Ön szerint nyerhet a Jobbik a következő országgyűlési választáson?
2015. április 16. írta: Despota

Ön szerint nyerhet a Jobbik a következő országgyűlési választáson?

0.jpg

A hétvégi tapolcai időközi választás igen szoros végeredménnyel zárult, a jobbikos Rig Lajos a szavazatok kevesebb, mint egy százalékával utasította maga mögé Fenyvesi Zoltánt, a Fidesz-KDNP jelöltjét. Ezzel a Jobbik első egyéni mandátumát szerezte története során, amellyel történelmi sikert arattak. Rig Lajos úgy nyilatkozott, becsületes, tisztességes munkát akar végezni a parlamentben, Orbán Viktor közben a kapufát hibáztatta a Jobbik győzelméért és az is kiderült, a Fidesz eleve vereséget várt a megmérettetésen.

De vajon a Jobbik sikeréből vonhatunk-e le messzemenő következtetéseket és van-e reális esélye a folyamatosan radikális gyökereitől szabadulni vágyó, a múltat végképp eltörölni igyekvő pártnak a végső sikerre, azaz az országgyűlési választások megnyerésére és a kormányalakításra? A döntés ezúttal is az Önök kezében van!

Van egy ötleted, miről írjunk, vagy Te magad küldenél egy cikket nekünk? A nagydontes@gmail.com címen elérsz minket!

A DÖNTÉS

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr757371218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Paradoxon 2015.04.16. 12:05:39

1. A FIDESZ-KDNP visszaesőben van.
Ennek számtalan általános és különös oka is van. Például
Általános:
- minél hosszabb ideig kormányon van egy erő, annál inkább számon kérhető, hogy ennyi idő alatt sem lett jobb, ennyi idő alatt sem tudta teljesíteni minden ígéretét, akkor mire várjunk még.
- kormányon nagyon sok, nagyon különböző érdeknek kell megfelelni, ami nagyon nehéz.
Különös:
- számtalan konkrét kormányzati intézkedés (pl. vasárnapi zárvatartás)
- arrogancia, lekezelő stílus

2. Nincs más kormányzóképes ellenzéki erő.
Ezt különösebben nem magyarázom, nehezen tudom elképzelni, hogy a magyar társadalom újra az MSZP (és jelenlegi illetve egykori tagjai, vezetői, holdudvarai) féle politikai formációra szavazzon. Az LMP - nem negatív értelemben - megmarad rétegpártnak, szakpártnak.

3. A választási rendszer sajátosságai miatt új, eséllyel színre lépő párt megjelenése szinte - legalábbis a következő választásokig - elképzelhetetlen.

4. A Jobbik rétegpártból egyértelműen, következetesen és határozottan elindult a néppárti irányba. Azaz, ahelyett, hogy egyfolytában és szinte kizárólag nemzeti kérdésekben nyilvánulna meg radikálisan, egyre inkább minden kérdésben, minden témában megjeleníti álláspontját sokkal finomabban, azonban továbbra nemzeti szemüvegen keresztül.

5. A mostani időközi, a közvélemény kutatási eredmények és számtalan egyéb jel is abba az irányba mutat, hogy realitás egy-egy Jobbikos győzelem, ami a választópolgárok számára egy öngerjesztő folyamatot indíthat be (nem "kell" ezentúl egy Jobbik és Fidesz között vaciláló szavazónak azért a Fideszre húznia, mert a Jobbik úgysem nyerhet, és kárba vész a szavazata.)

6. A Jobbik ideológiailag sokkal közelebb áll a Fidesz-KDNP-hez, mint a többi párt, így sokkal nehezebb támadni.

7. A Jobbik politikája, ideológiája, retorikája elég közel áll a mai magyar társadalom egy igen jelentős hányadához.

Lehetne még folytatni, de már a fentiek is egyértelművé teszik számomra, hogy a válasz: IGEN.

Kivlov 2015.04.16. 13:12:16

félősebb attól a magyar (meg telebeszélik a ZS-k a fejét), hogy megszavazza őket kormánypártnak...

Sexual Harassment Panda 2015.04.16. 13:27:37

Nem tudom.Jó kérdés.
Ha a jobbik jobban középrehúzódik, kigasszák a zűrös alakokat, és 2018ig szóba tud állni a németekkel, akkor igen.

micsoda? 2015.04.16. 14:36:01

Ha minden eddiginél többen szavazunk, kizárt, hogy a jobbik nyerjen. Ha szeretjük a jövő nemzedékét, és elegünk volt a vesztes oldalból, akkor nem kerülhetnek kormányzó pozícióba.

Rudi Kató 2015.04.16. 15:12:02

Kizárt amíg a vona rabbi elvtárs a főnök!

Hunyadi zokogna... ha látná......ezt 2015.04.16. 15:45:36

Nem kell félni, nem fog fájni.... :D
Ezt az álszentséget..... AZ, hogy az MSZP ronggyá lopta magát karöltve a fityisszel az nem baj, de előre rettegni egy eddig soha sem kormányzó párttól pusztán a riválisok hírei alapján esélyt sem adva,- hamár ugye demokrácia van - olyan rövidlátó hozzáállás, hogy csak na. Olvassátok el a programjukat.
Segítek - nekik van egyedül.

Umberto 2015.04.16. 16:08:19

Dr. Paradoxon, szépen összefoglaltad, de még egy érvet kihagytál: a legfiatalabb generációt, vagyis azokat, akik az elmúlt választáson még nem vehettek részt, de három év múlva már betöltik a 18-at. Plusz az idősek pedig egyre fogyatkoznak, akik ugyebár inkább Fidesz és MSZP-szavazók.

Ami szerintem nagyon fontos (és ebbe én még bele sem gondoltam), az, amit az egyik pontban írtál, nevezetesen az, hogy Fidesz-Jobbik dilemma esetén 2018-ban már bőven a Jobbikra szavazhatnak sokan, akik eddig azért nem tették ezt, mert "a Jobbikra csak úgyis elveszne a szavazatom".

Ismerek jó néhány ilyen embert, akik csak azért szavaztak a Fideszre a múltkor, mert csak annak volt esélye megverni a "szocikat", de egyébként inkább a Jobbikra szavaztak volna. Hát 2018-ban ezt már megtehetik, főleg ha azt látják, hogy a Jobbiknak nemcsak az MSZP, hanem a Fidesz ellen is van esélye.

Sexual Harassment Panda 2015.04.16. 16:23:06

@Hunyadi zokogna... ha látná......ezt: jobbik-program!muhaha!
Kilèpni az eubòl!
Hogyne.
1èv alatt becsődölnènk, el sem jutunk a kilèpèsig, ami kb 4-5èv.

csak egy néző 2015.04.16. 16:30:02

"Van egy új folyóirata, amelyik most kezdte harmadik évfolyamát, a neve Magyar Hüperión. A Jobbik elnöke (Vona Gábor) rendszeresen küld írásokat ide. Az egyikben (“A modernkori ember politikai tipológiája” című írásban) így jellemzi a választók többségét:

"A MODERN DEMOKRÁCIÁK LEGKISEBB ALAPEGYSÉGE TEHÁT NEM AZ EMBER, HANEM ANNAK LESÜLLYEDT TORZÓJA, A TÖMEGLÉNY… A STUPID.
"A stupid számára a politika egyedüli célja, hogy a gyomrát megtöltse és barázdátlan agyát ingerelje szubhumán tévéműsorokkal… ő a modernkori demokrácia alapanyaga… a stupid a disznó, amely a moslékban hempereg és mindent megzabál....Alapos vizsgálat után könnyen belátható, hogy mondjuk a papucsállatkával összemérve csupán mennyiségi különbségek felmutatására képes."

"József Attila talált mentséget: „ezer éve magával kötve, mint a kéve sunyít, vagy parancsot követ.” De ez nem mentség arra, hogy a magyar a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni. Hogy se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar, csak irigyelni, és ha módja van legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire."

