Melyik a legjobb külföldi élelmiszerlánc?
2015. március 07. írta: Despota

Melyik a legjobb külföldi élelmiszerlánc?

029472-c9bfcf1e-c72d-11e2-bac6-3890c8c0b8c2.jpg

A hazai élelmiszerláncokról már kifaggattunk benneteket, ezért kézenfekvő volt, hogy a külföldi tulajdonú cégeket is megszavaztassuk, ennek pedig most érkezett el az ideje. Holnap lesznek utoljára vasárnap is nyitva a nagy szuper és hipermarketek, ennek örömére eldönthetitek, melyiket kedvelitek leginkább, hol vásároltok legszívesebben, hogy a Spar, Tesco, Aldi, Lidl, vagy az Auchan fog legjobban hiányozni a hét utolsó napjain. Hogy olcsóság, minőség, árukészlet, vagy más szempontok alapján határoztok, teljesen lényegtelen, rátok bízzuk. Kattintsatok és szóljatok hozzá cikkünkhöz, válasszátok ki, melyik a legjobb külföldi tulajdonú élelmiszerlánc. Ne feledjétek, a döntés ezúttal is a Ti kezetekben van!

Van egy ötleted, vagy írnál egy cikket nekünk? A nagydontes@gmail.com címen elérsz minket!

SPAR

spar-encs-kulso.jpg

A SPAR több, mint 37 országban jelenlévő, nagyjából 12 000  üzletet üzemeltető élelmiszerlánc, amelyet egy holland kereskedő, Adriaan van Well alapított 1932-ben. Jelenleg a világ egyik legnagyobb franchise vállalatáról beszélhetünk, amely 4 kontinensen is jelen van, Európán kívül Afrikában, Ázsiában és Ausztráliában is a jól ismert boltjaikba ütközhetünk. A SPAR név egy mozaikszó, a holland jelmondat (Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig) kezdőbetűiből ered és fenyőt jelent, ezért választotta a cég logónak is ezt az örökzöldet. A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft a 90-es évek elején kezdte meg a működését, első üzletüket 1991-ben nyitották Tatán. Az évek során több kisebb-nagyobb cég felvásárlásával szereztek jelentős részesedést a magyar piacon, többek között Billa, Kaiser's és Plus üzletekből lett SPAR. Többféle üzlettípust üzemeltet a cég, SPAR, City SPAR és INTERSPAR  egységekben várják a vásárlókat. A SPAR egyedüliként a kereskedelmi láncok közül saját húsüzemet üzemeltet Bicskén és kiemelt figyelmet fordítanak a környezetvédelemre. Üzleteikben közel 2000 sajátmárkás termékkel találkozhatunk.

TESCO

tesco_mako.JPG

A céget 1919-ben alapította Sir Jack Cohan, a brit légierő pilótája Londonban. Mindössze 21 éves volt és csupán 30 fonttal a zsebében vágott bele a vállalkozásba, amely igen hamar komoly sikereket ért el. A Tesco név T.E. Stockwell tea-szállító partnernek és az alapító Cohen nevének összevonásából származik. Az első TESCO áruház 1929-ben nyílt meg Burnt Oak-ben, a céget 1947 óta jegyzik a tőzsdén. A legnagyobb brit kereskedelmi hálózat világszerte több, mint 5000 üzletet üzemeltet, jelen vannak Európában, Ázsiában és az Amerikai Egyesült Államokban is. A TESCO Magyarországon 1994-ben jelent meg, a Global bolthálózat felvásárlását követően telepedtek meg. Első önálló üzletüket Szombathelyen nyitották, majd 1996-ban átadták az első hipermarketüket a Pólus Center épületében. 2004 óta saját benzinkutakat is működtetnek, több, mint 50 egységük van országszerte. Rengeteg sajátmárkás termékkel és kereskedelmi védjeggyel rendelkeznek, többek között saját ruházati és elektronikai márkájuk is van. A TESCO a második legnagyobb brit befektető és munkaadó Magyarországon, több mint 24 000 embert foglalkoztatnak.

ALDI

02-aldi.jpg

Világszerte az egyik legnagyobb üzlethálózattal az ALDI rendelkezik, két külön egységgel, egy északival és egy délivel (Aldi Nor, Aldi Süd) működnek. Két testvérpár, Theo és Karl Albrecht irányította az egységeket, ők voltak Németország leggazdagabb emberei. A cég gyökerei 1913-ig nyúlnak vissza, a két testvér édesanyja ekkor nyitotta meg első kis boltját Schmonnebeckben. A testvérek itt tanulták ki a kereskedelem alapjait, 1950-re már 13 saját üzlettel rendelkeztek. Igyekeztek komoly akciókkal magukhoz csalogatni a vásárlókat és olyan jól csinálták, hogy jelenleg az Aldi-csoport világszerte több, mint 7600 üzletet üzemeltet Nagy Britanniától egészen Ausztráliáig. Az Aldi Magyarország 2008-ban hatodik diszkontláncaként jelent meg a Profi, a Plus, a Jééé, a Penny Market és a Lidl diszkontláncok után, több, mint 100 üzlettel rendelkeznek országszerte. Az Aldi egy úgynevezett hard-diszkont lánc, elsődlegesen olyan termékeket forgalmaz, amelyeket más üzletláncok polcain nem lehet megtalálni, de néhány márkás terméket is árusítanak, állandó termékük többek között a Coca-Cola, a Nutella, a Pocket Coffee, a Soproni és a Borsodi sör. A cég legnagyobb riválisa a Lidl hálózat.

LIDL

lidl_nyitas_debrece.jpg

Az Európa 22 országában működő LIDL céget 1930-ban alapította a Schwarz család Schwarz Lebensmittel-Sortimentsgrosshandlung név alatt. 1930-ban Josef Schwarz a Lidl partnere lett, így együtt hozták létre a Südfrüchte Grosshandel Lidl & Co.t, ami csupán gyümölcskereskedésnek indult, ám ma már fejlett kiskereskedelmi áruházként ismerjük. Az első Lidl áruház 1973-ban nyílt meg, az Aldi mintájára. A Lidl anyacége, a Kaufland szintén neckarsulmi székhelyű, családi tulajdonú vállalat. A Lidl áruházláncon kívül a Kaufland hipermarketlánc is a csoportba tartozik. Ma Európa 24 országában találkozhatunk a Lidl áruházakkal. csak Németországban több, mint 5000 üzlete van. Terjeszkedni szeretnének Ausztráliában, Kanadában, és Mexikóban. Széles termékskáláját minőségi élelmiszerek, ruházati termékek, non-food termékek alkotják, mindezeket kedvező áron kínálják a vásárlóknak. Első magyar üzletüket 2004-ben nyitották, jelenleg 159 üzletben 3500 dolgozót foglalkoztatnak.

AUCHAN

1271259472auchan.jpg

A köznyelvben csak "madaras Tesco" néven emlegetett Auchan egy francia kiskereskedelmi csoport, amely több, mint 1500 áruházat üzemeltet a világ 12 országában. 1961-ben alapították Franciaországban. Gérard Mulliez az észak-franciaországi  Roubaix város Hauts Champs elnevezésű kerületében nyitotta meg első üzletét. A francia kézben lévő Auchan-csoport első hazai áruházát 1998-ban Budaörsön nyitotta meg, majd elsősorban a főváros környékén és a nagyobb vidéki városokban terjeszkedett. Az Auchan 2012-ben átvette a Cora áruházait a belga Louis Delhaize-csoporttól, ezzel 19-re bővítette egységeinek a számát. Jelenleg közel 8000 embernek adnak munkát, céljaik között szerepel, hogy 30-ra bővítsék az üzleteik számát. A többi lánchoz hasonlóan szintén megtalálhatóak a sajátmárkás termékeik, 2004 óta pedig saját benzinkutakat is üzemeltetnek áruházaik mellett.

A DÖNTÉS

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr917247795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔bаtyu♔ 2015.03.07. 15:14:35

Épp most vettem egy tálca almát a Sparból. A 4-ből 2 rohadt volt.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.07. 15:30:04

Én ezekbe a szarokba nem járok.

A Pennynek nagyon jók a saját márkás termékei, oda szoktam menni.

♔bаtyu♔ 2015.03.07. 15:38:27

@beszélő majom: Azért ezek már közel sem olyan gagyik már mint akár 8-10 éve. Az Auchan pld. elég rendesen tele van magyar termékkel, ugyanakkor több lett a külföldi termékek aránya abba a kategóriákban, ahol ez fontos. Pld. olasz tészták, olívaolajak, stb.

kvadrillio 2015.03.07. 16:04:03

Terjeszkedik a Monsanto Magyarországon
year ago életmód
A Monsanto 14 milliárd forintot ruházott be Nagyigmándon. "Más értelmes vezetőkkel rendelkező országokból kitiltották már a mérgeket előállító, környezetszennyező gyilkos céget, de Magyarország Európa központja lassan Európa szemétdombjává válik a lassan 3 évtizede megválasztott politikai korrupt, rabló, gyilkos vezetőinknek köszönhetően!” Az amerikai tulajdonú Monsanto Hungária Kft. 14 milliárd forint, 67 millió dollár ráfordításával bővítette kukorica és olajrepce vetőmagtermelő kapacitását a Komárom-Esztergom megyei, nagyigmándi üzemében, amelyet csütörtökön adtak át. A társaság az üzemet az IKR Kft.-től vásárolta meg, és teljes körűen felújította. A bővítésnek köszönhetően a cég vetőmagtermelő kapacitása megduplázódott, 6500 hektáron állítanak elő 1,2-1,3 millió zsák vetőmagot – mondta az MTI-nek Szanyi István, a Monsanto Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

Bognár Lajos, élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében kiemelte, hogy a vetőmagtermelés mellett hasonlóan nagy hagyománya van a vetőmagok minősítésének. “A vetőmagok iránti bizalom közös cél” – hangsúlyozta a politikus.

A vetőmagtermelők évente 180-190 milliárd forint árbevételt érnek el és 5,5 milliárd forint bevételt biztosítanak a magyar gazdáknak – tette hozzá.

A Monsanto Hungária Kft. jelenleg 269 állandó munkavállalót foglalkoztat, közülük 62-en dolgoznak a nagyigmándi vetőmag-feldolgozó üzemben. Rajtuk kívül hét agrárszakember felügyeli a földeken a termelés minőségét. A feldolgozás csúcsidőszakában akár 360 ideiglenes munkalehetőség nyílik meg az üzemben, és 6-7000 a földeken címerezéskor..............

hmmmm.... MOSTAKKKOOOO....MAGYARORSZÁG MÉGSEM GMO MENETES ???????? HA EZ IGAZ, LE KELL NYAKAZNI A KURMÁNYUNKAT !

élhetetlen 2015.03.07. 16:33:25

A Tescora szavaztam, mert egy dologban verhetetlen most a piacon, az a házhozszállítás. Olcsón, pontosan, a csomagolt áruból, ha a boltban választok sem látok többet, a zöldségekből pedig saját jól felfogott érdekükben (hogy ne küldjem vissza, mert megtehetném), kifogástalan minőségűt küldenek. A honlapon feltüntetik, hogy melyik a magyar áru, tehát az, hogy külföldi szar, az nem játszik. A Lidl jó, de nem ott veszek krumplit, mert azt haza kéne cipelni, a Tesco felhozza. Olyan már volt, hogy megrendeltem 300 ft-ért a zellert, aztán a Lidlben kétszáz volt, megvettem, és levettem a Tescos listáról. (kiszállítás előtti napon este tízig lehet akárhányszor módosítani), de alapban a Tesco a nyerő.
Karácsonykor került szóba ismerős családdal, hogy már gond a bevásárlás a Tescoban is, kuliba be, pultra fel, kuliba vissza, kocsiba át. Ez kiváltható. Az első kísérletük az volt, hogy, mivel Gárdonyba nem szállítanak, felszedik útközben. Bevágom a beszámoló levelet: „személyes átvételt kértünk a Budaörsi áruházba. Bepakolták és rögtön indultunk le. Egy tök normális parkoló közepén lévő helyiségben volt a cucc. Kocsival oda tudtunk állni. Ott helyben kártyával kifizettük és 10 perc alatt kész is volt az egész.” Na, ez szolgáltatás. Azóta ők is itthonra is szállíttatnak. Sajnálnám, ha ezt kilőnék alólam.

élhetetlen 2015.03.07. 16:36:56

@♔bаtyu♔: Jé, batyu, te ugyanaz a batyu vagy, akivel erről vitatkoztam már oly sokszor? Csak nem ?

Mortanius 2015.03.07. 16:46:35

Abszolút az Auchan. A fentiek közül itt a legnagyobb a választék, itt a legolcsóbb az élelmiszer és a kiszolgálás is udvarias.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2015.03.07. 16:51:30

Németországban sokat járok Kauflandba. Nem is gondoltam volna, hogy a Lidl és a Kaufland egy tulajdonos alatt futnak.
Másrészt.
Érdekes, hogy például Aradon ott van a Kaufland és a Real is, mint német láncok, azt hiszem, Kaufland rögtön kettő is. Ezek egyszerűen "átugrották" az osztrákokat és a magyarokat (gondolom, nem akartak versenyezni a többiekkel), holott a minőségük jobb, mint a Penny-Aldi kettős.
Éppen ma beszélgettünk az itteni láncokról asszonnyal és amit még érdemes lenne Magyarországra vinni, az a kevésbé ismert Netto-lánc. Elképesztő jó minőségű áruik vannak, sokszor ugyanaz, mint a Kauflandban, de 20-50 centtel is olcsóbban. Ráadásul frissebb a zöldség és gyümölcs, egy-egy bevásárlásnál a többihez képest (bár azok sem drágák) akár 10-20 eurót is nyerhetsz ugyanazon tételeknél.
.
Egyébként Magyarországon én az Auchant kedvelem. Ahogy előttem is mondták, sok magyar termék van ott, én pedig szeretem a magyaroknak adni a pénzemet, ha lehet. Ráadásul sokszor a magyar minőség igenis jobb, élvezetesebb és ehetőbb, mint a külföldi.

Schnaps, az ifjabb 2015.03.07. 18:49:54

Egyértelműen az Aldi a legjobb: német minőség jó árakon.
Az Auchan pedig nem éri el a Cora színvonalát, sajnos.

robertore 2015.03.07. 19:43:30

Penny Markett kimaradt!
Nállam ez a lánc visz mindent!
Egyre jobb a minősége az utobbi években és az árak ütnek mindent!

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2015.03.07. 22:06:41

Lássuk:

Spar: Sokat javultak árban, főleg a saját márkás termékek terén, de a márkás termékeik meglehetősen drágák. Jó, központi helyen vannak a boltjaik.

Tesco: Kicsit túltolták ezt a "minden nagyobb településre Tescot" projektet... nagy pirospont azért, hogy javult a legolcsóbb termékeik minősége, és hogy igyekeznek egyre letisztultabb áruházi implantációt mutatni.

Lidl: Legenda veszi őket körül: sokan hiszik, hogy a Lidlben kiváló minőségű német termékeket lehet kapni szerb-ukrán árszínvonalon; tessék elgondolkodni azon, hogy ezt német munkabérekkel, szállítással együtt hogyan lehet kihozni... sehogy. A Lidlt azért dicsérném, mert rengeteg magyar termék van benne, és külföldre is elviszik ezeket. A lengyel termékeik is jó minőségűek.

Aldi: Hard-diszkonthoz képest drágák. Nem véletlen, hogy nem megy nekik Magyarországon.

Auchan: Árban a legjobbak, kínálatuk a legjobb, de sok áruházuk rossz helyen van, ráadásul marketingjük is nagyon gyenge.

Penny: Szimpatikusak lennének, de ahogy bánnak a dolgozóikkal, katasztrofális.
süti beállítások módosítása