Locsolkodás: menő, vagy ciki?
2015. április 03. írta: Despota

Locsolkodás: menő, vagy ciki?

szep-kepek-locsolkodas-3.jpg

Közeleg a húsvét hétfő és vele a komoly hagyományokkal bíró locsolkodás, amely egy ősi termékenységvarázsló rítusból ered, ugyanakkor a vízzel való meghintés utal a keresztség jelére és tartalmára is. Vízbevető, vagy vízbehányó hétfőn a fiúk és férfiak vízzel, kölnivel hintik meg a lányokat és asszonyokat, hogy még véletlenül se hervadjanak el, a nemes gesztusért cserébe régebben festett tojást, manapság inkább pénzt és természetesen kellő mennyiségű alkoholt kapnak a locsolók. A lányok, asszonyok egy része kifejezetten kedveli ezt a rituálét, napokkal előbb elkezdik festeni a tojásokat, sütnek, főznek. Viszont szép számmal akadnak olyanok is, akik elbújnak a locsolók elől, bezárkóznak a lakásba és nem hajlandóak ajtót nyitni, mások inkább elutaznak valahova, hogy így ússzák meg a pacsuliszagot és a becsípett vendégeket. Két hölgy ismerősömet faggattam a húsvéti szokásaikról. Egyikük azt is kilátásba helyezte, hogy a nyakamba önt egy pohár hideg sört, ha hétfőn fel merem keresni, egyfajta ellen-locsolásként, a másik leányzó viszont szívesen fogadja a locsolókat, ha nem valami ócska kölnivel keresik fel.

MENŐ

hand-gestures-1.jpg

Mi ebben rossz? nem értem, miért panaszkodnak annyian a locsolkodásra. Annyi igaz, hogy sokan pénzt szeretnének a kölnizésért, de én mindig inkább festek tojást, sütök egy rahedli sütit és ezzel várom apukámat, aki már korán reggel eljön hozzám anyukámmal. Ilyenkor egész napot együtt töltjük, jól érezzük magunkat, közben pedig egymásnak adják a kilincset a vendégek, barátok. De kicsit sem zavar. Ez is része a Húsvétnak, ahogy a sonka, a tojás és jó hangulat. Karácsonnyal szemben ilyenkor sosem veszekszünk, még egy kicsit sem. A locsolók közül többen szódával szoktak fröcskölni, ez sem szokott kiborítani, az egészet egy jópofa dolognak fogom fel. Teljesen jó, hogy kisebb-hosszabb időre vendégül láthatom azokat, akiket amúgy is nagyon kedvelek. Az sem érdekel, hogy a parfümök keveredése nem a legfinomabb illat, ilyen csak egyszer van egy évben, este úgyis megfürdik az ember, hajat mosok és már nem is érzem. Az idén lesz először, hogy a férjem végre itthon lesz Húsvét hétfőn, 3 év házasság alatt ő még nem locsolt meg, így ezt is nagyon várom. De leginkább majd az lesz számomra óriási élmény, amikor végre a kisfiam is meglocsol majd, de arra még 1-2 évet mindenképp várnom kell.

CIKI

photoxpress-dislike1.jpg

A nyakadba öntöm már most ezt a pohár sört, ha hétfőn meg mersz locsolni. Egyszerűen felfordul a gyomrom, ha azokra a Húsvétokra gondolok, amikor még beengedte anyukám a locsolókat. Az még hagyján, hogy az édesapám és a nagypapám, valamint az öcsém összefújkálta a fejemet, de aztán jöttek a gimis srácok és estére három-négy hajmosás kellett, hogy valamennyire el bírjam viselni azt a gyomorforgatóan émelyítő szagot, ami a sok parfümillat keverékéből állt össze körülöttem. Még most is elkezd mocorogni a gyomrom, ha visszagondolok rá. Amióta már nem otthon élek, csak a munkahelyemen kell megvívnom a csatáimat a férfi kollégákkal, elég erélyesnek kell lennem, hogy letegyenek a locsoló szándékukról. Azért sikerülni szokott. Igazából értem én, hogy hagyomány, meg népszokás, meg ilyesmi, de azért azt is lássuk be, ma már nem erről szól. Ha nem volna a parfüm terror, akkor is megváltozott az egész miliő, ami körülveszi a locsolkodást. Ma már sokan csak a pénzre hajtanak. Van egy ismerősöm, a srác kisgyerek kora óta ilyenkor felkerekedik, körüllocsol minden rokont és barátnőt, már előre eltervezi, mire fogja költeni a pénzt, amit besöpör. És minden évben megy lelkesen és a végén fülig ér a szája. Az egész számára üzlet, semmi több és nem ő az egyedüli. A másik, hogy ilyenkor mindenki aljas módon lerészegedik. Ez igazából nem lenne nagy gond, mert most mi is sörözünk, de az, hogy autós, gyalogos, rokon és vadidegen, mindegy formán be van állva, nem is beszélve azokról a rokonokról, akik régebben ilyenkor kiitták a családi alkohol készletet, hát ez borzalmas. Én nem szoktam ilyenkor beengedni senkit és ha tehetem, a városból is elhúzok. Idén kirándulunk egy másik locsolkodást ellenző barátnőmmel, de nem mondom meg,hova.

A DÖNTÉS

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr47337200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔bаtyu♔ 2015.04.04. 09:02:37

A legtöbben idegent (nagyon helyesen) eleve be sem engednek. Pénzt pedig a családban régen is csak a gyereknek adtak. (Mondjuk én mindig jó sokat kaptam, amit a Vidámparkban vertem el). A felnőttek piát kaptak.

Az idegen gyerek legfeljebb egy-két Ft-ot kapott.

Szerintem ma már, legalábbis Bp-n csak a családban locsolkodnak.

BitPork 2015.04.04. 09:29:46

Én már gyerekként is rühelltem ezt a macerát. Pont úgy mint a karácsonyi ajándékozást. Ha tisztelem a családom nőtagjait, akkor azt egész évben teszem, nem pedig egy locsolkodás erejéig.

Samott 2015.04.04. 10:01:12

Pasinkent, szerintem, a nepviseletes / vodros vegtelenul meno. Ugyanakkor a kolnis / penzes pedig ugyanannyira ciki.

medium size devil 2015.04.04. 10:09:20

A vodros se meno, primko suttyo tanyasi vadparasztoknak valo. Ez a nyakonontes jol szimbolizalja az unintelligens szarmagyar mentalitast: jol kibaszunk valakivel aztan korberohogjuk. Csodalatos folklor nem? Nem veletlen, hogy csak nalunk szokas, buszkek lehetunk ra. De inkabb felejtsuk el a picsaba.

Void Bunkoid 2015.04.04. 10:22:41

@medium size devil: még mindig menőbb, mint a Dunántúlon szokásban volt kakasütés (nem, NEM a kakánál kell elválasztani ezt az összetett szót :)))), amikor is - ez is ilyen tavaszváró dolog - egy földbeásott kakast kellett egy bottal, bekötött szemmel jól kupánverni, akinek sikerült eltalálnia, az hazavihette megenni - ettől még nem egy szép dolog :)

Sőt, a locsolkodás igazából annál az elsősorban városi (nem konkrétan budapesti, bármilyen kisvárosban is ez megy már) szokásnál, hogy egy társaság beül valahova "sörözni", aztán nemigen szólnak egymáshoz, csak isszák a sörüket és mindenki nyakig az okostelefonjában túr, a kommunikáció annyiból áll, hogy néha valamelyik benyerít középre, hogy "hestegcukroslófasz", ilyenkor mindenki rá is keres (ez konkrétan megtörtént eset, láttam-hallottam...) - na ennél is sokkal menőbb.

eßemfaßom meg áll 2015.04.04. 10:50:43

@Void Bunkoid: az egyik nemmenőség nem menti a másik nemmenőséget

szamaritánus 2015.04.04. 11:17:49

@medium size devil: ez az, te városi tajparaszt suttyó, jól beolvastál a vidéknek.

Laci1982 2015.04.04. 12:37:39

Húsvét = péntek-szombaton a vidékiek pestre utaznak, a pestiek vidékre. A tescoban tapossuk egymást. Vasárnap-hétfő betegre zabáljuk magunkat (locsolkodás már csak legfeljebb falun), VÉGE

Laci1982 2015.04.04. 12:39:56

mellesleg ha facebookon lehetne locsolni, akkor minden lány meg lenne locsolva 500szor.......lol.......

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.04. 12:55:39

@medium size devil:

A locsolkodás nem magyar szokás. A szlovákoknál és lengyeleknél is létezik.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.04. 13:04:04

@Void Bunkoid:

Bulgária egyes részein van a kutyareptetés szokása. A kutyát zsinórra kötik és lebegtetik.

Maga a kutya nem sérül meg ebben persze, Nem a nyakára kötnek hurkot, hanem a háta tájékára. Egyes kutyák még élvezik is. www.youtube.com/watch?v=z-Si6N9P_no

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.04.04. 13:26:23

Aki fogamzásgátlást alkalmaz magán, és hozzá locsoltatja magát, azt ütném.

medium size devil 2015.04.04. 15:23:46

@maxval bircaman szerkesztő: Jaa, szo szerint ezt hozza fel a Google te folklor guru.
Szlovakia az kb. mintha Mo-rol beszelnel, Lengyeleknel messze nem olyan "alap" mint Mo-n, szoval maradjunk abban, hogy leginkabb nalunk maradt meg, hol volt is mashol a korabbi idokben.
Es arrol a nepszokasrol hallottal Marinov elvtars, hogy a ruszkiberenceket fejjel lefele felhuzzuk a lampavasra, aztan atvagjuk a torkukat es/vagy kivagjuk a szivuket?

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.04.04. 15:40:34

@medium size devil:

" Lengyeleknel messze nem olyan "alap" mint Mo-n"

Tévedsz.

A lengyeleknél ilyenkor még a NAGYOBB városok főterén is vödörből locsolják a fehérnépet :)

goodjohnwin 2015.04.04. 16:10:34

egyfelől szexista (vidéki hagyományok), másfelől primitív (pénz+pia), jól kiegészíti azt a kultúrkatyvaszt, ami a húsvétot jelenti (a vallási bolondériáktól kezdve a nyuszi+tojás gyerekhülyítésig)

Bambano 2015.04.04. 16:11:53

keresztény szokás, ergo ciki.
mifelénk úgy kiment a divatból, mint a huzat.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.04.04. 16:59:34

@Bambano:

"keresztény szokás, ergo ciki."

Butaság.

A locsolkodás nem keresztény szokás, hanem a keresztény ünnepre rátelepedett, pogány eredetű szokás.

Afféle "after party".

Nem véletlenül hájpolták annyira a locsolkodást a Kádár-rendszerben: nagyjából sikerült elhitetni a prolikkal, hogy Húsvétkor nem a vasárnap, hanem a hétfő az ünnep.

Punxsutawney Mormota 2015.04.04. 17:46:06

@medium size devil: Soha nem gondoltam volna, hogy Maxi Bircaval egyetértek valamiben, de igaza van - ez valamikor egy népszokás, néphagyomány volt.
De ezen az alapon, akkor húzzuk le a busójárást is, nem? Meg még tucatnyi egyéb dolgot.
Aztán beszéljük meg, hogy mekkora faszkalapok a hollandok, mert a póznán ülésből még világbajnokságot is rendeznek. A skótok meg dobálják is a póznát. Ráadásul szoknyában. A köcsögök!

De most komolyan, Jó volt ez a húsvét, csak aztán sikerült ezzel a városias formulával, értsd: félrecsúszott nyakkendővel, egyre részegebben járom a szomszédokat úgy leamortizálni, hogy már az én fiatalkoromban is egyre gyakrabban előfordult, hogy a lányos családok menekülőre fogták a dolgot.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.04. 18:53:42

@medium size devil:

Az én kedvenc szokásom a perverzkergetés, ez ősi orosz szokás. Amint túlságosan hisztizni kezdenek nyugaton, jönnek az oroszok és lehűtik a kedélyeket. Lásd Kossuthék elkergetése 1849-ben, majd Szálasiéké 1945-ben. Ez a módszer mindig hatásos.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.04. 18:54:40

@beszélő majom:

Rákosi alatt át is akarták keresztelni tojásünneppé. Ez nem vicc.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.04.04. 19:04:21

@Punxsutawney Mormota:

" mekkora faszkalapok a hollandok, mert a póznán ülésből még világbajnokságot is rendeznek"

Mondjuk, aki sose hallott még az oszlopos szerzetesekről, (pl.: oszlopos Simeon) az biztos jópofának tartja a dolgot, és nem jut eszébe, hogy az oszlopon ülős bohóckodással is a keresztény szerzeteseket gúnyolja.

Bambano 2015.04.04. 19:34:06

@beszélő majom: ez van a posztban: "ugyanakkor a vízzel való meghintés utal a keresztség jelére és tartalmára is." a keresztség jele az mi?

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.04.04. 19:50:44

@Bambano:

A keresztség egy szentség. Keresztény ember nem viccelődik vele.

