Mennyit érdemes költeni egy okostelefonra?
2015. április 08. írta: Despota

Mennyit érdemes költeni egy okostelefonra?

smartphones4.jpg

Lassan boldog-boldogtalan okostelefont használ, szinte már csodaszámba megy, ha valakinek nincs mobilnete, nem szelfizik és nem a Facebookon éli az életét. Érdemes körülnézni a tömegközlekedési eszközökön, szinte mindenki a mobilját tapogatja, még azok sem beszélgetnek, akik egyébként ismerik egymást és együtt utaznak. A telefonok átvették az uralmat felettünk, ha tetszik, ha nem. De mennyit vagyunk hajlandóak áldozni ezekre a kütyükre? Szétnéztünk az ismerőseink között és kifaggattuk őket, de a döntést ezúttal is rátok bízzuk!

Van egy ötleted, miről írjunk, vagy Te magad küldenél egy cikket nekünk? A nagydontes@gmail.com címen elérsz minket!

ANDI - 20-50.000 FORINTIG

A telefonom már 2 éves múlt, szülinapi ajándékként kaptam. Igazából ez az első okostelefonom, és amire nekem kell, arra tökéletes. Akkor nem is néztem meg az árát, de azóta persze kiderült, hogy 52 ezret fizettek érte anyukámék. Ami fontos volt, és nagyon örültem neki, hogy a telefon pici és nőies, ráadásul fehér és kaptam mellé egy virágos tokot is. Szóval a külsőségekről ennyit. Persze ennyi idő után már nem a leggyorsabb a telóm, meg előfordul, hogy lefagy, de alapvetően nekem ez teljesen elég. Ezen tartom a kapcsolatot a barátokkal, néha fényképezgetek is, zenét is szoktam hallgatni néha rajta, meg persze elolvasom a híreket, az időjárást és ennyi. Ennél többet amúgy sem várok egy telefontól. Ha filmezni akarok, vagy komolyabban fényképezni, videózni, akkor ott a tv és a fényképezőgép. Ezért, ha vennem kellene most egy új telefont, akkor maximum ezt a 40-50 ezret szánnám rá, többet semmiképp sem.

SANYI 50-80.000 FORINTIG

Már vagy 5 telefonom volt az elmúlt években, legutóbb Karácsony előtt leptem meg magam egy Sony telefonnal. Korábban az alsó kategóriákban váltogattam, most összedobtam egy kis plusz pénzt és végül 70 és pár ezer forintért vettem meg a jelenlegi készülékemet. Az olcsóbb telefonokkal az volt a legnagyobb bajom, hogy a képminőség nagyon gyér volt, ráadásul folyamatosan küzdöttem a rossz hardver miatt, gyengébb játékokat sem bírták el ezek a telefonok. Nem, mintha játszani kellene nekem a mobil, de néha azért szoktam. Leginkább én is tartalomfogyasztásra és a bulik megörökítésére használom, de ameddig a régebbi telefonjaim mindössze 3, illetve 5 megapixeles kamerával voltak felszerelve, a mostani 13 mp mindenre elég. Szerencsém is volt, mert függetlenül vettem és épp csak kibontották előtte, így használt áron hoztam el, szóval spóroltam is rajta. Nálam a 80 ezres plafon azért volt, mert ebben a magasságban már tényleg jó mobilokat lehet halászni, ha pedig használtan nézelődünk, akkor kevesebből is lehet rendes telefont venni.

MARCI 100.000 FORINTIG

100 ezernél többet kiadni egy telefonért szerintem nagy hülyeség. Mondom úgy, hogy volt már sokkal drágább mobilom is, de eladtam, mert nem használtam ki. A mostani telefonomat nem én vettem, céges és nagyjából ilyen áron lehetne megvenni újonnan és kártyafüggetlenül. Ha nekem kellene vennem egyet hirtelen, ennyit rászánnék, de többet nem valószínű. A 100k telefonok már a csúcskategóriába tartoznak, mindenben jók, lehet velük játszani, gyorsak, szépek, minőségiek. Nem érdemes filléres mobilokat venni, mert hosszabb távon csak a gond van velük. Volt 30 ezres telefonom és tényleg csak az idegbajt hozta rám, mert semmi sem működött rajta rendesen. A minőségnek ára van, közhely, de így igaz. Ha használni akarod a telefont, meg kell fizetned. De annak sincs értelme, hogy hetente a legújabb telefonra váltsunk, nekem például van ilyen haverom, aki évente kétszer is belemászik ebbe a csapdába, hol az almás, hol a koreai csúcsmodellt hozza el, az "öreg"(max 4-5 hónapos) telefonját meg eladja. Az ő dolga, de mindig megkérdezem, ez neki mire jó, mi újat kap a pénzéért, mert legalább annyit fizet rá évente, amennyit én szánnék egy telefonra. Mindig sorolja a hatalmas újdonságokat, amiket aztán használ egyszer, vagy kétszer összesen, a többi időben ő is csak az alapfunkciókat. Szóval nem érem őt. Oké, kell a minőség, de azért ne szálljunk mér el.

