Cristiano Ronaldo, vagy Lionel Messi?
2015. január 29. írta: Despota

Cristiano Ronaldo, vagy Lionel Messi?

 

1379021.jpg

Hosszú évek óta két különleges képességű zseni uralja a világ labdarúgását, akiket azoknak sem kell bemutatnunk, akik amúgy idegenkednek ettől a remek, angol gyökerekkel bíró sporttól. Ezúttal nem Bajner Bálintra és Torghelle Sanyira gondoltunk, bár kétség kívül ők is rendkívüli játékosok és trollbombasztikus szurkolótáborral bírnak, egy későbbi posztban talán majd róluk is megemlékezünk.

Mai versenyzőink együtt 7 Aranylabda és 6 európai Aranycipő birtokosai, ezen kívül szinte minden olyan díjat és trófeát begyűjtöttek már, amelyre lehetősége nyílik egy profi focistának és amelyről a legtöbben még álmodni sem mernek. Nekik minden összejött, híresek, gazdagok, a fél világ a lábaik előtt hever. Akiknek még mindig nem esett volna le a tantusz, azoknak most eláruljuk, a portugál félisten Cristiano Ronaldo és az argentin fenomén, Lionel Messi mai szavazásunk két résztvevője. Lehet őket imádni és gyűlölni, de közömbösnek maradni képtelenség, hiszen a nevük egyet jelent a modern labdarúgással.

Van egy ötleted, vagy írnál egy cikket nekünk? A nagydontes@gmail.com címen elérsz minket!

CR7

Cristiano Ronaldo Dos Santos Aveiro Ronaldo 1985. február 5.-én 10 óra 20 perckor látta meg a napvilágot Funchalban, Madeira szigetén, Portugáliában, egy meglehetősen szegény család negyedik gyermekeként. Szülei nem tervezték, mondhatni, becsúszott. A Ronaldo nevet Ronald Reagan egykori színész és amerikai elnök után kapta, akit a család igen sokra tartott.

A kis C igen szerény körülmények közt nőtt fel, szobáján három testvérével osztozott egy olyan panelházban, amely annyira zsúfolt volt, hogy a mosógépet a tetőn kellett tárolniuk. Édesanyja, Dolores takarítónő volt, édesapja, José pedig kertészként dolgozott. Ronaldo mindössze hároméves volt, amikor megkapta első labdáját, amellyel folyamatosan az udvaron játszott, szinte semmi más nem érdekelte.

20140113cristiano-ronaldo-andorinha-local-football.jpg

Első csapata a CF Andorinha volt, ahová nyolcéves korában került. Itt édesapja afféle mindenesként dolgozott, majd 1995-ben a CD Nacional csapatához szerződött. Miután itt több címet is nyert, háromnapos próbajátékon vehetett részt a nagynevű Sporting CP csapatánál. Könnyedén meggyőzte a klub vezetőit, akik azonnal szerződtették. 15 éves korában azonban beütött a krach, szívritmuszavart állapítottak meg nála, ezért egy ideig úgy tűnt, fel kell hagynia a labdarúgással. A Sporting csapata mindenben támogatta a családot. Kényes lézerműtétre került sor, amely megoldotta a problémát és így végül nem kellett abbahagynia a játékot.

Habár a középiskolát idő előtt befejezte, fejlődése elképesztő ütemben haladt, a klub történetében máig egyedülálló módon ő az, aki egy évadon belül játszott az U16, az U17, az U18 és a B csapatban is. 2001 augusztusában kapta meg első profi szerződését, a fizetése havi 2 ezer euró volt, majd 2002-ben Bölöni László keze alatt a felnőtt csapatban is bemutatkozott.

sporting-ronaldo_196819_sporting_ronaldo_2002_jpg_t_1539922566_w_640_h_360_quality_95_cropto_top.jpg

Egy Manchester United elleni edzőmeccs indította el a világhír és a halhatatlanná válás rögös útján.
2003 májusában a lisszaboni egyesület együttműködési szerződést kötött a Vörös Ördögökkel, akik elfogadták a portugál egyesület meghívását, hogy a Sporting ellenük avassa fel vadonatúj stadionját, az új Alvaladét. A találkozót a Sporting 3-1-re nyerte, a meccs hőse pedig nem más, mint Cristiano Ronaldo volt. Tarthatatlanul futballozott, sorra cselezte ki a manchesteri világsztárokat. Meg is lett a hatása, a hazafelé a repülőn a játékosok könyörögtek Sir Alex Fergusonnak, hogy szerződtesse a fiatal portugál zsenit.

Ronaldo vételára 17,7 millió euró volt, ő lett minden idők legdrágább tinédzsere, aki Angliába szerződött, valamint a manchesteri klub első portugál játékosa. Megörökölte az ikonikus 7-es számú mezt is, amelyet épp akkor hagyott ott a zseniális David Beckham. Igen nagy volt a nyomás Ronaldon, de őt ez cseppet sem nyomasztotta.

cristiano_ronaldo_2434706b.jpg

A Vörös Ördögök 7-ese kivirágzott a Manchesterben eltöltött hat éve során. 196 mérkőzésen 84 találatot szerzett és számos trófea, köztük egy BL serleg begyűjtéséből is alaposan kivette a részét, 2008-ban pedig megnyerte első FIFA Aranylabdáját is, felért a csúcsra. Ám a sikerek mellett kudarcokból és tragédiákból is bőven kijutott Ronaldónak a manchesteri évek alatt, elég csak az elbukott EB döntőre, édesapja halálára, a Ronaldo-Rooney afférra gondolnunk, vagy arra, amikor nemi erőszakkal vádolták, vagy épp Dzsudzsák Balázst is megszégyenítő módon méregdrága sportkocsikat tört össze. Végül a 2009-es vereséggel záruló Bajnokok Ligája döntőt követően elhagyta a Unitedet és rekordot jelentő 94 millió euróért a Real Madridba igazolt.

real_madrid_v_atletico_de_madrid_uefa_champions_9njxa1svvltl.jpg

Ronaldo nem okozott csalódást, mai napig „ipari mennyiségben” termeli a gólokat Madridban. Játéka sokkal  érettebb és kifinomultabb lett, a legtöbb manchesteri rossz szokását hátra hagyta, igazi vezér a pályán, habár néha azért bebizonyosodik, ő is csak ember. Sokszor talán túlságosan is az ő "hangulatától" függ a Real sikere, ha neki gyengébb napja van, az egész csapat visszafogottabb. Idő közben apa lett, összejött, majd pár hete szakított Irina Sejkkel és nem mellesleg nyert 2 Király-kupát, 1 La Liga címet, 2 FIFA Aranylabdát, valamint egy újabb BL és Klub-vb serleget.

ronaldo-golden-ball-2014-winner-fifa-cry-son-award-best-player-e1389665249345.jpg

Megosztó személyiség, ehhez kétség sem férhet, sokan túlságosan hiúnak és egoistának tartják és talán nem is alaptalanul. Rendszeresen pipiskedik a csapatfotókon, hogy magasabbnak látszódjon, állítólag a meccsek szünetében is zselézi a haját, saját fehérnemű márkája van, a szülővárosában pedig az életútját bemutató Ronaldo múzeumot építtetett életnagyságú hasonmásával. Ugyanakkor rendkívül nagy hangsúlyt fektet a jótékonykodásra, beteg gyermekek gyógykezelését támogatja, katasztrófák túlélőin segít és állandó véradó is, nem felejtette el, hogy honnan jött.

Lionel

Lionel „Leo”Andrés Messi Cuccitinni 1987.június.24-én Argentínában, Rosario városában látta meg a napvilágot. Édesapja Jorge Horacio Messi gyári munkás, édesanyja Celia María Cuccittini pedig takarítónő volt. 3 testvére van, két bátyja Rodrigo és Matías, illetve egy húga María Sol. Messi apai ágon olasz ősökkel büszkélkedhet, Angelo Messi 1883-ban vándorolt Anconából Dél-Amerikába.

1_5.jpg

Nagyon hamar, mindössze 5 évesen kezdett el futballozni egy helyi, Grandoli nevű együttesben, ahol apja volt az edző, 8 évesen pedig a Newell’s Old Boys-hoz igazolt. 11 éves korában növekedésihormon-hiányt diagnosztizáltak nála. Ekkor szerzett róla tudomást Carles Rexach, a Barcelona akkori sportigazgatója, aki felajánlotta, hogy a katalán klub fizeti a kezeléseket, amennyiben Európába szerződik. Ezután családjával együtt Európába költözött és a Barcelona foci akadémia nebulója lett, ugyanott egyengették útját, ahol jelenleg Tajti Mátyás is rúgja a bőrt. Az utánpótlások között összesen 32 meccsen szerepelt, ezalatt 11-szer volt eredményes.

16 évesen és 145 naposan debütált a Barcelona felnőtt csapatában egy Porto elleni barátságos meccsen, nemsokára pedig tétmérkőzésen is bemutatkozhatott. 2005. május 1-jén, amikor a csapat tele volt sérültekkel, Messi csereként beállva megszerezte első gólját az Albacete ellen, ekkor mindössze 17 éves, 10 hónapos és 7 napos volt. Az U20-as világbajnokságon Hollandiában nemcsak, hogy megnyerte a tornát az argentin csapattal, de őt választották meg a torna legjobb játékosának és ő lett a gólkirály is. 18 éves korára az egész világon ismertté vált. Első felnőtt válogatott szereplésére Magyarország ellen került sor, amely nem sikerült túlságosan jól,  mindössze 2 perc után lezavarta a pályáról a játékvezető.

messi-cl-pokal-514.jpg

2007.március 11-én megszerezte élete első mesterhármasát a legnagyobb rivális, a Real Madrid ellen. 2007 áprilisában 2 gólt is szerzett egy Getafe elleni Király-kupa elődöntőn, amelyből az egyik nagyon hasonított Maradona 1986-os, Anglia ellen lőtt szólógóljára. Nem véletlenül hasonlítják azóta is rendszeresen az isteni Diegóhoz, a nagy kérdés mára az, ez vajon kinek is megtiszteltetés.

Hatszoros La Liga győztes, kétszer nyert Király-kupát, klubvilágbajnok, kétszeres Európai Szuperkupa-győztes, három alkalommal hódította el a Bajnokok Ligája trófeát a Barcelonával, emellett nyert 4 Aranylabdát és 3 Aranycipő díjat is és még sorolhatnánk. Gyűjteményéből csupán egyetlen komoly serleg hiányzik, mégpedig a Labdarúgó-világbajnoki cím, amely a 2014-es döntőben elszenvedett argentin vereség után egyelőre várat magára. Ugyanakkor Messi még mindig csak 27 esztendős, bőven van tehát ideje kiküszöbölni ezt a „csorbát”.

lionelmessi_1653079a.jpg

Az utóbbi időben rengeteg támadás érte, amiért már nem képes a tőle megszokott korábbi világszínvonalon focizni és rendszeres rosszullétei miatt is gyakran került a címlapokra, sőt, arról is szólt a fáma, hogy összeveszett a Barca jelenlegi edzőjével és hamarosan eligazol a katalánoktól, mégis mindig csattanós válaszokkal reagált a pályán az őt kritizálóknak.

Hihetetlen népszerűsége és gazdagsága ellenére alig tudunk valamit Lionel Messi pályán kívüli életéről. Állítólag az autizmus enyhébb formájában, Asperger-szindrómában szenved, boldog párkapcsolatban él egzotikus szépségű barátnőjével, Antonella Roccuzzoval, egy kisfiú, Thiago büszke édesapja és Ronaldóhoz hasonlóan ő is rengeteget jótékonykodik és jól emlékszik rá, miként jutott fel a csúcsra.

maxresdefault.jpg

Ronaldo és Messi, tűz és víz

Az egyik nagyhangú, kigyúrt,önbizalomtól duzzadó playboy, a másik szerény, már-már ijesztően csendes, visszafogott csodabogár. Ami viszont közös bennük, az a futball iránti feltétlen szeretet és elhivatottság és a zsenialitás. Gyakran hallani a Ronaldo – Messi ellentétről, néhányan egyenesen azt állítják, a két focizseni gyűlöli egymást, ezt azonban mindketten rendszeresen cáfolják. Ronaldo kisfia például teljesen odavan Messiért. Ennek ellenére mindenben igyekeznek felülkerekedni a másikon, sorra döntögetik egymás rekordjait, ráadásul a két legmenőbb focis videojáték hivatalos arcai.

 

A döntés

Híres edzők és játékosok, valamint szurkolók és rajongók milliói képtelenek egyezségre jutni, ki jelenleg a világ legjobb futballistája, mi sem próbálunk hát érvelni mellettük, vagy épp ellenük. Inkább rátok hárítjuk ezt az igazán embert próbáló feladatot. Nincsenek szempontok, nincsenek elvárások, mindössze annyi a dolgotok, hogy egy gyors és fájdalommentes kattintással, netán egy rövidebb-hosszabb hozzászólással kinyilvánítjátok a véleményeteket. Ne feledjétek, a döntés ezúttal is a Ti kezetekben van!

 

Források: wikipédia, starity.hu, origo.hu, nemzetisport.hu

Van egy ötleted, vagy írnál egy cikket nekünk? A nagydontes@gmail.com címen elérsz minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr767119591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása