PC, vagy a konzol a jobb választás?
2015. március 17. írta: Despota

PC, vagy a konzol a jobb választás?

feature2.jpg

Emberemlékezet óta zajlik a csata és a szájkarate az asztali számítógépek és a játékkonzolok felhasználói között, a téma annyira megosztó, hogy a vásárlók egyszerűen képtelenek közös nevezőre jutni, de a játékfejlesztők is egymás torkának ugranak időnként. Újra és újra fellángolnak az indulatok, így mi sem hagyhattuk szó nélkül a kérdést; vajon asztali számítógépen, vagy konzolon jobb játszani?! Mivel kissé elfogultak vagyunk és nem szerettük volna, hogy szó érje a ház elejét, így ezúttal is külsős segítőket kerestünk az érveléshez és igen hamar rá is találtunk a megfelelő alanyokra. Mindenféle győzködés nélkül, önszántukból vállalták az embert próbáló kihívást és igyekeztek a lehető legtöbb érvet felsorakoztatni az általuk preferált platform mellett. A döntés azonban nem az övék, az ezúttal is a Ti kezetekben van!

SZÁMÍTÓGÉP

tg-pc-games-booming-featured.jpg

A jó öreg Commodore 64 volt az első otthoni számtógépem, sokakhoz hasonlóan mi is Bécsből csempésztük be a jó öreg fehér Skodával. Előtte már rendszeres vendége voltam a helyi Computer klubnak, emellett az iskolai számítástechnika oktatás rejtelmeit is volt szerencsém megtapasztalni. A munkám egész más irányba sodort, de mai napig szívesen emlékszem az informatika hőskorára, amikor egymástól és különféle könyvekből tanulgattuk a programozás csínját-bínját, több, a maga részéről inkább kevesebb sikerrel. Mondanom sem kell, játszani már akkor is jobban szerettem, ma pedig, közel 40 éves fejjel szintén próbálok időt szakítani a hobbimra. Ez ugyan 2 iskolás gyerek mellett minden, csak nem egyszerű, de próbálom összekötni a kellemeset a hasznossal és őket is terelgetem a virtuális világban, amire a korosztályukhoz hasonlóan nagyon fogékonyak. A konzolokhoz nem sok élmény köt, a 2000-es évek közepén egyszer elcsábultam és vásároltam egy Playstation 2-t, de nagyjából másfél hónap után el is váltak az útjaink, azóta nálam csak a PC jöhet szóba.

Kezdjük mindjárt a leglényegesebb momentummal, ameddig egy játékkonzol kizárólag játékra és multimédiás tartalmak fogyasztására alkalmas, addig a számítógép multifunkciós eszköz, az említetteken kívül szövegszerkesztésre, táblázatkezelésre, prezentációk megalkotására, videóvágásra, programozásra, grafikus munkákra és minden egyéb hasonló tevékenységre használhatjuk. Ha szigorúan a játékélményre koncentrálunk, akkor is jobban járunk a számítógép vásárlással. Egyrészt konzolokon nem igazán van lehetőség a billentyűzet és egér páros használatára, a kontrolleres FPS pedig szvsz maga a kínszenvedés, fordítva viszont meg van rá a támogatottság, azaz PC-hez csatlakoztathatunk gamepadot és vígan használhatjuk is. Jó stratégiai játékok szintén nem jelennek meg konzolokra, itt is az irányítás hiányossága a fő indok. Grafika terén is messze előzi a PC a konzolokat. Elég csak arra gondolni, hogy az alig másfél évvel ezelőtt piacra dobott úgynevezett nextgen, vagyis a Playstation 4 és az Xbox One már most hatalmas lemaradásban vannak az asztali gépekkel szemben, a stabil 30 fps sem akar összejönni rajtuk Full HD felbontás mellett, a fejlesztőknek már most kompromisszumokat kell kötniük. Asztali gépen csak az egyén pénztárcája szab határt ennek, de ezzel semmi gond nincs, sőt, ez még egy plusz érv mellettük, hiszen a konzolokkal ellentétben bővíthetőek és korszerűsíthetőek. Nem szeretném a kalózkodást semmilyen szinten védeni, vagy reklámozni, de jól tudjuk, hogy elég sokan szerzik be ezen az úton a legújabb címeket. De ne feledjük, a PC címek nem csak szebb látványt és jobb élményt ígérnek, de az eredeti példányok is lényegesen, súlyos ezrekkel kerülnek kevesebbe, mint a konzolokra. Az sem igaz, hogy asztali gépet költségesebb építeni, egy "nextgen" konzol árából olyan PC  rakható össze, ami minden tekintetben sárba döngöli azt. Így, akinek fontos a játékélmény, a többfunkciós felhasználás és nem szeretne egy-két éven belül egy teljesen elavult masinát, annak csak és kizárólag az asztali gépet ajánlanám.

KONZOL

c77consoles.jpg

Bár van asztali gépem és laptopom is, egyik sem gamer modell, csupán a munkám kellékei, szövegszerkesztés és internetezés főként, amelyre használom őket. Ehhez viszont nincs szükségem több százezres videokártyára, I7-es procira és tuningolható alaplapra, vagy vízhűtésre, megteszi az alsó-középkategória is. És máris elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amiért soha, de soha nem választanám a PC-t játszópajtásomnak, ez pedig az irdatlan mennyiségű pénz, amit rá kell költeni. Elavul a kártya, kevés a RAM, a processzor nem bírja, új vinyót kell bele venni, kéne még egy SDD is,szóval egyfolytában költeni kell rá, ha játszani is szeretnénk rajta. Ha vásárolunk egy konzolt, akkor onnantól kezdve egészen a gép élettartamáig biztosak lehetünk benne, hogy a legújabb címeket is bírni fogja, nincs szükség bővítgetésre, sem tuningolásra, betesszük a megvásárolt lemezt és már mehet is a móka. Nem kell a különböző, bonyolult beállításokkal bíbelődni, nem kell attól rettegni, vajon el fog-e indulni a játék, minden adva van a kellemes, idegeskedéstől mentes időtöltéshez. Arról nem is beszélve, hogy egy igazán értékálló asztali gép kétszer, ha nem háromszor kerül többe, mint a jelenleg kapható legújabb generációs konzolok.

Játékfelhozatal terén sem áll jobban a PC, ugyanúgy jelennek meg jó lövöldék is konzolra, mint asztali gépre, emellett viszont számtalan olyan exkluzív cím kerül kiadásra, amelyet csak és kizárólag konzolon élvezhetünk. A kalózkodás miatt pedig jó néhány olyan név tűnt el a PC palettáról, amely sokak bánatára soha többé nem lesz elérhető, ha csak nem pártolnak át ők is a konzolokhoz. De hogy egy aktuális példát is említsek, a valaha volt egyik legsikeresebb játék, a GTA sorozat 5. része már 2013.szeptembere óta elérhető az előző konzol-generáción és tavaly november óta a PS4 és XO tulajok is beszerezhették, asztali gépekre viszont még mindig nem jelent meg. Talán majd áprilisban, ha csak nem halasztják el ismét a dátumot a Rockstar fejlesztői. De ha egy jó autóversenyre vágyunk, akkor is csak konzolon találunk valódi alternatívát. Grafika terén sincs miért szégyenkeznie a konzoloknak,egyébként is a játékélményt tartom fontosabb szempontnak, pár pixel miatt egyáltalán nem érdemes százezrekkel többet kiadni egy számítógépre, hiszen közel ugyanazt az élményt (olykor akár jobbat is) fele, vagy harmadannyi áron is megkaphatjuk. A konzol tehát olcsóbb, kényelmesebb és számottevően nem gyengébb az asztali gépeknél, így játékhoz szerintem lényegesen ideálisabb választás lehet.

A DÖNTÉS

Van egy ötleted, vagy írnál egy cikket nekünk? A nagydontes@gmail.com címen elérsz minket!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr307276697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bekov 2015.03.17. 16:04:33

Mindkettő. A kontrollerrel az elején suta voltam, ma már a pc-s játékokat is azzal nyomom, kivéve, amit műfajából adódóan csak egér+bill kombóval lehet. Szerintem az hülyeség, hogy a ps4 és xo máris elavultak. egyre többet és többet fognak kihozni a masinákból. Aki ezen hisztizik nézze meg a különbséget az Uncharted első és harmadik része között, ég és föld, míg a vas ugyanaz, ami viszi. Bele se merek gondolni, hogy milyen szintű grafika lesz a mostani konzolok életciklusa végére, de szerintem elég áll leejtős lesz, és a konzolon valóban nem kell semmit fejleszteni, míg a pc-re költeni kell majd legfeljebb 2 év múlva. Én a magam részéről használom mindkettőt és nem szeretem jobban egyiket sem a másiknál.

BitPork 2015.03.17. 16:06:34

A konzol melletti -állandóan költeni kell a pc-re -indok egyszerűen nem állja meg a helyét. Első körben mert, a konzolokból is jönnek ki frissebb generációk amiket ugyanúgy meg kell venni, másodikban pedig egy pici igényességgel összeválogatott pc nem 1-2, de akár 4-5 évig is bírja. ( pl egy 2v3 gen i5/i7 és az akkori közép/felső vga-k a mai napig megállják a helyüket, még akkor is ha valóban nem a legszebb, legcsillogóbb, de kocsit sem vesz a többség csak mert kijött a szebb szvsz )
Ugyanakkor a konzol exkluzív játékok köcsögségek: a bejegyzés is megemlíti hogy ott van a kontroller támogatás, tessék azt használni! Nekem a melóhoz is kell, meg a stratégiákat is szeretem, uh nem kérdés.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2015.03.17. 16:31:14

"szóval egyfolytában költeni kell rá, ha játszani is szeretnénk rajta"

Ez nettó hülyeség. Három éve raktam össze a gépemet, azóta semmit nem vettem bele, és vígan fut rajta minden játék max. grafikán. Konzolt hány évente kell venni? Új konzolon tudsz játszani a régi típus játékaival?

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.03.17. 17:04:26

alapvetően pc-n játszom, de úgy érzem, hogy a konzolok jobban fel vannak készülve a játékélményre, szóval szerintem is a mindjkét megoldás az életképes, ha van elég anyagi háttér hozzá

Macropus Rufus 2015.03.17. 17:04:47

csakis pc.
A konzol felhasználása erősen limitált.

firg_firg 2015.03.17. 17:06:50

"egy igazán értékálló asztali gép"

MuhahahahaamuaahahahaMUAHAHAAHAA!!

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.03.17. 17:07:07

@BitPork: .egy-egy konzol generáció meddig húzza? lehet, hogy a 4-5 éves pc vásárlásnál tovább, illetve egy konzol olcsóbb lesz, mint egy hiper-szuper pc, ami mindent tud

Artorias of the Abyss 2015.03.17. 17:07:12

@BitPork: Ha te úgy akarsz összeválogatni PC-t, hogy az 4-5 évig bírja, akkor már annyit költöttél rá, hogy nem csak ,hogy a jelenlegi, de a valószínüleg leghamarabb 5 év múlva megjelenő új konzolgenerációt is ki tudnád fizetni az árából. Nekem a 2 éve 120 ezerért vásárolt PC-m nem tudja futtatni a legújabb játékokat, és a bővítése közel annyiba kerülne mint amennyiért most lehet kapni egy ps4-et. Inkább meg is vettem azt, az is jó lesz 4-5 évig. (Ps3 9 éve van, és mostanában kezdenek megjelenni olyan játékok amik már nem készülnek el rá)

cabeza 2015.03.17. 17:14:21

Crysis 1 megjelenese ota nem fejlesztettem a gepemet(kb 6-7 eve), csak most az ev elejen kevesebbert mint egy uj konzol ara es maris joval erosebb mint egy uj generacios konzol. Nem mintha elotte nem lett volna az. Es ez a mostani fejlesztes is inkabb a munkam miatt kellett.

Hulyeseg ez a folyton kolteni kell ra dolog. Arrol nem is szolva hogy a konzolos jatekok tobbnyire joval dragabbak, mivel ott meg a konzolgyarto is lefoloz a bevetelbol. Ettol fuggetlenul a mindkettore szavaztam, mivel a konzolnak is megvan az elonye.

Dr. Fotos 2015.03.17. 17:20:53

Szerintem sem kell allandoan kolteni a PC-re. Osszerakja az ember jo anyagokbol es sokaig eleg lesz. En kb 6 eves gepemet csereltem most le. Azt is csak azert mert videovagashoz mar nem volt eleg eros amugy megtartottam volna. Talan a mostani tovabb fogja huzni.

A konzolnak is megvan a helye arra az esetre ha valaki nem akar nyuglodni a PC-vel. Nincs vele semmi gond. Az viszont tenyleg szegyen es gyalazat, hogy a FullHD 60FPS-el meg ma is problema!!! 2015 van, emberek!

Altaïr 2015.03.17. 17:37:04

A játékok árát is nézni kell.
PC-re sok helyen lehet játékokat kapni (Steam, GOG stb.) és sokszor vannak 60-75%-os leárazások is. Konzolos játékokat legtöbbször csak az eredeti áron lehet megvenni, akciók elvétve vannak. Az új játékok is általában 10 euróval drágábbak konzolra.

Sokan mondják, hogy most a PC + Wii U a legjobb kombináció, mert az XboxOne és PS4-játékok többsége PC-re is kijött.

Végső soron meg úgyis az dönt, hogy 1) melyik márka a szimpatikus és 2) a haverokkal melyik platformon tudok multizni.

2015.03.17. 17:38:45

PC melletti érvek:
- Alapból is szükséges, tehát aki a konzol mellett dönt, más célokra akkor sem árt, ha van PC-je.
- Stratégiai játékok, MMORPG-k
- Régi játékok.
- Olcsóbbak a játékok.

Konzol mellett:
- Olcsóbb a hardver (gamer gépekhez képest)
- Exluzív címek.
- GTA mindig előbb jelenik meg konzolra.

Mondjuk ez a mondat a cikkben hülyeség:

"Elég csak arra gondolni, hogy az alig másfél évvel ezelőtt piacra dobott úgynevezett nextgen, vagyis a Playstation 4 és az Xbox One már most hatalmas lemaradásban vannak az asztali gépekkel szemben, a stabil 30 fps sem akar összejönni rajtuk Full HD felbontás mellett, a fejlesztőknek már most kompromisszumokat kell kötniük. "

Ugyanis az előző generációnál is volt fejlődés amiatt, mert egyre jobban tudtak a fejlesztők optimalizálni adott konzolra. Az nyilvánvaló, hogy 5 év múlva a mostani generáció nem fogja hozni a PC-s grafikát, de a mostanihoz képest többet fognak tudni kihozni a vasból.

Egyébként korábban is jóval gyengébbek voltak hardverben a konzolok, csak mivel nem X86-osok voltak, ezért nem lehetett közvetlenül összevetni PC-vel, most meg igen, relatív a vas erősségéhez képest mindig a konzolból lehetett kihozni a legtöbbet.

Az biztos, hogy én nem nagyon vennék konzolt

hillman. 2015.03.17. 17:44:36

a pécén futtathatom a konzolos játékot emulátorral.

eddig még egy játékot se adtak ki konzolra azok közül amikkel játszom.
a pécé multifunkcios. iroda, rádio, posta, tévéujság...stb. söt munka közben szol rola a rádio is.
10éves a processzorom és a legujabb játékok futnak. mit futnak? élvezhetöen játszhatoak.
nem azért kell a legtöbb alkatrészt cserélni mert elavult, hanem mert elromlik, és akkor már jobbat teszek bele mert lecsökkent az ára. legsürübben(már nálam) az optikai meghajto romlik el a városi por miatt.
táp,dvd,egér, billentyü, monitor, memoria, kábelek van otthon tartalék és szombat este sem esek kétségbe.

anno az amiga kifejlesztett egy konzolt(az elsö cdset!) amihez lehetett billentyüzetet, egeret és bármit dugni, és teljes értékü ezerkettes lehetett. ( majd csödbe ment.)

a konzol melletti egyetlen érvem: -azért venni a kölöknek, hogy ne piszkálja apu gépét. meg hogy ne nyaggassa a szülöket. kap egy konzolt és el van vele és még az internet veszélyeinek sincs kitéve.

az, hogy kevesebb pc-t adnak el az azért van, mert ritkábban kell cserélni. kevésbé nö a gépigény.

dedalon74 2015.03.17. 17:49:49

Xbox 360 elite gép 2006-ban 60K-ért Saturnból: 2 játékkal, két kontrollerrel, és a GTA V már csak régi emlék rajta, köszi. Lehet pampogni, hogy gamer pc, meg felbontás. 9 éve nyúzom és mondom 60 ezer.

fda 2015.03.17. 17:58:17

Sajnos nem sikerült jól feltenni ezt az egyszerűnek látszó kérdést.

A kérdés megválaszolásához az is kell, hogy pontosan mire akarjuk használni azt az eszközt, illetve hogy ki teszi fel a kérdést.
Ugyanis számít, hogy játék mellett kell-e bármi másra számítógép. Ha nem kell, akkor lehet hogy kényelmes egy konzol, aminek még billentyűzete sincs, de ha másra is kell, akkor meg jobb egy olyan gép, amivel mellesleg játszani is lehet.

2015.03.17. 18:10:57

@dedalon74:
Azt viszont nem írod le, hogy azóta mennyit költöttél játékra. Mert oké, hogy én nem játszok még a GTA V-el, sőt évek múlva fogok, de akkor 1-2 ezer Ft lesz PC-re, ahogy most sem adnék ki egy játékra többet 5k-nál.

Laci1982 2015.03.17. 18:53:33

jövőre kijön a Morpheus a ps-hez, aztán az összes xbox, pc átavanzsál söralátétnek, vagy búvárruhára nehezéknek... XD XD XD

Szbzsolt 2015.03.17. 19:01:57

@Altaïr:
"Konzolos játékokat legtöbbször csak az eredeti áron lehet megvenni, akciók elvétve vannak."
Ez azért eléggé tévhit. Nagyon durva akciók is vannak pl. Xbox marketplace-en.

Hülyeség exluzivitásról beszélni, mert az minden platformot érint pro és kontra. pl.: PC-re, bármelyik Heroes rész, Starcraft 2, DOTA, LoL, Football manager stb.

Ami a Konzol előnye, és én is ezért választottam ezt: Leülsz, bekapcsolod és játszol. Ennyi, de ez bőven elég.

Koszper Gábor 2015.03.17. 19:26:50

Aki ezt olvassa, az már döntött.

zsírvezér 2015.03.17. 19:33:18

Hát a megoldás szinte már csattan olyan egyszerű. Legyen PC-d és Konzolod :D
Sőőőt Emulálj pc-n konzolt.... Ez utóbbi kicsit féllábas, de a PS2-ig bezárólag elég jól futnak az emulációk

Persze az index szenzációhajász fosmotorja a főoldalra kurogatja az almát a körtével értelmetlenűl hasonlítgató blog bejegyzéseket.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.03.17. 19:34:55

A konzolosok magyaráznak: Így-úgy exkluzív cím. Végignézek az utóbbi időben általam játszott játékok listáján. Ránézek egy MMORPG-re. Természetesen PC exkluzív. GOG-ról vett CRPG klasszikusra. PC exkluzív. Két szimulátorra. PC exkluzív. Stratégiai játékok javára? PC Exkluzív. A GTA sorozat ugyan késve jelenik meg PC-re, de mindig feljavítva, és ezen a platformon a legjobb. A kontrolleres autoaim nem tetszik. Jó pár más játék egyidőben jön ki ide is, oda is, PCn jobb.

Azért vettem konzolt, mert kellett a Kinect... Kicsit mozogni is, meg hobi célú MoCap eszköznek is. A konzol exkluzív játékok közül persze jópár kinectes sportjáték felmerül.

A PC pont 0 forinttal volt attól drágább, hogy nem csak munka és hobbi célra kell (ok. a Hobbi célhoz a DAZ Studio, sőt a Carrara is hozzá tartozik), hanem játék is kell. És nem kell rá túl sűrűn költeni.

A konzolra ráment a szokott konzol ár, nextgennél ugye a magasabb. Ellenben a Gold kapcsán, a játékokba beépített licence díjakban az ember kifizet az ember többet is, mint amiből egy második PCt vehet. Pedig nem veszek sok konzolos játékot.

A PC erősebb, több játék van rá, jobb játékok, sok játék azon a jobb, olcsóbb...

A konzol kapcsán a fő érték: Kinect.

zsírvezér 2015.03.17. 19:39:17

@Laci1982: Arra a fejre szerelhető szarról beszélsz amiről a Sony ha jól emlékszem kilencven óta vekeng ?
Mondjuk ha akkora sikere lesz, szerintem a "sőralátét" gyártók is elindítják a saját head-mounted technológiájukat. Szóval idegen klasszikust idézve:" hiába oly önhitten büszkék a technológiai szörnyszülöttükre. Egy bolygó elpusztítása eltörpül amellett, amire a mindenható Erő képes!"
:)

BitPork 2015.03.17. 19:46:39

Nem gondolom hogy egy jól használható PC ára annyira elszállt lenne. Dobálózik itt mindenki a gamerPC kifejezéssel, de fingja nincs hogy a másiknak mire kell és mi. Nem, nem kell 1 millós pc hogy játszani lehessen rajta. Nem nem kell minden évben új alkatrész hozzá. Még akkor sem ha játszani akar az ember. ( Ha mindig kimaxolva akar játszani, akkor igen, de Isten bocsá', akkor a konzol körte a pc meg alma, mert előbbit nem lehet napra készen tartani úgy, hogy felvegye a versenyt a pc-vel. Csak nézzétek meg tetszőleges játékok képeit. )
És akkor még nem beszéltünk arról, hogy igen is használhatatlan a konzol abban a pillanatban, hogy szöveget kell szerkeszteni, képet-videót kell vágni, statikai emulációt kell készíteni, de csak hogy egyszerűt említsek, bankolni, pdf-t nyomtatni ( miegymást ) hol lehet konzolon?
A konzol céleszköz ( abból is az elfogadható fajta ), míg a pc egy generálisan használható eszköz. És mint ilyen jobb.

tavolirokon2 2015.03.17. 19:55:10

Najo, asszem ezt tultargyaltuk.

De lehet-e baratsag fiu es lany kozott?
Tovabba vi vagy emacs?
A wc papir kifele vagy befele logjon?

zsírvezér 2015.03.17. 20:05:20

@tavolirokon2:
De lehet-e baratsag fiu es lany kozott?
Persze csak többet fognak dugni mint két heteró barát :)

Tovabba vi vagy emacs?
Notepad++

A wc papir kifele vagy befele logjon?
Kifele, hiszen ha az első törlés után szaros lesz a kezed, a befelé logó papír tépéséhez szükségszerüen szart kensz a falra :D

Szívesen segítek ha van még kérdés :)

videki gyerek 2015.03.17. 20:36:36

A pc -vel az a problema, hogy lassan mar nem jelennek meg ra programok, csak ezek a buzi interneten keresztul jatszhato szarsagok.

Sword 2015.03.17. 20:46:58

8 éves gépem van, egy fillért nem költöttem rá, nem is megy rajta szinte semmi :D
Hülyeség ez a fejlesztgetés. 2-3 év alatt nem avul el, tehát nem is költ rá senki. Mire elavulna, addigra nem lehet alkatrészenként cserélni, mert az egész platform elavult. Új alaplap kell, bele új CPU, új RAM...Egyefene, akkor nyögjünk össze még egy "kevés" pénzt és van egy vatta új gép. Megint elszórtunk egy halom lóvét.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2015.03.17. 21:02:36

Tudom, hogy az indexes kommentelők tévedhetetlen mindent tudók, akik sosem tévednek, mint maga a szent tudomány, de azért érdekelne, hogy akik arról prédikálnak, hogy ők 10 éve vettek olyan PCt, amin a mai játékok is max.-on futnak, azok pontosan milyen gépet is vettek?

redriot77 2015.03.17. 21:50:00

Én elvagyok az ezeréves PC / X360 kombóval. Pécén többnyire stratégiákkal vagy kisebb indie-játékokkal játszom. Most pl. az egyik kedvencem a Xenonauts, egy jóféle kis X-Com remake - nincs csili-vili grafika, gyönyörűen elmegy a kotvány gépemen is - mégis kiváló szórakozás. Vagy ott a Panzer Corps, ami gyakorlatilag Panzer General II nagyfelbontásban, új pályákkal. Újraélem a gyerekkorom. :)

Konzolon pedig autóverseny, zombivadászat, satöbbi. Itt sem hajkurászom a legújabb címeket: az előző generációs konzol előnye hogy csillió játék van már rá, és ami érdekelt a régi klasszikusok közül azt XboX Live Goldon keresztül vagy ingyen vagy jelentős kedvezménnyel beszerezhettem. (Múlt héten az Assassin's Creed I-II-III, Brotherhood, Revelations ilyen 500-1200 forintos árakon ment pl.)

1-2 év múlva talán az új Xboxra is megjelenik már annyi program hogy érdemes legyen váltani. Addigra a mostaniak már akciósak lesznek, és maga a konzol is olcsóbb lesz. Addig meg elvagyok a jó öreg 360-assal. :) Nincs az megírva sehol, hogy muszáj a legújabb játékokkal játszani.

bandee81 2015.03.17. 22:12:42

Már vagy 10 éve laptopot használok - ennek az az egyszerű oka, hogy kevesebb helyet használ, ölembe vehető, szemben egy asztali géppel.
Régen mindig gamer laptopom volt, de baromira idegesített, hogy a brutál videókártya+proc miatt
1. hangos volt a gép (ventilátor zaj)
2. melegedett, tehát mégse lehetett ölbe venni :-D
3. pár évente le kellett cserélni
Aztán 4 éve úgy hozta a sors, h vettünk egy Xbox360-at, Kinect-el.
Na azóta nincs szükség gamer laptopra, tehát ölbe is vehető :-)
1. Drága a játék? Egy éves live tagságért (10-12E ft)havonta 2 játékot ingyen kapsz
2. Rengeteg akció van az Xbox Marketplace-en, legutoljára NFS-t vettem 1200 ft-ért, Hupikék Törpikéket meg 500-ért, jelzem mindkettő min. HD felbontású, de a kicsit drágább NFS Full HD lett volna :-)
3. Kinect. Könnyedén tud játszani a 3 éves lányom is a kinect-el, vélhetően még a mozgását is fejleszti (de legalábbis bénább biztos nem lesz, ellentétben azzal, ha vki a monitor előtt ül és püföli a billentyűzetet)
4. Múltkor az Assasins Creed Black Flag ingyen letölthető volt, ami ráadásul magyar feliratos...
Nyilván, ehhez kicsit az is kell, h ne legyen "Nekem mindig kell a legújabb játék" fetisizmusod, de sztem ez igaz a PC-re is, hacsak nem költesz rá folyamatosan egy tonna pénzt.
Ezt a "én 5-6 éve nem költöttem a PC-re és mégis megy rajta minden játék full grafikán" dumát meg hagyjuk már...javaslom akkor menj át a haverodhoz, akinek újabb hardvere van, na akkor fogod meglátni a kettő PC közti különbséget.
Illetve, ahogy már más is leírta - bekapcsolod, és élvezed :-) még a konzolhoz sem kell odamenni, bekapcsolod a joyt, az meg bekapcsolja a gépet...biztos velem van a baj, de sztem igen, ez is előny :-)
És mindezt abból a fotelből, vagy abból a kanapéból, amelyikből szeretnéd.

Helyszíni zsemle 2015.03.17. 22:27:27

@wmiki: Ez hogy a regi pc-ken mennek a jatekok, ez igaz is meg nem is.
6 eves gepem van, annak idejen csucs konfig volt. 4.2 Ghz-es i5-s proci, 8 Gb ram.
Es ha a videokartya nem avult volna el es futatna a directx 11-es jatekokat, akkor a mai napig lehetne vele jatszani alap beallitasokon.

Scagnetti 2015.03.17. 22:37:13

Kinek milyen igényei vannak. Akinek elég a konzolokra megjelenő játékok választéka, és nem is használja másra a gépet, csak játékra, annak az is megteszi.

Nekem csakis PC. Szeretem a stratégiai játékokat, FPS-eket szerintem csak egér-billentyűzet kombóval lehet játszani, és persze még sok másra is használom a gépet. Sosem volt konzolom, és nem is hiszem, hogy valaha lesz.

bandee81 2015.03.17. 23:22:55

FPS-t csak PC-n??? :-)
Nyilván azért olyan kelendő a COD összes része x360-on :-)
Stratégiai játék....hát igen, ott nyerő az egér a PC-n. Bár konzolon még nem próbáltam Heroes of Might and Magic jellegű játékot...
Én is PC-vel játszottam régebben, de pár éve rádöbbentem...ha játszani akarsz, konzol a nyerő...
De ez nyilván rókafogta csuka :-)

Bellagio 2015.03.17. 23:55:43

2x GTX980 4K TV-n.

Mi az a konzol?

Exploiter 2015.03.18. 07:31:51

@bandee81:
Az, hogy kelendő, nem jelenti azt, hogy élvezni tudja aki pc-n kezdte.