Nocsak, nocsak, mik vannak?
Hajrá magyarország, hajrá magyarok.
Szép jövő.

Meridian74 2015.04.16. 18:32:02

index.hu/belfold/2015/04/16/lazar_a_jobbikot_szidta_a_holokauszt-emleknapon/

A hiteles és szavahihető lézerjanika megmondja... sztem csak így tovább, üssed-vágjad a Jobbikot, ezzel csak tovább edzed, tovább erősíted. Hajrá, baromarcúkám!

Meridian74 2015.04.16. 18:36:49

@Rudi Kató: "Kizárt amíg a vona rabbi elvtárs a főnök! "
A fideszre is ezt mondták. De amúgy döntsd már el: zsidó-e vona vagy sem, mert egy zsidó rabbi - mint zsidó főmegmondóember - nem lehet antiszemita, még akkor sem, ha zsidókat szapulja. Azért nem, mert a "vezetőnek" joga van erre, és irányítania is kell a népét, ugye, és ha azok rosszalkodnak, akkor "mózesi útra" kell lépnie. Na, meg ugye isten is elpusztította szodomát és gomorrát, ahol zsidók (is) éltek.

Meridian74 2015.04.16. 18:38:31

@Hunyadi zokogna... ha látná......ezt: "Segítek - nekik van egyedül. "

Már a fidesznek is VAN programja. Úgy hívják Habonyi Árpád program. Hogy ez mit takar, ki-ki döntse el, nézzen utána maga.

Meridian74 2015.04.16. 18:41:07

@Sexual Harassment Panda: "1èv alatt becsődölnènk, el sem jutunk a kilèpèsig, ami kb 4-5èv. "

Akkor most szedjél elő ehhez forrást, linket, mire alapozod ezeket.
Mert szimplán nettó baromság az, amit állítasz. Legalább támaszd alá valamivel, a fröcsögésnél többet várunk, kíváncsi vagyok mire mész? Sztem fingszagú erőlködésnél többre nem...

Meridian74 2015.04.16. 18:46:59

Egyébként meg azt kell megnézni: következmények nélküli ország vagyunk. Ez volt az MDF, majd MSZP-SZDSZ alatt, majd Fidesz MDF alatt, amjd újból MSZP-SZDSZ, és most ismét Fidesz KDNP vezetése alatt is.

Csak egy egyszerű példát emeljünk ki a sokból: mi van már a Kulcsár-üggyel?

Na, ha valami, akkor ez meg változna egy Jobbik vezetés alatt.

tisztapista 2015.04.16. 19:16:44

@Meridian74: "Csak egy egyszerű példát emeljünk ki a sokból: mi van már a Kulcsár-üggyel?

Na, ha valami, akkor ez meg változna egy Jobbik vezetés alatt."

Nyilván a Jobbik párt parlamenti erőként a törvényhozó ágba kerülne be. És nyilván azonnal befolyást szerezne a bírói hatalmi ág felett is. Zazrivecz személyesen irányítaná a bírók kezét az ítéletalkotáskor. Ahogy azt Móricka (igen, egy zsidó) elképzeli...

Meridian74 2015.04.16. 19:37:12

@tisztapista: Érdekes, a Fidesz azért szidjátok, mert a 2/3-ukkal önkényesen és ténylegesen mindent maguk malmára befolyásoltak, de ugyanakkor nem hiszitek azt el, hogy ugyanerre a Jobbik is képes lenne, csak éppen mondjuk az ésszerűség keretében - amely a valódi elszámoltatást célozná meg?

jogalany 2015.04.16. 21:44:59

@Meridian74:
Vona származása nem vitás, még Gyöngyösié sem, echte a többi négy képviselőjükkel együtt. Nem zavar származásuk, csak az, hogy tagadják, vagy rejtegetik azt. A jobbik kreált párt, az MDF -ből a besúgok is mind oda mentek át. Orbán a jobbikon keresztül valósít meg több politikai játszmát.
süti beállítások módosítása