Nőnap - Te felköszöntöd a hölgyeket?
2016. március 08. írta: Despota

Nőnap - Te felköszöntöd a hölgyeket?

 iwd-03.jpg

1917 óta minden évben március 8-án ünnepli a világ a nemzetközi nőnapot. Ez ma általában úgy néz ki, hogy a férfiak a nők iránti szeretetük jeléül virágot, bonbont vagy valami mást ajándékoznak, de eredetileg sokkal harciasabb, munkás- és nőmozgalmi gyökerei vannak március 8. megünneplésének. Az első március 8-ához kötődő esemény 1857-ben volt New Yorkban, ahol női textilipari dolgozók emberibb munkakörülményeket és jobb fizetést követelve vonultak fel a város utcáin. Ezután hatvan éven át több országban tartottak az év különböző napjain nőnapot, végül az 1917 tavaszi orosz események hatására alakult ki a végleges dátum. 1917. március 8-án Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért. Négy nappal később – nem közvetlenül ennek a tüntetésnek a hatására – II. Miklós cár lemondott, s polgári kormány alakult, mely szavazójogot biztosított a nőknek. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is, mely a világ legtöbb országában március 8-a.

Nem mindenki lelkesedik azonban nőnapért, Till Attila műsorvezető-celeb szimplán erőltetettnek tartja, az Alfahír pedig egyenesen kommunista örökségnek tekinti. De vajon mi a véleménye a Nagy döntés blog olvasóinak? Megünneplik a hölgyeket, vagy ez is csak egy olyan nap, mint a többi és persze a virágárusok járnak a legjobban? A döntés ezúttal is a Ti kezetekben van!

gilvadi_forditas_tolmacsolas_forditas_nonap4.jpg

A DÖNTÉS

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr268453368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.08. 07:45:45

"1917 óta minden évben március 8-án ünnepli a világ a nemzetközi nőnapot."

Nem a világ, hanem annak egy része.
süti beállítások módosítása