Le lehet szokni (végleg) a dohányzásról?
2015. április 21. írta: Despota

Le lehet szokni (végleg) a dohányzásról?

shutterstock_53990455.jpg

"A dohányzásról pofonegyszerű leszokni. Én magam is legalább százszor megtettem." - Mark Twain. Jómagam is rengetegszer próbáltam már megszabadulni káros szenvedélyemtől, de sajnos fél évnél tovább nem sikerült megőriznem önuralmamat. Szerencsére vannak nálam erősebb elhatározással bíró személyek is, akiknek sikerült, vagy legalábbis úgy néz ki, sikerül letenniük a cigit. De vajon végleg abba lehet-e hagyni a pöfékelést és szervezetünk állandó rongálását, vagy csak ideig-óráig vagyunk képesek a füstölést és a nikotin élvezetét nélkülözni?

Várjuk a tapasztalatokat, kommenteket és természetesen a szavazatokat is. Ne feledjétek, a döntés ezúttal is a Ti kezetekben van!

Van egy ötleted, miről írjunk, vagy Te magad küldenél egy cikket nekünk? A nagydontes@gmail.com címen elérsz minket!

A DÖNTÉS

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr887382422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anyuli 2015.04.21. 07:24:13

35 évig dohányoztam, volt mikor napi 2 dobozzal. Aztán mikor a lányom férjhez ment, elhatároztam, hogy ha bejelentik az unoka érkezését, leteszem! Leteszem, hogy ne egy bagó szagú nagyihoz érkezzen, és ne a cigi legyen a fontos. Aztán 5 éve jött a bejelentés, és egyik napról a másikra letettem, azóta még a szagát se bírom!
Szerintem fejben dől el minden, csak a célt kell kitűzni!

az ádám 2015.04.21. 08:01:21

6 évig dohányoztam, heti 2-3 dobozt szívtam el. Nekem úgy sikerült leszoknom, hogy egy megfázás alkalmával bordaközi gyulladásom lett, ami azt jelentette, hogy úgy éreztem 2 hétig, mintha lenne valami a tüdőmön. Megijedtem, és eldöntöttem, hogy most csak vaklárma volt és nem lesz több sem igazi, sem vaklárma. Most 1 év , lassan 2 hónapja nem dohányzok, de azért körülbelül havi 1 szálat még elszívok és amikor a barátokkal vagyunk 1-1 szer vizipipázok velük. Az első 1 hónapom nehéz volt, utána az lett a megszokott, hogy nem gyújtok rá és az a furcsa, amikor rágyújtok. :)

Dr.Paradoxon 2015.04.21. 09:26:46

@anyuli: Őszinte gratuláció!

Elismerésem mellett az álláspontjával is egyetértek, azaz úgy gondolom, hogy - akárcsak a legtöbb dolog életünkben - ez is fejben dől el. Az is, hogy valaki egyáltalán kipróbálja-e, aztán, hogy dohányossá válik-e, majd, hogy függővé lesz-e és végül, hogy leszokik-e.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.04.21. 20:47:34

Apám gyakorlatilag láncdohányos volt. Valamikor akkortájt mikor kiderült, hogy "lábon kihordott " egy infarktust (előtte vagy utána pár nappal) belebökött egy gyufát az utolsó szál, még érintetlen cigarettájába és közölte, hogy ennyi volt. Soha többé nem gyújtott rá.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.04.21. 20:49:31

@pythonozok: ja, mindezt úgy, hogy kb. 15-16 évesen kezdte és 58 vagy 59 volt amikor letette.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.04.21. 21:14:18

@az ádám:

"lassan 2 hónapja nem dohányzok, de azért körülbelül havi 1 szálat még elszívok"

Vagyis nem szoktál le, csak kevesebbet szívsz.

az ádám 2015.04.21. 21:18:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Teljesen jogos. Mondjuk aki egy kisvárosban él egy nagyvárosban élővel szemben, az a havi 1 szál szerintem felér az ottani szmoggal. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.04.21. 21:50:47

@az ádám:

Gyakori érv a dohányosoktól. :)

A helyzet az, hogy én még nem találkoztam olyan emberrel, aki annyira élvezte volna a városi szmogot, hogy nem tudott volna lemondani róla. Így a párhuzam kissé sántít. :)

Azért kívánom neked, hogy sikerüljön teljesen leszoknod. Hidd el, az időskori önmagad hálás lesz érte: kevesebb szív- és érrendszeri betegség, jobb közérzet, hosszabb élet.

az ádám 2015.04.21. 22:00:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Köszönöm szépen, reméljük így lesz! :))) Nem rossz az elmélet. :D Úgy élvezem én a strandot helyett úgy élvezem én a szmogot...és még bambi is kapható...nem sűrű a második változat a rádióban.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2015.04.21. 22:06:48

Lassan hét éve, hogy 20 év után letettem. 9 éve döntöttem el, hogy leteszem. Ekkor napi 2-2,5 piros (erős) cigit szívtam. Ezt két év alatt sikerült levinnem napi 12 szál fehérre (gyenge nagyon), ahol már azt mertem mondani, hogy leteszem. Ez félig meddig sikerült is, mert voltak napok, hogy csak 3-4 alkalommal gyújtottam rá. Minden lelki erőmmel küzdöttem ellene. Bevezettem például (És ezt örülök neki, hogy be is tartottam), hogy az házban nincsen dohányzás. Később az udvaron is csak a ház mögött 10 méterrel. Az új kocsiban nem volt dohányzás.

Két évig mondtam magamnak, hogy igenis képes vagyok, hogy letegyem. És letettem.

Így, hogy nem az erős dózist vontam meg magamtól, gond nélkül le tudtam tenni, csak minimális elvonási tünetek voltak.

Fejben dől el. - A leszokás hátránya viszont +25 kg.

JanDítě 2015.04.21. 22:31:47

simán, könnyebben mint azt a dohányosok gondolnák.még amikor egyetemista voltam volt egy tüdőbetegségem (sarcoidosis) akkor azt mondták jobb ha abbahagyom mert könnyen elrákosodhat.akkor már 10 éve cigiztem fél-3/4 doboz naponta, néha egész doboz elment...ok majd ha 30 leszek.elmúltam, új munkahely, stressz stb de még mindig cigiztem.aztán 32 évesen egy balatonkör közepén Tihanynál felfele menet majdnem megdöglöttem..az utolsó megvásárolt pár szálat vissza is hoztam odaadtam egy hajlékonynak és azóta egyszer gyújtottam rá egy üveg vodka elfogyasztása után :) de ezt nem számítom dohányzásnak.lassan egy éves évforduló.azóta futok, és bár pár kiló felszaladt nem izgat.hagyjátok abba meglátjátok jó lesz!!!!

megamedve 2015.04.21. 23:15:28

Simán le lehet tenni.
Én 14-től 30-ig szívtam. Most 47 vagyok, és még a szagától is irtózom.
Mekkora barom voltam, hogy egy percig is szívtam....

Én úgy voltam vele, hogy egyszer csak elegem lett abból, hogy azért szívok (és kerül ez pénzembe), hogy normális legyek. Merthogy a bagó ilyen: ha rászoksz, akkor leszel normális, ha szívod, s akkor hülyülsz meg, ha elhagyod (idegesség, hiányérzet, stb). Na, ebből elég. Senki nem született cigivel a szájában.

Pierr Kardán 2015.07.30. 21:50:15

A dohányzás egyszerűen rossz szokás! A dohányosok mentegetik magukat, hogy nikotinhiány, meg meghízás, meg stb. ezért nem tudnak leszokni.

A dohányzás ugyanolyan rossz szokás (jellemgyengeség) mint a körömrágás. Tessék mondani, aki rágja a körmét, az milyen függőségben szenved????

Le kell tenni a cigit és ennyi!

jet set 2015.07.31. 17:56:29

Nem kell megvenni a cigit, ilyen egyszerű.
süti beállítások módosítása