Tetoválás - Menő, vagy ciki?
2016. március 29. írta: Despota

Tetoválás - Menő, vagy ciki?

muscle-tattooed-girl-1.jpg

A tetoválás szó eredete a tatau polinéziai szóra nyúlik vissza, Tahitiből terjedt el világszerte. A tetoválás során az emberi vagy állati bőr pigmentálását változtatják meg a bőrrétegekbe vitt színezőanyagok segítségével a legkülönbözőbb célokkal, mint például a test díszítése, vagy épp a törzsi hovatartozás jelzése. A tetoválás módjait, és magát a tetoválást az emberiség a véletlennek köszönhette, hiszen az ősemberek kormos, koszos testének sebes felületein a bőrbe jutott korom később is látható maradt. A későbbiekben már tudatosan vitték fel testükre különböző mintákat. A legrégebbi ismert emberi tetoválást Ötzi viselte, az 1990-es években az Alpokban talált férfimúmia, korát kb. 5000 évesre becsülik. Bőre párhuzamos és keresztre emlékeztető rajzolatokkal díszített.

dan-conn-shirtless-tattoos.jpg

A tetoválás mindig vitatott tevékenységnek számított jelentését és a célját tekintve. A tetoválás szándékát, amely a megértés legfontosabb mozzanata, a legtöbbször felszínesen, vagy egyáltalán nem érintik -- még a legalaposabb etnográfiai munkákban sem. De, ahogy Darwin is megjegyezte, "nincs olyan nemzet a Földön, aki nem ismerné ezt a jelenséget". A festék bőr alá juttatásának technikája nem sokat változott az idők folyamán. Az alapkövetelmény, hogy a tetoválás vékony, egyenletes, és fekete színű vonallal kell történjen. A festéket megfelelő mélységig kell bejuttatni, hogy ne maradjon heg utána.

Habár sokan ellenzik a test ilyesfajta módon történő elcsúfítását, a legújabb kutatások szerint pozitív hatással van az immunrendszerre, ráadásul idős korban sincs semmi szégyellnivaló rajta.

De vajon miért teszik ki az emberek magukat ennek a cseppet sem fájdalommentes procedúrának? Menő, vagy ciki a tetoválás? A döntés ezúttal is a Ti kezetekben van!

mature-man-with-tattoo-on-shoulder.jpg

A DÖNTÉS

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr808534056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szekőcei 2016.03.29. 14:05:50

szerintem eléggé rossz a szavazás (vagyis, inkább úgy vélem, hogy jobban is lehetett volna kiírni): nem a mennyiség a lényeges - a minőség annál jobban.

Mert egy rossz, recés "vonalvezetésű" nonfig minden, csak nem menő, míg egy nagyon jó minta simán lehet egy mintaként is "menő".

Bobby Newmark 2016.03.29. 14:12:39

Menő, amíg színes meg fekete, jó minőségű, és még eredeti is.
Viszont amikor bezöldül, akkor meg elképesztően ronda. És előbb-utóbb mind bezöldül. A börtöntetkó kategória meg mindenképp gáz, ugyanígy a ribancrendszám is, meg a fantáziátlan giccses hulladékok is.
Úgyhogy szumma: ciki. Nagyon kevés van, amire tényleg azt mondom, hogy menő.

bElannaTorres 2016.03.29. 14:19:55

Nekem nem tetszik. Főleg bénának találom mikor valaki magára írat idézeteket. De hát ha annyira közölni akarja, hogy ki is ő még ha végtelenül unalmas valaki is akkor mit lehet tenni. Ha olyannal találkozom akinek van, azt szoktam mondani, hogy jól néz ki. Minek megsérteni.

sure_shot 2016.03.29. 14:36:47

Nem az a kérdés, hogy a tetkó menő-e vagy sem... Hogy VALÓJÁBAN ki az aki viseli, az már érdekesebb felütés. A házi verebek ugyanis hiába maszkírozzák szirti sasnak magukat, sosem lehetnek azzá. Evvan.

kewcheg 2016.03.29. 14:40:57

Bizonyos körökben kötelező. Közismert a tengerészek vonzalma eziránt,gondolom a hosszú, unalmas utak egyik időtöltése volt régebben. Maga Horthy kormányzó is viselt egy sárkányt,minden bizonnyal a világkörüli útján készült amikor kadét volt. Bányászoknál is hagyományos, de a rendőröknél is gyakori,pedig nagyjából takarni kell. Motoroscsapatoknál szintén,legyen bár a tag ügyvéd vagy orvos.Szép,fiatal testen a művészi minta tetszik, ellenkező esetben szánalom....

Tompahawk · https://rohadtkunyho.blog.hu 2016.03.29. 14:48:41

Menő volt. Ma már nem az. Gagyi idézetek, tepsiseggű nők cspőjén feszülő ribancrendszámok, delfinek, lepkék, elcseszett családi fotók, állatkák. Már annyira tömeges, hogy egyáltalán nem számít különlegesnek, még ha jó minőségű, akkor sem. Olyan, mintha azt kérdeznénk, menő e a farmer. Attól függ, menő e aki alatta van. A tetkóval hozzátenni már nem lehet, elcseszni viszont igen.

2016.03.29. 15:02:04

@kewcheg: A nemzet nagyjai közé sorolt Széchenyi Istvánnak is volt ám tetoválása. Illetve valamelyik királynénknak is volt azt hiszem, de ez utóbbit nem tudom bizonyossággal állítani.

fifibá55 2016.03.29. 15:17:18

Magánügy, de döntésének következményeit - pl. munkalehetősége elnyerése - neki kell viselnie. Az eltüntetés pedig, bár lehetséges, roppant költséges és fájdalmas.

2016.03.29. 15:20:45

@Bobby Newmark:

A magaslóról beszélsz, fogalmad sincs a börtöntetkó okáról vagy a kialakulásáról!

Tapasztalat, tehát nem vagyok inkompetens.

A börtöntetkó országtól függően, kialakult szokások - rassz, csoport, banda -, illetve az elfoglalt "társadalmi" pozíciót jelöli.

Ebből világosan következik, hogy a túlélés érdekében - Dél-Amerikai, USA déli tagállamai. Mexikó stb. muszáj tetováltatni.

Magyarországon a 80-as évek elején alakult ki tömegesen e szokás, bár nem ugyanazon oknál fogva, mint a fent említett régiókban.
Ellenben itt is van/volt egyfajta belső rangjelzése.
Például a jobb csukló hüvelyk és mutató ujj közötti részen az öt pont.

Ennek jelentését csak az ismerte/ismeri, aki anno Tökölön ült - merthogy ez azt jelezte -, ahogyan én is.

Tehát nem gáz!

erol 2016.03.29. 15:36:01

@Látens Inszinuáció: És aki börtönviselt az menő?

erol 2016.03.29. 15:42:33

@erol: Számomra csak annyit jelent, hogy az illető képtelen becsületesen boldogulni az életben, de még a bűnözés sem megy neki - hiszen börtönbe zárták.

agarik 2016.03.29. 15:51:51

Évezredes hagyománya van.
Lássuk már be: ugyanaz mint a fülbevaló, orrbavaló, stb.
Jó lenne ha megfontoltan, minőséget nyomnának magukra persze. És mondjuk arcra egyáltalán nem.

Szerencsére ma már csak azt kell igazán észben tartani milyen munkahely milyen láthatósággal tilthatja.
Persze másik oldalrtól azt kéne észben tartani hogy vannak lejövős meoldások (testfestés, henna).

Kimberly Clarck 2016.03.29. 16:35:00

@Látens Inszinuáció: ma már más jelentése is van az 5 pontnak, "egyedül a 4 fal között", és régen elsősorban fk-sok rakták magukra. magyar börtöntetkót még egyet ismerek, a szem alatti könnycseppet, ennek jelentése: megöltem egy embert (de kamuból nagyon sokan magukra rakják)

2016.03.29. 16:52:29

@erol:

Igazad van.
Igyál egy felest az egészségedre, egy másikat meg azért, mert Te vagy a becsület és a tisztesség szobra.

Hogy ki, miért kerül börtönbe, az nem biztos, hogy csak és kizárólag az Ő hibája. Például közlekedési baleset, munkahelyi baleset, egyéb.

Az én esetem - ha már így személyeskedésbe fulladt az érvelésed:

15 éves voltam, és ennyi éve állami gondozott.
Történt egyszer, hogy kimenőt kaptam a Nevelőotthonból.
Most itt nem részletezett okból, de összeszólalkoztam egy fickóval, aki megütött. Én meg visszaadtam. A bíró pedig - mivel ÁG-s voltam, 3 hónap fogházra ítélt, könnyű testi sértésért.

Ha ezért szerinted én ezért képtelen vagyok becsületesen boldogulni, akkor Neked furcsa felfogásod van a becsületről.

Nem mellesleg ez 1981-ben volt, és azóta nem voltam még Rendőrségen sem!

Ennyi a történet.

vilagpolgar 2016.03.29. 17:17:35

Többnyire azoknál menő, akik képtelenek hosszú távin gondolkozni. Tegyük fel azt a lehetetlen esetet, hogy nem halványul, nem zöldül stb. Akkor még mindig ott van, hogy a bőröd egyre szarabb ahogy öregedsz. Hanyagoljuk el ezt is.
Az ember körül minden folyton változik, maga az ember is változik. Ami tavaly menő, az ma ciki. Ami tegnap tetszett, az ma nem fog, egyszerűen azért, mert más ember vagy. Egyszerűen nincs olyan dolog amit tuti hogy nem találnál később gázosnak.

Bobby Newmark 2016.03.29. 17:26:29

@Látens Inszinuáció: Esztétikai szempontból írtam, hogy gáz. Még nem láttam olyan magyar börtöntetkót, ami ne nézett volna ki ótvar gusztustalan módon. Nyilván mert jellemzően improvizált szarokkal, amatőrök által készülnek.
A mexikói, amcsi börtöntetkók közt van, ami tényleg mutatós, de ott is az a ritkább. Azt viszont nem gondolom, hogy menővé válik egy szarul kinéző tetkó csak azért, mert kinn tartja a viselője seggéből a faszt.

Judy Epokit 2016.03.29. 18:47:42

Fos szavazas. Lehet a sok is tetszetos es a keves is izlestelen.

Dr.Hook 2016.03.29. 21:28:55

@Tompahawk: Pont így gondolom én is, tömegtermékké vált, akkor meg minek.

Kelly és a szexi dög 2016.04.07. 11:20:32

a csaj az első képen nagyon állat!
süti beállítások módosítása