Melyik a legjobb csúcskategóriás tablet?
2015. február 25. írta: Despota

Melyik a legjobb csúcskategóriás tablet?

manytablets.jpg

A táblagép, vagy tablet PC hordozható számítógép, amelyet leginkább tartalomfogyasztásra fejlesztettek ki. Az egyik legújabb szegmens a számítástechnikai piacon, noha sci-fi filmekben mint jövőbeli eszköz igénye már a évtizedekkel ezelőtt megjelent. Elsőnek a mai táblagépekhez hasonlító eszköz a Stanley Kubrick által 1968-ban rendezett 2001 Űrodüsszeiában látható. Néhány helyen a táblagép eredetét az érintésérzékeny táblákig vezetik vissza, amely már évtizedekkel ezelőtt opcionálisan csatlakoztatható periféria volt. Az első mai értelemben vett táblagépet a Microsoft cég jelentette be 2001-ben, ami 2002-ben került forgalomba, de magas ára miatt nem lett sikere és gazdasági bukás volt. Az igazi sikert és áttörést az Apple iPad megjelenése hozta 2010-ben.

Eleinte úgy gondoltam, hogy az ég világon semmi szükség nincsen ezekre a kütyükre, aztán vettem egy Note 10.1 tabot 2 évvel ezelőtt és hamar rá kellett jönnöm, mennyire jól használhatóak és milyen kiválóan helyettesítik az asztali gépeket és laptopokat. Még édesanyám is rákapott az ízére, csak lestem, milyen hamar megtanulta a kezelését és mennyire jól elszórakoztatja. A mai szavazásban arra keressük majd a választ, melyik a jelenleg kapható legjobb készülék a piacon. Kizárólag a csúcskategóriás táblagépek között kutakodunk majd, az olcsóbb régióba a későbbiekben látogatunk el. Több hazai és külföldi lista kivesézése után választottuk ki azt az 4 tabot, amelyek közül kiválaszthatjátok a legjobbat. Mindegyiket személyesen is kipróbáltunk és mondanunk sem kell, mindegyik elnyerte a tetszésünket. A Sony Xperia Z2, az iPad Air 2, a Google nexus 9 és a Samsung Galaxy Tab S 10.5 közül kerülhet ki a csúcskategóriás tabletek legjobbika, de hogy melyik lesz a végső győztes, az kizárólag rajtatok múlik. A döntés ezúttal is a Ti kezetekben van!

Van egy ötleted, vagy írnál egy cikket nekünk? A nagydontes@gmail.com címen elérsz minket!

Sony Xperia Z2

sony-xperia-z2-tablet-09.jpg

Noha lassan egy éve elérhető, még mindig az egyik legjobb és egyben leggyönyörűbb táblagéb a piacon a Sony Xperia Z2 tablet.Elképesztően karcsú, szinte légies táblagép, amely erőnek sincs híján. Teljesen egyedi, rettentő elegáns, ráadásul 30 percig képes ellenállni a víznek, szennyeződés pedig nem juthat be a készülékházba. A súlya csupán 439 g, kényelmesen lehet tartani akár hosszú időn keresztül is. A 10,1 hüvelykes, IPS TFT megjelenítőt vaskos keret veszi körbe, a kijelző 1920 x 1200 pixel felbontású, betekintési szögei jók, fényereje elegendő, a színhűség abszolút korrekt.

