Melyik volt a legjobb Disney-rajzfilmsorozat a 90-es években?
2015. március 05. írta: Despota

Melyik volt a legjobb Disney-rajzfilmsorozat a 90-es években?

the_new_disney_afternoon_by_animationboy007-d4pzi5l.jpg

Az utóbbi időben alaposan belemerültünk a mesék világába, de nem tehetünk róla, mert bár a harmadik X-en túl járunk, legbelül infantilis kölykök maradtunk és egyszerűen imádjuk a rajzfilmeket. Legutóbb a felnőtteknek szóló, ugyanakkor semmilyen korosztálynak nem ajánlott South Park szereplőivel foglalkoztunk, ma pedig arra keressük a választ, melyik Walt Disney rajzfilmsorozat volt a legmenőbb és legnépszerűbb a boldog 90-es években.

1991. és 1998. között nem múlhatott el úgy egyetlen vasárnap sem, hogy ne meresztettük volna a szemünket a televízió képernyőre és ne vártuk volna tűkön ülve kedvenc meséinket. A szüleink ilyenkor némi lélegzetvételhez jutottak és végre nem kellet árgus szemekkel azt lesniük, megint milyen huncutságon törjük a fejünket, egy órán keresztül egész biztos nyugtuk volt tőlünk. Talán azt sem kell nagyon ecsetelnem, mekkora traumaként éltük meg szegény néhai miniszterelnökünk, Antall József halálát, hiszen a Kacsamesék nemes egyszerűséggel félbeszakadt. Szerencsére több hasonszőrű tragédia nem történt, így mi is gondtalanul élvezhettük a Kacsamesék, Gumimacik, Balu kapitány, vagy épp a Csipet Csapat legújabb kalandjait. Persze akadtak még más mesék is, amelyeket a Walt Disney bemutatja keretein belül sugároztak (Micimackó kalandjai, Aladdin, stb.), de ez a 4 széria volt az igazán korszakalkotó szerény véleményünk szerint. Azt azonban nem tudnánk megmondani, hogy melyik volt közülük a legeslegjobb, az abszolút number one, ezért ismét csak hozzátok fordulunk. Szavazzatok és segítsetek nekünk győztest hirdetni, hiszen a döntés most is a Ti kezetekben van!

Van egy ötleted, vagy írnál egy cikket nekünk? A nagydontes@gmail.com címen elérsz minket!

Kacsamesék

A Kacsamesék, vagyis a Duck Tales az egyik legsikeresebb rajzfilmsorozat, amely 3 évadon és 100 epizódon keresztül szórakoztatta a a gyerekeket és valljuk be, a felnőtteket is. Nem egyszer volt rá példa, hogy szüleim is ott kuporogtak a szocreál kanapénkon és együtt figyelték velem kedvenc kacsáink kalandjait. Az első részt 1987 szeptemberében mutatta be a Walt Disney Company és annyira jól fogadta a a közönség, hogy a folytatás mellett döntöttek. Az utolsó epizód 1990 március 1-én került adásba, de újabban arról lehet olvasni, hogy 2017-ben feltámasztják a sorozatot. A gyengébbek kedvért a Kacsamesék alapsztorija szerint Donald kacsa tengerésznek áll, ezért kedvenc unokaöccseit, Nikit, Tikit és Vikit mérhetetlenül gazdag, ám rendkívül zsugori nagybácsikájára, Dagobert bácsira bízza. A három ifjú mormota és a világ leggazdagabb kacsája együtt rengeteg mókás és olykor megható kalandot élnek át és a kezdeti súrlódások után igazi, összetartó családként mutatnak példát nekünk.

Gumimacik

A Gumimacikról egyből kedvenc karakterem, a gyagyás és imádni való Toadie jut eszembe, aki nyalázatos talpalávalója volt a hencinek, azaz Ightorn hercegének. De ne rohanjunk ennyire előre! A sorozat 1985 szeptemberében került először a képernyőre és 6 évadot élt meg, a záróepizód 1990. december 8-án került adásba. Magyarországon 1992 és 1994 között vetítette a Magyar televízió 1-es csatornája, később az RTL Klub és a Story 4 is sugározta egy darabig. A rajzfilm a középkorban játszódik, ahol az erdő mélyén a föld alatt élnek az embereknél okosabb, fejlettebb és sokkal ügyesebb lények, a gumimacik. Régen rengetegen voltak, de végül csupán egy család maradt, akik a gumibogyószörp titkos receptjét őrzik és próbálják megakadályozni, hogy illetéktelen kezekbe kerüljön. A gumimacik ugyanis csak ugrabugráló, pattogó szupermedvékké válnak tőle, de az embereket legyőzhetetlen erejűvé teszi. A gonosz Ightorn (valamiért mindig Ixornnak értettem) legnagyobb ellenségük, aki a mágikus főzet segítségével szeretné elfoglalni a királyi trónt. Cubbi, Sunni, Tummi, Grammi, Zummi és Gruffi természetesen mindent elkövetnek, hogy ezt meghiúsítsák.

Balu kapitány kalandjai

Oié hej hó, Oió haj hó, Száll a gép és zeng a dal, Ez a mese bomba jó. 65 epizódon keresztül szórakoztatott minket a kétbalkezes és botcsinálta pilóta, A dzsungel könyve című egész estés rajzfilmből megismert medve, vagyis Balu kapitány. A Kipling műve alapján készített meséből még Sír Kán, a tigris és Lajcsi, az orangután is megjelenik a sorozatban, amely Cape Suzette városában játszódik. Amerikában 1990 szeptember 9-én kezdték el sugározni a  „The Disney Afternoon” keretein belül, nálunk 93 és 94 között vetítették. A történet szerint a korábban szabadúszó Balu komoly tartozást halmozott fel az évek során, ezért kénytelen szabad életét feladni és elhelyezkedni a Rebeca Cunningham által vezetett szállítmányozási cégnél elhelyezkedni. A túlsúlyos Balu nehezen viseli a kötöttségeket, de hamar összebarátkozik szinte mindenkivel, többek között Rebecca tündéri kislányával és az árva Kit Cloudkickerrel, aki a navigátora és egyben a nevelt fia is lesz. Rengeteg ellenséggel kell szembenézniük, legfőbb ellenlábasaik a Don Kartács által vezetett légi kalózok, aki megpróbálnak újra és újra borsot törni Baluék orra alá, természetesen hiába.

 Chip és Dale – a Csipet Csapat

A Chip és Dale - A csipet csapat a Walt Disney Company rajzfilmsorozata, amely Baluékhoz hasonlóan szintén 65 epizódból áll és szintén a Magyar televízió 1-es csatornáján volt látható 1991 és 1993 között. A történet főszereplői, Chip és Dale, a két cuki mókus, akik három barátjukkal, kövér és sajtimádó Kvarg Lipivel, Sziporka szívemmel és Zümzümmel együtt detektívként igyekeznek minden "bűnügyet" felderíteni és természetesen a gonosztevőket kézre keríteni. Pukkandúr, a macska-keresztapa és Niemand professzor okozza nekik a legtöbb bosszúságot, de bármilyen megoldhatatlannak tűnő kalamajkába is kerülnek, végül valahogy mindig kimásznak belőle. A két főhős mókus neve valószínűleg a 18. században tevékenykedő bútorkészítő, Thomas Chippendaletől ered és mielőtt saját sorozatot kaptak volna, feltűntek több korábbi Disney alkotásban.

A döntés

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr867236959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása