Mennyit költesz idén karácsonyra?
2015. november 26. írta: Despota

Mennyit költesz idén karácsonyra?

o-christmas-shoppers-facebook.jpg

A bevásárlóközpontok és plázák már egy ideje karácsonyi díszekben pompáznak és meghosszabbított nyitva tartással, vasárnap is látogathatók. Holnap pedig fekete pénteki akciókat tartanak jó néhány üzletben az ajándékvadászok nagy örömére, vagyis nyakunkon az ünnepek. Egy felmérés szerint nagyjából 43 ezer forintot szánnak idén háztartásonként a karácsonyi kiadásokra, ebből átlagosan 29 ezer forintot terveznek ajándékra költeni a magyar családok. A brókerbotrányok ellenére kedvezőbb a hitelfelvétel megítélése a lakosság körében, de csak a megkérdezettek öt százaléka venne fel hitelt az ünnepek előtt. 

De vajon mennyire reálisak ezek a számok? Többet, vagy kevesebbet szánunk a felhőtlen ünneplésre? Jártunkban-keltünkben az utca emberét is megkérdeztük, ők mennyit áldoznak 2015. karácsonyára, de a döntés ezúttal is a ti kezetekben van!

christmas-shopping-for-your-wife.jpg

GABI(24), ZOLI(29)

Friss házasok vagyunk, ez lesz az első karácsonyunk közösen. Az esküvőnk szeptember elején tartottuk, így mindkettőnk családja és mi is megbeszéltük, hogy idén nem ajándékozunk, van honnan behozni a kiesett pénzeket. Szenteste ketten leszünk, egy pici karácsonyfát azért állítunk, kidekoráljuk a lakást és eszünk valami finomat, egy üveg jó bor is lesz biztosan. Az ünnep másik két napját a családjainknál töltjük vendégségbe, italt oda is vinni kell, étellel meg el leszünk látva, még bőségesebben is, mint kellene, úgyhogy szerencsére ezen is spórolhatunk. Nagyjából 20-25 ezer forint lesz az egész, ha minden jól megy. Jövőre, ha mindenki egyenesbe jön, talán már csillogóbb lesz az ünnep, de nekünk így is biztosan boldog lesz a karácsony. 

TIBOR (57)

Nálunk az idén rengeteg volt az előre nem látható kiadás, ezért igyekszünk a lehető legminimálisabbra lefaragni a költségeket karácsonykor. Fenyőfát nem szoktunk venni, van egy nagyon szép műfenyőnk, amely teljesen valódi hatást kelt, csak ezzel legalább 10 ezer forintot spórolunk. A gyerekek már nagyok, kirepültek, nem várják el a százezres ajándékokat, igazából mindenki valami jelképes meglepetéssel kedveskedik a másiknak. Maradnak az ételek, italok, magunknak, a vendégeknek, valamint a rokonlátogatásoknál a kisebb csomagok és az utazások költsége. Ha mindezt összeszámoljuk, így is bőven 50 ezer forint felett leszünk, pedig abszolút hagyományos a menü is, nincs igazából rongyrázás. Még szerencse, hogy a nem túl erős évünk mellett azért ezt még ki tudjuk gazdálkodni, de el sem tudom képzelni, hogyan tudják ott felhőtlenné tenni az ünnepeket, ahol még nehezebb a helyzet és mondjuk a gyerekek is kicsik. 

ZSÓKA (38)

Most is vásárolok az ünnepekre, de gyakorlatilag már augusztus vége óta ez a helyzet, persze igyekszem azért odafigyelni, mire, mennyi megy el. Nálunk az a szokás, hogy évente csak a jeles alkalmaknál van ajándékozás. Van két gyerek, a lányom 17, a fiam 13 múlt. Csak a születésnapok és a karácsony, amikor megkapják a hőn áhított dolgokat, amelyeket nagyon szeretnének, egyáltalán nincsenek elkényeztetve. Ilyenkor nem hasznos ajándékokat kapnak, sosem veszünk nekik ruhát például a férjemmel, mindig igyekszünk eltalálni, mire vágynak. Írnak egy listát, és mi abból igyekszünk a férjemmel kiválasztani a megvalósítható dolgokat, természetesen azért nálunk is vannak határok. Ha az ünnepi ételeket, üdítőket, ajándékokat számításba vesszük, akkor bőségesen több, mint 100 ezer forintot szánunk a karácsonyra, de inkább a 200 ezer körüli összeg a reális. Egyáltalán nem vagyunk gazdagok, de már az év elejétől elkezdjük gyűjteni a férjemmel a pénzt egy alapban, amit csak erre költhetünk. 10-10 ezer forintot rakunk ebbe bele, ehhez nem lehet hozzányúlni, csak ilyen célokra fordíthatjuk, ha pedig több a végösszeg, kiegészítjük. Nyilván az átlagnál picit jobban keresünk és nincsenek adósságok, persze, ha kevesebb lenne a büdzsé, akkor is megoldanánk, hogy mindenki örüljön. 

A DÖNTÉS

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr978115812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mc Master 2015.11.27. 15:54:45

Lehetett volna úgy is, hogy az első pont NULLA, a második pedig 1-20.000Ft.
Mondjuk én magam nem is tudom, felénk nincs ilyen pénz.
süti beállítások módosítása