Melyik a legjobb Apple kütyü?
2015. február 13. írta: Despota

Melyik a legjobb Apple kütyü?

apple-products.jpgMivel az okostelefonokkal kapcsolatos szavazásunkat óriási fölénnyel nyerte meg az iPhone 6 plus, ezért elhatároztuk, hogy a többi Apple terméket is alaposabban megvizsgáljuk és a végén kiderítjük, - természetesen a Ti hathatós közreműködésetekkel- hogy melyik a leginkább felkapott és melyiket szeretitek a legjobban. Ezúttal sem lesz könnyű a feladat, hiszen telefon, zenelejátszó, laptop, egybeépített számítógép és tablet is helyet kap mai versenyünkben, de bízunk benne, hogy sikerül zöld ágra vergődnünk és kiderül, melyik Apple vívmány a leglegleg. Ne feledjétek, a döntés ezúttal is a Ti kezetekben van!

iPhone

iphone-generations-2-600x337.jpg

Az iPhone egy, az Apple által tervezett és gyártott okostelefon. Első változatát Steve Jobs, az Apple hajdani vezetője mutatta be, 2007. január 9-én és azon év július 29-én került kereskedelmi forgalomba. A készülék fejlesztése 2004-ben indult, amikor Jobs kinevezett egy 1000 alkalmazottból álló csapatot, hogy a „Project Purple” (A lila terv) projekten dolgozzanak. Jobs, látván az érintőképernyőben levő lehetőségeket és hogy ezekből mennyit profitálhatna egy telefon, a kutatás fő irányát a GSM felé nevezte meg. A kutatások az amerikai AT&T Mobility-vel kezdődtek meg, és nagyjából 150 millió amerikai dollárt emésztettek fel 30 hónap alatt. Az első készülékek azon év június 29-én találtak gazdára, ottani idő szerint délután 18:00-kor. Vásárlók százai álltak hosszú sorokban az üzletek előtt szerte az országban. Európában 2007. novemberében lehetett kapni. Csak az első iPhone-ból hozzávetőlegesen 6.1 millió darabot értékesítettek. 2010-ig bezárólag 73.5 millió iPhone kelt el az egész termékskálát tekintve.

Mindeddig nyolc kiadásban készültek iPhone-ok, mindegyik a hozzátartozó operációs rendszer verzióval (iOS). Az első iPhone mind formailag, mind specifikációjában iránymutatónak számított a következő generációkra tekintve. A legújabb generációt jelenleg az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus képviseli, melyeket tavaly szeptember 12-én mutatott be az Apple.

iPod

103770576.jpg

Az iPod előtti lejátszók nehéz szerkezetek voltak, illetve inkább szakembereknek készültek, mint zeneszerető embereknek. Mindegyik kis akkukapacitással és kevés memóriával rendelkezett. A legtöbb hardver USB-keresztül másolta a zenéket, így 1000 szám felmásolásához legjobb esetben is egy éjszaka kellett. A zenekezelő programok, és a navigáció is keserves volt, valamint a lejátszási listákat sem támogatták. Ezzel szemben az iPod dizájnja egyszerű volt, egy nagy mechanikus tárcsával és egy monokróm kijelzővel rendelkezett. Az iTunesszal karöltve (amelyet egy külső program, a SoundJam alapjaira terveztek) az iPod egy sokkal kezelhetőbb, innovatívabb lejátszó volt a többi hardverhez képest.

Az iPod 1G, azaz az első generációs iPod 2001 októberében jelent meg hivatalosan. Ekkoriban főleg a discman-ek, azaz a hordozható CD lejátszók voltak elterjedtek, ám léteztek mind flash alapú, mind pedig merevlemezes lejátszók is - ez utóbbiaknál az iPod jóval kisebb volt. Ezen a gépen még az ún. Scroll Wheel volt megtalálható, ami egy fizikailag is forgó tárcsa volt. Ez elég sok gépen hamar meghibásodott, ezért az Apple leváltotta a Touch Wheel-re. Az elsõ iPod 5GB kapacitású volt, 160 x 128 pixel felbontású, monokróm kijelzővel. Mindezért 399 USD-t kellett fizetni - azaz a gép meglehetősen drága is volt. A mostani Apple termékek bevezetéséhez hasonló módon az iPod gyorsan elfogyott az USA-ban és Angliában. Ahol a Sony-nak egy évtizedébe telt, hogy eladjon 50 millió Walkmant, az Apple fele annyi idő alatt több iPodot értékesített. Körülbelül 140 000 darab fogyott 13 hét alatt – a lejátszó meredek ára ellenére. Három évvel bemutatása után az iPod a világ legkedveltebb zenelejátszója lett. Jelenleg 3 féle modell kapható, a színes, pici iPod shuffle, a vékony, nagyjából bankkártya méretű iPod nano és legnagyobb, "legokosabb", egyben legdrágább iPod touch.

MacBook Air

2010-10-2013mbah2h.jpg

Sokat vacilláltunk, vajon az Air, vagy a Pro kerüljön fel a listánkra, végül pusztán azért döntöttünk az előbbi mellett, mert mi is ilyet használunk. A MacBook Air az Apple kisméretű hordozható számítógépe, melynek első változatát 2008. január 18-án mutatták be San Franciscóban. Utazásra tervezték, mivel csak 1,08 kg (a 11"-os), illetve 1,35 kg (a 13"-os változat) súlyú és 17 milliméter vastag. Intel Core i5 vagy Core i7-es processzor van benne, flash alapú SSD háttértárral van felszerelve. A gépben 4 vagy 8 GiB RAM van, amely cserélhető, de nem bővíthető. Az Apple operációs rendszere, az OS X fut rajta és Intel processzora révén minden operációs rendszer feltelepíthető rá. A MacBook Air-t az Apple főként otthoni használatra ajánlja.

A bemutatásakor az Apple szerint a MacBook Air volt a világ legvékonyabb laptopja, azonban az 1997-ben a Mitsubishi és a HP által fejlesztett Pedion 18,4 mm-es vastagságával volt a rekorder. Két változatban érhető el egy 11,6 és egy 13,3 hüvelykes modell. Az eredetileg csak 13,3 hüvelykes kivitelben készült. A gép alumíniumból van, legvékonyabb pontján 19 milliméter, súlya 1,3 kg. A kisebbik MacBook Air kijelzője 11.6" méretű, képpontszáma 1366 × 768 (16:9) és a 13,3 hüvelykes modellé pedig 1440 × 900 (16:10). Mindkettőnek LED-es háttérvilágítású a kijelzője. A billentyűzet megvilágított és a kijelző felett található egy 720p felbontású FaceTime HD kamera. Lemezmeghajtója nincs, de WLAN-on képes CD/DVD-ket olvasni, illetve rendelhető hozzá USB-n csatlakoztatható lemezmeghajtó.

iMac

20-37_imac.jpg

Az iMac az Apple egybeépített asztali számítógépe. Az 1998. május 6. termékbemutató óta az Apple számítógép-kínálatának központi része. Eddig hét generációja jelent meg. OS X van rajta, de Intel processzora révén minden operációs rendszer feltelepíthető rá. Az Apple otthoni és üzleti használatra ajánlja. A 2012-es modell óta nincs lemezmeghajtója, de WLAN-on képes CD/DVD-ket olvasni, illetve rendelhető hozzá USB-n csatlakoztatható lemezmeghajtó.

Az iMac család piacra került első modellje az iMac G3 1998. augusztusba került az üzletekbe és az ára 1299 dollár volt. Az első hat hónapban 278 ezer darabot sikerült értékesíteni, majd az első év alatt 800 ezer kelt el. Az eredeti radírgumi, vagy tojás alakú iMac G3 még katódsugárcsöves monitorral érkezett, színes, áttetsző műanyagból volt. Az első modellben még tálcás CD meghajtó volt, de Steve Jobs ragaszkodott a tálca nélküli változathoz így a következő változat már így jelent meg. A jelenlegi iMac formája megegyezik a korábbival, csak kissé vékonyabb, és galvanizált alumíniumból és fekete szegélyű üvegből áll a háza. A hatodik generáció óta sokkal vékonyabb lett, IPS kijelzőt kapott, ami már lényegesen gyorsabb, köszönhetően a 4. generációs Intel processzornak. Kétféle méretben kapható, egy 21,5 és egy 27 hüvelykesben és retina kijelzős változatban is elérhető.

iPad

1418083719-_ipads1.jpg

Az Apple iPad az Apple cég által gyártott táblagép. Márkaneve sokáig nem volt végleges, az Apple az iSlate nevet is bejegyeztette a Magic Slate névvel együtt, az iTablet név is közszájon forgott, de a legelterjedtebb az Apple Tablet név volt. A készülék bemutatása nagy várakozások után 2010. január 27-én történt meg. Május 28-án kezdték meg forgalmazását, wifis és 3G-s modellek is egyaránt piacra kerülnek. A kezdeti kritikák ellenére, amelyek az első iPad megjelenésekor napvilágot láttak, mára senki nem kételkedhet abban, hogy a készülék páratlanul sikeres – elvégre az egész mai tablet-piacot az iPad megjelenésének köszönhetjük. A készülék műszaki jellemzői végül a következőképpen alakultak: kijelzője 9,7 hüvelykes, 1024×768 pixeles felbontású. Vastagsága fél hüvelyk, ami 1,27 centiméter, tömege 780 gramm. Az iPhone-hoz hasonlóan csak egy gomb van rajta, telefonálásra nem alkalmas, wifis és 3G-s (HSDPA) adatkapcsolatra viszont igen. A készülék üzemideje 10 óra, egy feltöltéssel egy hónapos készenléti időt is kibír. Tartozékai a wifin kívül: Bluetooth, gyorsulásmérő, automatikus fényerő-szabályzó szenzor, digitális iránytű, GPS, mikrofon. Hangkimenete jack dugós, beépített hangszórókkal rendelkezik, és televízióhoz is csatlakoztatható. Az iBooks elektronikus könyvolvasó alkalmazás segítségével az iPad készülék kijelzőjén animált lapmozgatással, jól olvashatóak a szövegek.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán és a Tiszán, mára az ötödik (egyesek szerint hatodik) generációnál tartanak az iPadek, jelenleg a szupervékony iPad Air 2 és a retinakijelzővel megspékelt 7,9 hüvelykes iPad mini 3 a két kapható változata, de az Apple politikáját ismerve hamarosan ismét generációváltásra és újdonságokra számíthatunk.

A döntés

Nincs más hátra, mint előre, elérkezett a poszt csúcspontja, amikor szavazhattok és elmondhatjátok a véleményeteket. Természetesen ezúttal sem teljes a lista, hiszen simán befért volna még a versenyzők közé az Apple legkisebb asztali gépe, a Mac mini, vagy a nemrég bemutatott okosóra, Az Apple Watch is, de reméljük, így is sikerül megfontoltan választani. A szlogent már tudjátok, a döntés ezúttal is a Ti kezetekben van!

Források: wikipédia, pcworld.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr247164191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása