Veszel fel hitelt karácsonyra?
2015. november 29. írta: Despota

Veszel fel hitelt karácsonyra?

mainpicthis.jpg

Legutóbb kiderítettük, hogy többségében 25 és 50 ezer forint közötti összeget szántok a karácsonyi kiadásokra. Ezúttal arra vagyunk kíváncsiak, ezt önerőből, vagy esetleg a bankok által kínált, sokszor kedvezőnek tűnő hitelekből, árukölcsönökből teszitek. Egy kimutatás szerint a brókerbotrányok ellenére kedvezőbb a hitelfelvétel megítélése a lakosság körében, de csak a megkérdezettek öt százaléka venne fel hitelt az ünnepek előtt. A karácsony előtti időszak hagyományosan erős a fogyasztási hitelezés szempontjából, legtöbben az áru- és folyószámlahiteleket keresik ekkor, de a hitelkártyákat is november-decemberben használja leggyakrabban a lakosság - derült ki a megkérdezett bankok válaszaiból. Az OTP Banknál az áruvásárlási és szolgáltatási gyorskölcsönöknél egyértelműen az év végi két hónap a legerősebb időszak, a Magyar Cetelem Banknál 118 000 forint áruhitel esetén az átlagos felvett hitelösszeg; az éves áruhitel-forgalom közel negyede a karácsonyt megelőző két hónapban valósul meg.

baros-hitel.jpg

De vajon érdemes adósságba vernünk magunkat, hogy több ajándék kerüljön a fa alá? Ti vesztek fel hitelt karácsonyra? A döntés ezúttal is a ti kezetekben van!

MÁRTON

Megmondom őszintén, ez a második év, hogy vettem fel áruhitelt az egyik nagy elektronikai áruháznál, méghozzá a fiam ajándékára. Ha magunkról lenne szó, eszembe sem jutna, de a gyerek notebookja elavult, egyszerre kifizetni pedig nem tudunk egy ekkora tételt, úgyhogy megbeszéltük és kölcsönhöz folyamodtunk. Havi nagyjából 20 ezer forintot fogunk kifizetni a részletekre, ezt még elbírja a családi kassza, a fontos az, hogy a fiam tanulásához és persze szórakozásához is meg tudjuk teremteni a feltételeket. 

JÁNOS

Volt már, hogy hitelhez folyamodtam, ezúttal nem teszem, szerencsére most nincs is rá szükség. Csak olyan esetet tudnék elképzelni, ami égetően szükséges, esetleg arra költenék hitelből, de csak azért, hogy több ajándékot vehessek, eszembe sem jutott. Ugyan még nem kezdtem el a vásárlási őrületet, általában az utolsó két hétben szoktam lezavarni, de az biztos, hogy csak addig fogok költekezni, ameddig engedi a pénzem. Egyébként sem értem, miért kell ekkora feneket keríteni a karácsonynak, egyáltalán nem arról szól az ünnep lassan, amiről kellene. Ebben persze szerepe van a reklámoknak, amelyek azt sulykolják, minél többet áldozol ajándékokra, annál jobban szereted a családod, barátaidat. Ez egyáltalán nincs így, szerencsére nálunk nem is elvárás, hogy mindenki milliós kütyüket kapjon. 

ESZTI

Hitelt soha többé, ez az alapelvem. Azt hiszem nem én vagyok az egyetlen, aki megjárta a kedvezőnek tűnő frankhitellel, nekem még annyiból mázlim is volt, hogy "csak" a finanszírozott autómat és jó pár millió befizetett törlesztőmet veszítettem el, a lakásom megmaradt. De eldöntöttem, hogy a jövőben, ha tehetem, semmilyen körülmények között nem folyamodok kölcsönhöz, inkább nem költekezek. Ez természetesen a karácsonyra is igaz. Nem lesz nagy felhajtás, de azért mindenki kap valami szépet és jót. Lehet, hogy nem több százezres ajándékok kerülnek a fa alá, de őszintén szólva nem is erről kell, hogy szóljon az ünnep. A lényeg, hogy együtt leszünk, beszélgetünk, pihenünk és ünnepelünk. És mindezt saját pénzből. 

A DÖNTÉS

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr68123934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása