Halloween Magyarországon - Menő, vagy ciki?
2015. október 15. írta: Despota

Halloween Magyarországon - Menő, vagy ciki?

samhain_jack_o_lanterns_2010a.jpg

Közeleg Mindenszentek előestéje, vagyis Halloween, az angolszász országok egyik legnépszerűbb ünnepe. Hazánkban is egyre felkapottabb ez a kelta eredetű, pogány gyökerekkel rendelkező esemény, szinte nincs olyan üzlet,vagy bevásárlóközpont, amelyet ne díszítenék halloweeni köntösbe eme jeles napra, a zöldségeseknél pedig hegyekben állnak a kreatív vásárlókra váró narancssárga dísztökök. Rengeteg bulival és színes programmal készülnek a szórakozóhelyek, éttermek és szállodák, az ember úgy érezheti, a Halloween is lassan a hungarikumok közé tartozik. 

De vajon mennyire jó ez nekünk magyaroknak? A Halloween is csak egy újabb nyugatmajmoló divat, mint a virágárusok nagy kedvence, a Valentin-nap, vagy immáron a kultúránk szerves része? Menő, vagy ciki Halloweent ünnepelni Magyarországon? A döntés ezúttal is a Ti kezetekben van!

halloween-pumpkins.jpg

A DÖNTÉS

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr767969583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

metal · http://electric.blog.hu 2015.10.15. 17:40:35

Úgy kellene a szavazást megirni, hogy a telon görgetés közben ne szavazzon automatikusan. Mert ez így nagyon gagyi.

Void Bunkoid 2015.10.15. 18:23:02

Mi is meg szoktuk ülni, ámbár mi csendes tiszteletadással szoktuk Mindenszentek napját ünnepelni a temetőben, míg a nyugati világ cukorkákkal és jelmezekkel bulizik az előestéjén, összekapcsolva egy régi pogány kelta ünnepet egy keresztény ünneppel. Mivel az angolszász népek igen sokan vannak (még ha az amerikaiak leginkább százféle népből lettek, de az alapítók angolszász szokásait magukévá téve), így igazából kultúrájuk, ünnepeik invazív cuccként - vagy inkább idomulásként más kultúrák által is átvevődnek.

Ne feledjük, nálunk meg a farsang a beöltözős-hőbörgős ünnep (ami a keresztény nagyböjt kezdetét mossa össze a pogány beöltözve téltemető cuccokkal, lásd busójárás), ami meg az angolszász államokban ájtatoskodó ünnep, max némi palacsintasütéssel, de semmi utcai csinnadrattával - habár a mi farsangunk mediterrán megfelelői, a karneválok fele ők is éppúgy kacsingatnak, mint ahogyan mi mostanság a Halloween fele :)
süti beállítások módosítása