Viselsz kokárdát március 15-én?
2015. március 13. írta: Despota

Viselsz kokárdát március 15-én?

kokarda01.jpgA hétvégén leteszteljük a legjobb hordozható játékkonzolokat a Konzolok Szervize közreműködésével (dönteni persze Ti fogtok), addig azonban egy fokkal komolyabb témában szeretnénk kikérni a véleményeteket. Azért nem kell megijedni, csupán arra vagyunk kíváncsiak közelgő nemzeti ünnepünk kapcsán, hogy mennyien tartják fontosnak a kokárda viselését 2015-ben. Abba most nem menjünk bele, hogy belül, vagy kívül kell pirosnak lennie, egy azonban biztos, a magyar szalagrózsa eseménydús évtizedeket tudhat maga mögött. Sokáig tilos volt hordani, aztán egy időben a párthovatartozása szimbóluma lett, végül (szerencsére) visszanyerte eredeti funkcióját. De vajon hányan tartják fontosnak, hogy ezzel a szimbólummal emlékezzenek a Márciusi ifjak hősies helytállására? Egyáltalán van értelme kitűzni a kabátunkra és így tisztelegni a hősök emléke előtt, vagy idejétmúlt, felesleges szokás, netán túlzott "magyarkodás"? Ismét két olyan személy véleményével ismerkedhettek meg, akik más-más álláspontot képviselnek. A mi dolgunk, hogy érveiket elérhetővé tegyük számotokra, ennek most eleget is teszünk. Ne feledjétek, a döntés ezúttal is a Ti kezetekben van!

FONTOS A KOKÁRDA

hand-gestures-1.jpg

Sziasztok! Könnyű dolgom van, mert amióta az eszemet tudom, minden március 15. közeledtével új kokárdát kapok az én drága nagymamámtól, aki nagy nagy szeretettel készíti ezeket a szép kis trikolór díszeket a család összes tagjának. Mindig szebbet, díszesebbet "gyárt" nekünk, így nem is kérdés, hogy büszkén viselem, de természetesen mélyebb mondanivalót is tulajdonítok neki, nem csupán a nagyi keze munkáját szeretném méltó módon megbecsülni. Mivel az előző rendszerben még igen aprócska voltam, nem igazán tudom elképzelni, milyen is lehetett, amikor tiltották nemzeti jelképeinket, én már abban szocializálódtam, hogy a Márciusi ifjak forradalmi hősiességét minden évben meg lehet és meg is kell ünnepelni. Az óvodában és az iskolákban is műsorokkal, versekkel és dalokkal elevenítettük fel az 1848. március 15-én zajló sorsfordító eseményeket, ahogy a fehér ing/blúz, sötét nadrág kombó, ugyanúgy a kokárda is kötelező kelléke volt ezeknek a megemlékezéseknek. Akadt, aki mindezt nyűgnek élte meg, számomra azonban mindig kellemes, mondhatni magasztos élmény volt az effajta történelmi visszatekintés. A szüleim is azt plántálták belém, hogy fontos a szép és tartalmas hagyományok ápolása. Soha sem láttam bele többet, mint amennyi valójában; az egészséges nemzeti büszkeség, a jó értelemben vett nacionalizmus kinyilvánítása. Se több, se kevesebb! Szomorúan látom, hogy erősen átpolitizálódtak nemzeti jelképeink, holott teljesen lényegtelen ebből a szempontból, ki melyik politikai irányzatot preferálja. Nézzük meg az amerikai embereket, ahol minden házon ott lengedezik a csillagos-sávos zászló és ahol nem szégyen, ha valaki a lobogó színeit és motívumait magán hordja. Sőt, ha itt Magyarországon látunk valakit a Stars and Stripes, vagy a Union Jack jelzéseivel, azt teljesen természetesnek vesszük. Akkor miért volna természetellenes, ha mi is követjük a példájukat? Számomra tehát alapvető és fontos dolog a kokárda viselése és mindenkit buzdítanék is arra, hogy kövesse a példámat és büszkén tűzze fel vasárnap a ruhájára!

NEM FONTOS A KOKÁRDA

photoxpress-dislike1.jpg

Megmondom őszintén, már évek óta nem ttűztem ki magamra a kokárdát március 15-én és ettől semmivel sem érzem magam kevesebbnek, vagy alantasabbnak. Közhelyes leszek, de szerintem egyáltalán nem a külsőségeken múlik, hogy valaki milyen hazafi, mennyire magyar. Pedig mostanában sokan ezt akarják elhitetni velünk. A rendszerváltást megelőzően fiatal egyetemistaként engem is magával ragadott a forradalmi hevület, mint tudjuk, 1986-ban meg is ütötték páran a bokájukat, köztük jómagam is. Spongyát rá, elmúltak azok az idők. Aztán egyik pillanatról a másikra mindaz, amire annyira vágytunk, elérhetővé vált, de soha többé nem éreztem azt a fajta olthatatlan vágyat a kokárda viseléssel kapcsolatban, mint azon az ominózus tavaszon. Meg kell mondjam, úgy érzem, a politika elsikkasztotta nemzeti jelképeink értékét. Habár nem idegen a politikai elittől az anyagi javak elherdálása, ezúttal az erkölcsi és lelki töltetére gondolok. Silánnyá és üressé tette őket, felhasználta a saját önző céljaira és megpróbálta elhitetni a plebsszel, hogy mindez teljesen rendben van. Sőt, a kommunikációjuk alapja, hogy aki másként gondolkodik, mint ők, az igaztalan, magyartalan, nemzet ellenes. Mert hát tudjuk, attól leszünk igaz magyar emberek, ha Bocskaiban járunk, kokárda virít rajtunk és sírva vigadunk. Demagógia...Manapság másról sem szólnak a nemzeti ünnepek, hogy aktuálpolitikai székfoglalókat tartanak a kormánypárti és ellenzéki atyaúristenek, a megemlékezés, múltba révedés pedig jó, ha 5 százalékban jelenik meg a különféle rendezvényeken. Nekem pedig evvel lett tele a hócipőm. Én ugyanúgy mesélek a kisebbik fiamnak (a nagyobb már erősen túl van ezen) Petőfiék bátor cselekedeteiről, a forradalom dicsőségéről és a szabadságharc hőseiről, de nem teszem ki a kokárdát, mert nem érzem fontosnak és nem járok el sem állami sem pártrendezvényekre. Inkább elvisszük kirándulni majd a kicsit valahova. Így együtt leszünk és a magunk módján emlékezünk. Nekünk ez március 15. üzenete, kokárda nélkül.

A DÖNTÉS

Van egy ötleted, vagy írnál egy cikket nekünk? A nagydontes@gmail.com címen elérsz minket!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr447264681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kényszerbagoly · http://kenyszerbagoly.blog.hu/ 2015.03.13. 22:18:59

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Os9j089jPpo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

blasiusii 2015.03.13. 22:28:44

Aki szeretne áldozni a magyar szabadságharc sokezer elesett honvédjának elmlékére, tűzze ki. (Bár a legtöbb fordított színsorrendű...)

Aki meg nem tűzné ki az aktuálpolitika miatt, az is tűzze ki, mellé meg egy jó nagy "Orbán takarodj!" kitűzőt.

Probléma megoldva.

(Akit meg egyáltalán nem érdekel, az gondoljon bele, ér-e neki bármit is az, hogy saját országa és identitása van a magyaroknak, hiszen a történelemben már sok száz nép tűnt el vagy remél saját államot.)

gizmo26666 2015.03.13. 22:35:40

Csak a fasiszta disznók viselnek kokárdát, mióta a jobboldal politikai jelképpé tette, és eredeti tartalma kiüresedett

sanyix 2015.03.13. 22:37:14

@blasiusii: ez jó ötlet, a kokárda mellé egy cetilre kivésve hogy "Orbán takarodj!" nehogy fidiótának higgyenek.
Nem tudom a fidióták miért nem vörös csillagot, vagy sarló és kalapácsot tűznek ki magukra, az jobban illik hozzájuk.

Egyallampolgar 2015.03.13. 22:44:18

2002 március óta nem hordom, mert Orbán bemocskolta. Szakadjon rá a felcsúti stadionja.

Boka1 2015.03.13. 22:47:57

Vidéken gokárdának mondják....

sutyerák 2015.03.13. 22:53:10

egyik sem valós személy beszéde,írása,véleménye,de azért szeretlek a kezdeményezésedért.

kokárdát akkor fogok tűzni,ha orbán eltakarodik.

(ma is kaptam egyet az Aldiban ajándékba a pénztárnál,-vajon cba-k is osztogatták?)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2015.03.13. 23:00:00

Szintén 2002 óta nem.

Ellenben augusztus 20-án minden évben fellobogózom az autót, mikor indulunk a tüzijátékra.

Laci1982 2015.03.13. 23:12:10

marhaság. Amúgy meg már arra sem emléxem, hogy mi rossebért rakjuk ki XD XD XD lol.........

crazyfish 2015.03.13. 23:12:59

Én a nap 24órájába az év 365napján magyar vagyok, nincs szükségem ezt demonstrálni...
Aki akarja, viselje, attól nem lesz magyarabb, szebb, jobb....

pokesz70 2015.03.13. 23:22:31

Sajnos én is azok közé tartozom, akik úgy érzik, Orbán ellopta tőlük a kokárdát. 2002 előtt hordtam...

Az antiochiai szent kézigránát 2015.03.13. 23:54:20

Manapság már könnyű megállapítani, ki a fideszes. A megelőző és rákövetkező két hétben is csak azok hordják, mintha ettől ők felsőbbrendűek lennének.

_most_ 2015.03.13. 23:57:52

iskolában kötelező volt viselni március 15-e előtti tanítási napon, nekem ez valahogy elvette a kedvem a viselésétől, úgyhogy inkább hanyagolom.

füvészkertész 2015.03.14. 00:04:02

Tudjátok a legidősebb kisfiam 4 és fél éves. Óvodás. Egy hete várta már az ünnepséget, hogy végre felvehesse a kokájdát. Szerinte nagyon szép, és nagyon büszke mikor viseli. Nem érdekli sem O.V. sem Gy.F. sem LMP PM Pakskettő stb. nem is tudja mik ezek. Egyszerűen boldog. És tudjátok mit. Ő tudja igazán miről is van szó ezen az ünnepen. Nem akar belemagyarázni semmit, mert ez az ünnep csak egy valamiről szól. Több mint 150 éve meghalt több mint 50 ezer magyar, (és magyar barát lengyel, szerb stb.) egy ügyért. Én példával járok előtte, kitűzöm a kokárdát és mesélek neki. Ő meg hallgatja a történelmet és gyermekien csodálkozik. És én büszke vagyok rá, és Magyarországra is, mikor a kisfiam szavalja a Nemzeti dalt, és énekli a Kossuth Lajost...

Az ünnep nekem/nekünk erről szó. Aki más lát benne azt sajnálom. Lehet neki is kellenének effajta csodálatos élmények, és nem csak a politika...

BelAmi 2015.03.14. 01:09:50

Hazugság, hogy 1990 előtt nem ünnepelték meg március 15-ét, és hogy nem lehetett kokárdát kitűzni! Ez még az 50-es évekre is igaz. Más kérdés, hogy a politika - ahogy 90 után is - igyekezet a saját érdekeinek megfelelően kihasználni, bár inkább ideológiai, mintsem napi aktuálpolitikai értelemben. Az is tény, hogy a 80-as évek második felében a szerveződő ellenzék próbálta az ellenállás jelképeként felhasználni.

Epokit Drive 2015.03.14. 03:17:25

Legutóbb talán általánosban viseltem, ha egyáltalán kellett, már nem emlékszem. Ez ui. a szülinapom, és emiatt valahogy bennem (hangozzék bármilyen fellengzősen vagy patetikusan is) a szabadság(harc) belsővé vált. Nem kell soha kitűznöm semmilyen vackot, hogy jó szívvel gondoljak azokra, akik akkortájt vagy előtte-utána a magyar szabadságért harcoltak.
Ennyike, ahogy mostanában mondják. :)

Tudományos Iibsizmus 2015.03.14. 04:35:46

Én Orbán Viktor, a nemzetmentő kormány fejének tiszteletére tűzöm ki.

victor vacendak 2015.03.14. 05:34:54

"Stars and Strips" ez így nem jó.
Stars & Stripes lesz a jó. (sztripsz vs sztrájpsz)

MagasMacska 2015.03.14. 06:57:51

Tavaly elkezdtem megint hordani. Szeretem. Évekig hagytam, hogy a jobb elvegye tőlem. Felléázadtam.

ejropalepke 2015.03.14. 07:02:51

Csak szigorúan az ellenzéki tüntetésen teszem fel az amúgy igen gyönyörű gyöngyös kokárdámat, ezzel jelezve a hovatartozásomat.
Szerintem ne hagyjuk a nemzeti jelképeinket a politikai brigantik martalékául, vegyük vissza magunknak!
Nekem mindig tetszett ez az ünnep, a legnagyobb a nemzeti ünnepek közül, Petőfit meg szeretem, noha manapság nemigen divatos, pedig van a költészetében elég gyúanyag a mának is.
Így is lehet emlékezni a forradalomra, legalább egy kicsit mosolyogtok a komorság helyett:
tenyleg.com/index.php?action=recordView&type=places&category_id=3115&id=217132

PR_fact 2015.03.14. 07:10:46

@blasiusii: "Aki meg nem tűzné ki az aktuálpolitika miatt, az is tűzze ki, mellé meg egy jó nagy "Orbán takarodj!" kitűzőt."

Kopátsy Sándor szerint Orbán Viktor Kossuth örököse:
mek.oszk.hu/02900/02955/02955.htm#8
"A XIX. századi magyar történelem Kossuth Lajosban találta meg a maga politikai zsenijét. Ő is messze túlbecsülte a valóban kivételes politikusi képességét. De nemcsak a sajátját, hanem a népéét is. Féktelen hatalomvágyában elképzelhetőnek tartotta, hogy egyrészt szembeszálljon kifelé az Oroszország által támogatott, és a nyugati hatalmak érdekének hasznos politikai szereplőjével, a Monarchiával, másrészt hogy mereven szembe forduljon az ország lakosságának felét kitevő kisebbségek mindegyikével.
...
Orbán Viktor, azaz a jelenkori Kossuth vezette jobboldali, nemzeti romantikus kormánykoalíció Széchenyi zászlaja alatt folytatja a gazdaságpolitikáját, liberális ellenzéke pedig Kossuth nevét használja arra, hogy ünnepelhesse a maga ellenmillenniumát. Már az is szereptévesztés, hogy a jobboldali kormány, élén a Kossuth szerepét játszó miniszterelnökével, Széchenyit tűzte a zászlajára, de azt még menteni lehetett azzal, hogy a választásokra a gazdasági célokra való mozgósítással akart felkészülni. Azért azt látni kell, hogy Széchenyi és az Orbán-kormány politikája között kevés a fedés. Azt azonban nem lehet megérteni, hogyan jutott a liberális SZDSZ oda, hogy politikáját Kossuth Lajos nevével fémjelezze. Kossuth politikája ugyanis a Fideszét, és még inkább a MIÉP-ét fedi jobban.

Az országunk és népünk erejét túlbecsülő Kossuth-politikát máig szenvedjük. Hiába idézgetjük az emigrációban élő Kossuth utólagos okoskodását, hiszen minden hatalmát vesztett politikus elismeri a realitásokat.

nieves 2015.03.14. 07:25:40

Én sem viselek kokárdát 2002 óta. Magyar vagyok, nem nemzeti.

within 2015.03.14. 07:27:17

részeg vagy ! menj haza!

csak egy néző 2015.03.14. 07:33:03

Annak idején sikerült megutáltatni velem együtt sok gyerekekkel az összes nemzeti ünnepet, amikor, ha esett, ha fújt a kisiskolásoknak kötelező volt kivonulni, tornagatyában, trikóban a Felvonulási térre bohóckodni a tribünön álló akkori köcsögöknek. Én azóta leszarom az összes ilyen "magasztos, pátoszos, karszalagos, temetési menetre alkalmas búvalb...tt himnuszos, kokárdás" ünnepnapot a mai lavornyi kokárdás, dísztribünön pózoló köcsöggel együtt. Kokárdát pedig a fidesz utáltatta meg az emberek többségével, amikor fideszes "nagymagyarságukat" hangsúlyozva ők akartál eldönteni, hogy ki a "mifajtánk és ki a ti fajtátok" és hetekig járkáltak lavornyi kokárdával az agymosott szektatagok. Ja és attól, hogy valaki tányérnyi kokárdával lófrál, még nem biztos, hogy ettől nagyobb "magyar" lesz. Az emberek többsége a szívében emlékezik meg az ünnepeiről, mint, ahogy normális ember sem csak a halottak napján emlékezik meg az elhunyt szeretteiről.

spinat 2015.03.14. 08:01:37

a kokárdával a 48-asokat tisztelem meg és leszarom a fideszeseket. az a túlzott magyarkodás, ha valaki március elsejétöl húsvétig kokárdát hord. na de az ilyenek még 25 évvel ezelött a vörös zászlócskát lengették május elsején.

Bafana 2015.03.14. 08:04:48

Amennyiben valaki felteszi egy amerikainak a kérdést, hogy mért van a házukon az amerikai zászló, milyen butaság és faszság, szerintem egy pofonra mindenképpen számíthat. Van aki azzal kezdi és fejezi be a napját, hogy a háza előtti zászlótartó rúdra föl-le húzza a csillagos-sávost. Egy amerikai filmben is természetes, hogy legalább egyszer feltűnik a képen.
Akkor nálunk az év egy napján, egy kokárdából mért kell kérdést, vagy problémát gyártani??? Vagy ideerőszakolni Orbánt, Fideszt, Bajnait és még ki tudja kit? Nem róluk szól, rájuk 50 év múlva senki nem fog emlékezni, de a kokárda marad.

septem 2015.03.14. 08:26:34

a társadalmilag annyira érzékeny "baloldal" semmilyen formában nem vállal szolidaritást a magyar társadalommal. erre dob rá 22 lapáttal a kontraszelektált "liberális" "újságíró" réteg folyamatos uszítása minden ellen, amihez a magyarságnak köze van. ritka nagy féreg népség ez a ballibsi.

septem 2015.03.14. 08:28:53

@nieves: dehogyis, te egy igazi birka vagy, akinek a párt az újságján keresztül megüzeni, hogy mikor mit viseljen, ill. gondoljon. ez az igazi, ostoba birkamentalitás.

bontottcsirke 2015.03.14. 08:31:28

Én kitennék de piros-fehér-pirosat hehe Meg persze a duplafejű sast

septem 2015.03.14. 08:35:28

azzal kezdődött, hogy a fideszesek tovább v. előbb viselték a kokárdát 2002-ben. de március 15-én ennek semmilyen politikai töltete nincsen. demszky gábor is feltűzi, aztán másnap leveszi. aki ebbe többet lát bele, az hülye és/vagy ballibsi.

septem 2015.03.14. 08:46:31

@MagasMacska: te vetted el magadtól, mert annyira hülye vagy, hogy elhiszed, amit a politikusok mondanak, meg az újságban írnak.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.14. 08:59:14

Nem viselek, mert nem értek egyet Kossuthék céljaival.

fingerbangs 2015.03.14. 09:11:42

ciki a kokárda
a fidesz lejáratta

lifelike 2015.03.14. 09:13:42

mivel petőfi sok száz évre elbaszta a jövőnket amikor kiállt a pilvaxban a faszságait belekiabálni a világba, ezért nem viselek kokárdát és nem is ünneplem március 15-ét

wiener 2015.03.14. 09:16:01

én szeretném ha idén március 15-én kormányunk bocsánatot kérne az 1948-as események miatt ausztriától és újraegyesítését folyamodna az osztrák kormányhoz

♔bаtyu♔ 2015.03.14. 09:38:59

@Bafana: Ja, ez amolyan ballibsi dolog a múltból, ezek dilemmáznak azon, hogy kitegyem e a magyar zászlót, mert vörös mellett sokan cikinek érezték.

Én is azt csinálnám amit az USA. Minden egyes metrószerelvényen magyar zászló, címerrel, az érzékenyebb ballibsi pedig ne nézzen oda, az USA szerveket sem érdekli, hogy van aki inkább más nemzet zászlóját látná ott.

Bafana 2015.03.14. 09:39:31

@maxval bircaman szerkesztő: @lifelike:
Nem értek egyet veletek! De elfogadom az érveiteket. Mert nem keveritek a kokárda viselését Orbánnal, Fidesszel, meg a ballibák által felizgatott aktuálpolitikai dolgokkal.

Netuddki. 2015.03.14. 09:55:40

Addig amíg az orbán és haverjai nem lesznek börtönben, NEM!

Gyengébb képességűek kedvéért, én még emlékszem arra amikor az orbán rablóbanda először kisajátította a nemzeti jelképeket. De amikor végre oda kerülnek ahova valók, először fogom kitűzni a nemzeti kokárdát. Akkor is ha éppen nem március 15.-e lesz...

Netuddki. 2015.03.14. 09:58:47

@wiener: Végül is nem muszáj ezt az orbántól várni. Autonómiát Nyugat-Magyarországnak! Aztán majd utána esetleg csatlakozhatunk is Ausztriához. Úgyis az itt élők többsége már ott dolgozik.
A többiek meg csatlakozzanak a ruszkikhoz, az orbánnal az élen. Az orbán meg a sok seggnyalásért talán még kormányzói címet is kaphat a putintól...

Netuddki. 2015.03.14. 09:59:44

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Ja, és sajnos nem magamtól írogatok ilyesmiket. Minden felelősség az orbánt terheli meg a zelmúlt5évet...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.03.14. 10:05:54

Kokárdát? Soha! Osztrák-Magyar Monarchiát vissza! :)

Netuddki. 2015.03.14. 10:11:29

@Holger Hartland: Ja, Petőfiék most forognak a sírjukban. Bárhol is legyen az...

William Kidd 2015.03.14. 10:21:04

Szerintem butasag a kokardat Orban Viktorhoz kotni, semmi koze hozza. Kokarda volt elotte is es lesz utana is. Az evben ezen az egy napont felveszem, ez egy jelkep, a hazafisage es a szabadsagszeretete. Ettol nem leszek sem jobb, sem rosszabb magyar, nem is ez a lenyege a szimbolumnak.

Kényszerbagoly · http://kenyszerbagoly.blog.hu/ 2015.03.14. 11:41:03

Március 15. a szabadság szimbóluma, és most talán az ébredését is, felébred hét az ország egy kollégiumi brandy által rákűldött Cipolla kábulatból. Rajtunk is múlik, hogy ne még körmönfontabba essen, és jövő márciusban ne a cukiságkampányosok uralják a közéletet,
kenyszerbagoly.blog.hu/2015/03/13/ovakodj_marcius_idusatol

nieves 2015.03.14. 11:46:10

septem, te mi a fenének kötözködsz egyáltalán? Szövegértés nulla, pont arra utaltam a kommentemmel, hogy nem vagyok fideszes (=nemzeti). Magyar vagyok, de miután nem vagyok hajlandó közösséget vállalni azokkal, akik kisajátították a kokárdát, nem viselem március 15-én. Ennyi.

2015.03.14. 12:48:29

@Bafana: "Amennyiben valaki felteszi egy amerikainak a kérdést, hogy mért van a házukon az amerikai zászló, milyen butaság és faszság, szerintem egy pofonra mindenképpen számíthat."

Tetves náci disznó. A másik blogon éppen az amerikaiakat fikáztad azzal kapcsolatban, hogy a maffia katonákat küldene az IS ellen. Most meg őket hozod fel példaképnek nacionalizmusból? Apád mért nem tartott magánál kotont, te szarházi?

"Van aki azzal kezdi és fejezi be a napját, hogy a háza előtti zászlótartó rúdra föl-le húzza a csillagos-sávost."

Az usákok seggnyalója lettél, nyomorék?

"a ballibák"

Igen, ezek segítettek abban, hogy megszüless, sajnos. Ők is használhattak volna kotont.

Elárulok még valamit, te nemzetrontó jobbikos majom: az az öszvér térkép, amit avatar-ként használsz, egy nagy szar. Soha nem volt, soha nem is lesz. Vésd jól a csökött agyadba, az csak egy álomból megrajzolt fecni, soha nem felelt meg a valóságnak. Ráadásul Erdély soha nem volt magyar föld, mindig is önálló fejedelemség volt. Hülyegyerek.

scr 2015.03.14. 12:57:09

Állítólag a 19. század zavaros fejű kommunistáira kellene jó érzéssel gondolnunk a kokárdát viselve. Hát nem.

P1sty 2015.03.14. 13:09:07

@Bafana: Csak Amerikában nem volt számos elbukott forradalom, nem volt Horthy majd Kádár-rendszer, majd a mostani politikai klientúra, ahol az számít, kit ismersz, ki a barátod, kinek nyaltál jobban, ki a nagyobb magyar avagy éppen szovjetbarát. Ott egy elnök sem mondta azt, hogy az igaz amerikai a választásokig magukon kell tartaniuk a nemzeti jelképüket.
És ha ki is derül a szomszédodról, hogy ő pont a másik oldalt támogatja, attól nem lesz rögtön alávaló, és egyéb, demoralizáló jelzőkre rászolgált, mert az ő politikai meggyőződése a választásokon és a szavazásokon számít csak.,

Na, ez az, ami nálunk nincsen meg, és biztos, ami biztos, én nem hordok semmilyen jelképet. Sem magyart, sem európaisat. Az autómon is csak a legszimplább H betű van, mert a KRESZ előírja.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.03.14. 14:26:50

@lifelike: Miért is baszta el?? Remélem azt tudod, hogy a 1848-'49-es forradalom és szabadságharc nélkül nincs Kiegyezés 20 évvel később. Nincs dualista monarchia, fejlesztések, Nagykörút, kisföldalatti, 40 éves zavartalan fejlődés.
A Habsburgok osztottak- szoroztak, és rájöttek, hogy olcsóbb a magyarokat érdekeltté tenni a monarchia létében, mint esetleg rengeteg pénzért-ráadásul egy idegen monarchia segítségét igénybe véve-ismételten leverni egy lázadást, tehát belementek a Kiegyezés feltételeibe..

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.14. 15:41:00

Az USA kétbites, világukat se tudó, hamburgerzabáló gyökerei jól lejáratták a nemzeti jelképek viselésének a kérdését.

Úgyhogy én azért nem tűzök kokárdát, mert nem szeretném ezt a manipulatív, judeo-atlantista tempót támogatni.

Reszelő Aladár 2015.03.14. 18:48:32

A jelkép az jelkép. Gondolom aki feleslegesnek tartja a viselését nemzeti hovatartozása okán, az nem állít karácsonyfát a környezetvédelem okán, a nyuszi sem hoz tojás meg vega, locsolni sem kell, mert a lányok szerint ez kellemetlen. A vallás a nép ópiuma, a jövő az Unióé, melyben nincs szerepe az országoknak többé. A gyereknek pedig igenis legyen joga eldönteni, hogy fiú vagy lány akar lenni, és a melegeknek pedig legyen pont annyi joga mint a hidegeknek.
Én kitűzöm, max leköp majd valamely szupertoleráns.

b@szus 2015.03.15. 10:15:33

mióta ov és a köré épült bűnszervezet a kokárda mögé bújva nyomja
a kamu szövegét nem tettem fel, pedig régen még az autóm antennájára is tettem. Ezt is elvették mint sok minden mást...... Remélem lassan eljutunk odáig, hogy az ő végelszámoltatásuk is meg lesz mint a hiteleké.

P1sty 2015.03.15. 14:36:52

@A megvalósult amerikai ólom..: Nem egészen, amiről te beszélsz, azt Deák Ferenc hirdette meg, az ún. passzív ellenállást, mert jól látta, hogy fegyverrel semmit nem lehet elérni.

Petőfi és a többiek tiszavirág-életű lelkesedése addig tartott, amíg az egész "jó bulinak" tűnt, amikor aztán kezdtek radikalizálódni, sorra elfordultak tőlük. Egyetlen dicsérhető tette, hogy legalább csatában esett el, és nem holmi emigrációból próbált még tudálékoskodni, mint pl. Kossuth Lajos.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.03.15. 23:03:48

@P1sty: Csakhogy az osztrákoknak kellett az az "élmény", hogy a hirtelenjében felállított , szedett-vedett magyar seregek többször csúnyán elverték őket, és hogy egy másik monarchia segítsége kellett ennek a szabadságharcnak a leveréséhez.
Nemigen hiányzott nekik egy újabb hasonló felkelés, ami a megváltozott külpolitikai felállásban akár a Habsburg monarchia végét is jelenthette volna. Ezért hajlandóak voltak a megegyezésre, és egy dualista monarchia kialakítására. Az ország széleskörű önrendelkezéshez jutott, és fontos pozíciókat (pl. külügyminiszter) kapott a központi vezetésben is.
A felkelés előtt erről szó sem lehetett volna osztrák részről.
süti beállítások módosítása