Bambano 2015.04.04. 20:03:15

@beszélő majom: én sem viccelődtem vele. azt mondtam, hogy a húsvét/locsolkodás keresztény ünnep.

medium size devil 2015.04.04. 20:35:18

@maxval bircaman szerkesztő:

Ez nagyon gyenge volt birkabaszó, te is érzed.
Ne mással fenyegetőzz fizetett hernyó férfikurva, gyere intézkedj te magad.

medium size devil 2015.04.04. 20:45:43

@Punxsutawney Mormota:

Nem tudom mire érted, hogy egyetértesz a birkabaszó Ivan Marinov-val ugyanis Ő mást írt mint amire azt mondod, hogy egyetértesz. Amúgy nem kell szégyellned a dolgot, a fickó felkészült, jól képzett hivatásos manipulátor, beépül, barátkozik, vélemény-szövetségest keres, intrikál, stb. Most bedőltél, de semmi baj, máskor figyelj oda.

medium size devil 2015.04.04. 21:02:49

@beszélő majom:
@Punxsutawney Mormota:
@szamaritánus:

Rossz az irány gyerekek. Blogger bácsi azt kérdezte, locsolkodás szerintetek menő/nem menő. Erre tessék válaszolni és nem a másik véleményén baszódni. Hogy jön ide a holland póznaülés, busójárás, stb. nem igazán értem?! Mondjuk együtt hangosan a poszt témáját:
LO-CSOL-KO-DÁS!
Viszonyítás, összehasonlítgatás nélkül nem lehet véleményt nyilvánítani ebben a kérdésben (se), ennyire komplikált a téma?!

Punxsutawney Mormota 2015.04.04. 21:13:51

@medium size devil: Birca egy istenverte barom. Pont. De szerintem a locsolkodás eredeti formája menő.

Punxsutawney Mormota 2015.04.04. 21:16:05

@medium size devil: Népszokás, néphagyomány. Szerinted gáz. Szerintem nem. Ha szerinted ez is gáz, akkor ennyi erővel a busójárás is gáz. Mert ugye ott is egy pogány, télűző ünnepről van szó, ahol felnőtt emberek hülye álarcokban járják az utcákat.

Punxsutawney Mormota 2015.04.04. 21:17:53

@medium size devil: Holnap megkérdezem a haverom feleségét - mivel lengyel-, hogy mennyire ismerős neki a locsolkodás. Szeretek autentikus forrásból táplálkozni :)

medium size devil 2015.04.05. 12:47:59

@Punxsutawney Mormota:

Szerintem NEM GAZ a busojaras te idiota. Nem figyeltel mit irtam az elobb, deislexias vagy?!

Punxsutawney Mormota 2015.04.05. 21:20:30

@medium size devil: Havercsótány! Mivel ez egy magyar blog, maradjunk a diszlexiánál, oké?

Volt egy vonalas véleményed a locsolkodásról. Erre azt mondtam, hogy szerintem ez egy faszság, mert az eredeti formájában jó, bár azt is vidéki suttyóságnak minősítetted. Erre reagáltam azt, hogy akkor a busójárás is faszság? Mi ebben a diszlexia? Csak tovább vittem a gondolatmenetedet.

medium size devil 2015.04.06. 01:46:47

@Punxsutawney Mormota:

Aztán miért is kéne neked bárhova is vinni az én "gondolatmenetemet", hmm?? Igazi laposhomlokú, izzadságszagú, a másik seggébe belebújós, tahó magyaros stílus : "ha erről ezt gondolod akkor arról meg amarról is ezt meg azt kell gondolnod", - aha, biztos, ha te mondod.

HA MONDANDÓM LENNE A BUSÓJÁRÁSRÓL AKKOR ELMONDOM, NE TE MAGYARÁZD EL HELYETTEM, VILI??

Punxsutawney Mormota 2015.04.06. 07:43:43

@medium size devil: Lazíts haver, mert megüt a guta a locsolkodás napján. Az baj veled, hogy Te feljogosítva érzed magad ex cathedra nyilatkozni arról, hogy mi a magyaros stílus, mi a magyaros vírcsaft.
Valójában a megnyílvánulásaid, meg az ordtó, nagybetűs nyilatkozataid pont azt mutatják, hogy Te magad vagy olyan, mint amilyennek ezt a kedves népszokás alkalmazóit minősíted.

medium size devil 2015.04.06. 09:41:16

Jaa, feljogositva erzem magam, jol latod.
Kopj le uncsi kullancs es ne irj tobbet nekem, ruhellem a stilusodat.
süti beállítások módosítása