Spadragon 801-es SoC került a gépbe, ez az első Európában piacra került termék, ami ezt a procit kapta.A wifi-s modellbe egy APQ8074AB nevű chipset ücsörög, a 4G-s, SIM-et is kezelni képes verzióban ennek testvére, az MSM8974AB dolgozik. Értelemszerűen a kettő között az az eltérés, hogy utóbbi a mobilhálózatokat kezelő modult is tartalmazza. A Krait 400 magokból felépülő quad-core SoC 2,3 GHz-en ketyeg. A grafikus gyorsítást egy Adreno 330-as GPU végzi, a RAM mérete pedig 3 GB. Akár a SIM foglalatos, akár a WiFi-only modellt nézzük, a belső tárhely 16, illetve 32 GB lehet, de mindkettő tovább bővíthető. Akadozást, vagy fagyást egyáltalán nem tapasztaltunk a masina nyüstölése alatt, minden gördülékenyen fut, a tab pedig teszi a dolgát, ahogy az egy primiumkategóriás géptől elvárható. Próbáltuk "kiakasztani", de nem jártunk sikerrel, a masina akkor sem jön zavarba, ha egyszerre sok programot futtatunk. A Sony az Android 4.4 köré építette a Z2 Tablet kezelőfelületét, ami továbbra is nagyon kellemes, elegáns, finom és kézreálló. Rengeteg apró extrát nyújt, de mindezt úgy oldja meg, hogy mégsem lesz bazári az összhatás.

A tabletben egy 8,1 megapixeles kamera található, amely automata beállítások mellett elég középszerű, manuális opciót választva jóval minőségibb képeket képes készíteni. Videót Full HD felbontásban rögzíthetünk vele, a Social live segítségével pedig a Facebookon élő videóközvetítéseket is sugározhatunk. A videólejátszás is zökkenőmentes, kellemes élmény rajta filmeket nézni. Zenei téren sem kell a gépnek szégyenkeznie, a két hangszóró korrektül szól. A készülék egyetlen gyengébb pontja az üzemidő, a 6000 mAh teljesítményű akkumulátor közepes igénybevétel mellett is lemerül a nap végére.

Az ára 119990 és 169990 forint között mozog, attól függően, hogy a WIFI-only, vagy a 4G képes modellt választjuk.

iPad Air 2

air2_1.jpg

A drágább és olcsóbb táblagépek között a külső jegyek tekintetében is fontos különbségek vannak, az új iPadnél pedig érezhető, hogy egy felsőkategóriás készülékkel van dolgunk. Az iPad Air2, minden idők egyik legszebb és legkiforrottabb iPadje, megmondom őszintén, hatalmas élmény volt az a néhány nap, ameddig birtokolhattam. Utoljára az első generációs iPad volt a kezemben, így még nagyobb volt a hatás. Az iPad Air 2 mindössze 6,1 milliméter vékony, amivel 18 százalékkal vékonyabb az elődjénél, ha a kettőt egymásra tesszük, akkor is vékonyabb lesz az az első generációs iPadnél, a súlya pedig csupán 437 gramm (az LTE képes verzió néhány grammal több). Kényelmes és jó kézben tartani. A kijelző 9,7 hüvelykes átlóval rendelkezik és 1536 x 2048 pixeles felbontásra (264 ppi) képes. A megjelenítő tükröződésmentes bevonatot kapott, a színek szépek, élénkek, a fényerő kifejezetten magas. A hátlap fémből készült, középen egy tükörként is funkcionáló alma található, alulra a jól ismert feliratok kerültek. Az oldalsó keret is fémből van, nagyon látványosan néz ki.

Az új iPadbe belekerült az A8X, ami az iPhone 6 és 6s továbbfejlesztett, tabletekre kialakított chipsetjet. Az A8X 40 százalékkal jobb processzor és 2,5-szer gyorsabb grafikai teljesítményt produkál, ami összességében 180-szor nagyobb teljesítményt nyújt, mint az első generációs iPad. A 20 nanométeres gyártástechnológiával készült, ARMv8-A architektúrát használó, 64 bites megoldás hárommagos, órajele 1,5 GHz. A rendszermemória mérete 2 GB, a tárhely 16, 64 vagy 128 GB lehet, de a legkisebb modell vásárlását érdemes lehet alaposan átgondolni, azon gyárilag ugyanis csak 11,4 GB hely elérhető, bővíthetőségről pedig ugye nem beszélhetünk.

A hátlapon egy 8 megapixeles iSight kamera kapott helyett, ami már képes Full HD videofelvételre is. Az iPhone után már az új iPad is képes 43 megapixeles képek alkotására panoráma módban, nem maradt el a Timelapse sem, és a 240 képkocka / másodperc sebességgel felvett lassított felvételek rögzítésének a lehetősége. Az előlapi FaceTime kamera is fejlődött, immár f/2.2 apertúrás, így több fényt képes beereszteni. Kiváló képeket tudtunk lőni vele és a videók is jól sikerültek. Amit erősen hiányoltunk, hogy nincs ledes villanó szerelve a kamera mellé, így rosszabb fényviszonyok mellett nem nagyon érdemes fotózással próbálkozni. A zenelejátszás sem hoz meglepetést, a gyári szoftverbe az iTunes-on keresztül tudunk muzsikákat pakolni, ott pedig az albumborítókat és az ID3-tageket szépen megjelenítve böngészhetjük a gyűjteményünket. A hangszóró minősége kiváló a tabletek között. Az iPadek mindig is a legjobb üzemidejű gépeknek számítottak a saját kategóriájukban, most sincs ez másként, a 27,3 Wh teljesítményű telep WiFi-n keresztül történő böngészés vagy videólejátszás esetében 10 órás üzemidővel kecsegtet, amit tartani is tud. A 4G-s modell mobilhálózaton keresztüli internetelérés esetén 9 órát tud.

A minőségnek természetesen megvan az ára, felszereltségtől függően 130 és 165 ezer forintot kóstál az Apple táblagépe.

Google Nexus 9

google-nexus-9-9358-011.jpg

A Google és a HTC 64 bites referencia-táblagépe ugyan drágább az elődjeinél, ennek ellenére szintén kiváló választás lehet. Korábban nem volt módom egyetlen Google tablethez sem, szerencsésnek mondhatom magam, hogy az egyik jóbarátom néhány napig a rendelkezésemre bocsátotta. A Nexus 9 nem a legkönnyebb és legvékonyabb modellek közé tartozik, mégis kellemes a használata, egyáltalán nem kényelmetlen a tartása, legyen szó fekvő vagy álló nézetről, illetve egykezes vagy kétkezes használatról. Fémkeretes kivitel jellemzi, amely a Gorilla Glass 3-as előlapi üveget és a Nexus 5-re hasonlító hátlapi műanyag lapot fogja össze. A 8,9 hüvelykes IPS panel 2048 x 1536 pixeles felbontást kapott, a pixelsűrűség 281 ppi. A megjelenítő első ránézésre kiváló, a fényerő kiemelkedően magas, a betekintési szögek jól viselik a készülék elfordítását és egész jó a napfény alatti láthatóság.

A Nexus sorozatot általában az aktuális csúcshardverek valamelyikével szerelik fel, a Nexus 9 azt a Tegra K1-es SoC-t kapta meg, amellyel az NVIDIA szeretné előnyös mobilpiaci pozícióját visszaszerezni. A két 2,3 gigahertzes Denver mag a Kepler DX1-es grafikus gyorsítóval kombinálva a piac talán legerősebb mobil eszközévé teszi a Nexus 9-et, RAM-ból viszont csak 2 gigabájtot mellékeltek. A belső tároló mérete típustól függően 16 vagy 32 gigabájtos, amit nem lehet microSD kártyával bővíteni. Az Android Lollipop rendszer nagyjából 5 gigabájtot foglal el. Nem csak a sebességmérő teszteken, de a használat során is remekelt a készülék, semmivel sem lehetett megakasztani, a komoly hardvert megkövetelő játékok is maximális felbontáson futtathatóak rajta.

