Tombol a kánikula (amikor épp nem az eső szakad), ilyenkor nincs is hűsítőbb élvezet, mint elnyalogatni néhány gombóc finom fagylaltot, vagy betolni pár jégkrémet.
A fagylalt és a jégkrém szavakat többnyire szinonimaként használjuk a mindennapokban, holott alapvető különbség van a kettő között előállításukat tekintve A fagyi cukrászati technológiával, speciális fagyasztással, általában a fogyasztás helyszínén készülő édesség. Készíthető pasztőrözéssel, vagy hideg eljárással, porból, sűrítményből, pasztából, tejjel vagy vízzel, élelmiszer-adalék és járulékos anyagok (pl. gyümölcs, dió, mandula, pisztácia, gyümölcskonzerv stb.) hozzáadásával. Megkülönböztethetünk hagyományos és kézműves fagylaltokat, amelyeket a cukrászmester készít, porfagylaltot, amelyet iparilag előállított porkeverék vízzel hígítása után fagyasztanak le, és nem sorolják a fagylaltok közé a kanállal adagolt jégkrémeket, bár ezek a felületes szemlélődő számára a kínáló pultban külső megjelenésükben hasonlóak a fagyihoz.
A jégkrém üzemi körülmények között, meghatározott összetevőkből (zsiradék, fehérjék, gyümölcsök, ízesítő anyagok, zselatin, stb.) hőkezeléssel, zárt technológiával, rendszerint homogénezéssel, szükség szerint érleléssel és hűtött állapotban végzett habosítással, majd fagyasztással készül. Szilárd vagy pépes szerkezetű, csomagolt élelmiszeripari termék, amelyet fagyasztott állapotban tárolnak, szállítanak, árusítanak és fogyasztanak. A vendéglátóhelyekre kész állapotban szállítják ki.
De vajon melyik a finomabb? Fagyi, vagy jégkrém? Ti melyiket melyiket nyaljátok szívesebben? A döntés ezúttal is a ti kezetekben van!
A DÖNTÉS