Melyik a legfinomabb fagylalt?
2016. július 12. írta: Despota

Melyik a legfinomabb fagylalt?

fagyi.jpg

 „A pisztácia kifogyott. Van vanília, karamell, tutti frutti, rumos dió és kávé!” Az …és megint dühbe jövünk című kultikus film talán legmulatságosabb jelenetében Terence Hill kergeti őrületbe az épp fagylaltot áruló Bud Spencert, akinek mindössze 137 millió tölcsérrel kellene eladnia, hogy leelőlegezhesse új kamionját. A nyár és a rekkenő hőség elviselhetetlen volna a több, mint 5000 éve ismert és közkedvelt hűsítő finomság, vagyis a fagylalt nélkül. A fagyit valószínűleg először a kínaiak ismerték, hóból, tejből és gyümölcsökből kevert jeges édességet fogyasztottak a tehetősebbek. Valószínűleg egyiptomi közvetítéssel került a földközi-tengeri országokba, Magyarországra a fagylalt osztrák közvetítéssel került a 18. században, és hamar kedvelté vált. Az 1900-as évek elején már minden szakácskönyvben szerepelt fagylaltrecept. Akkoriban még leginkább a gyerekeknek ajánlották, bár voltak már olyan receptek is, amelyekben bort és pezsgőt is adtak hozzá. A hűsítő desszert népszerűsége töretlen, évente nagyjából 5 litert fogyasztunk belőle fejenként. 

4.jpg

Nyalni csak úgy lehet, ha élvezzük az ízeket. De vajon melyik a magyarok által kedvelt legjobb, legfinomabb ízesítésű fagyi? A klasszikus, netán az újhullámos, extravagánsabb ízeket kedveljük jobban? A döntés ezúttal is a Ti kezetekben van!

A DÖNTÉS

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr128882042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egyallampolgar 2016.07.12. 10:39:50

Ez vicc? Ovis koromban úgy szavaztam a fagyira, hogy sárgát és pirosat. Na a fenti szavazás kb ilyen.
Én mindig a házi módszerekkel készült kézműves fagylaltot keresem. Drágább de a ritkán fagyizom és a minőségi különbség gazdagon kárpótol. Nem reklámozom név szerint, de a XII. ker Csaba utcai a kedvencem.

Kyria 2016.07.12. 10:54:20

Szerintem az egyetlen ehető fagylalt Pesten az Árkád legfelső emeletén, kb. középen található fagyizó-cukrászda grapefruit fagylaltja (az összes többi itt sem jó), ezt mindig kérek, ha arra járok. Igazán finom fagylaltot egyszer ettem, Horvátország déli részén, Cavtatban - tejszínes eper fantázianéven árulták - krémes és fantasztikusan ízletes volt. Aztán sokkal később, Zermatt-ban sikerült egy kiválót, de itthon még sohasem. Pedig alapból nem gondolná az ember, hogy ez ekkora művészet, de úgy tűnik, mégis...

Telapu 2016.07.12. 12:13:42

Citrom!!! persze ház, és savanyú, hogy húzza a számat

Bergyilkos Bohoc 2016.07.12. 12:29:47

Sosem értettem, hogy a 2 legsnasszabb íz a világon miért a legnépszerűbb. Csokoládé még csak-csak, de vanília?! Amikor 26 íz közül lehet választani és valaki csak vaníliát kér... Ez olyan mint amikor nagyanyám az étteremben a rántotthús+krumplit kéri... mindig.

idegteke · http://1rem1.com/tag/idegteke/ 2016.07.12. 12:59:32

REMÉLEM, a cikk egyetlen lényege, hogy a második pisztácia mennyivel népszerűtlenebb, mert különben tátikapuki.

Bogika78 2016.10.13. 11:08:27

Pisztáciaaaa, igen, nekem is az első számú kedvenc! Meg még: rumosdió, sztracsi, és amit még imádok, az a mák, csak olyan kevés helyen lehet kapni. A klasszikus, retro, gyerekkori ízekből a puncs volt a kedvencem. Érdekes, a csokifagyit sose szerettem, ma se… nekem az kesernyés, nem elég édes és valahogy a csokit önmagában jobban szeretem, fagyiként nem.
süti beállítások módosítása