci bá legalább szakács, ha szar is. Legalább valaha tanulta a szakmát.

Fánkevő Fáncsi 2017.02.06. 02:23:28

@user friendly: "...Laci bácsi sem csinál mást, a különbséget mégis zongorázni lehet, dacára annak, hogy Laci bácsi profi, a street kitchenesek meg lelkes amatőrök..."
Hát persze, hogy óriási a különbség, én is épp ezt mondtam, de ettől még mindkettő szörnyen igénytelen fos.

Igen Laci bá sokszor horrorisztikus dolgokat művel, de a Kicsen sem hasznosabb semmivel, ugyanolyan igénytelen ámítás az egész, (persze sokkal magasabb technikai színvonalon, profi ételfotósok alkalmazásával) mindkettő műsor csak a nézőszámra megy. És mindkettőnek megvannak a hódolói, én csak azt mondtam egyik kutya másik eb.

"...lelkes amatőrök..."
Hogy micsoda ???? Ne legyél már naív a RTL Klub nem alkalmaz amatőröket, legfelejebb olyanokat akik ezt jól el tudják hitetni. Akik jól beleillenek a koncepcióba. Az egy komoly költséggel készülő TV műsor, rendezővel vágóval meg minden ami kell. Vedd úgy hogy Fördős Zé a laza fiatal műsorvezető. De nem amatőr. Kérdezd már meg hogy mennyit kap egy adásért?

Fánkevő Fáncsi 2017.02.06. 02:33:24

@henrik_:
"ja, én meg majd úgy csinálok lekvárt, h kinyomom a buktából."

Te is egy jómadár vagy. Egyébként a buktában lévőt azt úgy hívják hitler szalonna, és a leghitványabb lekvárok egyike.
www.google.hu/search?site=&source=hp&q=hitler+szalonna

Legalább használj teszkófánkot az isten áldjon meg.

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2017.02.06. 02:35:18

@Fánkevő Fáncsi: a budapest bélszín egy retró éttermi kaja, nem értem, h mi vele a problémád. egyébként meg attól, h Magyarországon sokan élnek mélyszegénységben, engedtessék már meg, h a bemutatott ételek egy része kicsit ünnepibb típusú legyen, amit egyébként a magyarok döntő többsége havonta kettő alkalommal el tudna készíteni, ha akarná (sokan el is készítik). az meg, h valaki kevés pénzből él, még nem ok arra, h igénytelenül főzzön.

az pedig különösen vicces, h szerinted az nincs rendben, hogy egy nemszakács hol olcsó, hol kevésbé kedvező árfekvésű alapanyagokból készült, garantáltan bolti ételízesítő, és mirelit pizzalapmentes ételeket prezentál, de az tök okés, h aki a szakmát tanulta, az olyan dolgokra tanítja a nézőit, amiknek kurvára semmi keresnivalója nincs egy magára valamit is adó ember konyhai életében.

csak egy példa a való világból: apám a minap felhívott azzal, h ő húslevest kíván főzni, csak nem tudja, h a vegetát a főzés elején, vagy a végén KELL-e belerakni. és végigkérdeztem: nincs hozzá zöldség? nincs hozzá hús? nincs bors? nincs fokhagyma? nincs só? és amikor mindenre azt válaszolta, h de, ezek mind megvannak, kellő mennyiségben, akkor megkérdeztem tőle, h akkor mégis mi a búbánatos faszért akar vegetát belerakni? aszongya nekem, h hát ő a tévében ezt látta.

és abban biztos lehetsz, h ilyet nem attól a nemszakácstól látott. az ilyenek miatt tartom érvénytelennek azt, amit a Lacibácsi művel. neki szakácsként az lett volna a dolga, h az embereket lebeszélje a nátrium-glutamátos ételízesítőkről, ehelyett pedig valószínűleg pont az ő pénzüket elfogadva szinte még a habos kakaóba is azt rak, aztán a műsor végén "elfelejti" megemlíteni, h ezért ő külön pénzt kap. ha ezt egy huszonéves ember csinálná, akkor senki nem védené ennyire, csak nála is bejátszik ez a bácsifaktor, mint a tavalyi nyár egyik sztárjánál, Illés bácsinál, akinek volt arca telesírni egy híradót azzal, h bezáratták a fagyizóját. aztán amikor pár nap múlva komolyabban odamentek forgatni, akkor kiderült, h mekkora rozsdás igénytelenségben készültek ott tejalapú ételek, illetve, h nem is bezáratták a helyet, hanem ő a kért változtatás helyett inkább bezárt, és különben aki felnyomta őt, azt megkeresik a fiai, és megölik.

egyébként kedves bácsi volt. :-)

Funk You 2017.02.06. 02:38:10

@Fánkevő Fáncsi: Ha azt tekintjük modernnek, hogy nem hányom el magam a végeredmény láttán, akkor valóban igazad van :D
Mindenesetre a Street Kitchen nem fine dining, és abszolút közérthető.

A @para_noir: féle összefoglaló úgy hülyeség, ahogy van. A fine diningra igaz, de annak semmi köze nincs Laci bácsihoz. Illetve Laci bácsinak nincs köze a fine dininghoz, vagy a molekuláris gasztronómiához. És ezt nem is várja tőle senki. Viszont elég sok gasztroblog van, ahol nem bűvészkednek, hanem általában hétköznapi ételeket főznek, elérhető alapanyagokból. Attól, hogy nem ismeritek, még léteznek, úgyhogy nem kéne úgy csinálni, mintha a két véglet, Laci bácsi-féle igénytelenség és a csúcsgasztronómia között nem lenne semmi, mert van. Nézzetek körül a youtubeon, Széll Tamás, Mautner Zsófi, miele főzőiskola, stb. Igen, a Bocuse d'Or-os Széll Tamás, rakottkrumplit, melegszendvicset, zöldséglevest és ilyen egyszerű ételeket készít, minden flikk-flakk nélkül, egyszerűen, gusztusosan, ételízesítő és ketchupmentesen. Na most hasonlítsátok össze Laci bácsival.
Nekem különben nincs bajom a kis öreggel, kedves, jókedélyű bácsinak tűnik, de amit a konyhában időnként művel, azt nem kellene nyilvánosságra hozni.

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2017.02.06. 02:42:58

egyébként a street kitchen alapvetően az a weboldal, amit linkeltem, családi vállalkozás (az öccse az operatőr és vágó, satöbbi), nekik az rtl klub már csak egy plusz.

user friendly 2017.02.06. 02:59:58

@Fánkevő Fáncsi: a kitcheneseknek tudtommal nincs szakács végzettségük, ebből a szempontból amatőrök. ehhez képest a kb ugyanolyan típusú kajákat messze profibban csinálják. és ez nem pénzkérdés, csak igényesség. amit nem tudnak csinálni, azt valószínűleg nem csinálnak. Nincs becsapás. Laci bácsi meg eladja rizottónak a mászkos pulykamájas zöldséges rizst, ami nálam önmagában kimeríti a gasztrobűnözés fogalmát.

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2017.02.06. 03:17:59

@user friendly: hát igen, a szidott Fördős Zé legalább a rizottót is képes volt rendesen bemutatni, bár erről a receptről is meg lesz magyarázva, h úri sznobság:
streetkitchen.hu/2015/07/05/kacsamelles_rizotto_zoldspargaval

Bambano 2017.02.06. 03:36:40

abban teljesen igaza van, hogy a mostani menő szakácsok és gasztrobloggerek akkora sznobok, mint ide hanoi. a mai "csúcsgasztronómia" arról szól, hogy magukat kiváló szakácsnak képzelő valakik kínkeserves erőlködéssel próbálnak valami olyat kitalálni, amit eddig más nem, és reménykednek, hogy nem ehetetlen az íze.

lehet, hogy Laci bácsi tudása mára kissé elavult (mondjuk a nátriumglutamátos ételízesítőkért én ütni szoktam), de az is biztos, hogy az igazság nem a sznobériában van, hanem a kettő között valahol.

a poszthoz: mit jelent az, hogy szürpríz? más: a szóismétlés elkerülése nem ment fel az ok-okozat felcserélésének bűne alól. más2: magyarban nem írunk két szóközt egymás után.

2017.02.06. 03:59:59

Akik itt fröcsögnek a vegetára, azokat felvilágosítanám, hogy itt, ahol élek (Ázsia) is vannak alap ételízesítők, amiket mindenbe belebasznak az olcsóbb éttermekben, így minden egyenízű lesz tőlük. Nátrium-glutamát az mindenbe belekerül egy nem fine dining helyen, többet használják, mint a sót vagy a gyömbért.
Ez egy hatalmas gasztrokultúra, a gasztroipar pörög, minden sarkon éttermek (kis utcai árustól a fine dininging minden van), de az átlag boltban még feketeborsot se kapsz, mert csak só-feketebors keveréket árulnak (tehát nincs külön só és bors, mert te ne akarjál otthon főzni, menj étterembe). Ezenkívül meg van kb. négyféle fűszer a boltokban, de senki se veszi, mert az emberek nem főznek otthon.
Itt is van olyan étterem, utcai árus, ahol csak bő olajban kisütött, keményítővel panírozott kajákat árulnak. Ez egy ilyen dolog, nem kell olyat enni, ha nem tetszik.

Benke Laci bácsi nem egy szarvasgombazselével és atricsókahabbal bűvészkedő agyontetovált, rasztahajú hipszter fine dining szakács, sose volt az.
De azok a kisujjukat eltartva finnyáskodó bloggerek is tudják ezt, akik szájhabozva okádnak rá.
Már kicsit szenilis, ő most már csak ezt a szintet tudja, amit szerintem a magyar háziasszonyok 99%-a is elkövet otthon. Nem példaértékű, de elfér a magyar piacon.

Az vette el az eszeteket, hogy tolják az arcotokba a Bocuse d'or-t, ami lényegében egy reklámprogram, fél évig gyakorolnak egy ételsort, elkészítik harminchatszor a verseny előtt és ott aztán még harminchetedszerre is, aztán mosolyognak a kamerába. Az egy show.

Olyan főzni nem tudó (jellemzően zsidó) gasztrobloggerek nyomulnak ax interneten, akik kizárólag marketingtevékenységet folytatnak cékeknek és éttermeknek a blogjaikon és okoskodnak, textúrákról fossák a szót, meg szelfiznek sztárszakácsokkal és ebből élnek jól. Ez se példaértékű, hacsak nem marketingszempontból nézzük.
Most epét hánynak Benke Laci bácsira, hogy milyen szar, amit csinál, ebből próbálnak maguknak egy kis hírverést csapni. Igen, látjuk, hogy Laci bácsi kiöregedett, nem korszerű, de a többi gasztroblogger se nagyon főz semmi értelmeset.

Tegye fel a kezét, aki otthon malomkerék méretű tányér közepén fine dining stílusú mentahabos, 3 féle gombachipsszel tálalt gyűszűnyi ürüpástétomra vágyik. Anyád milánói makarónijára és nagyanyád töltött káposztájára vágysz, amin felnőttél.

kheiron 2017.02.06. 04:43:08

@karandash:

Nem basszus, én egy olyan "olasz ízvilágú" paradicsomos sajtos tésztára vágyom, aminek az összetevői között paradicsom, sajt és tészta szerepel, nem pedig szarrá cukrozott ketchup, reszelt "pizzafeltét", ráolvasztott lapkasajt és 4 tojásos száraztészta, evőkanálnyi nátrium-glutamáttal megbolondítva.

De ez ízlés kérdése természetesen, és azé, hogy ki

kheiron 2017.02.06. 04:44:11

@kheiron:

...mihez szokott - van egy csomó ember, aki képtelen kilépni az 1981-es iskolai napközis ízvilágból.

estónia 2017.02.06. 06:10:11

Ezt a megmérettetést kár volt csinálni. Nincs a Laci bácsival semmi probléma. Egy karakter és jól tudja azt amit kell egy szakácsnak. Az egészen természetes,hogy a kora miatt nem olyan fogékony korunk hülyeségeire és így van jól. Engem konkrétan a hideg kilel amikor a mai "mesterszakácsok" csinálnak a étel,,,hogy is mondjam kombinációt. Nem kell Utánozni a fiatalabb generációt Laci bácsi! Amit maga képvisel az kiváló.

gigabursch 2017.02.06. 06:15:07

Ripacs.
Amióta az eszemet tudom.

Oknyomozó 2017.02.06. 06:21:59

@martineden:
"a zsirszalonnabol pedig a zsirt sutik ki disznooleskor, vagy pl ez az alapanyaga a hajas nevu sutinek. "
A hájas sütihez nem zsírszalonna kell, hanem háj, Le kell hártyázni, ledarálni, úgy látszik még nem sütöttél ilyet. Élesztős hajtogatott tészta (blundell tészta) a hivatalos neve.

gigabursch 2017.02.06. 06:23:24

@henrik_:
Te hallottál már helyesírásról?
A nyolc általánostól is messze vagy...

kasztor 2017.02.06. 06:41:50

@Oknyomozó: Bocs a belekottyért.
Tudomásom szerint a blundel az a félvajas, élesztős tészta, ami túrós batyu, stb. alapanyaga.
A hájas tésztába nem nagyon szoktak élesztőt tenni. Elkészítése hasonlít az egész vajas leveles tésztáéhoz.

Old Shatterhand is Dead 2017.02.06. 06:51:36

@Fánkevő Fáncsi: az a helyzet, hogy fogalmad sincs neked errol az egeszrol. Az osszehasonlitasod rohadtul nem ul, mert konkretan egyik esetre sem igaz.
Laci bacsi rossz szakacs, otlettelen, rossz konyhai technikakkal dolgozik, rossz, alapanyagokbol, minimalis valtozatossaggal.

Old Shatterhand is Dead 2017.02.06. 06:53:34

@estónia: es neked is, laci bacsi 30 evvel ezelott is szarul fozott.

Old Shatterhand is Dead 2017.02.06. 06:57:02

@Fánkevő Fáncsi: o bazmeg, most hogy igy vegigolvastalak, te baszod egy csoro kis rosszindulatu mumajer vagy, aki ugatja ezt az egeszet.
miert nem olyan dolgokban probalsz velemenyt formalni, amihez mar majdnem ertesz? mondjuk vizmelegites.

Oknyomozó 2017.02.06. 07:01:53

Egyszer láttam a "mesterszakácsot" a kezdetekkor 20-30 éve a tv-ben, amikor egy présház előtt, a diófa alatt, rönkasztalon egészben sült karaj készítésre akart tanítani. "Bepácolta" Vegetával. Már akkor volt 20 féle fűszerem, amit nehéz volt beszerezni.
Menjen az ilyen mesterszakács a picsába -mondtam és ezzel örökre befejeztem Laci bácsi Vegeta reklámműsorát.

Száműztem a margarint, pudingport, rumaromát, fűszerkeveréket a konyhából, a tv-ből a közszolgálati, politikai, rtl, tv2 adókat.
Van a piacon 4,6%-os tehéntej (kiváló aludttejnek is), a hentesnél saját hizlalású pörkölt disznó minden része, birkahús, marhahús.
Én sütöm a kenyeret 10 éve, nem kenyérsütő géppel, mert azzal csak téglát lehetne.

Gasztrobloggerek és tv műsor helyett, a 3 kötetes cukrász tankönyvet beszereztem.

Nyilvános helyről letöltöttem a The Professional Chef 1200 oldalas könyvet, amiből Amerikában 3 évig tanítják a szakácsokat.

Ha ez nem lenne meg, akkor most a magyar kiadású La Cuisine Professionnelle-t venném meg és nem a bloggerek hülyeségein meg a sok főzni nem tudó "tv sztárt" nézném:
www.gaultmillau.hu/termekek/39/rendelesek/new

Egyébként az agyonajnározott lellei krémes , ami főzött pudinggal készül és ezért nem is kértem, ez szeretett volna lenni:
www.gaultmillau.hu/receptek/mille-feuille-pierre-herme-kremese

Dinnyét csak szakembertől!

Oknyomozó 2017.02.06. 07:16:36

@kasztor:
Dunszt Károly
Cukrászati ismeretek
Blundel tészta
60% vajjal

1 kg liszt
60 dkg vaj
4 dkg élesztő, stb.
-----
Keményffi Gábor - Tóth Illés
Cukrászkönyv
Plunder tészta (itt Plunder a neve)
60% vajjal

1 kg liszt
60 dkg vaj
3 dkg élesztő, stb.
------------
Szalontay Zoltán
HÁZI CUKRÁSZAT
Blundel tészta
75% vajjal

40 dkg liszt
30 dkg vaj
1,6 dkg élesztő, stb.
------------
Michel Roux
Croissant

55% vajjal

50 dkg liszt
27,5 dkg vaj
2,5 dkg élesztő
---------
A leveles tésztában nincs élesztő!
Nem a pálmazsíros boltiról beszélek!

Dunszt Károly
Cukrászati ismeretek
VAJAS TÉSZTA
100% vajjal
Fogós sikérdús liszt

1 kg liszt
1 kg vaj
2 dkg só
2 dkg ecet
5 dl víz
Ez teljes recept lett!

kasztor 2017.02.06. 07:34:51

@Oknyomozó:
Köszönöm a választ. Pontosan ezt írtam én is.
"A hájas sütihez nem zsírszalonna kell, hanem háj, Le kell hártyázni, ledarálni, úgy látszik még nem sütöttél ilyet. Élesztős hajtogatott tészta (blundell tészta) a hivatalos neve."
Én erre próbálta reagálni.
Örülök, hogy kijavítottad a bejegyzésedet.
Részemről ennyi volt. Üdv.

nu pagagyí 2017.02.06. 07:35:03

A celebvilág már olyan erős nálunk, hogy a valódi tudás helyére fészkelte be magát. Képviselői elhiszik magukról, hogy értenek valamihez és képesek őszintén megsértődni némi szakmai kritikától. Laci bácsi úgy viszonyul egy komoly szakácshoz, mint Győzike a színészethez, vagy Norbi a táplálkozás tudományhoz.

estónia 2017.02.06. 07:45:19

Ki fogjátok nyírni ezt az embert aztán meg jön a siránkozás.Egy idős emberről van szó akinek a munkássága sokaknak teszik és értelemszerűen sokaknak nem . Hagyjátok már a mocskolódást!

Hefe 2017.02.06. 08:13:50

"Az utóbbi időben igen csak népszerű gasztrobloggereket tette felelőssé a kialakult helyzet miatt és sznob, főzni sem tudó kontároknak nevezte őket. "

es mennyire igaza van az oregnek.

2017.02.06. 08:22:28

@estónia: Laci bácsi hány naiv ember halálát okozta, akik idolként néztek rá, a receptjei alapján főztek, aztán elvitte őket a gyomorrák, koszorúér meszesedés és a szívroham???
Egy híres szakács vállain hatalmas felelősség van. Amennyiben egészségtelen ételeket propagál, egy egész ország egészségügyi mutatóit képes lerontani.

Lehet, hogy Laci bácsit mögött valami szabadkőműves háttérhatalom áll?
Nem tudom.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.02.06. 08:25:54

@de let e ...: rohadt vicces hogy a kecsápos tésztát meg a sült fagyit magyaros ételnek állítod be

(egy főzni igencsak jól tudó blogger)

Hefe 2017.02.06. 08:27:05

ugyan mar tesok, itt van a hires gasztroblogger "tokeletes" porkoltje:
streetkitchen.hu/2014/08/18/igy_keszits_tokeletes_porkoltet_bogracsban
nyilvan ez lenne az alap, ehhez kepest fogalma nincs rola hogy kell egy porkoltet megcsinalni. Addig meg ne pofazzon!

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.02.06. 08:27:39

@Jehuda: 30-40 éve sem volt divat a vegetás leves és kecsápos tészta, ne hazudozz :)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.02.06. 08:32:15

@gizmo2666: szívesem, tegyél rá vegetát és kecsÁpot is :D

Stenonis 2017.02.06. 08:32:31

@Fánkevő Fáncsi:
Tudod, bélszínt készíteni bálszín nélkül elég nehéz...

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.02.06. 08:33:56

@estónia: senki sem mocskolódott, én pl írtam hogy aranyos bácsika, szimpi.
Csak ne főzzön.

Oknyomozó 2017.02.06. 08:42:11

@Hefe:
Mivel nem nézek retekklubot, csigatévét (ma már hörcsög tv), a linkelt videón most láttam először ezt a ripacsot.
Minek bele a gyorspácolt nátrium-nitrites "szalonna"?
Ez egy húsleves, annak meg szar.

Hefe 2017.02.06. 08:48:30

@Oknyomozó:
ja, nem tudtam ki az a fordos z, mert en se nezek tv-t, de egy fentebbi linkrol rajottem, hogy az sk blogos bohoc. Annyi esze van, hogy a kommenteket leszedje a blogjarol.
Szalonna? Minek bele afonyalekvar? Ja, tudom, nyilvan minden Michelin csillagos barom afonyalekvarral fozi a porkoltet.
Borokabogyo, baberlevel? Porkoltbe? Es meg ezek savazzak az oreget!!!

Hefe 2017.02.06. 08:53:43

@Oknyomozó:
ja, meg a masik az, hogy a porkolt azert porkolt, mert a piritott hagyma utan kell rarakni a hust, hogy kicsit porkolodjon, ugy ereszt majd levet maga ala. Viz csak annyi kell ala amennyit elfo a levebol. Aztan kesobb johet a paprika/paradicsom. Ez az artany meg eloszor a paradicsomom/paprikat rakja ra, aztan raonti a vizet, utana jon neki a hus.
Most komolyan, tenyleg nem tud fozni, de nyilvan jol el belole.

Fánkevő Fáncsi 2017.02.06. 08:55:36

@henrik_:
Nem tudom miért, de te itt össze-vissza beszélsz. Ki mondta, hogy bajom van a budapest bélszínnel? Én csak azt mondtam hogy a kicsen egy szar agyalágyult műsor buta sznoboknak, de ez nem a bélszín hibája.

Azt se mondtam soha, hogy hasonlít Laci bácsihoz, csak azt hogy a maga korában éppolyan szar és igénytelen mindkettő. És ezt nem a Laci bácsi védelmében mondtam, mert az sem lesz jobb attól, hogy a kicsen is szar. A kettő műsor stílusa legalább két koroszállyal el van tolódva, ráadásul az egyik egy sznob nyugatmajmoló a másik meg zsíros vidékies zsíros parasztos rántotthús kultúra, nem csak a kor de a célközönség is teljesen más.
A kicsenre azt mondtam, hogy fanci és drága és külföldi cuccokat csinál, nyugatmajomkodik mert azt hiszi hogy az a menő. Még mindig nem válaszoltál arra miért angol nevet választottak szerinted ? Mi az oka annak ? Tudod a műsorszerkesztők megfontoltan célzatosan adják a műsorcímeket, ennyit azért segítek, nem kalapból húzzák véletlenszerűen.

Erre te azt mondtad, hogy nem is igaz az egész mert egyszerű és hétköznapi magyar kajákat csinál elérhető áron és ő különben is amatőr, erre mutattál egy bécsi és egy olasz kaját meg egy magyart ami libamájból és bélszínből készül, erre azt mondtam, hogy gyagyás vagy öreg, ha a libamáj szerinted olcsó, erre azt mondod, hogy mi bajom, ha egy kicsit ünnepi kaját is csinál. Összevissza hadoválsz szedd már össze magad, próbálj már egy picit konzekvens lenni.
A bélszín az nem ünnepi kaja, legfeljebb az angoloknak, de azok meg nem Budapest bélszínt esznek és még kevésbé libamájjal. A töltött káposzta, meg a mákos beigli, meg a csokimikulás az ünnepi kaja Magyarországon, ez csak egy sima kurva drága kaja, az az ünnepi kaja amit ünnepek alkalmával esznek az emberek. Ráadásul amit mondasz a kicsenről én már többször is olvastam a védelmükben, vagyis hogy mi a baj azzal, ha egy kicsit kirúgunk a hámból néha. Semmi baj azzal, csak hogy ők majd minden alkalommal kirúgnak, nem a magyar viszonyokkal és pénztárcával dolgoznak, aztán azt mondják, hogy csak néha, pont mint te. És közben úgy tesznek mintha a fürjtojás hétköznapi, de nagyon finom lenne, és csak egy kicsit használjuk, csak ünnepekkor alkalomadtán minden nap, de ugyan miért is ne. Se nem hétköznapi, se nem túl finom, csak fanci és drága dolog a sznoboknak. Nem ettél még fürjtojást, ha azt hiszed hogy isteni finom, és épp azért néha megengedhetjük magunknak.

Egy másik idióta meg azt mondja itt hogy nem is igaz mert ez nem is fine dining. Ki a fasz mondta, hogy ez fine dining. Aki azt gondolja hogy a szrít kicsen fájndájnin, az totál idióta. A fine diningben nem szabad teljes adagot adni, nem szabad kicsi tányért használni csak nagyot, és le kell pacázni a tányért különféle szarokkal. És igazi szakácsok csinálják nem pedig RTL-es műsorvezetők.

wolves841b 2017.02.06. 08:56:54

Egyék csak a gasztrobloggerek, meg a Michlein szakácsok meg amit főztek.
Meghagyom nekik.
Egyrészt megfizethetetlen, másrészt az a mennyiség egy csivavának is kevés.

A gyűlölködés azért megy, mert Laci bácsi népszerű, a fikázók hadseregének ellenére.
Csináljátok csak a falatkákat órákig, köss rá masnit, és dugd fel magadnak !

Hajrá Laci Bácsi !

csincsilla72 2017.02.06. 09:16:24

Amint az a hozzászólásokból is látszik, erre van igénye a lakosságnak.
Laci bácsi minden bizonnyal tud főzni vegeta nélkül és minőségi alapanyagokból is. Szívesen meg is kóstolnám. De valamiből meg kell élnie, ez pedig nyilván jól fizet.
Mindenesetre maradok a saját főztömnél, a fine dining marad rendkívüli alkalmakra.

paráznabillegető 2017.02.06. 09:28:45

mijafasz, panírozott pacal???
aztakurva bazmeg...
az ítélet kötél.

ehran 2017.02.06. 09:29:29

@Jehuda: Azt a kort azert kell ma kiatkozni, mert az (illetve elotte par evtized) zullesztette le a magyar konyhat, ami egy sokkal valtozatosabb, sokkal izgalmasabb valami volt. Nyilvan akkor ott megvolt a mentsege, a szegenyseg es az elelmiszerhiany egyutt szuksegszeruve tette, de attol meg a feltetelek javulasa eseten semmi esetre sem indokolt ilyen koromszakadtan ragaszkodni hozza. Erdemes megnezni egy XVIII. sz. vegi, XIX. sz. eleji szakacskonyvet es egyet a 70-es evekbol, mindjart latszik, mire gondolok.

csincsilla72 2017.02.06. 09:35:06

@ehran: Azt hiszem, egy relevációval ért fel, amikor átlapoztam a Dobos József-féle szakácskönyvet.
Laci bácsi minden bizonnyal képes bonyolult konyhatechnológiai megoldásokra is, de azok, akiknek a műsorai szólnak, nem. Úgyhogy jó lesz a vegeta, a leveskocka és egyéb szörnyűségek is. A támogatók termékeinek kötelező használatáról nem is beszélve.
Aki meg érdeklődőbb, az kezébe vesz egy normális könyvet, amiben pontosan le vannak írva a technikák és megtanul abból főzni.

Oknyomozó 2017.02.06. 09:42:50

@Hefe:
Elővettem a lajosmizsei Tanyacsárda 1998-ban, a 25 évfordulóra kiadott könyvét.
A vörösboros marhapörkölt bográcsban receptjében 80 dkg húshoz, 15 dkg zsír, 20 dkg hagyma van. Többször megfőztem, ezért mondhatom, hogy nem sok a zsír. Vizet nem használok hozzá!
Ezt csak azért írtam le, mert a videóban a 2 kg húshoz 3 hagyma van.
Az arányok miatt fél kiló kell és akkor nem leves lesz, hanem pörkölt.

