Ki a kedvenc Jóbarátok szereplőd?
2015. február 22. írta: Despota

Ki a kedvenc Jóbarátok szereplőd?

friends1.jpg

Belegondolni is döbbenetes, hogy már több, mint tíz éve befejeződött a valaha volt egyik legnépszerűbb és legsikeresebb sitcom, a Jóbarátok forgatása. Az első epizód 1994. szeptember 22-én került adásba az Egyesült Államokban, az utolsó pedig 2004. május 6-án. Tíz esztendőn és ugyanennyi évadon keresztül követhettük a hat jóbarát, vagyis Rachel, Monica, Phoebe, Ross, Joey és Chandler kalandjait. Komoly rajongónak tartom magam, már vagy háromszor végignéztem az összes epizódot, de még mindig képtelen vagyok megunni. Az egyik este a barátnőmmel a kanapén fetrengtünk és vérre menő vitát folytattunk, melyik karakter a legszimpatikusabb, leghumorosabb, leginkább szeretetre méltó a sorozatban. Hiába győzködtük egymást, nem sikerült konszenzusra jutnunk, hiszen mindegyiket szeretjük valamiért. Ekkor határoztam el, hogy a Nagy döntés blog olvasóihoz fordulok és a segítségüket kérem, vegyék le a terhet a vállamról és hozzanak ők döntést helyettem. A választás a megszokott módon zajlik, lehet szavazni, kommentelni, vagy csak szimplán szemlélődni, a döntés ezúttal is a Ti kezetekben van!

Van egy ötleted, vagy írnál egy cikket nekünk? A nagydontes@gmail.com címen elérsz minket!

Rachel Karen Green - Jennifer Aninston

jennifer-aniston-rachel-green-659x388.jpg

Rachel kifejezetten jómódú, gazdag családból származik, két testvére van: Jill (Reese Witherspoon) és Amy (Christina Applegate). A sorozat elején egy elkényeztetett, fiatal lány, aki soha nem dolgozott semmit, és akinek apja fizette kiadásait egész addigi életében. Az első epizódban az oltár előtt hagyja jegyesét, Barry Farbert, és Monicánál húzza meg magát, végül be is költözik és megpróbál a saját lábára állni, még az édesapjától kapott hitelkártyát is kettévágja. Szülei a második évadban elválnak, így Rachel megtapasztalja a kétfelé húzó gyermek szerepét is. Rosshoz fűződő kapcsolata a sorozat egészében egy nyitott kérdés, hiszen hol összevesznek, hol kibékülnek. A 8. évadban megszületik közös gyermekük Emma Geller-Green, akinek világrajövetele szintén tovább bonyolítja a dolgokat. A befejező epizód váratlan fordulata, hogy annyi év és annyi bonyodalom után végre kibékülnek.

Kezdetben pincérnőként helyezkedik el a jóbarátok kedvenc kávézójában, a Central Perk-ben. Itt nagyjából két évet húz le, a harmadik évad elején besokall, és egy divatáruházhoz megy, de kiderül, hogy ott is titkárnői feladatokat (kávéfőzés) kell ellátnia. Innen a Bloomingdale's-hez kerül át egy Mark nevű fickónak köszönhetően, ahonnan az ötödik évadban megy át a Ralph Lauren-hez. A 10. évadban egy fantasztikus álláslehetőséget kap Párizsban, a divat fellegvárában, de végül visszautasítja az munkát.

 

Rachel előéletéből adódóan végletesen elkényeztetett kislány. Igazi jellemfejlődése akkor kezdődik, amikor beköltözik Monicához. Saját lábára áll, megtanul kiállni magáért, értékelni a munkát. Észbeli képességei nem sokkal magasabbak Joey-nál, de munkájában, a divatszakmában jól teljesít, a sorozat előrehaladtával egyre magasabb pozíciókat tölt be. Hajlamos sokat költeni, leginkább saját magára. Kényes a külsejére, sokat foglalkozik magával. Gyönyörű, bár az a férfi, aki neki tetszett, inkább Phoebet választotta volna (Paolo, Tag). Nagyon szereti a lányát, Emmát. A sorozatban neki van talán a legjobb öltözködési stílusa, karrierje.Több epizódban visszatérő momentum, miszerint Rachel orra eredetileg nagyobb volt, de szalagavatós ajándékként egy plasztikai műtétet kapott szüleitől. A valóságban Jennifer Aniston először 1996-ban, majd - mivel ez nem oldotta meg légzési problémáját - másodszor 2007-ben is csináltatott egy orrsövény-ferdülés korrigáló plasztikai műtétet.

Monica E. Geller (Bing) - Courteney Cox
courteney-cox-wallpaper.jpg

Monica Ross húga, egy rend- és tisztaságmániás szakácsnő, aki nem bír veszteni és gyerekkorában ijesztően kövér volt. Monica tyúkanyótermészete az idő haladtával hamar nyilvánvalóvá válik, mindenről és mindenkiről gondoskodni akar, figyel barátaira, a főzés oroszlánrészét is vállalja – többek között minden év hálaadásakor – külön figyelmet fordítva mindenki egyéni ízlésére, még "nyúlhalat" is tesz a krumplipürébe. Szenvedélyes természetének szintén része az állandó versengési mánia is, legfőképpen bátyja, Ross iránt. Monica már-már komikusan megszállott lakásával kapcsolatban, a takarítás gondolatát is élvezi. Személyisége jellege az idő elteltével egyre túlzóbbá válik.Az egyik epizódban például kiderül, hogy a törölközőit 11 kategóriába sorolja. Mindent felcímkéz a fényképektől az edényekig. Mániája odáig fajul, hogy a takarítógépeket is takarítja. Monica legjobb barátnője Rachel, elbeszéléseikből kiderül, hogy sűrűn törtek egymás orra alá borsot. Rachel ál-szerelmes leveleket írt Monica-nak, Monica lefeküdt Rachel dobott pasijával, stb. A sorozat folyamán is sokszor egymásnak esnek. Jennifer Aniston és Courtney Cox a való életben is barátok. Courtney lányának, Coco-nak Jennifer a keresztanyja.

Monica foglalkozása séf, és mint élete minden területén, itt is megszállott és versenymániás. Kezdetben, mint rosszul fizetett séf dolgozott egy Iridium nevű étteremben. Mikor kirúgták, mert ajándékot fogadott el az egyik beszállítótól, az ’50-es évek hangulatát idéző Moondance Diner étteremben helyezkedett el, ahol szőke parókát, görkorcsolyát és lángálló műmellet kellett viselnie.  Egy rövid ideig kiszállítással is foglalkozott Phoebe-vel együtt.  Végül egy Allesandro nevű étteremben kapott állást, mint séf, ahol az alkalmazottai eleinte utálták, mivel többnek közülük az apja volt az előző séf, emellett leközölt a helyi lapban egy nem túl hízelgő leírást is az étteremről. Ezt követően azonban Monica felbérelte Joey-t, mint pincért, hogy majd kirúgja, ezzel erősítve a „kemény főnök” imidzsét. A trükk végül eredményesnek bizonyult. Ezt a helyet is ott kellett hagynia, mikor Chandlert Tulsába, Oklahomába helyezték át; ám, mikor felhívott egy fejvadászt, hogy szerezzen neki munkát Tulsában, kiderült, hogy egy felkapott manhattani étterem, a Javu, csakis őt akarja séfnek, amit persze azonnal elfogadott.

 

Szerelmi élete igen változatos, több sikertelen próbálkozás után a negyedik évad végén Ross londoni esküvőjén Monica viszonyt kezd közeli barátjával, Chandlerrel. Egymásba szeretnek, majd összeköltöznek, kényszerítve Rachelt, hogy költözzön ki. Összeházasodnak és ahogy a legutolsó epizódban láthatjuk, megszületik az általuk örökbefogadott ikerpár, Erica és Jack is. A sorozat írásának korai szakaszában a fő szerelmi szál nem Rachel és Ross közötti lett volna, hanem Monica és Joey között.

