Ki a kedvenc Szomszédok főszereplőd?
2015. április 10. írta: Despota

Ki a kedvenc Szomszédok főszereplőd?

szom3.jpg

A Szomszédok gyermekkorom kultikus sorozata, amely a fél országot a képernyő elé szegezte kéthetente csütörtökönként. Az igazság az, akkoriban csak egy-egy epizódot láttam belőle, de később pótoltam a mulasztást, és mind a 331 részt végignéztem és a szappanopera rajongója lettem. Rengeteg szerethető karakterrel ismerkedhettünk meg a "magyar Dallasban", most megpróbáljuk kideríteni, ki volt közülük az, akit a legjobban csíptetek *. Az örök optimista Taki bácsit? Netán a mindig kíváncsiskodó Lenke nénit? Vagy a gazdagréti Batmant? Ne feledjétek, a döntés ezúttal is a Ti kezetekben van!

*Több olyan szereplő is kimaradt felsorolásunkból, akinek helye lehetett volna a listán (Janka néni, Virágh doktor, stb.), de ezúttal a szó szoros értelmében vett főszereplőkre koncentráltunk!

Van egy ötleted, miről írjunk, vagy Te magad küldenél egy cikket nekünk? A nagydontes@gmail.com címen elérsz minket!

Takács István (Taki bácsi) - Zenthe Ferenc

image_10073091_16-9.jpg

 

Taki bácsi nyugdíjas sofőr, aki korábban a Magyar Rádió alkalmazásában állt. Feleségével, Lenke nénivel és unokájukkal, Almával költöznek a Lantos utcába. A nyugdíjas élet nem kielégítő Taki számára, ezért taxizni kezd, és bár folyamatosan küzd a nehézségekkel, a hivatását semmi pénzért nem adná fel. Alapvetően optimista természetű, szinte sohasem idegeskedik, káros szenvedélyekkel nem él, nem kávézik, nem dohányzik 1957 óta. Azért néha egy üveg sört, vagy egy kisfröccsöt elfogyaszt az öreg, de tudjátok, "csak az íze miatt". És rendszeresen flörtöl Szép Ilonkával.

Takácsné Lenke (Lenke néni) - Komlós Juci

20110406meghaltko1.jpg

 

Lenke néni a kíváncsi nagyanyók archetípusa. Mindenbe beleszól, mindent jobban tud, folyamatosan aggódik a családért, ennek ellenére kedves, jószívű, szerethető karakter. Kisnyugdíjas és akárcsak férje, ő sem tud megmaradni a fenekén. Világéletében bolti eladó volt, így a nyugdíj után is a kereskedelemben helyezkedik el, mint kisegítő. A vevők oda vannak érte, megtéveszthetetlen, igazi békebeli kereskedő, aki becsületes, igazságos és fáradhatatlan. Lenke néni próbálja unokájuk szerelmi életét is egyengetni, ő tartja össze a családot.

Niski Alma - Fehér Anna

szomszedok_feher.jpg

Taki bácsi és Lenke néni egy szem unokája, aki a történet szerint korábban kint élt édesanyjával az NDK-ban, de haza jött a nagyszülőkhöz. Alma kezdetben idegenvezetőként dolgozik, később stewardessként helyezkedik el, végül pedig egy presszójában lesz pultos. Szerelmi élete igen csak változatos, a gyermekkori fellángolások után első komoly kapcsolatát házassággal koronázza, Szelényi János erdőmérnökkel, majd a folyamatos féltékenykedések miatt nem sokkal később elválnak. Ezután Sanyival, a teniszpálya guruval él együtt, végül ismét János karjaiban köt ki. Alma egyébként nyugodt, csendes, kedves lány, aki állandóságra, érzelmi biztonságra vágyik.

Szelényi János - Trokán Péter

20100508trokan.jpg

Foglalkozását tekintve erdész, erdőmérnök, aki az évek alatt szépen előrejut a ranglétrán és a Pilis Parkerdőgazdaság főmérnöke lesz. Almát még légikisasszonyként ismeri meg, rögtön udvarolni kezd neki, majd nemsokára viszonyt kezdenek, végül össze is házasodnak. Jánosnak ez már a második házassága. A folyamatos problémák miatt (lakás,építkezés) János kalandokba kezd, többször is megcsalja Almát, ezért  a házasságuk felbomlik. Később János rájön, hogy Alma volt élete szerelme, ezért mindent elkövet, hogy visszaszerezze, küzdelmeit siker koronázza. János egyébként nyugodt, becsületes, intelligens, barátságos ember, de folyton baj éri; elütik, meglövik,baltával támadnak rá.

Mágenheim Ádám - Kulka János

85172.jpg

A nagy fehér orvos, akit az egész ház nagyra becsül, tisztel, szeret és persze alaposan kihasznál. Bárkinek egészségügyi panasza van, Mágen doktorhoz szalad, akár éjjel van, akár ünnep. A doki természetesen örömmel segít, ahol tud, mint a jó cserkész. Mentőorvosként tevékenykedik, ez a hivatása, a mániája, amit még felesége folyamatos nyafogása miatt sem hajlandó abbahagyni. Kivételesen jól képzett orvos, több nyelven beszél, sebész szakvizsgával is rendelkezik. Utálja a sznob, újgazdag embereket és a partykat, amelyekre Juli próbálja elcsalni időnként. Apropó, csalás. A házassága nem éppen mintaszerű, folyamatosan küzd a kísértésekkel és akárcsak neje, ő is kalandokba bonyolódik. A család azonban szent és sérthetetlen fogalom számára, így kislányát, Julcsit igyekszik kihagyni a zűrökből.

Mágenheim (Szikszay) Júlia - Frajt Edit

thumbnail680x382.jpg

Ádám felesége, a szép kozmetikusnő, akit a férfiak körülrajonganak. Férjével gyermekkoruk óta ismerik egymást, együtt nevelte őket Júlia édesanyja, Etus. Juli folyamatosan az anyagi helyzetükkel elégedetlenkedik, pedig annyira nem kereshet rosszul, hiszen résztulajdonosa a kozmetikai stúdiónak, ahol dolgozik. Sokszor veszekednek Ádámmal, és külön utakon járnak, kalandokba bonyolódnak, de egymást is nagyon szeretik, ezért a válás eszükbe sem jut. Két lányuk van, Julcsi és Flóra.

Mágenheim Julcsi - Ábel Anita

11.jpg

A doktor úr és Juli nagyobbik lánya. A sorozat kezdetén még általános iskolába jár, végigkövethetjük, hogyan lesz a kislányból felnőtt, érett nő. A családi konfliktusokat nehezen viseli, általában az apja mellé áll, ha konfliktusra kerül sor. Julcsi eleinte író, majd színésznő szeretne lenni, végül egy az egészséges életmódot népszerűsítő intézetnél lesz alkalmazott.

Szikszay Etus - Csűrös Karola

107263.jpg

Szikszay Etus Júlia édesanyja, de Ádámot is ő nevelte fel, méghozzá egyedül, mert férjét 1956-ban elveszítette. Foglalkozása keramikus és a Mágehneim család jótevője. Etus nem csak hogy nem szól bele Ádám és Júlia konfliktusaiba, de mindenben igyekszik támogatni a családot. Folyamatosan pénzeli, nyaraltatja őket és 2 autót is vásárol nekik. Vannak udvarlói, többek között Virágh doktor és Károly, a vállalkozó, de nem akar újra házasodni. Csípős, szarkasztikus humorát nem mindenki érti.

Vágási Ferenc - Nemcsák Károly

nemcsak_karoly_di_1b.JPG

A gazdagréti Batman, aki úgy focizik, mint Puskás, olyan erős, mint Fekete Laci és olyan jámbor, mint Néri Szent Fülöp. Állami gondozottként nehéz gyermekkora volt, ezért is fontos számára, hogy családjának mindent megadhasson. Nyomdászként keresi kenyerét, de kiegészítő keresetként vagont pakol, bútort szállít és még keresztrejtvényeket is készít. Feleségét (Jutka) és kisfiát (Matyi) rajongva szereti, de szinte mindenkivel jól kijön. Ha épp nem gyerekeket ment meg a 30 centis vízből, akkor a számítógépet nyüstöli és legnagyobb vágyai közé tartozik beszállni az internetbe. A házassága idilli, nagyon jó a kapcsolata feleségével.

Vágásiné Judit - Ivancsics Ilona

ivancsis_ilona.jpg

Rajz és énekszakos tanítónő, aki a közeli általános iskolában okítja és neveli a lurkókat. Bár jómódú szülei nem nézték jó szemmel, hogy hozzáment Ferihez, egy "csőlakó kéziszedőhöz", Jutka mindig kitartott mellette. Még akkor is, amikor egy véletlen félreértés miatt Ferit lecsukták. Jutka egyébként nagyon szereti a gyerekeket, nagy álma vált valóra, amikor több sikertelen próbálkozás és egy sajnálatos vetélés után megszületett kisfia, Matyi. Feri számára az egyetlen férfi, soha nem bonyolódik űrös ügyekbe.

Gábor Gábor - Koltai János

104879_634x475.jpg

Fotós, operatőr, üzletember, festőművész, bohém nőcsábász, igazi életművész. Ő vezeti a stúdiót, ahol Júliával dolgoznak. Imádja a fiatal és érettebb hölgyeket, főleg, ha pénzük is van. Megszállottan próbál meggazdagodni, ugyanakkor nagyon jószívű, kedves ember, aki mindenkit elbűvöl. Előfordul, hogy alaposan felönt a garatra.

Sümeghy Oszkár - Palócz László

palocz-laszlo_1120.jpg

Nyugdíjas operaénekes, aki kezdetben kibírhatatlan, mert vagy énekórákkal borzolja a lakók idegeit, vagy a kötözködésével és állandó elégedetlenkedésével gyötri a közös Böhmöt. Böhm bácsi halála után megváltozik és kedves, jószívű lakója lesz a háznak, akit mindenki nagyra tart. Éltes kora ellenére gyengéd viszonyt ápol a butikos Lillácskával.

