Van értelme lottózni? Hiszel a milliárdokban?
2015. március 21. írta: Despota

Van értelme lottózni? Hiszel a milliárdokban?

p1826o8d8lflua9042a1utminh1.jpg

Valahogy úgy vagyunk minden idők harmadik legnagyobb Ötöslottó nyereményével, mint Wágner úr a 100 fonttal, amelyet beígértek neki; nehezen tudjuk elképzelni, hogy létezik egyáltalán ennyi pénz. 3 milliárd 233 millió 3400 millió jó magyar forintot vihet haza az a hihetetlenül szerencsés játékos, akinek sikerül eltalálnia 90 számból 5-öt. Lássuk be, a feladat nem egyszerű, egész pontosan 1:43 949 268 a telitalálat esélye, vagyis közel 44 millió szelvényt kellene vásárolnunk a biztos sikerhez. Az ország fele lottó lázban ég, beindult a lottóturizmus is, de akadnak olyanok is szép számmal, akik szkeptikusak, őket nem hozza tűzbe a rekordnyeremény. Ezúttal arra vagyunk kíváncsiak, titeket mennyire spannolt fel a hihetetlen summa "közelsége", rohantok-e a legközelebbi lottózóba szelvényeket töltögetni, vagy egy legyintéssel letudjátok az egészet, mondván úgy sem rátok kacsint Fortuna istenasszony. Egyáltalán van-e értelme szerencsejátékokra költeni? Két különböző véleményt olvashattok ezúttal is, az egyik fél rendszeresen játszik, mert attól tart, ha egyszer abbahagyná, egész biztos kihúznák örökölt számait, másik prókátorunk nem költ szerencsejátékra, mert pénzkidobásnak tartja. Ti hisztek a szerencsében és vásároltok szelvényt?

MINDEN HÉTEN LOTTÓZOK

hand-gestures-1.jpg

 

Nem is kérdés, hogy ezen a héten is kitöltök egy mezőt, már csak azért sem, hiszen az Ötöslottó indulása óta játszik a családom ugyanazokkal a számokkal. Még a nagymamám kezdte el, egyfajta örökségként hagyta ránk a kombinációt, minden héten megjátsszuk őket, valójában már abba sem merjük hagyni. Azt azért nem mondanám, hogy az eltelt évtizedek során túl nagy szerencse ért volna bennünket, mert a legnagyobb siker egy hármas volt, annak is már vagy 20 éve. Azóta nagy ritkán, mondjuk éves szinten kétszer-háromszor be szokott figyelni egy kettes, de körülbelül ennyi, így nem fűzünk túl nagy reményt a telitalálatra, de ott van bennünk a félsz is, mi van, ha egyszer abbahagyjuk és pont akkor húzzák ki a számainkat. Sokan mondják, hogy feleslegesen dobáljuk ki a pénzt az ablakon és egyébként sem lehet nyerni az efféle játékokon, de a személyes baráti körömben kapásból akad egy hölgy, aki 4 találatot ért el az ötösön és egy házaspár, akiknek a Joker jött össze. Így inkább áldozunk heti 225 forintot a szerencsejátékok oltárán és várjuk a csodát, hátha a mi napunk is felragyog egyszer. Ekkora kiadásba amúgy sem rokkanunk bele, ha pedig egyszer mégis belenyúlunk a tutiba, akkor az egész életünk megváltozik. Mint a legtöbb játékos, mi is álmodozunk a pillanatról, amikor nyakunkba szakadnak a milliárdok, gondolatban már mi is megterveztük, mire költenénk a nyereményt, így legalább az esélyt megadjuk magunknak.

NEM KÖLTÖK SZERENCSEJÁTÉKRA

photoxpress-dislike1.jpg

Szűz kéz szerencsét hoz - tartja a lóversenyes aforizma, de a lottó nem lóverseny és lóversenyre sem járok. Az a nagy igazság, hogy soha életemben nem tartoztam a mázlisták közé, ha egy tombolasorsoláson az összes szelvény nyer, egész biztos, hogy az enyém elszakad, elkeveredik, vagy félreolvassák a számát és hoppon maradok. Hiszek abban, hogy vannak kifejezetten szerencsés emberek, akiknek érdemes próbálkoznia hasonló játékokkal és vannak, akik egyszerűen képtelenek nyerni. Volt egy kollégám, aki mindenféle sorsoláson, beküldős játékon és hasonló nyerős promóción kivétel nélkül nyert valamit. Biciklit, pénzt, telefonokat és végül egy autót is magáénak tudhatott, csak mert a szerencse folyton rá mosolygott. Már-már teljes természetességgel mesélte, hogy épp milyen ajándékkal lett gazdagabb, mi pedig csak ámultunk és hiába kérdezgettük, mi a titka, nem tudta (vagy nem akarta?) elárulni nekünk. Neki például érdemes lehet lottózni, mert ha valaki, hát ő tényleg nyerhet. Viszont egy átlagember, vagy épp az átlagnál pechesebb, mint jómagam is, miért dobjon ki havi nagyjából ezer forintot feleslegesen? Olyan ismerőseim is akadnak, akik havonta legalább 5-6 ezret eljátszanak és eddig ők sem nyertek egy huncut kanyit sem. Ötöslottó, Hatoslottó, EuroJackpot és társai, mindennel próbálkoznak, de eredmény az semmi. évente több, mint 70 ezer forintjuk bánja és tényleg a töredékét sem nyerik vissza. Így akkor már inkább az én hozzáállásom a célravezető, mert ugyan nem leszek milliárdos, de nem is bukok el egy talicska pénzt.

A DÖNTÉS

Van egy ötleted, vagy írnál egy cikket nekünk? A nagydontes@gmail.com címen elérsz minket!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr887288023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.03.21. 20:40:59

Valamennyi pénz minden héten a Szerencsejáték Zrt hasznára, adókra megy el. Ennyivel kevesebb pénzt oszt ki a héten a cég, mint amennyi a bevétele. A másik oldalról viszont a halmozódó bevételek miatt plusz pénz kerülhet a rendszerbe.

JoeP · http://mivanvelem.hu 2015.03.22. 10:42:57

Bocsesz, de ez eléggé irreális írás. A kettes esélye durván 1:200, azaz heti egy szelvénnyel játszva négyévenként számíthatsz egy kettesre. Ha az idézett személynek 20 éven keresztül évente volt 2-3 kettese, akkor az vagy extra mázlista, vagy nem létező, kitalált személy.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.22. 10:45:38

A szerencsejátékoknak a nevükben is benne van, hogy ez JÁTÉK.

Aki a játék kedvéért lottózik, az biztosan élvezi.

Az egész életen át hurcolt "öt fix számnak" meg semmi értelme azon kívül, hogy a játékból kényszer lesz.

az_igazi_trebitsch 2015.03.22. 11:36:28

Amióta a Szerencsejáték Zrt. a kormány pénzmosodája és kifizető helye, és amióta a hetenként megjátszott minden variáció benne van egy adatbázisban (azaz előre tudható, melyik öt számot kell kisorsolni ahhoz, hogy ne legyen valódi nyertes), azóta nem hiszek a játék tisztaságában.

Gabor Jeges 2015.03.22. 12:16:57

Önmagában nincs értelme, de minél többen játszanak, annál nagyobb a valószínűsége, hogy valaki eltalálja az 5 számot. Ha egy ember játszana, szinte nulla esélye lenne, de ha már 10millióan, akkor már sokkal nagyobb. Tehát ha többen játszunk, a győztes esélyeit növeljük.

lutria 2015.03.22. 12:49:07

@JoeP: Szerintem meg nem igazán szerencsések-magamból indulok ki,1 éven belül 4 db 2 találatosom volt(ebből 1-1 idén januárban és februárban)heti 450Ft-ért játszom,de azt is csak akkor ha több száz millió az ötös értéke-és van amikor hónapokig nem.

JoeP · http://mivanvelem.hu 2015.03.24. 11:02:15

@lutria: A számokban az a jó, hogy nem nagyon lehet velük vitatkozni. :) A kockadobásnál a hatos esélye 1:6, azaz 12 dobásnál számíthatsz arra, hogy két hatosod lesz. Ha ehelyett négy lett, akkor szerencséd volt. A lottó kettes esélye 1:200, azaz évi 52 szelvény vásárlása esetén négy évente számíthatsz egy kettesre. Ha neked ennél több jött ki, akkor szerencsés voltál.

csedársajt 2015.03.24. 19:35:10

Sokan egyfajta drogként használják ezt, a végsőkig élteti a buta emberek tömegeit, hogy "egyszer úgyis nyerek". Ez is pusztító egyben, egy káprázat, persze annyira rossz körülmények közt, mitn ez az ország most van, már akár indokolt is.

Mások szerint kifejezetten csalnak, amit egyébként eléggé gyanusan könnyű statisztikailag igazolni, és rengeteg országban volt már efféle un. "lottóbotrány" -egyébként-.

Harmadrészt, ha ezektől eltekintünk, az átlagbabonás baromságok számomra teljesen taszítóvá teszik ezt az egészet.

A hülye számok, meg a csodaszámok, meg az "ennek kis esélye van, ennek meg nagy" humbuk.
Minden szám egyforma, mind ugyanaz, ha virágok neveit, geometriai jeleket, vagy akármit húznának ,a játék ugyanez lenne, ez belátható 2,5 agysejttel is.

Ezután leírja az ujság, hogy "hülye számok" jöttek ki? Agybaj. A 21. század egyik legostobább babonás baromsága, ez a lottó.
Nem maga az, hogy egy játékban huznak és el kell találni, evvel semmi baj nem lenne önmagában, miért ne lehetne ilyenre fogadni.

Az is szervezési kérdés, hogy ne kaphasson nomrálisan egyben milliárdot olyan ember, aki erre alkalmatlan, tönkreteszi saját magát és saját életét. Jobb országokban ezért részben vagy teljesen egyfajta járadékként folyósítják a nyereményt.

A cím itt is fals, hogy lehet "hinni" a milliárdokban? Hinni, hogy nyerni fogok? az mire jó? Inkább tenni kellene azért, hogy ha nem is milliárdokat, de tisztességes összeget tudjak keresni, félretenni, megspórolni, megvalósíthassam magamat, a vágyaimat, olyan életet élhessek, amire igényem van és amire képes vagyok.

Na ez az, amit ebben az országban megemliteni sem érdemes, ennek is egy beteg ellenpontja a lottó itt, mig máshol esetleg ez egy lehetőség.

Aki megnyeri majd csinál egy alapítványt, valóra váltja egy álmát, mindegy hogy repülőgépet restaurál, búváriskolát alapít vagy állatkertet, tesz valami értelmeset, valami haszosat, amire vágyott és ami mindekinek jó, amivel sok ember jól jár akinek szintéán egy kis álma teljesül, normálsian ez a lottó, egy játék ahol sokan fizetnek abba, hogy valaki(k)nek jó legyen, játékból, szórakozásból... ám ez nem jeleti az életet szinte "helyettesítő" mákonyt milliónyi szerencsétlennek.
süti beállítások módosítása