Ön szokott hálapénzt adni?
2015. március 30. írta: Despota

Ön szokott hálapénzt adni?

36982.jpg

A Praxis blogon rengeteg levelet kapunk a hálapénzzel kapcsolatban. Sokan úgy tartják, csak abban az esetben részesülhetnek minőségi ellátásban, ha ezért külön fizetnek, így eleve bekalkulálják a paraszolvenciát is a gyógyulásba. De vajon tényleg ennyit számít a boríték? Múlt hét pénteken a Szent János Kórházban jártunk és alkalmunk volt beszédbe elegyedni néhány kedves beteggel. Nem mi hoztuk fel a témát, ők kezdtek el mesélni a hálapénzről és végül egész komoly kis vita kerekedett az udvaron. A fő szószolók egy 74 éves tanítónő és egy 53 éves villanyszerelő voltak, ők rendkívül udvarias keretek közt, ám igen vehemensen védték a saját igazukat. Ön szokott hálapénzt adni?

Van egy ötleted, miről írjunk, vagy Te magad küldenél egy cikket nekünk? A nagydontes@gmail.com címen elérsz minket!

ADOK HÁLAPÉNZT

hand-gestures-1.jpg

 

Ha az ember idős, sokkal többet kénytelen orvoshoz járkálni, mint fiatalabb korában, a gondok egyre másra jönnek. Csak idén másodszor vagyok itt, holott még csak március végét írjuk, de tavaly sem volt könnyebb, összességében 2 hónapot élveztem a kórházak vendégszeretetét 2014-ben. Általános tapasztalatom, hogy a rendkívül nagy szegénység és pénztelenség mindenre rányomja a bélyegét, legyen szó a kórházak felszereltségéről, vagy a betegekhez való hozzáállásról, Mindenki pénzt akar, a betegszállítótól a nővéreken keresztül az orvosokig, de azt hajlamosak sajnos elfelejteni, hogy a beteg emberek többsége szintén ugyanolyan nehéz anyagi helyzetben van, mint ők maguk. Nekem például 107.000 forint a nyugdíjam, több, mint 45 év tanítás után. A rezsi, a gyógyszereim és a többi fizetnivaló után 30-35 ezer forintom marad élni és akkor én még nem is panaszkodhatok. De lássuk be, ebből súlyos ezreket kifizetni hálapénz gyanánt, minden, csak nem egyszerű. Mégis kifizetem, mert ellenkező esetben nem sok jóra számíthatok. Az, hogy a hangnem megváltozik a hálálkodás után, legkevésbé fontos. Nem azt várom én, hogy körülugráljanak és kedvesen szóljanak hozzám, de az alaposság, az nagyon fontos. Az egyik szobatársam cukorbeteg és csak akkor kezdtek odafigyelni az étkezéseire, miután a hozzátartozói hajlandóak voltak kifizetni ennek az alaposságnak az árát. Én addig nem kaphattam a saját vérnyomáscsökkentőmet, ameddig a kérésemet nem nyomatékosítottam pénzzel. Utána nagyon hamar megoldódott a helyzet, valahogy lett gyógyszer is. Tavaly pedig, amikor műtöttek, a nővérek mondták meg, mennyit illik adnom a főorvos úrnak, a szállító fiúnak és nekik. Szóval tudtam a tarifát is. Nem szívesen és örömmel, de a jobb ellátás reményében akkor is mindenkinek fizettem. Ha egyedül van az ember és csak magára számíthat, akkor kénytelen kihozni a legtöbbet a helyzetéből. Ha azt akarja, hogy foglalkozzanak vele, lelkiismeretesen és alaposan vizsgálják, minden gyógyszert megkapjon, az étkezéseknél ne hagyják ki "véletlenül", hogy eljusson egy kezelésre és hogy emberként bánjanak vele, akkor nincs más választása, mint a hálapénz. Nem szívesen, nem önszántamból és nem is minden szégyenérzés nélkül, de én adok, ameddig tudok.

NEM ADOK HÁLAPÉNZT

photoxpress-dislike1.jpg

Két iskolás gyerek mellett az ember ne legyen beteg. Ha mégis, akkor legalább ne szórja a pénzt. Jelenleg betegállományban vagyok, nincs rendben a tüdőm, ezért küldtek ide fel. Azt megmondhatom, nem vagyok éppen elégedett, aggódom a feleségemért, a gyerekekért és magamért is. Közben pedig vizsgálgatnak, szúrnak, vágnak, ahol érnek. Soha nem voltam kórházba járós, alig-alig voltam még náthás is. Így régebbi tapasztalatom csak a gyerekek születése és a kisebbik mandulaműtétje kapcsán van. Egyik alkalommal sem fizettünk semmit, mégis minden rendben zajlott. Alapvetően most is ezt látom. Ugyanúgy megvizsgálnak, megkapom a gyógyszereket, aztán, hogy használ-e, fene se tudja. Persze éreztetik, hogy szeretnének juttatást kapni érte, de ha nincs, akkor is ellátnak. Nem szorulok rá, hogy mosdassanak, etessenek, így azért jóval könnyebb. Én azt is megértem, hogy egy magatehetetlen, vagy nehezen mozgó betegnél más a helyzet, ők kiszolgáltatottabbak, lehet, hogy hasonló helyzetben én is elgondolkodnék a pénz adásán, de anélkül is foglalkoznának velem, maximum kevésbé lelkiismeretesen és alaposan. Pedig itt sokan adnak ám pénzt, mert félnek. Aztán van, aki miután csúsztatott, rájön, hogy azért az 1-2 ezer forintért nem fogják kiskirályként kezelni, még az is lehet, hogy ugyanúgy bánnak majd vele, mint annak előtte. Akkor meg minek? Ez a kötelességük, a hivatásuk, az orvosok és nővérek erre esküdtek fel. Hogy rosszul keresnek, arról nem én tehetek, én sem keresek jól. De a béremből ezreket vesznek el havonta, hogy a járulékomat levonják, fizetem az adókat is, a többi nem az én dolgom lenne. Fizessék meg őket, akik megtehetik, de ne a betegek pénzéből várják a csodát. Egyébként azt még hozzáteszem, hogy természetesen sokan dolgoznak úgy itt is a kórházban, hogy nem éreztetik velünk a saját bajukat, normálisan gyógyítanak. Őket sem fizetik meg jobban, mégis van, akinek még néhány kedves szóra is futja. No, nekik adnék, de nem hálapénzt, hanem komoly emelést.

A DÖNTÉS

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr247318728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsidófalvi Zsidó 2015.03.30. 16:34:47

Hát ugye először úgy volt, hogy MIUTÁN jól bántak velem a kórházban, akkor a végén adtam hálapénzt. Aztán az lett belőle, hogy a kórházi alkalmazottak elvárják, hogy ELŐRE adjam oda a hálapénzt és majd aztán jól bánnak velem! Úgy érzem, kissé megfordult a dolog. (Mondjuk az étteremben is először megeszed a kaját és csak utána fizetsz.)

Netuddki. 2015.03.30. 17:05:03

Utoljára akkor adtam amikor a nőgyogyi pénzt kért az asszonytól a szülésért. De az is lehet, hogy másodszorra nem kapott. Ő mondta mennyi a tarifa. Most ezért már talán le is sittelnék...

Netuddki. 2015.03.30. 17:10:44

Mellesleg fizetek elég adót. Nemcsak az ÁFA világbajnok nálunk hanem amit az egészségügy címszó alatt beszednek. Tudjátok amit régen TB-nek hívtak és már akkor se az eü-re költötték. A fidesz meg megváltoztatta a nevét, hogy ne is kelljen rákölteni.

Volt ma ez a cikk:
index.hu/belfold/2015/03/30/oktatas_iskolatitkar_fizetes_nevelo-_es_oktato_munkat_kozvetlenul_segito_alkalmazottak_emmi_iskola/

Erika a 400-es béremeléséből 2500Ft-ot kap kézhez. Ki lehet számolni mennyi rajt az adó egy létminimum alatti fizetésnél.
Szóval kedves orvosok lehet a mindenkori kormánynál kalapolni "hála" pénzért, vagy elhúzni nyugatra. Ha meg nem lesz orvos akkor csak rájuk gyújtja a nép a parlamentet az illetékes elvtársakra. Ha már meg kell dögleni akkor azt emelt fővel tegyük!

Sajnos a magyar egészségügy addig jó amíg valami komolyabb baja nem lesz a zembernek...

Netuddki. 2015.03.30. 17:12:06

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: 4000Ft-os a béremelés természetesen...

recommented 2015.03.30. 19:04:47

Soha nem adok hálapénzt. Nem azért mert bármi bajom lenne az egészségügyi dolgozók munkájával, a legtöbben - mint bárhol máshol - jól végzik a feladatukat.

Azért nem, mert ha hálapénzt adnék, akkor indirekt módon a jelenlegi igazságtalan, embertelen rendszert támogatnám. A korrupciót, az alacsony fizetéseket, a Kádár-rendszer beteg logikáját, hogy az egészségügyi munka szolgálat, és mindenkinek kötelessége a lelkiismerete miatt jól végezni, akkor is, ha nincs pénzt. A nagy faszt. Az emberek fizetésért és megbecsülésért dolgoznak. Ha ezeket nem kapják meg egy ágazatban, akkor oda nem a legtehetségesebbek, legjobbak fognak elmenni, hanem azok, akiknek nincs más. És nagyon nehéz megállítani a folyamatot.