Böhm József - Máriáss József

med_1407190052_image.jpg

Mindenki szeretett közös képviselője, aki latin mondásaival, nyugodt, néha kissé félénk és szerény természetével nagy megbecsülésnek örvend. Papnak készült, de egy nagy szerelem miatt a felszentelés előtt "kiugrott", nyugdíjazásáig főkönyvelőként dolgozott. A házban mindenki hozzá fordul, ha valami elromlik, vagy el kell intézni valamit. Kezdetben ki nem állhatják egymást Sümeghy művész úrral, végül legjobb barátokká válnak. Sajnos Böhmöt alakító Máriáss József betegsége és halála miatt csupán 105. részen keresztül lehetett része a Szomszédok mindennapjainak.

Hegyi Bernáth (Kutya úr) - Raksányi Gellért

20120503-szomszedok-raksanyi-gellert-szinmuvesz-a.jpg

Böhm bácsi utóda, az új közös képviselő. Nyugalmazott színházi főügyelő, aki folyton a színházi emlékeiről mesél. Bohém ember, aki korábban lóversenyekre járt és rendszeresen eljárt az éjszakába. A játékok iránti szeretete tartja fiatalon, állandóan kártyázik, fogad, de már csak nagyon kis tételben és csak a barátaival. Sümeghyvel alkotnak remek párost, igazi jóbarátok. A szerelem őt is megérinti, a postán dolgozó Mimi szíve hölgye.

A DÖNTÉS

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr397355408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.04.10. 11:18:10

M8kor azt láttam, hogy neves, elismert színészeink ilyen gusztustalan ripacskodásba kezdtek... sírni tudtam volna. Ha belegondolok, hogy napjaink menő, magyar sorozatai mellett még ez is óriási művészi teljesítmény... elkeserítő, na.

Kelly és a szexi dög 2015.04.10. 22:32:39

Szelényi Jánost miután lábon lőtték, lábadozni kezd, és eleinte (75. epizód) a bal lábát teszi fel (pihenteti), majd a következő epizódban (76. epizód) a jobb lábát, a 77. epizódban pedig újra a balt.

trollsalab 2015.04.10. 23:06:06

Horváth Ádám egyszer azt mondta, hogy az ausztrál "Neighbours" volt az ihlető sorozat. Az egy kicsit megmagyarították. Tengerparti kertváros helyett lakótelepi panel rengeteg.

www.imdb.com/title/tt0088580/

mindenannyi 2015.04.11. 07:26:49

Nekem Böhm bácsi a favorit! Van egy rész, amit már vagy ötször láttam de mindig sírvaröhögés lesz a vége, annyira jó: Sümeghy cipel fel egy biciklit Etus helyett a lépcsőn, Böhm érdeklődésére Sümeghy valami olyasmit mond, hogy ő nem biciklizik, csak cipeli! Mire Böhm, eltöprengve: "Érdekes pássziói vannak..." :D

theus 2015.04.11. 09:44:02

A Szomszédok: indokolatlan cenzúra óta nagyon trendi lett a szomszédok.

Sajnos az eredeti videót már leszedték olyan 7-800ezres nézettségnél, de több helyen is fent van még.

youtu.be/gIRvtzwjI4o

Mdavid89 · http://iranynewyork.hu 2015.04.11. 10:30:46

Amit szégyellünk a kilencvenes évekből level 1000.

György Arató 2015.04.11. 10:48:23

Virág doktor!! miért nincs?? :(

severus 2015.04.11. 11:57:42

Ezek közül a gazdagréti batman .....de az örök kedvenc Janka néni, ez egyértelmű! :)

petrol pet 2015.04.11. 16:33:32

"férjét 1856-ban elveszítette."

Az se ma volt...

nick papagiorgo 2015.04.11. 16:49:22

@petrol pet: igen, én is épp be akartam íri, hogy úgy is néz ki, mint aki még látta felnőni Lenin elvtársat :)

tisztapista 2015.04.11. 19:30:25

Kulka akkor még nem a melegségről volt híres.
A Bajor Imi meg b.zi fodrászt alakított.

Azóta nagyot fordult a világ.

tisztapista 2015.04.11. 19:32:24

A kedvenc Sümeghy-Bőhm párbeszédem:
- Mondja, Bőhm, milyen az a csótány?
- Olyan mint maga, csak sokkal kisebb!
- Egy ekkora bogár ül, és rám néz...

pingvinmadár 2015.04.11. 19:40:31

Janka néni, egyértelmű!

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.04.12. 01:08:07

@petrol pet: nah igen etus jól tartja magát ehhez képést

barbie83 2015.04.12. 18:36:48

Nézte valaki azt a szart? Kétlem.

Nyúl Péter 2015.08.16. 01:26:59

@Inimma: Ja, köszönöm. Úgy értettem miért maradt ki a felsorolásból?
süti beállítások módosítása