Kijutunk a 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokságra?
2015. március 27. írta: Despota

Kijutunk a 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokságra?

1966143_w2.jpg

Vasárnap este kulcsfontosságú Eb-selejtezőt játszanak aranylábú focistáink a Ferencváros Üllői úti stadionjában Görögország legjobbjaival. Tombol a futball-láz, az összes jegyet elkapkodták a szurkolók, így egész biztos telt ház lesz a Groupama Arénában. De vajon van-e reális esélyünk kijutni a 2016-os franciaországi Labdarúgó-Európa-bajnokságra, vagy újabb csalódás vár a szurkolókra? Utoljára 1972-ben sikerült kvalifikálnunk magunkat a kontinensviadalra, azóta nem sok babér termett a mieink számára, 1986. óta pedig egyetlen jelentős világversenyen sem láthattuk a felnőtt válogatottat. Megtörhet végre az "átok", vagy tovább tart a magyar foci mélyrepülése? Újfent két ellentétes véleményt ütköztetünk, de a döntés ezúttal is a Ti kezetekben van!

Van egy ötleted, miről írjunk, vagy Te magad küldenél egy cikket nekünk? A nagydontes@gmail.com címen elérsz minket!

KI FOGUNK JUTNI

labdarugo-valogatott_650x433.jpg

Végre hosszú idő után látom a fényt az alagút végén, szerintem ott leszünk majd 2016-ban Franciaországban. Elsősorban azért gondolom így, mert ez lesz az első Eb, ahol 24 csapat vesz részt a küzdelmekben. Ez jelentős változás a korábbi lebonyolításhoz képest, hiszen a csoportelsőkön kívül a második helyezettek is automatikusan kvalifikálják magukat, a harmadik helyezettek pedig pótselejtezőn harcolhatják ki a részvételt. Jelenleg 3., vagyis épp a pótselejtezőt érő helyen állunk a csoportunkban, Románia és Észak-Írország mögött. Ha vasárnap elkalapáljuk a tök utolsó görögöket, akkor újabb nagy lépést teszünk a kijutás felé vezető úton. Amióta Dárdai átvette a válogatottat, sokkal jobban bízunk a csapatban, de ez nem véletlen. Természetesen az is fontos részlet, hogy a szövetségi kapitány a német profizmust és a Bundesliga mentalitását próbálja meghonosítani és átadni a fiúknak. Meg lehet nézni a különbséget az Egervári csapat és a jelenlegi gárda hozzáállását illetően. Ég és föld, pedig az "alapanyag" nagyjából ugyanaz maradt. De amióta Dárdai a karmester, a játékosok futnak, és küzdenek, látszik, hogy éhesek a sikerre és nem az a lélektelen lézengés folyik a pályán, mint korábban. Nem mellesleg taktikailag is fejlődött a válogatott, és az eredményesség tekintetében is látom az előrelépést, hiszen Bukarestből majdnem elhoztuk a 3 pontot (de a döntetlen is bravúr volt), a finneket és a feröerieket pedig az elvárásokhoz híven magunk alá gyűrtük. Én azt mondom, ha vasárnap legalább egy döntetlent sikerül kiharcolnunk, akkor a harmadik helyet már biztosra vehetjük, de ha a visszavágókon mondjuk újra pontot szerzünk a románokkal szemben, és Észak-Írországot le tudjuk győzni, valamint a kötelezőket behúzzuk, akkor akár a tabella második helyére is odaérhetünk. Jó azt látni, hogy a szurkolók is újra bíznak a csapatban, én is időben megvettem a jegyeket a hétvégi összecsapásra, hogy élőben is biztathassam a fiúkat. Jó volna már végre azt látni, hogy lehet sikeres a magyar futball, legalább válogatott szinten. Én optimista vagyok.

NEM FOGUNK KIJUTNI

devecseri.jpg

1985-ben születtem, úgy kellett felnőnöm, hogy soha, egyetlen nagy világversenyen sem láttam játszani a válogatottat. Édesapám rengeteget mesélt a magyar foci dicsőséges időszakairól, én meg csak legyintettem, mert a magyar foci és a dicsőség szavakat sehogy sem tudtam összepárosítani. Pedig futball őrült vagyok, kisgyermek korom óta minden nagyobb hazai és nemzetközi összecsapást végignéztem, folyamatosan reménykedtem, ha a magyarok egy újabb világverseny selejtezőjében kezdték meg a küzdelmeket, de az eredmények mindig elmaradtak. Élénken él bennem az emlék, amikor a mandulaműtétem miatt a kórházi ágyamban kellett szembesülnöm vele, hogy a jugoszláv válogatott agyonverte a mieinket az Üllői úton és hogy oda a franciaországi Vb. Pedig akkor legalább a pótselejtezőig eljutottunk. Azóta meg... Jobb bele sem gondolni. Magyar edzők, külföldi világsztárok, senki sem tudott ütőképes alakulatot faragni a magyar focistákból, mindig csalódnunk kellett. Pedig folyamatosan azt rágták a szánkba, hogy nem kell csüggedni, a következő tornán már biztosan ott leszünk, aztán valahogy mégsem. És kifogás, az mindig volt. Ferde volt a szögletzászló, műfüvön játszottunk, fújt a szél,esett az eső, túl hideg, vagy épp túl meleg volt. De kérdezem én, miért mindig csak a magyarokat gátolják a játékban ezek a tényezők? Hogyan lehetséges, hogy nálunk sokkal kisebb lélekszámú és kevésbé tradicionális futballkultúrával rendelkező nemzetek azért időnként oda-odaérnek, csak mi nem? És az, hogy osztrák, szlovák, ukrán játékosok topcsapatokban és ligákban rúgják a bőrt, mi pedig évtizedek alatt sem tudtunk legalább egy nemzetközileg is elismert játékost "kitermelni"? Mert valljuk be, Dzsudzsák nem egy Sevcsenko, de nem is egy Alaba, vagy Hamšík. Hiába a hurráoptimizmus, amely Dárdai kinevezése óta tart, úgy gondolom, hamarosan a kijózanodás következik. Félek, hogy már most vasárnap, a görögök ellen jön az első pofon, mert a 2004-es Európa-bajnok nem engedheti meg magának, hogy az utolsó helyen ragadjon a csoportunkban. Én már annyiszor csalódtam a magyar fociban, hogy 2-3 jobb eredmény nem veszi el a józan eszemet. Úgy gondolom, jövőre sem láthatom a magyarokat az Eb csoportmeccsein. De ne legyen igazam!

A DÖNTÉS

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr867308790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cs 2015.03.27. 22:03:55

Ezzel a megnövelt létszámú EB-vel, olyan szintre levitték a bejutási küszöböt, hogy művészet nem kijutni + gyenge csoport + a favorit meg harmat gyenge. Ha majd kijutunk, akkor megy majd a nagy mellveregetés, hogy 1986 óta, meg mekkora királyok vagyunk meg, blabla.

Nem mi nőttünk fel a szinthez, hanem a szintet hozták le hozzánk.
süti beállítások módosítása