A zsír az nem a préselt kenőcs, hanem a zsírszalonnából kisütött zsír és bónusznak megmarad a töpörtyű, finnyásaknak tepertő.

Már előzőleg is ajánlottam itt könyvet, most még egy kiválóság:
Romváry Vilmos: Fűszerek könyve
Könyvben és pdf-ben is megvan, utóbbiban gyorsabban tudok keresni.

Harold Mcgee, az On Food and Cooking szerzője kísérlettel bizonyította, hogy semmivel sem marad több a húsban, ha kicsit megpörköljük, mintha csak a lébe dobjuk.
Lehet, de az íz más lesz és a nevéhez méltóan pörköljük.

ehran 2017.02.06. 09:48:41

@Hefe: Mondjuk ha a "...fozni sem tud" reszet nezem, akkor bagoly mondja... Laci bacsi sem tud. Es nem azert mert sonkaba tekeri a banant es ugy rantja ki, vagy mert ketchuppel kesziti a lasagne-t. Az csak igenytelenseg, ami amugy szinten jellemzo ra. Egy "mesterszakacs" elvileg azert szerepelne a teveben, hogy peldat mutasson, igy jogos elvaras az igenyesseg. A vegetara es arra az ipari gumiszarmazekra, amit o sonkanak csufol, nem mentseg az alacsony koltsegvetes sem, nem kozelezo ezeket hasznalni. De megjegyzem az oreg nem egy receptje tartalmaz fogast, varganyat, baranyt, nyulat, stb. szoval hagyjuk a szegenykonyhas vedekezest is. De vissza a fozni nem tudasra: alapveto konyhatechnologiai hibakat vet, es nem egyet, nem kettot. A "mesterszakacs" ur egy atlagos, kozepszeru (konyhai teljesitmeny szerint!) haziasszony szintjen all.

Oknyomozó 2017.02.06. 09:50:31

„És nagyon guszta és nagyon finom, imádom meg minden, beleborítom és összerottyasztom, nem véletlenül az én kedvencem, fantasztikusan finom, és akkor… küldjétek be és nyertek!”
(Idézet egy magyar kereskedelmi tévé „fitneszfőzőműsorából”)

Kötelező olvasmány:
www.gaultmillau.hu/buvos-szakacs/libabefott

AdamTheTux 2017.02.06. 09:54:16

Azzal kezdtem, hogy megnéztem Laci Bácsi pár videóját... Az a legnagyobb baj, hogy az alap jó, az ötletek és a receptek is, de kényszeresen elbassza őket. Böllér sertésszelet: zseniális, aztán középtájt elbassza ételízesítővel... "Milánói" spagettitorta: megint nem rossz az ötlet, de aztán jön az ételízesítő, és a ketchup... A lasagne-ötlete megint csábító, aztán ketchup és ételízesítő. Húsos-mágja: 10 másodpercen belül elhangzik, hogy ételízesítő... Marseillei-omlett: elindít egy tök jó tengergyümölcsei alapot, aztán úgy megszórja megint ételízesítővel, hogy nem is látszik más.

Ezek főleg azért bosszantó dolgok, mert a receptek többségükben abszolút megfelelnek a mainstream magyar közízlésnek - jóllehet azért lenne mit faragni rajta, de az nem megy egyik napról a másikra.

És hogy ez miért baj? Mert nem csak drága, de felesleges dolgok ezek. Fűszerkeveréket bárki tud egy kis fantáziával csinálni. A ketchup helyett akkor már inkább valami paradicsom-püré - a boltokban vannak 100%-os termékek, és még a legdrágább is olcsóbb, mint ugyanannyi akármilyen ketchup.

Persze, megvan a helye a ketchup-nak is: vannak olyan sülthúsok, amelyeket kifejezetten feldob - egy zsírosabb tarjaszelethez pl. kifejezetten jó a savassága miatt. Ha lusta az ember, vagy egyszerűen nincs alkalma tartani 1-2 liter alaplevet, akkor bocsánatos bűn leveskockával csinálni gyorsan valamit, csak érdemes észben tartani, hogy ez kényszermegoldás. A gépsonka már sokkal nagyobb baj: vannak elérhető áron sokkal jobb felvágottak is. Folyamatosan kenyér-szalonnával dolgozik, pedig használhatna kolosvárit is, vagy toka-szalonnát, attól függően, hogy mi a célja.

Laci Bácsi felett sajnos eljárt az idő, és éppen itt az ideje, hogy a magyar gasztronómiában megjelenjenek az olyan kísérletező arcok, mint Fürdős Zé. Nem tökéletes, nyilván ő is hibázik, de nagyon új lendületre van szükség.

ehran 2017.02.06. 09:57:04

@csincsilla72: Sajnos nem kepes, csak egy (gyakori) pelda: keptelen egy hust lepiritani, az osszes hibat elkoveti, amit ennel a muveletnwl lehet. De hosszan lehetne meg sorolni a hianyossagait (keshasznalat, halak, husok filezese, szeletelese, piskota keszites, rizotto, stb.)

2017.02.06. 10:05:43

@Étteremkritikus: de, voltak jó éttetmek. Nem, nem volt divat a Vegeta. A Venesz sem tartalmazza.
Laci bácsit ezért fizetik...most gondolj bele egy Coca Cola reklámba, ahol a híres színész Perrier vizet iszik. Naugye!

ehran 2017.02.06. 10:08:56

@estónia: Laci bacsi "etel...hogy is mondjam, kombinacioi" nem zavarnak? Lasd pl. a sokat emlegetett rantott sonkas banant? De van am meg neki ilyen.

Funk You 2017.02.06. 10:16:59

@AdamTheTux: +1 pontosan erről van szó.

csincsilla72 2017.02.06. 10:21:54

@ehran: Fene tudja, ez lehet a plebsznek szánt hebehurgyaság is. Disznók elé kár a gyöngy. Manci néni, aki majd utána csinálja, nem fog változtatni a saját technikáján.
De igazad van, annyi időt nem szántam a dologra, hogy hosszan elemezzem a konyhai tevékenységét.
Igazából arra gondoltam, hogy a túltolt vegeta, ízesítő és egyéb használat a szponzor óhaja lehet. Laci bácsi pedig kellően elkurvult, hogy ezzel ne szálljon vitába. Egy Bocuse-on portás sem lehetne, de az átlag menzánál bizonyára jobban főz (mondjuk én is...) Más kérdés, hogy egy "mesterszakácsnál" ez tényleg semmire sem elég.

Oknyomozó 2017.02.06. 10:34:05

Pár hónapja vettem a Lidl-ben Csabai kolbászt és csak otthon olvastam el az összetevőket.
Kármin volt benne és Békéscsabán gyártották.
Nem szárad le a kezük, nem ég le a pofájukról a bőr, nem sül ki a szemük?
A weboldalukon "több évtizedes hagyomány, a szigorúan őrzött receptúra" mese van.
www.kaiser.hu/tovabbi-markaink

Itt az összetevők:
bevasarlas.tesco.hu/groceries/hu-HU/products/2004120561282

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2017.02.06. 10:36:02

@csincsilla72: ó, mennyi politikusról hallottam már ezt: tudna ő tisztességes lenni, csak a korrupció jól fizet. :-)

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.02.06. 10:39:17

@Hefe:

Pontosan erről van szó.

A Laci bácsit fikázó gasztrobloggerek, egy sima pörköltet se tudnak normálisan elkészíteni.

Röhej, ahogy szerencsétlen öregnek neki esett néhány fanyalgó álszakács.

kacsababa 2017.02.06. 10:41:53

@ati27: Üdv.Ezt a blogot ritkán nézem meg, még soha nem írtam. Szeretek, (és talán tudok is)főzni. A konyhámban 21+ fűszer van, de semmi fűszerkeverék. A Nagy Öregnek ez a hibája, ezért fizetik, ezért vannak műsorai. Úgy vélem, felesleges vele foglalkozni. Ha csóró vagy, (nem feltételezem) nem tudod megvenni a legfrissebb zöldségeket, a tenger gyümölcseit (ezeket élve jobban szeretem, mert élőhelyükön csodásak, tányéron meg már nem annyira) akkor meg kell elégedni a borzalmas, rettenetes ízű "fűszer keverékkekkel". Ezek rettenetesen rosszak, de erre fussa a szegényeknek. Tisztelettel kérlek, ne a saját jövedelmi miatt kritizálj másokat.
Még egyszer : Üdv Kacsababa

a nemzet fogatlan provokátora 2017.02.06. 10:43:18

Ez a bokázós majomkodás is csak egy divat. Fisz-fasznyi adagok egy fél méter átmérőjű tányéron. A sok sznob majmocska meg képes kifizetni egy valag pénzt érte.

Dorinda41 2017.02.06. 10:44:30

@Hefe: A te tökéletesnek nevezett pörkölted, áfonyalekvárral!! Tényleg, jobb, mint amit anyám főz. Sírva fakadnánk, ha ezt kellene megennünk. S még ti fikázzátok az öreget. Szerintem olvasd el alatta a kommenteket.

a nemzet fogatlan provokátora 2017.02.06. 10:44:46

@AdamTheTux: Arra nem gondoltál esetleg, hogy az ételízesítő gyártója szponzorálja?

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2017.02.06. 10:44:53

@Fánkevő Fáncsi: de ember, nehogy már egy Bp Bélszín olyan rettentő drága és fancy étel legyen, hát menten elsírom magam! komolyan úgy csinálsz, mintha ezek a srácok homárcombokat készítenének, meg marokra szórnák a sáfrányt a levegőbe. nem azt mondtam, h minden ételük rohadt olcsó, hanem, h közérthető kajáik vannak, és fűszereket használnak vegeta helyett, meg leveskocka helyett alaplevet.

2017.02.06. 10:47:04

@para_noir: +1
@Oknyomozó: +1

Laci bácsinak bizony megvannak a maga hibái - kár lenne tagadni.
De a nagy magyar "gasztroforradalom" átesett a ló túlsó oldalára. Sajnos mi, magyarok hajlamosak vagyunk túltolni a dolgokat - túllihegtük a "gasztroforradalmat is".

"Bárki lehet sztárszakács. A pösze rádiós, a későkádári menzafőnök, a hobbiszakácsból lett gasztrokibic. Elég, ha kicsit hadonászik a fakanállal a televízióban (esetleg belecsap a lecsóba), vagy csirkepaprikást főz a Lánchíd budai pillérén."
/Vinkó József: Szellem a fazékból/

Tökéletesen összefoglalja a mai, nagy büdös magyar helyzetet.
Ebben vastagon benne van a sztrítkicsenes Fürdős gyerek is, a zsemlemorzsás milánói makarónijával egyetemben.
A "hazai gasztronómia megreformálása" hívószó lett: azt jelzi, hogy hírnév van benne (még ha csak 15 percnyi is), következésképpen pénz - le is csapnak rá a kóklerek, mint gyöngytyúk a takonyra.

A helyzeten pedig nem sokat fog javítani, hogy manapság tényleg szinte bárkiből lehet "gasztroblogger" vagy "sztárszakács", saját műsorral, szakácskönyvvel, étkészlettel, síppal, dobbal...
Remélem, az a világ nem jön el, amikor az agysebészeti tevékenységhez elég lesz egy évnyi blogmúlt - mellőzve orvosi diplomát, szakvizsgát, gyakorlatot és más haszontalanságokat.

Dorinda41 2017.02.06. 10:48:47

@enpera: De igenis, divat volt. Kb. 30-35 éve ettem az első milánói makarónit. Addig azt sem tudtuk, hogy a világon van. Persze nem is milánói volt, hanem bolognai, mivel darált hússal készült. S bizony, semmiféle paradicsomszósz, -hiszen akkoriban csak aranyfácán sűrített paradicsom volt-, hanem igazi ketchup volt rajta.

user friendly 2017.02.06. 10:52:51

ha egyszer kapnék Laci bácsitól vagy a rajongóitól valami értelmes magyarázatot arra, hogy miért kell ész nélkül ételízesítőt szórni a kajákba, hogy miért kell ketchupot használni paradicsompüré helyett, miért kell mirelit pizzatésztát használni és vajon mi a jó abban, hogy valaki a saját fantáziájából kiindulva készít olasznak, spanyolnak vagy távol-keletinek hazudott ételeket, amiknek köze nincs az adott országhoz, biztos megérteném. de addig nekem Laci bácsi mint mesterszakács, konyhai tevékenysége értelmezhetetlen.
basszus... sütőben készíti a rizottót véletlenül sem rizottórizsből (vagy sima kerek szeműből, aminek magasabb a keményítőtartalma), de mindegy is, mert ha sütőbe teszi, a drágább rizst is agyonvágja. A paellába nem tesz sáfrányt, ami kétségkívül az egyik legdrágább fűszer de még csak meg sem említi, hogy kéne bele, holott az az alapfűszere. és valaki szóljon neki, ha egy húsos-zöldséges raguba szójaszószt önt, az attól még nem lesz thai étel. És lehetne sorolni hosszan az amatőrnél amatőrebb dolgait.
Szerencse, hogy a rántott sonkás banánt nem kente rá valamelyik népre, mert azok már biztos hadüzenetet küldtek volna :D

és persze, értem én, hogy eladta magát valamelyik ételízesítő gyártónak, de még ez is annyira amatőr, hogy a yt-os videóiban meg sem jelenik, hogy most akkor melyik szir-szar ételízesítőt kéne megvenni a 20 közül.

Attilajukkaja 2017.02.06. 10:52:57

Szegény Laci bácsi. Tisztelem és kedvelem az öreget, de ma már inkább sajnálom. Egy valós proletár konyhát vezet, amivel nincs gond, ha Manci néni (hogy @csincsilla72 elnevezése mellett maradjak) otthon csinálja a négy fal között. De TV-ben ezt mesterszakácsként oktatni a jónépnek már nem való. Aki magától nem jön rá, hogyan kell egy mirelit pizza alapot használni, az ne akarjon főzni. Ezt bemutatni egy műsorban?
Nem a házias vagy az egyszerű, olcsó megoldásokkal van baj, hanem az igénytelenséggel. És nem is Laci bácsi személyével van gond, hanem azzal, amit képvisel. A személye tényleg nagyon szimpatikus, de ezzel az erővel kicsit minőségibb recepteket is bemutathatna. A ketchup helyett pl. megmutathatná, hogyan lehet jó paradicsomkonzervből, hagymából, olcsó fűszernövényekkel finom és gyors pizza szószt összerittyenteni pillanatok alatt, amely nem tartalmaz adalékanyagokat és a cukor egy negyedét sem. Szóval tudna ő is jó műsorokat csinálni, ... csak hát nem teszi. És ha ez nem megy, akkor ideje visszavonulnia.

AdamTheTux 2017.02.06. 10:53:10

@a nemzet fogatlan provokátora: Gondoltam rá, de akkor azt mondaná hogy Podravka, vagy akármi más, de ez csak simán ételízesítő. Ketchupnál ugyanez: akkor ott lenne a márkás doboz.

Attilajukkaja 2017.02.06. 10:56:01

@user friendly:
Érdekes, hogy te is a mirelit pizzatésztát hoztad fel, amikor az előző hozzászólásomat gépelted. :o)
Amúgy mi van a Vegetában, amit annyira gyűlöl itt mindenki? Nem használom, ezért kérdezem. Van benne pl. MSG?

csincsilla72 2017.02.06. 10:58:32

@henrik_: Na ja:-)
De látod, Laci bácsi főztjét komálják a népek. És van egy kisebbség, aki fintorog és halkan megjegyzi, hogy célravezetőbb lenne helyes konyhatechnológiai lépésekkel, normális alapanyagokból készíteni autentikusan az ételeket.
Ott van az ellenpélda Julia Child. Több évtizeden át főzött a tévében, mindvégig a végletekig ragaszkodva ahhoz, amit Franciaországban megtanult. Nem kurvult el, egész életében visszautasította a porokat, a kényelmi termékeket. Tudom, más kor, más szemlélet. Mégis sikeres volt. És ha valaki, ő tényleg tudott főzni, iskolában tanulta, papírja is volt róla.
A jelek szerint a magyar lakosság erre nem lenne vevő. És ez a nagyon szomorú.

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2017.02.06. 10:59:53

@Attilajukkaja: azon kívül, h nátrium-glutamátos cucc, a legnagyobb baj a vegetával, h annak van egy bizonyos íze. ha meg mindenbe azt rakod, akkor mindennek vegeta íze lesz. :-)

lacibá' mindenbe vegetát (vagy más márkájú ételízesítőt) rak.

Zeuska 2017.02.06. 11:12:22

Nem kéne a múltat a jelennel összemosni, mert--- sokkal több szegény van most, mint az átkosban.
Ugyan én nem túl sűrűn nézem a Laci bácsi műsorát, de amikor ezt teszem, akkor mindig a konyhában fellelhető(megmaradt)
alapanyagokból főz valamit. Occsó kaja ).
Amilyen alapanyagokat használ, gazdaságos napraforgó olaj, vegeta, zsír, fehér kenyér, stb. az mind a szegények megmaradt alap élelmiszere.
A gazdagok is ezt a "moslékot eszik", csak nagyon kulturált és gazdaságos környezetben teszik a McDonald's étteremben, vagy a kocsiban ücsörögve a gyorskiszolgáló előtt.
Pedig ha látnák, hogy milyen olajban sül ki a hobbi marha pogácsájuk, akkor sztem egy életre vegák lennének.

Munkám miatt 35-éve járom Szabolcs megyét és katasztrofális az a szegénység ami a mai időket illeti. Na oda kellene 1-2 nagy arcú trollt levinni, hogy kritizálja meg azokat a családokat, aki a mai napig úgy etetik a pulyákat, hogy agyonsütött étolajban sütik ki a kikukázott száraz kenyeret EBÉDRE. Na ott, ha előadnák a modern kori francia gasztronómiát, ott helyben kutya szalonnát csinálnának az illetőből.

Ezzel csak azt akartam leírni, hogy igenis van igény (sokkal több mint gondolnánk) erre a fajta főzési technikára.

Lehet azt mondani, hogy igénytelen ez a főzési mód, de akinek heti 5v. 10ezre van kajára a család etetésére, annak pont ez a fajta étrend és kaja is megfelel, amit Laci bácsi mutat a konyhába.

Oknyomozó 2017.02.06. 11:13:02

A nyilvános szereplés felelősséggel jár.
A szakember nem mondhatja, hogy vírusvédelmet ne használj, mert lassítja a géped.
A mesterszakácsnak meg úgy kell főznie, ahogy a címéhez, rangjához illő.

Fentebb már ajánlottam a magyar nyelvű La Cuisine Professionnelle-t.

-----
Ilyen a “bélszín Colbert módra” vagy “francia rostélyos”, amitől egy francia hidegrázást kapna, a “milánói makaróni”, amit Milánóban kizárólag azok ismernek, akik Veneszt is olvasnak.
Kötelező cikk:
www.gaultmillau.hu/buvos-szakacs/brusszeltol-brusszelig
Ezt kötelező elolvasni

ehran 2017.02.06. 11:15:45

@a nemzet fogatlan provokátora: Nem problema ha soha nemmprobaltad, nem ertesz hozza, csak akkor nem kellene ilyen markans velemenyt formalni rola.

AdamTheTux 2017.02.06. 11:16:34

@Hefe: Nézd, a prökölt egy olyan étel, amit ezerféleképpen lehet elkészíteni, ráadásul a gulyás volt előbb. Egyáltalán nem hiba lecsós alappal indítani pörköltet; én magam is többféleképpen csinálom.

Szívem szerint először csinálok egy jó lecsós alapot, majd füstölősre hevített wok-ban kolozsvári-szalonnával pirítok marhalábszárat, és ezt adom a pörkölt-alaphoz. Ha együtt van az összes hús és az alap, akkor előbb bőségesen fűszerpaprikázom, majd hozzáadom a vörösbort, hogy az aromák beépüljenek, és alapot adjanak, végül legalább 2 órát főzöm, és csak akkor adok hozzá plusz vizet, ha zsírjára pirult.

Ha lustább vagyok, akkor szalonna nélkül, a párolódott hagymán forgatom át, de csak fehéredésig a húst. A bogrács megint másik műfaj, ott is lehet játszani a sorrenddel: volt már, hogy lecsóból főztem pörköltet; zseniális lett.

Anyósom megint másképp csinálja, apósom harmadik félét főz, megboldogult édesapám is másképp csinálta, nagyanyám is másra esküszik, ez alsó hangon 6-7 különböző változat, de attól még pörkölt mind.

Laci bácsi felett eljárt az idő, s inkább adok egy esélyt az áfonyalekvárnak a pörkölt mellé (ami tényleg passzol amúgy), mint hogy beleragadjak a fokhagyma-szagú gépsonkás csárda-hangulatba.

Skankhunt42 2017.02.06. 11:18:27

Attól függetlenül, h trollkodtam Laci bá videói alatt, nincs vele semmi gond. Egy szerethető ember, szemben a sok sznobbal

user friendly 2017.02.06. 11:19:27

@Attilajukkaja: henrik megválaszolta helyettem. egyenízt ad az ételeknek a nátrium-glutamát miatt. amúgy én nem gyűlölöm az ételízesítőket, ha valaki otthon bizonyos ételekhez jobb híján, kényszerből azt használja. de egy mesterszakácstól nagyon gáz a nagy nyilvánosság előtt, pláne amikor egyébként minden szükséges hozzávaló megvan az elkészítendő kajához.

csincsilla72 2017.02.06. 11:26:09

@Zeuska: Ne haragudj, de itt most te mosol össze dolgokat.
Azok az emberek, akik nyomorban élnek, sosem lesznek az ideális célközönség. Ahol a hónap második felében csak száraztészta van olajjal leöntve vagy zsíroskenyér, ott nincs szó semmilyen gasztronómiáról, csak túlélésről. Ott azzal az ötféle alapanyaggal fognak zsonglőrködni, ami elérhető. Pont.
De nem csak belőlük áll az ország, szerencsére ők a kisebbség. A többségnek azért van választása, igénye viszont - a jelek szerint - nem nagyon. Ha mégis, lehülyézik.
Az alapprobléma az, hogy az emberek rosszul vagy sehogy sem főznek. Ennek fő oka abban keresendő, hogy évtizedekig nem volt elérhető olyan könyv, amiből meg is lehetett volna ezt tanulni. A reménybeli szakácsok számára sem.
Kecsappal készíteni a paradicsomos tésztát valódi (akár konzerv) paradicsom helyett, rossz. Rommávegetázni mindent, amikor van elérhető leveszöldség, rossz.
Lehet olcsó, szezonális alapanyagokból főzni, úgy, ahogy a recept szól. Lehet belsőséget venni és készíteni. Nem csak bélszín és szarvascomb van a világon.
Csak sokan nem tudnak és nem is akarnak így főzni.

Sexual Harassment Panda 2017.02.06. 11:30:39

@AdamTheTux: de a pörköltrt nem főzni kell, hanem pirítgatni, kis vízzel szakaszosan felöntögetni, majd megint pirìtani.
Ettől "pörkölt".

AdamTheTux 2017.02.06. 11:35:31

@Sexual Harassment Panda: Nem feltétlen kell felönteni, csak ha kívánja. De szerintem mára "kitágult" a pörkölt fogalma. Ne feledd: az ortodox pörkölt csak hagyma, hús és fűszerpaparika - ehhez képest már a paradicsom és a paprika is flancolás. Én speciel úgy szeretem, ha a végére zsírjára van pirítva, de ismerek sok olyan embert, aki a hosszú, majdnem leveses szaftot szereti.

De most ha megírnám, hogyan főztem húslevest a hétvégén, abból is parázs vita lenne, mert szintén ahány ház, annyi szokás. Kaptam már olyan kritikát fórumon, hogy a vörösboros marhapörkölt nem is pörkölt. Ugyanígy millió változata van a lecsónak, a resztelt májnak, szinte minden klasszikus magyar fogásnak.

Igazából egyetlen dolog számít szerintem: a minőségi alapanyagok.

user friendly 2017.02.06. 11:36:05

@Skankhunt42: persze, egy kedves, szerethető öregúr, ezzel nincs is semmi baj. csak ne főzzön nyilvánosság előtt, mert az erősen kifogásolható. vagy főzzön, oké, de akkor nem kell jajgatni a kritikák miatt.

szsuzsanna 2017.02.06. 11:37:33

Minőségi alapanyagok, -ja, -jó lenne, -DE, pl.:
-a szárított fűszerek egyre ócskábbak! -mindegy hogy milyen márkát veszek, -itthon
-a tejtermékek: -tejszín: drága és "vadászni" kell egy 30%-ost...
-tejföl: szintén egyre drágább és "műanyag"...
-sajtok: ebbe bele sem megyek..., -de, pl. egy "rendes"
parmezánt szintén "vadászni" kell...
-és még hosszan sorolhatnánk sajnos...
-NEM "sajnáltatni" akarom, a vidéken élőket, -nyilván, a fővárosban sem mindenkinek könnyű beszerezni, a jó alapanyagokat.
Ami egyre jobban dühít, -MIÉRT van az, hogy "nyugatabbra" csavarogva, bármelyik kisebb: pl. Lidl, Aldi, -vagy, nagy szupermarketekben, sokszor olcsóbban, -DE! legtöbbször, biztosan sokkal jobb minőségű árukat vehetünk?? -pl. ha, egy francia Auchan-ben, úgy nézne ki a zöldséges, "kész salátás", "készételes", stb-stb. részleg", mint itt nálunk vidéken, -arra kíváncsi lennék.
Nem akarok "pestezni", -de, ott már úgy látom, van néhány olyan piac, amit, szívből irigyeltem-irigylek, -az olasz, francia, spanyol stb. piacokat, és vásárlóikat is, ahol, szinte minden kapható, és + sok minden "készen" hazavihető, vagy helyben ehető...
Bocs., hosszú vagyok és zűr-zavaros..., -a lényeg:
-szeretnék pl. finom "digó szószokat" készíteni (saját eltett isteni paradicsomból), HA, vehetnék hozzá itthon is, "rendes" fűszereket, és sajtot!!!
-szeretnék, még sok minden "egyebet" is főzni, -ha, nem lenne akkora "utánjárás"...
-megjegyzem sok országban, sokfélét főztem, -"magyarosakat" is...
-pölö: pásztortarhonya az Alpokban, 2,5 kilós kempinggázfőzőn, olasz-francia hozzávalókból, -a tarhonya olasz volt, a füstölt kolbász és szalonna francia..., -négy "nemzet" ette, nagggyon ízlett...

Sexual Harassment Panda 2017.02.06. 11:43:12

@szsuzsanna: a piacon Magyarorszàgon is van rendes tejszín/tejföl/sajt

ehran 2017.02.06. 11:44:30

@Zeuska: Ne haragudj, de ez egyreszrol demagogia masreszrol butasag. Amit irsz az nem gasztronomia, az szuksegszeruseg. Egy autos blogtol/tevemusortol sem varhatod el, hogy osszetakolt trabantokrol, hazibarkacs biciklikrol szoljon, mert van egy (sajnos vastag) reteg, akinek erre telik csak. Mas kerdes, hogy mondjuk siman lehetne olyan musor/rovat, hogyan lehet 2-3-400 forintnyi alapanyagbol meg hazi praktikakbol relative valtozatos, taplalo eteleket fozni, hasznos lenne es igeny is lenne ra.
De Laci bacsi nem ez, nagyon nem. Nem gondolhatod komolyan, hogy a ketchup olcsobb mint egy suritett paradicsom vagy egy fuszerkeverek a sonal. Es porgesd vegig a youtube-os receptgyujtemenyet: nyul, barany, libamaj, fogas, varganya, stb. boven kepviselteti magat. Nem, o igenytelenul es rosszul (hibas konyhatechnologiakat hasznalva) foz.

user friendly 2017.02.06. 11:44:34

@AdamTheTux: nem _csak_ a minőségi alapanyagok számítanak. számít az is nyilván, mert minél jobb az alapanyag, annál jobb lesz az étel. de ha mindent teleb.sszuk ételízesítővel, akkor megette a fene a legjobb alapanyagot is.