Phoebe Buffay (Hanigan) - Lisa Kudrow

lisakudrow2.jpg

Masszőr, énekesnő, dalszövegíró, aki soha nem hazudik és rendkívül nehéz gyerekkora volt. Mindemellett rendkívül önzetlen, például vállalja, hogy világra hozza öccse gyermekeit. Régebben ő volt Monica lakótársa. Van egy ikertestvére, Ursula és egy féltestvére, Frank Buffay Jr. A Buffay család tragédiái között őrlődve Phoebe mindig képes volt többnyire normális maradni. Hihetetlenül pacifista és rendkívüli módon érdekli az ezoterika. Néha túlságosan naiv, de mivel az utcán élt, kissé erőszakos is. A barátaival töltött tíz év után azonban teljesen megkomolyodott. Phoebe minden okkult, természetfeletti dolgot kritikátlanul elfogad, és beépít a mindennapi életébe. Egy epizódban szinte ölre megy Ross-szal az evolúció igazságtartalmáról. Nem hisz a gravitációban, a Bermuda-háromszögben, és a gabonakörökben sem. Vegetáriánus, de terhessége alatt evett húst, emellett lelkes természetbarát és állatvédő. Vér szerinti anyja Phoebe Abott, de Phoebe a harmadik évadig úgy tudta, hogy anyja Lily Abott, aki tizennyolc éves volt mikor Phoebet és ikertestvérét Ursula Pamelát szülte. Megijedt ekkora felelősségtől, így két barátja Lily és Frank Buffay nevelte fel az ikreket. Frank rémes apának tartotta magát, ezért elhagyta családját. Lily valószínűleg ezután kezdett drogot árulni, egyik karácsonykor pedig öngyilkos lett. Phoebe éppen hóembert épített a kertben, és mikor bement a házba, látta, hogy anyja önkezével vetett véget életének, azonmód, hogy a sütőbe téve a fejét elgázosította magát. Szoros kapcsolatot ápol a nagymamájával, aki az ötödik évadban meghal egy szupermarketben.

Miután élete révbe ért, Phoebe rendes állásokat is vállalt,volt például masszőr, ételkiszállító és csipogóárus is. Munkája nagyban befolyásolja életét, szerelmes lesz pácienseibe és megment a haláltól egy irodavezetőt. Phoebe munkái alatt érthetjük még a műalkotásait is melyeket, a keretből kiemelkedő ijesztő babák, némi póthajjal és festékkel. Mikor nem volt munkahelye, cipőkészítést is vállalt és közben a kávézóban énekelt. Phoebe zenei pályafutása végigkíséri a sorozatot.A sorozat első felében rendszeresen fellép vendégművészként a Central Perk kávézóban, később már csak néhányszor szerepel. Kiderül, hogy saját magát tanította gitározni. Phoebe legnagyobb klasszikusát a  "Büdös macskát" annyira jónak találják, hogy klipet készítenek belőle, csak nem Phoebe az énekese a produkciónak.

 

Szerelmi élete igen izgalmas, a sorozat kezdete előtt Phoebe már házas volt, férje egy meleg jégtáncos volt, aki Kanadából vándorolt be, és kellett neki a zöldkártya. 1994/1995 szilveszterekor Phoebet elhagyta David, a különc fizikus. Több szerencsétlenül végződött kapcsolat után a véletlen Joey baklövése folytán Phoebe találkozik Mike Hanigannel. A kapcsolat komolyra fordul, a szülők azonban nem kedvelik meg Phoebet és nyilvánvalóvá válik, hogy Mike előző tönkrement házassága miatt nem akar többé nősülni. Szakítanak és Phoebe újra összejön Daviddel, akinek karrierje tönkrement, mert ösztöndíját elköltötte és kísérletei megbuktak. Ross tanulmányi konferenciáján, Barbadoson Mike megakadályozza, hogy David megkérje Phoebet. Újra összejönnek. Mike mindenféle gyenge módszerrel kéri meg Phoebet, végül felhagy a próbálkozással és mindenféle bénázás nélkül megkéri. Az esküvő Monica alapos tervezése ellenére összeomlik. Végül megtartják a Central Perk előtt.

Dr. Ross Eustace Geller- David Schwimmer

maxresdefault_2.jpg

 

Monica Geller bátyja, Chandler Bing sógora. Két gyermek, Ben Geller és Emma Geller-Green édesapja. Családja félig keresztény, félig zsidó gyökerű, Ross Bent is félig zsidónak mondja és igyekszik neki a karácsony mellett a hanuka ünnepét is bemutatni. Paleontológusként dolgozik a múzeumban, majd később paleontológiát tanít az egyetemen. Imádja a dinoszauruszokat és gyakran halálra untatja a többieket a különféle tudományos eszmefuttatásaival. Lelkesen gyűjti a fosszíliákat és számos kis őskori műanyag figurája és szobra van. Első gyereke Ben, Carrol Willicktől, exfeleségétől született, akitől elvált, miután kiderült, hogy leszbikus és megcsalta Rosst Susannal. Ross őrületbe kergeti barátaid modoros, kimért stílusával és azzal, hogy igazi nyelvtannáci.

Az első évad folyamán őrülten szerelmes lesz újra egykori iskolatársnőjébe Rachel Green-be, húgának barátnőjébe, mikor az feltűnik a Central Perk nevű kávéházban, a Jóbarátok egyik fő színhelyén. Chandler véletlenül elmondja Rachelnek, hogy Ross szerelmes belé, mikor ő Kínába végez ásatást. Erre a lánynak is fellángolnak érzelmei, de mikor Ross egy Julie nevű kollégájával tér vissza, ő is titokban tartja azokat. Végül Ross Rachelt választja, de az megorrol rá, a választást segítő "rossz tulajdonságok" listájának elkészítése után. Hosszas huzavona után végül összejönnek. A harmadik évadban Ross és Rachel szakítanak, mivel Ross megcsalja Rachelt, egy félreértés és némi alkohol nyomán. Hosszas könyörgése ellenére sem akar a lány megbocsátani neki, ezért a baráti társaság léte is veszélybe kerül. Sokáig nem tudják elviselni, hogy a másikuk továbblép, és randizik, ezért a sorozat egyik fő vonulata innentől, hogy hogyan teszik tönkre egymás randijait.Többször megpróbálják felmelegíteni a kapcsolatukat, sőt, Las Vegas-ban egy alapos berúgást követően össze is házasodnak, majd, miután szembesülnek a baklövéssel, hamarosan elválnak. Ez Rossnak már a harmadik volt a sorban, miután második házassága elég hamar zátonyra futott, tekintve, hogy már az esküvőn sem a menyasszonya nevét mondta ki az oltárnál.

 

Ross és Rachel románca és vívódása végigkíséri az egész sorozatot, egy afféle se veled, se nélküled viszonyról beszélhetünk velük kapcsolatban.Egy óvszerbalesetből fakadóan születik meg közös gyermekük,, Emma Geller-Grren, akit mindketten imádnak. A tizedik évad utolsó részében végül mindenki megnyugodhatott, amikor is Ross és Rachel újra egymásra találnak.

Joseph 'Joey' Francis Tribbiani -  Matt LeBlanc

joey-luv-joey-tribbiani-19839974-510-383.jpg

Joey olasz származású New York-i srác, aki nem beszél olaszul, csak a káromkodásokat ismeri, a nagymamája még az elsők közt köpte le a halott Mussolinit. Joey Chandler lakótársa a sorozat első öt évadjában, később Rachel és Phoebe is beköltözik hozzá hosszabb-rövidebb időkre. Joey hét lánytestvér mellett nőtt fel. A nagycsalád egyik előnye, hogy a testvérek segítik egymást, így hősünknek volt kitől tanácsokat kérnie, ha megakadt a nők becserkészésében. Joey tagadhatatlanul a legcsekélyebb értelmi képességekkel rendelkező a hat jóbarát közül, ami alapja számos poénnak, gegnek. Helyenként ezt önmaga is elismeri, indokként felhozva egy-egy megmagyarázhatatlan, vagy később rossznak bizonyuló döntésének. Imád enni és az étel az egyetlen, amelyet még a barátaival sem szívesen oszt meg. Folyamatosan akkut pénzhiánnyal küzd, de legjobb cimborája, Chandler mindig mellette áll és anyagilag is támogatja.

Joey a három fiú, de talán a sorozatban felbukkanó összes férfi közül a legvonzóbb, de legalábbis a legtöbb nőüggyel ő dicsekedhet. A szereplőválogatáson a Rosst játszó David Schwimmer ellenérzéssel volt LeBlanc irányában, állítása szerint megbízhatatlannak, és a színészi játékában kiforratlannak találta. Amint elkezdődtek a munkát, ez a véleménye elszállt, és az egyik legjobb párost alakították később. Szerepe szerint állástalan színész, ideje legnagyobb részében meghallgatásokra jár, általában kevés sikerrel. Az első évadban Joey néhány színdarab után végre szerepet kap egy mozifilmben is, mint Al Pacino fenékdublőre, de ezt a szerepet "túlkomplikálta", ezért végül nem kapta meg. Első nagy szerepét a második évadban kapta: az Életünk napjai című kórházsorozatban, Dr. Drake Ramoray idegsebészt alakította. Joeyt egy félresikerült interjú után kiírják a sorozatból (beleesik egy liftaknába), bár később, a hetedik évadban szokatlan módon mégis visszaírják: egy bizarr agyátültetés után Joey női szerepet alakít férfi testben. A két Életünk napjaiban játszott szerepe között, Joey mindössze kisebb epizódszerepet kap, illetve a hatodik évadban főszerepet játszott a pár epizódot megélt, Mac and C.H.E.E.S.E. című detektívsorozatban. Joey mindenhol bőszen bizonygatja, hogy ő volt Dr. Ramoray. Ezzel azonban sok kapu megnyílik előtte, főleg a hölgyeknél, és nem is bánja, hogy ezt a kis – 4 epizódból álló – szerepét ilyetén mód tudja kamatoztatni.

 

Joey a hat jóbarát közül talán a legmegbízhatóbb, a legjószívűbb, ahogy azt sok esetben bizonyítja. Szívesen – de legalábbis készséggel – feladja elképzeléseit barátai kedvéért, akár még Janice-szel is eltölt egy napot, hogy Chandler kedvében járjon és tartós rosszkedvet okoz neki, hogy az utolsó szériában szerelmes lesz Rachelbe, akivel Ross járt. Végül kiheveri és folytatja a hölgyek utáni kajtatást. Joey túlélte a sorozat végét, és hollywoodi kalandjairól Joey címmel új, a Jóbarátokhoz csak gyenge szálakkal kötődő sorozat született.

Chandler Muriel Bing - Matthew Perry

chandler-chandler-bing-32147163-1280-732.png

Irodai alkalmazott, aki szerencsétlen a szerelemben, feminin hajlamát transzszexuális édesapjától örökölte és szeret mindenből viccet csinálni, bár ezt sokan nem értékelik. Chandler újgazdag családban született. Félig skót, félig svéd származású, de bővebbet, azaz hogy szülei közül ki milyen nemzetiségű, nem tudunk meg. Édesanyja Nora Tyler Bing , erotikus-regény író, édesapja a transzszexuális Charles Bing, aki Las Vegas-i transzvesztita kabarékban Helena Handbasket néven lép fel. Chandler egyedüli gyerek, szülei elváltak, amikor ő 9 éves volt. Ezt a törést azóta sem nagyon tudta feldolgozni, ennek tudható be szarkasztikus-cinikus humora, mint védekező mechanizmus és szinte már kóros tartózkodása a Hálaadás napi vacsoráktól. Chandlert többször melegnek titulálják, számos szereplő, amikor először találkozik vele, előhozakodik ezzel. A harmadik évadban kiderül, hogy 3 mellbimbója van, amikor egy falábú lánnyal randizott. Állandóan viccel, szóviccekkel fárasztja a többieket.

Bár a sorozatban visszatérő geg, hogy igazából senki nincs tisztában azzal, Chandler mivel is foglalkozik, egy-egy elejtett megjegyzésből kiviláglik. A sorozat kezdetén egy nagyvállalat adatfeldolgozó részlegén alkalmazott, ahol az első évadban kiemelik, és az adatfeldolgozó részleg vezetőjévé léptetik elő. Innen a kilencedik évadban kiküldik Tulsába, és végül emiatt mond fel, majd beiratkozik egy reklámszöveg-író tanfolyamra, ahol kiemelkedő teljesítményt nyújt, de kora miatt nem alkalmazzák, viszont később sikeresen elhelyezkedik a reklámszakmában. Bár egyik szereplőnek sem ismerjük a fizetését, abból, hogy Chandler hat éven át tudott megtakarítani jövő életére, valamint amikor Joey barátnőjét megcsókolja, akkor bűnbánatból berendezi az egész lakást, amit nem sokkal ez előtt raboltak ki, kitalálhatjuk, hogy magasan az ő keresete a legjobb a Jóbarátok közt.

 

A sorozat elején Janice-szel jár, akivel nagyon hamar szakít, mert nem bírja elviselni idegesítő szokásait. Innentől kezdve Janice visszatérő epizódként, szinte rémálomként jelenik meg életének bizonyos szakaszain. Janice minden évadban megjelenik, kivéve a hatodikat, ahol csak egy válogatáskazettáról halljuk a hangját. Az egész sorozat alatt Chandler-nek van a legkevesebb barátnője. Ross londoni esküvőjén Monica becsípett és Chandler-rel töltötte az éjszakát. Sokáig titokban jártak, aztán Joey-nak minden világos lett egyszer. Utána Phoebe és Rachel jött rá, legkésőbb meg Ross-nak mondták el. A 6. évadban Chandler megkéri Monica kezét, a 7. évadban össze is házasodnak. Sajnos, mint az a kilencedik szériában kiderül, Monicának és Chandlernek nem lehet közös gyerekük, mert "Chandler spermái lusták, és Monica méhe nem barátságos környezet nekik". Ezért örökbefogadáson gondolkoznak, és végül egy Erica nevű lányanya születendő gyermekei, Erica és Jack nevelőszülei lesznek.

A döntés

Hatféle különböző karakter, de mindegyiket imádjuk, mert együtt alkotnak egy olyan remek-bohém társaságot, amilyenhez mi is szívesen tartoznánk. Kiválasztani közülük egyet, finoman szólva sem túl hálás feladat, így mi nem is próbálkozunk tovább vele, meghagyjuk nektek ezt a feladatot. A szavazás már élesítve, a hozzászólások is jöhetnek és ne feledjétek, a döntés ezúttal is a Ti kezetekben van!

Forrás: Wikipédia

 

Van egy ötleted, vagy írnál egy cikket nekünk? A nagydontes@gmail.com címen elérsz minket!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr217193411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Saar Jacques 2015.02.23. 13:30:33

Anniston arcának jobb oldala nem kicsit van szétPS-olva!!

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.02.23. 16:00:52

elütés:

'egymásnak esnek.nJennifer Aniston és Courtney Cox a'
süti beállítások módosítása