Gyorséttermekben razziáztak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei januárban,célzottan a sült krumplit és annak elkészítésének körülményeit vizsgálták, majd laikus vásárlókkal teszteltették is őket. Négy gyorsétteremben jelentek meg egyszerre a Nébih ellenőrei és tartottak helyszíni szemlét egy budapesti bevásárlóközpontban. A szakértők a sültburgonya-készítést vették górcső alá, vizsgálták az alapanyagokat, a sütés szabályainak betartását, a higiéniát, a sütési technológiát és magát a készterméket is.
Három helyszínen használtak gyorsfagyasztott, elősütött hasáb vagy szalmaburgonyát (Burger King, KFC, McDonald's), a negyedik helyen pedig elősütött alapanyaggal dolgoztak. Az ellenőrzések idején egyik üzletben sem magyar előállítású burgonyát használtak fel. A gyorséttermi sültkrumplik esetében érdekes kérdés a sótartalom. A megvizsgált sült krumplik közül a legtöbb sót a McDonald's terméke tartalmazza nyilvántartások alapján, amit a mérések is igazoltak. Ezt követi a Burger King, majd a KFC sült krumplija. A BelFrit termékénél választható, hogy sózva vagy sózás nélkül kérjük a terméket.
A kedveltségi kóstoláskor laikus vásárlók tesztelték a termékeket. Pontozták a sült krumplik ízét, illatát, állományát, színét és alakját. Ennek alapján a legkedveltebb a Burger King terméke lett, második a BelFrit, míg harmadik helyen a McDonald's sült krumplija végzett. A sort a KFC terméke zárta. A Nébih Szupermenta blogjának tesztről szóló posztját ide kattintva lehet elolvasni.
De vajon melyik a legjobb, legfinomabb gyorséttermi sültrumpli a Nagy döntés blog olvasói szerint? A döntés ezúttal is a Ti kezetekben van!
A DÖNTÉS