Taxik vs. Uber - Ön melyiket tiltaná be?
2016. január 19. írta: Despota

Taxik vs. Uber - Ön melyiket tiltaná be?

tumblr_static_5fvq2h4ooh8okogg8oog4wosw_640_v2.jpg

Hétfőn 11 órától jelentettek be tüntetést a taxisok Városháza elé, ehhez képest már tegnap hajnalban úgy 40 sárga autó torlaszolta el a Bajcsy-Zsilinszky utat a Deák térnél, egy-egy sávra szűkítve a forgalmat. Később a tüntető taxik száma nagyjából százra bővült. A blokád elég hamar teljesen lebénította a belvárosi közlekedést, a kis körúton, a Bajcsy-Zsilinszky úton és az Andrássy úton is állt a forgalom, a 9-es busz hatalmas késésekkel ment, a 105-ös buszt pedig elterelték. Azt már a múlt héten lehetett tudni, hogy valami Uber-ellenes akcióra készülnek a taxisok, mert a Facebookon arra biztatták a sofőröket, hogy fényképezzék le az Uber sofőröket és a kocsijuk rendszámát. Az Uberrel nemcsak a magyar taxisoknak van baja, Párizsban kövekkel dobálták, Melbourne-ben pedig konkrétan megverték a feldühödött taxisok az Uber-sofőröket. Idehaza a pirosnál próbálták kiszúrni az ubereseket a taxisok, körbeállták őket, fenyegetőztek, az egyik kocsit leköpték, egy másikba belerúgtak. A taxisok ki vannak akadva, úgy érzik, hogy a hatóságok nem lépnek fel elég keményen az illegális taxisokkal szemben, és hiába a szabályozás, a gyakorlatban az illegális uberezés felett is szemet hunynak. A kormány a szabályosan dolgozó taxisok oldalán áll, Lázár János hétfőn azt nyilatkozta, hogy a kormány szerdán tárgyal majd a taxishelyzetről és minden javaslatot mérlegelni fognak.

De vajon mit gondol a kialakult helyzetről a közvélemény? Jogos a taxisok felháborodása és a blokád, amellyel érdekeiket próbálják érvényesíteni, vagy az alternatív személyszállítást végzőknek van igazuk? A döntés ezúttal is az Önök kezében van!

video_yahoofinance_com_40d2db72-2976-37c8-b12d-b4858de5bb20_full.jpg

A DÖNTÉS

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr188284644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jogalany 2016.01.19. 20:04:31

Ez a fejlődés, régen is összetörték az új szövőgépeket, aztán mégsem a fejlődés állt meg.
Nem átjelentkeznek az Uberhez, hanem tüntetnek, mert az jobb ?
Markolókkal kéne összeszedni a közlekedést akadályozó taxikat.

Gyorgy Nagy 2016.01.19. 20:37:05

Sárga lehuzos PATKÁNYOK .Jol mehet nekik ha napokig nem dolgoznak. Bojkottálni a SÁRGA taxikat kik akadályozák a forgalmat.

Gézus2013 2016.01.19. 20:46:10

A taxisoknak nem az uber ellen kéne tüntetni, hanem a szemetet kisöpörni maguk közül. Ezt csak ők tudnák megtenni. Amíg Pesten 100 taxiból maximum 1 normális a többi az alábbiak egyike:
a./ lehúzós (külföldi barátaim egy része ugyanazon az útvonalon de másik taxiba szálltak mint mi, velük közölték, hogy a Taxi órán lévő szám személyenként értendő...)
b./ büdös (kb. 1 hete nem mosdott, és ne a kánikulára fogja, mert télen is), ugyan az autójában nem dohányzik, de amúgy igen, és a cigiszagra rá lehet könyökölni
c./ részeg (nem egy atom részeg taxissal találkoztam már)
d./ bunkó az utassal, a többi autóssal. Ha körülötted van egy Taxi ahol ő egy nap 1000x elmegy, te meg 5 évben egyszer és kicsit bizonytalan vagy, hogy a PEsti "kiválló" táblázottságban, és a "jól látható utcatáblák" erdelyében próbálsz tájékozódni rád dudál, rosszabb esetben kiszáll és az öklével veri az oldal ablakodat, vagy a szélvédődet.
e./ Azt hiszi, hogy ő az isten ld. mostani tüntetés.

Amíg ilyenekkel tele a város addig ne tüntessenek! Tisztitsák ki magukból a szemetet. Ha erre nem hajlandóak akkor azt kell modani maradjanak otthon és vegyék észre, hogy a kiskirályságuk elmúlt.

Golyós 2016.01.19. 21:06:51

Nem kell betiltani semmit.Majd a kuncsaft eldönti, hogy mivel akar utazni.

Leylandi 2016.01.19. 21:16:25

"Taxik vs. Uber - Ön melyiket tiltaná be?"

No, lássuk csak. A lehúzós, bűnöző-szolga taxihiénag.cit, vagy a kartelljüket letörő, olcsóbb, korszerűbben elérhető ubereseket? Hadd gondolkozzak még egy picit... Nagyon nehéz a választás...

okleveles naiv 2016.01.19. 21:34:33

Nem engedik át a buszt? Wtf? A Bkk szerintük uber?
A rinyagép taxisnál lehessen kártyával fizetni, adjon számlát, és utána majd ugathat tisztességtelen versenyelőnyről.
De addig, amíg az elméletileg évente szigorított műszakin átment gyakorlatilag roncs verdáján még alapjárat sincs, okosba' fuvaroz és átverhető külföldi utasokra hajt, na addig pofa súlyba, elmélyedni a kussban, nem pedig rendőrök szeme láttára büntetlenül rugdosni mások autóját.
Szégyellhetnék magukat, haszonleső keselyűk. Uff.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.01.19. 21:41:09

Elég sok helyen van hasonló szavazás, úgy látom, hogy a taxisok népszerűsége a politikusokkal vetekszik, 5-20% között van...

FikkFakk 2016.01.19. 21:45:39

Pokolba az osszes patkany taxissal es szaros politikus kollegaikkal, akik torvennyel vedik oket....

Arcade Macho 2016.01.19. 23:02:03

az megvan hogy regen volt a CB radio?
hogy a taxisok akkoriban nem rendelkeztek mobillal, most meg nemhogy gyalogmobil van hanem okostelo
erre a taxisok a 30 evvel ezelotti tekknikai vivmanyok altal meghatarozott vonalon mozognak ma is, scak sajna alajuk pakolt az Uber

nem mellesleg ha nem jarnek olyan keveset autoval tutti regisztralnek a wundercar -ra, hiszen abba senki nem tud belekotni, valszeg ha az Ubert elkapjak akkor ok is arrafele mozdulnak majd el

BéLóg 2016.01.19. 23:24:00

Szóval, én akkor használom a taxit, amikor muszáj, tehát például 40 kilónyi két bőrönddel a reptérre. Számlát kérek mindig. Taxit telefonon rendelek.
Egy aprócska baj van, nem igazán lakom messze a reptértől!
Namármost, bár a taxis társaságnál előre köszönnek, nevemen szólítanak, a KIÉRKEZŐ taxisok reakciója SAJNÁLATOS módon általában az hogy:
A reptérre?
TÉNYLEG?
...És persze a hanghordozást meg a pillantásokat nem is kell leírnom.

kvadrillio 2016.01.20. 00:00:01

CSAK A MEGBÍZHATÓ SÁRGATAXIST VÁLASZTANÁM !....UBERNÉL NEMTOM KI ÜL A KORMÁNYNÁL..., NEM-E SKIZOFRÉN ESETLEG..., ASSETUDOM, HOGY NEM JÖN-E KI A KORMÁNY A HELYÉBŐL MENETKÖZBEN..., DE MÉG AZT SEM TUDOM, HOGY JÓ-E A FÉK.....VAGY CSAK GURUL-GURUL A KOCSI....ÉS KI TUDJA, HOL ÁLL MEG !!!, MER MIKOR IS VOLT MŰSZAKI VIZSGÁN...UGYE...ÉS AZT SEM TUDOM NEM-E IDEGBERTEG A SOFŐR ESETLEG.......ORSZÁGÚTON SEM STOPPOLNÉK SOHA, NEM ÜLNÉK ISMERETLEN KOCSIBA.....

szaaal.....jó nekem a megbízható, rendszeresen ellenőrzött és karbantartott sárga taxi is ! :)

agarik 2016.01.20. 00:00:06

Az egész simán parasztvakítás. Senki nem mondja meg pontosan mi fáj neki, mi az ami nem kéne hogy fájjon (mert betilthatatlan), és mi az amit meg kéne oldani.
Csak megy a szavazósdi hogy "te melyiket tiltanád be".
Persze ehhez a jogászoknak, politikusoknak, gazdasági elemzőknek kéne dolgozni, és az nem könnyen cikkezhető ilyen frappáns kis postokban, eh?

kvadrillio 2016.01.20. 00:02:30

ja...és még az is fontos, hogy ne esetleg csak 3 hónapja tudjon vezetni a sofőr !!! :)

kvadrillio 2016.01.20. 00:06:47

de persze bárkinek joga van ahhoz, hogy BÁRKIRE rábízza az életét !

ludlab 2016.01.20. 01:03:18

Sargataxi - repulöter - kupleraj - verekedes - atb@szas...

Apropo, lattatok mar Ubert a repulöteren ? mert en nem...

macihagyma 2016.01.20. 05:56:59

@kvadrillio: Hát igen. Két idegbeteg egy autóban nem lenne nyerő formáció.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.20. 06:00:54

Azonos feltételek kellenek, ennyi az egész. Mert az nem verseny, hogy az Uberre nem vonatkoziik szinte semmilyen feltétel.

anyo05 2016.01.20. 07:22:44

Vajh spanyolban mért tiltották be???? És ha mi betiltanánk, akkor az usából megint ki lennének tiltva néhányan????? Nehéz, igazságtalan és antihumánus a kapitalizmus, viszont nem demokratikus:DDDD

ikke i drift 2016.01.20. 07:59:28

@kvadrillio: ezek szerint sosem ülsz taxiban. tisztelet a kivételnek, de időnként olyan technikai zajokkal találkozom taxikban (jellemzően a futóművek felől), amilyennel én a saját autómmal már csak lépésben közlekednék a következő szervizig.

kvadrillio 2016.01.20. 08:34:36

@macihagyma: ...hm mm.....nem tucc leszokni a személyeskedésről mi ?????
ÖREGHIBA !!!!! :o)))

snorbi 2016.01.20. 09:19:34

@Gézus2013:

Én mindig utáltam a CB rádiójukat is. Utasként miért kell nekem a recsegő-csipogó vackot hallgatni? Miért nem vesz fel fülhallgatót?

A "büdös" és "bunkó" egyébként részemről is megerősített.

Sosem értettem azokat az embereket, akik nem tudják felmérni, mennyire büdösek dohányzás után. (Javaslom nekik, hallgassák meg Kőhalmi Zoltán remek előadását az olf-ról :)
Nem csak a taxisokat bántom, pl. sok tömegközlekedő csinálja, hogy szív még egy jó nagy slukkot, ledobja a földre a csikket (gondolom otthon is a padlóra dobálja), aztán a kifújás szinte már a buszban történik!
A ruhájukat pedig mintha sosem mosnák, harapni lehet a dohányszagot...

Ha pedig valaki még nem találkozott bunkó taxissal, az autózzon el a reptérre. Ez a bunkó taxisok igazi lelőhelye.
Nagyon idióta útszakasz, egyáltalán nem gondolná az ember, hogy egy reptérre ilyen vezet a fővárosból. Sok helyen 1-1 sávos út, lámpás kereszteződések mindenhol, kiszámíthatatlanul váltakozó 50-70-90-110 korátozások.
Nem tudok olyan KRESZ szabály mondani, amit a taxisok itt betartanának - a sebességkorlát betartása tényleg a legkevesebb.
A legdurvább történetem: éjszaka érkezett a repülő, saját kocsival mentem hazafelé (az egyéni kiutazás és a parkoló kb. egy árban van a taxizás költségével az áremelés óta), és betartottam a sebességkorlátokat. Ha valaki ismeri az utat, vagy egy olyan rész, ahol be kell soroni a belső sávba, ha a gyorsforgalmin akarsz maradni. Na itt termett egy taxis hirtelen mögöttem, villogott-dudált, 10 centire jött mögöttem. És amikor már nem jöttek szemből, akkor is folytatta! Akkor előzött le, amikor kiraktam az elakadásjelzőt, lelassítottam és lehúzódtam.

snorbi 2016.01.20. 09:25:45

@BircaHang Média: Pontosan barátom, szívemből szóltál! De sosem értettem, hogy miért 1-1 céget pécéznek ki. Most van az index-en egy remek cikk, hogy hogyan adó-optimalizál az Uber - hasonlóan, ahogy az Apple, Google és társai. Kérdem én: a nagy USA+EU semmit nem tehetne az adóparadicsomok ellen? Nem tudnának közös szabályokat hozni az adózás átláthatósága érdekében? Nem lehetne szigorítani a szabályokat a huszadjára "becsődölt" és más néven újra létrejövő káefték ellen?
Francokat! Akkora érdekek vannak a háttérben, amiket a keményen dolgozó kisember elképzelni sem tud - valszeg még Ön sem, Birka úr!
süti beállítások módosítása