Melyik a legjobb hordozható játékkonzol?
2015. március 20. írta: Despota

Melyik a legjobb hordozható játékkonzol?

maxresdefault_4.jpg

Igen kellemesen telt a legutóbbi hétvége, hiszen írd és mondd végigjátszottuk az egészet. A betervezett nagytakarítás ugyan elmaradt, de ezt egy cseppet sem bántuk. Én a magam részéről utoljára a középiskola elején műveltem valami hasonlót, amikor Balázs barátomnál videojáték-maratonokat tartottunk, azóta egyszer sem kockultam ennyit egyhuzamban. Játszani pedig nagy királyság, főleg, hogy az asszony is kifejezetten élvezte, amit előzetesen nem is gondoltam volna. Minden azzal kezdődött, hogy a Konzolok Szervize csapata volt olyan kedves és biztosított számunkra néhány tesztgépet és szoftvert a piacon kapható legjobb hordozható játékkonzolokból, mi pedig kapva kaptunk az alkalmon és kiéltük játékszenvedélyünket. Playstation Vita, New Nintendo 3DS és a New Nintendo 3DS XL is alaposan meg lett nyúzva, mindent kipróbáltunk, amit csak lehetett. Ha nekünk kellene választanunk a felsorolt kütyük közül, bizony bajban lennénk, mert mindegyiknek meg van a maga előnye a riválisokkal szemben. Szerencsére nem rólunk szól ez a blog, azért olvastok bennünket, hogy az efféle terhet levegyétek a vállunkról. A döntés ezúttal is a Ti kezetekben van.

SONY PLAYSTATION VITA SLIM

xl_sony-ps-vita-slim-4-624.jpg

Többen vélik úgy, hogy a kézi konzoloknak leáldozóban van a csillaga, mivel az okostelefonok térhódítása teljesen feleslegessé tette őket. A magam részéről egész másként gondolom. Nyilván a casual játékosok számára bőven elegendő az Angry Birds, vagy a Fruit Ninja okozta élvezet, de a hardcore gamerek szerint ez kevés, mint vöröshagymában a proletáröntudat, nekik ennél több kell. A Sony is így gondolta, amikor a PSP utódját piacra dobta 2011. telén. A japán gyártó nem aprózta el a hardveres specifikációt, egy 4 magos ARM Cortex-A9 MPCore processzor dübörög a készülékben, amit 512 MB RAM-mal és 128 MB VRAM-mal és egy 4 magos SGX543MP4+ GPU-val fűszereztek. Az eredeti modellt 5 hüvelykes, OLED kapacitív érintőképernyővel, hátsó érintőfelülettel, sixaxis mozgásérzékeléssel, első és hátsó kamerákkal (0.3 MP), WIFI-vel és 3G-vel is felszerelték.

A nálunk koptatott darab már a Vita legújabb generációjához, az úgynevezett Slim szériához tartozik, ebből könnyen kitalálható, hogy lényegesen karcsúbb (20 %) és könnyebb (15 %) elődjénél, ugyanakkor a hardveres felépítése nem sok mindenben változott. Akad azért valami, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül. A konzol üzemideje ugyan jelentősen megnőtt, de ennek ára volt, a gyönyörű OLED kijelzőt egy olcsóbb, LCD megjelenítőre cserélték. A képminőséggel így is nagyon elégedettek voltunk, a betekintési szög is megfelelő, a színek élénkek és természetes hatásúak, de a korábbi Vita pindurit szebb látványt csiholt ki magból. Habár a legtöbb kritika a nem megfelelő játékfelhozatal miatt éri a gépet, panaszra nem lehetett okunk, 3 kitűnő AAA játékot is nyüstöltünk a rövid tesztidőszak alatt. Mindegyik kihozta a készülékből tudása legjavát.

Az Uncharted Golden Abyss volt az első, amivel megpróbálkoztunk, ezt tartják az eddigi legjobb Vita címnek és már azt is értjük, miért. Remek hangulatú lövölde, amelyben az azték és maja birodalom elveszett kincsei után kutathatunk. A játék grafikája egyszerűen lenyűgöző, az előző generációs asztali konzolok (Ps3, Xbox360) élményét ez a kis masina simán elénk tárja, emellett kiválóan használja ki a Vita új irányítási lehetőségeit, mind az érintőkijelzőt, mind a hátsó tapi részt. Második nekifutásra a God Of War HD Collection került a gépbe és itt sem csalódtunk. Még a békebeli Playstation 2 fénykorában volt szerencsém Kratos vérrel festett kalandjaiba belekóstolni, így nagy meglepetés ugyan nem ért, de jókat mosolyogtam, miközben a párom elszánt arccal és izzó tekintettel hentelte a mitikus lényeket és majdnem leharapta a fejemet, amikor szólni merészeltem, hogy én is játszanék már egy keveset. Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban a Killzone Mercanary volt a soros és majdnem hamut hintettünk a fejünkre, hogy ezt hagytuk utoljára. Elképesztő grafika és kitűnő játékmenet jellemzi, ráadásul a multi része is kiválóan sikerült, szóval tényleg csak jót mondhatunk róla.

