„A pisztácia kifogyott. Van vanília, karamell, tutti frutti, rumos dió és kávé!” Az …és megint dühbe jövünk című kultikus film talán legmulatságosabb jelenetében Terence Hill kergeti őrületbe az épp fagylaltot áruló Bud Spencert, akinek mindössze 137 millió tölcsérrel kellene eladnia, hogy leelőlegezhesse új kamionját. A nyár és a rekkenő hőség elviselhetetlen volna a több, mint 5000 éve ismert és közkedvelt hűsítő finomság, vagyis a fagylalt nélkül. A fagyit valószínűleg először a kínaiak ismerték, hóból, tejből és gyümölcsökből kevert jeges édességet fogyasztottak a tehetősebbek. Valószínűleg egyiptomi közvetítéssel került a földközi-tengeri országokba, Magyarországra a fagylalt osztrák közvetítéssel került a 18. században, és hamar kedvelté vált. Az 1900-as évek elején már minden szakácskönyvben szerepelt fagylaltrecept. Akkoriban még leginkább a gyerekeknek ajánlották, bár voltak már olyan receptek is, amelyekben bort és pezsgőt is adtak hozzá. A hűsítő desszert népszerűsége töretlen, évente nagyjából 5 litert fogyasztunk belőle fejenként.
Nyalni csak úgy lehet, ha élvezzük az ízeket. De vajon melyik a magyarok által kedvelt legjobb, legfinomabb ízesítésű fagyi? A klasszikus, netán az újhullámos, extravagánsabb ízeket kedveljük jobban? A döntés ezúttal is a Ti kezetekben van!
A DÖNTÉS