McDonald's, vagy Burger King?
2015. január 27. írta: Despota

McDonald's, vagy Burger King?

1_2.jpg

Sorozatunk nyitórészében a Coca Colát és a Pepsit eresztettük egymásnak és némi huzavona után azt is kiderítettük, melyiket bírjátok jobban. Sokkal jobban! Most folytatjuk a megosztó kérdések prezentációját, ezúttal a gyorséttermek világába kalauzolunk el benneteket. Ha gyorskaja, akkor hamburger, ha pedig hamburger, akkor McDonald's, vagy Burger King. Nem szeretnénk a Burger blog szerkesztőit megbántani, de harmadik út egész egyszerűen nem létezik. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne volna ezer és ezer különb hely, ahol szebb, egészségesebb és finomabb burgereket lehet kóstolni, de a többség számára a hamburgerezés kizárólag a két óriáscégre korlátozódik. Hogy ez baj, vagy sem, rátok bízzuk, ahogy azt is, ki legyen a gyorséttermek királya. Big Mac kontra Whopper, McDonald's vs. Burger King. A döntés ezúttal is a Ti kezetekben van!

Van egy ötleted, vagy írnál egy cikket nekünk? A nagydontes@gmail.com címen elérsz minket!

McDonald’s

Ha kiejtjük a szánkon a McDonald's nevet, máris magunk előtt látjuk a sárga M-alakú emblémával ellátott éttermeket, a piros hajkoronájú Ronald bohócot, a fagyos üdítőket és a szezámmaggal borított, minden jóval ellátott hamburgereket, vagyis a helyet, ahol jó lenni és jó enni. Nem véletlen, hogy a McDonald's sárga íveit többen ismerik fel a világon, mint a keresztény jelképet, a keresztet. A McDonald’s Corporation (ki az a Corporation?) bolygónk egyik legnagyobb gyorséttermi üzlethálózata, a föld minden táján ismerik, azt azonban már kevesebben tudják, miből lett a cserebogár, azaz hogyan vált egyszerű családi kisvállalkozásból halhatatlan világvállalattá.

1_3.jpg

Minden a McDonald testvérek aprócska éttermének megnyitásával kezdődött a kaliforniai Pasadenától keletre 1937-ben. Richard és Maurice McDonald saját kezűleg készítették a hotdogokat (még nem hamburgert), keverték a shake-et, és várták, hogy a vászonernyővel fedett ülőhelyeket elfoglalják a betérő vendégek. Később forradalmi újításokkal álltak elő, megalkották az autósokat kiszolgáló pultokat, így aki nagyon sietett, az is rendelhetett magának néhány finom falatot, anélkül, hogy ki kellett volna kecmeregnie a kényelmes ülésből. Az ételeket előre elkészítették, hogy a vendégeknek ne kelljen várakozniuk és papírcsomagolásban, valamint papírpohárban nyújtották át a rendeléseket. Nem csupán fiatalokat kívántak éttermükbe becsábítani, hanem egész családokat, így külön az ő számukra családi-és gyermekmenüket hoztak létre. Hamar felfigyeltek arra a tényre, hogy bevételeik nagyobb része a hamburgerekből származik, így amellett döntöttek, hogy a továbbiakban ezt fogják árusítani. Ekkor még mindössze 15 centbe került egy hamburger.

1954-ben új fejezet kezdődött a cég és a testvérpár életében, ekkor ismerkedtek meg azzal kiváló üzletemberrel, aki elindította őket a világhír felé vezető úton. Az általa gyártott shake-készítő géppel „házaló” Raymond Albert Kroc azonnal felismerte a gyorsétteremben rejlő lehetőségeket és végül ő lett a McDonald testvérek első franchise partnere, egyben a vállalat alapítójának is őt tekintik. A testvéreket kivásárolta és megnyitotta az első McDonald's éttermet az Illinois állambeli Des Plaines-ben. Így kezdődött a mára az egész világot behálózó gyorséttermeinek sikertörténete.

1_def.png

Ahogy nőtt a franchise rendszer, úgy bővült az éttermek száma és kínálata is. Megszületett a McDonald’s mai napig legsikeresebb és legismertebb óriásszendvicse, a Big Mac, később a McRoyal, a Happy Meal menü és a többi jelenleg is kapható finomság. Kialakultak a jól ismert védjegyek, életre kelt Ronald McDonald,a kezdetben rémületes, mára egész kedvesnek tűnő vendégcsalogató bohóc, autós éttermek és kávézók nyíltak, 1988-ban végül nálunk is megnyitották első éttermüket. A McDonald's jelenleg közel 2 millió embert foglalkoztat, 68 millió etet napi szinten, másodpercenként 75 hamburgert adnak el és minden 14. órában nyílik egy éttermük valahol a világon.

fat-mcdonalds-940x500.jpg

A McDonald’s tengernyi pénzt áldoz marketingre és jótékony célokra, kiemelt szerepet töltenek be a legjelentősebb sportesemények támogatásában is. 1976 óta az olimpiai mozgalom és a játékok egyik fő szponzora, nem rég hosszabbítottak, annak ellenére, hogy a 84-es olimpiába majdnem beleroppantak. Habár az egészséges életmódot hirdetik, rengeteg támadás éri a céget, többek között a soha le nem bomló hamburger miatt, vagy amiért tönkre vágja a szervezetünket, vagy az adalékanyagok miatt és még hosszasan sorolhatnánk. Egy azonban biztos, a meki őrület nem egy múló szeszély, nem is átmeneti divat, hanem az életünk szerves része és minden bizonnyal még jó ideig az is marad.

Burger King

A Burger Kinget 1954-ben, vagyis nem sokkal a McDonald’s után Floridában alapította meg közös vállalatként James McLamore és David Edgerton. A két korábbi étterem tulajdonos úgy vélte, hogy igény van egy gyorskiszolgáló étteremre, amely elérhető árakon minőségi ételeket kínál vonzó és tiszta környezetben.

1_4.jpg

Nagyon hamar gyors növekedés következett be a cég életében, tíz évvel később már 8000 embert foglalkoztattak és 274 éttermük volt. 1975-ben vezették be Drive Thru szolgáltatásukat, vagyis az autóban ülők kiszolgálását. Mára a forgalom 60%-a a kiadóablakoknál bonyolódik, további 18%-ot kérnek a vendégek „elvitelre” . A vállalat kevés éttermet üzemeltet közvetlenül, a Burger King egységek többségének üzemeltetési jogát franchise rendszerben alvállalkozók gyakorolják. Mára a több mint 11 000 étteremben 300 000 alkalmazott szolgál ki 15 millió vendéget nap, mint nap. Ausztráliában a lánc Hungry Jack's néven üzemel.

00014907.png

Ha Burger King, akkor Whopper. A Burger King alapszendvicsét 1957-ben vezették be, és mára 1,6 millió darabot adnak el belőle naponta szerte a világon. Minden Whopper szendvics tartalmaz a zsemlén és a húspogácsán kívül uborkát, salátát, paradicsomot, hagymát, majonézt és ketchupot. A Whopper szendvics alapváltozatán kívül minden étteremben kaphatók a Whopper Cheese (sajtos), Double Whopper (dupla), Western Whopper (bacon-barbecue) és a Chicken Whopper (csirkehússal). Ha az évek során eladott Whopper szendvicseket egymás mellé tennénk, ötször körbeérnék a Földet.

A Whopper mellett számos állandó és időszakos terméket forgalmaznak, így a klasszikus hamburgert és sajtburgert. A gyorséttermekben megszokott menü (angolul: meal) tartalmazza a szendvicset, a sült krumplit (King Fries) és a szénsavas üdítőt. A Burger King a Coca Cola Companyval kötött szerződése alapján világszerte kizárólag Coca-Cola üdítőitalokat forgalmaz.

o-hands-free-whopper-facebook.jpg

A Burger King szintén rengeteget fordít népszerűségének növelésére, de reklámkiadásai mindössze harmada a riválisénak. Emellett természetesen ők is szívesen áldoznak jótékony célokra, gyakran támogatnak sporteseményeket is. Sokan hajlamosak azzal érvelni a Burger King egészségesebb legnagyobb vetélytársánál, de erre semmiféle kézzelfogható bizonyítékot nem találtunk. De legalább az ő hambijuk képes megpenészedni, ez is valami.

Rivalizálás, de csak szolidan

A két vállalat nagy-nagy konkurense egymásnak, egész pontosan a legnagyobbak. Habár a puszta számok alapján mindenben a McDonald’s vezet (több étterem, több alkalmazott, több profit), rendszeresen igyekeznek különböző akciókkal és kampányokkal átcsábítani magukhoz a konkurencia fogyasztóit, valamint reklámvideókban odamondogatni, odapiszkálni a másik félnek. De jóval finomabb formában teszik ezt, mint legutóbbi párbajozóink.

 

Döntés

Ismét eljutottunk arra a pontra, hogy hitet kellene tennünk valamelyik cég mellett és ki kellene jelentenünk, melyik a jobb, melyik a szimpatikusabb. Persze mondhatnánk azt is cselesen, hogy egyetek inkább egészséges ételeket és kerüljétek őket, mert pórul jártok, de akkor önmagunkat és titeket is becsapnánk. Hiszen nincs is jobb, mint egy jó buli után betérni valamelyik gyorsétterembe és felmarkolni egy szaftos Whoppert Big Mac-et salátát. Mi is szavazunk, de hogy melyik cég a jobb és ki lesz a Nagy Döntés 2. nyertese, azt ezúttal is Ti dönthetitek el!

 

Források: Wikipédia, divany.hu,starity.hu, mcdonalds.hu, burgerking.hu

Van egy ötleted, vagy írnál egy cikket nekünk? A nagydontes@gmail.com címen elérsz minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr587113985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2015.01.27. 18:52:26

"harmadik út egész egyszerűen nem létezik"
"a többség számára a hamburgerezés kizárólag a két óriáscégre korlátozódik"

Azért a Wendy's erősen ott van a harmadik helyen. Kár, hogy tőlünk már kivonultak, én rájuk szavaztam volna.

Despota 2015.01.27. 19:58:57

@Fue: Nagyon jó volt, sajnos csak egyszer kajáltam náluk, mert már jó pár éve kivonultak. Igaz, drágább volt a másik 2 delikvensnél, de nagyobb és milliószor finomabb burgereik voltak.

Elar 2015.01.27. 20:40:48

Ahh a Wendy"s lenne alegjobb. Nagyon hiányzik. Nekem főleg a főtt krumplijuk, sajtszósszal és baconnal :)

Túrós (törölt) 2015.01.27. 20:41:40

én sosem értettem ezt a vitát. Mindkettő jó, mármint szeretem, de ezer éve nem jártam ott mivel az ár/mennyiség arány iszonyat ...
Most a 200 forintos pizza a menő.

Circus 2015.01.27. 21:11:06

Bk sokkal kevésbé mű, a burgereik finomabbak, a méretkülöbségről nem is beszélve... Sajnos többet járok ilyen helyekre ebédelni, mint szeretnék, a 'meki' már a múlt...

Amúgy Wendy's +1
Plusz van a KFC-ben is egy rántott csirkés, a Grander.

mikka 2015.01.27. 21:28:14

a Burger King magasról veri az összes többi fastfood óriásokat Amerikában és Európában egyaránt.
A magyarországi McDonald's éttermekben a munkások a bunkóságukról híresek, amit nem nagyon értek mert a fizetés nem a főnökségtől érkezik hanem a vásárlóktól.. Ha nem akar ott dolgozni nem kell, menjen máshova. Tehát a helyi menedzsmentek sem áll a helyzet magaslatán, mert az Amerikában megszokott vezetői próbavásárlás itt valamiért nem működik, ezért cserébe simán fölülvizsgálnám a Bivalybasznádra és hasonló eldugott és elfuserált helyekre bejegyzett étterem-üzemeltetők szerződését. Ha nincs nívó nincs szerződés sem, de ez csak egy része a történetnek.. Havonta két -három alkalommal tévedek McDonald's etetőhelyre..ahogy Burger King-be is. A BigMac egyre kisebb és fonyadtabb, a sertés újdonságok szarrá vannak sózva, ahogy a burgonya is. A Whopper friss, forró és kívánatos, méretben és frissességben egyaránt. A KFC-k elfogadható szinten vannak nagy általánosságban de hiányolom a kéztörlőt..és az udvarias kiszolgálást, a stáb valamiért szintén azt hiszi magáról hogy a vásárlót a seggéből rántotta elő.. De ez valami magyaros tulajdonság lehet..mert úgy általában ez van mindenhol.. Hamburgert veszel vagy nyomtatót 200 ezerért nem számít :)

TetraB 2015.01.27. 21:51:51

ha muszáj választani, inkább Burger King. a Whopper megunhatatlan, és egy menüből kb. jól lehet lakni.
ha lenne közelebb Burger House, oda mennék persze :)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2015.01.27. 22:46:30

https://www.google.hu/maps/@47.47789,19.04663,3a,57.5y,16.5h,86.74t/data=!3m4!1e1!3m2!1sg-hWqEcHtQUKGgWfChdTWg!2e0?hl=hu

Lemaradt a link

JohnHenry 2015.01.27. 23:25:38

15-16 éve Big Mac-re esküdtem volna, utána meg Whopper-re, viszont volt szerencsém junkfood nélkül élni bő fél évig és azóta bármelyik gyorséttermi hambucitól szinte azonnal felfordul a gyomrom, pedig próbálkoztam velük a szép emlékek miatt... ugyanolyan szarok ezek, mint a milka csoki, az is csak addig jó, míg megvan a függőségi viszony, de ha "tiszta" vagy, rájössz, hogy ehetetlen szarok ezek.

valasz a KE-nek 2015.01.28. 00:04:40

Burger King. Whopper, hagymakarikával és chillis sajtgolyókkal.

Budapesti Szeretkezési Vállalat 2015.01.28. 01:38:49

@Elar:
Mármint a sült krumplijuk?
(Merthogy az nem főtt volt, hanem héjában sült.)

emzéperiksz 2015.01.28. 01:55:38

A mekiben jobb a fagyi, a csirkés szendvics is ott finomabb. A Burgerben a Angusos szendvicsek jó szerintem. A saláta is a mekiben jobb.

A nép fia 2015.01.28. 07:48:14

Amcsiban az Argus volt a kedvencem, meg a Long John Silver's. Az előbbi iszonyat jó szendvicseket csinált, a másik pedig kenterbe verte a KFC-t a csirkés témában, pedig sokkal lepukkantabb éttermei vannak.

A magyar témában: hát... tényleg a BK a kettő közül.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.01.28. 09:29:39

A KisBig a legjobb! Ott nincs ugyan hamburger, de olcsón jól lehet lakni finom kajákkal!:
fradyendre.blogspot.hu/2014/03/kisbig.html
:)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.01.28. 10:20:48

Pekingben tobb mint szaz McDonalds van, fokent parthoz kozeli befektetok miatt. A Burger King a 17 millios varos nagysaga ellenere csak a repuloteren kepviseltette magat egy uzlettel. Ez igy volt az elmult 4 evig bezarolag, mostanra par uj plazaban nyitnak, van talan 4-5 uzletuk mara. Tovabbra is finomabb de sokkal dragabb.

Magyarorszagon akkor szoktam le a Mekirol a 90-es evek elejen, amikor kurva sok penzem lett es volt par csicskam is akik nekem dolgoztak, erre bementem egy McDonaldsba erre a kis pocs pattanasos proli elado ottani szokas szerint egy "szia"-val udvozolt. Amire megkertem, hogy vagy Jo napottal koszon vagy elmehet a kurva anyjaba a tegezos, penzemet barati viszonyban lenyulo stilusa miatt... Gyulolom oket. Nalunk korabban sosem volt igy, hogy vevot letegeznek foleg egy fiatal elado egy nala idosebbet vagy modosabbat stb. Prooooolik.

odamondó 2015.01.28. 10:41:23

@JohnHenry: nap kommentje. Egyszerűen ha az ember kinövi ezeket a szutykokat visszatérni szinte képtelenség. A milka csoki hasonlat is ütős. Eszméletlen igénytelen így visszakóstolva.

