Ön támogatja  a vasárnapi zárva tartást?
2015. március 11. írta: Despota

Ön támogatja a vasárnapi zárva tartást?

nyitva-zarva-tabla-tabla-118407.jpg

Mai kérdésünkben nem a legjobb és legnépszerűbb termékek, vagy szolgáltatások egyikét kutatjuk, ennek ellenére pontosan beleillik blogunk profiljába, hiszen ezúttal is egy nagy döntést kell hoznotok. Az igazság az, hogy a végeredményt előre borítékolni mernénk, valójában az arányokra vagyunk kíváncsiak, de végül az is megeshet, hogy meglepetés születik és majd jól leesik az állunk. A kicsit csavarosabb eszű olvasóknak már biztos leesett, hogy a vasárnapi zárva tartás témaköréről szeretnénk faggatózni, egész pontosan arról, mennyire tudjátok elfogadni azt, illetve mennyire szúrja a szemeiteket. Hogy a vitaindító alaphangulatot megteremtsük, kerestünk két olyan személyt az ismerőseink között, akik ellenkező álláspontot képviselnek. Egyikük vállalkozó és eddig a családi programokkal összekötött vásárlásokat vasárnapra időzítette, így világos, hogy a zárva tartás ellen érvel majd, a másik egy kereskedelmi alkalmazott, aki örömmel fogadta, hogy legalább egy fix pihenőnapja lett hetente. Mindketten röviden leírták az álláspontjukat, de a döntés, ahogy már megszokhattátok, ezúttal is a Ti kezetekben van!

Van egy ötleted, vagy írnál egy cikket nekünk? A nagydontes@gmail.com címen elérsz minket!

TÁMOGATOM!

 2.jpg

Kedves Despota, az én érveimet ismered, hiszen már beszélgettünk erről, de leírom most, ahogy kérted. Egy nagy élelmiszerlánc budapesti üzletében dolgozom, két műszakban és változó beosztásban. Minden hónapban komoly késésekkel kapom meg a beosztásomat a kollégáimmal egyetemben, ráadásul azt is átvariálják többször menet közben, így tervezni, programot csinálni, szinte lehetetlen. Olyan is előfordul, hogy a szabadságodat nem kapod meg, vagy behívnak dolgozni, de a papíron az szerepel, hogy otthon pihentél, sőt, arra is volt példa, hogy egyhuzamban 12 napot kellett végigdolgoznunk pihenőnap nélkül. De ezek már a másik blogodra tartoznának. Én a magam részéről kifejezetten örülök neki, hogy legalább az a heti 1 nap pihenő biztosan szerepelni fog a beosztásomban és hogy arra a napra semmiféle indokkal nem tudnak majd berángatni bennünket. Eddig nem számított, hogy beteg a gyerek, hogy születésnapja van az édesanyádnak, hogy temetésre kellett menned, ha bent úgy akarták, hogy te dolgozz, akkor semmilyen kibúvó nem volt. Mostantól legalább egyszer egy héten meg tudjuk csinálni a házimunkát, el tudunk menni a gyerekkel kirándulni, vagy valahova, ahova szeretne, mert eddig tényleg nem volt rá módunk. A kereskedelem nem fenékig tejfel, ezt mindenki jól tudja. Természetesen egyikünknek sem nyomtak pisztolyt az oldalához, hogy ezt a szakmát csinálja, de akad köztünk néhány, akinek nem volt más lehetősége, ilyen, vagy olyan okok miatt.A kereskedelemben dolgozó is csak ember, még akkor is, ha olykor embertelenül bánnak vele. Örülök tehát a vasárnapi zárva tartásnak és igen sajnálom azokat a kollégákat, akik így is kénytelenek lesznek vasárnap dolgozni, sőt, a hétköznapi nyitva tartásuk is megemelkedik majd. Aki pedig azzal indokolja a zárva tartás elutasítását, hogy így nem tud vasárnap plázázni és shoppingolni, annak csak azt tudom mondani, heti 6 nap bőven elegendő erre és számos más európai országban is zárva vannak a boltok.

NEM TÁMOGATOM!

1_7.jpg

 

Örülök, hogy megkerestetek, mostanában sokszor szóba kerül ez a téma családon belül és persze a baráti körben is. Én azt vettem észre, hogy szinte senki sem tud olyan érveket felsorakoztatni, amely a zárva tartás mellett szólna. A cél ugye az volna, hogy az ember ilyenkor el tudjon menni templomba, ha akar és a maradék idejét a családjával tölthesse. Nos, ezt ugye eddig is megtehette, ha akarta, ettől nem fog sem a misén ájtatosan imádkozó hívek száma emelkedni, sem a családok összetartása szorosabbá válni. Mi ugyanis eddig is együtt töltöttük a vasárnapokat, ez az egyetlen olyan nap, amikor tényleg tudunk egymásra időt szakítani. Mivel nagyon szoros a munkaidőm a vállalkozás miatt, ebből tudok megélhetést biztosítani a kislányomnak és a feleségemnek, így a hét többi napján alig találkozunk. Az apróbb vásárlásokat elintézi a nejem, de vasárnaponként szoktuk a nagybevásárlásokat letudni, amellyel család kihúzza egész héten át. Ilyenkor a lányunkat is visszük magunkkal és mindig valami számára szórakoztató programmal fejezzük be a napot, kárpótlásként a vásárlás kellemetlenségei miatt (egy 5 öves nem igazán élvezi, jelzem, én sem). Valahogy hagyománnyá is vált számunkra ez az összetétel, mindenki számára hasznos volt. Ezentúl valamit ki kell találnunk, hogy megoldjuk a helyzetet. Sajnos nekem hétfőtől szombatig a lehető legritkábban van lehetőségem és energiám a vásárlással foglalkozni, a feleségem pedig nem tud vezetni, nincs jogosítványa,így azt sem mondhatom, üljön be és rendezze le ő az egészet. Ezután majd komoly számításokra lesz szükség, hogy valahogy összehozzuk a dolgot és persze, szép és jó, hogy vasárnap kialudhatjuk magunkat és csak a gyerekre és egymásra kell koncentrálnunk, de ennek örömére egy plusz terhet sóztak a nyakunkba. Nem mondom, hogy megoldhatatlan helyzet, azt sem, hogy nem keresünk majd olyan egységeket, amelyek vasárnap is nyitva lesznek majd, de az biztos, hogy egy látszólag az emberekért meghozott döntéssel sok család életét nehezítették meg. Én a magam részéről ellenzem a vasárnapi zárva tartást!

A DÖNTÉS

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr377258941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OrbanseggenLorincz 2015.03.11. 18:19:32

Úgy érzem itt egy kicsi képzavar van az első véleménynél. Az, hogy a munkatörvényt nem birja betartattatni az állam a cégekkel, és azok szétszopatják az egyszeri melóst (munkaügyi biroság?? oda ne mert kirugnak és milesz jajj), az állami intézmények inkompetenciáját és nemakarását mutatja (és hogy nincs tökük a melósnak. Tudom, voltam ebben a helyzetben). Ettől még van sok rendes normális cég aki rendesen fizet az alkalmazottaknak vasárnapi extrabért, rendes beosztást csinál stb. Nehogymár emiatt basszunk ki minden emberrel! Sokan szeretnének a 21-ik században élni, és nem visszafejlődni. Mint a világ többi részén (tudom sokat kérek, de aki szerint ez hülyeség az menjen azt verje ki orbánnak ismét). Nehogy már megmondja valami keresztény (mi a f*szt keresnek "keresztények" az államigazgatásban? Most komolyan) csicska hogy mit csinálhatok és mit nem csinálhatok vasárnap vazeg. Meg pláne mikor és hol költöm el a huszonháromezerszer leadózott pénzemet (amit amugy is ellopnak). Szóval hibáztasd a cégedet poszter, meg a kormányt, ha neked a vasárnapi munka rossz. De ne azt aki vásárolna mert éppen akkor ér rá, vagy akkor kényelmes neki. Következő mi lesz? Délelőtt beszüntetjük a kereskedelmi tévéadásokat, csak a közpénztévé marad? Nehogy a rohadt kapitalista dumájukkal elvonják az emberek figyelmét a kemény munkáról? F***om ebbe a tizmillio hülye országába már de tényleg.

Fodor Balázs 2015.03.11. 18:32:54

Ja, azt én sem értem, hogy miért nem a szabályozás és az ellenőrzés lesz szigorúbb.

2015.03.11. 19:01:47

A lényeg kimaradt a jól hangzó és sok esetben jogos pro érvelésből.

Mennyivel fog kevesebb fizut kapni a szabad vasárnap miatt? Mit fog szólni ha mégis leépítik emiatt?

Mert természetesen a család a legfontosabb de ha valaki nem tudja majd eltartani azt mert kirúgják vagy bezár a bolt, akkor bukik az egész.

ggaborx 2015.03.11. 19:05:21

Az a jó a demokráciában, hogy állítólag van. Legalábbis van miről beszélni :)

élhetetlen 2015.03.11. 19:11:20

„Eddig nem számított, hogy beteg a gyerek, hogy születésnapja van az édesanyádnak, hogy temetésre kellett menned, ha bent úgy akarták, hogy te dolgozz, akkor semmilyen kibúvó nem volt.”
Ez ütős. Most minden megoldódik, a gyerek vasárnap lesz beteg, és csak vasárnap temetnek. De azért nem szép dolog, hogy ilyen gagyi szöveget raktatok be a zárva tartás mellett (függetlenül attól, hogy én is ellene vagyok).

Pamina 2015.03.11. 19:15:21

Nem jövök olyan ostoba érvekkel, hogy ha ennyire szar a munkahely, akkor miért nem hagytad már régen ott, mert én is ebben az országban élek, tehát tudom, hogy nem ilyen egyszerű. De igenis vannak normális boltvezetők, akik betartják és betartatják a törvényeket, ahol nincs tizenkétnapozás, ahol megvan a 2 egybefüggő pihenőnap kétszer egy hónapban, ahol a 8 órás munkaidő sem papíron, sem a valóságban nem több ennél. És akik ilyen boltot visznek, azok most szívnak. Mert hiányzik a kieső vasárnap, hiányzik a reggel 5 és 6 közötti forgalom (mivel más emberek meg járnak 6ra dolgozni, ők is szívnak).
Most a nálunk dolgozó embereknek kevesebb lesz az órabére, a műszakpótléka, valamint nem lesznek vasárnapi alkalmi foglalkoztatottak, tehát pluszban még ők is rosszul járnak.
Ezt akarta a T. KDNP?
Miért nem lehet megbízni az emberekben, miért nem lehet elhinni, hogy ők el tudják dönteni, mihez akarnak kezdeni szabad- és munkaidejükben? Miért kell lenyomni a többség torkán olyasmit, aminek az indoklásán csak röhögni lehet?

KékFény6 2015.03.11. 19:18:00

Egyszerűen lehetett volna olyan történyt is hozni, hogy egy adott munkavállalót egy hónapban csak 1 vasárnap lehet dolgoztatni. Így a munkanélküliség is csökken (fel kell venni a többi vasárnapra embereket), mindenki csak havonta 1 vasárnapot dolgozik és nyitva is maradnak a boltok.
Csak éppen ehhez egy kicsit gondolkodni kellett volna odafent...

Netuddki. 2015.03.11. 19:21:42

Az a nagy helyzet, hogy az első példában szereplő áruházláncot nemcsak vasárnap kéne bezárni hanem örökre. cba? Akkor meg a beíró azért sírna, hogy nincs munkája.
Amúgy meg leszarom vasárnap nyitva vannak-e a bótok. A református nempártnak és az orbán rezsimnek ettől függetlenül a qrva annyát!

Szelid sunmalac 2015.03.11. 19:21:55

Az elsonek koze nincs a vasarnapi nyitvatartashoz. Vagy gondolja, hogy most majd minden rendezodik a cegnel, a fonokok cukorkat osztogatnak es a torvenyt beture betartjak, sot, jelolik oket a az ev munkaadoja cimre? Megis mi a kekeres koze van a szabalyok es torvenyek megszegesenek ahhoz, hogy vasarnap van nyitva, vagy sem?

Netuddki. 2015.03.11. 19:22:46

@Tesztelo.hu: Ó bazmeg, ennyire naiv nem lehetsz! A cél ezzel egyvalami volt, bedobni a gumicsontot, semmi más. Eh!

Szelid sunmalac 2015.03.11. 19:28:26

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Gumicsont az, amin ragodsz, de amugy semmi jelentosege nincs. Csakhogy ezek tenyleg atviszik a baromsagaikat es tenyleg hatassal van az emberek eletere.

Bogyó 2 2015.03.11. 19:32:44

Az első a zárva tartás mellett érvelő semmi mással nem érvel, csak azzal, hogy neki személyesen ez jó, semmi közérdekre hivatkozás.
"Én a magam részéről kifejezetten örülök neki, hogy legalább az a heti 1 nap pihenő biztosan szerepelni fog a beosztásomban és hogy arra a napra semmiféle indokkal nem tudnak majd berángatni bennünket. "
De még ez sem biztos. Ugyanis az üzleteknek kell zárva tartaniuk, ez nem jelenti azt, hogy ne rángathatnák be pakolni, leltározni, akármi. Nyilván ez kevésbé esélyes így, de benne van a pakliban.
Másik dolog, most akkor mit mondjanak az ápolónők, a mentősök, a vendéglátósok, a buszsofőrök, vagy maguk a papok, hadd ne folytassam. Mert akkor meg ők is emberek, ilyen alapon lehúzhatná a rolót az egész ország. A vasárnapi nyitva tartásra tömeges igény van, jóval azt meghaladó, mint ahány alkalmazottnak ez rossz, és ők meg nem rokkannak ebbe bele, ha a munkáltató betartja a szabályokat. Van aki azért nem örül, mert így nem kap többé vasárnapi plusz pénzt, hiszen azért meg az járt, és értékelve, hogy mégis vasárnap van, azt meg nem sajnálom senkitől, aki vasárnap dolgozik, de hogy otthon legyen, azzal nem értek egyet, ha ilyen helyen dolgozik. Ahogy az orvos munkájával, úgy az övével is ez jár.

Mi pl. falun lakunk, itt bonyolítjuk a mindennapi vásárlásokat, de van amit érdemes a nagy áruházakban. Hétközben nem tudunk elmenni, mert munka után a szokásos otthoni feladatok, kert, gyerekkel tanulás stb. Nincs idő 50-100 km-eket autózgatni. A hétvégi kiruccanásokkor rendkívül praktikus volt hazajövet, - amikor nem kell egy napig a vásárolt dolgokat a kocsiban tartani- bevásárolni. S ettől még reggel el lehet menni templomba is, a délutáni bevásárlás meg pont arra is jó egy nagyáruházban, hogy az ember együtt legyen, időt tudjon szánni arra, hogy megbeszélje a családdal, megnézve mit érdemes megvásárolni, van idő arra, hogy a gyereknek megmutassa a vásárlási tudnivalókat, pl. figyelje az élelmiszerek összetevőit, melyik termék miért jó vagy miért nem. A bevásárlás az élet része, álszentség úgy tekinteni rá, mint valami ördögtől való dologra, és itt is van mit tanítani róla a gyereknek, pont azért, hogy ne vegyen meg mindenféle szir-szart, tudjon pénzt számolni, beosztani, minőséget megállapítani. Ezt ott lehet ahol nem 2 sajt van, hanem ahol 23 féle. Ugyanez igaz a barkácsáruházakra, ahol az ember le tud mérni, tervezni, elképzelni mi is lenne jó a lakásba, a kertbe. Mindez nagy vívmány, hogy a Kádár-korszakhoz képest van, és nem is tölti az ember mind az 52 vasárnapot ezzel. De a lehetőség nagyon jó volt, és 1-2 havonta kellett is. Vasárnap híján a szombat még megmarad, de szerintem ezzel az egésszel csak azok nyernek, akiket tényleg szívattak a munkaadók, illetve azok, akik mégis nyitva lehetnek.
Az meg nem érv, hogy más országban is van, mert sok helyen meg nincs, ez csak egál.
Az ország egyre inkább érzi, hogy nem ő dönt a sorsáról, hanem kiskorúsítják mint '89 előtt. Ha valakinek problémás volt a vasárnapi vásárlás, nem volt kötelező. Se ott dolgozni, se vásárolni. Pont a kisboltokba jut el előbb az ember hétközben is, és tudjuk, hogy mindez egyáltalán nem arról szól, mint amit állítanak. A legröhejesebb, hogy a fogyasztóvédelem ellenőrzi majd ezt, hát igen, mi fogyasztók jól meg leszünk védve a vásárlástól.

Jottó 2015.03.11. 20:00:10

múzeum, uszoda, gyógyfürdő, állatkert, kórház, mozi, étterem,hotel, vasút, taxi, busz, villamos, metró, cukrászda, repülőtér, benzinkút, színház, stbstbstbstb.. ezek is mind bezárnak vasárnap? ja, nem? AKKOR MEG MI A F*SZRÓL VAN ITT SZÓ?

micsoda? 2015.03.11. 20:02:15

Valószínű, amíg a hangulat magas fokon van, nem lesz elbocsátás. Aztán amikor elcsendesedik, már kit érdekel. Érthetetlen, hogy egy "se nem szoroz, se nem oszt" rendelkezéssel (csupán egy kis párt miatt) idegesítik a bolti dolgozókat, meg az egész közvéleményt. Mi lesz a következő lépés? Nem tudok másra gondolni, minthogy a döntéshozók ebben élik ki magukat.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2015.03.11. 20:09:52

Aki Vasárnap dolgozni akar, azt hagyni kell.

Vezessük be továbbá a gyerek munkát is, mert nagyon kell a pénz a szegény családoknak.

Ha majd végre 6 éves gyerekek is dolgozhatnak, mert kell a pénz, és nem kell iskolába járniuk, akkor lesz itt jó világ.

Megjegyzem a hétvégén dolgozók főnökeinek 100% érdekelt a hétvégi munkavégzésben, ellenben a dolgozók max. 10%-a.
Őrült, aki ezt támogatja.

quisum 2015.03.11. 20:22:41

Azt hiszem, hogy egy fontos dolog elsikkad az ilyen-olyan indokok között: az ELV.
Az,hogy ne más akarja megszabni az embereknek, hogy mikor mit csináljanak. Ne ugasson bele egy pártember sem abba, mikor akarok vásárolni, kefélni, tanulni bármi. A boltok nyitva tartását kőkemény gazdasági, munkaügyi feltételeknek kéne meghatározni.
Most megszabják a nyitva tartást, azután, hogy hol vásárolhatsz, azt hogy mit, már most is szabályozva van, pl. csipszadó és társai. Aki azt hiszi, hogy ez utóbbi az egészsége kedvéért van, nagyon téved. Simán adó bevétel.

kewcheg 2015.03.11. 20:40:11

Aki vasárnap a pláza nevű tempolmba jár, az nem normális.Nekem így néz ki egy normális vasárnap:későn kelés, "vasárnap az ember örül a vaságynak":), szépen komótosan reggeli, lavór meleg víz, beretva, kismise, ebéd ami csak húsleves lehet, mellé nóta a rádióban,amit utálok, de kell a nosztalgikus érzésekhez, uborkasaláta, rántott hús rizs, ebéd után szieszta, később séta a gyerekekkel a parkban, vagy bicikli, ez minden normális embernek jár....

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2015.03.11. 20:56:56

egyetértek az első véleménnyel.
Persze nem csodálkozom, ha a szavazásban a 2. vezet, nyilván, az index, proli olvasói nehezen tudnak mit kezdeni a szabad idejükkel, a plázázáson kívűl.
Egyébként a kereskedelemben dolgozók is tudják, hogy forgalom szempontjából a vasárnap a leggyengébb nap, mert akkor tényleg, csak a bámészkodó proli jár bambulni a bevásárlóközpontba.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2015.03.11. 21:07:41

@quisum: sajnos a társadalom ilyen, vannak bizonyos törvények, amiket illik betartani, nem tehetsz kárt másokban csak úgy, mert neked szottyant rá...

ha neked ez nem tetszik költözz egy lakatlan szigetre...

vagy 2018ban szavazzatok a szellemi példaképetekre, demokrata dopeman, hátha eltörli a törvényeket

Szelid sunmalac 2015.03.11. 22:01:46

@kewcheg: Ertem. Tehat anormalis elet a 70es evek panelproli eletmodja es mindenki koteles kovetni. Lavor bazmeg. Kismise meg rantotthus notaval. Aztakurvaeletbe. Miert nem iktatjak rogton torvenybe?! Szombatonkent meg ostorcsattogtatas a csikoskepzesen, esetleg valyogvetes a fonoban.

HerbSpaak 2015.03.11. 22:19:09

12/24-ezek. Érdekes nincs vasárnap,ünnep,stb. Igaz én vállaltam.
De pld, hazamegyek szombat reggel, akkor alszom egyet, másnap szabadnapos vagyok, be tudnék vásárolni a köv hétre. Hétfőn reggel megyek, egész nap, az ugrott. Másnap este. Most akkor autózzak naponta többször , kb 50 km-et,mert Őszentségei csak a saját ajtajukig látnak,nem is hallottak folyamatos munkarendről ...
Vagy hagyjam éjjelre a kocsiban a cuccot, nyáron tönkre is megy.
Esküszöm nem volt komplett aki kitalálta.

kisQtya 2015.03.11. 22:30:47

Azért kell vasárnap bezárni, mert nem tartják be a munkaügy szabályokat?????
Jól nézünk ki.

Mint Kohn bácsi, akinek minden napja veszteséges volt, abból élt, hogy vasárnap zárva tartott.

Én sosem vásárolok hétvégén (szombaton sem), de azt kibaszottul rühellem Viktorországban, hogy mindig egy rakás gennyesagyú kretén hülye politikus mondja meg, hogy én mit csináljak. Pedig a szaros seggem kinyalására sem méltó ez az újkeletű prolisztokrácia.
Minden politikus GECCI!
Broááááááááááááf!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.03.11. 23:07:55

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: @wmiki:

A maradék suttyó fideszes egyetért. A fidesz által nem fertőzött többiek nem értenek egyet. A választó megítéli a fideszt, ezt látjuk most. Ennyike, nem bonyolult.

talicskás munkásember 2015.03.12. 00:12:37

Nem így kellene a kizsákmányolt munkavállalók érdekeit képviselni, hanem korrekt Munka Törvénykönyvvel, annak betarttatásával és szigorú ellenőrzésekkel.

Ari11 · https://www.facebook.com/app_scoped_user_id/993743967324468/ 2015.03.12. 00:13:43

@Bogyó 2: Minden szavaddal egyetértek, és a 2 felnőtt lányom is .Egész héten, 10-12 órát dolgoznak a 8-óra helyett : ((( Szombaton össze esve, próbálnak meg kicsit piheni, rendet rakni, főzni, estére megint elfáradtak a heti házi munka lemaradás behozásában. vasárnap délután el kocsikáztunk egy nagy áruházba, ha volt pénzünk vásároltunk, ha nem volt akkor kőrbe néztünk, és ki választottuk azt amit majd szeretnénk megvenni, ha megkapjuk a fizetésünk. De ebben az esetben, volt iodőnk jól megnézni a terméket, és könnyebb volt dönteni, hogy kell-e ez nekünk, vagy nem. Így együtt voltunk, nézelődtünk, megismertük az aktuális kínálatot. Na most ez ugrott, zárva maradnak ezek az áruházak. Így pénz nélkül, majd nem nézelődünk, hanem azon streszelünk, hogy milyeny nyomoronc az élet.

Darth Revan 2015.03.12. 00:26:44

Miert csak a bolti dolgozoknak szent a vasarnap? Ha valaki benzinkuton vagy telefonos ugyfelszolgalaton stb. dolgozik, annak nem kell a szabad vasarnap?
Rengetegen dolgoznak vasarnap, buszvezetotl kezdve, a mentorvoson keresztul a tuzoltokig stb. Miert a bolti dolgozok "jo lete" a fontos?
Baromsag az egesz, remelem megerem a Semjenek temeteset es akkor majd boldogan enekelve tancolok a sirjuk felett.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2015.03.12. 01:18:00

Wmiki, a blog.hu egyik színes és értelemtől duzzadó egyénisége, egy hivatásos nick, és egy harmadik támogatja a zárvatartást, de ők sem érvekkel, hanem ellenérvekkel. (Pl aki ezt támogatja az hülye).

Ez sokat elmond erről a dologról.

Személyes tapasztalataim:

Bolttulajdonos 1, nyitva lehetne vasárnap, többször bement dolgozni is vasárnap ha valaki beteg volt, nyaralt, stb, ám megmondta: Nem fogja minden vasárnapját a boltban elbaszni, nem azért van 12 alkalmazottja. Szarik rá, hogy nem lesz a faluban kenyér vasárnaponként. 1 embert akart kirúgni, kettő lett belőle. Igaz, így szombaton is korábban zár majd (már délben, eddig 15:00 ig volt szombaton), de legalább a zsidó családok is többet lehetnek együtt (Ez utolsó mondat nem zsidózási céllal íródott, csak gondoljuk végig, miért csak egy vallás van előnyben részesítve, holott vallásszabadság van.) Aztán ahol csak Ahmed üzemeltet boltot, ott majd pénteken sem lesz kenyér.

Bolttulajdonos 2, nyitva lenne vasárnap, jó helyen is van, csak éppen ahonnan eddig jött a péksütemény, az a pék szombat reggel eztán leáll. (A leálló boltok miatt) Vasárnap meg nem adhatja a kenyeret drágábban, mint a hét többi napján (árcédula, pénztárgép programozás,...). Azt ő maga sem hiszi, hogy a környék eddigi vasárnapi forgalma majd mind őhozzá fog most betérni, nevetve mondta, ha mégis, akkor bezár, mert azt a forgalmat sem a boltja, sem ő maga nem bírná fizikailag.

Bolttulajdonos 3.
Eddig se, eztán se lesz nyitva vasárnap. H-P 6-20, Szo 7-13 keccsöltek eleget a kisboltjukban. Amióta a cigit elvették, nagyon lement a profitjuk, már gondolkoznak rajta, hogy bezárnak. Alkalmazottjuk már nincs, mert feketén nem merték továbbdolgoztatni.
Ők sem akarnak vasárnap dolgozni.

bkkzol 2015.03.12. 01:40:32

Szerintem a munkaidőt is csökkenteni kellene napi 5 órára a minimálbér egyidejű 300%-os emelésével. A szabadságot így elegendő lenne +20 nappal megemelni.

Tapsi75 2015.03.12. 01:47:26

Állítólag piacgazdaság van Magyarországon. Ez nagyon egyszerű: a boltnak megéri nyitva lenni? Ha igen, akkor csináljak, termelik az adót, ha nem eri meg úgy is bezárnak.
Az nyilvánvaló es ráadásul elég galád hazugság, hogy majd így többen mennek misére, meg tobb idő lesz a családra. Főleg ha a család másik fele benzinkutas, buszsofőr, mentős, pincér, katona...

Lajos Csánó 2015.03.12. 06:58:47

@wmiki: Milyen szép az élet!Kár,hogy ez nem vonatkozik arra a sok emberre akik vasárnap is dolgoznak!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2015.03.12. 07:18:55

@HerbSpaak: Te esetedben teljesen jogosan siránkozol.
Most van, amikor 3 napra is előre kell gondolkodnom, ez pedig jócskán meghaladja az átlagos index olvasó szellemi képességeit.

Egyébként, elvtársak, azt tudtátok, hogy a fejlett nyugaton szintén nincsenek nyitva vasárnap az üzletek?
Ott is diktatúra van, és fasizmus, igaz?

pillae 2015.03.12. 07:40:50

A vasarnapi zarvatartas lehet, hogy a bolti alkalmazottaknak jo (kiveve akiket kirugnak, mert kevesebb a munka), de rossz azoknak, akiket kirugnak a: kostoltato/hosztessz cegtol, a beszallito es szallitmanyozo cegektol, a polcszervizes cegektol, a reklam-kihelyezoktol, a takaritoktol, a biztonsagi szolgalattol, a hiperek folyosoin levi kisuzletekbol. Hiszen 6 napi munkahoz kevesebb ember is eleg. Es ez nem fog megjelenni abban a statisztikaban, ami a "vasarnapi zarvatartas miatti elbocsajtasok"-rol szol. Hiszen nem a bolti alkalmazottakat kuldtek el.

Nick Leeson 2015.03.12. 07:42:15

Ezzel az egésszel az a legnagyobb gond, hogy megszűnik az "Unatkozásból elkövetett" vásárlás, amikor valaki nem tervez venni valamit, csak véletlenül meglátja, és megtetszik neki, meg is veszi. Ezt szaknyelven impulzus vásárlásnak nevezik. Tipikusan plázák, nagy áruházak gyúrnak rá erre. És tipikusan a vasárnap történik a legtöbb ilyen, amikor sokan nem vásárolni mennek plázába, hanem kávézni, enni, nézelődni, stb. Azt ugyan pontosan nem tudom, hogy ez a vásárlási típus hány milliárdot tesz ki a kereskedelemben, de biztosan jó néhány milliárd. Ennek ugye van áfája, jövedéki adója, stb. Ez mind ki fog esni. A GDP is csökkenni fog. Na és mivel fogja az állam ezt a bevétel kiesést pótolni? Nyilván újabb adókkal! Tehát duplán csesznek ki az emberekkel! Kb. úgy mint a Trafik ügy. Jól kitoltak az össze dohányossal, pár tízezer ember munkanélküli lett, kevesebb adó folyt be, újabb adókra lett szükség...
Szóval ez itt a legnagyobb probléma. A dupla szopás!!!!

2015.03.12. 07:48:18

@wmiki: Amennyiben te akarod eldönteni, hogy a proli hétvégén mehet vásárolni, vagy nem, az a teljes szabadság... :DD Amúgy nyugaton nyitva vannak, ahol meg nem, ott tervezik a nyitva tartást.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2015.03.12. 08:05:01

@wmiki: "Egyébként, elvtársak, azt tudtátok, hogy a fejlett nyugaton szintén nincsenek nyitva vasárnap az üzletek?"

a kulonbseg annyi, hogy itt a minimum fizetes a lidl-ben 4000 chf es 3% a munkanelkulisegi rata, te istenmajma:-)

ja, es meg annyi, hogy szombaton is este 8ig vannak nyitva.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2015.03.12. 08:42:18

döntsétek már el, elvtársak:
Most akkor nyugaton nyitva vannak vasárnap, vagy nem?
és akkor ott diktatúra van, vagy nem?

vélemény8 2015.03.12. 08:57:48

Nézzétek meg a szavazást...!

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2015.03.12. 09:13:28

@wmiki: mar megint ez az osotoba altalanosito es demagog papolas, istenmajma...:-)

van, ahol zarva vannak es van ahol nyitva. az emberek igenyetol es a gazdasagi helyzettol fuggoen. mert demokracia van. nem valami elbaszott koropocsu szentfazek suketelese alapjan dontik el, nem valami halottkultuszt es kivegzoeszkozt elteto babonas minipart hataroz.

nem a hozzatok hasonlok dontenek a tobbseg sorsarol es igenyerol. eppen ezert demokracia.

erted, istenmajma?:-)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2015.03.12. 09:19:21

@ausländer Sipi: nem értem :(

miért nincsenek nyugaton mindenhol nyitva, hiszen ott demokrácia van, nem?
vagy akkor a fidesz 2/3-os kormányzása, és a törvényhozása is demokratikus?
hiszen azt is a többség döntötte el...

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2015.03.12. 09:38:36

@wmiki: nem. nem a tobbseg dontotte el. egy 0 szazalekos torpeminoritas dontotte el. a tobbseget fent lathatod a szavazas eredmenyenel. nem veletlenul nem engedi nepszavazasra a 27 szazalekos ketharmad, hiszen csunya nagy eges lenne belole. amugy semmi mas nem tortenik, mint a gazdsagi verseny befolyasolasa kormanyzati eszkozokkel, aholis a cba javara probaljak annak konkurenciait ellehetetleniteni. es ez nem demokracia, ez konkretan maffiaallam.

persze ezt te, egy isten teremtett beszelo majma nem ertheted, ehhez egy ember intelligenciaja szukseges, a babona keves:-)

medvegy 2015.03.12. 09:44:17

@wmiki: Tudjuk, hogy ahol nem te ugráltatod az embereket kedved szerint ott demokrácia sincs. Szerinted.

Mellesleg nyugaton ahol nincs vasárnapi nyitvatartás, ott eddig sem volt. Viszont egyre több helyen tartanak nyitva vasárnap a boltok, mert ott is igény van rá.

Tényleg egy elme és orvos látott mostanában? Nem az interneten kellene kiélned magad....

yPress 2015.03.12. 09:49:30

Erről már készült egy KDNP-s felmérés.
Csak valamiért nem publikálták - nem is értem, ugyan miért nem?
www.facebook.com/questions/214899198606729/

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.03.12. 09:50:34

@wmiki: Menjél már a picsába! Eleve minek ásted elő újra ezt a "lestrapált" nicket?

Amit írtál, az olyan, minthogy aki nem ért egyet az iskolások drogszűrésével az a drogmaffiát támogatja. "Picit" sarkos, ősi suttyó és fideses módszer.

Bitang Inas 2015.03.12. 09:53:03

@wmiki: mi itt lakunk.
ez egy vesztes ügy.egyszerűen megint olyanba avatkozik a Fidesz ami az emberek többségét irritálja.
visszalepeskent eli meg majd mindenki.valami volt.most nem lesz.
isten barmai fidesz kdnp

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2015.03.12. 09:56:21

@pillae: hja egy nagyvallakozo mondta nekem.65 milliót fog sporolni a kirugottak bérén....
ennyi

medvegy 2015.03.12. 10:07:48

@FILTOL: És mennyit fog veszteni az el nem adott árukon? És mennyi lesz neki a bevételkiesés, illetve az államnak a kieső áfa és az egyéb adók?

jogalany 2015.03.12. 10:46:26

A fidesz egy szemét, már a magán emberek napi programját is meg akarja jatározni. Kezdte ezt a szennyvízelszállítás kötelező kifizettetésével, hogy a polgárnak akkor is ki kell fizetni a számlát, ha el sem viszik.
Mível ez pár tízezer embert érintett budapesten, nem volt miatta tüntetés, az apátia tetten érhető volt. És a zárva tartással is ugyanez a helyzet. A népek már nem mennek sehova, nem írnak leveleket - apátia van.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2015.03.12. 10:48:08

@jogalany:

"A népek már nem mennek sehova, "

Én speciel eztán ha vasárnap akarok vásárolni, majd Párkányba megyek. Igaz, már hét közben is elég sokszor oda megyek. Tegnap pl vacsorázni mentünk oda.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2015.03.12. 10:54:07

@jogalany: "A népek már nem mennek sehova"

dehogynem.
en pl Svajcba mentem orbanek elol:-)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.03.12. 11:07:31

A vasárnap szó a vásárnapból alakult ki. Vagyis a vasárnap történelmileg és kulturálisan is magában hordozza a vásárlást, mint olyat.
Két lehetőség van: Vagy tartsuk mégis nyitva az üzleteket, vagy nevezzük át a vasárnapot templomnapra! :)

Ez az intézkedés már oly
Felkavaró, mint egy bomba.
Vásárnapon ne vásárolj,
Menj templomba, stadionba!
:)

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.03.12. 11:11:38

@Bitang Inas: Ne aggódj, fél év múlva a fidesz eltörli a "Gyurcsány vezette bukottbaloldal által bevezetett kötelező vasárnapi zárvatartást", és a wmiki, batyu félék itt fognak tapsikolni neki. :-) Egyszerűek mint a faék.

seahawks 2015.03.12. 11:11:47

lehet megérthető okokat felhozni a zárva tartásért, de a fő indok a témában szerintem az hogy ezzel a döntésseé a fidesz-kdnp belszól az életünkbe. nem egyszerűen pénzt vesz ki a zsebünkből, hanemmegtilt valamit, ami a magyar embernek mindig is szokása volt: a vásárnapi vásárlás. ezért diktatórikus ez a döntés.

Nprobe 2015.03.12. 11:18:19

@wmiki:
Melyik fejlett nyugatra gondolsz? A narancspropaganda ellenére az összes ott felsorolt országban VAN vasárnapi nyitvatartás. Nem mindenhol (egész országra kiterjedően), de van.
Ahol nem általános, ott vagy az alkalmak számát növelik a közeljövőben, vagy eltörlik a törvényi tiltást (vagy min. tömegek apellálnak érte).
Mondj példákat, mely országokban tiltott szerinted, én pedig majd sorra megcáfolom, hogy azon országban hol és mikor lehet vasárnap vásárolni.

Advanced Flight 2015.03.12. 11:40:29

Nyugi, szét lesz ez a szabályozás szedve az EU-ban. Teljesen vállalhatlan, verseny-és piactorzító az egész, hiszen boltméret, illetve tulajdonos- és családjogi viszonyok adják az alapját. Milyen közérdekre lehet majd hivatkozni, hogy a 200 nm-es bolt mehet, meg a családtag is mehet, a nagyobb üzlet meg nem?
Csak sajnos ez valszeg évekbe fog telni...

Traktoros lány 2015.03.12. 12:44:53

Miért nincs olyan opció, hogy LESZAROM?

Traktoros lány 2015.03.12. 12:46:56

@ausländer Sipi: "dehogynem.
en pl Svajcba mentem orbanek elol:-)"
Én még emlékszem, hogy izraelről álmodoztál anno (a fórumokon), úgy látszik oda se kellettél... :D

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2015.03.12. 12:50:17

@Traktoros lány: latod, nem kellene annyit innod, akkor nem deliralnal:-)

de ha zsido lennek es izraelbe vagytam volna barmikor is, az is a te szegyened lenne, hogy ezt pejorativ modon ertelmezed, istenmajma:-)

nem zsidonak lenni szegyen, hanem antiszemitanak es szociopatanak:-)

Traktoros lány 2015.03.12. 13:02:01

@ausländer Sipi: Akkor Te egy másik "Sipi" vagy, vagy hazudsz...
Az a másik folyton arról ajvékolt pár éve, hogy most már aztán tényleg felül egy "izaraelbe tartó charterre". De az biztos nem Te voltál.
Amúgy senki nem mondta, hogy szégyelld magad, ha zsidó vagy! Miket képzelsz? Normális vagy?

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2015.03.12. 13:22:45

@Traktoros lány: folyton ajvekoltam, hogy le fogok lepni, az igaz, de en europat celoztam meg:-)

elsosorban nemetorszag, ausztria volt a cel, de aztan masfel eve svajc lett belole. izrael? legfeljebb nyaralni. azt mondjak jok a tengerparti bulik tel aviv kornyeken, meg a voros tenger nagyon kiraly furdeni, buvarkodni.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.03.12. 14:52:21

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Kérlek! Átírom:

Ez az intézkedés már oly
Felkavaró, mint egy nagy pöttyös bolondgomba.
Vásárnapon ne vásárolj,
Jöjj templomba, fedett sportlétesítményomba!

Így már politikailag korrekt? :DDD

Mikrobi 2015.03.12. 15:14:13

Örülök, hogy végre vasárnap zárva tartanak a nagy boltok. Vasárnap menjetek templomba, kirándulni, szülőket látogatni, ne vásárolni! Arra van hat napotok. És hagyjátok meg ugyanezt az eladóknak is!

kisf 2015.03.12. 15:23:50

@wmiki: Ne prolizzál itt, mint cégnél vezető beosztású, ugyanígy benn voltam szombat este is, mert beszállítói lét nem egyszerű. Ha kellett, kirándulás előtt még bevásároltunk vasárnap. Most majd a melós időnként elkéri magát egy órával korábban, el kell engednem, nem mondhatom, hogy vasárnap...

turista a saját országában 2015.03.12. 17:11:44

@ausländer Sipi: "ja, es meg annyi, hogy szombaton is este 8ig vannak nyitva."

Ezentúl idehaza is így lesz, sőt 9-10h-ig lesznek nyitva szuper-hipermarketek.

De ez nem fogja kompenzálni a vasárnapi zárvatartás okozta bevételkiesést.

turista a saját országában 2015.03.12. 17:18:33

@Mikrobi: "Vasárnap menjetek templomba, kirándulni, szülőket látogatni, ne vásárolni!"

Azért vasár - azaz vásárnap a neve hét utolsó napjának, mi, okostojás? A középkorra visszamenően...

Exploiter 2015.03.12. 17:25:38

@Mikrobi:

Ok, akkor hagyjuk meg a mentősöknek, benzinkutasoknak, segélyhívóknak, börtönőröknek, rendőrnek, orvosnak, szerelőnek, ügyfélszolgálatosnak, kőművesnek, postásnak, papnak, tűzoltónak, fizetett kommentelőnek is...

kisQtya 2015.03.12. 19:52:32

@Mikrobi: Én eddig is meghagytam. De nem szeretném segélyből eltartani a templomban térgyepelő kirúgott eladókat.
Figyuzzatok! Kampányolni kellene, hogy senki, a családi vállalkozások se tarthassanak nyitva. Szerintem ők is térgyepeljenek inkább vasárnap.

kisQtya 2015.03.12. 19:54:19

@Exploiter: Ne hagyjuk meg! Követeljük tüntetésen, hogy SENKI ne dolgozhasson vasárnap. A mentős se, meg a rendőr se, meg a tűzoltó se. Térgyepeljenek!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2015.03.12. 20:23:39

@kisQtya:

Mi lenne, ha szombaton is mindennek zárva kellene lennie? Csak hogy még több időt tölthessünk együtt....

Hodor Hodor 2015.04.14. 12:23:23

Ön támogatja a vasárnapi zárva tartást?
Határozottan ellene vagyok!
süti beállítások módosítása