Lesz még valaha fehér karácsonyunk?
2015. december 09. írta: Despota

Lesz még valaha fehér karácsonyunk?

 

decorated-christmas-tree-in-snow.jpgJelenleg 25 % az esélye az Időkép előrejelzése szerint annak, hogy idén fehér karácsonyunk lesz, szóval nagy valószínűséggel ezúttal is elmarad a havazás az ünnepek alatt. Gyermekként nem vágytunk másra, csak sok kedves ajándékra és hosszú órákig tartó hóesésre, ha a karácsony szóba került. Ma már nem az ajándék a fontos, hanem, hogy békében és szeretetben együtt legyen a család, viszont sokunk ma is gyermeki örömmel ujjong, ha elkezd hullani az égi áldás és fehérbe öltözik a világ körülöttünk.

Nem meglepő, hogy Közép-Európában fehér karácsonyt várunk. Az ünnepi szokásrend kialakulása ugyanis egybeesik az úgynevezett kis jégkorszakkal, amikor jóval hidegebbek voltak a telek, és a csapadék nagyobb része hó formájában érkezett november végétől március végéig.A legfrissebb klímamodell-számítások arra utalnak, hogy unokáinknak már egyre nehezebb lesz megérteniük, miért nosztalgiázunk a régi, havas karácsonyok miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál végzett, speciálisan a Kárpát-medence földrajzi-légköri viszonyait leíró modellek szerint a 21. század közepéig nyáron 1,4–2,6, illetve ősszel 1,6–2,0 Celsius-fokkal lesz átlagosan melegebb, mint amilyen 1961–1990 között volt a klíma.

week-49-christmas-eve-snow-in-blue-heaven.jpg

Lesz még részünk fehér karácsonyban? Erre a kérdésre a legnehezebb a válasz, mert az OMSZ-nél adaptált klímamodell szerint télen ugyanúgy elképzelhető több csapadék, mint kevesebb, a melegedés miatt viszont elsősorban eső formájában érkezik a csapadék. Ha az elmúlt 100 év statisztikáit böngésszük, meglepő megállapításra juthatunk, hiszen például Budapesten mindössze 9 abszolút fehér karácsony volt, amikor szentestén és karácsony mindkét napján hullott hó, vagy havaseső.

De vajon mennyire lényeges  kelléke a karácsonyi idillnek a hó? Lesz még valaha részünk fehér karácsonyban?

A DÖNTÉS 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr918151188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egysmás 2015.12.09. 20:49:23

Attól függ, hogy lesz-e fehér karácsony, hogy hogyan alakul a népszaporulat és a ki- meg a bevándorlás.
süti beállítások módosítása