shred 2015.01.28. 10:43:42

Burger King +1, ízre és méretre mindenképpen veri a McDonalds hamburgereit.
Ami miatt a KFC mindkettőnél szimpatikusabb, az a vevőtérben elhelyezett mosdó az éttermeikben. Szerintem olyan helyeken, ahol kézzel eszek, alapvetőnek kellene lennie, hogy kezet tudjak mosni evés előtt.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2015.01.28. 10:54:34

Burger King ha már választani kell a kettő közül, de az igazi a Wendy's. Where is the beef?
Amerikában a Wendy'snél lehet kapni olyan hamburgert amiben 3/4 font hús van. 3 negyed fontos hús pogácsa+ sajt és a többi hozzávaló. Nagyon kemény adag!
Ha visszajönnének, nekem meglenne a választásom.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2015.01.28. 10:56:43

@mzperiksz, a fagyi teljesen egyforma, szerintem ugyanonnan szerzik be mind a ketten a fagyit. Különbség legfeljebb az öntetekben lehet, már ha van.

Artorias of the Abyss 2015.01.28. 11:11:46

Ha a Big Mac, és a Whopper között kéne választanom a Whopper lenne a nyerő, de valójában összesen egy szendvics van amiért megéri elmenni gyorsétterembe: A Dupla Sajtos McRoyal. Gyakorlatilag több mint a fele hús, imádom. Ha az nem lenne hanyagolnám mindkettőt. Burger Kingbe jelenleg csak akkor megyek ha nagyon éhes vagyok, és az van a közelben, vagy az esik útba.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.01.28. 11:23:41

a KFC a hormonos ees antibiotikumos csirkeivel, ne vicceljetek mar.

erol 2015.01.28. 11:57:20

Ha az ember elmúlt 20 éves, rájön, hogy ezek borzalmasan gagyi kaják.

DFK 2015.01.28. 11:57:25

A BK lazán veri a Mekit. Ahogy azt itt többen emlegették, a Wendy's volt a csúcs.

Szelid sunmalac 2015.01.28. 12:33:38

" A Burger King a Coca Cola Companyval kötött szerződése alapján világszerte kizárólag Coca-Cola üdítőitalokat forgalmaz." - Akkor most tessek elsetalni a Ferihegyi repterre, ott a Burger Kingbe es megnezni, hogy milyen udito van. De kihagyhatod ezt a lepest es elarulom: PEPSI!

igazi hős 2015.01.28. 13:16:37

@Chaoyang: A marha és a disznó nem bírja a növekedési hormonokat és magától lesz minden betegséggel szemben ellenálló, ugye? Te még úgy képzeled, hogy a tehenek a végtelen argentín pampákon legelnek és nem egy etetőszalag mellett állnak vállszélességű helyeken?

Nick-Name 2015.01.31. 19:52:53

Burger King ha választani kell a kettő közűl, de a már gyorsétterem, akkor KFC! Persze, ilyon-olyan a csirkéjük, ezt el is hiszem, de akkor is. A szénhidráttal nyakig tömött burgerek helyett már inkább a csirke vagy egy jó gyros! Nem mellesleg a Mc-s burgerből lenyele két harapásnyit és szinte azonnal ég a gyomrom. Hogy akkor miért veszem? Mert bízom benne, hogy csak tévedtem, de rájövök, hogy sajnos nem! És más ilyenkor nincs a közelben, mert sajnos a vajas, hajtogatott tésztás pékséges "valami" se jobb megoldások már...

ne vada 2015.02.02. 13:19:08

A hazai Mekikben és KFC-kben iszonyú suttyók mímelik a munkát. A BK-ben mindig barátságos kiszolgálásban volt részem. A Whopper amúgy mindent visz, a Chili cheese nuggets szintén. (A Meki sajtfalatkái is finomak, de a burgerei jellegtelenek.)
BK +1

Circus 2015.02.04. 19:51:15

Egy észrevétel - nem kell minden nap minden étkezéskor olcsó 'junkfood'-ot enni. Hetente, kéthetente 1-1 bőven belefér.

Amúgy junkfoodról mindig eszembe jut az 1,5-ös tej, sajt'készítmény'ek és társaik. Mibő főzöl normális kaját? :)
süti beállítások módosítása