Aki hálapénzt ad, ezzel aláírja, hogy alacsonyak az egészségügyi dolgozók fizetései, és ezen nem kell változtatni. Ha senki nem adna hálapénzt, akkor a hazai rendszer kivételezettjei is koppannának, s talán lenne normális érdekképviselet, talán nem kellene a fiataloknak külföldre költöznie, ahol nem azt látják, hogy miközben ők nyomorognak, az idősebb, simlisebb orvosok kapnak minden elismerést. Persze zsebbe.

Aki hálapénzt ad, az pont a becsületes többséggel(!) szúr ki. Azokkal, akik nap mint nap rendes munkát végeznek, és ezért nem megalázó ballagási borítékokat szeretnének, hanem normális béreket.

Aki hálapénzt ad, az is bűnt követ el. Ha a hálapénz átadását is szigorúan szankcionálnák, akkor hamar megszűnne, és a felháborodás miatt talán még változna is valami.

De ezzel foglalkozni nem az én feladatom lenne, hanem azoké, akik állami megrendelésekből néhány év alatt megsokszorozzák a bevételüket, akik egy pillanat alatt elrúgják maguktól a bukott brókert, akitől a baj előtt gyorsan visszaszedték a pénzü(n)ket, akik nagy hangon követelik, hogy történjen valami, miközben évtizedek óta ugyanazok az arcok ülnek ugyanazokon a helyeken, akik a 3000 millárdnyi ki tudja mire elköltött magánnyugdíjvagyonból háromszor reformálhatták volna meg az egészségügyet.
Ezeknek az embereknek mi adtuk a felhatalmazást, és meg kell tanulniuk végre, hogy bármikor el is vehetjük.

phaszfej 2015.03.30. 19:43:06

A hálapénz a minimum. A paponak is ad az ember. Az orvosnak meg pláne, mert azok a test papjai. Ha jól végzik a dolgukat, megérdemlik. Ez nem kérdés. Nagyon pusztítónak tartom azt a felfogást, hogy tilos a hálapénz. Arról nem is beszélve, hogy az kizárólag csak az orvosra és énrám tartozik. Ha meggyógyítanak, én bizony hálás vagyok érte. És nem azért adok, hogy jobb ellátásban részesüljek. Ez tipikus cselédhozzáállás. Ha megúszhatja a cseléd, akkor elsumákolja a fizetést. Az az alap, hogy a legjobb ellátásban részesülök, és nem azért adom a zsét, hogy nehogy rosszabban részesüljek. Elég nagy modortalanság bármelyik orvosról is azt feltételezni, hogy rosszabb ellátást ad, ha nem fizetek. Olcsóskodó, mindent megúszni próbáló prolik destruktív képzelgése, hogy ne legyen hálapénz. Még így is kurva olcsón meg lehet úszni egy bajt, amiért voltaképpen még a hálapénz tízszeresét is kifizetném. Elegem van a prolikból!

phaszfej 2015.03.30. 19:47:44

Arról nem is beszélve, hogy a beteg sokszor önmaga felelős a kúrálandó bajáért, aminek gyógyításáért illetlenség az államot, azaz a többi honfitársat terhelni. Bizony át kell vállalnia a betegnek az orvosok fizetését. Aki mást mond, az idióta.

Sasha 2015.03.30. 19:50:30

@phaszfej:
Te barom...
Tavaj majdnem 1/2 millió tb-t fizettem és egyszer nem jártam kórház közelében. Akkor mire a hálapénz?
Ez egy munkahely, ahol fizetés van...

phaszfej 2015.03.30. 20:59:14

@Sasha: Majd ha rákos leszel, minden vagyonodat odaadnád. A tb-d meg kell a kórházi berendezésekre.

phaszfej 2015.03.31. 00:29:09

@Sasha: Amúgy meg az anyád a barom, aki a világraszart egy ilyen modortalan tuskót, mint te. Valószínűleg prosti lehetett, mert normális férfi nem nevel ilyen pontagyú selejtet, mint te.

Nzoltan 2015.03.31. 06:02:28

Ne sirassuk az orvosokat. A jók itt is milliókat keresnek havonta. Aki hálapénzt ad, az gondolkodjon el azon, nem lett-e volna jobb helyen a pénz nála?
Egyébként recommented-el értek egyet. A jatt csak konzerválja a jelenlegi állapotot.

És akkor még nem is beszéltünk a kereslet-kínálatról. Ha nem lenne ennyi pénzért jelentkezō, akkor lenne magasabb fizetés.

Nzoltan 2015.03.31. 06:06:06

@phaszfej: És akkor mi lenne? Zsebbōl kifizetnéd az ötven-száz milliós kórházi berendezéseket?

Nem értelek. Ha ennyire problémázol ezen, akkor miért nem fizetsz biztosítást vagy magánkorházat? Már van rá mód.

Nzoltan 2015.03.31. 06:08:34

@phaszfej: Ez marhaság. Az orvos szerzōdëst köt, tehát elōre elfogadja a szabályokat. Utána már ne legyenek plusz elvárásai.
süti beállítások módosítása