Melyik a legjobb magyar élelmiszerlánc?
2015. február 26. írta: Despota

Melyik a legjobb magyar élelmiszerlánc?

vasarnap_zarva.jpg

A közelgő vasárnapi zárva tartás adta az ötletet, hogy megszavaztassuk és rangsoroljuk a Magyarországon működő szuper/hipermarketeket. Eszünkben sincs politikával foglalkozni, arra akadnak nálunk rátermettebb és alkalmasabb személyek is, mi csupán szeretnénk kideríteni, melyik magyar tulajdonú élelmiszerlánc a legnépszerűbb a vásárlók körében. Habár sokszor esik szó ezekről a cégekről negatív kontextusban, a legtöbben mégis be-betérünk az üzleteikbe és náluk költjük el nehezen szerzett forintjainkat. A három legnagyobb hazai irányítással működő cég, vagyis a CBA, a Coop és a Reál közül választhatjátok ki a végső győztest. Hogy mi alapján határoztok, az természetesen teljes egészében rátok van bízva, legyen szó az áruk minőségéről, az árakról, vagy akár az üzletek kínálatáról. Ezúttal is csak egy győztest hirdetünk és a döntés most is a Ti kezetekben van!

Van egy ötleted, vagy írnál egy cikket nekünk? A nagydontes@gmail.com címen elérsz minket!

CBA

5_o_cba-2-pz.jpg

A CBA a legjelentősebb magyar kiskereskedelmi üzletláncok egyike, fő profilja az élelmiszerek és egyszerűbb háztartási cikkek árusítása. A CBA hálózata 1100 CBA logós kiskereskedelmi egységből, 2000 (régiós raktárakból kiszolgált) csatolt kiskereskedelmi egységből és 45 nagykereskedelmi egységből áll. 2006-ban a franchise hálózat teljes bruttó árbevétele meghaladta az 538,5 milliárd forintot. Abban az évben több mint 40 új kiskereskedelmi egységet nyitottak, a legnagyobbat, a második hipermarketet, Budapesten, a Gyömrői úton.

1992-ben tíz magánkereskedő tizenhét élelmiszerüzletéből alakult meg. Először csak a fővárosban nyíltak CBA-üzletek, a vidéki terjeszkedést néhány évvel később kezdték meg.1998-ra a fővároson kívül működtetett üzletek száma meghaladta az összes CBA-bolt 80 százalékát. Ezután alakították ki a regionális központokat, mert a nagy távolságok miatt nehézkessé vált az irányítás. 2005-ben elkészült az Alsónémedi Logisztikai Központ, mellyel az üzletlánc képessé vált a választék további bővítésére és a boltok a kiépített számítógépes hálózaton keresztül tudják leadni a rendeléseiket. Ebben az esztendőben a CBA franchise-rendszerré alakult át

Az üzletlánc 2000-ben felvette a kapcsolatot a német EDEKA Kereskedelmi Szövetséggel, mely jelentősen segítette a nemzetközi terjeszkedésben. A bolthálózat 2001-től folyamatosan kilenc európai ország élelmiszerkereskedő nemzeti csoportjaival társulási kapcsolatra lépett, amelynek eredménye, hogy ma Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Lengyelországban, Litvániában, Romániában, Szerbiában, Montenegróban, Szlovákiában és Szlovéniában egyre több üzlet várja a vásárlókat, melynek száma megközelíti a négyezret.

A CBA rengeteg sajátmárkás termékkel rendelkezik, a túrós derelyétől az ecetig szinte mindent forgalmaznak, még CBA fültisztítót is vehetünk náluk.

Coop

resized_650x433_coop_uj.jpg

A Coop Magyarország legnagyobb lefedettséggel rendelkező, hazai élelmiszerlánca. A jelmondata ("A jó szomszéd") kifejezi a hálózat legfontosabb ismérvét: a Coop szinte mindenütt jelen van. Elkötelezett a magyar kereskedelmi kultúra színvonalának fejlesztése mellett, különösen a személyes eladás és a vásárlás kulturált körülményeinek biztosításával. Több mint 1650 településen, 3000 üzlet várja a vásárlókat. Naponta mintegy másfél millió ember fordul meg a különböző bolttípusokban. A falvakban a lélekszámhoz igazodó kisboltok jelentik a lakosságnak a mindennapi élethez szükséges élelmiszer és vegyi áru beszerzési lehetőséget, a községekben és városokban nagyobb alapterületű üzletek versenyeznek a multinacionális láncokkal.

A vállalat története 40-50 évre tekint vissza. Alapításakor, 1995-ben 619 üzlet tartozott a Coop-csoporthoz, 1999-ben háromszor ennyi bolt volt az üzletlánc tagja. 2000-ben a Coop elindította a szlovák és a cseh hálózatát. A cég birtokába 2012-ben 1200-1300 üzlet tartozhat, a boltfejlesztések elindultak.  A Coop-üzletlánc a szövetkezeti alapokból építkező Coop Gazdasági Csoport része, amely sokkal bővebb tevékenységi körrel rendelkezik, tagjainak köre 700 kereskedelmi kis- és középvállalkozás, melybe beletartozik az élelmiszer kis- és nagykereskedelem, ruházati kis- és nagykereskedelem, iparcikk kis- és nagykereskedelem, ipari, illetve egyéb tevékenység. A Coop-csoport mintegy 32 000 embert foglalkoztat, ezzel a létszámmal az egyik legnagyobb kistelepülési foglalkoztató. A cégcsoport 2011-es árbevétele 510 milliárd forint volt.

A Coop célja a fogyasztók számára megbízható, jó minőségű termékeket jó áron kínálni. Jelenleg a vásárlók 3 termékcsalád 750 féle terméke közül választhatnak, a Coop Jót jó áron, a Coop Prémium, és a Coop Jó nekem minőségi kategóriákban.

Reál

real-uzlet-dekoracio.jpg

A Reál Hungária Élelmiszer Kft. 2001. január elsején kezdte meg működését. Az ország teljes területén folytat élelmiszer és vegyi áru kis- és nagykereskedelmi tevékenységet. Saját tulajdonú üzletek mellett a hálózathoz csatlakozott magánvállalkozások számára kínál versenyképes működési feltételeket.  Alapvetően lakóhely közeli kényelmi boltok alkotják a hálózat döntő többségét. Két üzletláncot üzemeltet, Reál Élelmiszer néven 100 négyzetméter feletti alapterületű, míg ReálPONT néven ennél kisebb eladóterű üzleteket.

A Reál Élelmiszer és ReálPONT üzlethálózat régiós szinten tagvállalatok alá összevontan működik. A régiók lefedik Magyarország teljes területét, így biztosítják vásárlóink számára az elérhetőséget saját településükön, vagy annak közelében.  Jelenleg 610 Reál Élelmiszer és közel 1700 ReálPONT üzletet számol a hálózat. A regionális központok összehangolását budapesti székhelyű központunk látja el.A vállalat 2014-ben megkapta a Bisnode Csoport AA kategóriájú hitelminősítését, amire a hazai vállalatok mindössze 1,75%-a jogosult.

Reál Élelmiszer és ReálPONT üzletekben kapható, Reál néven forgalmazott termékcsalád a Reál sajátmárkája. A Reál sajátmárkás termékek a gyártó márkákkal megegyező minőségű, ám azoknál lényegesen kedvezőbb árú termékek. A Reál üzleteiben a sajátmárkás termékek kiemelt helyet foglalnak el. Mind megjelenésükben egyediek, mind abban, hogy más üzlethálózatok boltjaiban nem vásárolhatók meg ezek a termékek.

A döntés

Forrás: Wikipédia

 

Van egy ötleted, vagy írnál egy cikket nekünk? A nagydontes@gmail.com címen elérsz minket!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr257221129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ügyfélszolgálatos 2015.02.27. 00:21:44

Hát tuti nem a CBA. Koszos, mocskos üzletek, rossz minőségű áru, stb.

Vidéki László 2015.02.27. 00:32:49

Olyan opció miért nincs, hogy egyik se?
Megjegyzem, Spanyolországban néhány évvel ezelőtt bevezették, hogy a parlamenti választásoknál a választható pártok jegyzékén van egy olyan választási lehetőség, hogy "egyik se". Egyáltalán nem hülyeség. Mutatja, hogy a választásra jogosultak igenis elmennek szavazni, csak a kínálattal tele van a tökük. Nálunk sem ártana kipróbálni, persze egyik politikai oldalnak sem érdeke.

Kisamotors 2015.02.27. 01:19:34

Én is itt szavazok, egyik sem!
Még, ha az lett volna a kérdés, hogy melyik a legkevésbé szar akkor is szoros lenne a verseny.

Mercel 2015.02.27. 01:29:36

Sikerült a piac három legratyibb cégét kiválasztani.
Egyik sem.
a CBA konkrétan az utolsó bolt ahova beteszem a lábam.

2015.02.27. 02:03:39

cba egy túlárazott szar, nagy magyarnak mondják magukat de még a sajátmárkás almalevük is szlovák

coop egy igénytelen szar, szerintem nem kapsz franchise jogot ha nem 25 éves repedt cseréppel van lefedve a padló

reál meg egy nemlétező szar, olyan helyeken ahol a madár se jár, és csak meleg kólát árulnak

never again 2015.02.27. 06:03:43

Csatlakozom az előttem szólókhoz. Egyik sem, sajnos. :-/

herut 2015.02.27. 06:05:53

@dumdidum42: Tökéletesen összefoglaltad. Nincs mit hozzátennem.Ezeket akarják ránk kényszeríteni.

panerai 2015.02.27. 06:08:01

Dettó: Egyik sem!
Mi a f@szért kellett csinálni egy ilyen szavazást? Legjobb!? Bruhha. Legszarabbak

VegaLife 2015.02.27. 06:12:54

Ha csak lehet, egyiket sem választom, így nem szavazok. Ha lenne egy olyan gomb, hogy "Egyik sem jobb a másiknál", azt választanám.

Hidasy Eleonora 2015.02.27. 06:32:01

miért ebből a háromból kell választanunk? Három másik sokkal jobbat is tudok mondani.

E.T.A. 2015.02.27. 06:44:53

egyik sem, ezek közül mind selejt...

funfun 2015.02.27. 06:45:50

Szerintem is a 4. opció a nyerő: egyik sem. Zsúfolt kis üzletek, árak nem az árun, hanem egy tömbben a vitrinen (VITRIN!) a szalámis pultnál, vagy a tejes részen. Konkrét élményem egy reálban: az eladó felmosott, majd utána KÉZMOSÁS NÉLKÜL odajött szalámit szelni. Mikor szóltam, hogy mosson kezet, nagyon megsértődött.

sErnyő 2015.02.27. 06:47:23

Egyik sem, mert...........................................................................................

TheRminator 2015.02.27. 07:03:46

@herut: Nem értem. Ki és hogy akarja rádkényszeríteni? Fegyvert fognak rád? Vagy lecsuknak, ha elmész az Aldiba? Csak ezekben lehet forintért fizetni majd?
Magyarázd meg légyszives.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.02.27. 07:43:52

Egyikben sem igazán vásárolok, így nem tudom.

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2015.02.27. 07:47:31

Egyik sem.
Mindegyik - bár máshogyan, de - egyformán rossz.
Szívesen egyikbe sem megyek be, csak ha nagyon muszáj, mert más nincs a közelben.

Void Bunkoid 2015.02.27. 07:50:52

@TheRminator: fegyvert nem fognak, de - mint látható - fokozatosan hoznak olyan intézkedéseket, amik végett előbb-utóbb az úgynevezett "sátáni multik" helyzete ellehetetlenedik, és szépen kivonulnak innen a picsába. Utána meg kb ez a három marad, egyszerűen nem lesz más választásod.

Na, valahogy így.

Amikor meg így lekorlátoznak, hogy választhatsz a szar meg a szarabb közül, az csak akkor lesz "jó", ha teljesen megszüntetik a lehetőségét is, hogy te tudj arról, hogy van valóban jó is (lásd Észak-Korea).

Ha még éltél abban a bizonyos átkosban kisebb gyerekként és nyaraltál a Balatonon, akkor valószínűleg te is megcsodáltad az ott nyaraló nyugatnémetek audijait meg mercijeit (de még az aljábbak opeljeit is), és neked is befészkelte magát a fejedbe, hogy hú de jó lenne egy ilyen.

De nem lehetett olyat venni, választhattál a Trabant meg a Wartburg közül, arra is négy-öt évet várva.

Szeretnél megint ilyen világot?

tonyk 2015.02.27. 08:09:38

B+! Tegyetek már ki egy "Egyik sem" opciót is!

Életemben 2x voltam CBA-ban, mindkettő alkalommal büdös húst kaptam. Részemről itt vége a történetnek. Egyszer jártam Reálban, Olyan koszos, szutykos üzletet még nem láttam. Coop nincs a környékemben ezért lehúzni nem akarom, de megcsömörlöttem a fenti három alkalom után ezekből a Szittya Magyar láncokból.

James Miller 2015.02.27. 08:29:54

Egyik sem. Inkább csütörtökön összeírom mi kell a hétvégére, pénteken elgurulunk az Auchanba vagy Tescoba és megvesszük ami kell hétfőig.

CBA - drága, kevés a választék
COOP - viccnek is rossz, kevés a választék, nyugdíjas, szívességet teszünk a világnak, hogy itt vagyunk eladók
REÁL - most komolyan, olyan még van? Azt hittem régen tönkrementek vagy ilyesmi.

4. opcióra szavaznék: természetesen egyiket sem választanám.

Józsi01 2015.02.27. 08:30:20

Annyira tetszik ez a sok "magyar" kommentelő. Mindegyik a Tuskó, Ócsan és az összes külföldi szart majmolja.

Kritizálni mindegyik tud, de jobbító javító tevékenység egyik sem tud. GRATULA!!!

TommyGun77 2015.02.27. 08:38:35

Benem teszem a labám egyikbe sem. Nem vagyokt tesco vagy ósán rajongó de azért nem egy szinvonal a kettő, nem állítom hogy a teszi egy 5 csillagos hotel ezekhez képest de hogy a CBA akinek ilyen rohadt rengeteg üzlete van mitől drágább mint minden más? Az Aldinál/penny áraihoz képest PL vicc amit művelnek, de a reaál se a coop se arról híres hogy versenyképes áraik lennének, nem értem a külföldi láncok miért olcsóbbak...

TommyGun77 2015.02.27. 08:40:35

@Józsi01: MIlyen jobbító tevékenységre gondolsz pajtás? Mit kéne ezen javítanom nekem? Az van hogy ugyanazt megkapom a külföldi láncban is és olcsóbban, akkor hova megyek vásárolni? Vettél már húst a CBAban? Akkor kívánom neked hogy azt edd, nálunk az ócsánban gyönyörű húsokat árulnak, a hentes haverom is meg szokta dícsérni, akkor miről beszélünk?

balogh_gabor 2015.02.27. 08:58:31

@Józsi01: Rosszul látod.. Talán a fenti háromnak kéne kapcsolni, hogy verseny van és abban az győz, aki jobb. Nem teszek szívességet nekik, hogy ott hagyom a pénzem, ha szart árulnak koszos boltokban.
De nem ezen változtatnak, hanem jogilag ellehetetlenítik a jobb boltokat. Gratulálok a turbómagyar módihoz..

♔bаtyu♔ 2015.02.27. 09:01:22

A múltkor rohadt almát sikerült csomagoltan venni a Spar-ban, nyilván nem egyszeri eset, de mégsem jellemző, hogy a Sparban csak rohadt almát árulnak, ahogy az Index gusztustalan CBA kampánya sugallta a CBA-k esetében. (A CBA valószínűleg nem hajlandó semmilyen index reklámra).

Ezek tipikusan azok a helyek, ahol az adott üzlet dönti el, annak minőségét. Nálunk régebben volt egy kis alapterületű CBA, nagyon régi üzlet, a kádár rendszerben is közért volt. Az alapból gagyi volt, hiszen kicsi alapterülete. Ez bezárt. Nem messze nyílt egy új CBA, ami viszont vagy hat éve a környék magasan legjobb üzlete. Nem is nyílt a közelében egyetlen közért sem. Hozzánk közelebb is nyílt most egy, az is egész jó, általában tele is van.

Coop is volt a közelünkben, hát nem volt egy nagy szám. Be is zárt, pedig ott volt alapterület. Ugyanakkor vidéken egész jó boltjaikat láttam.

Ilyen közepes méretű üzleteknél az üzletvezetőn, a környék összetételén nagyon sok múlik. Ez a CBA-k ra különösen jellemző, ezekből látni nagyon jót és nagyon gagyit.

protézisesh 2015.02.27. 09:04:07

szakadjon rám az a coop/reál/cba, amelyikbe beteszem a lábam, egy kalap szar mindegyik.

lac666 2015.02.27. 09:05:41

Egyik sem! Szándékosan nem vásárolok egyikben sem!

♔bаtyu♔ 2015.02.27. 09:08:17

@bege: Azért az elég nyilvánvaló, hogy húst és efféléket csak nagyon megbízható és tuti helyeken érdemes venni. Ez nálam a piac, de lehet akár egy közért is, ha jó. Zöldség-gyümölcs értelemszerűen szezonjában a piac.

Az összes olyat viszont, ami más természetű azért kell magyar tulajdonú helyeken venni, mert a tulajdonososok magyarok. Persze aki bérből és fizetésből él, az annyira nem látja át miért, mert kirúgását nem biztos, hogy összekapcsolja azzal, hogy kicsi a kereslet, de aki vállalkozó, annak evidens. Én pld. nagyon ügyelek arra, hogy mindenből magyart vegyek, mert én is vállalkozó vagyok és azt gondolom, hogy ha elkezdek külföldit vásárolni, akkor egy magyar elől veszem el a lehetőséget. (Dolgozó és/vagy tulajdonos, illetve a családja).

Engem amúgy az sem érdekel, ha egy egy termék drágább, hiszen ismerem a multik árpolitikáját, az olcsó tejfölt másban te hatszor kompenzálod.

James Miller 2015.02.27. 09:08:49

@♔bаtyu♔: "ahogy az Index gusztustalan CBA kampánya sugallta a CBA-k esetében"

Nem az volt a gond, hogy van rohadt alma a CBA-ban. Van az mindenhol, persze. A CBA-ban viszont konkrétan azt árulták külön kóddal stb. Azért nem ugyan az a kettő.

ledo76 2015.02.27. 09:16:58

@Józsi01: Józsikám te sz...ni jársz ide? Olyan egyedül vagy a véleményeddel mint az ujjam. Tudod az úgy működik, hogy a szolgáltató igyekszik, mert szeretné, hogy bejöjjenek a vásárlók...

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.02.27. 09:17:52

Nagy általánosságban egyik szarabb és drágább, mint a másik.
Egyéb eltérést vásárlóként nem látok. Ha tehetem, máshova megyek.

Jozeph Pelikahn 2015.02.27. 09:23:20

Drága retek mind a három, csak akkor megyek be ha visznek!

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.02.27. 09:24:08

@TheRminator: lehet, hogy egy fideszes baromnak ez nem tűnik fel, de az elvtársaid mindent megtesznek, hogy az összes többi boltot tönkretegyék.

♔bаtyu♔ 2015.02.27. 09:24:25

@James Miller: Ahogy a Sparban is. Szépen becsomagolva ahogy kell. Ez semmit nem jelent azon kívül, hogy senki nem figyelt oda. Az alma nyilván nem rohadtan érkezett, csak basztak rá az eladók. Ez azonban üzlet és nem CBA specifikus.

Amúgy régebben az ilyen árukkal azt csinálták, hogy az ilyet beledolgozták a gyümölcssalátába. (közértvezető volt a barátnőm). Nem CBA!

Void Bunkoid 2015.02.27. 09:24:51

@Józsi01: annak idején Sztálin is valami ilyesmire hivatkozott, amikor az oroszok nyafogtak, hogy éheznek meg fáznak - hogy mindenki csak panaszkodik, de senki nem áll elő valami javító javaslattal.

Nos, megsúgom, ha én VEZETŐ vagyok (azaz a népem bízik bennem, hogy én olyan okos vagyok, hogy majd én jobbá teszem az életüket), de a népem hülye, vagy tehetetlen, az még nem jogosít fel arra, hogy én is hülye és tehetetlen legyek.

drover(fanyul társa) 2015.02.27. 09:25:21

Tehát választani kéne a fos, a szar meg a kaka között. ( A sorrend szándékos.)
Nos akkor - ...Lidl meg a Tecsó. meg még egyszer a Lidl. Így megvan a három...

Void Bunkoid 2015.02.27. 09:26:12

@mizie: "Groby"

Nem különösebben nagy megoldás - el kell keserítselek az információval, de az ország lakosságának több mint 80 százaléka nem Budapesten lakik.

TheRminator 2015.02.27. 09:27:31

@Void Bunkoid: És ezt te el is hiszed? Én pl húst hentesnél, kenyeret pékségben, zöldséget, tésztát, gyümölcsöt, tejet stb. piacon, vegyi cikkeket Rossmann, DM-ben, ruhát pedig ruhaboltokban, cipőt is cipőboltban veszek. Nincs szükségem sem erre a háromra, sem a többire. Eddig is elvoltam nélkülük.

Gyűrött Papír 2015.02.27. 09:27:42

Ezekben a láncokban megállt az idő. Mintha a nők a pult mögött egyik epizódjába csöppennék bele, ha kényszerűségből nyáron bemegyek a Balaton parton.

TheRminator 2015.02.27. 09:29:13

@pythonozok: Nekem nincsenek elvtársaim, nem játszik szerepet az életemben a politika, mint neked. Mindössze nem járok multiba, diszkontba is csak ritkán. Előző hozzászólásomban leírtam hogy vásárolok. Nem hat meg semmiféle multi halála.

♔bаtyu♔ 2015.02.27. 09:30:33

Épp most olvasom, hogy egy angol nőt a bevándorolt néger szomszédai állandóan zaklatnak, az ablakait beverik, az ajtaját összefirkálják, odaszarnak.

Dehogy is rasszisták, csak éppen felírták neki, hogy takarodjon mert ez Afrika.

Pedig lehet, hogy ez a nő (elég ostoba módon), de támogatta a bevándorlást.

Gyűrött Papír 2015.02.27. 09:30:58

@Józsi01: Majd ha megfizetnek drága barátom. Mert joggal kérdezhetném meg, hogy ott nincs piackutatás, nincs vásárlói elégedettség mérés!?
Nincs, mert kozmetikázandó eredmény jönne ki. :)

Ja, még én erőlködjek, hogy nekik jobb legyen. Akkor miért én vagyok a hibás, ahol oda megyek, ahol a pénzemért legalább egy kicsit megdolgoznak?

♔bаtyu♔ 2015.02.27. 09:31:08

@♔bаtyu♔: Hoppá, ezt nem ide akartam:)

igazi hős 2015.02.27. 09:38:17

Lehet, hogy én járok rossza helyeken, de ha bringázás közben valami kis helyen bemegyünk egy Coop vagy Real boltba, akkor szinte biztos, hogy valószínűleg mindent kapunk amit szeretnénk, de minimális a választék és magasak az árak. A CBA-t inkább nem is minősítem: magyar üzletlánc svájci cégekkel, igazi hungarikum. Hoppá, nem is hungarikum, a görögök nálunk is több adót csalnak, látszik is az eredmény.

Naki vagyok kerdojel 2015.02.27. 09:41:09

Fostalicska mind. Kerülendő. "Csak végszükség esetére" felirat indokolt lenne mindegyik bejáratára.

2015.02.27. 09:42:26

Ez a szavazás kisétretiesen hasonlít egy másikra:

o MSZP
o Fidesz
o Jobbik

Muhaha

Naki vagyok kerdojel 2015.02.27. 09:42:29

Egy kis indoklás: drága, koszos és büdös mind. Még nem találkoztam kivétellel. Pusztulásra érett.

Mortanius 2015.02.27. 09:51:16

Semelyik! Egyik rosszabb, mint a másik! Drága, nincs választék, rohadt zöldség-gyümölcs, zsíros húsok. Kiszolgálásról nem is beszélve.

Void Bunkoid 2015.02.27. 09:54:54

@TheRminator: amit említettél, az pont az, ami miatt az emberek amúgy kedvelik a hipermarketeket. Nem is konkrétan az olcsóságuk miatt (mert nem mindig azok), nem is annyira a prémium minőségű termékeik miatt (mert nem azok), viszont azt nagyon, hogy az összes általad felsorolt cucc egyetlen helyen van - ezért is hívják őket "bevásárlóközpontnak" - máris nem tart egy ilyen "vegyük meg a hozzávalókat az ebédhez" egy fél napig, hanem mondjuk, ha ügyesen és célirányosan vásárol az ember, egy fél óráig.

Persze lehet játszani hatvanas éveket 2015-ben, csak nem sok értelme van.
Attól még, hogy nem tetszik, a világ igenis változott, meg felgyorsult, meg konkrétan kétszer annyian vagyunk a világon, mint a hatvanas években de egy nap még mindig csak 24 órából áll, meg blablabla.

Void Bunkoid 2015.02.27. 09:56:28

@Void Bunkoid: a túlnépesedés amúgy az egyik legfőbb ok. Ha most így globális jelleggel visszatérnénk a második világháború előtti termelési-gazdasági modellekhez, a világ lakosságának a kétharmada egyszerűen éhenhalna.

daito 2015.02.27. 10:02:46

Nem árt picit árnyalni.
Egyrészt, ezek 2 szempont miatt térnek el az idehaza lévő külföldiektől:
- magyarok
- nem saját tulajdonú üzletek (legalábbis egy részük), hanem alvállalkozó cégek, vállalkozók lépnek be a franchise-ba.

Az a tévedés, hogy itt magyar-nem magyar dologba megy bele a vita sokszor; nem abba kellene. Én pl. messziről, magasról lesz.r.m, hogy magyar, vagy külföldi tulajdonban van a végén az üzlet; hanem az vezérel, hogy meg akarok venni valamit. Ezek után vezérel az, hogy nem 3x árat fizessek, meg az sem rossz, ha az üzlet nem hányás.
El tudom viselni a rossz körülményeket, voltam már román boltban az isten háta mögött, vagy arab akármiben a sivatag közepén; azok azért némiképp több kívánnivalót hagynak maguk után, mint a mucsaröcsögei Coop bolt, szombat 11-kor. Ergo, ha épp Mucsaröcsögén szeretnék egy üveg kólát vételezni, akkor pont meg fog felelni a helyi Coop.

Alapvetően az a gondja sokaknak (és nekem is), hogy már pár éve van idehaza néhány lánc, amelyik a fent nevezett magyaroknál:
- olcsóbban
- tisztábban
- megbízhatóbban
működik. Ha csak egyik lenne igaz a fentiek közül, akkor működne esetleg az, hogy "de ez magyar"; de a hazafias érzelmeim nem olyan fejlettek, mint egyes jobboldali kommentelőké.
Szerintem az emberek többségének nem az Auchan, nem a Tesco jön be, sőt, még talán a Spar sem. Auchan, Tesco jóval kevesebb helyen van; Spar meg néha a legdrágább idehaza, és végletek cége: vannak osztrák szintű boltjai, meg lepukkant raktár-lerakat boltjai, ahol épp a kést nem állítják az ember hátába.
Ezeknek a magyar üzleteknek az igazi versenytársai a Lidl és Aldi üzletek. Egyrészt sok helyen vannak üzleteik, másrészt versenyképesek az áraik, harmadrészt megbízható ÉS állandó (!) minőséget képesek biztosítani.
Valamint van egy bomba kombó: minden üzletükben az adott termék ugyanannyiba kerül; ergo tök mindegy, hogy a banános ásványvizet valamelyik pesti vagy paksi vagy pécsi üzletükben veszed: ugyanannyiba kerül. Két egymástól 100m-re lévő CBA-ban tök más árak vannak, mert csak a logójuk azonos, valójában más üzemelteti őket, sőt, lehet, hogy a kínálat csak 60%-ban egyezik.
Lidl-Aldinál nincs náluk nagy választék (de egy csomó mindenből nem is kell ám), viszont elég ritka az, hogy lejárt szavatosságú terméket vegyél náluk. (Nekem még nem jött össze, egyszer, egy jeges teájuk volt megbuggyanva, de nem hinném, hogy ez a bolt hibája lett volna.)
S mivel relatíve kevés fajta árujuk van: ezért jóval gyorsabbak a kasszánál, ezért van, hogy egy Auchanban, Sparban 2x annyi időt vár az ember a kasszánál, meg nem bombáznak a hü(lye)ségkártyájukkal, kuponjaikkal. Meg a kasszásaik 98%-ban tisztában vannak a termékekkel, nem futsz bele kínos hülyeségekbe: ez mi, miért nem mérette le, nem is ennyi az ára, nincs bent a rendszerben, mi a kódja. (Jó, néha van ilyen, de inkább csak az időszakos termékeknél.)

Ha a fenti 3-ból kell választanom, akkor
1. CBA
Egyik az, hogy ez van a legtöbb helyen, főleg a fővárosban, jó pár helyen megkerülhetetlenek, mert mondjuk 2km-t kellene menni egy kóláért. Másik az, hogy azért nekik tényleg van pár üzletük, ami jó vagy nem vállalhatatlan, pl. a Corvinban lévő egész jó, de van még pár. És van olyan saját márkás cuccuk, ami rendben van, és náluk azért találkoztam elég sok normális dolgozóval. De jó pár üzletükbe max Hicks-szel a hátam mögött és egy lángszóróval mennék be. Az, hogy a boltban odatolták nekem a saját vezérük spamjét, hogy "Csakis egy a király" - azért meg lóf.sz.
2. Coop
Ide már inkább csak szükségből megyek be, főleg vidéken; bár nekik is van 1-2 üzletük, ami rendben van. Saját márkás cuccaikat már kerülöm, ilyen felvágott-péksütemény-kóla szinten elmegy. Dizájn borzasztóan gyenge, de még elviselhető. Dolgozók mentalitása - hát a tipikus magyar bót, általában.
3. Reál
Ott kezdem, hogy már ránézésre rosszul vagyok tőlük; kb. 90-es években lehetett menő ez a dizájnnak nevezett valami, hogy telibe színezzük a kirakatot, meg képpel töltjük ki. Bevallom elég kevés boltjukba megyek be, mert már alapból csak akkor állok meg náluk, ha tudom, hogy nincs más a környéken, vagy nem ismerem a környéket és nincs kedvem/időm másik üzletet keresgélni.
Ahol voltam, az a 80-90-es évekből itt maradt, ótvar ABC feeling és mentalitás.

Utóbbi két fajta bolt előnye, hogy a boltjuk a helyi élet és információáramlás egyik központja, náluk lehet minden zaftos helyi ügyet megtudni. Valószínűleg a henteseiket még a III/3 képezte ki anno.

inebhedj - szerintem 2015.02.27. 10:16:32

A környéken a Real a legnagyobb (kb. Tesco / Auchan méret).

Meg az egyik legjobb. Persze néhány termék máshol olcsóbb, de választék és árak tekintetében többnyire a Real vezet (elég komolyan).

(Futottak még: Auchan, CBA, Coop, Lidl, Tesco, Peny, Spar)

Buncog 2015.02.27. 10:36:19

A CBA pultosok olyanok, mint a sittről kiengedett aljanép.

Brix 2015.02.27. 10:41:14

A Coop-ba, vagy a Reálba bemegyünk, hogy támogassuk a hazai munkahelyek megmaradását. A Coopban néha még elég jó árakat is adnak bizonyos magyar termékekre. A CBA-ba nem megyünk be , mert nem támogatjuk a tulajdonosok luxusautó és jacht vásárlását.

ewqcska 2015.02.27. 11:12:06

A GRoby nem magyar?

Alick 2015.02.27. 11:15:34

@Brix: "A CBA-ba nem megyünk be , mert nem támogatjuk a tulajdonosok luxusautó és jacht vásárlását."

Akkor lánc-multi vonatkozásában talán csak az IKEA jöhet szóba, viszonylag puritán módon élő tulajdonosával. :)

Alick 2015.02.27. 11:16:54

A CBA Plus, ahová gyakran járok, mert a szomszédban van, minőségre jó, tiszta, bár nem kifejezetten olcsó.

protézisesh 2015.02.27. 11:17:57

@♔bаtyu♔: "Az összes olyat viszont, ami más természetű azért kell magyar tulajdonú helyeken venni, mert a tulajdonososok magyarok."

Mondj EGYETLEN olyan terméket, ahol:
- van a külföldi (akár kínai, akár Ny-Európai) terméknek azonos minőségű magyar versenytársa
- ez kapható is az "általános" üzletben.

Élelmiszerben gyakorlatilag vagy mész egyenként a kis manufaktúrák termékei után, vagy valamelyik nemzetközi lánc Mo-on gyártott termékét veszed meg. Sajnos szar a magyar sajt, szar a magyar szalámi, szar a legtöbb tejtermék, a pékáruk nagy része kritikán aluli. (vérmérséklettől függően) persze lehet hőbörögni, demermagyar, csak menj be egy Billába Burgenlandban, vagy egy tetszőleges francia szupermarketbe (vagy akár egy brit teszkóba!) és konkrétan lefosod a bokádat, hogy milyen minőségi termékekkel etetik az ottaniakat ugyanezek a "gonoszmultik"

Mellesleg a "gonoszmulti" az, aki MINDEN járulékot befizet, annyit dolgoztat, amennyire be vagy jelentve, megkapod a pótlékod, szabadságod, táppénzed, stb., ami a legtöbb turulmagyar vállalkozásról nem igazán mondható el... :(

És ha olvastad ezt vastagbor.atlatszo.hu/2015/02/25/megsem-lesz-100-os-a-vasarnapi-berpotlek-sot-potlek-sem/

akkor tudhatod, hogy ezek a NER-görények elintézték, hogy az eddigi 50% vasárnapi pótlék helyett nemhogy 100% pótlék nem lesz, de SEMMILYEN pótlék nem fog járni.

Szóval én TUTI hogy nagy ívben elkerülök minden ilyent, mert semmilyen érv nem szól az mellett, hogy azt a magyart támogassam, aki csak "valahol" bekapcsolódik a rendszerbe. Ez persze nem ugyanaz, mint a maszek hentes/pék, vagy a valódi őstermelő a piacon. De nem a 200 m2-es standon narancsot-banánt őstermelői igazolvánnyal áruló zőccséges...

Szelid sunmalac 2015.02.27. 11:21:45

Engem inkabb az erdekel, hogy mi hatarozza meg, hogy "magyar" egy uzletlanc. A dolgozok es azok csaladjai magyarok-e? Azok a Lidl, Auchan, Aldi, Tesconal is azok. Magyaroknak adnak munkat. A beszallitok magyarok-e? Az a tobbinel is, illetve ha megforditom, akkor a CBA, Coop, Realnal is vannak kulfoldiek is. Az aruk szarmazasi helye? Mindegyiknel vegyes, a Tesco az egyik legnagyobb hazai felvasarlo, a CBA-nal tobbsegben vannak a valojaban kulfoldi termekek. Hogy hol fizet adot? A Tesco es tobbiek nem keveset fizetnek az allamkasszaba, a CBA offshore ceg, meg csak nem is itthon adozik.
Szoval mitol is magyar a magyar? Mert a kormany azt mondja? Vagy a tulajdonosi hatter miatt? A Tesconal tudjuk kik a tulajdonosok, a CBA-knal meg azt sem.

Szelid sunmalac 2015.02.27. 11:24:32

Mar csak azert is furcsa ez, mert az expotunk donto hanyadat ugyebar az Audi/Suzuki/Mercedes gyarak adjak. Erdekes modon azok a "mi autonk", a "magyar" TT stb. jelzovel futnak.

Fhmen 2015.02.27. 11:37:20

@♔bаtyu♔: még ezeket is képes vagy védeni te szarházi? Na jól van. Egy CBA-ban lesz a meleg szar kitaposva belőled.

Burpi Turpi 2015.02.27. 11:41:16

az összes az utolsó nálam. CBA iszonyat elszállt,a többiben meg olyan kínálat van,hogy kijövök inkább üres kézzel...( a héten is voltam egy Tápióakaárhol egy coop Supermarketben..... jájj egy kifli + sportszelettel jöttem ki....)

protézisesh 2015.02.27. 11:42:11

neverending story:

velvet.hu/budapestma/2015/02/27/peneszes_eper_a_cba-ban/

volt alma, banán, körte, narancs, most az eper van soron...
vegyétek bátran, narancsbirkák.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.27. 12:27:45

Választék szempontjából legjobb a CBA, legrosszabb a Coop.

Árban a CBA a legdrágább.

Egyebekben azonos a 3.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.27. 12:28:53

@Vidéki László:

Oroszországban évekig volt ilyen opció. Azért szüntették meg, mert kiderült semmi értelme.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.27. 12:37:16

@Szelid sunmalac:

Jogilag mindegyik cég magyar.

Általában a tulajdonosi háttér alapján szokták mondani, hogy milyen. Minden államnak előnyösebb, ha belföldi magánszemélyek uralják a gazdaságot.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.27. 12:43:45

1997-2006 között egy Pest megyei faluban laktam, párezer fős lakossággal.

Volt egy darab Coop üzlet iszonyú szegény választékkal. S számtalan mikrobolt, olyan 30-40 nm-es alapterülettel.

Általában vagy elmentünk valamelyik hipermarketbe 30 km-re vagy a szomszéd városba 10 km-re.

Amikor 2002-ben megnyílt a helyszínen egy új CBA, az alapvetően megváltoztatta a helyzetet. Már helyben lehetett vásárolni.

ljubityel 2015.02.27. 15:42:58

A Kárpát utcai CBA-ban nagyjából ugyanaz a személyzet, mint előzőleg amikor még Profi volt. Ugyan olyan kosz van, ugyanúgy csalnak. Kiraknak egy-egy terméknek becsali akciós árat, majd a pénztárnál derül ki, hogy sokkal több. Akkor persze eljátszák az ártatlant.
A közeli Aldi és bármelyik Lidl veri ezeket a koszfészkeket. Mindkettőben vannak olcsó, megbízható minőségű termékek, és jó akciók. Ezen kívül nekem ott a Lehel piac, és egy-két kínai, vietnámi drogéria, ahol 15-20%-kal olcsóbban megkapom a mosószereket, csokikat, kozmetikumokat, szemes kávét.

Szelid sunmalac 2015.02.27. 16:10:38

@maxval bircaman szerkesztő: Jogilag baszki a Lidl es Aldi is magyar te szerencsetlen. Vagy gondolod, hogy nem kft.-kent hanem GmbH-kent vannak it bejegyezve?

Szelid sunmalac 2015.02.27. 16:11:50

@maxval bircaman szerkesztő: Aztan egy offshore hatteru cegtulajdonsorol hogyan mondod meg, hogy ki az? A CBA-rol honnan tudod kik a vlaodi tulajdonosok? Mendemondakbol?

Void Bunkoid 2015.02.27. 16:43:00

@TommyGun77: valószínleg azért, mert a legtöbb multicéget alapvetően gazdag emberek alapítják, jelentős tőkével indulva, valamint részvénytársaság jelleggel, tehát egy rakás ember beleadja a pénzét, amivel sok helyen, kisebb haszonkulccsal de jelentős forgalmú és bevételű bolthálózatot alakítanak ki.

A magyar élelmiszerboltok nagy része franchise jellegű, tehát mindössze az arculatot, cégműködést adják, de a legtöbb része kicsi magánvállalkozás, ahol a tulaj legtöbbször az életét pakolja bele - és feltett szándéka, hogy expanzió nélkül is egy-két éven belül vissza akarja hozni a befektetett pénzét - a tipikus magyar hozzáállás szerint, így aztán az árai magasak, az alkalmazottai rendkívül alacsonyan fizetettek (ennek következtében a munkához való hozzáállásuk is olyan, amilyen, innen a sok koszos, igénytelen kisbolt), de a lényeg mindig ugyanaz, a tulajdonos úr az első évi zárás után meg szeretné venni az A osztályú mercit, mert ő cégtulajdonos és úr.

De ezzel amúgy nincs is baj, én mindig nevettem az ilyen "szabadság-egyenlőség-testvériség" eszméken - főleg, ha szegény emberek próbálnak ezzel kampányolni. Az emberek soha a büdös életben nem akartak/akarnak "egyenlők" lenni. Gazdagok, urak akarnak lenni.
Mi sem bizonyítja jobban, mint bármilyen kommunista rendszer megalakulása, ahol az akkori elnyomott, ellenálló meg ellenzéki munkás, paraszt meg polgári származású emberkék mihelyst hatalmat kapnak a kezükbe, és jól elzavarják vagy kinyírják az egykori uralkodó osztályt, egyből urakként kezdenek viselkedni, és nem dolgoznak többé, valamint kastélyokban tivornyáznak meg vadászni járnak, vagy esetenként Gucci táskákkal flangálnak.

PONT ezt szeretné az egyszeri Józsi is, amikor szegény szülei meghalnak, és az örökségből boltot nyit.

_B_ 2015.02.27. 18:09:50

egyik sem.

A gonosz multik (Spar, Aldi, Lidl)
- olcsóbbak,
- több bennük a valóban magyar termék
- tisztábbak
- modernebbek
- jobb a kiszolgálás
- van választék
- nem romlott a hús
- van normális zöldség és gyümölcs is
- van friss pékáru délután is

Ha valami sürgősen kell késő este, akkor inkább a sarki no-name kisboltba ugrok le, mint a három hazaáruló-üzletlánc valamelyikébe

Boros Attiláné 2015.02.27. 21:41:41

SZIASZTOK.ÉN A COOPNÁL DOLGOZOM ÉS SÉRTŐ HOGY MOCSKOSNAK TALÁLJÁTOK,EL LEHET JÖNNI MISKOLCRA A VÖRÖSMARTY ÜZLETBE ÉS KÖRÜLLEHET NÉZNI,MERT VAN VÁLESZTÉK BŐVEN,ÉS TISZTASÁG,KEDVES KISZOLGÁLÁS,HA VALAMIT NEM KAPSZ MEG ÉS JELZED FELÉNK RÖVID IDŐN BELÜL BIZTOS HOGY OTT LESZ A POLCON,LEHET HOGY NEM NAGY LÉTSZÁMMAL DOLGOZUNK DE MINDENT MEGTESZÜNK HOGY MINDENKI MEGKAPJA AMIT SZERETNE,SOK VÁSÁRLO SZERET HOZZÁNK JÖNNI MERT MI FRISSEN SZELJÜK A FELVÁGOTTAKAT,MINDEN NAP FRISS HÚST HOZNAK.dOLGOZTAM MÁS HELYEN AHOL ELŐRE FEL VOLT MINDEN SZELETELVE ÉS AMI NEM FOGYOTT EL AZT MÁSNAP UGYAN UGY KIRAKTÁK A PULTBA ELADÁSRA,ÉS OTT VOLT SALÁTA BÁR AHOL A ROSSZ ZÖLDSÉGET,GYÜMÖLCSÖT ÚJRA HASZNOSÍTOTTÁK.TUDJÁTOK SOK EMBERREL TALÁLKOZOK NAPI SZINTEN ÉS NEM MINDIG KÖNNYŰ ESETEK,DE HA CSAK EGY KICSIT IS BELEGONDOLTOK HOGY A PULT MÁSIK OLDALÁN IS EMBEREK DOLGOZNAK NEM PEDIG GÉPEK AKKOR SOK MINDEN EGYSZERÜBB LENNE.MERT MI IS EMBEREK VAGYUNK,SOKSZOR TARTANÉK NYÍLT NAPOT HOGY A SOK KÉTELKEDŐ AKIK ÚGY GONDOLJÁK HOGY MILYEN KÖNNYŰ NEKÜNK KIPROBÁLJANAK EGY NAPOT ÉS GARANTÁLOM HOGY MÁSKÉPP LÁTNÁK AZ EGÉSZET UTÁNNA

mizie 2015.02.27. 23:27:30

@Void Bunkoid: Sosem érdkelelt a lakosságnak az a része :(

Gyűrött Papír 2015.02.28. 13:39:51

@Boros Attiláné: Tisztelem, hogy névvel (gondolom ez az igazi neve :) és csak e miatt regisztrált.
Ilyenkor nem konkrétan egy bolt a hunyó, hanem a lánc általános megítélése ilyen. Ez ellen csak Ön nem tehet. Elhiszem, hogy Ön és munkatársai (főleg ha idősebb korosztály) tisztességgel próbálja végezni a munkáját és a környék megelégedettségére végzi munkáját. Ez üdítő kivétel lehet.

(Általánosságban mondom, hogy ha csak nagybetűkkel ír, azt kiabálásnak veszik a neten, ha csak nem direkt ez volt a célja :) )

Boros Attiláné 2015.03.02. 20:54:21

@Gyűrött Papír: Köszönöm a hozzá szolást,ez az igazi nevem.Tudom hogy az üzletláncot nézikilyenkor az emberek,engem csak az dühített fel hogy nagyon negetívak a hozzá szolok,és hogy nagyon álltalánosítanak,pedig akik ebben a szakmában vagy emberekkel foglalkozo cégnél dolgoznak azoknak nem olyan könnyű a mindenapi meló,sok mindent el kell viselni,mosolyogva kedvesen.Nagyon kevés olyan ember van ebben a rohano világban aki még emberszámba veszi a másikat,sok kicsi apróság csodákra képpes és mindenki napját jókedvűvé teszi.Sajnos arrol nem a dolgozó tehet ha nincs felujítva az üzlet vagy ha a gépek nem elég modernek.Mi vegyes korosztály vagyunk a kollégáimmal,de mindent elkövetünk hogy mindenki jó érzéssel távozzon tőlünk.A nagybetűvel valo írás nem volt szándékos.Köszönöm az észrevételeket.Szép estét kívánok

Void Bunkoid 2015.03.05. 10:44:02

@mizie: attól még mindig nem valid a javasolt alternatívád :)
süti beállítások módosítása