Melyik a legnépszerűbb kutyafajta?
2015. február 01. írta: Despota

Melyik a legnépszerűbb kutyafajta?

dogs61.jpg

A kutya (Canis lupus familiaris) az ember legjobb barátja, az egyetlen olyan állatfaj, amely tudományos nevében megkapta a familiaris, azaz a családhoz tartozó jelzőt. Ősidők óta köztünk élnek, létünk szinte összes fontos pillanatát végigkísérik és osztoznak legmélyebb érzéseinkben is, legyen szó örömről és boldogságról, vagy akár fájdalomról, bánatról, netán gyászról. Kutyát tartani szó szerint létkérdés!

Szerencsére egyre többen választanak társul „keverék” kutyusokat, mai bejegyzésünkben azonban arra keressük majd a választ, melyik kutyafajta a legnépszerűbb jelenleg kis hazánkban. Először arra gondoltunk, hogy az American Kennel Club listája alapján jelöljük ki a versenyzőket, aztán elbizonytalanodtunk, mert a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének statisztikái szerint egész más fajták végeztek az élen. Végül arra jutottunk, hogy a két listából egy harmadikat gyúrunk, amolyan hasraütésszerűen, teljesen szubjektív módon. Így alakult ki a végső mezőny. Nektek ezúttal sincs más dolgotok, mint szavazni és megosztani velünk a véleményeteket, hiszen tudjátok, a döntés a Ti kezetekben van!

Van egy ötleted, vagy írnál egy cikket nekünk? A nagydontes@gmail.com címen elérsz minket!

Francia bulldog

A kis „Yoda” a franciák legfranciább kutyája, amelyet sokáig az angol bulldog kisebb változatának tartottak és csak 1898 után ismertek el önálló fajtaként. Kis testű, mindössze 8-14 kg súlyú. Feje leginkább a denevéréhez hasonlítható. Rövid és zömök kutya, mégis formás, feje erőteljes, széles, tompa orrú pofákkal és álló fülekkel.

french_bulldog_899364.jpg

Szelíd, barátságos, ezen kívül rendkívül tanulékony, de nevelésére alaposan oda kell figyelni. Ideális szobakutya és mivel a lapos orrából eredően nehéz légzése miatt nem tudja megfelelően szabályozni a testhőmérsékletét, nem is szabad odakinn tartani. Sétálni és játszani azonban nagyon szeret, bár nem kimondottan szaladgálós kedvű. Imádja a gazdáját, gyerekeket és szinte mindenkit, aki csak picit is foglalkozik vele és csak igen keveset ugat. A szemét és az orr-redőit tisztán kell tartani, szőrét könnyű ápolni. Várható élettartama 10-13 év között van.

Német juhászkutya

A német juhászkutya egyértelműen az a fajta, amelyet kivétel nélkül mindenki ismer. Ahogy azt a neve is elárulja, Németországból származik, az ónémet juhászkutyából és különböző pásztorkutyákból tenyésztették ki. Közepes méretű, erős, gyönyörű megjelenésű kutyafajta, testtömege 25 és 40 kilogramm között alakul. Lehet hosszú- és rövid szőrű, a fekete és a barna szín a leginkább jellemző rá, de számos egyéb színben és mintában is előfordul.

hyb4uhm.jpg

Intelligens, mozgékony,játékos, bátor, hűséges és megvesztegethetetlen. Eleven, mégis nyugodt, kellemes társ a háznál, imádja a gyermekeket, barátságos a háziállatokhoz. Ideális munkakutya, rendkívül nehéz helyettesíteni. Szaglása és hallása egészen kivételes, az egyik legsokoldalúbb eb a világon, használják kábítószer-kereső, vakvezető, mentő feladatok elvégzésére egyaránt. Mindezek mellett megbízható és nem ijed meg a saját árnyékától, a gazdáját pedig akár az élete kockáztatásának árán is képes megvédeni. A filmekben is igen kedvelt szereplő, elég csak Rex felügyelőre, vagy a Kutyám, Jerry Lee című filmre gondolni. Várható élettartama nagyjából 10 és 13 év között alakul.

Labrador retriever

A labrador a legenda szerint az újfundlandi és a vidra kereszteződéséből alakult ki. Ez persze zoológiai képtelenség, valójában őseit különféle retrieverekkel, szetterekkel, pointerekkel keresztezték. Újfunlandról származik, ahol a halászok egyik legkiválóbb segítője volt. Az 1900-as évek elején ismerték el önálló fajtaként, azóta viszont meghódította az egész világot. Hengeres testű, erős felépítésű állat. Széles, kissé burkolt koponya, sötétbarna vagy ébenfekete szem, rövid, kemény szőr, a vidráéhoz hasonló, erős, zászlótlan farok jellemzi.Súlya 30-40 kilogramm között mozog, színe fekete, zsemle és barna is lehet.

laborador_web.jpg

A labi kiegyensúlyozott, nagyon életrevaló, kitűnő orrú, vízimádó kutya, jó alkalmazkodó képességű, rendkívül odaadó kísérő. Társaságkedvelő fajta, az agresszivitás és a félénkség egyaránt idegen tőle. Igen értelmes állat, nagyon szeret a gazdájával dolgozni, engedelmes és készséges. Játékosságukat idős korukig megőrzik. Szaglása kiváló. Társaságkedvelő természete miatt jól érzi magát a családi környezetben, imádja a gyerekeket és úgy általában véve mindenkit, így aki házőrző kutyát szeretne, annak a labrador nem a legmegfelelőbb választás. Nem csupán családi kedvencként, de kábítószer-kereső, vakvezető, vízimentő, szarvasgomba-kereső, kutató-mentő kutyaként is tartják. Várható élettartama nagyjából 12-13 év.

Golden retriever

Az aranyszőrű vizsla, vagy golden retriever egy gyönyörű megjelenésű és kiemelkedő intelligenciájú kutya. Angliából származik, ahol kezdetben kifinomult brit vadászok mellett teljesített szolgálatot, majd népszerűsége növekedésével hivatása is átalakult, napjainkban az első számú családi kutyaként tartják számon. Arányos, erőteljes testfelépítésű kutya. Feje szintén arányos, szép metszésű, barátságos kifejezésű. Szőrzete az arany vagy a krémszínű bármely árnyalata lehet, viszont nem lehet vörös vagy mahagóniszínű. Néhány fehér szőrszál megengedett, de csak a szügyön, szeme színe barna. Testtömege 25-35 kilogramm között mozog.

wizzdomofsoulcharisma.jpg

A golden retriever abszolút társaságkedvelő, barátságos, kiegyensúlyozott és magabiztos kutya. Kedves és engedelmes természete van, eléggé visszafogott és teljesen békés. Nagyon keveset ugat, igen jól alkalmazkodik és remek a szaglása. Kifejezetten értelmes, és nagyon szívesen dolgozik a gazdája kedvéért. Érzékenyen reagál a szidásra és a lakásban uralkodó hangulatra, nem szeret egyedül maradni. Imádja a vizet és a szaladgálást, ezen kívül a gyermekeket, időseket, fiatalokat, középkorúakat és mindenkit, akivel csak találkozik. Házőrzőnek egyáltalán nem alkalmas, a betörőt is összeszőrözi és összenyalogatja örömében. Hihetetlenül gyorsan tanul, és amit egyszer elsajátított, arra egész életében emlékezni fog. Soha nem szabad gorombán bánni vele, mivel az árthat érzékeny természetének. Megfelelő bánásmód mellett körülbelül 12-14 évig él.

Magyar vizsla (rövidszőrű)

A rövidszőrű magyar vizsla világszerte az egyik legismertebb magyar vadászkutya. Legközelebbi rokona a drótszőrű magyar vizsla.Régi magyar vadászkutya, amely több fajta keresztezéséből alakult ki.ősei a vándorló magyar törzsekkel kerültek hazánkba. Írásos emlékeket, ábrázolásokat már XVI. századi dokumentumokban is találhatunk.Modern, szakszerű tenyésztése 1920-ban kezdődött. A magyar vizslákra jellemző az elegáns megjelenés, a könnyed felépítés, a harmonikus mozgás.Testalkata szikár, a szépség és erő harmóniáját tükrözi. A rövid szőrű vizsla szőre zsemleszínű, alapvetően alig kíván gondozást, de a lakásban tartott példányok szőre egész évben hullik, ezért rendszeresen kefélni kell. A fajta feje feszes és nemes vonású, szemei enyhén ovális alakúak és eleven, értelmes tekintetűek. Testtömege átlagosan 14-19 kilogramm közé esik.

magyar_vizsla.jpg

A rövidszőrű magyar vizsla értelmes, barátságos, kiegyensúlyozott és sportos kutya. Szeret tanulni, készséges, és mindig nagyon engedelmes is. A gazdájához és családjához hihetetlenül kedves és hűséges. A vizslák között a legsokoldalúbbnak tartják, amely egyedül végzi el a pointerek, szetterek és a többi vadászkutya munkáját,igazi mindenes. Imád úszni és apportírozni, a szaglása és a hallása is átlagon felüli.Igazi lakáskutya, amely könnyen tanítható, de túlságosan is emberszerető, ezért nem házőrzésre való. 12-14 évig él megfelelő körülmények között.

A döntés

Ismét ott vagyunk, ahol a part szakad, hiszen ki kéne emelnünk egyet az öt csodálatos kutyafajta közül, holott mindegyik kifejezetten közel áll a szívünkhöz. Ráadásul a legnagyobb kedvencünk, a Collie (skót juhászkutya) ugye nem is szerepel a választható opciók között, de egész biztos, nem mi leszünk az egyetlenek, akik hiányolni fognak egy-egy fajtát. Mindenesetre újfent összedobtunk egy szavazást és arra buzdítunk benneteket, hogy használjátok egészséggel és kommentáljátok is egész nyugodtan, hiszen a döntés ezúttal is a Ti kezetekben van!

Források: wikipédia, www.kutya-tar.hu, www.hazialllat.hu

 

Van egy ötleted, vagy írnál egy cikket nekünk? A nagydontes@gmail.com címen elérsz minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagydontes.blog.hu/api/trackback/id/tr137128385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

metalex 2015.02.01. 19:42:41

Labrador f4ör ....és még az a kis stöpszli, középen, a Jack Russel terrier :-)

sokasebi · http://pacifictime.blog.hu/ 2016.01.14. 09:44:53

Nyert az idegbeteg vizsla, csak mert magyar?!

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2016.01.14. 21:21:31

@sokasebi:

Ezek szerint te se sok magyar vizslát ismersz. Sajnálhatod, baromi jó fej kutyák.

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2016.04.09. 18:44:56

@sokasebi: Teljesen hülye vagy és lövésed nincs a vizslákról. A fajtaleírások meg mind copy-paste, gratula.
süti beállítások módosítása