GÁBOR - 100 EZER FORINT FELETT

Én 2-3 évente szoktam telefont cserélni, viszont ilyenkor a lehető legjobbat keresem. Nem vagyok sem gyártófüggő, sem op. rendszer függő, így mielőtt váltok, alaposan utánanézek a dolgoknak. teszteket olvasók, véleményeket nézek, videókat böngészek és miután leszűkítettem 2-3 készülékre a lehetséges telefonokat, választok egyet. Nem feltétlenül az a szempont, hogy a legdrágább legyen, inkább a minőség és használhatóság a fő szempont, és az időtállóság. Mert azt a minimum 2 évet ki kell bírnia a telefonnak és közben azért nem hátrány, ha megkapja a frissítéseket és el is bírja őket. fontos, hogy a pénzemért jó telefont kapjak, amit élmény használni és nem kell kompromisszumokat kötnöm vele. Nem fogok azért fényképezőt hordani magamnál, hogy mondjuk egy vidéki pihenésen a gyerekről készítsek néhány képet, vagy az ovis műsorból felvegyek valamennyit. És nem szeretem, ha kifolyik a szemem, miközben sporthíreket nézek. Ha jót akarsz valamiből, akkor azért áldoznod kell. én nem mondom, hogy olcsóbb telefont értelmetlen venni, mindenki költsön annyit rá, amennyit nem sajnál. Mondjuk lehetőleg ne hitelből, meg részletre, mert az elég nagy hülyeség. Ha nem tehetném meg, én sem költenék rá ennyit. szerencsére megtehetem. Ennyi.

NORBI - NEM KELL OKOSTELEFON

Engem állandóan szívatnak a barátaim, sőt, röhögnek is rajtam, amiért nekem még csak nem is okos a telefonom. Egy ezer éves Ericssont használok, arra, amire való, telefonálásra. És igaz, már kopott, karcos, lassú, de a célnak, amire kitalálták, teljesen megfelel, lévén lehet vele telefonálni és még sms-t is írni. És nem vagyok én technika ellenes, hiszen én is használok laptopot, hallgatok rádiót a kocsiban, de valahogy engem nem hoz tűzbe ez az okostelefon mizéria. A telefon az telefon. A GPS meg GPS, a fényképező meg fényképező. Persze, jó, ha minden egyben elérhető, de olyan telefont nincs, ami mindenben tökéletes és mondjuk jobban működik, mint egy olyan eszköz, amit egyetlen dologra fejlesztettek ki. És egyébként is rettenetesen zavar, hogy mindenki a telefonját nyomkodja állandóan. A feleségem unokahúgai szoktak nálunk vendégeskedni a szüleikkel elég sűrűn, idejönnek, leülnek a kanapéra és semmi mást nem csinálnak, mint telefonoznak. De már a szülők is kezdik. Beszélgetünk, aztán rátapadnak a telefonra és mintha megszűnne a külvilág. Teljesen megöli az élő kommunikációt. Én addig nem váltok a régi telefonról, ameddig végleg tönkre nem megy. És akkor sem fizetek érte egy vagyont, mert totál felesleges.

A DÖNTÉS

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr677349538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aram92 2015.04.08. 18:04:25

Egy jó okostelefonra foglalmam sincs mennyit érdemes költeni, de ahogy egy bölcs ember mondta, wc papírra és nőre, nem szabad sajnálni a pénzt!
Főleg ha ilyen szépek maradnak:
ajoedesanyadbelulrol.blog.hu/

Arcade Macho 2015.04.08. 18:35:26

jatekra telo?
PSP koszoni szepen jol erzi magat a dedikalt gombjaival

az en okostelefonom amugy 12e volt hasznaltan
megy rajta az offline GPS (nem assisted, hanem a hagyomanyos) ami pont arra eleg hogy azzal ellegyek 2 havonta egyszer
van rajta meg egy elegge jo kamera ami autoban kotelezo darab, oszt ennyi, hireket meg blogokat olvasom a 27" -on

efi 2015.04.08. 19:28:12

Egy telefonba kell egy közepes hátlapi kamera, GPS és wifi, kijelző felbontása tök mindegy manapság már, 4 collnál nagyobb felesleges. Ez így max 40 ezer. Aminek még lenne értelme, de gyakorlatilag nincs: rendes akksik, Dual aktív SIM, és egy gomb az egyből kihangosítva felvételre, megölendő a teljesen felesleges kihangosítógyártó-ipart.
A többi pénzkidobás. PC, meg konzol szintű játékok hajszolása az egérmozin: szánalmas. 4G és társai: a rossebb sem fog havi súlyos ezreket fizetni netes csomagokért, amikor ingyen WiFi van már nagyon sok helyen. Selfie: hülyeség, de aki nem bír meglenni nélküle, majd megfordítja a telefont. 2 évente cserélni, minek? Én egy alaptípust használok WiFi, GPS, 3 és fél coll, 5 éves, az akksi (még az eredeti) 5-7 napig (!) bírja.

studkell 2015.04.08. 19:31:00

Ötezret nem érnek ezek a kütyük. "We go to work and watch monitors. Then we go home and watch monitors."

Taurusz 2015.04.08. 19:51:17

Ritkán cserélek telefont, de az előző egy hiba volt. Vettem egy gyenge androidos mobilt, ez a nem rossz, nem rossz, de nem is jó kategória volt. Azt hamar eladtam, két évet nem volt nálam. Most egy csúcs telefont vettem relatív olcsón, és nagyon nem bántam meg. Kényelmes, gyors, sose fagy le, szeretem, hogy azt teszi, amire kitalálták.

Vizilabda 2015.04.08. 20:09:39

Nokia 700 használtan 10 ezerért, bejött.

Izo 2015.04.08. 20:16:53

Először vettem egy olcsót. Megtapasztaltam, hogy milyen hasznos, viszont egy kínszenvedés volt használni. Utána vettem egy drágát, és minden a helyére került.

haggyadaszt 2015.04.08. 20:26:22

Ma vettem egyet 160ezerért. Ezekre használom: 30% telefonálás és üzenetküldés, 30% internet, 20% email és munka, 10% navigáció, 10% egyéb hasznos alkalmazás.
Nagyon hasznos kütyü, és ki is használom. Játékra ott az XBOX, zenére ott a hifi, de minden másra megfelel a telefon, fotózásra is.

szcsongor 2015.04.08. 22:12:50

@Arcade Macho: Mindig ott van a farzsebedben a PSP a telefon mellett? Nyakadban meg a fényképező, mert milyen már telóval fotózni. Ja és egy hifit húzol magad után, mert az jobban szól, mint egy telefon...

@efi: Próbálj mondjuk erdő szélén wifit találni, hogy betöltsd a térképet. Vagy megnézni egy menetrendet a semmi közepén, hogy hogyan jutsz haza.

031052 2015.04.09. 09:09:54

@efi: 3,5 coll?? 4,5 is kicsi

Terézágyú 2015.04.09. 09:12:09

@szcsongor:
"Próbálj mondjuk erdő szélén wifit találni, hogy betöltsd a térképet. Vagy megnézni egy menetrendet a semmi közepén, hogy hogyan jutsz haza. "

???? miért, hogy kerül az ember a semmi közepére??????? Ahol még emberektől sem lehet megkérdezni semmit....????
Az ilyen ember azért kerül a semmi közepére, mert a fejében is semmi van.

@haggyadaszt:
"Ma vettem egyet 160ezerért. "
Folyamatosan magaddal hordasz 160 ezer forintnyi értéket. Amit ellophatnak, eltörheted, elhagyhatod.
Persze, ha neked 160 ezer semmiség, akkor oké.

Egy Hun Hunniából 2015.04.09. 10:03:32

A párom 5"-osa kicsi nekem. Én kérek elnézést, hogy nem kulcslyukon keresztül szeretnék netezni. A 7"-osak meg nem bírnák ki a napot 1 töltéssel. És még az is kiderülhetne, hogy az is kulcslyuk, csak egy nagyobb.
Tehát max 20-25e egy ilyenért, mert kb. annyival nyújtanak többet nekem egy hagyományos készüléknél, ha van jól használható diktafon funkciójuk. Ha nincs akkor nem is kell egyáltalán.

Péntek Úr 2015.04.09. 14:36:26

"???? miért, hogy kerül az ember a semmi közepére??????? Ahol még emberektől sem lehet megkérdezni semmit....????
Az ilyen ember azért kerül a semmi közepére, mert a fejében is semmi van."

Nem semmi kérdés :D Biztos sokat lehetsz távol otthonról. Az meg hogy megkérdezni embereket nem lehet-e... Hát de lehet baszdmeg, de nem biztos hogy fogja tudni hova is akarsz menni.

para_noir 2015.04.09. 16:35:21

Lumia 930, mert megérdemlem.

para_noir 2015.04.09. 16:37:51

@efi: ja, 5-7 nap, hogyne, ha feltöltöd, aztán 20 Celsius fokos, légmentesen lezárt fiókban tárolod. Faszér' kell kamuzni meg nagyot mondani kényszeresen.

efi 2015.04.09. 20:49:32

@para_noir:
Mint tudjuk a gyári specifikációkban orbitálisokat szoktak hazudni, még a te körülményeid között sem jönne össze annyi. Viszonyításra viszont jó, hogy melyikre mekkorát hazudnak és akkor lehet szorozni.
Samsung S4 320 óra, az enyémre 923 óra. A kijelző felbontása kicsi, képátló csak 3,2 coll, 90%-ban csak telefonálás és sms, éjjel is bekapcsolva. 5-7 nap.

efi 2015.04.09. 20:52:52

@szcsongor:
Rohadtul nem érdekel a semmi közepén interneten sem a térkép, sem a menetrend. Ha a semmi közepére készülök, előre megnézem ill letöltöm őket.
A Facsét és az egyéb f@szságokat meg - amik miatt egyeseknek elengedhetetlen VALÓJÁBAN a net a semmi közepén is, mert nem bírnak ki 5 percet sem nélküle - nagyban lesz@rom.

Vizilabda 2015.04.09. 21:44:50

Nekem hiányzott a Lumia 520 amból egy call recorder app. Hiányzott egy file manager és hogy a gépről nem telepíthető program. A fényképezőgépe elképesztően túlkomplikált és így alig használható, Az akkumulátora nem bírt sokat, szerintem 1 órát navigálni teletöltve. A drágább Lumiák nem tudom miért drágábbak, látszólag nem lényegesen mások. Be kell regisztrálni az app letöltésekhez és használathoz.

Ne küldj levelet 2015.04.09. 23:08:49

Annyit ér meg, amennyi pénzed van.

para_noir 2015.04.10. 08:46:41

@Vizilabda: Folyamatos navival egy telefon se bír sokat, a telefonos navi autós tartó+töltő kombóhoz van kitalálva, meg ahhoz, hogy városnézés közben ránézz, hogy merre van a legközelebbi templom/múzeum/pizzéria, az meg másfél perc. Az 520 alap fényképezője nem lehet túl komplikált, nem is értem, mi benne a komplikált, nyomod a gombot, oszt' fényképez, ha meg a Lumia Camera alkalmazásra gondolsz, azt nem muszáj használni, cserébe jobb. Ha meg file managert, meg mindenféle mókolást akarsz, akkor android, a WP koncepciója épp azon alapszik, hogy tulajdonképpen egy feature phone-t kapsz felokosítva, bolondbiztosan, üzembiztosan.

bakni 2015.04.12. 06:34:15

@Ne küldj levelet: Eddig ez volt a legbölcsebb hozzászólás...

djpeter 2015.04.13. 00:59:54

Én drágább kategóriát választottam de okkal. Évek óta külföldön vagyok család pedig otthon. Okostelefonnal tartom a kapcsolatot mert itt kint fillerekben mérhető a net ára. Régebben telefonáltam mindig külföldre is innen kintről és kiszamolva igy hónapok alatt térül meg a telefon ára. Egy példa; ahol most vagyok egy nemzetközi hivasos előfizetés 60€. A netes 20€. 10 hónap alatt a teló ára. Itt pedig mindkettő korlátlan percet ad. Aztán nem kell netkávézóba járnom levelek miatt vagy a sok fotó elküldése is egyszerűbb igy teloval és segíti a munkámat időt és pénzt spórolva. De sorolhatnám tovább. Viszont otthon ott a régi telom mert imádtam és visszasirom. Tervezem hogy felujítom és használom még ha vége ennek a sok utazós melónak. N95 8GB...
süti beállítások módosítása