A nap kérdése 2020. 03. 11. - Koronavírus - Pánikkeltés, vagy valódi veszély?
2020. március 11. írta: Despota

A nap kérdése 2020. 03. 11. - Koronavírus - Pánikkeltés, vagy valódi veszély?

tn496c0.jpg

Tegnap szabadságon voltam. Hogy mi ebben az érdekes? Valójában semmi. Kicsit tovább aludtam, több időm volt zenét hallgatni, olvasni, híreket böngészni, természetesen mindenhol a koronavírus a fő téma, úton-útfélen erről beszélnek. Egy idő után kezdtem unni a semmittevést, fogtam hát magam és úgy döntöttem, nyakamba veszem a várost és nekiállok kérdezősködni, mint gondol az utca embere a kialakult helyzetről és a küszöbön álló világjárványról. Igyekeztem különböző nemű, életkorú, társadalmi helyzetű embereket faggatni, íme a végeredmény. 

Tamás ( 21 éves, egyetemista)

Természetesen követem a híreket, de egyelőre nem mozgat meg túlságosan, egyáltalán nem pánikolok, ahogy a szaktársaim, barátaim is többnyire nyugodtak, talán csak a szaporodó mémek adnak okot aggodalomra, hogy melyiket osszuk meg. Kissé úgy érzem, fel lett fújva ez a koronavírus dolog, a média rárepült és megy a riogatás, de úgy gondolom, pár hónapon belül szép lassan lecseng az egész. Ahogy szinte az összes betegség, ez is a rossz fizikai állapotú, idősebb emberekre veszélyes igazán, egy szimpla influenza is szed áldozatokat. Ami inkább problémás lehet, hogy a turizmusra és a gazdaságra milyen hatást gyakorol majd hosszabb távon. Az biztos, hogy nem kellemes, ha az ember kénytelen lemondani egy megszervezett utat, mi például április közepén mentünk volna Írországba, de úgy néz ki, ez tolódni fog. 

Kristóf ( 36 éves kézbesítő) 

Ha akarnám sem tudnám kizárni a vírussal kapcsolatos híreket, a kollégák körében is állandó beszédtéma, de sem pánikról, sem félelemről nem tudok beszámolni, inkább a tartózkodás és az értetlenség az, ami jellemző. Senki sem tudja, a cégen belül mi lesz az álláspont, ha a betegség jobban elterjed itthon, az információ hiánya zavar leginkább mindenkit. Emberekkel foglalkozunk, csomagokat kézbesítünk, így nem tudjuk elkerülni, hogy érintkezzünk az esetleges betegekkel, a csomagok pedig többnyire külföldről, nem ritkán Kínából érkeznek, ez is nyugtalanít néhány munkatársat, de egyelőre mindenki teszi a dolgát. Van, aki maszkot visel, gyakrabban mosunk kezet, ennél többet nem igazán tehetünk.

Tímea (41 éves, háziorvos)

A saját álláspontomat most nem ecsetelném, azt viszont elmondhatom, hogy szinte az összes középkorú és idősebb páciens megkérdezi a rendelés során, mennyire kell komolyan venni a koronavírust és a velejáró esetleges veszélyeket. Mindenkit igyekszünk megnyugtatni és egyben felkészíteni a lehetőségekre. A legfontosabb, hogy semmiképp nem szabad sem elbagatellizálni, sem túlreagálni az esetleges járványt. A magyar eü dolgozók most és korábban is erőn felül igyekeznek a gyógyításra koncentrálni és ez válságosabb helyzetben sem fog másként történni. 

László ( 46 éves, termékfejlesztő)

A leginkább az zavar az egészben, hogy a hónap végén kell elutaznom Angliába, az ügy pedig halaszthatatlan. Ennek kapcsán miután visszaérkezek majd, két hétre kényszerpihenőre küldenek. Megértem az óvintézkedéseket, alá is vetem magam a céges elvárásoknak, úgy sem tehetek mást, de mindenképpen kellemetlen a dolog. 

Viktória ( 52 éves, tanítónő)

Azt kell mondanom, a kollégák leginkább a gyermekekért aggódnak, illetve a szülőkkel jutnak nehezen dűlőre, szinte mindennapossá váltak az aggódó telefonok és személyes beszélgetések, nehéz ésszerűen megnyugtatni őket, amikor teljesen mi sem vagyunk nyugodtak. Rebesgetik, hogy a tavaszi szünetet előrehozzák, hogy elmaradnak az iskolai rendezvények, kirándulások, de egyelőre semmi sem biztos. Arra a szokottnál is jobban ügyelünk, hogy a kicsik és nagyok is betartsák a megfelelő higiéniai óvintézkedéseket.

Ferenc ( 72 éves, nyugdíjas)

Megmondom őszintén, a feleségemmel együtt kifejezetten félünk a vírustól és a vele járó következményektől. Nem vagyunk már fiatalok, vannak betegségeink is és bár ebben a korban már minden nap ajándék, még szeretnénk unokázni egy darabig, élni a magunk szerény életét. Védekezni a magunk módján tudunk, maszkot is vásároltunk, de a hírek nyugtalanítóak, így csak reménykedni tudunk, hogy bennünket elkerül a kór. Félünk a karanténtól, a kórházi ellátástól, végeredményében a haláltól. Mondhatják erre könnyedén, ennyi idősen fel kell készülni rá, hogy a vég bármikor kopogtathat, de mondani sokkal egyszerűbb, mint megtenni.

Van egy ötleted, vagy írnál egy cikket nekünk? A nagydontes@gmail.com címen elérsz minket!

Te mennyire tartasz a koronavírustól? Valódi veszély, vagy a média lihegi túl a betegséget? Mit gondolsz? 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr5715513204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Korbi 2020.03.11. 16:33:46

Kissé túl van reagálva

DarthVader 2020.03.11. 17:13:57

@Korbi: Fogadjunk? Le fogunk ülni, mint a tojótyúk. Nem lesz vidám. Viszont az elbagatelizálók fognak előbb padlót fogni.

steery 2020.03.11. 19:13:51

Ma láttam először a boltban 1 db olyan vevőt, akin maszk volt. Körülötte a több száz emberen és bolti eladón nem volt se maszk, se kesztyű. És kint az utcán sem hord senki semmilyen óvóeszközt. Eddig sehol se láttam, hogy folyton sikálnák a padlót, meg az ajtó kilincseket, ami a leglényegesebb lenne ilyen helyzetben.

Amiről még senki sem írt: vajon a vuhanláz megfertőzi a háziállatokat is? Kutyát, macskát, egeret? És csak hordozók lesznek vagy meg is betegszenek? Mi lesz a gazdátlanná váló háziállatokkal, ha tömegesen halnak meg az idén az idős emberek, akik közül sokan tartanak háziállatokat, szeretnivaló kedvenceket otthon?

nemecsekerno_007 2020.03.11. 19:41:16

@steery: Mindenki figyeljen a szomszédaira, jobban mint máskor. Ha ilyesmi adódik, akkor fel kell venni a kapcsolatot a rokonokkal. Ha nincsenek, akkor a közös képviselővel rendőrséggel.
Annyira kreatívan tudják egyesek a kormányt fikázni, hogy az elképesztő, meglátjuk mennyit ér ez a közvetlen környezetükben az ilyen egyszerű problémák kezelésében.

Magányos Farkas_ 2020.03.11. 19:43:47

A veszély nagyon is valódi, de jó magyar szokás szerint inkább elkenik a dolgokat. A terjedés és mortalitás veszélyes értékeket mutat, sokkal komolyabban kéne venni, annál, mint amit ma látunk. A háziorvosok nincsenek felkészülve (eszközökkel és egyéb téren sem), nincs elég lélegeztető gép és a kormánynak esze ágában sincs megtenni a szükséges lépéseket. Megint később ébred a magyar, mint mindig történelmében.

nemecsekerno_007 2020.03.11. 19:53:03

@Alekszej Antonov: Meddig vészmadárkodtok még?! Jó lenne ha legalább most nem tolnátok ezt az ordenáré szociális demagógiát.

a nagy hohohorgász 2020.03.11. 20:15:39

@Alekszej Antonov: kedves hozzaszolo, én nagyon várom hogy az ellenzéki arnyekkormany és az EU mit javasol, de nem hallom / olvastam sehol. Még az indexes hírek között sem. Pedig az független. Addig is ima helyett elmondok 3 rohadt Orbánt meg 2 vesszen a Fideszt

]{udarauszkasz 2020.03.11. 20:23:52

Itt Ausztriaban, (meg mindenhol mashol) az ertelmesebbje a gazdasagi katasztrofatol tart inkabb.

Buchhalter 2020.03.11. 20:56:06

@]{udarauszkasz: én is a gazdasági károktól tartok jobban.Padlón a turisztika a szórakoztató ipar ,az utaztató cégek.Szép lassan mindenki megérzi.Érdekes ,hivatalosan is 40 000 ember kapott múlt héten influenzát ,koronavírust meg 13 ember . Szóval ha ennek vége kormányok fognak bukni a sok munkanélküli túlélő miatt.

nemecsekerno_007 2020.03.11. 21:03:33

@gigabursch: Akkor talán a fővárosban is el tudják sajátítani. Nem állhat ott a Patás minden balf@sz mellett. Tudod, béna gyereknek anyja ve.....

]{udarauszkasz 2020.03.11. 21:26:06

@Buchhalter: az influenza relativ. A koronavirus fertozesi es halalozasi rataja is joval magasabb, mint az influenzae. Ennek ellenere a gazdasagi katasztrofatol is kell felni, mert lehet, hogy a munkanelkuliseg miatt tobben lesznek ongyilkosok, vagy egyeb modon halottak, mint ahanyat a koronavirus elvisz.

Ad Dio 2020.03.11. 21:41:11

10x többen fognak belehalni a gazdasági hatásokba, mint egy esetleg elszabaduló járványba tennék. Az Eu simán recesszióba kerül. Aurópa mérsékelt politikusai belebukhatnak. Egész egyszerűen öngyilkosság amit művelünk.

chrisred 2020.03.11. 21:58:36

@steery: De, írtak róla. A kutyák nem lehetnek hordozók, legfeljebb ugyanúgy marad meg rajtuk a vírus, mint egy tárgyon.

Pierr Kardán 2020.03.11. 22:20:45

Méghogy pánik, egy fenét van van pánik!!!

Ma vettünk 60 ezer ft-ért konzervet, tésztát, rizst, lisztet, krumplit, cukrot, szörpöt, meg ilyesmit, semmi okunk pánikolni :-))))

haXXor 2020.03.11. 22:37:48

IT vonalon is gyuruzik mar a megrendeleseknel. Pedig minket kurvara nem kell erintenie. Ha megfogad barki egy tanacsot: sporolj, ne kolts! Tartalek kell mert az csak a kezdet ami most jon (lasd Olaszo.)

Magányos Farkas_ 2020.03.11. 23:39:48

@nemecsekerno_007: @a nagy hohohorgász: Érthető, hogy a kormánytrollok ebbe is politikát kevernek, meg "vészmadárkodást" rmlegetnek! Nem is nektek szól a komment, hanem az értelmes, független gondolkodókhoz. :)

rozsomák 2020.03.12. 00:04:45

Tök jó, hogy mindenféle rendezvényeket betiltanak, de amikor tömegközlekedek, akkor egy csomó embert nem tudok kitiltani a környezetemből,,, (pedig néha vírus nélkül is kedvem lenne...)

conchita wurst 2020.03.12. 01:13:06

En tok leszarom, olyan varosban elek ahol 10x annyi fertozott van mint egesz Magyarorszagon, de meg senkit sem lattam maszkban.

conchita wurst 2020.03.12. 01:19:27

@Alekszej Antonov: Ahhoz kepest hogy a lipsi media szerint eszkoz sincs es felkeszultseg sincs es mindenki meghal, az egesz EUb an Magyarorszagon van az egyik legkevesebb fertozott.

Jo hat azt megse mondhatja a lipcsy media hogy fel vagyunk keszulve es alig vannak betegek, plane hullahegyek nincsenek mint bezzegnyugaton

ha ha ha

Örömhernyó 2020.03.12. 01:36:24

@steery: A házikedvenceket sintér elviszi, majd ártalmatlanítják azokat. Ez nem lehet probléma.
Itt Ázsiában amúgy is hordanak az emberek maszkot normális körülmények közt is. Naponta egy-két maszkot eddig is mindenki elhasznált. Most annyi a probléma, hogy elkapkodták a maszkokat. Nem kaphatóak a boltban, a 75%-os alkoholos kézfertőtlenítő is elfogyott.
De a fő gond, hogy se a hagyományos sebészeti maszk, se a kézfertőtlenítés nem ér semmit a koronavírus ellen. Egyedül az N95-ös respirator ér valamit, de az meg pont nem kapható.
A koronavírusban az a veszélyes, hogy már jóval a tünetek megjelenése előtt fertőz az ember, aki megkapta a vírust. Tehát a lappangási időszak hosszú mondjuk az influenzához képest. És a koronavírus sokkal fertőzőképesebb, mint a szezonális influenza. A halálozási ráta 1-2%. De a 60+ éveseknél, akik még dohányoznak is meg túlsúlyosak és van valami alapbetegségük (cukorbetegség, keringési betegség), 5-15% is lehet a halálozási ráta.

@]{udarauszkasz: Igen, a gazdasagi károk lesznek nagyok, de nem a turizmus leállása miatt, az csak az egyik vonal. Minden ipari ellátási folyamatba beépültek már a kínai beszállítók, le fognak állni a szállítások. Minden iparágat érinteni fog.

@Ad Dio: A koronavírus miatt elsősorban az egészségügyi dolgozók fognak kiesni a munkából. Milánóban már most is az van, hogy a legnagyobb kórházban már nem tesztelik az egészségügyi dolgozókat. Mert mindenkire szükség van, de már mindenki fertőzött úgyis. Tehát akinek nincs láza, nem köhög, nem mutat nagyon erős tüneteket, az dolgozik tovább. A kardiológiai osztályon már arról döntenek, hogy kit hagyjanak meghalni. Mert a koronavírus náluk terjed legjobban és a kardiológiai betegek túlélési esélyei minimálisak.
Ami jó hír, hogy a 18 év alattiak közt alig okoz erős tüneteket a vírus. Főleg az időseket, krónikus betegeket viszi el.

Jelenleg azon dolgoznak a világ kormányai, hogy az amúgy teljes mértékben elkerülhetetlen világ járványt időben kitolják, kontrollálják, hogy a sok beteg ne egyszerre zúduljon rá az egészségügyi rendszerre és ne sokkszerű legyen a járvány gazdasági hatása. Mert az egészségügyi ellátórendszer kapacitásai végesek és pont az ápolók, orvosok lesznek legnagyobb eséllyel betegek.

A maszkok, kézfertőtlenítők nem sokat érnek, a koronavírus egyszerűen légzéssel terjed. Ha egy buszon utazik valaki egy fertőzöttel (a fertőzött a busz végében, a másik ember a busz elején), az jó eséllyel elkapja a vírust, ennyire ragályos. Lassíthatja a járványt, ha kerüljük a többi embert, nem megyünk közösségbe.

Eleve a tömegturizmus is egy agyrém. Régen emberek egyszer utaztak nyaralni egy évben. Ma minden hónapban el lehet utazni fapados légitársaságokkal akárhova. És a sok proli utazik is. Emiatt is terjednek a járványok gyorsabban. De biztos vagyok benne, hogy a járvány vége után megint tömegesen fognak utazni az emberek, mintha semmi se történt volna. Idióták.

Örömhernyó 2020.03.12. 01:43:16

@conchita wurst: Az orvosi, sebészeti maszk semmit se ér. Legfeljebb ha egy fertőzött ember hordja, az picit lassítja a vírus terjedését. De az egészségeseket nem védi meg. Ami véd egy kicsit, az an N95 respirátor, de az meg nem kapható már. A kézfertőtlenítés se sokat ér. Persze nem árt, de ezzel nem lehet megállítani egy levegőben nagyon szépen terjedő vírust. A hagyományos szezonális influenzát se tudják megállítani maszkokkal, kézmosással, nemhogy ezt a koronavírust, ami nagyságrendekkel jobban fertőz, mint az influenza.

Egyedül a karantén működik. Otthon kellene maradni, ha lehet.

conchita wurst 2020.03.12. 01:50:47

@Örömhernyó: ami ved az az eros immunrendszer es a Joisten

en pl. 30 eve nem voltam meg nathas se, lejarok kocogni

tolem mindenki panikolhat, Kina megallitotta a virust

moonlight777 2020.03.12. 02:07:56

@Korbi:

Majd ha az idősebb rokonaid sorra halnak bele, akkor bagatelizáld majd....

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.12. 05:21:53

A veszély a legnagyobb a liberális nagyurak és csicskásaik számára.

A kisemberek csak nevetnek a liberális pánikon.

conchita wurst 2020.03.12. 06:18:30

Most tapasztaltam az elso kezzelfoghato vilagvege hangulatot Pragaban.

Lementem cigier, a trafikos nyanyan maszk volt, igaz nem rendesen, csak a bal fulen logott. Eddig nem vot ilyen. Mikor fizettem nyafogott, hogy micsoda emberek vannak az elobb is arcba tusszentette valaki.

Matol nem elhetek mar veszelyesen, kerulni fogom az embereket, elektronyos cigit begyujtom azzal kihuzom evekig hom ofiszba.

]{udarauszkasz 2020.03.12. 06:39:42

@MAXVAL bircaman közíró: majd ha beszabadul a virus a magyar egeszsegugyre, a panik se lesz mar liberalis, hanem inkabb egyetemes.

degreen 2020.03.12. 06:55:24

@Alekszej Antonov: Én azt látom, hogy a tájékoztatás ellenére sokan szövegértési problémában szenvendek. Az FB-n terjed egy írás, hogy egy csávónak láza volt és fűt fát, mentőt hívogatott. Nem, a háziorvost hívod, aki hív neked mentőt, ha kell.
Ha a háziorvosok nincsenek felkészülve, akkor adják vissza a praxisukat. 1., Mit csinál, ha betámolyog hozzá egy fertőző beteg? Van ilyet? Ugye eddig is megoldották. 2., Vele korona vírusos elvileg nem találkozik lásd 1-es pont. 3., Érdekes, még az zindexen is olyan fotókat látok, hogy a sima beteg ápoló, nem a kórházi orvos, védő felszerelésben van. Akkor?
A hab a tortán Vágó(marha) István politikai bejegyzése a nyugdíjasokról.
Szánalmas. Legalább most szálljatok le a körhintáról és viselkedjetek értelmesen. Köszönöm

Buchhalter 2020.03.12. 08:06:41

@Örömhernyó: sok mindenben egyetértek veled,de ez a tömegutazás.Az emberek már az Őskorban is szerettek felfedezni mindent.Az más dolog,hogy a gazdag csürhe meg sleppje csak letipor mindent. Ródoszon megtapasztaltuk a feleségemmel:az idióta olasz és orosz turisták a tiltás ellenére is piszkálták például a lepkéket az egyik Természetvédelmi helyen,illetve a lindosi akropolisznál ukránok akartak haza csórni antik köveket.Az vicces volt,egy öreg görög néni esernyővel vágta őket kupán .Mivel mindenki őket figyelte a 2 jó madár elhúzott.A járványra már nem reagálok,én azzal a táborral értek egyet ,akik szerint túl van reagálva kormányok részéről az egész hisztéria.Influenzában naponta többen halnak meg és képesek megmagyarázni,hogy az nem olyan gáz.Hm,arra sincs igazán ellenszer csak pihenés meg a szokásos lózung. A gazdasági hatásoktól már most félek.A 2008-as válságnál voltam munkanélküli és nem szívesen élném át újból a pöffeszkedő képű munkaadókkal való állásinterjúkat.Akkor nagyon elvoltak szállva maguktól sokan.Ha beüt a krach ,a Fidesz egyik leghülyébb húzása(3 hónap munkanélküli) kapásból visszafog ütni rájuk.Az egész Unióban nálunk a legkevesebb időtartam.Már látom,hogy a DK hiénái ,mint igazi konclesők elkezdtek körözni az égen.

Ekrü 2020.03.12. 08:19:03

@Alekszej Antonov: Ez alapján a grafikon alapján nem is áll olyan rosszul a magyar egészségügy.Legalábbis inkább lennék koronás itthon,mint mondjuk Finnországban vagy Hollandiában.
link.springer.com/article/10.1007/s00134-012-2627-8/figures/1
Az olasz,spanyol,francia kormány problémamegoldó képességeiről meg jobb ha nem is beszélünk...

Ekrü 2020.03.12. 08:22:29

@moonlight777: Azért ahhoz nem kell sok ész,hogy ilyenkor az idős emberek ne nagyon mászkálgassanak.A telefon/internet korában meg lehet kérni a gyerekeiket,hogy vásároljanak be a cuccot pedig tegyék le a kapuba vagy akár adják fel a csekkeket.Sőt,interneten keresztül be is lehet vásárolni...

springbok 2020.03.12. 08:42:22

Lehet nalam a hiba, de nem ertem miert az iskolakat zarjak be es betiltunk minden 100 fo feletti rendezvenyt, amikor a virus a 50 ev alatti nepessegben minimalis kart okoz, az 50 ev alattiak többsege nem terhelne le a korhazakat mivel maximum otthon maradva kigyogyul?
Miert nem az 50 felettieket rakjuk otthoni karantenba, a sajat es az egeszsegugyi rendszer vedelme erdekeben?
Ezzel a mindent betiltunk hozzaallassal valoszinuleg rengeteg ceg megy majd tonkre es general tobbezer munkanelkülit...
a jo hir az, hogy nalunk az nb1-et nem kell szüneteltetni, a nezök siman elfernek egymastol 10m tavolsagban is...mondjuk emiatt a beszuntetes sem generalna nagyobb gazdasagi karokat, söt..:)

igazi hős 2020.03.12. 09:17:36

Valamelyik nagyrabecsült kormánytag elmagyarázhatná, hogy ha az egyik fiam (huszonéves) nem járhat egyetemre, mert a 6-10 fős csoporton keresztül netán hazahozná a fertőzést, akkor a másik (tizenéves) miért járhat (sőt be kell járnia!) egy ezer fős általános iskola és gimnáziumba? Értem én, hogy az általános iskolásokhoz többnyire kell otthon egy szülő és láthatóan beszartak attól, hogy nem lesz idén növekedés és ezért mindenki járjon be a gyárba melózni. De ez akkor is marhaság. Sőt, "Ez veszélyes!"

Ekrü 2020.03.12. 09:41:32

@igazi hős: Ha figyeltél volna nem tennél fel hülye kérdéseket,ugyanis elmagyarázták:
"Gulyás szerint a betegség gyerekeknél nem jellemző, így nem indokolt az iskolák bezárása.Amint gyerekeket is fog érinteni a vírus, újabb intézkedésekről dönthetnek. "
index.hu/belfold/2020/03/11/koronavirus_veszhelyzet_iskola_ovoda_bezaras_szunet_rendezvenyek_otthoni_karanten_kormany_sportesemenyek/

Sir Gombóc 2020.03.12. 09:45:08

@Ekrü: jól van, dugd csak a fejed a homokba.

Sir Gombóc 2020.03.12. 09:47:38

@Ekrü: a Gulyás hülye. A látszólag nem beteg gyerekek is simán fertőzhetnek. Ugyanis a fertőzöttek nagy többségének nem lesznek súlyos tünetei, és szűrni sem fogják őket a jelenlegi protokoll szerint..

Sir Gombóc 2020.03.12. 09:49:34

@degreen: a 2. pont szvsz nehezen kivédhető.

Ekrü 2020.03.12. 09:59:23

@Sir Gombóc:
"a Gulyás hülye"-Aha,értem.Itt egyedül csak te vagy a zseni.Hány gyermekről mutatták ki eddig ,hogy fertőzött?Mi is a végzettséged?Járványügyi szakember talán?
"jól van, dugd csak a fejed a homokba. "-Elnézést kérek,hogy nem vagyok hajlandó rettegni egy olyan vírus miatt,amelyik láthatóan nem halálos a nagy többségre,ami 1,386 milliárd emberből (Kína) csak 80 932 embert fertőzött meg.Sokkal nagyobb a gazdasági kár a pánik miatt.

chrisred 2020.03.12. 10:37:39

@Ekrü: A gazdasági kár nem a pánik miatt keletkezik, hanem az olyan intézkedések miatt, amiket például Kínában hoztak, hogy lokalizálják a fertőzést. És ez egy vagy-vagy helyzet, ezért jár szörnyű következményekkel a járvány.

felső határ nincs 2020.03.12. 10:39:25

Mindenki nyugodjon le a picsaba

Eddig statisztikailag a magyaroknak van szinte a legkisebb eselyuk belehalni ebbe a szarba az egesz vilagon

chrisred 2020.03.12. 10:41:11

@Ekrü: szegedma.hu/2020/03/hogyan-erinti-a-gyerekeket-a-koronavirus

Vagyis maga a vírus a gyerekekre nem jár veszéllyel, de ugyanúgy megfertőződhetnek, és mivel nem produkálnak tüneteket, még veszélyesebb hordozók.

Ekrü 2020.03.12. 10:41:33

@chrisred:Ahogy elnézem a Kínaiak még mindig jobban kezelik mint az olaszok.Pedig ott ugye egy váratlan helyzet volt,az olaszoknál meg már lehetett volna számítani és felkészülni rá...Viszont az a legkevésbé sem segít ha riogatjuk az embereket napi 20 katasztrófacikkel.

Ekrü 2020.03.12. 10:42:33

@chrisred: Esetleg vmi linkecske róla?Hány fertőzött gyermekről tudunk?

morph on deer 2020.03.12. 10:52:58

@Örömhernyó:
” Ami jó hír, hogy a 18 év alattiak közt alig okoz erős tüneteket a vírus. Főleg az időseket, krónikus betegeket viszi el.”

De örülök!
Már csak abban lehet bízni, hogy kellő számú jól képzett orvos és egyéb egyészségügyi dolgozó van a 18 év alattiak között, és meg vagyunk mentve!
Hurrá!
Mert ha ez mégsem így lenne, akkor sajnos megszoptuk.
/

felső határ nincs 2020.03.12. 10:55:00

@morph on deer: magyarorszagon van a legkevesebb fertozott nulla hulla

ugy hogy fogd be a lepcses pofad es vonulj szellemi karantenba ha csak picsogni jottel

chrisred 2020.03.12. 10:55:23

@Ekrü: Legalábbis onnan nehezebb pontos képet kapni. Ahogy a spanyolnátha sem azért kapta a nevét, mert a spanyolok nehezebben boldogultak vele, mint mások, hanem mert a háborús országokban működött a cenzúra. Ahogy írod, nem akartak pánikot kelteni, ezért az emberek nem tudtak róla, nem is védekeztek ellene.

chrisred 2020.03.12. 10:56:44

@Ekrü: Hány tünetmentes gyerekről tudunk? Néha egészen érdekes részéről probálod nézni a dolgokat.

chrisred 2020.03.12. 10:59:19

@felső határ nincs: Én még emlékszem, mit kaptak azok, akik ugyanezt írták a migránshullám okozta terrorveszélyről.

morph on deer 2020.03.12. 10:59:23

@Ekrü:
“ Hány gyermekről mutatták ki eddig ,hogy fertőzött?”

Hol, darling? Hogyan? Miért?

Ha a gyerek tünetmentes, akkor nem vizsgálják, ergo: ki sem mutatják, hogy fertőzött! De attól még bőven lehet fertőzött- és fertőző is, csak épp nem tudod róla, mint ahogy ő sem magáról!
Szerintem ezt gondold végig még egyszer...

felső határ nincs 2020.03.12. 11:02:28

@chrisred: migrinctema negativ politikai hatasat mar kimaxoltak magukon a lipcsyk

de most megprobaljak uberelni magukat

felső határ nincs 2020.03.12. 11:08:40

@Geza vagyok: mielott nagyon beleeled magad Emese, NULLA azaz 0 magyar halt meg eddig, ellentetben a bezzegeuropaiakkal

Ugyhogy lehet menni panikolni a kulfoldi blogokra, ja csak ugy nem beszelsz...

Idiota!

Ekrü 2020.03.12. 11:09:47

@morph on deer:
"Ha a gyerek tünetmentes, akkor nem vizsgálják, ergo: ki sem mutatják, hogy fertőzött! "-Ugyanez éppúgy elmondható a felnőttekről is.Ezen az alapon a totális kijárási tilalom lenne a megoldás...

Ekrü 2020.03.12. 11:14:36

@chrisred: "Néha egészen érdekes részéről probálod nézni a dolgokat. "Ha nem érted az a te bajod.Amúgy ez a mondat mindent elmond az ellenzék hozzáállásáról és aljasságáról:
"És most kapaszkodjatok, fideszes kretének!"
Ezt a mondatot egy magát újságírónak tartó egyén írta le az egyik blogjában,amit aztán kitettek az index főcímlapjára.Azt hiszem jól jellemzi az ellenzék viszonyulását az emberekhez...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.12. 11:16:54

@chrisred:

"A kutyák nem lehetnek hordozók, legfeljebb ugyanúgy marad meg rajtuk a vírus, mint egy tárgyon."

A macskák sem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.12. 11:22:17

@Geza vagyok:

Így igaz. A liberálisok pánikolnak, emiatt egyre nagyobbakat hibáznak.

Willkommenskultur 2020.03.12. 11:23:54

@Geza vagyok: Milyen ovatossag? 5000en meghaltak vilagszerte, Magyarorszagon nulla, de az eves fogyasunk alaphangon 30ezer.

Nyilvan a sajto igyekszik kimaxolni a semmit, a zsindexnel boszen imadkoznak MAMMON Istenukhoz, hogy karacsonyig megeljenek ebbol a sztoribol

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.12. 11:24:06

@morph on deer:

Rossz, csúnya vírus! Nem hajlandó tüntizni Zorbán ellen! Fújj!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.12. 11:25:50

@Ekrü:

Attól, hogy a gyerek nem betegszik meg, még lehet vírushordozó, és otthon megfertőzheti a szüleit. Sok országban bezárták az iskolákat. nálunk is ezt kellene - vagy inkább már rég kellett volna.

morph on deer 2020.03.12. 11:27:23

@Ekrü:
“ Ugyanez éppúgy elmondható a felnőttekről is.”

Elmondható, csak nem lenne igaz. A felnőtteknek ugyanis elenyésző kisebbsége vészeli át teljesen tünetmentesen, ha megfertőződött, míg egy gyerekről ugyanezt sose tudod meg, bár fertőz.
Felnőttek esetében ugyanez 1-2 napig tart, - tehát amikor már fertőzhet, de még tünetmentes, - ezzel szemben a gyerek ezt hetekig “tudja” produkálni.

Ez egy sanyarú tény, de vitasd nyugodtan tovább, hátha majd a kedvedért megváltozik, ki tudja...

chrisred 2020.03.12. 11:27:35

@Ekrü: És te itt ellenzéki blogoknak csapsz hírverést? Amúgy tényleg nem ártana, ha kapaszkodnának.

Willkommenskultur 2020.03.12. 11:30:21

@morph on deer: Miert nem a kolerafertozott orszagok blogjain vered a szakerto nyalad?

Nem latom ertelmet ott, ahol nincs se jarvany, se hullak. Te igen?

Aldou Raine 2020.03.12. 11:31:54

Aki nem látja, hogy valódi a veszély, az vagy "kormány-propagandista", vagy komplett idióta. Harmadik ehetőség: egy barlangban él (hírek elől elzárva).

Ekrü 2020.03.12. 11:39:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Virushordozó bárki lehet,a szülő bárhonnan elkaphatja,akár az utcán is.Ezen az alapon ki kéne hirdetni a kijárási tilalmat.Azért nálunk nem ugyanaz a helyzet mint pld. Olaszországban.(Szerencsére)

Ekrü 2020.03.12. 11:40:21

@chrisred:
"És te itt ellenzéki blogoknak csapsz hírverést?"-Szóval neked erről a hangnemről ennyi az össz véleményed.No comment...

Ekrü 2020.03.12. 11:43:08

@morph on deer: Ezen az alapon egy felnőtt bárhol elkaphatja.Azért szerencsére nem ott tartunk,mint az olaszok ,franciák ,spanyolok vagy a németek.Pedig ott milyen f@sza kormány és egészségügy van ,nem igaz?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.12. 11:45:42

@Ekrü:

A szülő bárhonnan elkaphatja, de csak ha nem vigyáz magára. Ha kerüli a veszélyes kontaktusokat (és erre lehetősége is van, pl. olyan a munkája), akkor nem kapja meg. Viszont otthon a gyerektől mindenképpen el fogja kapni.

Az iskolában, óvodában pedig a gyerekek nem fogják betartani a szükséges elővigyázatossági szabályokat, hiszen még gyerekek, nem olyan fegyelmezettek, ez nem is várható el egy gyerektől. Vagyis elég egy fertőzött gyerek - aki ráadásul tünetmentes! -, s az összes többi is el fogja kapni. És viszi haza a szüleinek, a nagymamának, nagypapának, aki aztán szépen belehal. Igaz, ez tiszta haszon lesz a nyugdíjpénztárnak.

ogli dzsí 2020.03.12. 11:52:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: kusolj mar a magyar karanten mukodik

A nemet, francia, olasz, spanyol, satobbi karanten nem mukodik. Nemsokara kuldhetunk nekik segelyt hullazsak formajaban.

Ekrü 2020.03.12. 11:58:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Viszont otthon a gyerektől mindenképpen el fogja kapni."-Bocs,de most miről is beszélsz?Egy gyermek nem fog egyedül elutazni fertőzött helyre és sokkal kisebb az esélye ,hogy fertőzött emberrel találkozik mint egy felnőttnek.Ha a munkahelyeket nem zárjuk be,akkor az iskolákat ugyan miért kéne?Gondolom ha majd a helyzet indokolja bezáratják azt is,mint ahogy Gulyás utalt is rá.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.12. 11:59:34

@Ekrü:

"Azért nálunk nem ugyanaz a helyzet mint pld. Olaszországban.(Szerencsére)"

Még nem... Sajnos nem alaptalanok azok a vélemények, hogy a kevés elvégzett teszt miatt tudunk csak ilyen kevés fertőzöttről. Ez persze csak az én laikus véleményem, nem vagyok infektológus.

Mondjuk az olasz helyzet nagyon rejtélyes, senki nem tudja, mi áll mögötte. Ráadásul Észak-Olaszországban a lakosság higiéniai állapota sem rosszabb, mint mondjuk Ausztriában, szóval érthetetlen, miért van annyi fertőzött. Talán valami genetikai adottság miatt súlyosabb a fertőzés lefolyása?

Szerintem a Zorbán keze van a dologban, ő küldte a vírusokat Olaszországba Putyin ügynökein keresztül. (Jajjaj, most nemsokára betör hozzám a TEK rémhírterjesztés miatt.)

Én nagyon pesszimista vagyok. Egy autoimmun betegségben szenvedő, mozgássérült, rokkant rokonunkat 2 hét múlva kellene felülvizsgálatra vinni a megyei rendelőintézetbe, de lemondjuk az időpontot. A felülvizsgálat úgyis csak formális, tényleges haszna semmi, de a várótermi fertőzésveszélynek nem akarjuk kitenni.

Ekrü 2020.03.12. 12:00:39

@chrisred: Én is.A szóban forgó, magát újságírónak nevező firkász, tipikus képviselője az ellenzéki hozzáállásnak azokhoz az emberekhez akik másképp gondolkodnak mint az ellenzék...

ogli dzsí 2020.03.12. 12:02:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Sajnos nem alaptalanok azok a vélemények, hogy a kevés elvégzett teszt miatt tudunk csak ilyen kevés fertőzöttről."

Teljesen alaptalan ez a lipcsy remhirterjesztes IS. Ugyanis a halottak szama pontosan tudhato:

Olaszorszag 850
Magyarorszag 0

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.12. 12:03:21

@Ekrü:

Gondolkodj már. Az egyik szülő megfertőződik, megkapja tőle a gyereke is, de ő tünetmentes, eljár az óvodába, iskolába. Ott átadja a vírust a társainak, akik hazaviszik és megfertőzik a saját szüleiket. Így a gyerekek közvetítésével az összes gyerek szülei is megfertőződnek - ami nem következne be, ha a gyerekek nem fertőznék meg egymást az iskolában, óvodában.

Erre nemcsak én jutottam, hanem azon országok felelős politikusai is, ahol bezárták az iskolákat. Avagy ők is mind hülyék?

OK, hogy a kormány kerülni akarja a pánikot, de ennek nem az a módja, hogy nyitva hagyunk egy igen jelentős fertőzési lehetőséget: az iskolákat, óvodákat.

Ekrü 2020.03.12. 12:10:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Még nem... Sajnos nem alaptalanok azok a vélemények, hogy a kevés elvégzett teszt miatt tudunk csak ilyen kevés fertőzöttről. "-Láthatóan senki sem halt meg még nálunk koronavírusban.Ráadásul ezen az alapon akkor a szlovákok és a csehek is kevés tesztet csinálnak?Hisz ott is kb annyi a fertőzött mint nálunk.Ne viccelj már!Az összes országban azokon az embereken végzik el a tesztet akiken megjelennek a tünetek.Még "bezzegnéteorszában" is.
"Mondjuk az olasz helyzet nagyon rejtélyes, senki nem tudja, mi áll mögötte."-Erre én is kíváncsi lennék...Gyanítom az olasz kormányt kéne megkérdezni erről....
"Szerintem a Zorbán keze van a dologban, ő küldte a vírusokat Olaszországba Putyin ügynökein keresztül." :)))))))))
"A felülvizsgálat úgyis csak formális, tényleges haszna semmi, de a várótermi fertőzésveszélynek nem akarjuk kitenni. "-Ezt jól teszitek.Én sem azt tanácsoltam a 70 éves szüleimnek,hogy tömegrendezvényekre járjanak.Viszont nem kell átesni a ló másik oldalára sem és pánikolni.Igazából azt kéne tudatosítani az emberekben,hogy az idősek és a betegek vigyázzanak fokozottan magukra.

Sparti300 2020.03.12. 12:12:58

Teljesen mindegy, hogy gyerek, középkorú vagy öreg ember kapja el a madárinfluenza e válfaját, mert senki sem immunis rá, főleg ha telibe vernek a cseppfertőzéssel azonnal megtámadja a tüdőt a vírus. A lényege az egésznek, ha időben tudnak kezelni akkor a túlélési esélyed 90-100%.
Én már átéltem 2008-ban Franciaországban La Rochelle gyönyörű kórházában 50-évesen.
És még élek! -:)
Hogy mennyire veszélyes azt onnan vettem le, amikor a kinti professzor elmagyarázta ha 1-nappal később mentem volna be a kórházba (5-nap a betegségben), akkor meghalok mint 1-héttel korábban kezelt két magyar honfitársam akik későn jelentkeztek a kezelésre. ( ja! fiatal vendégmelósok voltak ők is.) az öreg mellett.
A tünetek ugyan azok voltak mint a koronánál: Tüdőgyulladás( 1/3 tüdő sötét, röntgen), láz, fuldoklás szerű köhögő rohamok ( a rohamok közötti szünetekben ami 1.másodperc, LEHET LEVEGŐT VENNI) a nap 24- órájában.
Vér és slejm jön fel egyszerre a tüdődből ha feljön, akkor eldöntheted, hogy levegőt veszel vagy kiköpöd a véres csupasz csigát és fuldokolsz tovább.
5-napig öntötték belém a szteroidokat folyamatosan szünet nélkül, amire letisztult a tüdőm, utána 1-hópapig kellett szednem még olyan gyógyszereket ami tönkre tette az immunrendszeremet. Hát, valamit valamiért! Itthon 1- évig pakolgattak össze az orvosok amíg vissza erősödtem.
A kórház fertőző osztályán 3. ágyas szobák voltak tv-vel, internettel, 3-fogásos reggeli, ebéd, kétfogásos vacsora az ellátás királyi volt. Ha nem lettem volna biztosítva akkor kemény 3900 Euró lett volna a vendéglátás. -:)

Csak azért írtam le mind ezt, hogy tessék komolyan venni és nem el vicceskedni a betegségen. A másik ok, ha valaki ezen tüneteket produkálja, vegyen fel maszkot és AZONNAL MENJEN BE A LEGKÖZELEBBI KÓRHÁZ FERTŐZŐ OSZTÁLYÁRA! Akkor van esélyed a túléléshez.
A körzeti orvos nem biztos, hogy azonnal felismeri az m.influenzát.
Senkit nem akartam ijesztgetni az írásommal csak felhívni a figyelmet a valóságra.
Senkinek sem kívánom azt amit átéltem 5-nap alatt, az osztályon több száz ember halálhörgését hallgatni éjjel-nappal.
Hogy egy kis politikát is vigyek a végére, na ez az igazi terrorizmus a sárgavész, amivel bombázzák észrevétlenül (TÖBB ÉV TIZEDE A KÚRVA KÍNAIAK, EURÓPÁT-:)

kéki béla 2020.03.12. 12:13:29

@Ekrü: miért? Nincs igaza? FideSSes kétféle van: agyatlan kretén és hazaáruló tolvaj/rabló gazember.

Ekrü 2020.03.12. 12:16:46

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ez amit te leírtál nem más mint fikció,egyedül a pánikkeltésre jó.Ha ez reális veszély lenne,akkor már egész Európa fertőzött lenne,hisz az iskolákat máshol is csak pár napja zárták be.Még az olaszoknál is csak két napja vezették be.
"Erre nemcsak én jutottam, hanem azon országok felelős politikusai is, ahol bezárták az iskolákat. "-Melyek azok a felelős politikusok?Az olasz kormány?A francia?A német? A spanyol? Láthatóan mindegyiknél jobban állunk.:)))))))))))))

erol 2020.03.12. 12:18:49

@Ekrü: ""És most kapaszkodjatok, fideszes kretének!"
Ezt a mondatot egy magát újságírónak tartó egyén írta le az egyik blogjában,amit aztán kitettek az index főcímlapjára.Azt hiszem jól jellemzi az ellenzék viszonyulását az emberekhez..."
Szörnyű, ilyen csúnyát a kormánypárti Bayer Zsolt újságíró úr biztosan nem írna azokról akikkel nem ért egyet. Példát vehetne róla tiszteletből és kulturált fogalmazásból az ellenzék.

Ekrü 2020.03.12. 12:20:56

@erol: Értem.Szerinted ez rendben van "mert a bayerzsólti".No comment...

morph on deer 2020.03.12. 12:23:18

@Ekrü:
“ Azért szerencsére nem ott tartunk,mint az olaszok ,franciák ,spanyolok vagy a németek.Pedig ott milyen f@sza kormány és egészségügy van ,nem igaz?”

Ó, hogyne! A turulszart nem fogja a golyó sem, tudjuk...

Az gondolom fel sem merült, hogy a gócok elsősorban ott alakultak ki, AHOVÁ rengeteg mindenféle náció tódul, pihenni, sportolni, stb, egy-két hétre, és nagyságrendekkel exponáltabb mindenki a fertőzésre, mint pl ott, ahová főleg városnézésre utaznak.

Nézz körül, ezekről az európai helyekről indult, és a fentiekből következően elsősorban azokban az országokban folytatódott, ahol komoly hagyományai vannak a téli havas, síelős üdüléseknek.

Mi is következik ebből?
Hát az, hogy mivel Magyarország sem nem a téli üdülések kedvenc célpontja, sem nem az a hely, ahonnan adott hónapokban gyakorlatilag ezrek mennek külföldre síelni, így messze nem hasonló a helyzetünk, mint az általad említett országok lakóinak!

Nézz utána, fogod látni, ha a külföldi híreket is olvasod.
Például egy svéd társaság Schladmingban volt síelni, és ugyanott edzett többek közt a kínai síválogatott is(!). Bár nem ültek melléjük a sífelvonón, mert “óvatosak” voltak(!!) ketten már biztosan fertőzöttek, ráadásul orvoskollégák! De legalább volt annyi lélekjelenléte az elsőnek, hogy enyhe torokfájást és hőemelkedést észlelve nem ment dolgozni a hétvége után.
Ja, és akkor még Ausztria nem is volt a listán, amit veszélyesnek tartanak!

Ez sajnos ennyire egyszerű.

Ekrü 2020.03.12. 12:27:42

@morph on deer:
"Nézz körül, ezekről az európai helyekről indult, és a fentiekből következően elsősorban azokban az országokban folytatódott, ahol komoly hagyományai vannak a téli havas, síelős üdüléseknek."-Azért Ausztria egész jól áll,érdekes ott nem alakultak ki olasz állapotok...Spanyolországban meg áruld már el milyen síközpontok is vannak?

erol 2020.03.12. 12:29:15

@Ekrü: Az mindenesetre érdekes, hogy ha ő (és nem csak ő, de talán ő a legdurvább) ír, ennél jóval zaftosabb stílusban akkor nem kifogásolod a dolgot.

ogli dzsí 2020.03.12. 12:34:52

lipsik verik a habot hatha belebukik Zorban a virusba

Arrol nemigen beszelnek, hogy MINDENHOL ahol hullahegyek lettek a jarbany miatt, BOLSI LIPSI kormany van

olaszok, spanyolok, franciak, nemetek, minnel inkabb bolsevik egy kormany annal tobbben halnak meg

Ekrü 2020.03.12. 12:36:18

@erol: Ezt meg honnan veszed?Én nem ellenzéki hozzászóló vagyok,hogy védjem azt ha valami védhetetlen...

morph on deer 2020.03.12. 12:48:44

@Ekrü:
“Spanyolországban meg áruld már el milyen síközpontok is vannak?”

Ajaj.
Szóval ha a vendég az osztrák síüdülésén kapja el a vírust mondjuk egy kínaitól, akkor attól NEM Ausztriában fog emelkedni a fertőzöttek száma, nem gondolod?

Az, hogy neked fogalmad sincs a világról, még nem jelenti azt, hogy a világ csak addig tart, mint az ismereteid...
Például a Pireneusok spanyol oldalán, (tudod, a francia határ közelében) vanak szép számmal, de pl a Sierra Nevada is rendelkezik komoly téli sportos helyekkel.
Ha közelebbit akarsz tudni róluk, keress rá.

AlexAston 2020.03.12. 12:51:59

Nem ismerem a dolog pontos hátterét, sőt szerintem nagyon kevesen.

Viszont csak Magyarországon, csak NAPONTA 50-60 ember hal meg a dohányzás miatt, még sincs pánik a cigi miatt...

De lehetne szó az egészségtelen egyéb életmódról is, ott is hasonló számok vannak.

erol 2020.03.12. 12:56:19

@Ekrü: "Én nem ellenzéki hozzászóló vagyok,hogy védjem azt ha valami védhetetlen..."
Tehát most diszkréten azt mondod, hogy az ellenzéki hozzászólók kretének.
Érdekes, hogy pont a kormánypártiak szokták szidni a pc fogalmazást.

chrisred 2020.03.12. 13:04:19

@AlexAston: Tudtommal a dohányzó személyekre is van karantén.

Ad Dio 2020.03.12. 13:37:19

Hogy ez a vírus veszélyes-e avagy sem, arról megoszlanak a vélemények. A kínai adatokat lehet tudni. 80000 regisztrált fertőzött, 62.000 gyógyult, 3.200 halott. A még ápoltak zöme stabil.

Ez nyersen 3.5-6%-os mortalitás. De ez minden bizonnyal messze van a valóságtól, ugyanis a fertőzöttek nagy részén enyhe tünetekkel, vagy éppenséggel tünetmentesen megy át a betegség. Aminek ráadásul a tünetei megegyeznek az épp aktuális influenza tüneteivel. Ergo a halottak számát pontosan tudjuk, de a meggyógyult betegeket még megsaccolni is nehéz. Szerintem ha a felét regisztrálták a betegeknek, akkor már sokat mondok. Ahogy Kínában, úgy Olaszországban is csak azokat vizsgálták ki akik tipikus és súlyos tüneteket produkáltak. Nem is tehettek másképp, hiszen épp influenza járvány van, tele van a világ köhögő, tüsszögő, hőemelkedéssel járkáló betegekkel.

Innentől a tippem 1-3%-os halálozási arány, ami gyakorlatilag 60+-os egyéb szervi megbetegedésekben is szenvedő embereket érint.

Na most akkor armagedon, vagy sem?

Nem tudom. Nekem nem, másnak lehet hogy az.

Viszont erre adtunk egy választ... fogtunk egy 1.000.000-os sokkolót és telibevertük vele a gazdaságot. Nem kicsit, hanem nagyon.

Eu zóna borítékolhatóan recesszióba kerül, de a világ is megtorpan. Olaszország térderogyik (vagy pofáraesik).

Ennek vajon milyen egészségügyi következményei lesznek? Szív és érrendszeri betegségek? Rák? Depresszió? Hány ember hal ebbe bele KONKRÉTAN?

Ilyenkor kicsit sajnálom, hogy nem mesterséges intelligencia hozza a döntéseket. A politikus ugyanis egy ilyen krízishelyzetben fellélegzik: ha megfelelően hiteles arccal tud óbégatni, 100%-ra veheti a népszerűségének a növekedését. Mert azt kell adni a népnek, amit kér... ha cirkuszt akkor cirkuszt...

chrisred 2020.03.12. 13:40:39

@Ad Dio: "Ergo a halottak számát pontosan tudjuk,..."

Mivel Kínáról van szó, ezt se tekinteném biztosnak. Teszem azt, még nagyságrendileg sem ismert, hogy hány embert végeznek ki Kínában egy évben, csak becslések vannak.

gauchos 2020.03.12. 13:40:53

@Sparti300: Te nagyonhülye! A koronavírusnak SEMMi köze az álatad említett madárinfluenzához. A tüneteiben van hasonlóság, de maga a vírus teljesen más. Az pedig, hogy te konkrétan mennyire szoptad be, többnyire lényegetlen, az adatok azt mutatják, hogy a koronás fertőzöttek 80%-a nem szorul kórházi kezelésre:

informationisbeautiful.net/visualizations/covid-19-coronavirus-infographic-datapack/?fbclid=IwAR3b-I4y7ARihSQtazCrfGvJXoUu1ARPVRD45wuz5nECFrmm8ibpaXNXoPk

Tehát a pánikkeltő hülyeségeiddel elmehetsz a francba!

Ad Dio 2020.03.12. 14:02:33

@chrisred:

Én sem vagyok feltétlen híve a kínai tájékoztatásnak, de egyelőre csak ez áll rendelkezésre. Viszont annyi már most látszik, hogy nem mutatkoznak nagyságrendileg eltérő számok Európában sem. Illetve egyedül Németországban, de ott meg LEFELÉ tér el egy nagyságrenddel, ugyanis csak 0.1%-os mortalitást számolnak.

Olaszországban többé kevésbé ismert a vizsgálati és szűrési gyakorlat. ebből szinte biztosra vehető, hogy a fertőzöttek csak egy részét tesztelték. Akiknek nem voltak komoly tünetei, azt max hazaküldték a négy fal közé.

DarthVader 2020.03.12. 14:05:22

Szerencsére a vírus először a szkeptikus óvatlan negligálókat kapja el, úgyhogy előbb-utóbb csökkenni fog a fidesznyik kommenterek száma.
Van azért haszna is ennek a járványnak :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.12. 14:05:49

@morph on deer:

"Az gondolom fel sem merült, hogy a gócok elsősorban ott alakultak ki, AHOVÁ rengeteg mindenféle náció tódul, pihenni, sportolni, stb"

"Szóval ha a vendég az osztrák síüdülésén kapja el a vírust mondjuk egy kínaitól, akkor attól NEM Ausztriában fog emelkedni a fertőzöttek száma, nem gondolod?"

Mily szépen ellentmondtál önmagadnak, pusztán pár perccel később. :DD

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.12. 14:08:58

@AlexAston:

"csak Magyarországon, csak NAPONTA 50-60 ember hal meg a dohányzás miatt, még sincs pánik a cigi miatt..."

Talán azért, mert te döntöd el, bagózol vagy sem. Viszont már nem annyira a te döntésed, elkapod-e a fertőzést vagy sem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.12. 14:10:30

@AlexAston:

Arról nem is beszélve, hogy a bagósok jelentős része még azt sem ismeri el - sőt fel sem fogja -, hogy a bagózás következményeibe hal bele.

kéki béla 2020.03.12. 14:17:38

@DarthVader: szegénykém, te pl nyugodtan elmehetnél fideSS szavazónak, annyi eszed van.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.12. 14:19:49

@Ekrü:

"Az ENSZ-hez tartozó Unesco közlése szerint 22 ország vezetése döntött úgy, hogy a koronavírus elleni védekezésképpen bezáratja az összes iskolát - írta csütörtök reggel a BBC, de aztán a nap folyamán ez a szám nőtt: csütörtökön Írország is az iskolabezárás mellett döntött és ugyanígy határoztak Norvégiában is. Tehát a jelen állás szerint 24 ország zárja be az iskolákat. "

index.hu/belfold/2020/03/12/eddig_22_orszagban_zartak_be_az_iskolak/

Az iskolákat bezárató országok többségében nincs sok fertőzött, mégis a bezárás mellett döntöttek. Ezek az országok mind hülyék? Szerintem inkább a magyar kormány követ el óriási hibát azzal, hogy NEM záratja be az iskolákat, óvodákat.

Ekrü 2020.03.12. 14:32:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Tehát a jelen állás szerint 24 ország zárja be az iskolákat.Ezek az országok mind hülyék? "-Megnézted te ezeket az országokat?Vagy csak elolvastad a cikk címét?
A 24 országból a 45 európai országból 8 ország zárta be ebből 5:
Albánia,Észak-Macedónia,Románia,Görögország,Olaszország.Tényleg ezek az országok az etalon?
A többi ország a 8-on kívül :
Azerbajdzsán,Bahrein,Észak-Korea,Kína,Grúzia,Irán,Irak,Kuvait,Libanon,
Mongólia,Katar stb.Most komolyan,tényleg ezeket kell követni? :)))))

Bolsi Buster 2020.03.12. 14:44:33

@Ad Dio: a mortalitasi arany qrva messze van meg a 0,01%-tol is a teljes lakossagban, igy a virus miatti habveres elegge izzadtsagszagu

chrisred 2020.03.12. 15:37:19

@Ekrü: Csehország, Írország, Norvégia, Dánia.

Bolsi Buster 2020.03.12. 15:38:49

@chrisred: ja, itt csehorszagban matol nincs iskola. De itt mar vagy 100 fertozottet talaltak

Ekrü 2020.03.12. 15:47:32

@chrisred: Bravo!!! Találtál négyet a sok diktatúra között.:)))Akkor most szerinted ki a normálisabb? Norvégia meg Íroszág aki ezek szerint egy szinten van olyan országokkal mint Észak-Korea,Irán ,Irak,Katar stb. vagy a többi európai ország aki nincs rajta ezen a listán?
Amúgy nem kicsit pánikkeltő az egész cikk.A főcím:
"Sorra zárják be az iskolákat Európában"
Azt ha elolvasod kiderül,hogy a 24 országból 8 európai,azok közül is 4 csak a normálisabb,a maradék 16 pedig mind ázsiai diktatúra...
A megtévesztés magasiskolája...

chrisred 2020.03.12. 15:56:27

@Ekrü: Ja, csak abból a nyolcból (ami már kilenc) gondosan kihsgytad a felsoroltakat.

Ekrü 2020.03.12. 16:01:58

@chrisred: Igen.Pont úgy ,ahogy lehagytam Paraguayt,Dél-Koreát,Szaúd-Arábiát,Egyesült Arab Emirátusokat is,mert a lényegen nem változtat,a fene fog annyit írni.Érdekes ezeket nem hiányoltad.:))))

kvadrillio 2020.03.12. 16:09:50

cicinéni...mi elemzünk,,,kiértékelünk,...., meg elemzünk.....azután meg kiértékelünk..........újságíró: de mi lesz a gyerekekkel ? mikor fogják bezárni az iskolákat ?!...majd, ha a járványügyi helyzet úgy alakul és a járványügyi szagértők úgy döntenek......nade minek köll történnie a gyerekekkel, hogy megváltozzon ez ?.....majd ha a járványügyi helyzet úgy alakul ....majd akkor...kielemezzük, kiértékeljüók...stb.....(merez van leírva nekem itten a kezem közt a paperron...ugye !!!)

ufó-újságíró:....NADEBAZMEG, CICINÉNI ! MEGVÁRJÁTOK AMÍG ESETLEG 3 GYERMEK MEGBETEGSZIK ?????e!!%%!!!% ...ÉS MAJD AKKOR BEZÁRJÁTOK AZ ISKOLÁKAT ???!!!
ELEMEZZÉ, MEG MONITOROZZÁ OTTHON..., A WC-N CICINÉNI !!!

2017-BEN, EGY KÜLÖNÖS VÍRUSJÁRVÁNY MIATT, NANEM INFLUENZA VÓTAZ, CSAK RÁFOGTÁK !!!....KIEMELKEDŐEN SOKEZREN HALTAK MEG MAGYARORSZÁGON !!!!!.
AKKOR A BALOGLELKÉSZ MONITOROZTA A HALÁLESETEKET !

kvadrillio 2020.03.12. 16:14:19

JAHHHH...ÉS A 17-ES JÁRVÁNY TÜNETEI SZINTE TELESEN MEGEGYEZTEK A KORONAVÍRUSOS TÜNETEKKEL !!!
AZONNAL A TÜDŐT TÁMADTA, TÜDŐVIZENYŐT, SZÍVELÉGTELENSÉGET OKOZOTT, ÉS NAPOKIG SZÖRCSÖGŐ LÉGZÉST !!!!!

Ad Dio 2020.03.12. 16:52:39

@Bolsi Buster:

Azért az túlzás, hogy habverés ami a vírus körül zajlik, de azt sem merném kijelenteni, hogy nem reagáltuk túl a dolgot. Ezt az utólagos matek fogja megmutatni. Nem mindegy, hogy mekkora lesz a gazdasági hatás, ahogy az sem, hogy milyen eredményekre jutnak azok a modellek, amik egy esetleges vírus szóródást próbálnak leírni. Abszolút egymásnak ellentmondó hírek vannak a sajtóban arról, hogy hányan kerültek pl. lélegeztetőgépre. Olvastam olyat, hogy az esetek csak nagyon kis százaléka, de olyat is, hogy szinte mindenki aki kétoldali tüdőgyulladásig eljutott. Azért ez nagyon nem mindegy. ahogy az sem, hogy hányan élték túl azok közül akik gépre kerültek. Merthogy ha elfogynak a gépek, akkor az ellátatlanok között nagyon durván megugorhat a mortalitás stb.

Mindegy. Ezt egy éven belül meglátjuk. Remélem a pánik most már alábbhagy. Mindenki szépen fegyelmezetten betartja az előírásokat és ajánlásokat, nem áll elő saját kútfőből "életmentő ötletekkel", eljár szépen munkába és igyekszik tenni a dolgát erejéhez mérten a legjobban. Behúzzuk a nyakunkat és bízunk benne, hogy mindenkit nyakonvág a dolog, így a versenyt érdemben nem borítja fel...

chrisred 2020.03.12. 16:54:57

@Ekrü: Csakhogy a címmel volt problémád, tehát legalább az európai országokat felsorolhattad volna mind. De csak tendenciózusan válogattál közülük.

Ad Dio 2020.03.12. 16:55:25

@DarthVader:

Te most tényleg a másképp gondolkodók halálát kívánod?... csak így?... mekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkora demokrata vagy te, csak ámulok...

:-o

Ekrü 2020.03.12. 17:01:29

@chrisred:
"Csakhogy a címmel volt problémád"-Nem ,nekem azzal volt problémám,hogy a cím és a tartalom nem volt összhangban egymással.Egész pontosan a cikk írója szándékos megtévesztést alkalmazott...
"De csak tendenciózusan válogattál közülük. "-Ezt pont te tetted mikor csak a négy európai országot reklamáltad viszont a kimaradt ázsiai diktatúrákat jótékonyan elhallgattad.Tudod,bagoly mondja verébnek...:)))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.03.12. 17:14:33

@Alekszej Antonov: Majd a @a nagy hohohorgász: mindjárt elmondja neked hogy ő a szerinte 500 ezer magyar zsidó közé tartozik és adjál neki tanácsot mit kellene tenniük. Mindezt azért hogy hátha ki tud csikarni belőled egy megjegyzést a zsidókra, hogy utána lenácizhasson. Egy sima provokátor, de buta és átlátszó.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.03.12. 17:16:52

@nemecsekerno_007: Neked fóbiád van? Áááá.. nincs is vészhelyzet, igaz?
@a nagy hohohorgász: Tegnap nagyot égtél a provokációddal. Gondolom ezért ki sem fizettek téged tegnap.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.03.12. 17:23:05

@springbok: Hát te sem a legélesebb kés vagy a fiókban. Azért kell a fiatalabb generációval is vigyázni, mert lehet hogy alig okoz kárt nekik a vírus, de otthon továbbadják az idős rokonaiknak.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.03.12. 17:24:01

@igazi hős: Mert az egyetemeken rengeteg a külföldi diák, te észlény!

DarthVader 2020.03.12. 17:25:58

@Ad Dio: dehogy kivánom. Sőt. De azért könnyet nem fogok ejteni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.03.12. 17:27:22

@felső határ nincs: Mjad csak akkor kell pánikolnunk ha elkezdenek hullani az emberek? Te még a legalja fideszesnél is hülyébb vagy.

chrisred 2020.03.12. 17:29:34

@Ekrü: Ezt én úgy nevezem, hogy a címmel volt problémád. Ha valaki leírja, hogy 8 európai ország, és közülük kiválasztja azokat, amik beleillenek az elméletébe, az csúsztat.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.03.12. 17:31:55

@Bolsi Buster: "a mortalitasi arany qrva messze van meg a 0,01%-tol is a teljes lakossagban" - de hülye vagy! A mortalitást egy járvány esetén nem a teljes lakosságra vetítik. A lefejezés mortalitása például például nulla a magyar lakosságra, úgy hogy téged nyugodtan lefejezhetnek.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.03.12. 17:34:20

@ogli dzsí: "Arrol nemigen beszelnek, hogy MINDENHOL ahol hullahegyek lettek a jarbany miatt, BOLSI LIPSI kormany van" - Ja, mint Iránban. Te olyan hülye vagy, hogy az elképesztő.

nemecsekerno_007 2020.03.12. 19:06:25

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Most inkább arra figyelj, hogy mit tudsz segíteni a saját környezetedben. Most ott legyél okos.

Ad Dio 2020.03.12. 20:44:56

@DarthVader:

Akkor minek beszélsz hülyeségeket?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.13. 00:10:22

@Bolsi Buster:

"a mortalitasi arany qrva messze van meg a 0,01%-tol is a teljes lakossagban, igy a virus miatti habveres elegge izzadtsagszagu"

A mortalitást a fertőzöttek arányában szokás megadni. Az egészségesek körében egy adott betegség mortalitása értelmezhetetlen. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.13. 00:14:18

@Ekrü:

index.hu/belfold/2020/03/12/a_ket_legnagyobb_pedagogusszakszervezet_az_iskolak_bezarasat_koveteli/

Fogd már fel végre, hogy az iskolákban egymást fertőző gyerekek vírushordozóként komoly veszélyt jelentenek a szüleikre, nagyszüleikre, továbbá jelentős mértékben terjesztik is a vírust. Tudom, kva nehéz ezt belátni, ahogy a kormány és név szerint Gulyás Gergely sem képes ezt az egyszerű tényt felfogni. :(

Ekrü 2020.03.13. 00:49:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Fogd már fel végre, hogy az iskolákban egymást fertőző gyerekek vírushordozóként komoly veszélyt jelentenek a szüleikre, nagyszüleikre,"-Mert ugye ,ha bezárnak az iskolák és a gyerek nagy részét a dolgozó szülők lepasszolják a nagyszülőknek akkor ez a veszély megszűnik ? Jah,nem...A gyerek ugyanis megfertőződhet simán a dolgozó szüleitől és miután két hét a lappangási idő minden bizonnyal továbbadhatja a nagyinak,miután a szülő kénytelen lesz oda vinni minden nap,hogy tudjon menni dolgozni.Eddig a járványba kizárólag idős vagy beteg emberek haltak meg,ezért elsősorban az ő védelmük jelenleg a legfontosabb.Ezt meg úgy lehet legjobban elérni,ha minél ritkábban minél kevesebb emberrel érintkeznek.Egy unokára vigyázó nagyi bizony ezt nem tudja megoldani.
" és név szerint Gulyás Gergely sem képes ezt az egyszerű tényt felfogni"-Gulyás Gergely nem járványügyi szakember,ő egy szóvivő,aki elmondja az embereknek azt amit a járványügyi szakemberek határoznak.Azért ő teszi,hogy a szakemberek tudjanak dolgozni,ezért őt szidalmazni balgaság.Gondolom ,ha a járványügyisek majd úgy ítélik meg a helyzetet,akkor be fogják záratni az általános iskolákat is.De az biztos,hogy sokkal jobban értenek a dologhoz mint te,a szomszéd Pista vagy akárcsak én,hisz nekik ez a szakmájuk,nekünk meg nem.

chrisred 2020.03.13. 06:32:20

@Ekrü: Vagyis tulajdonképpen egyetértünk. Igazából az a helyzet, hogy járványügyi szempontból indokolt lenne a tanítás szüneteltetése, de semmi megoldási ötletük nincs arra, hogy mi legyen a gyerekekkel, akik nincsenek az iskolában. Ezért inkább azt hazudják, hogy járványügyileg nem indokolt az iskolák bezárása. Ahogy a kormány eddig is minden problémára nem a probléma kezelésével, hanem kommunikációs trükkel reagált, és abban bízott, hogy a probléma valahogyan, rajtuk kívül álló okok következtében megoldódik. Ezt nevezem látványkormányzásnak, amikor abból áll a kormányzati tevékenység, hogy kitesznek egy paravánt, hogy eltakarják vele a valódi állapotokat.

Bolsi Buster 2020.03.13. 06:48:44

@chrisred: Hat jo nagy marhasagokat beszelsz oregem. Itt Pragaban szigorubb intezkedesek vannak, mint Mo-n, mert sokkal tobb a fertozott. Szerinted milyen megoldasi 5lete van a kormanynak arra, hogy mi legyen a gyerekekkel? Semmilyen, mindenki megoldja maganak.

Mo-n 16 eset van, itt csak Pragaban 60. Majd ha otthon sulyosabb lesz a helyzet, akkor jonnek a szigorubb dolgok. Olaszoknal mar de facto kijarasi tilalom van, sehol senki.

De ertelmes oka nincs, egyetlen magyar fertozott sem iskolas, es egyetlen esetet sem lehet iskolara visszavezetni eddig.

Fogjad fel hogy se gyogyszer, se semmi nem letezik koronavirus ellen, sehol mashol se. Olvasd el az ausztriai fertozott magyar srac interjujat az indexen, regisztraltak hogy beteg mondtak neki maradjon otthon, majd 10 nap mulva megint eljonnek h megnezzek meghalt-e mar. Ennyi a kezeles.

Mit varnal?

Ekrü 2020.03.13. 07:23:33

@chrisred:
"Vagyis tulajdonképpen egyetértünk."-Nem,nem értünk egyet.Nem írtam sem többet sem kevesebbet mint azt,hogy ha majd indokolt lesz járványügyi szempontból ,hogy bezárják az iskolákat,akkor majd meghozzák ezt a döntést azok a szakemberek akik erre hivatottak.Ha már választanom kell,hogy kinek higgyek akkor inkább hiszek nekik mint a @chrised nevű kuruzslónak.:)))) De ezt minek magyarázzam egy olyan személynek akinek a szövegértése láthatóan a béka hátsója alatt van,hisz láthatóan egy egyszerű hozzászólást sem képes értelmezni...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.13. 08:51:35

@Ekrü:

"Ezt meg úgy lehet legjobban elérni,ha minél ritkábban minél kevesebb emberrel érintkeznek.Egy unokára vigyázó nagyi bizony ezt nem tudja megoldani."

Annak az érvednek valóban van alapja, hogy a nagyszülőknél elhelyezett gyerek veszélyt jelent a nagyszülőkre. DE csak akkor, ha már megfertőződött. Megfertőződni pedig legnagyobb eséllyel az iskolában fog, mégpedig valamelyik iskolatársától.

Ám gondolj bele, mi a kevésbé rossz: ha egy gyerek fertőzi meg nagymamát és a nagypapát vagy ha először megfertőzik egymást a gyerekek az iskolában, oszt MINDEGYIK gyerek megfertőzi otthon a nagyszülőket.

"ha a járványügyisek majd úgy ítélik meg a helyzetet,akkor be fogják záratni az általános iskolákat is.De az biztos,hogy sokkal jobban értenek a dologhoz mint te,a szomszéd Pista vagy akárcsak én,hisz nekik ez a szakmájuk,nekünk meg nem."

Abban is egyetértünk, hogy nálam jobban értenek hozzá. :) De én nem is saját kútfőre hivatkozom, amikor az iskolák bezáratását javaslom, hanem azon országok járványügyi szakembereire, amelyekben már bezáratták az iskolákat - és ezen országok között vannak európai kultúrállamok is. Nem hinném, hogy az ír, a norvég vagy a cseh járványügyi szakemberek butábbak lennének a magyaroknál. Inkább azt gondolom, hogy nálunk a kormány jobban fél az iskolabezárások által okozandó felfordulástól, vagyis lényegében politikai döntés született, nem közegészségügyi.

Attól tartok, az iskolabezárások elmaradása még keményen vissza fog ütni a kormányra.

chrisred 2020.03.13. 09:19:29

@Bolsi Buster: Legfeljebb neked lehet érv az, hogy Csehországban nincs semmi megoldási ötlete a kormánynak. Attól még egy csomó felmerült, a webcam távoktatástól a szülők államilag fizetett szabadságáig.

"Mindenki megoldja magának."

Igen, ez a módszer vezetett el az iráni és az olasz állapotokig. Szerinted addig, amíg ugyanaz ki nem alakul nálunk is, semmit sem kell tenni, szerintem meg pont abból tanulva meg kellene előznünk a hasonló kritikus helyzet kialakulását.

"Fogjad fel hogy se gyogyszer, se semmi nem letezik koronavirus ellen, sehol mashol se."

Éppen ezért a vírus terjedésének lehetőségeit kell korlátozni. Eddig semmilyen racionális érvet nem tudtatok felhozni, hogy a gyerekek miért ne terjeszthetnék a vírust.

Ekrü 2020.03.13. 10:10:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Megfertőződni pedig legnagyobb eséllyel az iskolában fog, mégpedig valamelyik iskolatársától. "-Aha.Valami linkecske erre pls.Mert ugye fertőzött felnőttről is csak tizenvalahány betegről tudunk,gyermekről pedig egyről sem.Ezek jelenleg a tények,minden egyéb más csak fikció aminek a célja a pánikkeltés.
"De én nem is saját kútfőre hivatkozom, amikor az iskolák bezáratását javaslom, hanem azon országok járványügyi szakembereire, amelyekben már bezáratták az iskolákat "-Esetleg megnézted te ,hogy ezekben az országokban mennyi a fertőzött beteg és mely fertőzött létszámnál zárták be az iskolákat?Ott vajon miért várták meg míg sokkal több fertőzött lett?Miből gondolod ,hogy a magyar járványügyisek hülyébbek?Csehország esetében pedig ajánlom neked Bolsi Buster válaszát.
Jelenleg nincs egyetlen egy olyan eset sem ahol bizonyíthatóan gyermektől kapta el egy felnőtt a koronavírust még Olaszországban sem a fertőzés gócpontjában.Akkor miről is beszélünk?
"és ezen országok között vannak európai kultúrállamok is"-Ja.Négy a huszonnégyből.A nagy többség pedig ázsiai diktatúra vagy pedig már elszabadult a vírus mint Olaszországba.Eleve nem foglalkozom egy olyan cikkel ami alapból hazugsággal indít és megtéveszti az embereket.Márpedig az általad belinkelt cikk ilyen.
Úgy gondolom a magyar szakemberek semmivel sem rosszabbak mint a nyugatiak.Sőt ,láthatóan az olaszoknál,franciáknál sokkal jobbak.Ha úgy fogják látni akkor majd bezárják az iskolákat.Addig meg aki nagyon parázik ,mint te az beszéljen a gyerekorvossal,hogy adjon majd igazolást azt tartsa otthon a gyerekét.

kéki béla 2020.03.13. 10:26:45

@Ekrü: ott kezdődik a gond, hogy amíg nem tesztelnek _mindenkit_, addig semmi infó nincs arról, hány emberben van jelen a vírus, pláne nem, hogy hány emberen megy és ment át úgy, hogy észre sem vette.
És a kínaiak statisztikái (amennyire hinni lehet nekik) alapján úgy tűnik, egy gyerek ha el is kapja, alig produkál tünetet, ha egyáltalán... ergo gyerekek közösségén úgy mehet át, hogy csak az idősebb tanárok/felügyelők lesznek betegek, meg a szülők...

chrisred 2020.03.13. 10:46:16

index.hu/belfold/2020/03/13/orban_kossuth_radio_koronavirus/

"Orbán szerint „be kell látni, nem tudjuk két hét múlva kinyitni az iskolákat, ha bezárjuk őket, az a tanév végét fogja jelenteni”. Szavai szerint ebben az esetben a tanároknak fizetés nélküli szabadságra kell menniük, a szülőknek pedig gondoskodniuk kell a gyerekek elhelyezéséről."

Orbán szerint a tanárok csak a tanév alatt kapnak fizetést? Esetleg az országgyűlési képviselőknek is csak a parlamenti ülésszak idején jár illetmény?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.13. 10:46:41

De hakem nem hiszel:

index.hu/techtud/2020/03/12/koronavirus_tunetmentes_fertozes_kutatas/

A gyerekek pedig rendszerint tünetmentesek maradnak, így észrevétlenül fertőznek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.13. 10:54:35

@Ekrü:

"Ott vajon miért várták meg míg sokkal több fertőzött lett?"

Mert pontosan olyan hülye politikusok döntöttek, mint Magyarországon.

@chrisred:

"Orbán szerint „be kell látni, nem tudjuk két hét múlva kinyitni az iskolákat, ha bezárjuk őket, az a tanév végét fogja jelenteni”."

Orbánnak meg be kellene látnia, hogy nem fog lecsengeni a járvány két hét alatt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.13. 10:59:17

@Ekrü:

Az észtek is hülyék, igaz?

"Hétfőtől bezárják az iskolákat és egyéb oktatási létesítményeket, távoktatásra térnek át, és a nyilvános rendezvényeket is törlik Észtországban."

index.hu/kulfold/2020/03/13/szuksegallapot_esztorszag_koronavirus/

chrisred 2020.03.13. 11:42:29

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Bizonyára, hiszen náluk tegnapig még csak 17 fertőzött volt.

Ekrü 2020.03.13. 12:49:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: @chrisred: @kéki béla: Annak ,hogy ne kapja el a nagyi nem az iskolabezárás a legbiztosabb módja hanem az ,hogy nem megyünk a nagyihoz és főképp ne sózzuk rá a gyereket.Értelmes ember ezt már a járvány kezdete óta így teszi....

Sparti300 2020.03.13. 12:53:30

@gauchos: Te kis homokos dedós gyerek! Mielőtt ugatnád a holdat frecskázás közben, tudod amíg átadod a jobb kezedből a balosba a kukidat a monitor előtt, megerőltethetnéd a rövid agyadat, hogy utána néz annak, hogy miből fejődött ki az (N1H1), hogyan jutott el és mutálódott a ( SARS-CoV-2 humán koronavírus által okozott COVID-19 betegségig. Asszem hiába erőlködök, ezt egy szobafestő sohasem fogja megérteni.
Az N1H1. 2009 áprilisában felfedezett vírus sertésinfluenza, madárinfluenza és emberi influenza génjeit egyaránt tartalmazza ,mutálódott. Sokkal később is létezett már, csak azt egyszerű madárinfluenzának titulálták, fél országnyi szárnyast égettek el minden felfedezett esetben. Az embereket sem temették el akik belepusztultak, hanem krematóriumban perzselték meg őket a fertőző betegség miatt. Gondolom, te erre nem emlékszel. Mikor is születtél, 2005-ben?
Nyilván minden tudós hülye hozzád képest, de ettől függetlenül tanulmányozd nyugodtan hokizás közben a kisegítő iskolában az influenza történetét, az óvó nénid biztos nem haragszik meg ezért.
Én át és túléltem olyan betegséget, aminek ugyan azok a tünetei és ugyan abban halnak meg mint a most kitört új/régi influenza. Láttam a kórházban meghalni embereket, akik elbagatellizálták ezt a betegséget mint te, azok már nem élnek.
Nem én keltem a pánikot baszki, hanem azok a országok akik hermetikusan lezárják a határaikat a nem túl veszélyes vírus miatt, meg a nagy vezíred azzal, hogy bezárat iskolákat, rendezvényeket és beutazásokat Magyarországon.
Ami linket küldtél abban semmi új és érdekes nincs, amit magyarul ne tudnál elolvasni. Nem kellene erősködnöd külföldi írásokkal, nélküle is király lehetsz az óvodában. -:)

Ekrü 2020.03.13. 12:56:17

@chrisred:
"Orbán szerint a tanárok csak a tanév alatt kapnak fizetést?"-Mint minden munkavállalónak a tanároknak is törvény által meghatározott szabadság jár.Azt ő nem lépheti túl és csak úgy veheti ki ,ahogy a törvény szabályozza.Egy tanár bizony nem mehet akármikor szabadságra ,ha mégis megy az bizony fizetés nélküli szabadság amire nem kap jövedelmet.Ez az ára,hogy a szokásos nap szabi helyett neki sokkal több jár éves szinten.
De szerintem ezt te is tudod,csak szándékosan megpróbálod félrevezetni az embereket.

kéki béla 2020.03.13. 13:17:43

@Sparti300: szakértőcske, még a betegség nevét sem tudod leírni. H1N1. Vagy csak a fiúd farka épp a seggedben volt, mert te játszod a lányt és ezért rontottad el?

chrisred 2020.03.13. 13:37:36

@Ekrü: Magad is úgy írtad, hogy akkor van szó fizetés nélküli szabadságról, amikor a munkavállaló akar szabadságra menni az éves szabadságkeretén túl, és nem akkor, amikor a munkahelye a törvényi előírások szerint nem üzemelhet. De szerintem ezt te is tudod,csak szándékosan megpróbálod félrevezetni az embereket.

AlexAston 2020.03.13. 14:41:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A mellettem bagózó engem is füstöl, és ha utána egy légtérben van velem, ugyanúgy rám száll a sok sz@r az adott emberkéről.
Szóval ez kb. ugyanolyan, mint egy fertőző ember.
Dohányzik, aztán ölelgeti a gyerekét, stb. Qrva káros így is.

gauchos 2020.03.13. 15:14:09

@Sparti300: Baszki, te figyelj már! Lehet ki kellene vizsgáltatni magad neurológussal vagy hasonló szakterületű orvossal! Ugyanis esélyes, hogy esetedben a H1N1 fertőzés az agysejtjeidet is elég súlyosan károsította, még az is lehet, hogy vésszafordítható a dolog. Tényleg jó tanácsként mondom. Csak erre tudok következtetni abból a sok baromságból, amiket leírtál.
Ugyanis józan ésszel, 60-as IQ szint felett nagyon gyorsan fel lehet fogni, hogy a Covid-19 (és úgy általában a többi koronavírusok) és az influenza kurvára nincsenek rokonságban, ergo nem is tud az influenza koronavírussá mutálódni. Tudományosan bizonyított tény, hogy a most terjedő koronavírus a SARS koronavírus legközelebbi "rokona". Nem véletlenül nevezik hivatalosan SARS-CoV-2-nek. Az influenzavírusok és a koronavírusok egymástól nagyon távoli és nagyon különböző RNS-vírusok – egyszerűbben fogalmazva a koronavírusoknak semmi köze az influenzavírusokhoz.
Olvasgass: www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.02.07.937862v1

Sparti300 2020.03.13. 15:55:31

@kéki béla: Kisfiam Bécike! emlékszek rád meg anyádra is a Rákóczi Térről, ott "teremtettünk" meg téged közös meg egyezéssel, meg némi apró pénzzel. Anyád kért meg és (nem magamtól tettem) arra, hogy dugjam meg a segge lyukát és élvezzek a szájába, hát ebből lettél te kisgenyo, aki csinálja itt a nagy menő influenza szakértőt, köcsög bloggerkém.
Jobb lenne ha a saját homokos betegségeddel foglalkoznál az AIDS-l
Itt egy link kisbuzi, hogy tanuljál és megvilágosodjál az N1H1 alap betegségről. Ha megtanultál mindent akkor szóljál és kinevezünk itt a post-ban, MARHALÁBSZÁR SZAKÉRTŐNEK .
hu.wikipedia.org/wiki/2009-es_influenzapand%C3%A9mia
UI: Kisfiam a bugyingóról és a szoknyáról szokjál már le, híd el nekem, hogy boldogabb asszony lesz belőled.

kéki béla 2020.03.13. 17:03:31

@Sparti300: szegény kis skizo buzi... szar életed lehet. Hallucinálsz is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.13. 17:06:11

Na lám, a németek is meghülyültek, mert ők is bezárják az iskolákat. És az óvodákat is. Biztos buták a járványügyi szakembereik.

"péntek délelőtt Bajorországban, Berlinben, Alsó-Szászországban és Saar-vidéken hoztak ilyen döntést. Kora délutánig Észak-Rajna-Vesztfália, Baden-Württemberg, Hessen, Hamburg, Schleswig-Holstein és Türingia vezetése is az óvodák és iskolák bezárásáról döntött. Így alig fél nap alatt a 16-ból 10 tartomány helyezkedett arra az álláspontra, hogy a járvány lassításához az óvodai, iskolai társas érintkezést is fel kell függeszteni."

index.hu/kulfold/2020/03/13/koronavirus_nemetorszag_iskolabezaras_angela_merkel/

Sparti300 2020.03.13. 18:40:59

@kéki béla: Meg fogsz lepődni ha anyádat megkérdezed, hogy mit tettem annak érdekében, hogy segglyukon át szülessél meg-:)

kéki béla 2020.03.13. 18:57:01

@Sparti300: hallucinálsz, fordulj orvoshoz!

Sparti300 2020.03.13. 19:12:45

@gauchos: Baszki te mű hülye! Én nem a sima influenzáról írtam hanem a madárinfluenzáról aminek a tünetei TELJESEN meg egyeznek a korana vírus megbetegedéseivel és elhalálozásaival, ezért van összefüggés a madárinfluenza és a korona vírus között. Amikor az orvosok és a virológusok is csak rébuszokban beszélnek a korona vírusról, (feltételezéseket mondanak a mai napig), mert senki nem mer állast foglalni ez ügyben csak ti a indexes homokosok doktorátusai. Ajánlom neked is, hogy ragadj össze Bécikével és akkor meg nyugodtok egy teljes hétre.

Sparti300 2020.03.13. 20:19:52

@gauchos: Ami linket küldtél, ott is csak annyi jön le, hogy csak feltételes módban mernek nyilatkozni azok az orvosok és kutatók akik próbálják beazonosítani a vírust de még csak nevet sikerült adni neki.. Még ők is csak próbálkoznak mint az ebolával. Olyan állításokat próbáltok be bizonyítani a tudós,felfedező,homokos indexes Bécike blogíró társaddal, amire még a tudósok is a választ keresik a mai napig is. De mivel ti a bécikével tudjátok a megoldást mert már beazonosítottátok a vírust, segíthetnétek a föld nevű bolygón mert sokkal több fizetést kapnátok a WHO-tól mint apátoktól Körösi Ákostól. Annak tudatában amit leírtál, nem kellene rázni a lábadat, mert egy virológus szemében te is csak egy egyszerű ember vagy egy fűszál IQ-jával.

Örömhernyó 2020.03.16. 00:10:11

@conchita wurst: Kína nem állított meg semmit. Onnan indult a vírus és még mindig jelen van. Egyszerűen a kínai adatoknak nem szabad hinni, eleve elhallgattatták azokat, akik már novemberben felhívtak a járvány veszélyére. Máig börtönben, átnevelőtáborokban vannak újságírók, bloggerek, orvosok, mert nyíltan beszélni mertek. Kínában nagyságrendekkel többen halhattak meg, mint amit a világ tudomására hoztak. Vietnam ugyanez. Ott elvileg máig nincs halálos áldozat... Persze, mert nem tesztelik őket. Ázsiában élek, itt a látszat fenntartása roppant fontos.
Európában nyílt társadalmak vannak, az olaszok, spanyolok, britek balfogásait, veszteségeit is nyilvánosságra hozzák. A kínaiak meg egy diktatúrában élnek, minden információt szűrnek rettenetesen erősen, központilag.

kéki béla 2020.03.16. 04:31:04

@Sparti300: mondd te retardált, vastagbőrű, agyhalott vadbarom, megtanultad már az általad annyit emlegetett betegség elnevezését legalább?? Segítek: még mindig nincs olyan, hogy N1H1...
süti beállítások módosítása