Szükség van az új M1-re?
2015. március 15. írta: Despota

Szükség van az új M1-re?

clipboard02161-1024x576.jpg

Ma hajnalban útjára indult az átalakított M1, vagyis a Nemzeti Hírtévé. Mi is figyelemmel követtük ezt a jeles eseményt, már napok óta készültünk rá és természetesen arról faggatóztunk, kinek mi a véleménye a metamorfózisról. Végül sikerült találnunk lelkes közreműködőket, akik megírták nekünk a véleményüket. Szokásos módon zajlik majd a cselekmény, két egymással ellentétes álláspontot fogunk ütköztetni, de ezúttal sem ítélkezünk, arra újfent Nektek lesz lehetőségetek. Hogy milyen formában teszitek, szavaztok, vagy hozzászóltok, netán a kettőt ötvözitek, azt ezúttal is rátok bízzuk. Ne feledjétek, a döntés a Ti kezetekben van!

SZÜKSÉG VAN RÁ

hand-gestures-1.jpg

Nem vagyok nagy televízió barát, ritkán szoktuk bekapcsolni, főként akkor is a gyerekek miatt, ritkábban a saját kedvünkért. Ők még abban a korban vannak, hogy meséket és rajzfilmeket néznek, de a feleségemmel nem szeretnék, hogy egyelőre saját tv készülékük legyen a szobájukban, így mi is főként Babar, valamint Thomas a gőzmozdony kalandjait szoktuk figyelemmel követni. Még mindig jobb, mint korábban, amikor a Baby tv remekművei voltak terítéken. Én még jól emlékszem azokra az időkre, amikor nem volt műholdas, vagy kábel-műsor, csupán az MTV 1-es és 2-es csatornája volt elérhető és hétfőn adásszünet volt. Azóta sokat változott a világ, van vagy 150 nézhető csatornánk, ennek ellenére nem igazán tud tűzbe hozni a dolog. Persze nem kerülte el a figyelmemet, hogy az MTVA egy ideje megbolygatta az általa működtetett adók struktúráját, az M2 például egész működőképes lett, a gyerekek legalábbis kedvelik. Persze, ebben nekünk is szerepünk van, a többi gyerekcsatorna tartalma (leszámítva Minimax) még nem nekik való, ezért inkább ezt engedjük, vagy marad a DVD és a lektorált mesék. Hogy a lényegre térjek, az M1 átalakítása szerintem abszolút indokolt volt, mert a korábbi formájában valljuk be, a kutya sem nézte. Pedig látszott, hogy igyekeznek minden korosztályt megfogni, egész jó vetélkedőik voltak, néha-néha már nézhető filmeket is műsorra tűztek, de a nézőket nem tudták magukhoz kötni. Azzal, hogy profilt váltanak, talán egy olyan réteget sikerül majd megszólítaniuk, akiket eddig nem sikerült. Számomra például teljesen természetes, hogy a hírekről az interneten tájékozódok, lévén lényegesen gyorsabb az információáramlás, másrészt mindenhol elérhető. De ott van az édesanyám, aki nyugdíjas, nem igazán mozog otthonosan a különféle kütyük világában, ő minden hírt a tévéből szerez. Újságból is csak a műsorújságot vásárolja. Ráadásul olyan csomagra fizetett elő, amelyben egyetlen hírtelevízió sincs benne, így számára például kiváló választás az új M1. Filmet és sorozatokat tud nézni másik akárhány csatornán, de így legalább a hírek és közéleti dolgok is eljutnak hozzá. A legfontosabbnak azt tartom, hogy a tájékoztatás színvonalas legyen és amennyire ez a mai világban lehetséges, pártatlan és hiteles. Ha emellett közérdekű információkkal, aktuális témákkal is foglalkoznak, ha nem a kormány szócsövének fogják használni, akkor édesanyámhoz hasonlóan sokak érdeklődésére tarthat majd számot az új M1.

NINCS SZÜKSÉG RÁ

photoxpress-dislike1.jpg

Hogy kellett-e nekünk egy új hírtelevízió, ráadásul közpénzből? Kellett a... Majdnem leírtam, amire gondolok, de mivel kiteszitek, így vissza fogtam magam. Anélkül, hogy a politikai ellenérveimet nagyon bő lére ereszteném, le kell szögeznem, ez az egész nagy változtatás nem más, mint a nagypolitika új játszótere, ahol azzal olthatják be a jó népet, amivel csak szeretnék. A híradóban eddig is rengeteg elhallgatott hír, vagy kozmetikázott riport volt látható sz M1-en, most majd napi 18 órán keresztül kapjuk bele az arcunk közepébe, ha kell, ha nem. Mindezt a mi adónkból. Mindenki számára ingyenesen elérhető lesz az M1 országszerte, szóval akad majd jó néhány olyan háztartás, ahol jobb nem lévén nézni fogják. Mennyibe fáj ez majd nekünk? Erről mért nem kezdeményeztek konzultációt az illetékesek? Amióta a Simicska féle balhé kirobbant és a Hír TV "elesett" még inkább kapóra jött a dolog. Arról nem is beszélve, hogy a Petőfi tv és az új sportcsatorna is úgy kellett nekünk, mint púp a hátunkra. Persze a stadionok mellett ez már csak hab a tortán, meg sem lepődik az ember. Az a véleményem, hogy az egész közmédiát úgy, ahogy van el kellene törölni, meg kellene szüntetni és el kellene felejteni. Mert a folyamatos változtatásokkal, a nézhetetlen, gagyi műsorokkal, a pártoskodó riporterekkel csak felesleges pénzkidobás az egész. Mikor volt olyan utoljára (a nagy sporteseményeket leszámítva), hogy arról lehetett valahol hallani, hogy valamelyik közszolgálati csatorna nézettsége ekkor, vagy akkor keresztbe verte a kereskedelmi adókét. Mert lehet szidni a kereskedelmi csatornákat, meg sárral dobálózni, hogy milyen rettenetes műsoraik vannak, mégis náluk van a nézettség. Valamit azért csak tudhatnak, nem? Én nem azt sajnálom, hogy az M1 korábbi arculata megváltozik, mert az is kritikán aluli volt, de ez az újfajta tematika semmi jót sem ígér nekünk. Majd vasárnap meglátjátok!

A DÖNTÉS

Van egy ötleted, vagy írnál egy cikket nekünk? A nagydontes@gmail.com címen elérsz minket!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr437270843

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tóbiás befőtt megpróbálta eltenni Orbán nagymamát 2015.03.15. 20:46:36

De a nagyi résen volt, és odacsapott a fakanállal a szemtelen befőtt kezére. Az MSZP ma nem ünnepelt. Szégyellték volna a várhatóan 200 fős ünneplő tömeget, amit mozgósítani tudtak volna, ezért nem tartottak március 15-én központi megemlékezést? Vagy ...

Trackback: Szigetvári Viktor a barikádokra vezetné a népet 2015.03.15. 20:45:17

"El kell söpörni Orbán rendszerét!" - mondta, és forradalmat hirdetett a nemzeti ünnepen. Nem viccelek, tényleg. Azt nem írja az Origo, hogy mivel alapozott a mérhető szavazóbázissal nem rendelkező mikropárt elnöke a harcos szónoklat előtt, de én úgy ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mikrobi 2015.03.15. 23:05:02

Milyen meglepő, hogy egy vad, ellenzéki blog rajongói között nagy többséggel vezetnek a nemek:-)

Lacdelo 2015.03.16. 00:33:28

Orbànnak Putyin, Erdogan ès Berlusconi a pèldakèpek, akik a mèdia manipulàlàsàval kontrolàljàk az orszàgjaikat.

A magyar nèp meddig fogja tűrni, hogy a pènzünket tovàbb lopva lebutítsàk a magyarokat? 1000 mrd-okban lopjàk a közpènzt, míg a bamba emberek tapsolnak a diktàtornak.

odamondó 2015.03.16. 08:02:32

@Mikrobi: egy értelmes fideszes sem képes ilyen kreténséget lenyelni. Tudom a saját körökből.

Vannak más példák is:. habony, urizálás, szijgyártó, nemzetihírbénázás, trafikmutyi, orosz szimpatizálás és még lehetne folytatni.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.03.18. 14:09:32

kell-e, nem kell-e, de meg tudják-e csinálni?
süti beállítások módosítása