A Playstation Vita körülbelül 52.000 forinttól vásárolható meg és mindenkinek kiváló választás lehet, aki a mobilos játékokkal szemben a komolyabb címeket részesíti előnybe és a Remote Play funkciót akkor még nem is említettük.

NEW NINTENDO 3DS(XL)

i8x9jqpnbmlg8iajxa4s.jpg

Videojáték szüzességemet igen korán, mindössze 9 évesen veszítettem el, amikor szüleim megleptek egy Super Nintendoval és egy hozzávaló Super Mario World kazettával. Hiába próbáltam ki azóta a létező összes asztali és hordozható konzolvariánst, soha többé nem volt olyan addiktív élményben részem. Kézi konzolok terén is a Nintendo volt számomra az első, egy Gameboy büszke tulajdonosának mondhattam magam, egészen addig, mígnem egy osztálykirándulás alkalmával ki nem béleltem némi vodkával szegényt. Azt azért bátran állíthatom, mai napig erősen kedvelem az N által készített gépeket és játékokat, így előre örültem, hogy a legújabb New Nintendo 3DS és a New Nintendo 3DS Xl névre hallgató hordozható masinákkal is közelebbi barátságot köthetek.

A Nintendo 3DS 2011. februárjában debütált és igen hamar meghódította a játékosokat. A DS sorozat utóda volt az első olyan kézi konzol, amely speciális szemüveg nélkül 3D megjelenítésre volt képes. Ezt ugyan az emberiség mintegy ötöde alapvetően képtelen élvezni, mert nincs térélménye egy ilyen kijelzőnél, vagy megfájdul a feje tőle, de a Nintendo rájuk is gondolt, hiszen a 3D mód egy egyszerű művelettel kiiktatható. A szerencsés többséget viszont beszippantotta a kütyü, nem véletlen, hogy jelenleg is az egyik legjobban fogyó konzolról beszélhetünk a 3DS kapcsán. A konzol saját fejlesztésű, ARM alapú processzort használ, grafikus gyorsítója egy DMP PICA200, 128 MiB FCRAM áll rendelkezésre a programok számára. Az alsó kijelző 3, a felső 3,5 inch méretű. Az elérhető belső memória nagyjából 1,5 GiB, amely maximum 32 GB-os SD kártyával bővíthető. Ahogy az lenni szokott, az idő múlásával sorra érkeznek az épp aktuális generáció ráncfelvarráson átesett verziói, nem történt ez másként a 3DS esetében sem.

A Nintendo legújabb üdvöskéi nemes egyszerűséggel a New 3DS és a New 3DS XL nevet viselik. Az 3DS kívül-belül megújult, egyrészt a konzol jobb oldalán található gombok fölé egy második analóg gombot helyeztek, illetve a hátulsó részre mindkét oldalra egy-egy új homlokgomb került, másrészt izmosabb CPU-t kapott, amely nem csupán a gyorsabb böngészését teszi lehetővé, hanem szebb játékok futtatását is. Az új konzolok könnyen cserélhető borítással rendelkeznek és NFC-funkcióval is ellátták őket. A nálunk járt masinák remekül muzsikáltak a teszt során, kiválónál is jobb képminőséggel találkoztunk, a háromdimenziós látvány és a játékélmény is magával ragadott minket. A Nintendo mindig nagy hangsúlyt fektetett a saját fejlesztésű címekre, 3 játékkal mi is megtapasztalhattuk az N-Faktort. A Super Mario 3D Land mindannyiunk kedvenc vízvezeték szerelőjének háromdimenziós világába kalauzol el minket. Színes, cuki és szerencsére nem túl nehéz, mindenki hamar belejön az irányításba. Az egyik legjobb mászkálós játék, amellyel az utóbbi időben játszottam, hosszú órákra leköti az embert, mi is estébe nyúlóan gyűjtögettük a csillagokat és csillogó pénzérméket. A Super Smash Bros for 3DS szintén elbűvölő. A Nintendo legismertebb karaktereivel csépelhetjük egymást és vívhatunk velük vérre menő csatákat. Nincs is annál szórakoztatóbb, mint amikor végre egyszer Mariot, vagy Luigit verik péppé, vagy épp Pikachu és Kirby küzdenek meg egymással.A játék egyszerűen megunhatatlan, gyors és pörgős és nem mellesleg remek a grafikája. A végére hagytuk az igazi nagyágyút, a Monster Hunter 4 Ultimate világában szörnyek ezreit vadászhatjuk le a változatos küldetések során. Elődjeihez hasonlóan monumentális, kihívásokban gazdag játék, csodálatos látvánnyal és olyan brutális mennyiségű tartalommal, amelyet elképzelni is nehéz. Napokat lehet vele eltölteni, a játékmenet hosszútávon sem válik unalmassá, vagy egyhangúvá. Bátran mondhatom, kötelező darab.

A New Nintendo 3DS 57.000 forint körül szerezhető be, a nagyobbik változat, azaz a New Nintendo 3DS XL nagyjából 66.000 forintot kóstál. Mi szól mellette? Rengeteg kiváló játék, 3D élmény, baráti árazás, utazáshoz, vagy otthoni nyüstöléshez is remek választás lehet.

 A DÖNTÉS

A cikk elkészüléséhez a játékokat és tesztgépeket a Konzolok szervize üzlet biztosította. Köszönjük!

index_3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr877274145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása