Melyik a legjobb olcsó okostelefon?
2015. február 20. írta: Despota

Melyik a legjobb olcsó okostelefon?

original.png

Azt már kiderítettük, hogy a legjobb és legnépszerűbb csúcskategóriás okostelefon nem más, mint az iPhone 6 Plus. Erősen rápörögtetek a kérdésre, több, mint 13 ezer szavazatot küldtetek, ezért most újra a mobilok világába repítünk benneteket, de ezúttal az olcsóbb készülékek legjobbját kutatjuk. A lista összeállításánál a legfontosabb tényező a használhatóság és az ár/érték arány volt, így a nagyon olcsó, de semmire sem jó mobilokat figyelmen kívül hagytuk. Igyekeztünk több hazai és külföldi oldal cikkeiből ihletet meríteni, ezek alapos áttanulmányozása után választottuk ki a végső ötöt. Lehetett volna máshogy, másként, mi mégis a Motorola Moto G, Sony Xperia M2, Samsung Galaxy Ace 3, Nokia Lumia 630, Huawei Ascend G6 telefonok mellett döntöttünk. Mindegyik kiváló mobil, egyikkel sem lehet mellényúlni, ezt mi magunk is megtapasztaltuk, mert a napokban végignyomkodtuk az összeset. Azt azonban nem fogjuk elárulni, nekünk melyik volt a kedvencünk, hiszen a döntés, mint mindig, ezúttal is a Ti kezetekben van!

Van egy ötleted, vagy írnál egy cikket nekünk? A nagydontes@gmail.com címen elérsz minket!

Motorola Moto G

motorola-moto-g-big.jpg

Nem volt könnyű hozzájutni, hiszen nem minden sarkon árulják ám ezt a kiváló kis készüléket, még szerencse, hogy egy kedves barátunk az egyik internetes áruházon keresztül rendelt magának egyet tavaly novemberben és megengedte, hogy megtapizzuk. No nem őt, csak a telefonját. Sőt, valójában ő kért meg bennünket, hogy lehetőleg tegyük fel a listára a Motorola négymagos processzorral, HD felbontású IPS kijelzővel, 8 gigás belső tárhellyel és 5 megapixeles kamerával felszerelt masináját. Külsőre kifejezetten hasonlít a Nexus 4-re, lekerekített sarkok és kavicsszerű formavilág jellemzi.

A 4,5 inches kijelző 1280x720 felbontásra képes és Gorilla Glass 3 védi a különböző sérülésektől. 1,2 megapixeles előlapi és 5 megapixeles hátoldali kamera került a telefonba, amellyel korrekt minőségű képeket lehet készíteni.Négymagos, Snapdragon 400-as SoC ketyeg benne, magonként 1,2 GHz az órajel, grafikus gyorsítást egy Adreno 305-ös GPU végzi, a RAM mérete pedig 1 GB. 4.3-as Android teljesít szolgálatot a telefonban, amely gyors és megbirkózik szinte minden alkalmazással, fagyással és akadozással nem találkoztunk. Kétféle verzió létezik, az olcsóbbik 8 gigás belső tárhellyel rendelkezik, a drágábbik ennek dupláját nyújtja, de SD kártyával ez természetesen tovább bővíthető.

A telefon legjobb tulajdonsága maga az ára, 50-55 ezer forint környékén juthatunk hozzá és ennyiért tényleg minőséget kaphatunk.

Sony Xperia M2

hero-970-80.jpg

A Sony üdvöskéje minden gsm boltban, elektronikai szaküzletben és a mobil szolgáltatóknál is elérhető, így sokkal könnyebben hozzáférhettünk, mint előző versenyzőnkhöz. A telefont tavaly a Mobile World Congress keretein belül mutatta be a japán gyártó és a korábbi cégpolitikával ellentétben az alsóbb kategóriában kívánt nyomot hagyni vele. Ez sikerült is nekik, a közel fél órás nyüstölés után megállapítottuk, hogy a Sony igazán jó munkát végzett.

A korábban kizárólag felsőkategóriára jellemző formavilágot az M2 is magán hordozza, stílusos, elegáns és remek az anyaghasználat (üveg és műanyag kombinációja), az összeszerelés is teljesen rendben van. A telefon nem kimondottan apró, egy 4,8 hüvelykes, 540 x 960 pixeles felbontásra képes kijelzővel van felszerelve, amely csupán TFT és nem IPS, ennek ellenére teljesen rendben van, a fényerő elég erős, a színek természetes hatásúak és a betekintési szöggel sincs semmi gond. Az előlapot karcálló borítás óvja a sérülésektől.

A Sony igyekszik megfelelő teljesítményt garantálni az M2 esetén, amely a Qualcomm Snapdragon 400 MSM8926 lapkakészletnek köszönhető. A négymagos processzor ARM Cortex-A7 magjai 1,2 GHz-en dolgoznak, a grafikus teljesítményt az Adreno 305 garantálja. RAM-ból 1 GB-ot kapunk, ha a rendszer alapjáraton pörög, akkor nagyjából 600 MB-ot használ fel. A rendszer (Android 4.3) és az alkalmazások gördülékenyen, akadásmentesen futnak. A belső tárhely mérete 8 GB, az elérhető adatmennyiség viszont csupán 5 G, ezért az M2-be egy maximálisan 32 GB-os kártyák fogadására képes microSD foglalat is került. A telefonba két kamerát szereltek, a hátlapi modul 8 megapixeles, autofókuszt használ, sötétben pedig a ledes villanó segíti a környezet megvilágításában. Kifejezetten jó képeket és videókat lehet rögzíteni vele. Az előlapi kameráról a Sony nem közölt információkat, de kiderült, csupán VGA felbontásban rögzíti a felvételeket.

A mobil ára nagyjából 55-60 ezer forint környékén mozog, ebben az árfekvésben abszolút jó választás lehet.

Samsung Galaxy Ace 3

gal19260fs.jpg

Pár évvel ezelőtt, amikor a Galaxy Ace megjelent, volt szerencsém néhány napig birtokolni egyet. Egy jól sikerült koncert után sikerült elhagynom a telefonomat, amely egy Samsung Galaxy S2 volt és ezzel próbáltam meg pótolni, de annyira nem győzött meg, hogy a lehető legrövidebb idő alatt megszabadultam tőle. Azóta nem is próbálkoztam ezzel a sorozattal, egészen múlt szombatig, amikor megakadt rajta a szemem az M betűs boltban. Ha már úgyis ott voltam, futottam egy kört és közelebbről is megnéztem.

Az Ace 3 fekete, fehér és vörös színben is elérhető, nekem egy feketét volt szerencsém megvizsgálni. A formavilág és az anyaghasználat mondhatni szokványos, aki már látott Samsung telefont, az jól tudja, mire számítson; csillogó műanyag borítás, krómozott díszléc, szappan hatás. A telefon 4 hüvelykes képátlójú, 480 x 800 pixeles felbontású TFT-LCD érintőkijelzőt kapott, amely nem tűnik kifejezetten meggyőző megoldásnak, ennek ellenére abszolút rendben van. Élén színek és kiváló fényerő jellemzi, a betekintési szög is megfelelő.

A készülék lelke egy Qualcomm Snapdragon 400-as processzor,a kétmagos processzor 1,2 GHZ-es órajelen ketyeg, a grafikus gyorsításért egy Adreno 305-os GPU felel, a belső memória mérete pedig 1 GB. A belső tárhely 8 GB-os, ebből a területből a felhasználók ténylegesen körülbelül 4,6 GB-ot érhetnek el. Android 4.2.2-es operációs rendszer nagyon gyorsan teszi a dolgát, a telefon a sebességmérő teszteken is remek teljesítményt nyújtott. A hátlapon található kamera 5 megapixeles, autofókuszos, működését gyenge fényviszonyok között egy ledes villanófény segíti. A legnagyobb elérhető felbontás állóképeknél 2560 x 1920 pixel, videókat 720p-s HD felbontásban rögzíthetünk 30 képkockával másodpercenként. A képek minősége nem túl izmos, de abszolút vállalható ebben a kategóriában. Az előlapi kamera VGA felbontásra képes.

A Samsung Galaxy Ace 3 jól lett beárazva, 33-35 ezer forint környékén elvihető.

Nokia Lumia 630

lumia630frontface_640.jpg

Legutóbb hiányoltátok a Windows Phone rendszert futtató telefonokat, így semmiképp nem szerettünk volna abba a hibába esni, hogy ismét megfeledkezünk róluk. A választásunk a Nokia Lumia 630-ra esett, mert egyrészt rengetegen ajánlották a figyelmünkbe, másrészt nagyon meggyőző volt a találkozásunk vele.

A Nokia Lumia 630 egy kimondottan pofásra sikerült készülék. Külseje és belseje minden szempontból összhangban van, minimalista design jellemzi. Az anyaghasználat rendben van, kényelmes, masszív és strapabíró a telefon. Az IPS-LCD kijelző 4,5 inches és 480 x 854 pixel felbontásra képes. A színek élénkek és valósághűek, a betekintési szög nem tökéletes, de egyáltalán nem rossz, vagy zavaró.

Négy processzormag dolgozik a mobilban, amely szintén Qualcomm Snapdragon 400-as és ez is 1, GHZ-es órajelen ketyeg.a grafikus gyorsításért továbbra is egy Adreno 305-ös GPU felel. A RAM mérete csupán 512 MB, ami a jelek szerint a Windows Phone 8.1-es operációs rendszernek és az azon futó alkalmazásoknak elegendő, de nem ártott volna dupla ennyivel felvértezni. Ettől függetlenül teszi a dolgát, nem röcög, nem akad, nincs vele semmi bibi. A hátlapi kamera 5 megapixel felbontású, videót 720p-s felbontásban lehet rögzíteni vele. A képek megfelelő minőségűek, de csodát természetesen nem kell várni tőle. Az előlapi kamerát sajnos nem tudtuk kipróbálni, mivel férfiasan bevallom, elfelejtettük.

30 ezer forint körüli összegért dobálják, ami valljuk be, igazán jó árazás.

Huawei Ascend G6

ascend-g6-4.jpg

Őszintén szólva eleinte idegenkedtem ettől a készüléktől, hiszen a kínai gyártmány nem éppen a minőség szinonimája, ennek ellenére kellemesen csalódtam. 3 napon keresztül volt hű és megbízható társam a Huawei okostelefonja és nagyon meg voltam elégedve vele. Főleg, miután megnéztem, egyáltalán hogyan is kell kimondani a Huawei szót, mert érdemesnek találtam rá, hogy megtanuljam.

Mutatós, karcsú idomokkal megáldott telefon az Ascend G6, a lekerekített felső és a gömbölyű alsó rész igazi egyéniséget kölcsönöz neki. A súlya mindössze 115 g, kényelmes kézben és zsebben is tartani. Elöl 4,5 hüvelykes, IPS típusú, qHD-s kijelző fogad bennünket, amely 540 x 960 pixel felbontásra képes. A fényerő és kontraszt arány megfelelő, a színek szépek, a betekintési szög is rendben van. Napfényben azért elég szépen tükröződik, de láttunk már rosszabbat.

A készüléket a Qualcomm megbízható négymagosa, a Snapdragon 400 hajtja, magonként 1,2 gigahertzes órajelen, a grafikai munkát az Adreno 305 végzi. A rendszerhez 1 GB RAM dukál, a belső tárhely 8 GB, ebből 5,49 GB felhasználható, további tárhelynek ott a microSD foglalat. A hardver folyamatos és akadásmentes működést biztosít, a kezdőoldalak és menük animációi nem dadognak, ahogy közepesen terhelt alkalmazások és online tartalmak sem, megakadással komoly rendszerigényű tartalmaknál lehet csak találkozni. 8 megapixeles autófókuszos hátlapi és 5 megapixeles szelfikamerát szereltek a telefonba, mindkettővel elég jó képeket tudunk lőni, hétköznapi használatra teljesen elegendő.Androidból  Jelly Beant, azaz 4.3-at kapunk.

45-50 ezer forintot kérnek érte, de aki hajlandó alaposan utánajárni, pár ezer forinttal olcsóbban is hozzá juthat.

A döntés

Habár a rövidebb-hosszabb tesztek alapján mi magunk is rangsoroltuk a fent említett telefonokat, egyezségre nem jutottunk annak tekintetében, melyik közülük a legjobb. Arra buzdítunk benneteket, hogy hozzátok meg helyettünk a végső ítéletet és válasszátok ki, szerintetek melyik is a legjobb olcsó okostelefon a piacon. Ne feledjétek, a döntés ezúttal is a Ti kezetekben van!

Forrás: mobilarena.hu

Van egy ötleted, vagy írnál egy cikket nekünk? A nagydontes@gmail.com címen elérsz minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr607191051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

avókádómaki 2015.02.20. 23:23:57

Szerintem rengeteg telefont kihagytatok, és még azt se lehet mondani hogy csak olyan modellekre korlátozódtatok amik hivatalosan is vannak az országban. Ezek már mind elég régi modellek, pedig az utóbbi fél évben fél tucat jobb alternatíva jelent meg. Xiaomi Redmi 2 és Redmi Note, Meizu M1, Sharp Aquos Crystal, Moto G II, sőt akár még a Honor 3C is.

avókádómaki 2015.02.20. 23:23:57

Szerintem rengeteg telefont kihagytatok, és még azt se lehet mondani hogy csak olyan modellekre korlátozódtatok amik hivatalosan is vannak az országban. Ezek már mind elég régi modellek, pedig az utóbbi fél évben fél tucat jobb alternatíva jelent meg. Xiaomi Redmi 2 és Redmi Note, Meizu M1, Sharp Aquos Crystal, Moto G II, sőt akár még a Honor 3C is.

pneumónia 2015.02.20. 23:57:01

Abszolút igazat adok az előttem szólónak, a Huawei Honor 3C leiskolázza akár az említett telefonokat is, edigitalban 2 év itthoni garanciával, már Kínából sem éri meg megrendelni...
És pár ismeretlen, de jó telefon:

Lenovo s660
Lenovo p780
Coolpad F1
Iocean x8 mini
THL T6s pro
ZTE V5
Cubot s168

Vincenzo6 2015.02.21. 02:58:19

A Lumiát nem kell egy év múlva szeméttelepre küldeni, ha használod is, a Windows működni fog.. Ez a szempont kimaradt.

Vitalij 2015.02.21. 08:08:45

Ott a Tesco-s Opendott 4 mag 1 giga ram, elől hátul kamera, 2 simes és csak 30 rongy és kártyafüggetlen... Pölö

RTB 2015.02.21. 08:43:45

kimaradt a Lumia 535, 435. A windowsos olcsó mobiloknak az az előnye, hogy amit tudnak, azt fagyás és lagg mentesen, mert rendes vasuk van.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.02.21. 20:47:58

Ericsson 197. Szerintem a legjobb. :))

"Miert Sony Xperia M2" ? Miert nem a Z modellek?
Lassan ket (2!) eves lesz az Xperia Z Ultra-m amit kb 600 Euroert vettem Hong Kongban, na meg abban is erosebb hardver van mint een az M sorozatosban.. Bar mostanaan nem hasznalom, inkabb egy 10 collos kinai tabletet, azon telefonalok (headsettel), melozom es szorakozok.

www.aliexpress.com/store/product/In-Stock-Teclast-P98-Air-A80T-Octa-Core-Tablet-PC-9-7inch-IPS-2048x1536-Retina-G/1041162_2053026199.html

randomuser1 2015.03.02. 15:57:29

az a baj ezekkel mind, h hígfos a kijelző felbontása...
süti beállítások módosítása