Én is akartam már többször is konzolt venni, de nem volt értelme, az elmúlt évben vettem 5 játékot, abból mind az 5 pc only.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2015.03.18. 08:46:20

vi vagy emacs? whehehe mcedit a király

amúgy egyik sem kell, ott a tablet játszani meg az amigám

wolves84lb 2015.03.18. 09:30:57

@hillman.:
"10éves a processzorom és a legujabb játékok futnak. mit futnak? élvezhetöen játszhatoak."

Ne haragudj, de ezen röhögnöm kell...ha azt mondod, pl az AC Unity egyáltalán elindul rajta, teljesen nyilvánvaló, hogy hazudsz.

Aston Kanál 2015.03.18. 09:31:52

Ezen kar vitatkozni. Aki leginkabb jatszani akar, nagy esellyel konzolt vesz. Persze ez fugg attol is, milyen jellegu jatekokat kedvel az illeto. Ahogy mar irtak, RTS-t pl. kifejezetten szar konzolon jatszani. Ezert ritka is, mint a feher hollo. Aki masra is hasznalna a berendezest, az pc-t vesz. Bizonyos funkciokat nem kepes ellatni a konzol. Ha van keret, nem kell a kompromisszum, es lehet venni mindkettot.
Csak, mert Tekken vagy Halo nincs pc-re, emulatoron meg bena :). Probaltam.

wolves84lb 2015.03.18. 09:36:31

@Bellagio: mennyibe is kerül mindez az apróság? meg a körítése? hány konzolt tudsz abból venni? lol...

hillman. 2015.03.18. 09:41:47

@bandee81: ki beszélt full grafikárol? egy stratégiai játéknál max annyi történik a jobb grafikai beállitástol, hogy kisebbek lesznek az ikonok; és vissza is veszem a grafikát, hogy jol olvashato legyen a szöveg mérete.
a stratégiáknál a grafikát lehet az égig tolni, mert attol nem lassul. a körváltás az ami lassu lesz.

a hülyék(meg a gazdagok) veszik egyben a pc-t. egy halom alkatrészt kell venni. 20perc összepattintgatni és 1 nap a telepitésekre, cserébe kb a felébe kerül a bolti konfiguráciokhoz képest. ez legalább annyira játék, mint lenyomni egy pályát. (a most 640be kerülö csucs konfigot 250böl szereled össze.)
10éve is 200körül volt egy jo gép és manapság is, csak a 200 már kevesebb pénz . mivel nem csak játékra hanem munkára is használhato igy ez nem pénz érte.
5évre számolva havi 3333ft. 10 évre meg 1500. szoval megéri nagy gépet csinálni.

Roltii 2015.03.18. 09:44:31

Ez a HW dolog kicsit túl van pörgetve, ki nem szarja le, hogy hány CPU meg GPU dolgozik mennyi RAMmal, vagy hogy mi a felbontás. Jó legyen a játék és kész. Emellett nem baj ha szép, de manapság sok játék inkább szép mint jó (vagy új). Nekem ebből az okból kifolyólag Wii meg Wii U van otthon, ezeken legalább kapsz valami extrát.
Ezen kívül flight simezni szoktam, de azt megoldom hatalmas épített szimulátoron (highfly).

Amúgy meg mindenki olyan konzolt/PC-t vegyen amit akar, és utána úgyis azt fogja tartani a legjobb megoldásnak;)

Roltii 2015.03.18. 09:47:02

@hillman.: PC-t összerakni nem olyan könnyű. Nem csak arról van szó, hogy hogyan kell összerakni, mert abba sok bonyolultság nincs, kb mindent oda dugsz teszel, ahová lehet;)
Viszont ami sokkal nehezebb ügy, hogy milyen hardver elemeket vásárolsz, és szépen fognak-e együtt muzsikálni vagy lesznek érthetetlen gondok. Na ez az, ami már elég sok időt/utána járást igényel, és ez az amit kész PC vásárlásával megspórolhatsz.
(kb mint a nyaralás, utazási iroda összerakja neked, megkapod készen, de persze ennek ára van, a legtöbbször külön-külön megvéve az elemeket olcsóbban jösz ki, csak lehet, hogy lesz valami bukó benne amit nem látsz előre..)

wolves84lb 2015.03.18. 09:51:16

Japán vagy német? iPhone vagy Galaxy? iOS vagy Android? Ugyanezek a kérdések...

Nyilván kinek mire kell, mire fogja használni, mik az igényei.

Nekem van egy 10 éves PS3-am (előtte volt PS2 is), egy 1,5 éves i7-es laptopom, meg a cégemnél összesen vagy 14 PC, amiből a felét alig egy éve raktam össze (van 8 magos AMD is, meg 4790K-s i7-is).

Mindegyiken szoktam játszani is, bár a PS-en már ritkán, inkább a blue-ray miatt használom.

A konzol abban jó, amire kitalálták:
- bekapcsolod, és játszol...a 100+ collos TV-den, fullHD-ban. Kényelmesen, fotelból, ágyból, ugrálva...ahogy akarsz.
- nem kell értened hozzá...nem kell upgrade-elni...nem kell installálgatni (jó, ezt manapság már kell, de az "ok" meg "cancel"-en kívül nem sok minden van)
- aki szerint a PC előnye az "olcsó" játék, az beszéljen már az xbox-osokkal...a bátyámnak van vagy 300 játéka, és egy forintot nem költött rá, csak amennyiért az üres dvd-t vette. De hasonló dolog van a PS-re is. Más kérdés, hogy nekem mind a 2 PS gyári maradt, annyira nem vagyok játék-buzi...így is heteket tudtam elbaxni a GranTurismo aktuális részére :D

PC, laptop:
- itt kb akkora a különbség, mint a PC-konzol oldalon...aki igazán játszani akar, asztali gépet használ. Pont. Egy igazi gamer-nek nem szempont, hogy hordozható legyen a gép, ezért egy gamer-laptop árából inkább épít egy brutál gamer-PC-t. Amivel meg már semelyik konzol sem versenyezhet erőben - kérdés, kiadja-e ezt. A PC-ket általában asztalon, monitorral használja az ember. Ott valóban nagyon jó a kép, éles, szinte vág. De tedd ki egy rendes méretű TV-re, és mindjárt más a helyzet.
- PC másra is használható: sztem ez nem indok, vagy érv semmire. Hiszen ezzel tisztában van mindenki, aki konzolt vesz. Vagyis ez egyáltalán nem szempont, nem befolyásol semmit.
- nálam egy új gép kb 250k-ban van most, és ez messze közép-átlag, a processzort kivéve. Ennyiből vehetek PS4-et és xboxOne-t is :)

A megoldás sztem is: mindkettő, vagy mindhárom. :)

wolves84lb 2015.03.18. 09:54:12

@Roltii: "Viszont ami sokkal nehezebb ügy, hogy milyen hardver elemeket vásárolsz, és szépen fognak-e együtt muzsikálni vagy lesznek érthetetlen gondok. Na ez az, ami már elég sok időt/utána járást igényel,"

Ebben egyetértek...hiába a jó vasak, ha nincsenek kihasználva. De a tunning meg nem egyszerű, arról nem beszélve, hogy komoly teljesítmény-növekedés sosincs ingyen (hűtés...).

randomuser1 2015.03.18. 09:57:14

egyértelmű, a konzolvarezhoz elengedhetetlen a pécé, de a pécévarezhoz nem köll konzol!

Lord Viktor 2015.03.18. 10:08:53

Mindkettő, de inkább konzol.
Egy konzol élettartama kb. 6-7 év, és ezalatt ugyanolyan marad a hardver, amely biztosítja, hogy nem kell tuningolni, bővíteni, költeni rá. Viszont a fejlődés hiánya nem róható fel, ugyanis az idő múltával ismerik ki egyre jobban a fejlesztők, hogyan lehet még jobb és szebb grafikát rátenni ugyanarra a konzolra. Simán megfigyelhető például egy 5 éves és egy 1-2 éves PS3 játék grafikája közti különbség.
Az viszont igaz, hogy PC-n könnyebb FPS ill. stratégiai játékot tolni, amihez jobban passzol az egér+billentyűzet kombó. És tény, ha a konzol-exkluzív játékok PC-re is megjelennének, felhúzná a PC-t ebben az összehasonlításban. :)

Lord Viktor 2015.03.18. 10:09:28

@Emmanuel Goldstein: Nem az volt a kérdés, min warezolsz, hanem hogy min játszol. ;)

BitPork 2015.03.18. 10:21:57

@Lord Viktor: de ha ide keverik hogy ingyijé van gamma... nem mellesleg a fentebb emlegetett megpöckölöm a kontrollert és az bekapcsol mindent már elég régen megy PC-s vonalon is ( OSX,linux de még a sz@ros windóz is tuggya ) arról nem is beszélve hogy a gép telepítése sem tart egy napig, sebességére panasz meg nem lehet ssd és trillió gigbájt ramok korában.
A konzol causal, a pc kocka. Ez van.

hillman. 2015.03.18. 10:27:43

@wolves84lb: má mé hazudnék.
"Nyilván kinek mire kell, mire fogja használni, mik az igényei."
stratégiákban utazom és nem máriozok. a jedi 2 volt az utolso mászkálos játék amire kiváncsi voltam.
i7-es már 8éve kaphato.
valoban az AC Unity nem futna, de fel se merült, még kiprobálás szinten sem. most már én is gépcserére készülök, de ami érdekel az még mind elfut.

Roltii : megnézed mi van a bolti konfigban. felirod és megveszed. kezdöknek ez is járhato ut.
nagykeres beszerzés is tovább csökkenti az árat. lassan 20 éve csak nagykerböl vásárolom a lomot.

Captain Simple 2015.03.18. 10:49:54

Nagyon egyszerű.
Konzol: Gyerekeknek, gyerekes szülőknek, casual gémereknek akik nem akarnak szarakodni, csak leülni és játszani.
PC: Kompetitív pléjereknek és azoknak akik nem csak játékra használnák az eszközt.

És most jelentkezzen az, akinek van konzolja, de nincs PC-je vagy laptopja. Na ezért faszság a kérdés.

wolves84lb 2015.03.18. 11:02:32

@hillman.: akkor legközelebb fogalmazz úgy, hogy az általad preferált legújabb játékok, amik főként stratégiaiak, vagyis nincs borzalmas gépigényük, elfutnak.
A böngészős játékok a laptopomon is elfutnak, de ha igaziból egy újabb játékkal akarsz játszani ÚGY, ahogy azt a megálmodói megtervezték, akkor felejtős, és marad a bika, 200k feletti asztali gép. (bika...hát ja...mikor van videokari 1M felett is :D)

wolves84lb 2015.03.18. 11:06:08

@hillman.: ja, meg még annyit, hogy a 8 éves i7-es meg az 1 éves i7-es között fényévnyi különbség van. (nekem van egy 6 éves, meg 3db 1 évnél fiatalabb)

skaven 2015.03.18. 11:14:23

xbox 360 2006-ota van gyk, a ps3-ra meg mondjuk ra hogy 2007. szerintem meg most is siman erdemes lehet ezeket venni, tippre az aruk sem veszes. (kb 70k HUF-ert be lehet azert szerezni vmi ujabb jatekkal egyutt) ezeken klasszikus cimeket, regebbi nagy jatekokat mar fillerekert hozzadvagnak leven hogy kifuto platformok. mas is irta mar, a gold elofizuval (amit ha egy evre kifizetsz akkor kb semmibe sem kerul havi szinten) ott van ket ingyen jatek xboxra pl. mindennel egyutt 100-120k HUF-bol eveken kereszul eljatszogathatsz gyakorlatilag merthogy jo sokaig fog tartani mire az osszes ilyen jatekot vegigtolod.
fogalmam sincs a magyar arakrol, de PC-re 50 font korul van itt egy uj jatek. ehhez kepest pl xbox one-ra a halo bundle ami 4 full jatek mindenestul 45 font. de pl egy Limbo ugyanugy 8 font mint a steamen. Ori and the blind forest 16 font. persze egy COD siman 55 font, a Destiny meg tobb, szoval teny hogy vannak dragabb cimek. 1-2 ev mulva ezek is olcsobbak lesznek. :) az uj konzolokra jelenleg a regebbi nagy jatekok nem elerhetoek, teny hogy ez zavaro tud lenni.
a konzollal kapsz egy bluray lejatszot is, amit igy mar nem kell kulon megvenni. ha nincs is nagyon kihasznalva, azert a regi dvd-ket meg mindig le lehet vele tolni. :)
nalam regebben PC-re 200k HUF volt mindig az iranyar. hogy egy ilyen cucc nem tart ki 7-8 evig, az tuti. es akkor a jatekokat meg mindig meg kell ra venni.
persze, lehet mondani hogy PCn mast is lehet csinalni, de azert lassuk be, az emberek nagy resze kb netezesre meg skype-ra hasznalja a gepet, szovegszerkesztes, tablazatok, stb nem igazan jatszanak. ezeket raadasul egy tableten is meg lehet csinalni altalaban. az az 5%-a a felhasznaloknak akiknek meg tobbre van szuksege, az vesz egy normalisabb gepet es kesz.

amugy pl xbox one-t is lattam most akciosan 280 fontert amihez volt jatek meg adtak hozza meg egy 20 font erteku kodot amit bevalthatsz jatekhoz. szoval arban nem nagyon tud versenyezni a PC a konzollal.

randomuser1 2015.03.18. 11:29:11

@Captain Simple: és szép csendben tegye le a kezét, akinek nem gamer pc-je van :)

Captain Simple 2015.03.18. 13:23:13

@Emmanuel Goldstein: Nem igazán értelek, nyilván akinek van konzolja az nem tart fent kifejezetten "gémer PC"-t (1-2 freaket leszámítva).

@bandee81: Igen, kompetitív FPS-t, csak PC-n. Nem véletlenül játszik külön a PC-s és a konzolos szcéna. Nem is tudom van e olyan játék amiben jobb eredményt lehet elérni konzolon, mint PC-n. Max. valami autós játékot tudok elképzelni, de azt is nehezen.

randomuser1 2015.03.18. 13:52:44

@Captain Simple: mert itt szembeállításról van szó, nem az, hogy mit mire használunk... a gamer pc-t lehet összehasonlítani a konzollal, a sima lapin nem fut el modern játék, tehát lényegtelen, van-e a konzol mellett a háztartásban mezei pc, hisz nem helyettesíti az előbbit.

Captain Simple 2015.03.18. 15:32:43

TL;DR;

@Emmanuel Goldstein: Abban azért remélem egyetértünk, hogy olyan szinten egyéni preferenciákra épül a választás, hogy nettó hülyeség összehasonlítani a kettőt.

Saját szempontjaim alapján egyből betámadhatnám a konzolos kortesbeszédet kezdve azzal, hogy egy "gémer PC" előnyeit nem csak a játékokban élvezed, hanem akkor is amikor 28 tab van megnyitva 3 böngészőben akkor a 29. jutyúb videó is úgy fog megnyílni, mint az első. Ha nem farokméregetős high-end pc-t építesz, hanem az optimális ár/érték arányra törekszel, azon is elfutnak a játékok csak mondjuk 500 fps helyett 400-al és elég akkor cserélgetni, amikor új konzol jelenik meg, stb., stb...

Ugyanakkor aki otthon már nem akar melóval foglalkozni, csak behuppanni a TV elé, betenni egy lemezt és gondtalanul játszani amíg hagyják, annak valóban hülyeség "gémer PC"-re költenie.

(ez a gémer PC is... ha az irodai gépembe betolnék egy combosabb VGA-t máris gémer PC-m lenne vagy fontos a világító alienfej gépház plexivel meg karácsonyfaizzókkal? )

randomuser1 2015.03.18. 15:47:28

@Captain Simple: abszolúte egyetértünk, sőt, tul.képp az egész blog kizárólag a tldr-re épül :)
ellenben a céges gépedben valszleg nem lesz hétszázötvenwattos táp ami kihajtja a videót meg különben is, a termelt hőt a hergya i3-as stock hűtője nem képes elszállítani, különben is befullad a mATX házban, szal, nem, sose lesz belőle gamer rig, és az utolsó csepp a pohárban, az alaplap színeivel harmonizáló sárkánymintás hűtöfelülettel szerelt ramok hiánya!

Captain Simple 2015.03.18. 15:55:21

@Emmanuel Goldstein: Örülök, így már nyugodtan repülök tovább a következő blogra :)

skaven 2015.03.18. 16:30:00

@Emmanuel Goldstein: errol jut eszembe megegy szempont amit egyebkent nem szoktak emlegetni nagyon:
lecsereltuk otthon a ket gepet (mindkettoben 750-es tap volt mindenfele cuccokkal) ket 21.5-os imacre es az energiafogyasztas durvan visszaesett. nyilvanvaloan ezen meg igy sem sporolunk eszmeletlen nagy osszeget havonta, de azert jo erzes. :) egy konzol+teve kombo is kevesebbet fogyaszt mint a PC+monitor.

hillman. 2015.03.18. 16:52:29

télen a pc-t meg lehet forditani és fujja a lábamra a meleget.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2015.03.19. 06:31:00

Az vot már hogy a nagy otromba zajos pc a buziknak való? De a konzol is :)

Hodor Hodor 2015.04.14. 12:14:46

Pc rengetegen tört játékokon nyomják,és csalnak az online játékokban.
Persze a sok egybites tönkrevágja a konzolját is,de legalább csalni nem tudnak.

dagatt83 2016.10.05. 17:19:25

Attól függ ki mire használja de játékra a konzol.De ha szeret tízezreket kiadni egy jó gépért akkor a pc.
süti beállítások módosítása