A Nexus 9 a táblagépek között egész komolynak mondható, 8 megapixeles hátlapi kamerát kapott, míg az előlapi szenzor 1,6 megapixelen tud rögzíteni. Az élőképen rendben működik az érintőfókusz, és a képek egész gyorsan elkészülnek. A fotók minősége a táblagépek között kiemelkedő, videókat pedig Full HD felbontásban vehetünk fel vele. Zenéinket és videóinkat a kapcsolódó Play applikációkkal játszhatjuk le. Az előlapi hangszórók teljesítménye remek hangminőséget biztosít. A Nexus 9  akkumulátoros teljesítménye a nagy táblagépek határán mozog, a 6700 milliamperórás telep pedig teljesen átlagos üzemidőre képes, közepes fényerő mellett 6,5 órán át böngészhetünk, masszívabb játék mellett 3 és fél órán át bírja az akku.

Ahogy azt már említettük, a legújabb Nexus drágább elődjeinél, 125000 forinttól juthatunk hozzá.

Samsung Galaxy Tab S 10.5

samsung_galaxy_tab_s_53_-580-90.JPG

A Note 10.1 után a Samsung Galaxy Tab S 10.5 azt hittem nem tud majd túlzottan lenyűgözni, mégis megvett kilóra. Megbízhatóan működik, könnyen kezelhető, de ami a legfontosabb, olyan kijelzőt kapott, ami talán az egyik legjobb jelenleg a piacon. A 10 hüvelykes képátló feletti méret azért alapvetően meghatározza, hogy ez vagy egy komplex, otthoni használatra szánt masina, vagy pedig egy olyan munkaeszköz, ami akkor kerül elő, ha van hova leülni, vagy adott esetben le is tudjuk rakni a gépet. Erre csak ráerősít, hogy a Tab S-hez csatlakoztatható billentyűzet is kapható, amivel munkaeszközzé válhat a tablet. Elképesztően jól néz ki,vékony (6,6 mm), kifejezetten könnyű (465 gramm), vékony a kijelző körül a káva, de nem annyira, hogy emiatt állandóan arra kéne figyelni, hogy simán két kézben tartva ne nyomunk-e meg valamit a felületen. A hátlap az újabb Samsungok bőrhatású felületét viszi tovább. A kijelzőről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. A 2560 x 1600 pixeles felbontás akármire elég, a panel pedig Super AMOLED technológiát használ, a fényerő, a kontraszt, az élénkség elképesztő, minden gond nélkül használható a gép a szabadban is.

A gép lelke egy nyolcmagos Exynos 5 Octa 5420-as chipset, amely négy 1,9 GHz-es Crtoex-A15-ös és négy 1,3 GHz-es Cortex-A7-es magot sorakoztat fel. A grafikus gyorsításért egy Mali-T628 MP6 gondoskodik, illetve van még 3 GB RAM is a háttérben. Döccenéssel, fagyással egyáltalán nem találkoztunk, a gép mindennel könnyedén megbirkózik, legyen szó nagyfelbontású videókról, vagy erős hardverigényű játékokról. A 8 megapixeles kamera képes modul autofókuszt és villanót is kapott. A Galaxy szériába tartozó telefonokból is ismert felület fogadja a fotózni vágyó felhasználót, ami rengeteg beállítási lehetőséget tartalmaz. Az elkészült képek a várakozásoknak megfelelően a táblagépes mezőnyben kimondottan jónak mondhatók. A videolejátszási képességek kiválóak, ezen a kijelzőn kifejezetten élmény filmet nézni. A zenei szekcióra sem lehet panaszunk, a Samsung lejátszója kifinomult, mégis átlátható. A két oldalsó hangszórón kellően jó minőségben szólalnak meg a számok, maximális hangerőn sincs nyoma torzulásnak. A hátlap alá 7900 mAh teljesítményű akkumulátort került, ez 11 órányi multimédiás működést  és121 órányi zenelejátszást garantál.

A Wifi-s verzió 120, az LTE modell körülbelül 140 ezer forintért szerezhető be.

A döntés

A megszokottól eltérően ezúttal csupán 4 készüléket emeltünk ki, a kisebb kijelzővel rendelkező és az olcsóbb kategóriába tartozó táblagépeket a későbbiekben fogjuk bemutatni nektek. Mindegyik szép is, jó is, bármelyikre esik a választás, csak jól járhatunk vele. Éppen ezért sem fogunk verdiktet hirdetni, arra kérünk benneteket, tegyétek meg helyettünk. Szavazhattok, leírhatjátok a véleményeteket, tapasztalataitokról is beszámolhattok nekünk. Ne feledjétek, a döntés, mint mindig, ezúttal is a Ti kezetekben van!

Forrás: mobilarena.hu, wikipédia

Van egy ötleted, vagy írnál egy cikket nekünk? A nagydontes@gmail.com címen elérsz minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr337213767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2015.02.25. 19:58:43

@meiname: Múzeumban. Ott van rajta a felirat hogy így néztek ki a korai grafikus felületek, csak arra nem az volt ráírva hogy letisztult design, hanem az hogy örülj hogy nem karakteres a képernyő.

EGYIKRESEM 2015.02.25. 20:04:45

Galaxy Note 10.1 2014 Edition-t használok, és imádom.
A stylus nekem kell a munkához, vettem hozzá bluetooth klaviatúrát, LTE-s.

Tökéletes munkaeszköz olyannak, aki folyton úton van, és nem akar papirhalmokat cipleni állandóan.

TheRminator 2015.02.25. 20:17:10

Surface 3 pro. A Win-es táblagépeknél rádugod hdmi-n a monitort, BT bill és egér, és kész az asztali gép.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2015.02.25. 20:20:32

A legtöbb ilyen Top lista tartalmazza a Surface Pro-t, de ahogy látom a legtöbb "csúcs" táblagép 300-500 EUR, a jobb Surface-ek viszont ezt a keretet messze átlépik.

Ami viszont tény, igazi családi notebookot helyettesítő tabletet csak windows alatt lehet találni. Pl Androidos tablet nem fogja kezelni a külső vinyókat. Ipad még az SD kártyát sem.

zdanee 2015.02.25. 20:27:14

Egyik sem. Core M-es Dell Venue 11 Pro pl. Vagy a Surface 3. Persze kinek mire kell, gyereknek, játszani jók ezek a kütyük is.

ChPh 2015.02.25. 20:27:18

Jah, egy surface 3 pro lemaradt :)
Utána az iPad Air2 a nyerő :)

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.02.25. 20:45:33

Nekem Z2 van. Nagyon elégedett vagyok vele. Hétvégén be sem kapcsolom a laptopot.

Sequoyah 2015.02.25. 21:00:57

Csucskategoriat igert a cikk, de csak a kozepkategorias jatekszereket latom itt. Gyerekek ez igy nagyon komolytalan.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.02.25. 23:09:54

Surface 3 Pro környéke, ha csak az ismert neveket nézzük.

Ne küldj levelet 2015.02.26. 09:10:02

A felhasználók döntő többsége ezeket a kütyüket szórakozásra használja.
Net, facebook, film, email.

Nekem a Sony Z2 jön be. Legkisebb súly, és vízállóság.

Surface és társai nem tablet, hanem egy elb..tt ultrabook. (Surface Pro 2-t használtam)

Tomi1973Wien 2015.02.26. 11:19:53

Erdekes modon kimaradt a samsung ram kapacitasa es bovithetosege...

Spacecake 2015.02.26. 13:19:15

a szavazas allasa egesz jol erzekelteti a kulonbsegeket...

Velato 2015.02.27. 21:14:21

Nekem mint ipad használónak fel sem tűnt, hogy mennyire jó cucc, amíg kezem ügyébe nem került más. Jesszusom, klasszisokkal szebb, áttekinthetőbb, gyorsabb az Apple, mint bármi más. Tényleg nem véletlen a szavazás eredménye/ állása...

aszamoska 2016.09.03. 21:02:59

Nézzétek meg a legújabb érintőkijelzős laptopot! Zseniális:
munkahet.hu/hirek/magazin/lenovo-yoga-book-szenzacios-billentyuzettel
süti beállítások módosítása