Ön szerint Magyarországnak ki kellene lépnie az Európai Unióból?
2016. június 25. írta: Despota

Ön szerint Magyarországnak ki kellene lépnie az Európai Unióból?

the_euro_end_game_0.jpg

Csütörtökön eldőlt, a britek kilépnek az Európai Unióból, így valóra vált az EU rémálma, hiszen a brit szavazók szoros eredménnyel, de leszavazták az uniós tagságot. A referendum máris súlyos következményekkel járt, David Cameron brit miniszterelnök péntek reggel bejelentette lemondását, pánikhangulat uralta a világ tőzsdéit, a brit font a kereskedés elején 11 százalékot vesztett az értékéből a dollárral szemben, egy font 1985 óta nem ért olyan keveset dollárban, mint péntek reggel. Mindez csupán a kezdet, földrengés indulhat a Brexit után, az sem elképzelhetetlen, hogy szétszakad az Egyesült Királyság, a skót és az északír nemzeti párt már bejelentette, hogy népszavazásra készülnek az Egyesült Királyságból való elszakadásról. Londonban petíció indult, hogy kiváljanak az országból, Spanyolország pedig bejelentkezett Gibraltárért. Ha mindez nem lenne elég, újabb pofont kaptak a britek, negatívra rontotta az eddigi stabilról Nagy-Britannia hosszú távú államadós-besorolásának kilátását pénteken a Moody's. 

Jelenleg több olyan ország van az EU-ban, ahol a választók fejében komolyan felmerülhet az unióból való kilépés gondolata. Ahol olyan politikai klíma alakult ki az elmúlt időszakban, ami kiválthatja azt a dominóhatást, amitől az uniópártiak rettegnek. A német kormány a brit uniós népszavazás eredménye után már amiatt aggódik, hogy Franciaországban, Hollandiában, Ausztriában, Finnországban, vagy nálunk, Magyarországon is felbukkanhat olyan kezdeményezés, ami az EU-ból való kilépést célozza meg. Orbán Viktor miniszterelnök szerint Brüsszelnek meg kell hallania az emberek hangját, a brit kiválás legfőbb okának az EU migrációs és menekültügyi politikáját nevezte meg, a magyar kormányfő több követelést is megfogalmazott az unióval és a brüsszeli bizottsággal szemben. 

De vajon van-e élet az Európai Unión kívül? Ön szerint Magyarországnak is ki kellene lépnie az EU-ból, vagy jobban járunk, ha a tagállamok között maradunk? A döntés ezúttal is az Önök kezében van!

europai-unio-600x400.jpg

A DÖNTÉS

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr558838550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bona Fides 2016.06.26. 00:09:18

@látjátok feleim szümtükkel: Egyébként az EU pénzelosztó rendszerével tényleg gond van, mert nem arra adnak lét, amire szükség van, hanem arra, amire pályázat van. Arra viszont rogyásig.

Bona Fides 2016.06.26. 00:13:30

@látjátok feleim szümtükkel: A mi kormányunk nem akar kilépni, hanem tovább akarja lopni az unós pénzt.

Spontán Blogger 2016.06.26. 00:14:12

Ha nem esik szét az egész Eu ezután felőlem maradhatunk de ha kilépnénk se változtatna sokat az én életemen. Ja meg nézd meg itt az ebt online, meg sok érdekességet kigyűjtöttem róla: spontanblog.blog.hu/2016/06/25/magyarbelgium

Neo07 2016.06.26. 00:15:32

@Bona Fides:
Nagyon sok igazság van abban, amit írsz.
Ebbe a GDP-hajszolásba fog beledögleni az emberiség. Ha a szent GDP oltárán feláldozzuk az utolsó kihalászott bálnát, halat, utolsó kivágott fát, akkor mit fogunk enni?

Az a baj, hogy az emberiség fordítva ül a lovon: Jelenleg azért létezünk, hogy a GDP-t növeljük, akár a kihalás árán is, a gazdaságért dolgozunk, de nem fogjuk fel, hogy a gazdaságnak kellene értünk, az emberért léteznie. Ez az mai kor rabszolgasága.

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2016.06.26. 00:20:40

@Bona Fides:
Teljesen igazad van!
Mindenki vágyik egy ilyen idealista világra!
Csakhogy:
miközben a munkahelyed felé haladva ilyen gondolatok járnak a fejedben, megbüntet a rendőr, felhív a feleséged, hogy a gyereknek megint cipőt kéne venni, egy drogos neked szalad és ellopja az utólsó filléred is, már örülsz, hogy beértél a melóhelyre, mikor hív a főnök, hogy:
- Bona, sajnos létszám leépítés lesz....
Azért megpróbálunk talpon maradni, és a lelket azok a gondolatok tartják bennünk, amiket te is leírtál.

Nzoltan 2016.06.26. 00:30:14

@odamondó: Sokak nyernek, sokak veszítenek. Minden országban vannak ellenérdekelt rétegek. Ez nem olyan bonyolult.

Nzoltan 2016.06.26. 00:34:44

@látjátok feleim szümtükkel: Áder rossz példa. A köztársasági elnök nem hoz hattárotatokat. Csak vétójoga van.

Prophetic 2016.06.26. 01:04:30

@Mercel:
@egysmás:
@jjoey:

Google is your friend:
hu.linkedin.com/in/maxval

Azt mondanám, hogy Iván bácsit sem fizeti senki a véleményéért, de ha rákeresel a googleben, hogy "bircahang", akkor olyan mértékű közösségi és webkettes médiajelenlétet találsz (a 888.hu-s cikkekről nem is beszélve), hogy teljesen egyértelművé válik a szitu, hogy ez valóban fizetett propaganda.

Egy magánszemély a magánvéleményét nem nyomja ki hatféle ugyanolyan blogba és közösségi média felületre. És nem figyeli folyamatosan a bloghut, hogy első kommentelő lehessen majdnem minden posztnál.

Kár érte.

Mert azt mondanám, hogy a hülyesége magánügy, de ha fizetik, akkor onnantól ez szánalmas agymosásnak minősül.
Persze jöhet azzal, hogy Soros meg a másik oldalt pénzeli.
Meg a véleménynyilvánítás szabadságával.

És igaza van! Neki is lehet véleménye. Sajnos még közönsége is van hozzá.

u.i. persze nem zárom ki, hogy senki nem fizet neki, hanem egyszerűen egy mások figyelemre kiéhezett, aszociális, demagóg őrültről van szó.

monddazigazatmar 2016.06.26. 01:13:13

@villamos alóli kacaj nem mindíg őszinte: Tudod, nyilván magadból indulsz ki. Másnak van némi lexikális tudása, meg történelmi ismeretei, és nem szorul arra, hogy wikipédián olvasgassa, hogy mit mondott Lenin. Többek között azért, mert a nyolcvanas években még minden ki volt vele plakátolva..
Ez neked nyilván újdonság, mert akkor még nem tudtál olvasni. És kurva kevés vagy te ahhoz, hogy felbosszants- főleg szánalmas a nagy fellengzős dumád, miután meg kell nézned a wikit, hogy rájöjj, hogy rosszul idézted Lenint.

"De mondjuk a családodban a Józsi nevű nagybátyádtól kapsz zsetont házad felújításra, azt a dohányt elszarod kurvákra és még be is szólsz neki, tuti szájba vág!"
Ez pedig szintén a szánalmas kis világszemléleted példája. Mert konkrétan az van, hogy Józsi nevű nagybátyád ad pénzt, de megköti, hogy mire költsd el. Plusz azon túl, hogy megköti, hogy mi kell neked, még arra is kötelez, hogy az őáltala preferált boltban vásárolj, az ő emberével szereltesd be, és a felét fizesd ki te. Tehát le van szarva a te igényed (és lehetőséged) egy 50centis tévére, meg kell venned a 180centis plazmát meg a 88 csatornás csomagot. És a felét ő fizeti. Ez persze marha jó, mert olyan hülye vagy, hogy nem látod, hogy a fal meg rohad a tévé mögött. Meg azt sem, hogy Józsi közben dugja a feleséged, meg a részeg haverjait beköltözteti a kisszobádba.

Ténlyeg szar lehet neked, hogy ha úgy gondolod, hogy azért mert valaki teljesíti egy szerződésben foglaltakat, akkor ott kuss a neved, és egy szót nem szólhatsz. A főnököd is pénzt ad neked, cserében beleszarhat a szádba, és egy szót sem mertsz szólni? Gondolom igen, ezért kompenzálsz a neten a nagy pofáddal.

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2016.06.26. 01:26:19

@monddazigazatmar:
"És kurva kevés vagy te ahhoz, hogy felbosszants-..." furcsa ezt olvasnom amikor majd szét vet a düh!
Tudtam, hogy rácuppansz a Lenin idézetre.
És még két dolog. Nem három.
1. Attól, hogy rondán beszélsz és "láthatóan" üvöltözöl, még nincs igazad.
2. Mit mondott a Nagypapa: "Ne annak higgyenek amit mondok, hanem amit csinálok!", hát akkor jól figyelj!
3. Egy Szörényi idézet:
" láss, láss, ne csak nézz!", fogadd meg ezt!

monddazigazatmar 2016.06.26. 01:40:35

@látjátok feleim szümtükkel: "Ez a szabály már akkor is élt, amikor mi beléptünk. Akkor elfogadtun, most mi a bajod vele?"
Ahogy hofi mondta, lakva ismeri meg az ember egymást. Igen, baszod, elfogadtuk. Mert ember nem volt aki elolvasta volna azt a százezer oldalnyi szerződést, meg alapelvet, meg minden szart.
Egészen más menet közben rájönni, hogy mennyire képtelen az EU megoldani problémákat.
A gondolkodásod alapján nem lenne soha válás: Elvetted, ott van, mit akarsz. Ja, 5 év után jöttél rá, hogy rosszul főz, dugja a postás és elhízott? Szar ügy, dögölj meg vele.

Kár, hogy nem érted amit írok. Igen, az torzítja a kurva gazdaságot, hogy vannak pályázatok. Igen, torzítja a piacot, hogy egyik cég kap x összeget mint támogatás, a másik pedig nem. És teljesen mindegy, hogy ki kinek a rokona.
És az sem jó, hogy ilyen baromságokra lehet pénzt felvenni mint a váli völgy turizmus fejlesztése. Mert a kisvasútra onnan volt a pénz. De semmivel sem lett volna értelmesebb kilátót, vagy bármit építeni - de ezt lehet. Hiába demagógkodtok, hogy bezzeg oktatás nincs - a szent EU szerint turizmust lehet fejleszteni abban a régióban.

AZ 56os hasonlítgatás baromság. Hány 56-ost tudsz megemlíteni, aki nem az osztrák táborban várta ki azt, hogy hogyan bírálják el az ügyét? Arról nem is beszélve, hogy akkor egyértelmű volt, hogy azok épp mi elől menekülnek. Mint a szerb háború alatt sem hőzöngött senki, ugye? Csak valahogy senki nem érti, hogy pakisztánból mi elől menekül.
És jajj, de jó, hogy a testvéri szocialista görögöket megemlíted. Tényleg nem kérdezte meg a párt a kormány meg a testvéri szovjetunió, hogy kit akarunk itt látni. Akkor, most itt tényleg ugyanaz van? Ez a demokrácia.

A letelepedési kötvénnyel sem kéne csúsztatni. Ja, bazmeg, akinek van 80 milliója arra, hogy a bankba letegye az általában mehet ahova akar. Egy csomó ország csinálja ezt:
www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/igy-vasarolhatsz-kulfoldon-allampolgarsagot-27260.html
Van ahol állampolgárságot is lehet venni.
Na, és mit nem fog olyan ember csinálni, akinek van száz-néhány milliója? Itt rabolni meg itt segélyen élni. Ja, arról nem is szólva, hogy ugye azzal, hogy beadja a kérelmet meg az útlevelet eléggé ellenőrizhetővé válik, és le is ellenőrzik, hogy mégis ki a szar az.

Valami elbaszott nyomorult kitekert gondolkodás kell ahhoz, hogy kampányolj egy rakás nincstelen, tanulatlan, ellenőrizhetetlen ember mellett azzal, hogy az ellenőrizhető gazdag és képzett ember nem kell.

Te komolyan azt gondoltad, hogy a kis marhaságaiddal megválaszoltad azt, hogy nekem, meg néhány millió másik embernek mi a baja az unióval? Jujj

grafoguru 2016.06.26. 01:43:11

@maintenator:

"az EU nagyon rossz üzlet: az ország gazdaságilag, mentálisan, morálisan süllyed, a fiatalok már innen menekülnek!"
Ezt ugye csak viccből írtad?
De tegyük fel, hogy nem: Nem tűnik fel, hogy az EU jól teljesítő országaiba menekülnek?
Amúgy az ország valóban süllyed gazdaságilag, mentálisan, morálisan - de ezt talán nem kéne az EU nyakába varrni.
Azok a szerencsétlen adófizetők adják a pénzt, hogy nekünk jobb legyen, csak hát azt mind ellopják itt - amúgy balkánosan.

Még egy:
"Milyen jövőben bízhatunk, ha csak abból a morzsából tengődünk, amit az EU kegyesen elénk vet?"
Megtiltja az EU, hogy azt az évi néhány százmillárd forintnyi "morzsát" kiegészítsük saját erőből? Nem ismerek ilyen tiltást. Csak hát még ez se megy. Azt a kevés "kiegészítést" is az autóipar adja, ami csodák csodája, az EU-ból jön.

monddazigazatmar 2016.06.26. 01:44:11

@villamos alóli kacaj nem mindíg őszinte:
Hehe. Na, pont ennyit értesz a világból, hogy azt hiszed, hogy szétvet engem a düh. Inkább szánlak és primitív hülyének tartalak.

Hát nálad nyilván több igazam lehet, révén, hogy még semmit sem voltál képes megcáfolni, csak jössz egy rakat rosszul idézett idézettel.

2016.06.26. 02:14:22

Az EU-csatlakozás a legjobb dolog, ami az utóbbi 100 évben Magyarországgal történt. De amilyen irányban az EU-t elvitték a brüsszelita Juncker, korábban Barroso, kívülről manipulálva Merkel, az vezetett a brit kilépéshez. Nincs az európaiak véleményére, akaratára tekintettel az EU diktatórikus vezetése. Nyomják a multikultit, migránsokat, iszlamizációt, de valójában senki se hatalmazta fel őket erre. Az EU egy új német hegemónia projektje. A britek jogos félelmektől és részben ostobaságtól vezetve kilépnek.

A visegrádi országokban látok potenciált arra, hogy elindítsák az EU normalizálását belülről. Nekik nagyon nem érné meg kilépni, a brit és német gazdaságtól függnek, viszont együtt elég lehet a szavuk arra, hogy jobb irányba fordítsák az EU-t. A déli csődtömeg államok persze nem lépnek ki, a spanyolok, olaszok, görögök élősködnek az EU-n tovább.

Vagy megreformálják az EU-t vagy pedig végleg Merkel német hegemónia projektje lesz belőle, amiből a görögök csak pénzt akarnak kivenni, Kelet-Európa meg újra a német Lebensraumba lesz betagozva összeszerelőüzemként használva, a termőföldet elkótyavetyélve.

A brit kilépés sajnos még jobban növeli a net uralom veszélyét, Merkel mellett pedig Putyin dörzsölgeti leginkább a kezeit, hisz sikerült megosztani az EU-t, a briteknél bejött a UKIP és Farage pénzelése.

medium size devil 2016.06.26. 03:53:55

@Nzoltan: De pont ezert jo pelda (Ader). Meg egy korlatozott jogkoru allamelnok kozvetlen megvalasztasara se meltok az adofizetok. Egy szaros vasarnapi nyitvatartasrol se szavazhatunk mert felberelt veroemberek loknek felre bennunket a demokratikus jogunk gyakorlasatol.

medium size devil 2016.06.26. 03:56:31

@karandash: A visegradi orszagok fogjak megreformalni az EU-t, aha. Hat erre csak annyit mondanek, hogy kommenteles elott kerdezze meg kezeloorvosat, gyogyszereszet.

medium size devil 2016.06.26. 04:07:15

@monddazigazatmar: Eleg rosszul latod a dolgot. Az EU eddig eleg jo problemakezelest folytatott. Pl. a gorogok EU nelkul is eladosodott volna. EU kivul viszont a kutya nem segitene rajtuk. A migracio menedzselese szinte mindenhol megoldatlan problema USA-tol Oroszorszagig. Oriasi a nyomas a tulnepesedett deli felteke felol a civilizalt vilag iranyaba. Ezen nem segit ha szetesik az EU.

medium size devil 2016.06.26. 04:10:50

@Neo07: Valamelyik komcsi forumon kellene inkabb predikalnod kozhely king. A GDP nem termek hanem az eloallitott havakat szamszerusito egyszeru statisztikai adat. Mi bajod vele? Mo. az EU negyedik legszegenyebb orszaga. Akkor most megse eleg a GDP?

bkkzol 2016.06.26. 04:53:54

Jó nekünk az EU. Sokat fejlődött az ország. Az persze más kérdés, hogy közben sok nyugati cég is teli tömte a számláját az uniós megrendelések miatt. Túlárazott szolgáltatásokat, építkezéseket finanszírozott az EU. Belépéshez kikényszerítettek egy rablással egyenlő "privatizációt"...
De akkor is sokat kaptunk.

agent007 2016.06.26. 06:46:21

Magyarorszag semmikepp ne lepjen ki. Esetleg meg Breturn is lesz 10 even belul, ki tudja.

odamondó 2016.06.26. 07:33:12

@Nzoltan: átlag állampolgár volt a kérdésemben. Természetesen oligarcha van bármelyik oldalon. Én azt nem értem amikor ezen átlagos ember örömködik.

Bafana 2016.06.26. 08:13:39

Ha nem fog megváltozni EZ az EU, akkor nem az lesz a kérdés, hogy kilépjünk-e, hanem az, hogy miből lépjünk ki. Ez a rendszere fenntarthatatlan.
Nem csak az a kérdés, hogy mennyi pénzt kaptunk az EU-tól. Mert azt nem ingyen kaptuk. Át kellett engednünk a piacainkat, az iparunkat, a termőföldünket, a jogrendünk X százalékát, stb. Biztos, hogy megérte?
Meg kell nézni, hova jutottunk. A német ipar beszállítói lettünk, tele összeszerelő üzemekkel. Az ide jövő EU pénzeket vagy ellopják, vagy értelmetlenül kell felhasználni (Egy borsodi falu EU pénzekből kiépítette a wifi hálózatot, még a faluvégi buszmegállóban is van. Közben télen be kell zárni az iskolát, mert nincs pénz fűtésre).
Ha nem fog megváltozni az egész EU rendszere, akkor szét fog esni magától.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.26. 08:50:30

@jjoey:

Miért gondolod, hogy nyugatnyaló, liberális trollkodásadat a magyar népnek kellene fizetnie?

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.26. 08:54:58

@Mercel:

Függtelen civil vagyok, sosem kaptam pénzt közírói tevékenységemért. Azaz ne magadból indulj ki ás elvtársaidból.

Személyes találkozóra időm nemigen van, meg minek is találkoznék anoním bérnickekekkel?

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.26. 08:57:50

@has:

Kelet-Európa népei, de a nyugati kisemberek is.

orient 2016.06.26. 09:15:08

@maintenator:

'a fiatalok már innen menekülnek!'

Hova is menekülnek pontosan? Ja az EU-ba bocs :)

'Milyen jövőben bízhatunk, ha csak abból a morzsából tengődünk, amit az EU kegyesen elénk vet?'

Arra az alamizsnára gondolsz ami a hazai gazdasági össztermékünk többszöröse. Mintha keresnél 200,000 Ft a gazdag nagybácsi meg küldene még hzzá havonta 600,000-t viszont cserébe lennének elvárásai: Ne lopj, tarts be bizonyos családi szabályokat amit a többi családtag is betart ugyanúgy, és lehetőleg ne a haverokkal idd el a kocsmában az extra pénzt amit küld (másnéven pályázatok korrupt elcsalása haverok zsebébe). Magyarul ahelyett, hogy a küldött pénzt értelmesen befektetnéd hosszútávon inkább haverok zsebébe tömködöd arró is a nagybácsi tehet igaz? Maradjunk annyiban nagyon furcsa tévképzet él az EU-ról itthon.

Angolok pont azért léptek le mert erősnek érzik magukat EU nélkül is. MI azért ettől elég messze vagyunk, jelentős ipar, szolgáltatás vagy bármmiféle gazdasági teljesítmény nélkül. (ja bocs van mezőgazdaságunk ami a GDP töredéke és legnagyobb piaca az EU aminek nagyrészétől azonnal elesnénk a vámköltségek miatt, az összes autógyárról nem is beszélve ami mellesleg nem is magyar...)

Miegér 2016.06.26. 09:17:00

Nem kevesebb, hanem több Európára van szükség. Az angolok távozása lehetőséget ad egy valódi európai állam létrehozására, ehhez persze az kellene, hogy a jelenlegi országonkénti, a GDP 1%-át kitevő befizetéseket az USA államaihoz hasonlóan 25%-ra emeljük, valamint közvetlenül az európai polgárok választhassák meg az európai kormányt. A migránsokat pedig hasonlóan az amerikaiakhoz, nem szabad beengedni, falat Európa köré, erős katonasággal.

orient 2016.06.26. 09:19:43

@Neo07: az írek már EU belépés előtt generációkkal azelőtt sem beszélték a helyi nyelvet. Szülők és oktatás tehetnek róla, semmi köze az EU-hoz..

orient 2016.06.26. 09:32:51

@Bafana: sajnos megérte. Mert "híres" magyar ipar és termékek senkinek sem kellettek volna. KGST felbomlott a magyar termékek piaca is, és minden résipiacunk "vásárlónk" nyugati terméket akar. Hiábba van fasza Tisza cipő gyárunk, vagy Ikarus ha a Cseh , Lengyel, de még az orosz is Adidasüt akar és Mercedes-t. Ez van nem kell az EU-ra kenni. Versenyképes termékeink életben is maradtak azóta is: Mezőgazdság, gyógyszeripar és a piacaik is nőttek az EU-ba lépéssel. Kérlek ne hallgassatok a lebutított Jobbik propagandára ami végtelenségig leegyszerüsít minden gazdasági és EU-s kérdést. Persze ha megszabadulunk a sok gonosz külföldi terméktől és minden magyar lesz és visszaállítjuk a vámokat akkor a gazdaságunk azzonnal nőni fog szerintük. Pont az ellenkezője lesz, mert a mi termékeink általában senkinek sem fognak kelleni, és exportunk fog óriásit szívni ami azonnal beomlasztja a gazdaságunk a kiviteli vámok miatt , ennek csak töredéke lenne a nyereség amit importvámon nyerne az ország. Jobbik kussban van mert a mintországuk 6 éve még Venezuela volt ahol elüldözték az összes gonosz amerikai multit hogy visszavegyék a saját olaj és nyersanyagban gazdag országukat. Mi lett az eredménye? Keress rá google-ban mi megy most ott. Pedig ők tele vannak olajjal is és már olajesés előtt is csődben voltak. Ennyit ér egy jól működő ország ha a saját lában akar megállni nagy gazdasági partnerek és cégek segítsége nélkül...

S34 2016.06.26. 09:59:21

Kilépés , vagy bent maradás ?
1. ha nem lenne Unió már régen világ égés lett volna.
2. az unió öntötte a pénzt, ezt a összeget egyes kormányok meg umbuldálták , mert reá jöttek, hogy hogyan lehet magán vagyonná alakítani.
3. Tehát az ellenőrzés az Unó részéről nem jött be. Hibáztak. mert mihelyt el kezdtek kutakodni egyes kormányok mindjárt a belügybe való be avatkozásról ordítoztak.
4. mint láthatjuk a pénzt csak úgy oda vetették. Azt gondolták, hogy mindenki becsületes. Mint a tények mutatják tévedtek.
5. Tehát Anglia ki szállásával össze kell ülni Európának, ki dolgozni egy olyan tervezetet akik bent akarnak maradni gazdasági és pénzügyi fronton az Unió irányít és az országok végre hajtanak Egységes a fizető eszköz, ha tetszik ha nem. Az unión belül dőljön el minden gazdasági és pénzögyi kérdés a bent lévő államokkal.
Nincs páva tánc szabadságharc , nincs , hogy rohad Európa , küzdeni kell ellene , hanem van fejlődés, boldogulás , a bent lévő országoknak !
6. tehát nincs ki lépés !

Bafana 2016.06.26. 10:04:10

@orient: Nem azt mondtam, hogy az EU eleve az ördögtől való! A vámhatár és általában a határok eltörlése és a szabad áru, ember, pénzmozgások nagyon pozitív dolgok. Megkockáztatom, ha megszűnne holnap az EU, akkor is megmaradnának ezek a vívmányok.
A mostani rendszer a "mag" Európára épül. Mondhatni német-francia tengelyre. Ezek mellé, vagy ezek szolgálatába álltottak fel mindent. Vagyis ha a "magnak" valami jó, azt keresztülviszik, ami meg nem, azt eltapossák. Ezért még hajlandóak is segélyezni a perem országokat, de ez nekik BEFEKTETÉS. Ennyi a történet, a többi mese habbal.
Hány tény, adat, bizonyíték kell, hogy ezt meglássuk????? Most a válságtanácskozáson kinek a külügyérei jöttek össze? Az alapító hatoké.
De mondok erre mást. A Déli áramlat megépítését megtiltotta az EU (a németek) a magyaroknak, mondván Ukrajnát tilos elkerülni. Erre mit csináltak? Megépítették a maguk Északi áramlatát, kikerülve Ukrajnát. Ha ez nem veri ki a biztosítékot, akkor semmi!
A számunkra a megoldás a Visegrádi négyek NAGYON-NAGYON-NAGYON szoros együttműködése!!! Ja, hogy a "Visegrád" szótól sikítófrászt kapnak mind a németek, mind a franciák? Talán nem alaptalan ez a "mag" Európa használat.

