Melyik a legjobb „nextgen” konzol?
2015. február 05. írta: Despota

Melyik a legjobb „nextgen” konzol?

what-is-the-best-console-for-kids.jpg

 Tudjuk, hogy már a címben feltett kérdés sem pontos, hiszen a nemrég még következő generációsként emlegetett játékmasinák már több, mint 1 esztendeje (a WII U már több, mint 2) itt vannak velünk, ráadásul kihagytuk a PC-t a mai versenyből, amivel szintén nem leszünk kimondottan népszerűek. Ennek ellenére szeretnénk, ha mégis eldöntenétek, vajon a WII U, az Xbox One, vagy a Playstation 4 a konzolok királya. Nem lesz könnyű dolgotok, annyit már most elárulhatunk!

Van egy ötleted, vagy írnál egy cikket nekünk? A nagydontes@gmail.com címen elérsz minket!

WII U

A Nintendo legújabb konzolja ki gondolná, már nem is olyan új, 2012 november 30-án jelent meg Európában, így Magyarországon is, két héttel a Japán premiert követően. A 126 éves Nintendo 1977 óta gyárt konzolokat, vagyis saját megfogalmazásuk szerint inkább játék rendszereket. Color Tv Game, NES, SNES , N64, Gamecube és az Oculus Rift elődje, a Virtual Boy is az ő nevükhöz fűződik és persze a több, mint 100 milliós eladást produkáló Nintendo Wii. Sikerekben és kudarcokban sem volt hiány a kiotói cégnél az eltelt évtizedek során, de a Nintendo mindig kitalált valami újat, valami különlegeset, ami fenekestül felforgatta a videojáték világot.

nintendo-wii-u-alapgep-deluxe-zombi-u-kiadas-fekete-szinben-nintendoland-jatekkal-pro-kontrollerel--wiiu-28303.jpg

A Wii U sem a bivalyerős hardveres felszereltséggel akarja meghódítani a játékosok szívét, hiszen a teljesítménye nagyjából a Playstation 3 és az Xbox360 szintjéhez közelít, amely valljuk be, nem tűnik éppen időtállónak. Ennek ellenére a rajongók megkapnak mindent, amit megszoktak a kedvencüktől, sőt, talán még többet is. Itt van mindjárt a "nagy újdonság", a gamepad, amely nem más, mint egy egész jó kis tablet gombokkal és ravaszokkal. Habár elég ormótlannak tűnik, igen kényelmes és nagyon jól használható, egyáltalán nem fárasztó a használata, még több órás nyomkodást követően sem. Valahol puszta kiegészítő szerepet tölt be, máshol teljes értékű játékok épülnek rá, bizonyos esetekben pedig a multiplayert teszi színesebbé. Természetesen a játékfejlesztőkön múlik majd, hogy mit hoznak ki belőle.

 

Maga a gép kicsi, csinos és kényelmesen elhelyezhető bármely polcon. Meglepően csendes, csupán akkor ad ki hangot, ha lemezt helyezünk bele. A játékokat 1080p felbontással futtatja,akadásnak, vagy szaggatásnak nyoma sincsen. Sajnos a multiplatform játékok terén kifejezetten szegényes a kínálat, de az exkluzív címek miatt mindenképpen megéri beszerezni egyet, még akkor is, ha már rengetegen próbálták temetni a gépet. A Wii U olyan játékélményt kínál, amely egyetlen másik platformon sem elérhető.

A három versenyzőnk közül a Wii U a legolcsóbb, a Basic pakkot egy játékkal már 68.990 forintért elhozhatjuk.

Xbox One

Hangzatos ígéretek, hatalmas botrányok és meghökkentő pálfordulások övezték a Microsoft nyolcadik generációs videojáték-konzoljának megjelenését, amely 2014 szeptember 9-én, közel egy éves várakozás után hivatalosan is megjelent Magyarországon. Az MS évek óta egyre kevésbé szeretné, ha "kizárólag játékkonzolként" gondolnánk az Xboxra, minden erejükkel arra törekednek, hogy az Xbox One a nappalink legfontosabb részévé váljon, egyfajta multimédiás szórakoztató központként, ami számos más kütyüt feleslegessé tesz. Sajnos ebből mi magyarok vajmi keveset érzékelhetünk, hiszen a legtöbb ezt a célt szolgáló szolgáltatás, mint a HULU és a Netflix nem elérhető kis hazánkban.

131119211946-t-xbox-one-review-00021229-620x348.jpg

Xbox One specifikációk terén meglehetősen erős konzolnak mondható. A ház belsejében egy nyolcmagos x86-x64-es főegység kapott helyet. Az AMD által gyártott chip két Jaguar APU-t foglal magába, melyek egyenként 4-4 magot számlálnak, AMD Radeon típusú grafikus egységgel kiegészítve. Memóriából 8 GB DDR3 RAM található az Xbox One mélyén, ebből 5 GB érhető el a játékoknak. Háttértár gyanánt egy 500 GB-os HDD szolgál, mely nem bővíthető és nem cserélhető. Az Xbox One Blu-ray meghajtót használ. Portok terén egy darab HDMI és három USB 3.0 található a konzolon. A gép beépített wifi érzékelővel rendelkezik. Viszonylag nagy és nehéz gépről beszélünk, aminek tápja ráadásul kívül helyezkedik el. Az XO ámogatja a jelenleg elterjedt Full HD (1920x1080), illetve a jövőben egyre nagyobb teret hódító 4K (3840×2160) szabványt. Az kontroller elődjéhez képest kicsit nagyobb lett, de megszólalásig emlékeztet az Xbox 360 sikeres irányítójára. Kifejezetten kényelmes és strapabíró és már PC-hez is elérhető. Szerencsére nem kötelező, de megvásárolható hozzá az új Kinect szenzor is, amely a kalimpálós kedvű játékosokat ejtheti rabul.

 

Az Xbox One az új funkciók ellenére is leginkább egy játékkonzol és számunkra bizony ez a legfontosabb. Jelenleg összesen több, mint 300 cím elérhető a gépre, ebből 41 exkluzív, köztük olyan jóságok, mint a Forza Motorsport 5, a Rise of Rome, vagy a Sunset Overdrive, de az indie és a multiplatform felhozatalra sem lehet panaszunk és még csak ezután jön majd a java.

Árak tekintetében elég nagy az eltérés és persze függ attól is, melyik csomagot választjuk, netán szeretnénk-e Kinectet is mellé, de azt mondhatjuk, hogy megközelítőleg 128.990 és 159.990 forint közötti összegre kell számítanunk, ha a Microsoft konzolját szeretnénk haza vinni.

Playstation 4

A PS4 a Sony nyolcadik generációs konzolja, amely 2013. november 29-én jelent meg Európában és december 13-án jutott el hozzánk, Magyarországra. A Sony nem próbált mindenféle "felesleges" funkciót belepasszírozni a gépbe, maradt az, aminek a tervezők szánták, vagyis játékkonzolnak, ezzel főként a hardcore játékosokat célozták meg.

playstation-4.jpg

A PS4 specifikációja nagyban hasonlít az Xbox One-éra, igaz, a japán konzol sokak szerint könnyebben programozható. A PS4 lelke egy nyolc processzormagot számláló x86-x64-es AMD APU, mely a Microsoft gépéhez hasonlóan két Jaguar modulból áll (modulonként négy mag), s ezek minimum 1,6 GHz-en működnek (ezt elméletileg emelhetik bizonyos utasítások). Ez eddig erőben megegyezik az Xbox One-nal, a komoly különbség az integrált grafikus vezérlőben rejlik, ami állítólag 50%-kal nagyobb számítási kapacitással rendelkezik, mint a konkurencia megoldása. Memóriából 8 GB-nyi GDDR5-ös RAM található a konzol belsejében (ebből 5,5 GB érhető el a fejlesztők számára), mely 5500 MHz-es frekvencián üzemel és 256 biten csatlakozik a gép lelkéhez. Háttértár gyanánt egy 500 GB-os HDD-t kapunk, mely eltávolítható, cserélhető, bővíthető. A PS4 a PlayStation 3-hoz hasonlóan Blu-ray-lejátszóval érkezik, csatlakozók terén pedig két USB 3.0, egy AUX port (a kamerának), valamint HDMI kimenet és digitális hangkimeneti csatlakozó található rajta. A géphez nem jár külön tápegység, az ugyanis a viszonylag kis méretű (275×53×305 mm / 2,8 kg) házban foglal helyet. A DualShock 4 kontroller továbbviszi az eddigi megszokott hagyományokat, kényelmes és jól használható, legnagyobb újdonsága a beépített ledes állapotjelző, valamint a Share gomb, melyet lenyomva azonnal képeket készíthetünk, vagy 15 perces videót rögzíthetünk a játékainkból és ezeket megoszthatjuk barátainkkal.

 

Játékok és exkluzív címek tekintetében a Sony rajongói sem panaszkodhatnak, összesen 410 különböző stílusú alkotás közül választhatnak. Akad köztük jó néhány AAA cím is, mint az inFamous: Second Son&First Light, Knack, Driveclub, de nemsokára érkeznek a valódi nagyágyúk is, mint a The Order: 1886, a Bloodborne, vagy épp az Uncharted 4: A Thief's End.

A konzol ára felszereltségtől függően 119.990 és 133.990 forint között mozog.

A döntés

Ezúttal sem fogjuk elárulni nektek, melyik konzol mellett tettük le a voksunkat és melyik pihen a tv készülékünk mellett a cikk írásának pillanatában is arra várva, hogy ismét bekapcsoljuk és kellemes órákat töltsünk el előtte a Battlefield Hardline béta változatának nyüstölésével. Az igazság az, hogy mindhárom konzol remek választás, mindegyiket volt szerencsénk kipróbálni, bármelyiket választjátok, egész biztos jól jártok vele. Ne feledjétek, a döntés ismét a Ti kezetekben van!

Források: wikipédia, pcguru.hu

Van egy ötleted, vagy írnál egy cikket nekünk? A nagydontes@gmail.com címen elérsz minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr517143485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sylerolam 2015.02.05. 13:30:24

A szívem vérzik, de Kinect annyira jó, hogy oda ment a voks

Vincenzo6 2015.02.06. 09:54:23

XboXOne > PS4 > PC > PS3 > XboX360 > WiiU > rosszabb PC+egyéb.

AlbaZen 2015.02.06. 10:03:41

A nagy döntés, hogy nincs döntés. :S

Túrós (törölt) 2015.02.06. 10:19:33

@Kabarészínész: Valóban zsír de drága, ráadásul a kiadók a közelmúltban szeretik szívatni a pc-s tábort (lásd: GTA V)

Laci1982 2015.02.06. 10:23:53

ps3.....lol..........egyik sem újított annyit, hogy megérné 130 ezret adni érte.......Ha nem lenne és újat kellene vennem, akkor ps4. Mivel az xbox-ot zsidók csinálják, így az online jácccihoz pengetni kell.........De mivel van ps3, ezért azt még elég nagy luxus 10 százalékos grafika javulás miatt lecserélni.....majd ha 50-60 ezer lesz, meggondolom......

baggins21 2015.02.06. 10:45:52

Szerintem ez úgy derülne ki, ha mindenki játszhatna mindennel és utána véleményt lehetne mondani. Nem csak beböfögnék, hogy a Zixbox szar mer zsidók csinálják, de a PS4-nek tetszik a színe, a Nintendo meg = Mario... Ez így egy nagy hitvita semmi más.

HN0rbert 2015.02.06. 10:50:06

Kis kiegészítés. Az igaz, hogy az Xbox One HDD-je nem cserélhető, de a rendszer tárkapacitása bővíthető bármekkora USB 3.0-s külső tárhellyel, legyen az vinyó, SSD, vagy akár pendrive.

Artorias of the Abyss 2015.02.06. 12:00:25

Nemrég gondolkodtam melyiket vegyem, először a WiiU-val szemeztem, mert olcsó, és egész jó exkluzív címei vannak, de mikor ténylegesen átnéztem a kínálatot rádöbbentem, hogy valójában nincs túl sok jó játék rá. A Mario meg a Zelda játékokra való igényemet kielégíti a sima wii, boltokban a WiiU részleg vagy nem létező, vagy csak 1-2 játék (de mindig ugyanazok). Az irányítója nem tetszik, sokkal jobban szeretem a klasszikus gamepad-et. Viszont ezek után is gondolkodtam rajta, véglegesen akkor tettem le róla mikor kiderült, hogy az új Fatal Frame japán exkluzív marad.
Úgyhogy végül vettem egy Ps4-et, mert egyik XboxOne exkluzív sem érdekel, viszont rengeteg PS exkluzív meg igen (Bloodborne, Persona 5, Infamous, Uncharted 4...)

Feiertag Erik · http://fastfoodcentral.blog.hu 2015.02.06. 12:01:19

PS3. Mert ezekre a konzolokra még alig van valami. Ami van, az meg 80%-ban remastered újra kiadás. Ráadásul már most azt rebesgetik, hogy év végén vagy jövőre jönnek az új verziók. Egyelőre kösznem kategória az összes.

Palladrin 2015.02.06. 15:02:37

PS3. Játékra, BR lemezre, NAS-on tárolt filmek nézéséhez tökéletes. Nem nagyon kell több.

Vincenzo6 2015.02.07. 07:59:13

Jézusom, emberek! Van egy PS3-am, de ma már a legalapabb PC komolyabb teljesítményt nyújt. Ha nem adtak volna ki néhány játékot PS-re, amit PC-re nem, akkor eszem ágában nem lett volna venni. Lehet, hogy nektek normális, hogy Ennyit tölt minden szart, de akkor nincs rendes PC-tek, ha ez nem idegesít. Azt sajnálom, hogy nincs XboX-om is mellé, mert a Halo-t személy szerint nagyon szeretem. Amúgy próbáltam az újakat is. Igen, megvenném őket, de maximum 50 ruppóért. Annyit érne meg nekem. És az XboX-ot venném, az elvakult márkafüggőket egyszerűen soha nem értettem. Azért mondják, hogy jobb a PS, mert az van nékik, és ahhoz vannak szokva. Nevetséges vita. Amerikában meg rekordokat döntött az XboX. Lehet, hogy nektek fura, hogy a szolgáltatást kell fizetni, nem a terméket, de nékik természetes, mert ez a jövő, és emiatt magasabb az életszínvonal, mint nálunk.

Vincenzo6 2015.02.07. 08:01:05

@Feiertag Erik: Menj be a legközelebbi media markt-ba! Ahol én voltam, PS4 játék volt egy fél sornyi, PS3 meg kb. 12 cím.

Feiertag Erik · http://fastfoodcentral.blog.hu 2015.02.07. 08:30:51

@asfaémésanlsanv: Ne egy Media Marktban kirakott készlet alapján mondd meg mennyi játék érhető el. PS3-ra már csak a kora miatt is jóval több, de az új generáció ezt leszámítva sincs sehol másfél év után. Számold meg azon a polcon hány cím van amit nem kaphatsz meg előző generációs gépeken.
A masik hsz-ed is gondold át. Egy 7-8 éves PS3-at ne hasonlíts már egy mai PC-hez, a maga idejében igenis csúcs grafikát tölt ki magából.

Sandokohn - a maláj jiddis 2015.02.07. 11:09:36

A PC minden konzolnáll jobb. Az enyém legalábbis :-)
süti beállítások módosítása