Szántó Gábor · http://choirs.oftheworld.club 2017.02.06. 11:52:13

@henrik_: Az MSG - közhiedelemmel ellentétben - egyáltalán nem káros. A glutaminsav nátriumsója, amit egyrészt a szervezetünk is termel, másrészt rengeteg 'természetes' kajában benne van, pl paradicsom.

@user friendly: Az MSG önmagában semmilyen egyenízt nem ad, ugyanis gyakorlatilag színtelen, szagtalan. A meglévő ízeket erősíti. Egy vegetából készült húsleves és bármilyen kínai kaja között semmilyen ízbéli hasonlóság nincs. Sőt! A nátrium-glutamát használatával nem kell annyi só az ételbe.
Tehát nem feltétlenül az ördögtől való, persze ezt is - mint általában mindent - ésszel kell használni.

bontottcsirke 2017.02.06. 11:54:00

Hozza a nyolcvanas évek szintjét, nem tudom honnan rántották elő az öreget, de sok köze nincs a dolgokhoz. Mondjuk Budai Petike felett is eljárt az idő, de ő azért valamivel színvonalasabb. A szakácstudomány komoly fejlődésen ment keresztül, de ez nem mindenkinek tetszik. Nekem speciel meg az érintőképernyő nem tetszik. Ettől függetlenül van haladás és más megveszi az ájfónt. Engem meg jobban érdekel a szent jakab kagyló hirtelen sütése, mint a tőtöttkápi. Gépsonkát meg már a nyolcvanas években sem ettem meg és nem azért mert válogatós vagyok hanem azért mert szart nem eszem. Nagyjából a modern gasztronómia egyébként erre világít rá. Nem a rántott hús rossz, hanem a mód, ahogy a prolik csinálják.

AdamTheTux 2017.02.06. 11:56:25

@user friendly: Pontosan. Meg az is hazavágja a legjobb alapanyagot, ha rosszul használja fel: magyar szokás szerint többnyire szarrá főzi...

Old Shatterhand is Dead 2017.02.06. 11:56:52

@Jehuda: ez a legaltalanosabb ostobasag, ne vedd magadra, majd mindenki ezzel jon. A fine dining a gasztroszakma csucsa. Es igen en rendszeresen eszem ilyen ettermekben, de ehesen SOHA nem tavoztam.
Nekem egyre inkabb az az erzesem, hogy akik ezzel a nem lakunk jol dologgal jonnek elo, azok meg a budos eletben nem ettek vegig egy ebedet/vacsorat egy tisztesseges helyen.

bontottcsirke 2017.02.06. 11:57:05

@Attilajukkaja: +1 Tökéletes helyzetleírás.

élhetetlen 2017.02.06. 12:07:30

@Pierr Kardán: Ne is főzz semmit Fördős Zétől, de ha van egy perced, nézz rá erre a linkre. streetkitchen.hu/tags/f%C3%B6rd%C5%91s_z%C3%A9 Van ugyan töltött cukkini is, de ott van a túrós palacsinta is, a csülök pékné módra, és a sertésborda hentes módra is. Hát tényleg gusztustalan.

user friendly 2017.02.06. 12:12:13

@Szántó Gábor: igen, igazad van. a kínaiak általában kínai só néven használják a nátrium-glutamátot és a kínai kaják íze valóban nem hasonlít a magyar ételekhez. akkor helyesbítek: valami van az ételízesítőkben, ami egyenízt kölcsönöz minden ételnek, ami egy mesterszakács részéről mindenképpen kerülendő.

@AdamTheTux: egyetértünk.

Oknyomozó 2017.02.06. 12:17:29

@szsuzsanna:
Tejszín 30%-os 170 Ft alatt Lidl.
Kunsági tejföl 800 g Tescoban, kicsit drága de hasonlít a tejfölre.
Láttam sok jó sajtot a Tescoban.
A Tolle trappistát (1,5 kg-os guriga) eredeti csomagolásban a szav. idő végéig hűtőben tartom és lesz lyukacsos trappistám, ahogy a Magyar Élelmiszerkönyv leírja.
"A sajttészta egyenletesen halvány sárga színű, a metszéslapon
közel egyenletes eloszlásban néhány borsó nagyságú, kerek,
fényes erjedési lyuk látható."

Oknyomozó 2017.02.06. 12:27:12

A Magyar Élelmiszerkönyv hagyományőrző cukrászipari termékei közé bekerültek az alábbi termékek:

Dobostorta
Esterházy-torta
Indiánerfánk
Rigójancsi
Krémes
Franciakrémes
Bejgli/beigli
Különleges bejgli/ különleges beigli

2015.01.01-től a csak akkor árusíthatják ezeket a termékeket ezen a néven, ha az irányelvben meghatározott minimum recept és technológiai követelményeket betartják.
---------
Mivel nem így készülnek, ezért ilyen néven teszik ki a hulladékokat:
Dobostorta -> Égetett cukros szelet
Krémes -> Vaníliás kocka
Franciakrémes -> Habos vaníliás

Cukrász az ilyen?
Kénytelen vagyok a süteményeket is házilag előállítani, nem csak a kenyeret.

élhetetlen 2017.02.06. 12:29:10

@nick papagiorgo: @Fánkevő Fáncsi: Megnéztem a videót, egy gonoszkodó kis összevágás, de nem gonosz. Ha Laci bácsi mosolyog egyet rajta, hogy így nézve tényleg ez van, nem történik semmi. Ez sem készült volna, ha Laci bácsi nem nyomatja még mindig a reklámot, de ha nyomatja, akkor ennyinek bele kéne férni. A cirkusz abból lett, hogy Update Norbi kiállt mellette, hogy mindenki szégyellje magát, mert kórházba juttatták. Azt olvastam, vese problémája van, nem a videótól kapott infarktusa. Ha Norbi befogja a száját, nem lenne semmilyen ügy, de ő remek szereplési alkalmat látott már megint. Bocs, én így látom.

élhetetlen 2017.02.06. 12:40:09

@Fánkevő Fáncsi: Épp úgy nem tudod, miről beszélsz, mint Para Noir. Ha van egy perced, nézz rá erre a linkre.
streetkitchen.hu/tags/f%C3%B6rd%C5%91s_z%C3%A9
Van ugyan töltött cukkini is, de ott van a túrós palacsinta is, a csülök pékné módra, és a sertésborda hentes módra is. Hát tényleg gusztustalan.

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.02.06. 12:43:06

@AdamTheTux:

Aki úgy "tágítja" ki a pörkölt fogalmát, hogy megfőzi a húst, az ne szidja Laci bácsit, vagy mást se lehetőleg !

AdamTheTux 2017.02.06. 12:49:59

@Ballib cenzúrázók réme 24: Próbáld ki. Tapasztalatból mondom, hogy nincs lényegi különbség a bő lével indított zsírjára pirított, és az erős pörköléssel indított, később zsírjára pirított változat között; direkt kipróbáltam mindkét változatot. De világosíts fel kérlek, hogy milyen különbségek vannak a két változat között.

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2017.02.06. 13:02:11

@AdamTheTux: arany középútként lehet paprikás raguként, vagy csak simán paprikásként nevezni, ebben talán a SK is hibázott.

élhetetlen 2017.02.06. 13:09:36

@Fánkevő Fáncsi: Bocs, hogy téged próbállak győzködni, de a hozzászólásokat olvasom, és azokra reagálok. „Laci bá legalább szakács, ha szar is. Legalább valaha tanulta a szakmát.”. Hát ez nem érv. Nem tudom, nézted-e a konyhafőnök juniort (valószínű, hogy nem), de 6 éves gyerekek sámliról is olyanokat főztek, hogy öröm volt nézni. A 13 éves második helyezettnek a saját sulija átadta a konyhát egy napra, a konyhás nénik voltak a kukták, és lefőzte a 150 fős menüt. Pedig még nem tanulta, ahogy még a hatéves sem tanulta. A profi stábról meg annyit, hogy, ha Laci bácsi van a TV-ben, ugyanolyan stábot kap, mint Fördős. Hogyan mondjam? Fördős gasztrobloggernek nem amatőr, nyilván nem véletlen, hogy őt foglalkoztatják (te is tudod, van olyan is, aki még címlapra is kerül azzal, hogy feltalálta, hogy tepsiben is lehet fasírtot sütni, ez pár napja volt. Ezek közül kiemelkedik). Szakácsnak amatőr, de ettől még főzni is tudhat. Egy durva példa. Valaki szuper könyvelő volt negyven éven keresztül, de az utóbbi öt évben rá sem nézett a jogszabály változásokra, mert ő tud könyvelni, aztán téged szarrá büntetnek. Ha telik az idő, vagy követjük a változásokat, vagy tudomásul vesszük, hogy lemaradtunk. Mindezt úgy mondom, hogy sem Laci bácsival, sem Fördőssel nincs bajom, magamnak főzök, az én ízlésem szerint.

Attilajukkaja 2017.02.06. 13:12:36

@Zeuska:
Szerinted a szabolcsi vagy a borsodi mélyszegények, cigányok Laci bácsi műsorán tanulnak meg főzni? Mert ha nem, akkor irreleváns, amit erről kommenteltél.

AdamTheTux 2017.02.06. 13:14:49

@henrik_: Tény, hogy én is pörkölöm a húst, akár serpenyőben, akár a hagymán, fura is volt, hogy SK így csinálja. Én speciel vizet nem szoktam egyáltalán hozzáöntei, maximum 1-1 decit, ha nagyon muszáj. Amúgy tudtommal a paprikás meg attól paprikás, hogy a végén is hosszú a leve, és tejföllel be van habarva.

A gulyás-paprikás-pörkölt tengely elég ingványos talaj, de abban biztos vagyok, hogy ha hármünk elé (cenzúrázók rémével) leülünk, elénk raknak 10 random tányér gulyást, pörköltet és paprikást, 10 alkalommal fogunk ugyanúgy szavazni már az illat és a küllem alapján, hogy melyik micsoda.

Attilajukkaja 2017.02.06. 13:24:38

@user friendly:
Nem hiszek az egyeni'z teóriában, de tudom, hogy van, aki érzékeny a sok MSG-re. Anyukám is használta annak idején a Vegetát, de abban egyetértek, hogy egy mesterszakács ne azzal főzzön! Nem erre kellene oktatni a háziasszonyokat.

@bontottcsirke:
Köszönöm! :o)

user friendly 2017.02.06. 13:27:29

@AdamTheTux: igen, a pörköltnek/paprikásnak/gulyásnak sokféle elkészítési módja létezik, néha tájegységenként eltérő, úgyhogy valóban ingoványos talaj, ha az autentikus verziót keressük.
én a street kitchenes pörkölttel szemben inkább azt vetném fel, hogy mi a fenének a borókabogyó és áfonyadzsem? vadpörköltbe, vadraguba oké, de egy bográcsos vörösboros marhapörköltbe tök fölösleges, hacsak nem kifejezetten a vadra hasonlító ízvilág a cél. akkor viszont ezt illene jelezni és semmiképpen sem kéne a tökéletes marhapörköltként aposztrofálni. mondjuk ezt a fazont, aki főzte még az életben nem láttam, pedig egy ideje általában figyelem a sk videóit és ilyen félrement dolgot tőlük még nem is láttam.

AdamTheTux 2017.02.06. 13:35:50

@user friendly: Mondjuk a felvezető kissé tényleg arrogánsra sikerült... Eleve hülyeség _bármilyen_ tradícionális nemzeti étel bármelyik változatát - nemzettől függetlenül - "tökéletesként" aposztrofálni. Kedvenc példám: főzök egy lecsót, asszony tarhonyával szereti, én tojással, anyósom fehér kenyérrel, apósom meg nem szereti... Most melyik az igazi lecsó...? A tojásos, a tarhonyás vagy a sima? Kell bele füstölt kolbász és/vagy szalonna? Hogy vágjam a hagymát...? Gulyás, pörkölt ugyanez: mennyi hagyma, mennyi zsír? Egyáltalán zsír, vagy megengedett az olaj? Ha igen, akkor milyen olaj? Szalonna bele? Kolozsvári? Toka? Kenyérszalonna? Marha lábszár, comb, pofa, vagy más? Paprika, paradicsom egyáltalán? Milyen arányban? Fokhagymát raksz bele? Fűszerpaprikát mennyit? Csípőset is, esetleg csak azt? Vörösbort? Ha igen, akkor félszárazat, vagy szárazat? Vagy édeset? Mennyit? Mikor? Hosszú lével főzöd, és egyszer pirul zsírjára, vagy klasszikus módon sűrű szafttal? A tényéron adsz mellé tejfölt? Dödölle, galuska, tarhonya, kenyér a köret?

Szóval kismillió variáció létezik - egy közös: no ketchup, no ételízesítő :D

élhetetlen 2017.02.06. 13:38:05

@karandash: Most jól megmondtad. „amiket mindenbe belebasznak az olcsóbb éttermekben, így minden egyenízű lesz tőlük”. Ez van, de akkor ezt kell nyomatni a TV-ben, mert ez az üdvözítő? Ez különösen szép: „Olyan főzni nem tudó (jellemzően zsidó) gasztrobloggerek nyomulnak ax interneten”. Az interneten hatalmas tömegben nyomulnak a gaszrobloggerek, származásuktól függetlenül, aztán ebből a tömegből a jobbak felszínre kerülnek. Ennyi. „Most epét hánynak Benke Laci bácsira”. Tévedsz, nem lenne ügy, ha Update Norbi nem „védi meg”, mikor készítettek egy összevágott videót, ami jópofa, és ha Laci bácsi mosolyog egyet rajta, hogy így nézve tényleg ez van, nem történik semmi. Az egész szart Norbi kavarta, hogy megint pár napig foglalkozzanak vele, hogy ő milyen úriember, miközben nem az. Zárószóként, „nagyanyád töltött káposztájára vágysz, amin felnőttél”, és amiben nem volt vegeta.

user friendly 2017.02.06. 13:42:59

@Attilajukkaja: az én anyám is használta a vegetát, sőt örömünnep volt, ha az eredeti podravkához jutott annó. de azért ő sem szórta ész nélkül mindenbe :) mondom, én nem ellenzem ha valaki használja, de az ételízesítős kajáknak van egyfajta egyeníze. ha ettél már maggi vagy knorr zacskóslevest, vagy bármilyen zacskós tésztaételt, akkor tudod, miről beszélek. ha nem ettél még, szerencsés vagy :) viszont ma már lehet kapni mindenféle ízfokozó-, adalékanyag-, és sómentes szárított zöldségkeverékeket, amik friss zöldség híján, vagy kevés zöldség birtokában mindenféle mellékíz nélkül is jobban működnek bizonyos ételekben, mint az ételízesítők.

Attilajukkaja 2017.02.06. 13:48:20

@élhetetlen:
Valóban Norbi kavarja megint a szart. Mit tegyünk? Ebből él, és nem is rosszul, mert sokan beszopják a hülyeségeit. Mostanság megint posztolt valami állati nagy baromságot arról, hogy a kokain és a cukor szénhidrát összetétele (a kémiai formulája) mennyire hasonli't egymásra, és hogy ez milyen izgalmas. ;o))))

Attilajukkaja 2017.02.06. 13:53:44

@user friendly:
Igen, igen, én is kóstoltam Maggi és Knor levesporokat, és tényleg van egy különös melléki'zük. :o) Csak nem hiszem, hogy az MSG lenne a ludas.
És néha én is használok leveskockákat, mert az embernek nem mindig van rá egy-két plusz órája, hogy főzzön egy fél liter autentikus csirke vagy marha alaplevet. Kár, hogy nálunk nem lehet kapni ezeket dobozos formában, mint néhány szerencsésebb történelmi kimenetelű országban, ahol ezt is úgy lehet kapni, mint a dobozos tejet.

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.06. 14:01:37

@Attilajukkaja:

A leveskockák érdekes ízét a lestyán adja, ami egy zellerhez hasonló ízű fűszer, csak gyengébb az íze. Ha csak hagymát használunk egy ételbe, és teszünk bele lestyánt, akkor éppen a kockák ízét lehet elérni.

élhetetlen 2017.02.06. 14:15:01

@Dorinda41: Csak megjegyzem, hogy az arany fácán sűrített paradicsom egy tökéletes készítmény. Nincs benne tartósítószer, adalékanyag Még só és cukor sem, majd teszel bele ha úgy gondolod), csak paradicsom, hőkezeléssel tartósítva.

user friendly 2017.02.06. 14:23:22

@Attilajukkaja: igen, valakinek egy másik kommentben már én is írtam, hogy valóban nem feltétlenül a nátrium-glutamát a bűnös.
én is láttam már dobozos alaplevet főzős műsorokban, de itthon még nem találkoztam vele boltban, nem tudom milyen íze lehet, egyszer biztos kipróbálnám. aztán lehet, hogy többször is.

élhetetlen 2017.02.06. 14:28:48

@Attilajukkaja: Arra még tennék, hogy mi van benne, mert amúgy sem mindig tudjuk, hogy mit eszünk. Az a baj vele, hogy belerakod három különböző ételbe, és mindnek ugyanolyan íze lesz. Bevallom, átlag öt évente bedőlök a húsleves kockáknak is, aztán egyet elhasználok, aztán megy a szemétbe (vagy valakinek, aki szereti). Más fűszert raksz ugye egy tárkonyos pulykanyak levesbe, mint egy zöldséglevesbe, azért hogy más íze legyen. Mindegyiknek meg van a varázsa. Összetetteb, szelídebb, éppen mit kívánsz. Ezt vágja tönkre a vegeta.

Lapcsánka 2017.02.06. 14:33:34

Vicces mikor épp Update Norbi veszi oltalma alá szegény Laci bácsit, az a Norbi aki már a legkisebb cukor/zsír/liszt tartalommal rendelkező ételt elkezdi fikázni.

Attilajukkaja 2017.02.06. 14:35:38

@látjátok feleim szümtükkel:
A lestyán? Hm, erre nem gondoltam. Érdekes. :o)
De én nem is a leveskockákat tartom furcsa i'zűnek (bár azoknak is elég jellegzetes aromájuk van), hanem a Maggi és a Knor leves- és burgonyapüré porokat. Azoknak tényleg van egy egeyeni'ze. Rögtön érződnek a kajában.

@user friendly:
Én már használtam ilyen alapleveket külföldön és nagyon finomak voltak. A marhaalaplé mondjuk sokkal sötétebb volt, mint amilyet én valaha is készi'tettem, de kicsire nem adunk. ;o)

Attilajukkaja 2017.02.06. 14:43:38

@élhetetlen:
"Ezt vágja tönkre a vegeta."
Igen, értem. Azt én sem szoktam használni. A leveskockát is csak jobb hi'ján. Mint fentebb mondtam, szi'vesebben használnék dobozos alapleveket, ha árulnának nálunk. Amúgy meg továbbfűszerezem a levest valamivel, i'gy nem lesz minden ugyanolyan i'zű.

@Lapcsánka: Norbinak és Laci bácsinak van valami közös bizniszük, ezért ez a nagy szerelem. ;o)

Attilajukkaja 2017.02.06. 14:49:08

Egy mai gyöngyszem Norbikánk posztjaiból:

"Egy kiló burgonya átlagos ára egy hazai bevásárlóközpontban 200 Ft.
Egy zacskó márkás csipsz 300 Ft, de 75 grammot tartalmaz.
Ebből következik, hogy egy kiló márkás csipsz ára 3999 Ft.
Kérdés: A sütés, a só, az ízfokozó és a zacskó kerül ennyibe?"

:o)))))

élhetetlen 2017.02.06. 14:56:47

@Zeuska: Mint helyzetet jól ismerőnek, elmondok pár kaját, amit nem azért eszek, mert nem telik másra. Krumplifőzelék. Krumpli, kis fej hagyma, egy kevés zsiradék, egy kis piros paprika, egy pohár tejföl. Krumpli kása. Krumpli, egy kanál liszt, egy kis zsír, mikor eszed, ha jut rá egy kanál tejföl is, akkor már szuper. Ugyanez babból, mint babkása, csak arra nem tejföl kell, hanem egy kis sült hagyma a tetejére. Egy tojással nokedli, hagymát lepirítod kevés zsiradékon, kevés paprika, erre szeded ki a nokedlit. (ha a család nem lázadt volna, apa kedvéért az első fejes salátától az utolsóig minden nap ez lett volna a vacsora). Rántott leves, ami nálam az, hogy egy vékony, világos rántás, pirospaprika, felöntve, és dekornak elkeverve benne egy tojás, Ha van szárított petrezselyem zölded, mert az lehet, akkor az is bele a tojás előtt. És ehhez jó a szárazon megpirított kikukázott kenyér is. Ne „1-2 nagy arcú trollt” vigyél le, hanem vagy pár ötletet, vagy valakit, aki a „semmiből” is tud főzni. Ehhez nem kell vegeta.

élhetetlen 2017.02.06. 15:18:04

@szsuzsanna: Csak egy részlet, mert sajtot én sem gyártok. „-szeretnék pl. finom "digó szószokat" készíteni (saját eltett isteni paradicsomból), HA, vehetnék hozzá itthon is, "rendes" fűszereket, és sajtot!!!”. Annak mi akadálya van, hogy vessél bazsalikomot? Ha nálam kimerül a készlet, itt Pesten, a nyolcadikon, vetek két virágládányit, néha egyikben zöldet, a másikba a vöröset, és egy nyáron négyszer szüretelek, szárítom, és ellátom a barátaimat is. Van egy cserép kakukkfű, egy cserép borsikafű, és rozmaring is. Ja és lestyán is. A petrezselyem nem játszik ládában, legalábbis elég nem, ezt kérem a vidéken élő ismerőseimtől. A többihez piac sem kell.

élhetetlen 2017.02.06. 15:34:29

@látjátok feleim szümtükkel: Na, ez úgy hülyeség, ahogy leírtad. Volt kolléganőm, aki mint jólértesült, a lestányt csak Maggi fűszerként emlegette. Kb. ez a szint, mint te vagy. A lestány sokkal régebben van, mint mármelyik leveskocka, én használom, és egyik ételemnek, levesemnek sem lesz leveskocka íze tőle.

élhetetlen 2017.02.06. 15:53:00

@Attilajukkaja: Hát nem tudom, mondom, én is próbálkozok időnként, már vettem alaplé sűrítményt is, hát az sem volt jobb. Hogy nekünk mit gyártana itthon a Knorr dobozosba, azt nem tudom. Nyilván a hazai igényeknek megfelelőt és akkor fújhatjuk. Amúgy meg a Knorr le van tojva. Barcelonában kapható valami homár krémleves, úgy porítva, imádom. Szárazárú, szállítható, de nem hozzák be, én meg miért vegyek zöldséglevest tőlük zacskóban, ha meg tudom főzni zöldségből. Nehéz játék ez.

user friendly 2017.02.06. 16:14:00

@Attilajukkaja: ha egyszer látok itthon, tuti kipróbálom. külföldről azért nem cipelek :) most van marhahús kivonatom, abból szoktam alaplevet összeütni, ha nincs más és valamihez nagyon kell. nem tökéletes, de a sima víznél vagy a vegetánál mérföldekkel jobb. különben azt szoktuk csinálni, hogy a húslevesből általában többet főzünk és egy-két pohárral lefagyasztunk.

@élhetetlen: petrezselyem-függő, hogy megmarad-e. tavaly előtt -mint mindig- egy kis cserépnyit ültettem a balkonládába és tavasztól késő őszig olyan bőven termett, hogy egyszer sem kellett külön venni, pedig hetente többször használunk többet-kevesebbet. de ilyen sajnos se előtte, se azóta nem fordult elő. mondjuk azért a kevésbé jól termők is jók arra, hogy hirtelen ne jöjjön zavarba az ember, ha valamibe kell egy kicsi.
(nem fodros petrezselyem volt - az ellenállóbb, de kevésbé ízes)

ehran 2017.02.06. 16:19:59

@Oknyomozó: Ne is mondd, ha van valami, ami gázosabb itthon, mint az éttermi helyzet (jó, az már azért szerencsére nem annyira), az a cukrászat. Nyilván itt is megmozdult már valami, de ha a nagy átlagot nézzük...

élhetetlen 2017.02.06. 16:36:30

@user friendly: Igazad van, csak én egy speciális eset vagyok. Nem csak a levesekbe, de a spárgafőzelékbe, vagy a fasírtba a majoranna mellé, meg mártásokba, amit csak el tudsz képzelni, a rántott levesbe is, nem csak a zöldséglevesbe, abba mindbe kell egy fél marék (télen a szárított). Ennyit nem tudok cserépben megtermelni. Igen, és én sem értékelem a fodrost, mert nincs íze.

Oknyomozó 2017.02.06. 16:40:38

@Sexual Harassment Panda:
Ma itt kettőt is ajánlottam:
www.gaultmillau.hu/buvos-szakacs/libabefott

www.gaultmillau.hu/buvos-szakacs/brusszeltol-brusszelig

Büszke voltam 35 évvel ezelőtt a krumplipürémre, mindenkinek ízlett.
Ha ma szembesítenének vele, letagadnám és ha ugyanúgy készülne meg sem enném.
Magyarországon a kereskedelemben csak most kezdik a krumplik jelölését, A-B-C betűkkel, mi mire való, pedig itt régóta tudják.
www.burgonyakutatas.hu/burgonyafajtak/

Attilajukkaja 2017.02.06. 16:54:20

@élhetetlen:
Én az USA-ban használtam dobozos alaplevet. Teljesen korrekt volt. A márkájára nem emlékszem, de mivel pasztörizálták, nem volt benne sok adalékanyag (?). Talán tényleg jobb, ha nem a Maggi vagy a Knorr gyártja. :o)

@user friendly:
"most van marhahús kivonatom"
Saját készítésű? (Hurrá! Megtaláltam a hosszú í-t.) Úgy könnyű! :o)
Én nem tudok annyi erős húslevest főzni, ami ne fogyna el.

Attilajukkaja 2017.02.06. 17:01:39

@élhetetlen:
@user friendly:
Bocsi, hogy ehhez is hozzászólok, de a fodros petrezselyem tényleg csak díszítésre való. Nincs sok íze. Viszont szerintem a szárítottnak sincs.

user friendly 2017.02.06. 17:04:40

@élhetetlen: oké, ehhez tényleg nem elég egy cserép. és még azt hittem, én használok sokat :)
próbáltad már lefagyasztani szárítás helyett? szerintem sokkal frissebb íze van úgy és a színét is megőrzi. én évek óta így teszem el télre. (apróra vágva, kis edényekben)

csincsilla72 2017.02.06. 17:04:51

@Attilajukkaja: A Culinarisban lehet kapni alaplevet, 4 decis kiszerelésben. A levespornál klasszisokkal jobb. Van ára rendesen, ritkán használom, viszont bizonyos ételek elképzelhetetlenek nélküle.

csincsilla72 2017.02.06. 17:05:51

@user friendly: Én mindig fagyasztom. Nyáron van dögivel, lehet kapni a piacon. Ha nem is tart ki tél végéig, elég sokáig húzza.

ati27 2017.02.06. 17:26:08

@élhetetlen:
Ohh a homárleves! Egyszer ettem stockholmban, étteremben. Ó az fantasztikus volt. Amúgy is "leveses" vagyok.. A csóka megvigasztalt, akivel voltam, semmi gond. lehet venni konzervben. Több se kellett. Vettem, első alkalommal asszonynak, hogy ez milyen király. Hááát emberek a koyerv homárleves valami pocsék. 4-5 félét kostoltam, közel sem voltak.. Kénytelen kelletlen vadásznom kellett egy receptet. Elég macerás az elkészítése, de már sokkal közelebb voltam az éttermihez... :)

élhetetlen 2017.02.06. 17:36:23

@user friendly: Az a helyzet, hogy a mélyhűtőm mindig fullon van, amit megveszek, pl. spárga, fehérrépa, sárga répa, amit kapok pl. tök, zöldbab, sóska, spenót, fejtett bab, meg, amit, mint készárút berakok, pl. nem eszek meg két rúd rétest egyszerre, az is bemegy, meg az akciós szuper vajak a sütéshez, stb., hát egyszerűbb a dobozból. Íze, illata. Rádobom a szárított bazsalikomot a paradicsomos húsgombócra, és azonnal tele a konyha az illattal. A színe. Olcsó trükk, be nem hagyom megszáradni, megbarnulni az árut, ha megszikkadt egy kicsit, akkor jön a mikró. Egy tányér, tíz másodperc, párolog, kiveszed, addig a másik adag párolog, aztán megint csere, addig míg zörgősen száraz nem lesz, és így megmarad a színe is.

élhetetlen 2017.02.06. 17:52:11

@ati27: Nem vagyunk egyformák, én a halhoz is csak akkor nyúlok hozzá, ha valaki megnyúzta. Volt már olyan, hogy az afrikai harcsafilét, ami nem egy nagy szám is egy vendégemmel nyúzattam meg, mert akkor éppen nem nyúzottat árultak. Tehát nekem jó lenne az a Knorr homárlevespor, csak azt nem értem, miért nem forgalmazzák itthon, ahol nincs miből előállítani. Én nem fogok egy élő homárt venni, hogy abból akármi legyen. Bevallom, élő csirkét sem.

ati27 2017.02.06. 18:33:29

@élhetetlen:
Àà. Én sem tolom olyan advanced levelen. Itt mindig lehet kapni fagyasztott homàrt. Az sem olcsó, de nem is olyan vészes. Ha màr porleves, lehet kapni japàn mizo levest, szàritott algàval, na azt szeretem. Néha, nagyon ritkàn ràkivànok vmi maggi levesre bàrmennyire gàz. Màs. Elöjött a pöri téma. Múltkor itt volt anyósom, és elmentünk a helyi étterembe. (5000-es nagyfalu 3 egész türhetö étteremmel. Van még 3 pizzeria meg egy thai) Szal valami vadpöri szerüség volt, és meg volt vadítva nem àm àfonyàval meg borókàval, hanem csillagànizzsal. Nem mondom, elsöre fura volt, de bejött. Ràadàsul azt hallotam, hogy ezen felbuzdulva miutàn hazament a sajàt pörijébe is rakott. Azért le a kalappal. 60 és bizony nyitott az ujdonsàgokra.

Attilajukkaja 2017.02.06. 19:13:48

@csincsilla72:
"A Culinarisban lehet kapni alaplevet"
Köszi, de ott mindent csillagászati áron adnak. Napi felhasználásra nem alkalmas. De igazad van, érdemes bespájzolni egy keveset, ha minden kötél szakad.
Petrezselyem fagyasztással már én is próbálkoztam, de ha nem olajban teszed el, akkor az illóolajoknak/aromáknak annyi. Ez a kaporra is igaz.

@ati27:
"Ohh a homárleves! Egyszer ettem stockholmban"
Én a budapesti Bock bistróban ettem homár cappucinót. Azt hittem kávéval csinálják, de a cappucinó azt jelentette, hogy tejjel habosítják fel. Isteni volt!
Stockholmban nincs ázsiai piac? Ott olcsón veszem Budapesten a miso krémet. Semmi idő összedobni belőle egy egyszerű levest.

ati27 2017.02.06. 19:41:54

@Attilajukkaja:

Stockholm innét kb 400 km. Jönköping mellet vagyok. Jönköpingben is van jó pár étterem. De amig pici a gyerek, nem egyszerű lelépni. Azért néha beugrunk családdal. Most egy elég nemzetközi cégnél dolgozom, pl indiaiakkal is. Az egyik sráctól elkértem, hogy melyik az az éterrem, ami izvilágban elég közel áll.. Kaptam is 2-3 tippet. Az egyiket már kipróbáltuk, valami szuper volt. De voltunk libanoni étteremben is. Na az is jó volt. Haverommal is van egy projektünk, 2-3 hetente főzünk kajákat, mindig más nemzetét próbáljuk. Szóval elvagyunk.. :)

ehran 2017.02.06. 22:05:44

@Skankhunt42: Mégis miért?

@Attilajukkaja: Múltkor láttam az Aldiban is üveges kiszerelésben, de nem vettem, fogalmam sincs milyen.

2017.02.07. 02:56:08

@Oknyomozó: "Ilyen a “bélszín Colbert módra” vagy “francia rostélyos”, amitől egy francia hidegrázást kapna"

Ezektől az áktalad lenézett ételektől, ha jól vannak elkészítve, akkor a legtöbb francia orgazmust kapna, mert ők maguk egyáltalán nem tudnak főzni. Nem a csúcsszakácsokról beszélek, hanem az átlag francia proliról.
Én is sokáig azt hittem, hogy a franciák nagyon tudnak valamit, de mióta közelről ismerem őket, nagyon megváltozott a véleményem.
Ázsiában élek, itt rengeteg a francia expat, jellemzően helyi ázsiai kislányokat kúrogatnak aztán családot alapítanak és abból élnek, hogy ők franciák... magyarul franciául tanítják a helyi gazdag szülők kölykeit vagy francia multik helyi részlegénél lébecolnak.

Most itt van az egyik ismerős francia pasas családja (apja, anyja, nővére) Franciaországból látogatóba egy hónapra, vidéki franciák (mármint témyleg vidékiek, egy Párizstól 400 kilométerre délre lévő városhoz "közel" a vidéken laknak, magyarul farm, tanya, autózni kell egy csomót a legközelebbi nagyobb városig), amitől nekem rögtön virtuális merevedésem támadt, hogy majd fogunk vadhúsokról, hajtott vadászatról, szarvasgombakeresésről, erdei gombákról, kertészkedésről, borkészítésről meg gasztronómiáról beszélgetni. Fingjuk sincs semmi ilyesmiről! Mit hozatott a francia ismerősöm a családjával Franciaországból? KRUMPLIPÜRÉ PORT! Meg Maggi zacskósleveseket. Miért? Mert ezeken nőtt fel és ezt hiányolta itt eddig Ázsiában, a világ egyik legbrutálisabb legjobb gasztrokultúrájának kellős közepén. Kérdeztem az anyját (nem fiatal már, öregecskedő asszony), hogy miket főznek ott a rusztikus francia vidéken? Válasz: Bonduelle konzerv borsó, konzerv kukorica, konzerv bab, tükörtojás, Carrefour (a francia Tesco) sajátmárkás sólet kolbásszal, krumplipüré porból, vízben főtt brokkoli, ráreszelnek valami olcsó sajtot aztán ennyike!, zacskósleves zacskós száraz kenyérkockákkal... a csúcs házi főzésnél az a steak (valljuk be nem egy bonyolult kaja), meg a vörösboros marha, kb. a magyar pörköltnek felel meg ott, csak vörösborral, de ezt nem minden háziasszony meri bevállalni.
Halat egyáltalán nem készítenek otthon, mert a tenger (Atlanti óceán) 200 kilométerre van onnan és senki se ismeri ott már a halakat. Étterem az más, ott lehet bármit enni, de az meg drága nekik.

Libamájat láttak már életükben, picit gyakrabban eszik, mint egy magyar család, de nekik se napi táplálék, a közelükben van libamájat termelő farm (ami a tulajdonosát multimilliomossá is tette), de az nem ott helyben adja el a cuccot, hanem éttermeknek és élelmiszriparnak szállít. Ja, és ott is erőszakkal tömik a libát géppel...

Kérdeztem, hogy akkor a nagy francia gasztronómiával mi van? Ja, az az éttermekben van és senki se főz úgy otthon Franciaországban. A szakácsmesterség az egy szakmunka ott is, egy átlag háziasszonynak fingja sincs a magas konyhaművészetről.
Igen, több zöldséget esznek, mint a magyarok és nem sűrítik a főzelékeket csirízesre liszttel, de a zöldség sokszor konzervdobozból pattan elő, míg egy magyar háziasszony inkább veszi frissen a piacon.

Egy volt évfolyamtársam Franciaországban PhD-zott, ő Magyarországon egy ínyenc volt, így Franciaországban kicsit csalódott az átlag franciák étkezési szokásain. Persze vannak szuper éttermek, de az átlag proli az ott se tud többet a gasztronómiáról, mint egy átlag ukrán, magyar, lengyel ember. Sőt, a francia nő egy generációval korábban szokott le az alapanyagokból való otthoni főzésről, mint a kelet-európai nők. Egyszerűen mert előbb ért el oda az ipari élelmiszertermelés meg többen engedhették meg maguknak az éttermi étkezést.

Oknyomozó 2017.02.07. 07:02:57

@karandash:
Azt írod rólam, "az általad lenézett ételekről".
Én egy cikket ajánlottam, amiből idéztem kedvcsinálónak.
A saját recept szerint készített rakott káposztámért lehet, hogy a franciák szobrot emelnének a tiszteletemre.
Idemásolom mit írtam:
--------------
Ilyen a “bélszín Colbert módra” vagy “francia rostélyos”, amitől egy francia hidegrázást kapna, a “milánói makaróni”, amit Milánóban kizárólag azok ismernek, akik Veneszt is olvasnak.
Kötelező cikk:
www.gaultmillau.hu/buvos-szakacs/brusszeltol-brusszelig
Ezt kötelező elolvasni.
---------------

csincsilla72 2017.02.07. 09:10:55

@Attilajukkaja: Tudom, hogy a Culinaris baromi drága, de azért tartok itthon egy-egy üveggel az alaplevükből, ha valami nagyon lancos kajához kellene használni. Egyébként időnként csinálok nagy adag tömény húslevest, leszűröm, majd befőzőautomatában kisterilezem és üvegben elrakom. Amíg az tart, addig van. Nem alaplé, de hasonló.

csincsilla72 2017.02.07. 09:19:59

@karandash: Én meg láttam az ellenpéldát. Konkrétan több francia ismerősöm is volt Németországban, ahol együtt jártunk egyetemre, mindannyian baromi jól főztek (pedig huszonévesek voltak!). És ahol a süldő leány jól főz, ott jó eséllyel a szülő is.
Egy-egy példából nem lehet általánosítani, minden nyugati országra igaz, hogy csökken az otthoni tűzhelyen, valódi alapanyagokból készült ételek mennyisége. Ez van sajnos. De én azért látok különbséget a mirelit/konzerv zöldség alapanyagként felhasználása és egy mélyhűtött pizza megmikrózása között. Konzerv paradicsomból sokkal jobb étel készül, mint egy téli fóliás importból, zöldborsót, zöldbabot, spárgát meg nem kapsz frisset, csak szezonban, és az sem tart sokáig.

Attilajukkaja 2017.02.07. 10:18:26

@ati27:
Nagyon irigyellek! Én már régebben dolgoztam külföldön, de én is egy nemzetközi csapat tagja voltam. Ennél jobb iskola nem is létezik arra, hogy megtanuld tisztelni a másikat, a másságot. És persze főzni is! A kollégáktól tanultam meg az igazi olasz, kinai, koreai, indiai vagy éppen skót konyhát. Imádtam! :o)
(Látom neked sincs hosszú i-d, ezért én sem erőlködöm vele.)

Attilajukkaja 2017.02.07. 10:25:19

@ehran:
"Múltkor láttam az Aldiban is üveges kiszerelésben"
Homárlevest? Én biztosan kipróbálnám. :o)
Az Auschanban francia dobozos hallevest láttam. Nagyon finom lé volt, amibe még bele kellett főzni a halat. Gyors hallevesnek tökéletes megoldás.

@csincsilla72:
"Nem alaplé, de hasonló."
Miért ne lenne az? :o)
Amúgy jó ötlet, lehet egyszer én is nekidurálom magam.

szsuzsanna 2017.02.07. 10:38:44

@élhetetlen: -iiigen, -ládákban, cserépben, bármiben nevelhetünk pl. fűszernövényeket, -HA, hosszabb időkre nem megyünk el otthonról...

szsuzsanna 2017.02.07. 11:17:35

@user friendly: húslevesből (is), -én is, mindig fagyasztok le néhány "vajas doboznyit" ...
-petr. zöld: -szezonban: -ha kapok,- veszek, szép szárasat, -a szárból kicsit levágva, megmosva, lerázva, -megy a "vázába"= dunsztosüveg, NEM nagyon hideg vízbe! ("virágostól" tanultam: a vágott virágot se hideg vízbe kell tenni).., -két-három naponta, szárát megmosom, -friss víz, sokáig friss marad, -kánikulában be a hűtőbe "vázástól"...
-télre, apróra vágva lefagyasztom, -vagy, pl. utazásra: szigorúan SÖTÉT helyen megszárítom, és kívülről alufóliával takart üvegben viszem

szsuzsanna 2017.02.07. 11:37:01

@élhetetlen:. -bocs., igen halkan kérdezem: -anno, a szlovák sítáboros leveseknek a lestyántól volt a jellegzetes szaguk, ízük? -nem voltak rosszak, de, szinte mindig hasonló ízűek voltak, -és, mea culpa, -de, a csombort és koriandert sem bíiirom megszeretni..-(egyéni szoc. problem).

ehran 2017.02.07. 12:47:05

@karandash: Mondjuk olyan embert kerdeztel az altalanos hazai gasztronomiai helyzetrol, akit ez a tema nem erdekel. ;) De egyebkent amit irtal az pont ugyanigy igaz lehet szinte barmely europai orszagra - igy Magyarorszagra is. Ne essunk abba a hibaba, hogy nalunk az atlagember fozozseni lenne, vagy valami baromi valtozatos konyhat vinne otthon, kenyelmi termekek nelkul. Legjobb pelda erre epp ez a Benkelacibacsis dolog, a nagy tomeg el van ajulva a szakertelmetol, es maximum probal a "nyomaba erni" - es akkor ok meg ugye azok akik valamelyeset erdeklodoek a tema irant. :)
A francia gasztronomia meg mindig az etalon, egy amerikai, skandinav, spanyol vagy japan meg mindig az o alapjaikon kezd tanulni - remelhetoleg hamarosan nalunk is ez lesz a helyzet.

@Attilajukkaja: Bocs, lehet rossz hozzaszolasra valaszoltam, de nem homarlevesre hanem alaplere gondoltam. :)

szsuzsanna 2017.02.07. 13:18:26

@Attilajukkaja: -hát ja, a "rendes" petr. zöld: -szárítani kicsit "trükkösen" kell, -ahogy írtam, -persze az se az igazi, -sajnos, sok országban elég nehéz hozzájutni "rendes" frisshez..
-(93-ban Írországban, egy ezeréves "ebbi" udvarában szedtem egy halommal a gaz közül, -hú de örültem, mert legföljebb fodrost lehetett kapni,..

Attilajukkaja 2017.02.07. 13:38:16

@ehran:
" alaplere gondoltam"
Oz se rossz!

@szsuzsanna:
Te így felismerted a gaz között a petrezselymet? Gratula!

szsuzsanna 2017.02.07. 14:38:13

-Én, mint "vén", örülök, hogy már jó pár éve, a -"netről" is, -bárki, bárhonnan, bármit!, -főzhet-süthet, ...+ könnyen megkérdezhetik Anyut, Nagyit is...
- + úgy látom, hogy a "kint élők" azt is megosztják, hogy mit, honnan tudnak beszerezni, stb-stb.

szsuzsanna 2017.02.07. 14:43:15

@Attilajukkaja: -"jóvannna", -bocs., kertes házban nőttem föl..

Attilajukkaja 2017.02.07. 14:52:47

@szsuzsanna:
:o))) És ennyire gazos volt a veteményesetek? ;o)
(Amúgy mobilról írsz?)

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.07. 17:07:41

@Attilajukkaja:

A marha alaplevek színe akkor sötétebb, ha a csontos húst tepsiben megpirtják,és abból készyíik. Sok szí nt ad az alaplébe a héjas vöröshagyma is.

Valaki azt írta, hogy a lestyán nem leveskocka fűszer, illetve hülyeség amit erről korábban írtam. Nos, ajánlom nézze meg a leveskocka oldalán mik az összetevők.

@szsuzsanna:

Lehet kapni olyen petrezselyem magot, ami nem fodros, de nem is nő gyökere, azt lehet egy virágcserépben is nevelni. Ha jól emlékszem metélőpetrezselyemként forgalmazzák a magot.

élhetetlen 2017.02.07. 18:46:29

@ati27: Nem könnyű az élet. A múltkor majdnem vettem fagyasztott homárt, csak az van, hogy míg egy garnéláról meg tudom mondani, hogy ki van-e belezve, vagy nekem kell, a homár „szerkezetével” nem vagyok tisztában. A kor. Én is túl vagyok a hatvanon. Az egy dolog, hogy ötven éve még általánosban megtanultuk, (igen, fél évig főztünk technika órán, utána gyártottunk állólámpát), hogy a zöldséglevest nem tesszük fel főni, hanem előbb megpároljuk, mert jobban kijön az íze, de az, hogy egy csipet szerecsendió virág hogy feldobja, az csak pár éve jött.

ati27 2017.02.07. 19:15:52

@élhetetlen:
A mai világban minden fennt van a youtubeon:
www.youtube.com/watch?v=rKt21azq9X4
Annyi hogy a yöld genya nem ehető ha jól tudom. (legalábbis én azt kukáytam) a farka az ollói (kicsi és nagy) és a lábaiban a kicsikben is jó a hús)

És itt a recept is, svédül: www.mytaste.net/click/index/2227361/ingenrotmos.blogspot.se
A google kicsit hülyén fordítja magyarra. Ha kell röviden lefordíthatom magyarra. :) Mondjuk az alapléhez itt is hal vagy rák leveskockát kell használni.. Ez van..

élhetetlen 2017.02.07. 19:25:09

@szsuzsanna: Nem tudom, hogyan élsz, úgyhogy nem osztom az észt, elmondom, nálam mi van. A szobában is van vagy 15 cserép gaz, a teraszon meg vagy hetven kisebb, nagyobb. (8 hatalmas leánder, futórózsák, bokorrózsák, minirózsák, azáleák, krizantémok, cserepes fűzfák, és fűszernövények. Amit el tudsz képzelni), és ezeket reggeltől estig tűzi a nap. Ehhez már vettem egy automata locsolót, (10 eft, és egy kis szerelés), ami a nagyokba csöpögtet, a kisebbeket kupacban permetezi, naponta kétszer tizenöt percig. Hetente ránéz egy barátnőm, mert néha a hőségtől eldobja az agyát, néha kimerül az elem. Akkor meglocsolja a bentieket is. Így kihúzzák a nyarat, mert legalább két hónapig nem vagyok itthon, aztán hazajövök, és gazolok. A másik, szlovák levest nem ettem. Lestyánt használok, teltebb lesz az íz tőle, de nem lesz a pulykanyak levesnek, és a zöldséglevesnek egyforma íze. Nem nyomja el a többi ízt. Koriandert én is csak kétszer használtam, először, és utoljára. Csombort párszor párolt lilakáposztába, de aztán elajándékoztam cserepestől. Ezt ugyan nem nekem írtad, de ha már így összejöttünk. Írtad a sötétben szárítást, én meg kicsit feljebb user friendly-nek a mikrósat. „élhetetlen 2017.02.06. 17:36:23”. Ez is egy trükk.

Attilajukkaja 2017.02.07. 21:00:49

@látjátok feleim szümtükkel:
"A marha alaplevek színe akkor sötétebb, ha a csontos húst tepsiben megpirtják"
Én is szoktam ezt csinálni, de akkor sem lesz olyan sötétbarna a lé. :o)

szsuzsanna 2017.02.08. 08:59:26

@élhetetlen: Hol veszed a szerecsendió virágot, én már évek óta nem találok egy boltban sem.

Attilajukkaja 2017.02.08. 09:38:13

@szsuzsanna:
Budapesten nagyon sok helyen kapható, de ha felétek nincs, rendeld meg a neten. Biztos akad más fűszer vagy valamilyen szósz, amivel együtt már megéri leadni egy rendelést.

ehran 2017.02.08. 10:38:32

@Attilajukkaja: Éttermekben, ahol jellemzően valóban sötétebb az alaplének a húsa, elég extrém arányokat szoktak használni (mondjuk 1kg hús/1l víz vagy alaplé) és be is sűrítik némileg. Ez a pirítással együtt már sötétebb alaplevet kell eredményezzen, más kérdés, hogy otthon ez nem feltétlen gazdaságos. Én itthon ezt eddig kacsaaprólékkal játszottam csak el, amit szárnyasalaplével öntöttem fel lepirítás után, tényleg szép sötét színe lett a lének.

ehran 2017.02.08. 10:40:08

@ehran: "az alaplének a húsa," - Eh, ezért nem szabad átszerkeszteni a mondatot menet közben; természetesen a színe. :)

Attilajukkaja 2017.02.08. 10:57:06

@ehran:
Köszi a választ.
A karamelizált csont színe és íze is intenzívebb, mintha csak egyszerűen megfőznéd, de én ezt csak sátoros ünnepek alkalmával csinálom. Ököruszály leves készítésénél pedig kötelező. :o)
Valószínűleg az van, amit írsz, vagyis jobb éttermek is így csinálják. Én igazából azon csodálkozom, hogy a nyugati országokban vásárolható olcsó dobozos alaplevek színe is ilyen sötét. Persze lehet, hogy nagyüzemi előállításnál még ez is belefér, ... de kételyeim vannak.
Kacsa- vagy libaaprólékkal még sohasem próbáltam, de nagyszerű ötletnek tartom. Főleg, hogy most kell Magyarországon olcsó aprólékot vásárolni, mert állítólag komoly hiány lesz belőlük a közeljövőben.

szsuzsanna 2017.02.08. 11:17:10

Mindenkinek köszönöm, a sok hasznos ötletet.
DE, ahogy már írtam, nekem, az "alapfűszerek" minőségi romlásával van a legfőbb bajom: bors, majoranna, kömény, babérlevél, fahéj, szegfűszeg stb-stb.
-tele van a hócipőm, hogy, "evőkanállal" kell szórni, hogy valami íz legyen...
-nem az "olcsót" veszem!, -de, sajnos, tök mindegy...
-pl. húslevesbe, -pláne kocsonyába, "zacskószám" kell szórni az egész borsot?
-almakompótba, evőkanálnyi egész? fahéjat, (mert az is törekes), és a szegfűszeget is, ---(a szegfűborsot pl. "vadászni kell)
-anno..., 3 hónapos portugáliai tartózkodás előtt, itthon felejtettem a komplett fűszeresemet, -mindent ott kellett megvenni...-a szupermarketban, (ócsón), -és, azokból tényleg csak "késhegynyi" kellett, mint régen itthon is

Attilajukkaja 2017.02.08. 11:35:43

@szsuzsanna:
"tele van a hócipőm, hogy, "evőkanállal" kell szórni, hogy valami íz legyen.."
Ezt én is tapasztaltam, de azzal magyaráztam, hogy ezeket a fűszereket sok ezer kilométer távolságból szállítják ide. Mire ideérnek, már sokat veszítenek az intenzitásukból. De ez biztosan nem igaz, mert ha elmegyek egy budapesti indiai étterembe, ott megvan minden íz és aroma, amit otthon nem tudok reprodukálni.
A portugálok a volt gyarmataikról talán autentikusabb fűszereket importálnak. (?)

szsuzsanna 2017.02.08. 12:03:18

A portugálokkal valószínűleg igazad van..., -de, azért valljuk be, nem csak ott kapni jobb fűszereket, pl. ugyanazon nevű K betűs fűszerek, pl. az osztrákoknál sokkal jobb minőségben kaphatók...
-Én, sajnos már vén vagyok, higgyétek el, régebben nem kellett ennyi szárított "alapfűszert" szórni, -sőt, az anyukám, csak a töredékét használta, -és nem voltak közelebb a gyarmatok...

Attilajukkaja 2017.02.08. 12:26:28

@szsuzsanna:
"nem voltak közelebb a gyarmatok"
Ezen jót somolyogtam. :o) De igazad van,
Lehet, hogy a kérdés mögött valami sokkal összetettebb, bonyolultabb probléma húzódik meg. Pl. az, hogy feladtuk a valóban jóízű zöldségek termesztését a gyorsabb hozamúak érdekében, illetve mesterséges körülmények között próbáljuk előállítani a klasszikus zöldségeinket.
De van ennek a problémának egy másik oldala is: a következő generáció már nem is fogja igényelni azokat az ízeket, amelyekre mi még jól emlékszünk. Mert nem ismerik. Lehet, hogy ez az evolúció?

www.origo.hu/tafelspicc/alapanyag/20130807-paradicsomban-sehol-nem-vagyunk-fajtak-cherry-ponderosa-lucullus-koktel.html

The fool 2017.04.04. 18:12:08

@user friendly: Kedves Barátom!
A Kínai konyha (de más keleti konyhák is) előszeretettel használja a glutamátot!! KÜLÖN FŰSZERKÉNT HASZNÁLJÁK!!
Laci bácsiról pedig annyit: Lehet, hogy őskövület, de azért hosszú évtizedekig a Gundelben főzni nem semmi!!
Sok "mesterszakács" újragondolt ételei nem biztos, hogy mindenkinek megfelelnek!
Egy pacalpöri, egy szalontüdő, egy hentestokány, az legyen az, aminek hívják!!!!!
Laci bácsi olcsó alapanyagokból, háziasan tanítja főzni a fiatalokat! A Szél Tomi vagy Sárközi csillagjai teljesen másról szólnak!!!!
Voltál már hasonló tudású séfek éttermében? Qrva drágák az ételek és tíz adagot kell enned, hogy jóllakj!!! Félre ne érts!! Nem fikázom a csillagos séfeket, mert még büszke is vagyok rájuk. De Benke Laci "bácsi", Mátyás Rudi , Kandik Feri nevével fémjelzett szakács csapat is maradandót alkotott annó!!!
Én még ettem Mátyás Rudi főztjéből a Lillafüredi Palotaszálló éttermében. Kandik Ferivel ma is jó barátságot ápolok. Benke Laci pedig a Gyulai pálinkafesztiválon (ahol érmes pálinkával szerepeltem!!!) lett "barátom".
Mi idősebbek, inkább az Ő főztjét esszük, mint a csillagos séfekét.
Amúgy Én is tudok főzni, bár nem vagyok séf!! Mint horgász és vadász ember, inkább a húsételekről szól a tudomány, de simán megfőzök bármit, amit egyszer már ettem!!!

The fool 2017.04.04. 18:21:35

Van saját halételem is!!
-Ricottás , tricolor taiglatellével töltött harcsafilé, Bacon köntösben, halászlé mártással!
Vagy:
-Vaddisznójava kolbászával töltve, szarvas sonkába göngyölve, grillezett juhtúrós polentával és erdei gyümölcsös lila hagyma chatnival
Legalább száz féle vad és halételt "ötöltem" már ki a barátaim megelégedésére!
A halászlevem több helyen megjelent: Magyar Horgász, Fakanál, stb..
De most nem rólam van szó(mint műkedvelő szakács) Inkább Lacitól kéne bocsánatot kérni sokaknak!
süti beállítások módosítása