Mekkora az ideális kijelzőjű telefonon?
2015. április 13. írta: Despota

Mekkora az ideális kijelzőjű telefonon?

new-upcoming-smartphones-in-2015.jpg

Az utóbbi pár évben hódítanak a péklapát méretű telefonok, az úgynevezett phabletek az élre törtek. Piaci elemzők szerint 2019-re a jelenleginél is nagyobb kereslet mutatkozik majd az óriásmobilok iránt, a készülékek egyötöde phablet lesz. Tavaly az Apple is feladta Steve Jobs elveit és beszállt a versenybe az iPhone 6-tal és az iPhone 6 plus-szal. Ez a lépés azonban nem aratott osztatlan sikert, akad, aki úgy véli, zsákutcába ért az Apple.

De vajon lehet-e egyáltalán ideális kijelzőméretről beszélni a mobiltelefonok esetében, vagy ízlés kérdése az egész? És mi a fontosabb, a hordozhatóság, vagy a vizuális élmény? Szokásunkhoz híven nem fogunk győzködni benneteket, a döntés ezúttal is a Ti kezetekben van!

Van egy ötleted, miről írjunk, vagy Te magad küldenél egy cikket nekünk? A nagydontes@gmail.com címen elérsz minket!

A DÖNTÉS

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr917364528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jazo 2015.04.13. 15:44:50

A szavazás sokkal pontosabb is lehetett volna, ha nem lett volna összeöntve 3,5-től 5 inch-ig minden. Ha valóban telefonról beszélünk, akkor arra elég egy kicsi kijelző is. Ha okostelefonról, akkor én valahová 4 max 4,5 inch környékére tenném a voksomat. Remélem, hogy a közeljövőben újra szétválik a telefon mint kommunikációs eszköz és a tablet. A mai mainstream telefon nem ideális semmire. Telefonnak túl nagy, számítógépnek túl kicsi és semeddig sem bírja akkuval.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2015.04.13. 17:07:03

A vűlasz egyszerű: a kijelzőből a lehető legnagyobb a legjobb. A gond a következményeivel van (a ház mérete, fogyasztás). jelenleg az egyik fő versenyszám a kettő kibékítése, ebben erősek az úgynevezett zászlóshajó telefonok: nagy (5 col feletti) képernyő használható külmérettel, és ez elmúlt években az LG volt az egyik élharcos (nagyjából a G2 től kezdve).

Az Apple itt sokat nem tudott lépni, már az Iphone 6hoz is komoly gátlásokat kellett leküzdeniük :)

¿Qué tapas hay? 2015.04.13. 20:22:44

Ha MOBIL eszközről van szó, amit az ember kényelmetlenség nélkül bárhová magával vihet, akkor kb. 4" az ésszerű méret határa.

UdjanMineck 2015.04.13. 21:03:10

CSAKIS 3,5"-ig. Iphone4 méret, kizárólag!! Aki ennél nagyobbat akar, mert filmet akar nézni rajta, az egy köcsög. Vegyen laptopot az ilyen vagy PC-t, rendes monitorral.

MIx 2015.04.14. 07:41:05

Kinek mekkora tenyere van. Telefonként 3,5" is elég lenne, de azt rövidsége miatt kényelmetlen fogni. A mai telefonok már mikroszámító gépek, amivel nehézkesen de lehet telefonálni is. Számítógépként pedig a nagyobb képernyő ideális. Az én tenyérméretemhez és gyenge szememhez az 5" az ideális.

MIx 2015.04.14. 07:41:45

Kinek mekkora tenyere van. Telefonként 3,5" is elég lenne, de azt rövidsége miatt kényelmetlen fogni. A mai telefonok már mikroszámító gépek, amivel nehézkesen de lehet telefonálni is. Számítógépként pedig a nagyobb képernyő ideális. Az én tenyérméretemhez és gyenge szememhez az 5" az ideális.

Jegkoko 2015.04.14. 10:24:32

Anno azt hittem a 3.5" N8 kijelzője tökéletesen elegendő méretű, de sajnos manapság már vicc kategória az ilyen kis kijelző.Egyrészt nem csak filmeket jobb nézni rajtuk, de maga a böngészés és a mindennapi használat során is ezerszer jobbak mint a kisebbek.

protézisesh 2015.04.14. 10:36:42

a gond az, hogy a VILÁGstatisztikák belemossák az ázsiai kislányokat is, akik a 4"-os (régi, "kicsi") iPhone-t SEM tudták egy kézzel kezelni. Ha jársz a világban, látod, hogy a FÉRFIAK (és most nem a szűkgatyás, kígyóvállú, szakállas hipszterekre gondolok) továbbra is zsebbe akarják rakni a telefonjukat, a fent említett jányok meg akkora phabletekkel rohangásznak, ami a táskájukba SE fér bele, mindig kézben hurcolják. Mivel ez utóbbiak vannak többen, a "világstatisztika" szerint kurva nagy a kereslet ezekre a modellekre.

De ha megnézed, hogy az iPhone 6 vs 6Plus kb 5:1 arányban fogy, akkor láthatod, hogy az apple-vevők többsége a létező LEGKISEBB képernyőjű iPhone-t veszi.

A filmnézés telefonon (pláne fullHD, vagy 4K felbontásban) egyszerűen faszság, a böngészni való nagyja meg úgyis létezik m. kezdetű weblap formájában is, így nem kell egy index-címlapot egy 6x8 centis képernyőn olvasni.

Szóval én várom az iPhone 6S-t, ami olyan kicsi lehetne, mint az ötös volt, de okosabb lesz a hatosnál...

Dr.Paradoxon 2015.04.14. 10:38:13

Alapvetően manapság már komplex eszközként használjuk a "telefonokat", így pedig - ahhoz, hogy ne kelljen az embernek 3-4 különböző készüléket (telefon, laptop, tablet, akár TV) magával vinnie mindenhová - kell egy minimális(an nagy) méret ahhoz, hogy minden funkcióját el tudja látni a kütyü. Persze ahhoz, hogy még telefonként (is) tudjunk működni a dolog, van egy maximális méret is (egy 10"-os tabletet már nem tudunk a fülünkhöz emelni). Így szerintem 4" - 6" között van az ideális méret (a pontos szám pedig már egyénfüggő (tenyérméret, kényelem, pontos felhasználási szokások, látás)).

Nekem speciel LG G2 van (5,2"), ami talán lehetne nagyobb (tekintve, hogy elég sokat internetezek rajta), ellenben bizonyos helyzetekben már egy kézzel éppen csak kényelmes a használata.

Illetve - számomra mindenképpen - fontos, hogy a nagy(obb) méret ne párosuljon csapnivaló üzemidővel. Ezért is vagyok annyira megelégedve az LG eszközeivel.

Nyilván speciális esetekben (pl. aki csak telefonálásra használja) kisebb, vagy éppen nagyobb méret is megfelelő lehet, de a kérdésre szerintem adható megfelelő válasz a 4" - 6" számokkal.

Hodor Hodor 2015.04.14. 11:44:15

Valaki itt azt írta; "amit az ember kényelmetlenség nélkül bárhová magával vihet, akkor kb. 4" az ésszerű méret határa".
Nekem 5,3"-os van,és kényelmetlenség nélkül,bárhova ... ,ugyebár minden relatív.Zsebben hordom,és a tenyérméretem sem koreai kislányoké.
Hogy a cikkben felvetett kérdésre is válaszoljak,én 6"-ig is kényelmesnek tartanám.Megis mondom miért.Mert sokat írok rajta,és nyilvánvalóan nő a betűméret a kijelző méretével,valamint pár alkalmazás kényelmes használatához igencsak szükös lenne még a 4" is.
Sokan,sokféleképp használjuk a mobilunkat,nyilván ha valaki inkább csak telefonálna annak nem ezek az ideális méretek,mint amit én annak tartok.

ui:A parasztság mellett viszont sosem mentem el szó nélkül,szóval UdjanMineck,köszi de van pc-m és laptopom is,te meg játszál/kompenzálj nyugodtan tovább a kis apróságoddal ...
süti beállítások módosítása