Ön szerint veszélyes a sonka, a szalonna és a kolbász?
2015. október 28. írta: Despota

Ön szerint veszélyes a sonka, a szalonna és a kolbász?

bacon1-1024x725.jpg

Óriási port kavart, hogy a WHO hivatalosan is rákkeltő anyagnak monda ki a vörös húsokat és a feldolgozott hústermékeket. A pácolt és feldolgozott húsok ugyanabba a kategóriába kerültek, mint az azbeszt, az arzén, az alkohol és a dohány. A hús terméktanács nem pánikolt be a jelentés hallatán, a VHT szerint nemhogy vissza kellene fogni magunkat, ha vöröshúsról van szó, hanem 2020-ig 5 kilogrammal szeretnék növelni Magyarországon a sertéshúsfogyasztást, ami évente átlagosan 1 kilogramm emelést jelentene.

De vajon kinek hiszünk és mit gondolunk a kialakult helyzetről? Több járókelővel beszélgettünk a tegnapi nap folyamán, akadt mindenféle álláspont. Ezúttal sem foglalunk állást, a döntés szokás szerint az Önök kezében van!

GÁBOR

Az egész nettó baromság, már ne is haragudjatok. Gyakorlatilag már mindenről bebizonyították, hogy veszélyes, rákkeltő, bele lehet halni. Nem számít, hogy ezer éve fogyasztjuk ezeket a húsokat és évszázadokig senkinek nem esett baja tőle, most hirtelen veszélyforrássá váltak. Kinek lehet ez az érdeke? Gondoljunk vissza arra, amikor néhány évvel ezelőtt a libatömés ellen ágáltak, mert a piaci érdekek úgy kívánták. Arra senki sem gondol, hogy nagyszüleink még a mai értelembe véve abszolút egészségtelenül étkeztek, megitták a maguk pálinkáját és borát, mégis sokkal tovább éltek, mint manapság mi magunk. Akkor hogy is van ez? Volt disznótoros, reggelire szalonna és háztáji tojás, egy felessel megkoszorúzva, mégsem volt bajuk tőle. Inkább a rengeteg műanyag étel, az ízfokozók és különböző adalékanyagok, amiktől tartózkodni kellene, de nem lehet, mert mindenbe beleteszik, a jó minőségű élelmiszereket pedig a többség nem tudja megfizetni. Én továbbra is minden félelem nélkül bepuszilok egy jó szalonnás rántottát, ha arra támad kedvem. 

ILDI

Számomra semmi újdonság nem volt a tanulmányban, a vöröshúsok káros hatásait már évek óta vizsgálják, éppen ezért nálunk a lehető legritkábban kerülnek az asztalra. Igyekszünk egészségesen élni, sokat mozogni és az étkezésre is figyelünk. A teljes kiőrlésű péksüteményeket fogyasztjuk, sok zöldséget és gyümölcsöt eszünk és a húsokból inkább a csirke, pulyka, amit fogyasztani szoktunk. No meg a hal. Egész egyszerűen nem értem, Magyarországon, ahol rengeteg az édesvízi hal, amelyek jól elkészítve egyáltalán nem pocsolyaízűek, miért nem szerepelnek előkelő helyen a konyhákban. Arról nem is beszélve, hogy tengeri halakhoz is gond nélkül hozzá lehet jutni. A hal pedig azon kívül, hogy finom, nagyon egészséges is. Sonkából húsvét környékén szoktunk venni, máskor tiltólistás, kolbász pedig pulykából is készíthető és szintén isteni. Szóval nekünk nem volt meglepetés a WHO jelentése és nem is változtatja meg az életünket, hiszen már korábban, magunktól váltottunk. Ha valakinek fontos az egészsége, az jól teszi, ha követi a példát.

KLAUDIA

A jelentést természetesen én is hallottam, illetve olvastam, azt gondolom, el van túlozva az egész. Minden azon múlik, mennyire vagyunk mértékletesek. Ahogy 2-3 deci vörösbor, vagy a kávé kisebb mennyiségben jótékony hatással lehet a szervezetünkre, ugyanúgy a vöröshúsok fogyasztásánál is tudni kell a mértéket, és akkor nem lehet nagy baj. Ha valaki állandóan, már bocsánat, de zabál, szalonnával és kolbásszal tömi magát, persze, hogy különféle egészségügyi kockázatoknak teszi ki magát. Elhízás, szív és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás és persze, hogy mindezek után a rákkockázat is megemelkedik. Viszont, ha sportolunk valamit, fogyasztunk kellő vitamint és nem csak zsíros ételeket eszünk, akkor szerintem gond nélkül belefér a rántott karaj, a Hamm and eggs, vagy egy jó lencsefőzelék sült kolbásszal és fehér kenyérrel. Nem szabad bepánikolni és mindent első szóra elhinni, gondolkodni kell és megtalálni az aranyközép utat. 

A DÖNTÉS

 

Van egy ötleted, vagy írnál egy cikket nekünk? A nagydontes@gmail.com címen elérsz minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr918027970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zila5 2015.10.28. 21:14:22

Én egyszer bementem egy hentesboltba és azóta már végképp tényleg nem értem, hogy hogyan lehet megenni azt ami ott kapható.

PiperPerabo 2015.10.28. 21:24:13

Nos, a sonka! Igen. Ha nem is rákkeltő, de gyilkolni biztosan lehet egy 20 kilóssal. Egyszóval: nagyon, de nagyonnagyon veszélyes.

vakapad 2015.10.28. 21:42:07

@PiperPerabo:

Volt egy ilyen (angol?) egyperces krimi, mikor az asszonka, miután a hűtőből kivett, fagyott báránycombbal agyoncsapta a férjét, azt tálalja fel a nyomozónak, aki, nem találván semmilyen gyilkos fegyvert, a finom ebéd után dolgavégezetlenül távozik.

Egyébként a világon kétfajta dolog létezik (dolog alatt bármit értek). Az egyik az, amelyről már kiderítették, hogy rákot okoz, a másik az, amelyről ezután fogják kideríteni.

Brix 2015.10.28. 21:42:41

A vöröshúsok nem, de a feldolgozott húsipari termékek egészségtelenek lehetnek, ha nagyobb mennyiségben fogyasztják őket. A feldolgozás során egészségtelen nitritekkel/nitrátokkal tartósítják a hústermékeket és még hozzáadják a sok felesleges zsiradékot, és a haszontalan adalékanyagokat is.
Persze, ha nem viszik ezen termékek fogyasztását túlzásba, akkor nem fog problémát okozni, hosszú távon.
Az élelmiszeripar termékeinek minél inkább elkerülésével, nagyon sok egészségügyi probléma megelőzhető lenne...

sóskatáska 2015.11.01. 12:34:36

@vakapad: A cime Meghökkentő mesék. Báránysült hentesné módra

Bogika78 2021.03.09. 00:14:25

Egy dolgot tudok, hogy utálom a sertéshúst, világéletemben zavart az íze. Ahogy sokan nem eszik meg a halat a jellegzetes halszag-halíz miatt, én a disznót képtelen vagyok megenni, irtózom a szagától is. Így nekem a címben felsorolt termékek eleve kimaradnak az életemből.
süti beállítások módosítása