Ön szerint hány éves kortól adjunk a gyereknek mobiltelefont?
2016. április 11. írta: Despota

Ön szerint hány éves kortól adjunk a gyereknek mobiltelefont?

pipsqueek-the-first-bluetooth-smartphone-for-kids-video--4a96716cce.jpg

Az elmúlt pár évben a mobiltelefonok száma a gyerekek körében is megsokszorozódott. Egyes felmérések szerint jelenleg a hét - tíz éves korosztály közel egyharmada rendelkezik mobiltelefonnal. A készülékek káros hatásairól szinte megjelenésük óta folyamatosan olvashatunk, ám ezeket a felvetéseket máig nem igazolták egyértelműen. A szakemberek azon az állásponton vannak, hogy gyermekünk nyolcéves koráig ne kapjon saját mobilt. 

De vajon mit gondolnak erről a szülők? 3 modern anyukával beszélgettünk a kérdésről, mindhárman más-más álláspontot képviseltek, abban azonban mindannyian egyetértettek, hogy leginkább a szülő felelőssége, mennyire válik mobilfüggővé a gyerek. Ön szerint hány éves kortól adjunk mobilt a gyereknek? A döntés ezúttal is az önök kezében van!

Anita (31) - Marci (7)

t1larg.jpg

Hosszas könyörgés után nemrég megvettük Marcinak az első telefont. A fiunk most másodikos, legtöbb osztálytársa már elsőben is saját mobillal járt be az iskolába. Nálunk a legfontosabb szempont azonban nem az volt, hogy a többi szülő miként áll hozzá a telefon-kérdéshez, hanem az, hogy az életünk most ért abba a fázisba, hogy Marci minden délután 1-2 órát egyedül kénytelen otthon tölteni. Mivel vonalas telefonunk nincs, így kellett valamilyen megoldás, ezért vettünk neki egy használt, régi típusú mobilt. Vagyis nyomógombos, nem érintőkijelzős, a sokak által jól ismert kígyós játékon kívül nincs rajta nagyon semmi, vagyis nem teszi függővé a fiunkat. A másik nagyon fontos alapszabály, hogy nem viheti magával a suliba. Ha bent történne vele valami, vagy mindenképpen szeretne beszélni velünk, szól a tanítónéninek, aki felveszi velünk a kapcsolatot. Persze volt egy kis hiszti, hogy nem internetes, hiper-szuper telefont kapott, de az az elvünk, hogy majd akkor ráérünk ilyesmire beruházni, ha a gyerek középiskolás lesz. A telefon feltöltős, vagyis nem tud a gyerek óriási számlákat csinálni és abban maradtunk, hogy ha megcsörget bennünket, mert mindenképp valami fontosat szeretne közölni, megcsörget minket és visszahívjuk. Bármikor vehetünk mobilt a gyereknek, de ameddig kicsi, én tényleg a mi megoldásunkat javaslom.

Évi (29) - Áron (11)

children-smartphone.jpg

Nálunk is terítéken volt sokáig a telefon-ügy, végül vettünk egy alsókategóriás okostelefont a fiunknak. 10 éves kora óta folyamatosan a mi mobiljainkat nyomkodta, a születésnapjára végül megleptük. Kapott hozzá tokot, képernyővédőt és világosan letisztáztuk vele, ha elveszíti, összetöri, tönkre teszi, nem kap másikat. Ezért úgy vigyáz rá, mintha az élete múlna rajta. Másik fontos megállapodás az volt, hogy bár magánál hordhatja, az iskolában kizárólag szünetekben használhatja, le kell némítania és ha meghalljuk, hogy máshogy történt, elvesszük tőle és majd a nyári szünetben adjuk csak vissza neki. Ezt eddig úgy tűnik, be is tartja, nem hallottunk rosszat róla, szóval működik a dolog. Internet nincs a telefonján, itthon van WIFI, azon tudja használni, arra meg nincs szükség, hogy menet közben, vagy az iskolában internetezzen. Szerintem 10-12 évesen már elég érettek a gyerekek, hogy egy olcsóbb mobilt kapjanak. 

Eszter (35) - Kitti (14)

right-age-for-kids-on-smartphone.jpg

Nekünk nagyon nem volt egyszerű dolgunk, mert a nagyszülők helyettünk döntötték el a kérdést, amikor beállítottak egy elég drága okostelefonnal és a lányunk kezébe adták, "itt az ajándék". Ráadásul jobb telefont kapott, mint amilyen nekem, vagy a férjemnek van. Lett is belőle vita, de ha már a kezébe adták, nem vehettük el tőle, lenyeltük a békát. Szerencsére elég értelmes kislányunk van, így miután elmagyaráztuk neki a feltételeket, amiket eddig betartott rendesen. Mondjuk azért azon kicsit kiakadtunk, hogy egy 14 éves gyerek mennyire képben van, mi a menő, mi a trendi, így addig rágta a nagyiék fülét, amíg ők, persze egyeztetés nélkül kötélnek álltak. Előfizetést is kapott mellé, van hozzá egy kevés mobilnet és persze lebeszélhető percek is. Egyébként végül pozitívan csalódtunk, a lányunk olyan dolgokra is használja a telefonját, ami a tanuláshoz kapcsolódik, szóval szerintem egy lassan gimnazista kezébe már nyugodtan adhatunk mobilt, de minden körülmények között figyelemmel kell kísérnünk, mire használja.

A DÖNTÉS

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr688587358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Waszabi 2016.04.11. 18:12:54

Változnak az idők. A gyermeknevelés szempontjából a legfontosabb, hogy a szülők agyérelmeszesedése eredőjeként azért gyermekünk szocializálódását saját környezetébe, nos, ne gátoljuk. Sem öltözködésben, sem pl. számítógépes játékok és mobilkommunikáció tekintetében. A szexuális életet itt nem hangsúlyoznám - arra majd rá tetszenek döbbenni egy szép napon, amikor még azt fogalmazgatják magukban, hogy mit is mondjanak s hogyan gyermeküknek szexuális felvilágosítás címén. Mottó: a gyerek nem hülye. Legalábbis nem annyira, mint a szülei. Nem ideg, inkább tessék gondolkodni - nem árthat, ha a gyermekeiket utól akarják érni. A szülő élettapasztalatait nem tizenéves korban kell átadni - a tisztelt publikum szüleinek sem sikerült ez pár évtizeddel korábban, ha tetszenek még emlékezni :) - , nos, ez most sincs/működik másképp. MIndent a maga idejében. A szülői okosságot a gyerek kudarcélményeihez és segítségkéréseihez lehet adagolni értelmesen, sikerrel, hisz arra való - nem pedig arra, hogy a 30-40 éves szülő lenyomja aktuális nézeteit egy öntudattal, élettapasztalattal alig bíró tizenéves torkán. Utóbbi magatartásból csak baj lesz - ami a szülő felelőssége, nem a "hálátlan" kölöké.
süti beállítások módosítása