Barátok közt, vagy Jóban Rosszban?
2015. február 02. írta: Despota

Barátok közt, vagy Jóban Rosszban?

20100216baratokko.jpg

Ha magyar televíziós sorozatokról, vagyis szappanoperákról esik szó, akkor minden bizonnyal a Barátok közt és a Jóban Rosszban ugrik be először legtöbbünknek. Vagy épp a rendszerváltást is túlélő Szomszédok, de a retró kategóriára később kerítünk majd sort. Esténként százezrek, sőt, milliók merednek a képernyőre és várják lélegzetvisszafojtva, mi történik kedvenceikkel, nincs széles e hazában, aki Berényi Miki, vagy Dr. Pongrácz Péter nevét legalább egyszer ne hallotta volna.

Egyes kutatások és statisztikák szerint a Barátok közt rendkívül kedvelt a fiatal anyák és a legalább érettségivel rendelkezők között, a Jóban Rosszban az ötven fölöttiek és az alacsonyabb iskolai végzettségűek körében a legnépszerűbb. Mi azonban nem a statisztikáknak hiszünk, hanem nektek, kedves olvasók! Éppen ezért legfrissebb szavazásunk már várja is a kattintásokat, komment részlegünk is készen áll az érvek és vélemények ütköztetésére. Ma is csak egy győztesünk lehet, a döntés pedig szokás szerint a Ti kezetekben van!

Van egy ötleted, vagy írnál egy cikket nekünk? A nagydontes@gmail.com címen elérsz minket!

Barátok közt

Belegondolni is döbbenetes, de több, mint 16 év telt el azóta, hogy először csendült fel Som Krisztián és Tisza Bea (napjainkban Szatmári Orsi énekli) mára elviselhetetlenné váló kitörölhetetlenül az agyunkba égő főcímdala és az első fecskék beköltöztek a Mátyás térre. A Barátok közt 1998. október 26-ai indulása óta Magyarország egyik legmeghatározóbb televíziós sorozatává vált, valamint egyike a legnézettebb televíziós műsoroknak a magyar televíziózás történetében. Ha végig akarnánk olvasni a szappanopera eddigi történetét, el se férnénk vele a kanapén, hiszen egy több, mint 180 ezer oldalas irományról volna szó. Ha pedig minden idők leghosszabb magyar televíziós sorozatát végig szeretnénk nézni, akkor több, mint 2 hónapig kellene tévéznünk egyfolytában. Jelenleg a 7268. epizódnál tart a teleregény és ahogy a korábbi szlogen kiválóan hirdette, Barátok közt mindig minden megtörténhet és meg is történt. Szinte a teljes színészgárda kicserélődött a kezdetek óta, még mindenki Magdi anyusa is jobblétre szenderült, de volt itt meleg csók, megszámlálhatatlan villantás, mindenki kavart mindenkivel és persze voltak esküvők és válások, balesetek és gyilkosságok, szóval tényleg minden, amit csak emberi elme el tud képzelni. Ha akadna mégis olyan, aki egy epizódot sem látott eddig belőle, az hazudik annak a biztonság kedvéért röviden összefoglaljuk a sorozat alapsztoriját.

Több évtizeddel ezelőtt egy csapat gyermek sorsa különös és elszakíthatatlan szállal fonódott össze amikor egy rideg és "bürokratikus" intézmény gondjaira hagyták őket. Mély barátság szövődött köztük, amely kiállta az idő próbáját, és nagyralátó álmok szülője lett. Az azóta eltelt évek során megélték a siker és a bukás sokféle szintjét. Karriert építettek, családot alapítottak, gyermekeik születtek, elváltak. Néhányuk nem is gondolták, hogy később egy házban fognak lakni.

Egy megdöbbentő és tragikus esemény gyökerestül felforgatta Miklós, András, Nóra, Zsuzsa, László és Gabi életét, amikor Berényi Zoltán (aki titkos szerelmi viszonyt folytat Berényi Zsuzsával, András feleségével), a legidősebb fivér Miklós és András bátyja, a Berényi Építőipari Kft. alapítója és vezetője, rejtélyes körülmények között halálos kimenetelű autóbalesetet szenvedett.

Autóját egy végzetes éjszakán egy titokzatos idegen (Nagy Ferenc) szorítja le az útról. A karambolt csak István, a sofőr élte túl. A baleset következtében Zoltán és István súlyos sérüléseket szenvedtek és Zoltán belehalt. Istvánt életveszélyes állapotban kórházba szállították. A baleset után a „barátok” legégetőbb gondja egy olyan vállalkozás jövője, amibe még Zoltán fogott bele. Azt az épületet kezdte modern lakóházzá alakítani, amelyben gyermekként először találkoztak, ahol együtt töltötték legfogékonyabb éveiket és ahol most újra együtt élnek. Új otthonuk építését be kell fejezniük, a cégnek pedig – új vezetővel az élén – munkát és anyagi biztonságot kell nyújtania a barátoknak, családjaiknak és alkalmazottaiknak is.

A felvételek többségét a Magyar Grundy UFA Kft. műtermében veszik fel, amely az RTL Klub központban, a Média Center Campona-ban található. A több mint 1000 m2-es stúdiót, és az ezt kiszolgáló helyiségeket kicsivel több mint 3 hónap alatt építették fel. A külső forgatások helyszínei változóak, többnyire zöld háttér segítségével varázsolják elénk őket. A legendássá lett ház, amelyet naponta láthatunk, a  kispesti Mátyás király tér 1 Kós Károly tér 4. szám alatt található és a sorozatnál jóval idősebb, több, mint 100 esztendős múltra tekinthet vissza.

Tavaly nyáron alaposan ráhozta a frászt a rajongókra az RTL Klub, amikor a reklám adó okozta megszorításokra hivatkozva kilátásba helyezték az apokalipszis eljövetelét, vagyis a Barátok Közt megszűnését, de végül cáfolták a rémhíreket. Történtek viszont jelentős változások, 2015. január 8-án, több, mint 7000 epizód után távozott a szappanopera kreatív producere, Kalamár Tamás, aki szerint a sorozat ideális hossza legalább 40 év volna, a helyét Rozgonyi Ádám vette át.

Jóban rosszban

Csillagkút élete immár tíz éve zajlik hétköznap esténként a tévé nézők szemei előtt, a napi rendszerességgel jelentkező magyar teleregényt 2005-ben kezdett el forgatni az Interaktív Kft. a TV2 megbízásából. A történet egy Budapest környéki fiktív kisvárosban, Csillagkúton játszódik és leginkább az itteni magánkórház, a Csillagvirág Klinika dolgozók és betegek, valamint a velük kapcsolatba kerülő egyéb szereplők életébe enged bepillantást

Több kudarcba fulladó kísérlet után a TV2 2005-ben döntött arról, hogy egy saját gyártású teleregény készítésébe kezd. Kezdetben nem nagyon nyilatkoztak a sorozatról, csak annyit lehetett tudni, hogy hétköznaponként látható kórházsorozat lesz, amely a népszerű német sorozat, a A klinika, valamint a Szomszédok örökségéből is merít. 2005 januárjában megjelentek a sorozat néhány fontosabb szereplőiről készült plakátok, de ekkor még nem lehetett tudni, hogy ezek tulajdonképpen mit reklámoznak. Néhány héttel később már néhány, a figuráktól származó mondat, majd később a sorozat és a csatorna logója is felkerült, illetve az, hogy maga a szappanopera mikortól is lesz látható. Az első, bevezető részt vasárnap főműsoridőben adták, amely kétszer olyan hosszú volt, mint egy átlagos félepizód és azt a célt szolgálta, hogy a nézők megismerkedjenek az alaphelyzettel és konfliktusokkal, valamint a szereplőkkel.

A teleregény eredeti főcímdalát a Megasztáros Tóth Vera és Tóth Gabri énekelte, az újabb változatot a szintén tehetségkutatós Bencsik Tamara és a Back II Black énekese Bebe adja elő.

 

Hirtelen minden megváltozott Csillagkúton. Ebben a korábban csendes Budapest környéki faluban egyszeriben felpezsdült az élet. Mindenki a kórházról, meg a titokzatos igazgatóról, Pongrácz Péterről beszélt. Bár a faluban naponta új és új pletykák keltek szárnyra, bizonyosan csak annyit tudtak róla, hogy Pongrácz amerikai jólétét és praxisát odahagyva jött haza, mégpedig azért, hogy kórházat alapítson. Történetesen pont Csillagkúton. Megkapta hozzá a régi kastélyt, egy vagyonért átalakíttatta, aki járt már a Csillagvirág Klinikán, az láthatta, a kórház annyira szép, hogy itt még betegnek is öröm lenni.

És a helyiek kedvezményesen mehetnek a modern magánklinikára, mint ahogy használhatják a kórház területén megnyitott gyógyforrás vizét is. Csakhogy nem mindenki örül annak, hogy Pongráczék klinikát nyitottak Csillagkúton. Kiváltképp nem örül ennek a helyi vállalkozó, étterem tulajdonos Várnagy Előd, akinek egészen más tervi voltak a kastély és a forrás hasznosítására. És aki most először tapasztalta meg, hogy pénzzel sem tud mindent elintézni.  Pongrácz Péter a Csillagvirág klinika főorvosi székéért szállt harcba Fehér Konráddal, aki katonás természetével kivívta szinte minden alkalmazottjának ellenszenvét. A kórház dolgozói visszasírják régi főorvosukat, ám a Parancsnok mindent megtesz, hogy elődje ne térjen vissza. A Halász család egyre több titkot rejtő múltja is borzolja a kedélyeket és bár a mindig rosszban sántikáló Várnagy Előd egy időre elhagyta Csillagkutat, bőven akad rejtélyes ügy a kisvárosban. 

Szerelmek, megcsalások, intrikák és árulások: ezek a Csillagvirág Klinika és Csillagkút mindennapi életének kísérői. Hőseik ölelnek és ölni is tudnának. És olyanok is akadnak, akik kitartanak egymás mellett. Jóban-rosszban.

Legnagyobb riválisához hasonlóan a Jóban Rosszban szereplői is folyamatosan cserélődnek. Többek között a gazdasági válság volt az oka, hogy jelentős leépítéseket eszközöltek a csatorna vezetői. Egy részük úgy távozott, hogy bármikor vissza lehessen venni őket a történetbe, azonban szép számmal akadnak olyanok is, akiket végleg kiírtak a sorozatból, elég, ha csak a börtönben csücsülő Damu Rolandra gondolunk.

A döntés

Egy ország beszél róluk, megkerülhetetlen részei a mindennapjainknak, már az is előfordult, hogy a feldühödött nézők tüntetést szerveztek egy számukra elfogadhatatlan cselekményszál miatt. Talán az a legjobb bennük, hogy több évnyi kihagyás után is minden gond nélkül vissza lehet rázódni a sztoriba és még gondolkodni sem kell túl sokat. Kezdődjön hát a nézettségi harc, szoros versenyre tippelünk, de a favoritunkat ezúttal sem áruljuk el, hiszen a döntés kulcsa ezúttal is a Ti kezetekben van!

Források: wikipédia, origo.hu, rtlklub.hu, port.hu

 

Van egy ötleted, vagy írnál egy cikket nekünk? A nagydontes@gmail.com címen elérsz minket!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr347128925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.02.03. 10:35:45

jóban rosszban! pedig néztem a BK-t és pár évig, de az télleg uncsi lett...
:D:D:D
süti beállítások módosítása