2016.06.26. 10:07:41

@Mr. Waszabi: ez hülyeség, miért költözne el azonnal az összes? itt voltak akkor is, amikor nem voltunk uniós tagok. és a nagy rombolás ellenére nem is ment olyan rosszul a belépés előtti pár évben. a kilépés pedig nem jelent automatikus elzárkózást a gazdasági együttműködéstől.
de ti csak végletekben tudtok gondolkodni. ha nem akarunk mindent feladni, attól még nem leszünk olyanok mint észak-korea...

orient 2016.06.26. 10:53:53

@Bafana: eyyel nagzjabol egyet is értek. Természetesen a "nagy" országok érdeke hogy bent vagyunk legalább annyira mint nekünk, nem jótékonykodnak ezt senki sem állította. Tetszik az is hogy "megoldást" keresünk hogyan lehet nagyobb beleszólásunk vagy szavunk a dolgokba (ez lengyeleken keresztül megy csak, és ha erősödünk gazdaságilag nem hagyhatnak figyelmen kívül...) ,de annak sincs értelme hogy Jobbik módjára anyázzuk őket és kilépéssel fenyegetőzzünk. Egzrészt mert sehova nem vezet, másrészt mert minket fognak arra használni hogy példát statuáljanak a többi keleti országnak. Szimplán kiengednek minket EU-ból majd minden gazdasági kapcsolatot megszakítanak velünk és kemény vámokat vezetnek be. Autógyárak átköltöznek a szlovákokhoz és EU elveszíti egyik piacát ami okoz nekik pár % esést GDP-ben, nagy veszteség akkor érné őket ha lengyelek, csehek, szlovákok , románok, horvátok mind kilépnének. De ha minket "beáldoznak" mint kis országot akkor csődbemegyünk mint venezuela piac nélkül. Megéri nekik mert a mi csődünkből kifolyólag csehek, szlovákok, lengyelek , románok mind összefossák magukat hogy EU-n kívül nincs élet és eszük ágában sem lesz kilépni. Ez az áldozat megéri németországnak, megéri nekünk is? Szóval Lázárnak és Vonának kicsit óvatosabban kéne az EU ellen hangolni az embereket. Ehelyett a háttérben erősítsék a poziciónkat és mutassák fel az eredményeket hogy mennyivel nagyobb beleszólásunk van 1-2 éven belül mint visegrádi 4-ek mondjuk.
Lázár szerint a bérek nem nőttek ahogy az emberek várták, szerintem ezért ők a felelősek 6 év után és az előző kormányok akik ellopdosták a pénzt ahelyett hogy a gazdaságra fordították volna, lásd: Szlovénia, Csehország ahol már közel nyugati szinten élnek. Nem az EU-val van a baj hanem azzal hogyan élünk a lehetőségeinkkel. Magyarország sajnos rosszul teszi mióta csatlakoztunk...

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2016.06.26. 11:04:21

@monddazigazatmar:
Frusztrált vagy!
Keress egy nőt (vagy fizess be), hidd el megszabadulsz a nyomás alól.
Legalább is egy időre.

monddazigazatmar 2016.06.26. 11:08:45

@medium size devil: Nagyon nincs igazad. Oroszországban probléma lenne a migráció? Nem tudom, hogy ki akar egyáltalán oda menni, de hogy a határon lőnek is, az biztos.
Az usa detto. - Viszont, azt csinálnak az országok amit akarnak. Tételezzük fel, hogy nem akarok egy nyomorult arabot sem látni. Ezért jó demokratához méltóan megszavazom X pártot aki ezt képviseli, hogy legyen határőrség, és ide ne jöjjön senki.
Tegyük fel, hogy az ország teljes egésze így gondolkodik, és a párt megnyeri a választásokat. És még csinálja is azt amire a szavazók megbízták. A nagyságos EU pedig máshogy dönt, és pont.
A görögök problémája is nagyjából az eu-nak köszönhető - és az eu szabályai miatt nem tudják megoldani azokat.
Egyébként vicces, hogy rajtad kívül mindenki arról beszél, hogy eu válságban van, nem hatékony és erősödnek az eu ellenes hangok, te vagy kb. az egyetlen aki szerint elég jó a problémakezelése.

Bafana 2016.06.26. 11:12:02

Már megbocsáss, de elindulsz egy hamis tényből és abból vezeted le a további fikciókat.
"annak sincs értelme hogy Jobbik módjára anyázzuk őket és kilépéssel fenyegetőzzünk"
Ezt a Jobbik nem mondta, tudtommal egy szlovák kispárt vetette ezt a lehetőséget föl. Tudtommal a Jobbik jelenlegi álláspontja az, hogy a kilépésünk jelenleg nem aktuális.
Épp most olvastam Schiffer elemzését:
"A Brexit csak nyilvánvalóbbá tette, amit már a görög adósságválság és a migrációs krízis is megmutattak. A német önzésre épülő, többsebességes Európa széthulláshoz vezet. A magországok nagyvállalatainak és bankjainak érdekeit fatális tévedés "európai értékeknek" nevezni. A globális konfliktusokban pontosan kijelöli az EU helyét, hogy egy offshore-lovag képviseli. Skóciától Kurdisztánig: az euroblabla soha nem fogja helyettesíteni a nemzeti, közösségi identitásokat. Egy másik Európára van szükség: a nagytőke Európája helyett az emberek Európájára!"
Nem vagyok szimpatizánsa vagy szavazója, de minden szavával egyetértek. Nagyjából énis ezt mondtam.

monddazigazatmar 2016.06.26. 11:14:44

@villamos alóli kacaj nem mindíg őszinte: :D:D:D
Te szerencsétlen fogyatékos. Tényleg nem érzed gáznak, hogy ez már az ötödik hozzászólásod amiben képtelen vagy bármilyen érvet felhozni, esetleg kérdésekre válaszolni, csak puffogsz rám? :D

orient 2016.06.26. 11:21:50

@Bafana: hát EU zászlóégetés nyilvánosan azért eléggé nyilvánvaló kifejezési mód. Ezt senki sem tette még EU határain belül jobbikon kívül maradjunk ennyiben, bár magyar emberek gyorsan felejtenek (sajnos).

OK helyezzük újra magunkat ebben a helyzetben, de azzal hogy berugjuk az ajtót és minden legyen ahogy mi akarjuk mentalitással (ez nem tárgyalás már bocs és nem is politika) szépen mutatják majd az ajtót és mehetünk amerre látunk. Ehelyett egy ésszerü politikus a háttérben építene egy visegrádi, vagy keleti szövetséget a többi keleteurópai EU taggal és szépen bevinné mágát, a döntéshozásba és, hogy legalább akkora szavunk legyen mint nyugatiaknak. Ezt csoprotosan kell tenni és hosszú évek munkája lesz, nem pedig szaros csizmával berugni az ajtót egyedül, hogy mi majd újratárgyaljuk a szerződést ahogy mi akarjuk mert annyira fontos egy 9milliós ország vagyunk a semmi felveőpiacunkkal, mindezt azonnali változásokat követelve tenni. Kb.: azonnal kihajítanak majd.

sakkosfx 2016.06.26. 11:38:07

Az anya aki nem tud még zsiroskenyeret sem adni vacsorára gyermekének, ezt egy tv-adásban tekinthettük meg! Na az ilyen társulást nevezném ganajnak! A Magyar nép ebből nem profitál semmit! A létfentartásunkra elég pénzt fizetnek munkánkért vagy még annyit sem! De vehetünk fel hitelt abból a pénzből amit eltulajdonitanak tőlünk, kamatos kamatra! És hogy, hogynem a dupláját kell vissza fizetnünk! Népünknek csak nyomort hoz az EU. Mindig Brüsszelre hívatkoznak, ha valami még rosszabbat tesznek velünk, de igazában a cionizmus áll mögötte! Kilépésünkel ezt a jó világot szüntetnénk meg!

monddazigazatmar 2016.06.26. 11:48:10

@orient: Kicsit kevered a dolgokat. Attól mert kilépünk vagy bentmaradunk az unióban egy cég (mint autógyár) még csak és kizárólag a saját érdekei miatt fog dönteni. Szóval az egy marhaság, hogy kilépsz és akkor minden ami külföldi kirohan az országból. Adott esetben lehet sokkal kedvezőbb gazdasági környezetet csinálni a cégeknek-lásd offshore cégek. Esetleg lehet olyan dolgokkal is foglalkozni amit az Eu szabályoz, vagy tilt- bár a bálnavadászatra itthon igen kicsi a lehetőség.
Ott is el vagy tévedve, hogy " a bérek nem nőttek ahogy az emberek várták, szerintem ezért ők a felelősek 6 év után és az előző kormányok akik ellopdosták a pénzt ahelyett hogy a gazdaságra fordították volna"
Már többször kérdeztem, és még senki nem bírt válaszolni, hogy most akkor hogy is van? Ellopták a pénzt, vagy EU pénzből épül az ország, Eu pénzből nő a GDP? Mert egyszer ezt, egyszer azt mondja a bal oldal.
A másik, fontosabb része pedig, hogy pont az a baj ez EU pénzekkel, hogy nem arra fordítod amire te akarod, hanem amire az EU rábólint. Igen, lehet közvilágítást fejleszteni meg kisvasutat, meg borsodban térkövet, de mondjuk Budapesten nem lehet még egy hidat csinálni.
Szóval elég egyszerű gondolkodás azt hinni, hogy az ország összes polgármestere mind hülye, és az egyetlen dolguk, hogy a falunak legyen kövezett főtere.

ulpius66 2016.06.26. 11:56:40

Hát most itt tartunk!

A FŐ GOND AZ EU!!!!!

A helyzet az, hogy bele sem kellett volna lépni!

Akkor ma kb, Svájc, vagy Norvégia szintjén élnénk!
( a norvégok eddig kb. háromszor utasították el népszavazáson az EU tagságot.....)

Persze öröm az ürömben, hogy legalább az euró-zónából kimaradtunk, így jelenlég még van forintunk........

ka_TARZI_s 2016.06.26. 12:10:15

@Mr. Waszabi:

"Már csatlakozni is gazdasági érdek volt és a bennmaradás is az. Magyarország szép lassan fejlődik az EU által a tagok számára biztosított gazdasági kedvezmények révén. "

Ez tényszerűen nem igaz.

Nem volt magyar érdek a csatlakozás. A magyar érdek az lett volna, hogy a szocializmus után 2-3 évtizedet kellett volna adni a magyar gazdaságnak/magánszektornak, hogy összekapja magát, méghozzá a lehető legnagyobb hazai tulajdonosi hányaddal és piacvédelemmel.

De Magyarország hihetetlenül elkapkodta a dolgot, a csatlakozásunk ugyanis ne m2004-ben kezdődött - akkor fejeződött be - hanem már 90 után megkezdtük a piacnyitást. Ezzel kb. azt értük el, hogy a magar cégekre úgy eresztettük rá a tőkeerős, tapasztalt konkurenciát, hogy azoknak esélyük em volt ellenük.

az sem igaz, hgy sokatfejlődtünk volna. 2004hez képest assze m2014-ben az összes 2004-ben csatlakozó ország távolabb volt életszínvonalban a magországokhoz képest, mint amikor felvették.

Magyarország helyzete pedig csak rosszabb lett, hiszen nem csak nem zárkózott fel gazdaságilag, de jelentősen nőtt az eladósodottsága.

Az EU a vámunióval, az áruk, tőke és munkaerő szabad áramlásával ugyanis az erőseknek van kitalálva, a többinek ez csak szívás (az euró meg ezt hatványozza).

Közös gazdasági övezetben a Magyarország gazdaság soha - 100 éven belül - nem fog felzárkózni a nyugati országokhoz, mert soha nem tudnak annyi tőkét képezni a hazai tulajdonú vállalatok.

" A GDP kb. 1/3-át azonnal elveszítenénk és tartósan fékezné habzásunkat az eu-n kívüli országokra érvényes vámok. Itt gondolni kell a keleti cégekre is, amelyek azért vetették meg lábukat nálunk, hogy az EU piacon vámmentesek lehessenek. "

Ez is egy jó nagy butaság. Megjegyzem WTO tagként kb. 3 azaz 3% vámmal kéne számolni az itteni hozzáadott érték után. Ezt egy 3%-os forintleértékeléssel kompenzálni lehetne.

Schengen sem olyan nagy előny. Egyrészt Schengen teszi lehetővé a határokon átnyúló áfacsalásokat, másrészt a nemzetközi bűnözés - és terrorizmus terjedését.

A kilépés pl. kapásból lehetőséget nyújtana a határokon átnyúló ÁFA csalások megállítására, ami ugye becslések szerint évi 1000-1500 mrd forint.

Ami a külföldi cégeket illeti, ők elsősorban az olcsó munkaerő és a felvevőpiac közelsége miatt vannak nálunk. akik itt vannak, azok a kilépés miatt nem mennének el - de pl. egy jelentősebb béremelkedés miatt igen (ami önmagában mutatja, hogy miért is nem tudunk felzárkózni)

" PLusz, azok sem dolgozhatnának szabadon nyugat-európában, akik jelenleg ezt teszik."

Ami nekik rossz lenne, de az országnak/nemzetnek jó. Hiszen ők jelenleg a magyar állam által fizetett oktatásuk gyümölcsét külföldi országok gyarapítására használják.

Pont hogy a kilépés hozná meg az esélyt a fejődésre - nem garantálná - hiszen a kilépés tenné lehetővé egy felzárkóztató gazdaságpolitika folytatását.

orient 2016.06.26. 12:30:39

@monddazigazatmar: távol áll tőlem a baloldali szavazó, nagyon.

1. Autógyárak: exportra termelnek. Exportvámmal amit az EU ránk nyomna nincs az az adókedvezmény amivel megérné nekik maradni. Márpedig az exportvámot felhúznák a csillagos égik csak azért is hogy megleckéztessék Magyarországot. Hidd el elérnék, hogy kimenjenej innen ahogy az olajárakat is lent tudják tartani, hogy oroszokat és Iránt szopassák...

2. Pénzek: Természetesen ha kapunk X összeget és elköltjük Y dologra akkor nő a GDP. Akkor is ha 2x áron csinálja meg valamilyen haver, magyarul igen még így is jó az országnak. Természetesen jobb lenne ha piaci áron csinálná meg a magyar cég és Y project finanszírozása mellett lehetne Y és Z project is ugyanabból a pénzből. Ez a baj és ez ami mondjuk szlovénoknál, cseheknél teljesen máshogy ment le és máshol is tartanak. De még szlovákok és lengyelek is sokkal jobbak mint mi ebben.

Egy út van, ha mindenáron harcolni akar MO. Összefogni a volt keleti országokkal és több beleszólást kiharcolni a dolgokba (lengyelek egyébként már megtették mert nem lehet őket figyelmen kívül hagyni semmiben..). Ez akkora érvágás lenne az EU-nak hogy ki lehet harcolni, ha nem megy akkor együtt ki lehetne válni a visegrádi+balti roszágokkal együtt, ez életképes lenne. De hogy Magyarország egyedül ugráljon az asztalon jogokat és újraszerződést követelve, kilépve az EU-ból egyedül, ezzel kb. kizárva magunkat a világ kereskedelméből felér egy venezuelai szintü csőddel és gazdasági öngyilkossággal. Nem beszélve arról hogy az oroszok lenyelnének minket mint a kockacukrot. Oda sem szállíthatsz semmit könnyen mert nincs közvetlen határ velük (ukránok sem sokat segíetenének oroszoknak hidd el...), és annyira egyoldalú lenne a függés tőlük, hogy te és a cimbijeid visszasírnátok a brüsszeli "diktatúrát", de még a kádári rendszert is.

Összegezve: keleti egységben lehet gondolkodni a visgrádi országokkal, de egyénileg ugrálni teljes gazdasági csőd lenne.

advocate1 2016.06.26. 12:39:12

Attól, hogy nem Szovjet attól még únió, ugyan annak az emberkisérlet projektnek egy reciprok változata, csak most nem Zacharov elvtárs mondja meg mit kell csinálni, hanem Zukkermann bácsi. Egyetlen esélyünk a túlélésre a V4-ekkel való laza mellérendeltségi viszonyban kialkított szövetség. Akkor tengertől tengerig miénk lenne középeurópa, megfelelő mezőgazdasági területtel, illetve iparral. Pont nem lennénk rászorulva senkinek az ipari hulladékára amit máshol nem tudnak eladni. A területet dupla kerítéssel kellene körbe venni. úgy hogy a külsőben cikázik a 380, közte húsz méter aknazár, és határőrök tűzparanccsal! (már ügye a bevándoroltatott mingráncs csűrhére való tekintettel)

orient 2016.06.26. 12:42:02

@ka_TARZI_s: "Ami a külföldi cégeket illeti, ők elsősorban az olcsó munkaerő és a felvevőpiac közelsége miatt vannak nálunk."

Ez az egyik lagnagyobb és legtévesebb propaganda. Ha ez lenne a legfontosabb szempont akkor minden gyár Albániában, Moldáviában, Mecedóniában, Szerbiában, Fehéroroszországban építene gyárakat és nem mondjuk Romániában. Az említett országok töredékért legyartanák ugyan azt és kb. a távolság is ugyan az. Még közelebb is vannak mint mondjuk Románia. De ezek mellett nagyon fontos a stabilitás is: politikai és társadalmi, sorolhatnánk. Magyarul inkább csinálja szlovákoknál drágábban, de tudja nem jön egy Chavez jövőre aki lerombolja az egész befektetést, felrúgva minden megállapodást ész szerződést és 100x emelve az adókat és eltörölve a kedvezményeket. Egyszerűen hangzik de ennyire egyszerű is. Senki sem akarja a pénzét olyan helyre vinni ahol akárki einstandolhatja egyik napról a másikra csak mert jön egy populista kormány. EU megadja ezt a piztonságot a jogrendszerével mégha akár 20-40% drágább is így mint pár országgal alrébb...

Az apokalipszis lovasa 2016.06.26. 12:43:18

@orient: "Természetesen a "nagy" országok érdeke hogy bent vagyunk legalább annyira mint nekünk, nem jótékonykodnak ezt senki sem állította."

Mindenki ezt sugallja, aki ilyeneket ír, hogy "itt EU-s pénzből épül minden", mert ezzel azt sugallja, hogy a jófej EU alamizsnát ad a szegény buta országoknak.

egysmás 2016.06.26. 12:44:05

@sakkosfx: Magyarországon a nemzeti kormány mondja meg, hogy mennyi a minimálbér és a nemzeti kormány csinálta a Munka Törvénykönyvét, így azoknak a hozadékait nem kéne az EU számlájára írni.

Mr. Waszabi 2016.06.26. 12:48:19

@ka_TARZI_s: olyan szépen cáfoltad, hogy olvasni is gyönyörű. El is hiszed? Nagy hiba. Mert egyetlen pontja sem igaz.
'91-ben csatlakoztunk társult tagként - nagyjából a velünk hasonló adottságú, volt szocialista országokkal egy időben. Ide s amazokba is azután először olyan szolgáltató cégek jöttek beruházni, akik itteni szolgáltatás profilban utaztak: energetika, távközlés, stb.
Az ország ipara, szolgáltató cégei akkortájt nem a konkurens felvásárlás miatt nem tudtak fejlődni, hanem mert tőkeszegénnyé és versenyképtelenekké váltak az állami tulajdonos kezében. Az ország nem kapott hitelt eladósodottsága miatt, az addigi hiteleit viszont törlesztenie kellett, így kénytelen volt szré-hgyé elárverezni a tulajdonában álló, értékesíthető vagyont. Picit más az olvasata a valóságnak.
Amennyiben szigetként kiválnánk, az a társult tagságnál is rosszabb feltételeket - többlet költséget - hozna a már idetelepült export vállalatoknak, miközben a szomszédainkba költözve nem érné őket veszteség. Nem Kínába kell elköltözniük, csak valamelyik szomszédba, ergo elköltöznek. Pénz beszél. Az árfolyamra nincs a kormánynak ráhatása jogszabályilag, tehát arra garanciát sem tud nyújtani. Vagyis az Opel, Audi, Mercedes, és az összes keleti beruházó is oda telepszik át, ahol a jogszabályi feltételek optimálisabbak. Főként azért, mert az EU-n belül vámmentesség van és szabad munkaerő áramlás is, és ez nem fog változni, ellenben az EU-n kívüli országokkal szemben akármilyen módon változhat az EU vámpolitika. Sztem a brexit hozhat magával szigort e tekintetben, mivel össze akarják tartani az uniót, Itt azért van egy érdekes szempont - a monetáris unió, az euró, mint stabil pénz. Ezt a fejlett országok biztosan nem akarják elveszíteni, mivel egyenként kisebbek lévén, sokkal inkább ki vannak téve más gazdasági szereplőknek (USA, Kína, Japán, Oroszország). Szóval, az unió megszűnni nem fog, legfeljebb az alapítók körére szűkül le. Ezzel ők hatékonyak maradnak, még erősebekké lesznek - aki meg kimarad belőle, az meg szegényebb.
Lehet, az mondod, túl racionálisan nézem, de az elmúlt 2 évtized történései nem adnak okot álmodozásra. Elég megnézni, hogy csökkent a beruházói kedv csupán 2010 óta, néhány barom törvény miatt - jó páran elköltöztek, illetve sok beruházást elveszítettünk. És akkor még kilépésről szó sem volt - eddig.
És a bónuszkérdésem: meséld már el, hogy lenne itt fejlődés, ha az eu tagsággal járó felzárkóztatási támogatásokat sem hatékonyan költötték el a kormányok? Elherdálták, számolatlanul, meg nem térülő beruházásokra a zömét. És azt várod, hogy ha nem lenne EU, akkor itt nem lopnának egy fillért sem, azok, akik már rászoktak a lopásra? Vicc.
Sztem a várd a jót, de készülj a legrosszabbra szemlélet kifizetődő a gyakorlatban.

orient 2016.06.26. 13:14:23

Az egész vita parttalan itt.

NAgyon egyszerüen le lehet zárni az egészet.
1. Vont egy keleti tömb amit KGST-nek hívtak a Szovjetúnió vezetésével.
2. KGST felbomlott és a keleti országok egy része nyugat európai integrációt választotta és EU-t mint célt: Visegrádi országok, Balti államok, Románia, Szlovénia, Horvátország...stb. míg más országok maradtak ezen kívül: Oroszország, Szerbia, Fehéroroszország, Mecedónia, Albánia, Bosznia...stb.
3. Nézzük meg hol hogyan megy a szekér és gazdaság. Hol van jobb élet? Mo. úgy élünk mint Ausztriában? Nem. De bármelyik országban is a kint maradottak közül van jó élet? Oroszország világhatalom, óriási belső piaccal, annyi nyersanyaggal: olaj, gáz, gyémánt mint semmelyik másik országnak a földön. 26 év után gazdagabb kéne legyen mint Norvégia akiknek nincs annyi nyersanyaga mnt nekik és EU-n kívül vannak. Mégis egy átlag orosz rosszabul él mint egy cseh, de még egy lengyelnél, szlováknál vagy akár magyarnál is. Elherdálják és ellpják minden vagyonukat és értéküket, de mi magyarok ezt jobban csinálnánk természetesen mert eddig is egy korrupciómentes ország voltunk.

Akkor ezek után várnám az érveket miért is jobb EU-n kívül. Tisztelettel...

Neo07 2016.06.26. 13:15:22

@Miegér:
"Szülők és oktatás tehetnek róla, semmi köze az EU-hoz..."
Ne csúsztass, persze hogy semmi köze az EU-hoz, ilyesmit nem állítottam. Pusztán példaként hoztam fel, hogy létezik ilyesmi, elég hozzá az, ha egy ország túl kicsi egy világbirodalom szomszédságában, és a az ország lakosai nyelvüket nem szeretik eléggé. Nem veszed észre a párhuzamosságokat?

Mi is egy birodalom szélén vagyunk. Idővel, ha marad a jelenlegi felállás, a magyar piac egyre szűkülni fog, az angol nyelv tudása versenyelőnyt jelent; a mai fiatalság körében egyre nagyobb divat, és sikk az angol szavak használata -- szerintem lassan már beszélhetünk angol-magyar keveréknyelvről, egy újmagyar nyelvről, ahol az angolfetisiszták kiélhetik magukat benne. Lásd az Index főlapját, meg cikkeit, blogjait, ahol az evör, street, fashion, kitchen, meg egyéb szavak használata lassan kizárólagossá válik...

Hidd el, ha így folytatódik, a következő generációk alatt a magyar nyelv kihalása nem elképzelhetetlen dolog. Ha hozzávesszük, hogy a betelepítés ördögi terve sikerülhet, akkor majd nekünk kellmajd alkalmazkodni a bevándorlókhoz, azaz nem ők fognak megtanulni magyarul, mert minek, hanem nekünk kell majd angolul kiszolgálni őket. Egy-két generáció alatt teleszülik hazánkat, aztán a hozzájuk csapódó egyéb külföldiek (németek, hollandok, franciák, akik itt vesznek olcsón házat) miatt azok a fogyatkozó magyarok kaphatnak csak munkát, akik jól tudnak angolul. Ha nincs bennük hazaszeretet, mint ahogy ma sincs sokakban, akkor a gyermekeiket kétnyelvűként fogják taníttatni. Azok utódai már jobban fognak angolul tudni, mint magyarul.

Hogy a fentiek nem lázálmok, azt pont az írek példája mutatja.
Senkinek nem lesz jó, ha a fél ország kimegy Nyugatra.
Elvérzünk.
Megéri így is az EU?

Ezért kell küzdeni az EU megreformálásáért, és őrült vagy félhülye vezetői kigolyózásáért.
2004 előtt is volt itthon élet. És működő gazdaság.

egysmás 2016.06.26. 13:19:39

@Neo07: Ha csinálunk egy trágyadombot Magyarországból, akkor itt maradnak az emberek?
És iinkább éljenek itt szarul, mint itt és máshol jól?
2004. előtti élet jó része a PHARE-programnak volt köszönhető.

Neo07 2016.06.26. 13:21:54

Bocs, mellékattintottam, @orient: -nek akartam címezni.

Neo07 2016.06.26. 13:28:03

@egysmás:
Tessék alapítani pártot, és harcolni. Ezt tették őseink, és nekünk is ez a dolgunk. Nem konzumidióták vagyunk, ne csak az anyagi javak hajszolása legyen a lényeg.

De ha neked az angliai mosogatás a jó élet...

1ghost 2016.06.26. 13:31:00

Hihetetlen, hogy mennyi EU ellenes hülye van. A legrémisztőbb az, hogy annyira hülyék, hogy nem is értik, hogy mennyire hülyék.

Csak egy példa: EU támogatások nélkül a magyar gazdaság növekedése a narancsos barbárok kormányzása alatt zéró lett volna, vagy enyhén negatív. Mondjuk EU támogatással együtt is szánalmas, mert ennek a dilettáns bandának dáriusz kincse sem lenne elég egy szárnyaló gazdaság megteremtéséhez.

És kérem szépen a mi narancsmarháink, még nekiállnak óbégatni, hogy nem leszünk gyarmat. Ezt az idiótizmust fasza, mi?

No ezért kell szétbaszni az oktatást is, hiszen a kiművelt, gondolkodó emberek sokasága jelenti a halálos veszélyt orbán illiberális, korrupt, tolvaj rendszerére!

A cikk pedig vitán felül remek. Grat a szerzőnek.

1ghost 2016.06.26. 13:34:26

@ka_TARZI_s:

Látom, érdeklődsz a gazdaság iránt. Rendben.

Ez esetben viszont legjobban tennéd, ha beülnél egy bevezető közgazdasági kurzusra. Ott sok mindent elmagyaráznak majd neked, s a végén még az is lehet, hogy megérted, mekkora hülye voltál előtte.

1ghost 2016.06.26. 13:37:00

@monddazigazatmar:

Hát te meg ebben a hőségben is melózol? Ma hány nicken vagy itt, nem is számoltam?

Aztán ügyes légy ám, az orbán faszából, az utolsó baromságot is csepegtesd ám ide.

orient 2016.06.26. 13:41:46

@Neo07: ez így van. De akkor kérlek olvass el egy régi regényt mondjuk Jókaitol vagy bármelyik másik régi nagynevü magyar írónktól. Tele van német, francia és angol!!!! eredetü szavakkal: pl. "Szerelem Bolondjai".

Csak azért mert elődeinkre is hatott a külföld még nem adták el a lelküket a külföldnek. (Mikszáth 1901-es ALmanach-jában egy egész tanulmányt szánt erre, bizonyítva hogy csak mert nemzetek átvesznek egymástól dolgokat, nem jelenti azt hogy feledják a nemzeti tudatukat, válaszolta ezt egy honfitársának aki Mikszátot magát vádolta azzal, hogy majmolja a nyugatot úgy mint az egész magyar írótársadalom...). Érdekes olvasmány....

Neo07 2016.06.26. 13:42:55

@1ghost:
"Csak egy példa: EU támogatások nélkül a magyar gazdaság növekedése a narancsos barbárok kormányzása alatt zéró lett volna, vagy enyhén negatív."

És a 2004-2008 közötti időszak dilettáns szoc kormányzásával mi van? A te logikád alapján szárnyalnunk kellett volna, ehhez képest 2008-ban órákra voltunk az államcsődtől...

Hihetetlen, mennyi magát okosnak gondoló megmondóember van...

kris69 2016.06.26. 14:01:49

@Neo07: ''Ha így folytatódik tovább, az összes fiatal elvándorol Nyugatra''
Igazad van roghozkotést, jobbàgyrendszert!

egysmás 2016.06.26. 14:03:24

@Neo07: Amennyiben az, hogy legyen a hó végén zsíros kenyér az anyagiak hajszolását jelenti, akkor felvállalom a konzumidiotizmust.

Ha a londoni mosogatás jobban fizet, mint a magyar villanyszerelés, akkor Magyarországon nem kell villanyt szerelni.

egysmás 2016.06.26. 14:06:07

@Neo07: Orbán, amikor belengette, hogy az átvett önkormányzati adósságokat újratárgyalják, az maga lett volna az államcsőd.
Ott nem órákra voltunk tőle.
Csak valaki szólt neki, hogy szarul mutat a pedigrében.
Kb. ennyire ért ahhoz a fidesz csapata, amit csinál.

dadddd 2016.06.26. 14:07:02

Szerintem nem kilépni kell, hanem visszaterelni az EU-t a Közös Piac irányába, és elfelejteni a tökéletesen felesleges brüsszeli bürokráciát.

kris69 2016.06.26. 14:08:16

@ulpius66: ''Akkor ma kb, Svájc, vagy Norvégia szintjén élnénk!''
jajaj,jujuj làttom nagy a hőség...;

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.26. 14:12:56

@monddazigazatmar: "Valami elbaszott nyomorult kitekert gondolkodás kell ahhoz, hogy kampányolj egy rakás nincstelen, tanulatlan, ellenőrizhetetlen ember mellett azzal, hogy az ellenőrizhető gazdag és képzett ember nem kell."

Nosza, elő a puskákkal, lőjük le őket, nem is kellenek, majd jönnek a gazdagok, képzettek. Csak ki dolgozik majd nekik olcsó bérért? Szóval ki is a demagóg?

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.26. 14:16:16

@advocate1: "Egyetlen esélyünk a túlélésre a V4-ekkel való laza mellérendeltségi viszonyban kialkított szövetség. "

ez a habsburgoknak is csak ideig-óráig sikerült, mi magyarok ott is a sor végén kullogtunk. Gondolod, most más lenne, ha a te elképzelésed megvalósulna?

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.26. 14:23:41

@orient: "...ha nem megy akkor együtt ki lehetne válni a visegrádi+balti roszágokkal együtt, ez életképes lenne."

Kéne egy új KGS-t i.:D

1ghost 2016.06.26. 14:46:16

@Neo07:

Hülye vagy. 2004-2008 között töredék pénzt kaptunk, mint 2010 után. Úgyhogy ezt beszoptad rendesen.

n3spr3ss0 2016.06.26. 14:57:29

@monddazigazatmar: A magyar mezőgazdaság éves termelése,bevétele70-80%-ban uniós támogatásból van.A maradék 20-30% az amit megtermelünk.

n3spr3ss0 2016.06.26. 15:00:21

@ulpius66: Ez az ország egy nagy nulla az unió nélkül.Érdekes a magyarok mennek uniós nyugati országokba dolgozni,fordítva nem láttam még egyet sem.

Tisztességes Természettudomány 2016.06.26. 15:38:00

Miért lépnénk ki?
MI nem igáztuk le a fél világot a történelem során, mint a UK. Ennek isszák most a levét.

Mi ne legyünk hülyék, összes barátunk és ellenségünk, akikkel háborúztunk, most az EU-ban vannak, kivéve az oroszok és az USA. Nekünk ez jó.

lol7 2016.06.26. 16:20:58

Mi ez a hülye kérdés? Nem kérdés hogy bent kell maradnunk, mert különben még ennyi pénzünk se lesz. Mi ugyanis fejőgépek vagyunk, élősködők, gazdaállat nélkül éhendöglenénk.

bloglegelő 2016.06.26. 16:39:27

Természetesen hülyék volnánk, ha kilépnénk - de az angolok sem hülyék, hogy kilépnek.

Ami előny származik ebből a vízfejű birodalomból, azt ki kell sajtolni belőle, egyébként meg elküldeni őket a picsába, ha csicskásnak-bohócnak néznek.

Nem kell félni attól, hogy megharagszik ránk Merkel Mutti - mert ez a tehén a gazdaság csicskása, és azoknál jók vagyunk.

Bona Fides 2016.06.26. 17:05:17

" Maradjunk annyiban nagyon furcsa tévképzet él az EU-ról itthon. "

Szerintem pedig maga az EU egy furcsa tévképzet. Ha egységes gazdaság rendszer lenne (közös pénzügy, adó, tb, munkaügy stb.). ha ugyanazért a munkáért ugyanannyi bért kapnál és ugyanannyi közterhet viselnél Debrecentől Londonig, ugyanannyi lenne az áfa és nem szaroznának a határokkal EU-n belül, ha törekednének arra, hogy pl. az angol legyen az oktatás nyelve az EU minden államában, ha szerveznék és irányítanák a gazdaságot (hogy ne legyen négyhavonta új vállalkozás a szemben lévő helységben, amik negyedévente bedőlnek), akkor nem lenne ilyen jellegű belső migráció és még talán működne is a dolog. Ehelyett az EU azzal foglalkozik, hova kell elosztani a migránsokat és szabad-e szóba állni Oroszországgal...

Bona Fides 2016.06.26. 17:11:01

@egysmás: Pontosan ez a bajom. Hogy EU-n belül mért is fizet jobban a londoni mosogatás, mint a balatoni? Ez EU nélkül is így működött.

Bona Fides 2016.06.26. 17:13:27

@1ghost: Mert az EU-nak nem támogatásokat kellene osztogatni. Nem halat, hálót!!!!

Bona Fides 2016.06.26. 17:15:46

@1ghost: De az is lehet, hogy te nem érted..... :(

2016.06.26. 17:20:55

@látjátok feleim szümtükkel: "Értem. Akkor azokat a kormányközeli embereket is ki kellett volna rúgni a picsába, akik 56-ban emigráltak innen a szabad nyugatra. Most sem akarnak hozzánk tízezreket, csak néhány ezret, és azt sem örökbe, hanem addig, amíg a hazájába vissza nem tud menni. "

Kibaszott nagy csúsztatás összemosni a gazdasági bevándorló iszlám tömeget a kommunisták által fenyegetett keresztény 56-os menekültekkel. Az 56 -os menekültek nem baszták szét a menekülttábort és a környékét, megvárták hová helyezik őket és utána beilleszkedtek a társadalomba, majd végül a komcsi rendszer összeomlása után jelentékeny részük haza is tért.

A mostani gazdasági bevándorlók nagy része meg szétkúr mindent, ha nem tetszik a kávé íze, lóvéért Németországba akar menni és úgy fog beilleszkedni a társadalomba, mint a németországi török vendégmunkások, haza pedig nem megy, inkább idehozza a pereputtyot is. Tisztelet a kivételnek, mert olyan is van természetesen.

2016.06.26. 17:22:20

@Bona Fides: Na de akkor nem lehetne annyira kihasználni a kétfokozatú EU előnyeit (mármint nekünk hátrányait).

Gab84or 2016.06.26. 17:41:24

Nem baj,putyin tárt karokkal vár minket! Éljen az eurázsiai unio.

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.26. 20:29:24

@Bona Fides: " Ehelyett az EU azzal foglalkozik, hova kell elosztani a migránsokat és szabad-e szóba állni Oroszországgal..."

Egy év már feltettem a kérdést: kié a Föld?
Van joga az európai országoknak megtiltani más fölrészeken élő embereknek, hogy elvándoroljanak onnan, ahol eddig éltek? Mondjuk azért, mert ott lelövik őket, vagy megváltozott az éghajlat és emiatt megnehezült az élet. Esetleg nem jut munka mindenkinek, oszt elkotornak Londonba?
Vagy mi amikor Etelközből elkotortunk ide, akkor volt ehhez jogunk? Önmagában az ide jövetelünk feljogosít arra, hogy másokat kitiltsunk innen?

Szerinted?????

Rózsa 57 2016.06.26. 21:43:00

@Bona Fides: Ahogy a soraidat olvasom ez jut eszembe : Ha majd a bőség kosarából
Mindenki egyaránt vehet,
Ha majd a jognak asztalánál
Mind egyaránt foglal helyet,
Ha majd a szellem napvilága
Ragyog minden ház ablakán:
Akkor mondhatjuk, hogy megálljunk,
Mert itt van már a Kánaán!

ki kicsoda 2016.06.26. 23:30:00

... az sem normális, akiben ez kérdésként felmerül :'(

monddazigazatmar 2016.06.27. 01:03:22

@látjátok feleim szümtükkel: "Nosza, elő a puskákkal, lőjük le őket, nem is kellenek, majd jönnek a gazdagok, képzettek. Csak ki dolgozik majd nekik olcsó bérért? Szóval ki is a demagóg?"
Értem. Tehát a kis agyad szerint az analfabéta migráncsok azért kellenek, hogy a letelepedési kötvényes gazdagoknak dolgozzanak. Jól van, nem mondok semmit ekkora marhaságra.

monddazigazatmar 2016.06.27. 01:08:17

@látjátok feleim szümtükkel:
Jajjj hülye barom!
"Van joga az európai országoknak megtiltani más fölrészeken élő embereknek, hogy elvándoroljanak onnan, ahol eddig éltek? "
Igen, mert itt mi élünk, és nem kérünk másból. Én nem megyek oda, ő se jöjjön ide. Ha lövik lőjön vissza, senkit nem érdekel, oldja meg az életét.

"Vagy mi amikor Etelközből elkotortunk ide, akkor volt ehhez jogunk? Önmagában az ide jövetelünk feljogosít arra, hogy másokat kitiltsunk innen? "
És mi is történt az itt élőkkel? Mesélj, hol az avar birodalom? Avar nyelv, kultúra, akármi? Ki lett velük baszva? Nagyon. Akkor most tényleg annyira fasz vagy, hogy azzal kampányolsz, hogy honfoglaláskor az itt élők rábasztak, ezért jó az, ha ide is beözönlenet? Ja, azt honFOGLALÁSnak hívták, nem bevándorlásnak. Érted? Jött egy hadsereg, aztán elfoglalta. Kicsit vicces, hogy ezer év távlatából a jelen erkölcsi normáid szerint próbálsz megítélni valamit.

gaya 2016.06.27. 09:49:35

A jelenlegi eredmény alapján, azt jelenti 83 % nem mer élni!!!!!
Mankó nélkül, biztos nem!!!! Vannak ám bajban!!!

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.27. 12:20:38

@monddazigazatmar:

Nézz magadba, oszt majd megtalálod a kivezető utat. Ha nem, akkor így jártál.

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.27. 12:21:49

@gaya:

azt énekli a kedvenc együttesem, hogy "...aki hülye, az is marad."

Emilia Mátray 2016.06.27. 17:17:27

Nem kell kilépni !
Viszont a jelenlegi vezetőséget , gazdasági közösséget le kell mondatni !
Le kell váltani !
Nem alkalmasak a vezetésre ! Kvalifikálatlanok , erőszakosak !
Bele avatkoznak a szuverén államok belügyeibe !

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.27. 19:22:21

@Emilia Mátray:

Váltsák le a szuverén államok a saját politikusaikat, hiszen ők delegálták oda.

Emilia Mátray 2016.06.27. 20:50:59

@látjátok feleim szümtükkel: ÉN ILYET NEM ÍRTAM !!!

Valaki összetéveszti a szezont a fazonnal ???
Az EU vezetőit nem a szuverén államok delegálták , választották meg !!!

A vezetőit az EU - nak egy gazdasági társaság alkotja !
Még egyszer leírom : itt szó sincs a szuverén államok , saját politikusainak a delegálásáról , megválasztásáról !!!!!

saabi 2016.06.27. 21:43:33

@Hóhér az utolsó barátod: Mellé lőttél kisbarátom, nem egy uniós pénzeket lenyúló kis, szar káefténél dolgozom.

Óbuda 2016.06.28. 10:17:36

Szerintem igen, ki kéne lépni! Velük ugyan mire jutottunk? Maximum koldusbotra. Szabályozzák, hogy mit termelhetünk meg minden. Csak piacnak kellünk nekik, direkt leépítették a mezőgazdaságunkat és az iparunkat, hogy ne legyünk konkurencia. Tény, hogy függőségbe taszítottak és talán egy darabig nehezebb is lenne utána, de ha kilépnénk akkor elindulhatna a felemelkedés, mert nem szabnák meg, hogy mire költsük a pénzünket. Nyilván akik eddig loptak, azok ezután is szeretnék ellopni a Nemzeti vagyont, de ezt csak mi akadályozhatjuk meg. Az unió a gátja a felemelkedésünknek, és még a migránsaikat is ránkzúdítanák ha hagyjuk. Sajnos a Magyar társadalom nagyrészét félelemben tartják és birkaként kezelik, de én NEMET MONDOK az unióra!

Bafana 2016.06.29. 11:22:25

@orient: hát EU zászlóégetés nyilvánosan azért eléggé nyilvánvaló kifejezési mód. Ezt senki sem tette még EU határain belül jobbikon kívül maradjunk ennyiben, bár magyar emberek gyorsan felejtenek (sajnos).
1. Engedtessen már meg, hogy egy ember, akár egy párthoz tartozó ember elmondhassa szabadon, nyilvánosan a véleményét! A zászlóégetés ebbe a kategóriába tartozott.
2. Nem volt zászlóégetés az EU-ban sehol??? Ezt ugye viccnek szántad! Görögországtól Portugáliáig sok helyen gyulladtak meg EU zászlók. Legutóbb a brit kilépéspártiak melegedtek a tűznél.
3. Megint egy fikcióbol indulsz ki és vezeted le a további fikcióidat. Korábban írtam, hogy a magyar válasz, illetve a megoldás a Visegrádi országok nagyon nagyon nagyon szoros együttműködése. Tehát még véletlenül sem a szaros csizmás ajtóberúgós fikciód!

orient 2016.06.29. 11:31:33

@Bafana: politikai part parlamenti kepviseloje politikai rendezvenyen nem. Nem siman tuntetesril vagy utcai hozongesrol beszeltem. Nem azt mondtam hogy nem teheti meg egy szabad orszagban es ezzel lenne baj csak te jottel azzal hogy nem EU ellenesek de mar azt sem tudod mirol beszelsz es en mire reagaltam. Zaszloegetest megtehetik , de utana ne mondjak azt nem EU ellenesek mert azok.
2. Soha egyszer nem emlitettek a visegradi orszagokkal valo egyuttmukodve targyaljunk opciot. Mellesleg ha megtennek sem tortenne meg mert egyik visegradi orszag felelos vezetese sem allna szoba veluk. Csak azt szajkoztak hogy tragyaljuk ujra a szerzodest mi magyarok mint orszag. Szo sem volt arrol hogy lengyelekkel vagy szlovakokkal tennek ezt. Magyarul egyszeru szimpla fenyegetozes aminek semmi haszna a jelenlegi helyzetben.

Bafana 2016.06.29. 12:22:28

@orient: korábbi hózzászólásom volt, még reagáltál is rá:
2016.06.26. 10:04:10
"A számunkra a megoldás a Visegrádi négyek NAGYON-NAGYON-NAGYON szoros együttműködése!!! Ja, hogy a "Visegrád" szótól sikítófrászt kapnak mind a németek, mind a franciák? Talán nem alaptalan ez a "mag" Európa használat."
Nem akarok ezen rugózni, de az EU ellenesség és az EU-ból való kilépés ROHADTUL NEM UGYANAZT JELENTI! Ne mosd össze a kettőt, mert nem ugyanaz, a kettő között vannak fokozatok.
"csak te jottel azzal hogy nem EU ellenesek " Szerintem kettőnk közül te beszélsz össze-vissza. Ilyet SOHA nem mondtam!! Hogy a mostani, jelenlegi EU szar, az tény, ezt mondja a Jobbik is és ez az én véleményem is. De MOST (2016. évben) a kilépésünk nem aktuális, ez is biztos.

orient 2016.06.29. 12:25:01

@Bafana: koszonom, hogy tisztaztad. Szerintem eddig is egyetertettunk tobbe kevesbe.

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.30. 09:24:50

@Emilia Mátray:

Régi magyar mondás: tanulj tinó, ökör lesz belőled!

"A megbízás módja: Az Európai Parlament tagjai maguk közül választják meg az elnököt",

"A megbízás módja: A tagállamok vezetői (az EU-országok állam- és kormányfői) nevezik ki az Európai Tanács elnökét"
Teccel érteni? Orbán Viktor is választotta. Ja, hogy Orbán nem a többség? Hát ez baj.:(

"A megbízás módja: A tagállamok vezetői (az EU-országok állam- és kormányfői) nevezik ki – az Európai Parlament jóváhagyásával – az Európai Bizottság elnökét", Orbán itt is nyújtotaghatta a kezét. Rosszul nyújtotta? Akkor üss rá!

europa.eu/about-eu/basic-information/eu-presidents/index_hu.htm

Az európai parlament képviselőit meg mi magyarok is választottuk. Nem emlékszel már rá? Szedj kavintont!
süti beállítások módosítása