Te vásárolnál önvezető autót?
2015. október 01. írta: Despota

Te vásárolnál önvezető autót?

vehicle_prototype_image_banner_cropped_600px.jpg

Az Atlantic számításai szerint az önvezető autó lehet a legnagyobb egészségügyi fejlesztés a 21. században, gyakorlatilag megszüntetve a közlekedési baleseteket és minden bizonnyal csődbe taszítva a biztosító társaságokat. Évek óta folyik a fejlesztése és a gyakorlati tesztelése az automatizált kocsiknak, a Google és a Tesla is saját konstrukcióval próbál élen járni az újítások terén, de a Nissan, a Volvo, a Ford és a Hyundai sem nagyon akar lemaradni, sőt a Daimler már önvezérlő kamionokon is dolgozik. Elon Musk szerint 20 éven belül kiszorítják a hagyományos, sofőr vezette autókat a piacról az önvezető gépjárművek, ugyanakkor van még hova fejlődni, jelenleg egy komolyabb eső is meg tudja akasztani a működésüket. 

3573974_d4a3657410cf037b9b0a02f680f6c0aa_wm.jpg

Az autósok egyelőre rendkívül megosztottak az önvezető autók kérdését tekintve. Sokan szívesen fogadnák, ha helyettük a mesterséges intelligencia venné át az irányítást, ugyanakkor a pesszimista tábor szerint a vezetés élményét nem lehet pótolni és egy gépet soha sem lehet olyan esetekre felkészíteni, mint egy rutinos sofőrt. Ezúttal sem szeretnénk állást foglalni, a döntés ezúttal is a Ti kezetekben van!

A DÖNTÉS

 

Van egy ötleted, vagy írnál egy cikket nekünk? A nagydontes@gmail.com címen elérsz minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr807872924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsaszper 2015.10.01. 16:18:32

a probléma részben azzal van, hogy ha az önvezető autó mégis balesetet csinál, akkor kié a felelősség?

Simán lecsukhatják a tulajt azért, ha valamit az automatika félreismer...

Vannak nagyon jó sztenderdek szoftverek fejlesztésére, amik tömegbalesetet tudnak okozni (pl. vasúti biztosítóberendezés szoftvere). Valahogy sehol nem szól a fáma arról, hogy milyen tesztelés alá vetik majd az önvezető autók szoftverét... ami pedig főleg eleinte durván meg fogja dobni a költségeket, ha ugyanolyan komoly teszt lesz.

2015.10.01. 16:21:52

@dzsaszper: nézd, ha a szoftver okozza a balesetet, kár a sofőrt felelőssé tenni. Ő vett egy terméket, az nem működött, a cég a felelős. Ma rengeteg ember hal meg az utakon, vígasztal az bárkit, hogy börtönbe megy érte a vétkes? Jobban bízom egy ilyen technológiában, ami tesztek alatt szinte 0 balesetet csinált, mint az ember/büntetés kombóban, ami azért mégis jár néhány halálesettel évente...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2015.10.01. 17:03:48

A tudomány nevű szekta már több mint 50 éve fejlesztgeti a MI-t végre talán tényleg eljut odáig, hogy a robot megy az úton, és kikerüli az akadályokat.

Vennék, bár mire végre ténylegesen elkészül, addigra már nem lesz pénz.

igazi hős 2015.10.01. 17:57:20

"minden bizonnyal csődbe taszítva a biztosító társaságokat" Azzal marha nehéz csődbe vinni a biztosítót, hogy nem okozol kárt. Én lassan 10 éve B10-ben vagyok, biztos, hogy miattam meg megy tönkre a biztosítóm? Ha sokkal kisebb lesz a baleseti kockázat, akkor sokkal alacsony szinten állnak be a biztosítási díjak.
Amúgy a választás nagyon szegényesre sikeredett, szerintem 4 opció kéne:
- szeretek vezetni, ezért nem vennék
- nem szeretek vezetni, ezért vennék
- szeretek vezetni, ennek ellenére vennék (mert a biztonság fontos)
- nem szeretek vezetni, ennek nem ellenére vennék (mert nem bízom a gépben).
Esetleg egy külön választás a "szeretnék, de nincs rá pénzem" illetve "biciklivel is gyorsabb vagyok, mint ezek az önjáró dobozok".

spinat 2015.10.01. 19:14:56

az átlag soförnek, vagy akár egy autóbuzinak is, a vezetési idö mekkora részét teszi ki a "vezetési élmény", mint pl. autópályán folyamatos haladás 130-cal, autópálya dugóban, város dugóban, városban parkoló keresése?

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2015.10.01. 21:19:57

@igazi hős: ennél sokkal komplexebb téma ez. ki nem szarja le hogy ki szeret vezetni ha az önmata kocsikkal megszüntethetjük a baleseteket és a dugókat is? aki vezetni akar az mehet majd a forma1 pályákra, a többiek meg végre nyugodtan juthatnak el oda ahová akarnak.

videki gyerek 2015.10.01. 21:20:03

A legjobb lenne, most azonnal betiltani a gepjarmuveket, es akkor engedni legkozelebb, amikor mar mindegyik onvezeto lesz.
Elkepeszto, hogy egyaltalan idaig hagytak, hogy az emberek csinaljak ezt az ORULETET, amit egyesek kozlekedesnek neveznek.
Annyian serulnek, halnak meg evente kozlekedesi balesetben, mint a masodik vilaghaboru legintenzivebb idejeben. A civil lakosag folyamatos haboruban el. Es az anyagi karokat is, csak a haborus idoszakok vesztesegevel lehet osszehasonlitani.

videki gyerek 2015.10.01. 21:36:37

@dzsaszper: "a probléma részben azzal van, hogy ha az önvezető autó mégis balesetet csinál, akkor kié a felelősség?"

Miutan a balesetek szama jelentektelen lesz, ez nem lesz nagy problema. Az autobalesetek szama kb a mostani repulogep balesetek szamara fog csokkeni, vagyis kb ket hetente tortenik majd egy a vilagban.
A mostani biztositasi forma is, meg fog szunni, mert ilyen alacsony szam eseten a biztositoknak, nem fogja megerni. Valoszinuleg majd az allam lerendezi a gyartokkal, az esetleges serultekkel, azt az evenkenti par balesetet orszagonkent.
süti beállítások módosítása